Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viitaniemen pintavesilaitos Jyväskylässä.

Jyväskylän kaupungin energiayhtiö lahjoittaa käytöstä poistettuja vedentuotanto- ja jätevesilaitteistoja Ukrainaan

Venäjän hyökkäyssodan takia Ukrainalla on vakavia ongelmia vesihuollossa. Alva-yhtiöt lahjoittaa Ukrainaan veden tuotantoon ja jäteveden siirtoon liittyviä laitteita ja tarvikkeita.

Nainen pitää pientä lasta sylissään. Lapsella on hellehattu ja hän nauraa.

Keski-Suomeenkin on luvassa kuumia kesäpäiviä, minkä vuoksi vauvojen ja vanhojen ihmisten hellekestävyys on lähiaikoina koetuksella

Keski-Suomen hyvinvointialue muistuttaa, että ikääntyneet, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille. Myös kuumissa olosuhteissa töitä paiskivien on huolehdittava, ettei lämpö vie kohtuuttomasti voimia.

Professori Terhi Piltonen mittaa toimittajan kaulaa.

Kaulanympärys kertoo sairausriskistä jopa vyötäröä enemmän – katso, ylitätkö sinä riskirajan

Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin poikkeuksellisen laajasti suomalaisten naisten terveyttä. Yksi mittauskohde oli kaulanympärys.

Viinipulloja hyllyllä Tesoman Alkossa

Opimmeko eurooppalaisen siemailun vai viekö viini hunningolle? – Suomela kiittelee Alkon valvontaa, Kinnunen purkaisi koko monopolin

Osa Pirkanmaan kansanedustajista sallisi viinien myymisen ruokakaupoissa. Toiset epäilevät valvontaa ja näkevät, että viinit kaupassa lisäisivät terveyshaittoja.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Ei vieläkään tammikuuta ilman laihdutuskuuria

Media elää ja rahastaa tammikuun kurinpalautuksella. Tipaton tammikuu on jo käsite. Laihdutuskuuri tai ainakin herkkukielto kuuluvat nekin tammikuun normeihin.

Miehelle laitetaan kanyyliä Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays Sydänsairaalassa

Tutkimus: Alipainoisilla ja sairaalloisen lihavilla suurin riski kuolla sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen jälkeen

Tutkimuksessa selvitettiin alipainon ja lihavuuden yhteyttä kuolleisuuteen sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen jälkeen. Lievästi lihavilla kuolemanriski oli pienempi kuin normaalipainoisilla.

Taru Mänttäri katsoo vakavan näköisenä.

Taru Mänttäri yritti tulla raskaaksi ja hakeutui vuoden jälkeen lapsettomuushoitoon – sitten hänelle soitettiin, että painoa on liikaa

Julkisella puolella lapsettomuushoitoja ei aloiteta ennen kuin painoindeksi on alle 35. Asiantuntijalääkärit ovat erimielisiä rajan ehdottomuudesta.

luokka

Kaasmarkun ja Koskin kouluissa osa rakennuksista käyttökieltoon terveyshaittojen takia

Molemmista kouluista on löytynyt muun muassa kosteus- ja ilmanvaihto-ongelmia. Kaasmarkun koulusta osa rakenteista on ollut lahoa ja märkää, ja niissä on esiintynyt mikrobikasvustoa.

Ihmisiä ylittämässä katua illalla.

Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus

Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.

Ihmisiä jumppatunnilla.

Suomalaiset lihovat edelleen ja diabetes yleistyy, ennustaa THL

Suomen tavoite on, että vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttää viisi prosenttia suomalaisista. THL arvioi, ettei tavoite tule toteutumaan.

Tuli palaa takassa.

Kallista sähköä korvataan klapeilla – terveyshaitat kasvavat, jos kuumille markkinoille tuodaan heikkolaatuista puuta

Puun pienpoltto on suurin pienhiukkasten lähde Suomessa. THL on aiemmin arvioinut sen aiheuttavan noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Kasvavan puulämmityksen terveysvaikutuksia aiotaan nyt seurata.

Ihmisiä jonottaa väliaikaiselle rokotuspisteelle terveyskeskuksen pihalla.

WHO julisti apinarokon maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi

Yhdysvaltain tautikeskuksen tässä kuussa julkaiseman laskelman mukaan apinarokkoa on sairastanut yli 15 800 ihmistä 72 maassa.

Ihmisiä istuu terasilla. Pyödällä on laseissa valkoviiniä ja olutta.

Tutkimus: Alkoholi ei koskaan terveellistä alle 40-vuotiaille, tiukimmat rajat pitäisi asettaa 15–39-vuotiaille miehille

Maailmanlaajuinen tutkimus osoittaa, ettei alkoholista ole lainkaan terveyshyötyä alle 40-vuotiaille. Sitä vanhemmat saattavat hyötyä alkoholista – mutta nauttia saa vain yhden päiväannoksen verran.

Tuli palaa takassa, luukut auki.

Tuore tutkimus: puunpoltto heikentää ilmanlaatua merkittävästi pientaloalueilla – tutkija: "Puunpolttoon verrattuna liikenne alkaa olla puhdasta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti tutkimuksen talvikaudella pientaloalueella Kuopiossa. Pahimmat päästöt tulevat kylmällä ja tuulettomalla säällä.

seikkailupuisto kupittaalla, lapsia leikkimässä

Turun Seikkailupuiston grillin savusta valitettiin – kaupunki katsoo, ettei savu aiheuta terveyshaittoja

Seikkailupuiston grillin savusta on valitettu aiemminkin. Turku katsoo, että grilli on osa Seikkailupuiston toimintaa.

Lieksan Reposuo

Lieksan Anttosen vanhan ampuma-alueen ympäristö- ja terveysriskit on arvioitu vähäisiksi

Kolmen vuoden arvioin pohjalta on todettu, että alueen läheiselle Reposuo-Kalliolahdensuon Natura-alueelle kohdistuu kuitenkin pintavesien kautta kuormitusta.

Kaksi koiraa tuijottaa kameraan häkistään.

Ruokavirasto kehottaa varovaisuuteen Ukrainasta tuotujen lemmikkien kanssa – voivat aiheuttaa terveysriskin ihmisille ja eläimille

Ukrainasta tuodut lemmikkieläimet voivat aiheuttaa terveysriskin ihmisille ja eläimille, joten turhaa kontaktia niiden kanssa on vältettävä. Tarkkaa tietoa Suomeen tuotujen lemmikkien määrästä ei toistaiseksi ole.

Netflixin katselua tietokoneelta, kuvattu olan takaa.

Säännöllinenkään liikunta ei ehkäise laskimotukoksia, jos istuu liian kauan paikoillaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkimuksen mukaan runsas television katselu altistaa laskimotukoksille, sillä pitkä paikallaanolo haittaa verenkiertoa ja lisää riskiä veren hyytymiselle.

Lapsi kaivaa laatikosta leluja.

Mikromuovia on löytynyt jopa istukasta – tutkijaryhmän mukaan lasten olisi hyvä välttää muoviastioita ja pölyt tulisi siivota usein

Mikromuovin vaikutuksia lapsiin ei ole juuri tutkittu, mutta sitä tiedetään kulkeutuvan jopa sikiöihin. Tutkijoiden mielestä lasten ja naisten käyttämiä muovituotteita tulisi tutkia enemmän.

18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia.

Karttasovellus näyttää, missä Suomi lihoo ja sairastaa – ylipainoisten määrä kasvaa rajusti, mutta ravitsemusterapeutin palveluita on tarjolla niukasti

Kaksi miljoonaa suomalaista asuu kunnassa, jonka perusterveydenhuollossa ei ole ollenkaan ravitsemusterapeutin vakanssia.

Tuulivoimalan siivet kuvattuna taivasta vasten Tyrinselän tuulivoimapuistossa

Santavuoren tuulivoimaloiden melusta ei voitu todentaa terveyshaittoja

Kurikassa Santavuoren lähistöllä asuvat olivat pyytäneet tarkastusta tuulivoiman aiheuttamasta melusta. Asukkaat kokivat melun haittaavan etenkin yöaikaan.

Roskia Kahtoilammella.

Kahtoilammen vanha kaatopaikka on nyt tutkittu perusteellisesti Hämeenlinnassa

Loppuraportti on valmistunut ja Hämeen ely-keskus saa sen käsittelyynsä piakkoin. Huhtikuussa Kahtoilammen ympäristöstä löytyi vanha kaatopaikka, missä oli muun muassa asbestia.

Professori Kirsi Pietiläinen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Lihavuustutkija ja lääkäri kumoaa painonpudotukseen usein liitettyjä väittämiä: "Potilaillani on usein parempi itsekuri kuin minulla"

Lihavuustutkija, lääkäri ja professori Kirsi Pietiläinen haluaisi vähentää lihavuuteen liitettyä häpeää ja syyllistämistä ja toivoisi, että lihavuuden hoitoon panostettaisiin nykyistä enemmän.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Työpaikan home aiheutti ennen sairauksia, mutta sitten muutettiin diagnosointia ja vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjä

Suhtautuminen homesairauksiin on uuden tutkimuksen mukaan muuttunut parinkymmenen vuoden aikana. Kun työntekijä nyt sairastuu työpaikkansa sisäilman homeesta, hänen on yhä vaikeampaa saada ammattitautikorvausta.

Mustavalkoinen kissa punaisen viltin päällä.

Uuraisilla palvelukodin Misu-kissalle sittenkin lähtöpassit – viranomaisen mukaan kissa on monille talossa terveysriski

Uuraisilla Misu-kissan kohtalo herättää edelleen runsaasti keskustelua. Vielä lokakuussa kissa sai jäädä vanhusten palvelukeskus Kuukankodille. Pienryhmäkoti Koivulassa suunniteltiin edesmenneeltä asukkaalta taloon jääneestä kissasta luopumista. Nyt kissa pitäisi siirtää pois talosta terveysriskien takia.

Tarkastamme koronapassin -kyltti.

Onko rokottamattomuus syy rajoittaa elämää vai onko se syrjintää? Näin vastaavat eettisyyteen perehtynyt filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu

Filosofian professori Antti Kauppinen pitää Uudellemaalle annettuja uusia koronarajoituksia hyvin perusteltuina, koska ne liittyvät muille aiheutuvan riskin ja yhteiskunnallisen haitan vähentämiseen.

Lapsi mittaa vatsanympärystään

THL: Schoolboys increasingly obese

A variety of lifestyle factors may lie behind the rise in childhood obesity, says the health agency.

Makeisia myynnissä torilla Espanjassa.

Espanja kieltää makeisten ja virvoitusjuomien mainostamisen lapsille – kolmasosa espanjalaislapsista on ylipainoisia

Mainontakielto koskee televisiota, radiota, internet-sivustoja sekä mobiilisovelluksia. Muun muassa makeisten, leivosten, jäätelön, ja limsojen mainonta alle 16-vuotiaille kielletään.

NHL-liigan pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Don Fehr mikki kädessään

Yli 90 prosenttia Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen urheilijoista on rokotettu – "Urheilijat olivat todella kiinnostuneita saamaan tietoa terveysuhasta"

Suuret liigat ryhtyivät ripeästi urheilijoiden rokotevalistukseen. Urheilijat saivat suoran yhteyden tartuntatautien ja rokotusten asiantuntijoihin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kittilä–Pokka välillä onnettomuus, jossa mukana vaarallisia aineita

Tie on suljettu liikenteeltä. Kiertotie on järjestetty Siitosentien kautta.

Bruno Fernandes.

"On aika asettaa pelaajien terveys etusijalle" – jalkapallon pelaajayhdistys huolissaan kasvaneesta työtaakasta

Jalkapallon pelaajayhdistys FIFPro varoittaa liiallisen työmäärän aiheuttavan terveysriskejä huippupelaajille.

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Tuhannet ilmoitukset koronarokotteiden haittavaikutuksista odottavat arviointia – Fimea tuplasi käsittelijöiden määrän

Noin 11 000 haittavaikutusilmoitusta odottaa tarkempaa käsittelyä. Ilmoitukset kertovat ilmoittajan havainnoista ja näkemyksistä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Koronarokotepiste urheiluhallissa.

400 file Covid vaccine side effect claims as coverage nears 7m doses

Compensation is based on a probable causal link between the use of the vaccine and the side effect, and must be confirmed by a doctor.

lautasmalli

Tutkimus: Leikki-ikäisten ravitsemuksessa parantamisen varaa – vain 14 prosenttia syö ravitsemuksellisesti hyvälaatuista ruokaa

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 766 leikki-ikäisen lapsen ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja sen yhteyttä ylipainoon ja lihavuuteen.

Taru Mänttäri ohjaa tanssiliikkettä, jossa käsi ja jalka ojentuvat sivulle.

Fat shaming prevents many from participating in fitness activities

Overweight people often do not feel welcome in the fitness sector. It's hard to find suitable athletic gear, and even sports professionals don't always know how to guide larger individuals.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"

Moni vaihtaa kolmivuorotyöstä kaksivuoro- tai päivätyöhön. Osa ei sopeudu yötyöhön nuorenakaan.

Linnunkakan töhrimää katsomoa Rovaniemen keskuskentällä

Petolintukäkätin karkottaa kakkivat pulut Rovaniemen keskuskentältä

Rovaniemen keskuskentän katsomon kattorakenteet houkuttelevat puluja pesimään ja se on aiheuttanut yleisölle harmeja lintujen ulosteiden ja muun sotkun takia.

johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta on huolissaan rokottamattomista ylipainoisista

Kaukorannan mukaan lieväkin ylipaino saattaa olla kohtalokas ja viedä sairaalahoitoon mikäli rokottamaton saa koronan deltavariantin.

76-vuotias Maire Löppönen sai Astra Zenecan rokotteen, jonka pisti sairaanhoitaja Nguelah Elisè.

Fimea saa yhä runsaasti ilmoituksia koronarokotteiden haittavaikutuksista – ilmoitukset painottuvat työikäisiin ja naisiin

Myös Suomessa on havaittu yksittäisiä koronarokotteen aiheuttamia sydänlihastulehdustapauksia.

Laborantilla kädessä kaksi koeputkea täynnä verta.

Tuore tutkimus: matalasta hemoglobiinista voikin olla hyötyä terveydelle – saattaa suojata lihavuudelta ja metaboliselta oireyhtymältä

Oulun yliopiston tutkimus kumoaa luulon, jonka mukaan korkeat hemoglobiiniarvot olisivat terveyden kannalta aina tavoiteltavia.

Nordkalk avolouhos

Tuuli levittää pölyä kalkkikaivokselta ja se hermostuttaa lähialueen asukkaat — yhtiö selvittää, voiko pölyllä olla terveyshaittoja

Yli sata vuotta paikoillaan ollut kalkkikaivos tarvitsee lisää tilaa ja se on hermostuttanut lähialueiden asukkaat Lappeenrannassa. Nyt selvitetään, voiko kaivoksen pöly olla terveydelle haitallista.

XXL dance -tanssitunnille osallistuneita naisia poseerausasennoissa.

Läskiviha estää monia nauttimasta liikunnasta – somevaikuttaja Taru Mänttäriä ei otettu tanssiryhmään, koska sopivaa esiintymisasua ei löytynyt

Lihavat ihmiset eivät usein tunne itseään tervetulleeksi liikkumaan. Heille ei löydy sopivia vaatteita, eivätkä liikunta-alan ammattilaisetkaan osaa aina ohjata ylipainoista ihmistä. Usein lihavat pelkäävät joutuvansa myös pilkatuiksi liikuntapaikoilla.

Mimmi Tick hymyilee kesäiltana ulkona.

Mimmi Tick laihtui 40 kiloa leikkauksella, samalla muuttui käsitys itsestä ja suhde muihin – “Dissaaminen on vähentynyt”

Moni uskoo, että laihana elämä olisi onnellisempaa, eikä suotta: lihavuusleikkauksen läpikäyneet kokevat elämänlaatunsa parantuneen huimasti. Leikkaus muuttaa kehoa, mutta sillä on vaikutuksia myös psyykeen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Rahan lisäksi voittaja sai suurimman pudottaja pokaalin ja tittelin.

Porilainen miesporukka aloitti taistelun ylipainoa vastaan: voittaja laihdutti 33,9 kiloa ja sai hääkassaan 1000 euroa

Porilaisen lähiöpubin miesporukka löi vetoa tammikuussa, kuka laihduttaisi eniten juhannukseen mennessä. Voittaja selvisi tänään. Ylen A-studio seurasi porukan kisatunnelmia jo aiemmin finaalin aattona.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle