Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päijät-Hämeen innokkaimmat äänestäjät löytyvät Sysmästä – Orimattilassa maakunnan pienin äänestysprosentti

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alhaiseksi koko maassa. Päijät-Hämeen tilanne noudattaa yleistä linjaa: pienissä maaseutukunnissa äänestysaktiivsuus on suurempaa kuin kaupungeissa.

Kajaanissa jälleen maan alhaisin äänestysprosentti – yhtä laiskasti vaaliuurnilla käytiin vain Pieksämäellä

Kajaanilaisista vaaliuurnilla kävi 46,5 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on vähiten koko maassa. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Äänestysaktiivisuus jatkoi laskuaan myös koko Kainuussa.

Hämeen äänestysprosentti jäi 53 prosenttiin – Kanta-Hämeessä kaupunkilaiset äänestivät laiskasti, muutamassa pikkukunnassa oltiin reippaita

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi ennätyksellisen huonoksi koko maassa. Kanta-Hämeessä innokkaimmat äänestäjät löytyivät Humppilasta ja Ypäjältä. Laiskimmin uurnilla käytiin Riihimäellä.

Kaupunkilaiset äänestivät laiskasti Etelä-Karjalassa – aktiivisimpia olivat savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset

Valtakunnan äänestysprosenttiakin matalammaksi äänestysprosentti jäi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella. Muut Etelä-Karjalan kunnat äänestivät aktiivisemmin kuin koko Suomessa.

Koronaepidemian lykkäämien kuntavaalien äänestysvilkkaus selvästi pienempi kuin viimeksi – vain 55,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla

Koronapandemia lykkäsi kuntavaalit kevättalvesta kesäksi ja muutti ennakkoäänestysajan kaksinkertaiseksi. Venähtänyt vaalitoimitus ja myöhäinen ajankohta näkyi äänestysinnokkuudessa selvänä laskuna. Tulos on historiallisen huono.

Noin puolet hämäläisistä kuntavaaliehdokkaista päästäisi 16-vuotiaat vaaliuurnille kuntavaaleissa

Kanta-Hämeessä äänestysikärajan laskeminen sai hieman enemmän kannatusta kuin Päijät-Hämeessä. Asiaa kysyttiin kuntavaaliehdokkailta Ylen vaalikoneessa.

Savitaipalelaiset olivat Etelä-Karjalan ahkerimpia ennakkoäänestäjiä – vain Lemillä jäätiin alle 30 prosentin

Etelä-Karjalan kunnissa äänestettiin pääosin valtakunnan keskiarvoa kiivaammin.

Ennakkoäänestys päättyi, ahkerimmin äänestettiin Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä – koko maassa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes oikeutetuista

Ennakkoäänestysprosentteja vertailtaessa vilkkaimmin äänestettiin keskipohjalaisella Lestijärvellä. Lestijärvisistä äänioikeutetuista uurnilla kävi ennakkoon 58 prosenttia. Lähimmäksi maassa pääsi Savukoski 53 prosentillaan. Koko maassa ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista.

Virolahtelaiset äänestivät ahkerimmin ennakkoon Kymenlaaksossa – Kotkassa äänisaaliissa jäätiin jälkeen yli 10 prosenttia

Virolahdella kuntavaalien ennakkoäänestyksessä äänestettiin myös koko maan keskiarvoa aktiivisemmin.

Hämeessä lähes joka kolmas äänesti ennakkoon

Innokkaimmat ennakkoäänestäjät löytyivät Humppilasta. Siellä äänensä ennakkoon antoi yli 43 prosenttia äänioikeutetuista.

Kainuussa otettiin loppukiri ennakkoäänestyksessä: pitkä äänestysaika sai kainuulaiset viime kuntavaaleja ahkerammin liikkeelle

Myös koko maassa viimeinen ennakkoäänestyspäivä sai valtavan joukon äänestäjiä liikkeelle – lähes 1,5 miljoonaa antanut jo äänensä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – Varsinais-Suomen äänestysinnokkuus nousi muun maan tavoin

Pidennetty äänestysaika sai ihmiset vaaliuurnille. Varsinais-Suomessa äänensä on antanut ennakkoon kolmannes äänioikeutetuista.

Savo-Karjalan vaalipiirissä jo lähes joka kolmas äänestänyt ennakkoon

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä otettiin kova loppukiri, sillä ääniä annettiin lähes 18 000. Rääkkylässä äänestysprosentti jo yli 45.

Ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa tiistaina kova loppukiri – äänestysaktiivisuus nousi viime kuntavaaleihin verrattuna

Savo-Karjalan vaalipiirin äänestysprosentti on ennen varsinaista vaalipäivää 31,1, mikä on vajaat neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten kuntavaalien ennakkoäänestyksessä. Pohjois-Savossa äänestettiin vilkkaimmin Tervossa ja Kiuruvedellä.

Viimeiset ennakkoäänestyspäivät toivat vipinää äänestyskoppeihin Kaakkois-Suomessa – aktiivisimmat ovat Savitaipaleelta

Lappeenrannassa ja Kouvolassa ollaan valtakunnan tahdissa. Aktiivisinta ennakkoäänestys on ollut Kaakkois-Suomessa Savitaipaleella, perää pitää Kotka.

Äänestysaktiivisuus kolkuttelee viime kuntavaalien lukuja Etelä-Savossa

Mikäli eteläsavolaisisat äänioikeutetuista 2,7 prosenttia äänestää keskiviikon aikana, päästään ennakkoäänissä viime kuntavaalien tasolle. Etelä-Savon äänestysprosentti on maanantain jälkeen 27,6.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon – äänestysaktiivisuudessa isoja eroja Kymenlaaksossa

Laiskimmin on äänestetty Kotkassa, vilkkaimmin Miehikkälässä ja Virolahdella.

Kinnulassa jo 40 prosenttia on äänestänyt, Laukaassa reilut 20 – Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tänään tiistaina

Keski-Suomen vaalipiirissä 26 prosenttia äänioikeutetuista oli tiistaiaamuun mennessä äänestänyt, kun koko maan prosentti oli 27. Vaalipäivä on tuleva sunnuntai. 

Kuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon vielä tiistaihin asti – Pohjois-Pohjanmaalla utajärveläiset innokkaimpia ennakkoäänestäjiä

Utajärveläisistä äänioikeuteusta numeron on käynyt vaalilippuun kirjoittamassa jo 30,8 prosenttia äänioikeutetuista. Vähiten ääniä on tähän mennessä annettu Limingalla ja Tyrnävällä, kummassakin äänestysaste on nyt 18,2 prosenttia.

Kuntavaalien ennakkoäänestys Pohjois-Savossa edelleen vilkkainta Kiuruvedellä

Kiuruvedellä yli 30 prosenttia äänioikeutetuista on äänestänyt sunnuntai-iltaan mennessä. Ennakkoäänestys jatkuu vielä maanantaina ja tiistaina.

Lestijärvi taas piikkipaikalla ennakkoäänestyksessä – Kunnanjohtaja uumoilee, että ykköspaikasta on käynnissä kisa muita kuntia vastaan

Olipa meneillään eduskuntavaalit, kuntavaalit tai presidentinvaalit, lestijärvisten äänestysinto ja varsinkin ennakkoäänestysinto on maan kärkeä. Tälläkin kertaa lestijärvisistä on käynyt ennakkoon uurnilla noin kolmasosa, muualla maassa noin 14%.

Naiset ja karijokelaiset toistaiseksi kuntavaalien aktiivisimpia ennakkoäänestäjiä Etelä-Pohjanmaalla

Kuntavaaleissa ehtii äänestää ennakkoon useilla ennakkoäänestyspaikoilla seitsemän päivän ajan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että naiset ovat miehiä selvästi aktiivisempia äänestäjiä. Etelä-Pohjanmaan kunnista ykköspaikkaa pitää edelleen Karijoki.

Kotiäänestykseen ilmoittauduttava viimeistään tänään tiistaina – jos äänioikeuskirjettä ei kuulunut, tarkista siirryitkö digiin

Kotiäänestys on mahdollinen ihmisille, jotka eivät esimerkiksi liikuntarajoitteen takia pysty menemään äänestyspaikalle.

Ennakkoäänestys jatkuu vilkkaana Kymenlaakson pienissä kunnissa – kaupungit laahaavat perässä

Huonoiten ennakkoäänestys on saanut äänestäjiä liikkeelle Kotkassa.

Kinnula omilla ennakkoäänestyslukemillaan Keski-Suomessa – maakunnan äänestysinto valtakunnallista tasoa

Kuntavaalien ennakkoäänestys on saanut tähän mennessä liikkeelle 9,5 prosenttia keskisuomalaisista äänioikeutetuista. Pohjoisessa Keski-Suomessa uurnille on lähdetty innokkaimmin: sunnuntai-iltana Kinnulan äänestysprosentti oli 17,3.

Kymmenen prosenttia Savo-Karjalan äänioikeutetuista äänestänyt kuntavaaleissa ennakkoon

Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä Savo-Karjalassa on annettu lähes 34 600 ääntä, mikä on runsaat kymmenen prosenttia äänioikeutetuista. Kiuruvedellä äänestysprosentti oli sunnuntain jälkeen 16,3.

Etelä-Karjalan ennakkoäänestyksessä rautjärveläiset pitävät yhä kärkisijaa – myös Lappeenrannassa ja Imatralla on äänestänyt yli 10 prosenttia äänioikeutetuista

Etelä-Karjalassa suhteessä vilkkaimmin ovat edellispäivien tapaan äänestäneet rautjärveläiset. Vähiten ennakkoääniä on annettu Lemillä.

Ennakkoon äänestäneiden osuus vaihtelee Kymenlaakson kunnissa – Miehikkälässä on äänestetty lähes kaksi kertaa ahkerammin kuin Kotkassa

Keskimäärin kuntavaalien ennakkoäänestykseen on tähän mennessä osallistunut noin 10,5 prosenttia kymenlaaksolaisista.

Etelä-Savossa äänestysaktiivisuus hieman koko maata parempi

Etelä-Savon kunnissa on kahden ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana käynyt äänestämässä 5,7 prosenttia äänioikeutetuista, kun koko maan äänestysaktiivisuus on 5,3 prosenttia. Vain Pertunmaalla ja Juvalla äänestettiin valtakunnan keskiarvoa vähemmän.

Kuntavaalien ennakkoäänestys jatkui toisena päivänä tasaisesti Kymenlaaksossa – Miehikkälä pitelee kärkipaikkaa

Kymenlaaksossa on käynyt äänestämässä ennakkoon noin viisi prosenttia äänioikeutetuista. Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona.

Ennakkoäänestys käynnistyi verkkaisesti Kanta-Hämeessä

Ahkerimmin maakunnassa on äänestetty Ypäjällä, jossa äänestämässä on nyt käynyt 3,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Keski-Suomi äänesti muuta Suomea innokkaammin, naiset päihittivät miehet äänestysaktiivisuudessa

Keskisuomalaisista 2,7 prosenttia kävi antamassa äänensä kuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, kun koko maan äänioikeutetuista osuus oli 2,5 prosenttia. Äänensä kuntavaaleissa oli torstaiaamuun mennessä antanut 5 864 keskisuomalaista.

Uusmaalaiset lähteneet varsin innokkaasti vaaliuurnille, Kauniaisissa on äänestänyt jo neljä prosenttia äänioikeutetuista

Laiskimmin uurnilla käytiin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Uudenmaan pienimmässä kunnassa Pukkilassa. Koko maassa äänestämässä on käynyt 2,5 prosenttia.

Yli 3000 kymenlaaksolaista äänesti kuntavaalien ensimmäisenä äänestyspäivänä – vilkkainta oli Miehikkälässä

Kouvolassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa äänestämistä autossa istuen. Kouvolassa äänestettiin keskiviikkona toiseksi eniten koko maakunnassa.

Ennakkoäänestys alkoi Lapissa muuta maata vilkkaammin – innokkaimmin äänestettiin Savukoskella

Alle valtakunnallisen keskiarvon ei menty yhdessäkään Lapin kunnassa.

Nuorisovaaleilla innostetaan nuoria äänestämään Hattulassa – Katso, millaiset asiat kuntapolitiikassa kiinnostavat lukiolaisia

Peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat äänestävät tämän viikon nuorisovaaleissa samoja ehdokkaita kuin kevään varsinaisissa kuntavaaleissa. Nuorisovaalien tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta kunnalliseen päätöksentekoon.

"Ehdokkaita oli saman verran kuin valtuustopaikkoja" – ensimmäiset kuntavaalit 1918 olivat demokratian voitto ja irvikuva

Jos tämänkertaiset kuntavaalit ovat poikkeukselliset koronapandemian takia, olivat vuoden 1918 vaalit jonkinasteinen ihme. Sisällissodasta oli vain kuusi kuukautta, kun voittajat ja hävinneet kävivät äänestämään demokraattisissa vaaleissa.

Boiko Borisovin puolue säilyi suurimpana Bulgariassa – kannatus kuitenkin hupeni ja vastustajat vahvistuivat

Bulgarian parlamenttivaalien tulos enteilee vaikeita hallitusneuvotteluja.

Kuusi kysymystä johtavalle vaalivirkamiehelle – Voivatko yksittäisten kuntien tulokset johtaa oikeudenkäynteihin?

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo Ylelle, että eristyksessä olevat ihmiset eivät pääse kuntavaaleissa äänestämään.

Oikeuskansleri: Kuntavaalien ajankohtaa arvioitava mahdollisimman pikaisesti uudelleen

Kuntavaalit on tarkoitus pitää 18. huhtikuuta, mutta epävarman koronatilanteen vuoksi keskusteluun on noussut mahdollisuus vaalien siirtämisestä.

Portugalin presidentti Rebelo de Sousa jatkaa toiselle kaudelle

Kansaa kannustettiin vaaliuurnille tiukoista koronarajoituksista huolimatta.

Aung San Suu Kyin puolue murskavoittoon Myanmarin vaaleissa - 1,5 miljoonaa jäi ilman äänioikeutta

"Nämä ovat apartheid-vaalit", kommentoi ihmisoikeusjärjestö.

Kysely: Vajaa viidesosa kannattaa kuntavaalien äänestysikärajan laskemista

Nykyinen äänestysikäraja on ollut käytössä vuodesta 1972.

Analyysi: Äänestämisen vaikeuttaminen uhkaa Yhdysvaltain demokratiaa

Koronatilanne hankaloittaa äänestämistä USA:ssa. Kaikki eivät siitä ole pahoillaan, sillä äänestämisen estämisestä on tullut maassa politiikan teon väline.

Florida rajoittaa jälleen entisten vankien äänioikeutta – jos sakkoja ei ole maksettu, presidentinvaaleissa äänestäminen jää väliin

Jopa yli 700 000 ihmistä ei saisi äänestää sakkovelkojen takia. Puolustuksen mukaan tämä rikkoo perustuslakia.

Lauantai 23.11.2019 (radio)

Postin työriidan selvittely jatkuu. Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita Venezuelaan. Suomalaisten mielestä äänestysikärajaa ei pidä laskea. Pöytällä on ammuttu merikotkaa. Monet kaupungit avaavat joulukauden.

Majority against lowering voting age to 16, survey suggests

Close to 60 percent of polled Finnish residents were opposed to the idea.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle