Uusimmat artikkelit
Tarkempi tutkimus varmisti: Ilomantsin muinaislinnaa käytettiin jo keskiajalla
Havukkakallion muinaislinnan maastoon saadaan vielä kesäkuun aikana opastaulut, jotka kertovat paikan ainutlaatuisesta historiasta.
Mynämäkeläisestä pellosta löytyi viikinkiaikainen hopeakätkö
Museovirasto kertoo harvinaisesta löydöstä. Aikaisemmin viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämiä kolikoita on Suomesta löytynyt vain pari.
Tunnin junan ratalinjalla koekaivauksia muinaisjäännösten paikallistamiseksi
Aiempien selvitysten perusteella ratalinjalla tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee yhteensä 20 kiinteää muinaisjäännöstä ja kolme kulttuuriperintökohdetta.
Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"
Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.

Luolistaan kuulu taidekeskus Retretti rahoitusongelmissa – hankkeen vetäjä: "Ensin tuli korona ja nyt tämä pirunmoinen sota"
Savonlinnan Punkaharjulla sijaitsevaan Retretin taidekeskukseen on sijoitettu jo kymmenen miljoonaa euroa, mutta vielä puuttuu viisi miljoonaa. Ensi kesän näyttelykokonaisuus on vaakalaudalla tai ainakin se myöhästyy.
Liito-oravan esiintyminen Kiimassuon laajennusalueella tulisi ympäristöviranomaisen mielestä tutkia
Kattavaa liito-oravaselvitystä tarvittaisiin, sillä eläin saattaa käyttää aluetta lisääntymis- ja levähdyspaikkanaan. Kiimassuon laajennusalueella on myös muinaismuistokohde.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston arkeologiset inventoinnit saatiin valmiiksi
Keimiötunturin rajapyykki on hautautumassa retkeilijöiden siirtämien kivien alle.
Haminassa alkaa arkeologinen inventointi – uudet löydöt voisivat olla merkkejä historiallisen ajan asutuksesta
Tutkimukset keskittyvät tunnettuihin historiallisen ajan asuinpaikkoihin Mäntlahden ja Pyötsaaren kyläalueilla sekä samalla seudulla oleviin kohteisiin, joiden maankäyttö tulevassa osayleiskaavassa muuttuu.
Kouvolan piti tehdä Utissa arkeologinen maastoselvitys lääkärihelikopterin takia – alueella saattaa olla sodanaikaisia rakenteita
Kymenlaakson museo on edellyttänyt Utissa arkeologista inventointia lääkärihelikopterin tontilla. Tarkoituksena oli selvittää, onko alueella sodanaikaisia rakenteita. Tulokset selviävät parin viikon päästä.
Teijon kansallispuiston satoja vuosia vanhojen patojen kunto tarkastetaan
Erityiskohteena on Kirjakkalan pato, joka on luokiteltu onnettomuuden sattuessa ihmiselle vaaralliseksi.
Ministeriössä valmistellaan harvinaista luovutuspyyntöä – lähes 150 vuotta sitten Ruotsiin viedyt pääkallot halutaan takaisin Suomeen
Pälkäneellä odotetaan, että rauniokirkon ympäriltä aikanaan viedyt kallot pääsevät kotikunnan multiin. Vainajien jäänteet kaivettiin haudoista rotututkimuksen nimissä ja vietiin Ruotsiin vuonna 1873. Nyt opetusministeriö valmistelee virallista palautuspyyntöä.
Varikonniemen kehittäminen valtuuston pöydällä Hämeenlinnassa
Valtuustoaloitteessa esitetään, että Varikonniemen kehittämiseksi tehdään suunnitelma, jolla vahvistetaan alueen virkistys- ja matkailukäyttöä. Mahdollinen rakentaminen käynnistyisi vasta usean vuoden kuluttua.
Pilaavatko tornitalot sisällissodan taistelupaikalta avautuvan maiseman? Tampereen Kalevan uudistuksessa pitää ottaa huomioon yllättäviä asioita
Pirkanmaan maakuntamuseo pitää tärkeänä, että näkymiä Kalevankankaalta itään ja koilliseen säästetään. Tämä oli valkoisten päähyökkäyssuunta vuoden 1918 verisessä kiirastorstain taistelussa.

Suomenlahden pohjasta sukellettu veistos koristi 1700-luvulla uponnutta sotalaivaa – arkeologi toivoo, että se avaa mystisen hylyn salaisuutta
Historiallinen muinaismuisto nostettiin turvaan hylkyvarkailta. Laboratoriotutkimusten jälkeen se päätyy Suomen merimuseoon.
Muinaisen linnan vallit ja jylhä "Edelfeltin mänty" Porvoon legendaarisella luontoalueella halutaan suojella ja nyt kaupunki ryhtyi toimeen
Porvoon Linnamäellä korjataan eroosiovaurioita. Maisemaa koristaa jylhä mänty, joka on ikuistettu Albert Edelfeltin maalaukseen.

Perämeren saaristossa tutkitaan vanhasta kalastuskulttuurista kertovia jälkiä
Suunnitelman avulla on tarkoitus sovittaa yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön sekä muun käytön tarpeita 10–15 vuoden ajalle.
Kaarinassa sijaitsevan piispanlinnan raunioiden maalle kaivettu useita kuoppia – Metsähallitus tekee rikosilmoituksen muinaismuistoalueen turmelemisesta
Kaarinan Kuusistossa sijaitseva Kuusiston piispanlinnan raunioiden alueella on kaivettu luvattomasti kuoppia. Metsähallitus tulkitsee kuopat ilkivallaksi.

Kangasalan Huutijärveltä suunnitellaan uutta pyörätietä kohti Pelisalmea
Reitti kulkisi nykyisen, Sahalahden suuntaan johtavan 325-tien vartta.
Rakennustyömailla törmätään aiempaa useammin muinaisjäännöksiin – ja sillä voi olla vaikutusta siihen, kuinka syvälle asukas saa pihallaan kaivella
Keravan tulevalla asuntomessualueella pohjatyöt on tällä viikolla aloitettu arkeologisilla kaivauksilla. Maan alta paljastunut tulisija vahvisti, että nyt kaavoitetulla omakotitontilla on asuttu jo 500 vuotta sitten.
Historiallista Hovioikeudenmetsää kunnostetaan Vaasassa
Hovioikeudenmetsän alueella on valtakunnallisesti arvokas historia niin kulttuurillisesti, ympäristöllisesti kuin myös esteettisesti. Ympäristöministeriö rahoittaa hanketta.
Satoja vuosia vanha rajakivi joutui ilkivallan kohteeksi Turussa – muinaisjäännöksen vahingoittaminen on lain mukaan kielletty
Rajakiveä on maalattu punaisella spray-värillä. Ilkivalta on tehty luultavasti toukokuun aikana.
Tuhannet miehet rakensivat 200 vuotta sitten linnoituksen, joka olikin tarpeeton – nyt sen korjaaminen on kuin Tetristä: yhtään uutta kiveä ei saa käyttää
Venäläinen sotapäällikkö Aleksandr Suvorov rakensi Kärnäkosken linnoituksen 1700-luvun lopulla suojelemaan Pietaria ruotsalaisten hyökkäykseltä. Ruotsalaisten sijaan ajan hammas on purrut ja linnoituksen muurit kaipaavat korjausta.
Nelostien remontti nosti maan alta runsaasti muinaishistoriaa: video näyttää, mitä kivikautisia esineitä arkeologit ovat löytäneet
Kaivauksia tehdään kahdessa pääkohteessa Nelostien uudella osuudella. Tutkittavat alueet ovat olleet esihistoriallisia kulkemisen solmukohtia. Uusi nelostien linjaus ja perusparannus valmistuu syksyyn 2023 mennessä.
Isonkyrön yli 500-vuotiaan kirkon restaurointi on vuosien urakka, jonka tärkein vaihe alkaa kesällä: "Hosumalla ei tehdä kuin vahinkoa"
Isonkyrön vanhan kivikirkon restaurointi on useamman vuoden urakka. Tämän kesän kirkko pysyy varmuudella suljettuna. Isonkyrön seurakunnan toiveena on, että suosittu hääkirkko olisi käytössä jo ensi kesänä.

Kuopion Piispanpuistossa alkavat arkeologiset kaivaukset – vanhoja hautoja voi löytyä melko pinnastakin
Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä hautauksista. Sen jälkeen tiedetään, miten puiston täydennysistutuksia voi toteuttaa, jottei muinaisjäännös vahingoitu.
Nelostien parannusta pohjustavat arkeologiset kaivaukset alkoivat Hartolassa
Hartolan ja Joutsan välillä on paljon muinaismuistoja, jotka on tutkittava ennen kuin ne jäävät uuden tielinjauksen alle.
Yli 500-vuotias Isonkyrön vanha kirkko restauroidaan Museoviraston tarkassa ohjauksessa: "Aina, jos poistetaan jotain vanhaa, se on lopullisesti poissa"
Vanha kirkko on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi, joten sen restaurointi on pitkä, monipolvinen ja kalliskin projekti.

Ei niin pahaa ettei hyvääkin: Vuosi 2020 toi norsujen vauvabuumin sekä iloisia tiedeuutisia ihmekanasta Kuun veteen – myös muumio puhui
Tänä vuonna on saatu myös Nobelin arvoisia tutkimustuloksia. Tautitilannekin on yleisesti ottaen parantunut roimasti.
Kuvat: Hyvin säilynyt ”pikaruokabaari” löytyi Pompeijin raunioista
Paikalla olleista saviastioista on löydetty muun muassa sikojen, vuohien, kalojen ja etanoiden jäänteitä.
Egyptissä tehty merkittävä muumiohautalöytö – sisältää yli sata sinetöityä sarkofagia
Hautalöydön sanotaan olevan merkittävin arkeologinen löytö pitkään aikaan. Sarkofagien iäksi arvioidaan ainakin 2 000 vuotta.
Perun Machu Picchu avautui jälleen – alueen matkailuelinkeino kärsinyt valtavan kolauksen pandemian vuoksi
Suuri määrä Cuscon alueen hotelleista, ravintoloista ja muista matkailuun liittyvistä yrityksistä ajautui konkurssiin keväällä, kun tiukat koronarajoitukset astuivat voimaan.
Nelostien kunnostus välillä Hartola–Oravakivensalmi alkaa arkeologisin tutkimuksin – lapio maahan ensi kesänä
Tieremontti sivuaa useita muinaisjäännöksiä.
Turun kauppahallin perustukset tarkastetaan – samalla maaperää tutkitaan muinaismuistojen varalta
Kuntokartoituskaivuu kestää noin kaksi viikkoa.

Tämä reitti on Suomen vanhimpia teitä ja muinainen valtaväylä Venäjälle – hakkuilta sitä ei kuitenkaan ole pelastanut edes muinaismuiston asema
Sopimuksia reitin suojelemiseksi on tehty, mutta yhteisymmärrykseen hakkuista ei ole vielä päästy.
Muinaismuistot on saatava alta pois, ennen kuin tieremontti voi alkaa Hartolassa – kauan odotettu parannustyö käyntiin ehkä kesällä 2021
Nelostietä parannetaan Hartolasta Joutsan rajalle Oravakivensalmelle. Matkan varrella on paljon historiallisesti arvokkaita kohteita, joista osassa on tehtävä arkeologisia kaivauksia.
Isä teki hylkypuusta hedelmäveitset, joista vaiettiin liki 60 vuotta – nyt tytär toi ne yleisön nähtäville: "Sanoin juristimiehelleni, että rikos on vanhentunut"
Ruotsinsalmen meritaisteluissa Suomen edustalle uponneen St. Nikolain hylkypuusta tehdyt esineet ovat olleet vaiettu salaisuus lähes 60 vuotta.

Tintti ja väärän muumion salaisuus – Belgiassa kiistellään sarjakuvahahmon oikeasta kotipaikasta
Kaksi belgialaisnähtävyyttä kilpailee siitä, kummassa sijaitsee oikea sarjakuvataiteilija Hergéä inspiroinut muumio.

Kaupunki haluaa hakkauttaa metsää luontopolun ja muinaismuistoalueen vierestä – kauppaa samalta alueelta mökkitontteja luonnonrauhalla
Rahapulassaan Kemijärven kaupunki on nostanut vuosittaista tulotavoitetta kaupungin metsien hakkuista kolminkertaiseksi.
Kuvat löydöistä: Etsijäryhmä löysi harvinaisia muinaisesineitä – pienellä kunnalla on suuria rakentamissuunnitelmia samalle alueelle
Alueella pitää tehdä arkeologinen selvitys ennen kuin kaava hyväksytään. Kunta havittelee datakeskusta alueelle.

Museovirasto inventoi arkeologisia kohteita kesän aikana Pohjanmaalla
Valtakunnallisesti merkittäviä arkeologisia kohteita inventoidaan kesän aikana Pohjanmaalla.
Salamanisku tuhosi rukoushuoneen yli sata vuotta sitten, ja vasta nyt se päätettiin etsiä – arkeologi: "Tämä on aikakapseli"
Kainuussa on tehty historiallisesti merkittävä löytö, joka antaa arvokasta tietoa menneistä kulttuureista ja sukupolvista.

Janakkalan Tervavuoren soranotto laajenemassa
Tervaharjun alueelle on tulossa lupa myös kivenmurskauksen aloittamiseen.

Kajaanin rauniolinna ei ole kiipeilyteline – muurilla kävely on turvatonta ihmiselle ja muinaismuistolle
Metsähallitus tekee jatkuvasti työtä rauniolinnan suojelemiseksi ja kävijäkokemuksen parantamiseksi.
Rautakausi avautuu Kokemäen laajoissa kaivauksissa: "Ainutlaatuisia tuloksia Suomessa"
Kokemäen Villiönsuvannon alueelta on löydetty jäänteitä muun muassa kuudesta rautakautisesta rakennuksesta.
Suomussalmen Kiantajärven muinaishauta koruineen on poikkeuksellinen koko maan historiassa – vastaavia voisi löytyä enemmänkin, jos siihen olisi rahaa
Suomessa arkeologinen tutkimusrahoitus on vaatimatonta. Jos se olisi samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa, tietoisuus Suomen muinaisuudesta olisi huomattavasti laajempaa.
Museovirasto huolissaan Fingridin uudesta voimajohdosta Lounais-Hämeessä
Voimajohdon välittömässä läheisyydessä on muun muassa kivikautisia asuinpaikkoja.

Valtava aukko kalliossa kertoo tarinan kivimiehistä, jotka Suomi unohti – täällä on louhittu maailman suurin kivipylväs
Venäjän keisarin muistomerkin jättikiveä hakattiin kalliosta yli vuosi ennen kuin se irtosi.
Kati Kelolan kolumni: Ahdasmieliselle nationalismille ei ole pakko alistua
Kun nationalismin nousu Euroopassa ahdistaa, on lohdullista muistaa, että on kyse ihmisen luomasta rakennelmasta, jota voi muuttaa, kirjoittaa Kati Kelola.

Kuusamolaisen "shamaanin" dna löytyi, luurangon alkuperä saataneen selvitettyä lähimmän vuoden aikana
Oulussa säilötyn luurangon alkuperä saataneen selvitettyä.