Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Näin voit toimia, kun näet häirintää

Yksi yhteiskunnallisen eriarvoistumisen ilmenemismuoto on pahan olon purkaminen muihin. Häirinnän kohteena olevan osa on yksinäinen, mutta me kaikki voimme olla toisillemme avuksi, pohtii Omaheimo.

Vapaaehtoinen Elina Viljamaa istuu ukrainalaisen perheen isoäidin kanssa koulun aulassa Seinäjoella.

Ukrainasta paenneet jäivät vuosi sitten viikoiksi vapaaehtoisten vastuulle – auttamistyön konkari: ”Yllätyin, järkytyin ja suutuin”

Suuri osa ukrainalaisista sai sodan alettua apua vapaaehtoisilta virallisen avun viivästyessä. Vapaaehtoisten harteille jäi myös vastuuta, joka olisi kuulunut viranomaisille.

Kerrostalon seinästä on irronnut tiiliä ja pudonnut maahan.

Kun suomalaiset lähtevät kriisialueelle, mukana on myös sauna – ”Ensimmäinen löyly oli liikuttava kokemus”, sanoo Kai Skiftesvik

Luonnonkatastrofien uhrien auttajat tarvitsevat esimerkiksi toimivat tietoliikenneyhteydet. Niitä Turkissa on ollut rakentamassa oululainen Kai Skiftesvik osana Finn Rescue Teamia.

Commun kolmihenkinen tiimi. Kuvakaappaus, jossa tarjotaan äitiseuraa tuoreelle äidille.

Suomen suurin auttamisen alusta laajenee ulkomaille – talkookulttuurista halutaan tehdä vientituote

Yhteisöllinen mobiilisovellus Commu on kuin talkookulttuurin Tinder, joka yhdistää avun tarvitsijat ja sitä tarjoavat. Tarjolla niin vertaistukea, lumenluontia kuin ikkunanpesuakin

Raija ja Kari Jääskeläinen sekä Tetjana Vinitska lapsiensa, Maksymin ja Daniilin, kanssa olohuoneen sohvalla.

Pikkukylän ukrainalaisyhteisö rikkoutui – osa ukrainalaisista asuu nyt Savonlinnassa keskustan tuntumassa

Savonlinnaan kuuluva Savonrannan kylä heräsi eloon viime keväänä, ja savonrantalaiset auttoivat yhteisvoimin ukrainalaisia kotiutumaan. Nyt kylän raitti on hiljentynyt.

Tomi Kaismo ja Rauli Lindeman istuvat vierekkäin pöydän ääressä.

Tuttavaporukka päätti vuosi sitten lennättää Suomeen 50 ukrainalaista – nyt ylittyi jo 1 600 pakolaisen raja

Oululaisen viisikon auttamisoperaatio jatkuu ainakin huhtikuuhun asti. Lentomatkan peruneiden kohtalo on jäänyt mietityttämään yhtä heistä.

Kaksi naista istuu keittiössä kutomassa villasukkia lahjoitettavaksi Ukrainaan

Liipasinlapanen on vapaaehtoisten uusi täsmäapu rintamalle – ”Talvisotaan kudottiin suomalaisille, nyt tämä sukupolvi tekee niitä Ukrainaan”

Liipasin- eli ampujan lapasessa on paikka peukalolle ja etusormelle. Eteläpohjalaiset kutovat niitä nyt pitkillä varsilla ja maanläheisillä väreillä ukrainalaisten lämmikkeeksi.

Euran Panelian kylästä kerättiin kaksi kuorma-autollista avustuspaketteja Ukrainaan 2.3.2022. Halli on tyhjä ja kuorma-autot ovat valmiina lähtemään.

Harva pienkeräys yltää maksimiin eli kymppitonniin – joskus käteen jää vain kymppejä, jos sitäkään

Suomessa on nyt reilun kahden vuoden ajan ollut mahdollista pistää pystyyn pienkeräys. Ylen selvitys kertoo, mihin kaikkeen rahaa on kerätty. Vähävaraisten ja hätää kärsivien auttaminen korostuu.

Kuvassa kolme henkilöä sarjasta modernit miehet. Taustalla eri kokoisia palloja. Etualalla Nenäpäivä hahmo. Kuva on valokuvasta ja grafiikasta rakennettu kokonaisuus.

Voitatko Modernit miehet Nenäpäivän sanaselityspelissä?

Testaa suositun sarjan hahmojen kanssa, kuinka hyvin sinulla on läheisyyteen liittyvät termit hallussa.

Bilden är fotograferad över axeln på en person med långt blont hår och örhänge, fokus på personens axel. Hen sitter mittemot en annan person som är suddig.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toimipiste sai hyvän vastaanoton Lappeenrannassa – ennaltaehkäisevä työ korostuu lasten ja nuorten kohdalla

Toukokuussa Lappeenrantaan avatun raiskauskriisikeskus Tukinaisen toimipisteen asiakasmäärät ovat kasvaneet syksyn mittaan.

Lahjoitustavaroita kasassa Seinäjoen Hopen pihalla.

Kokkolassa ukrainalaisten avuksi perustettu vapaaehtoisryhmä lopettaa toimintansa Niittykadulla

Vapaaehtoiset miettivät, voisiko yhteistyötä tehdä jatkossa esimerkiksi diakonian kanssa. Varastotilat ovat käytössä marraskuun loppuun asti.

harmaahiuksinen mies istuu tietokoneen ääressä luurit korvilla.

Vapaaehtoistyöntekijä Reijo on rikosten uhrien tukihenkilö: "Haluan auttaa, mutta ystäväksi en jää"

Rikosuhripäivystys auttaa kaikkia rikoksen uhreiksi joutuneita tai heidän läheisiään. Tyypillisin soittaja on joutunut petoksen tai väkivallan uhriksi.

Kuvassa kaksi naista seisoo avustustarvikkeilla kuormatun pakettiauton vieressä.

Oululainen Irma Pietilä on toimittanut 12 tavarakuormaa sotaa paenneille ukrainalaisille – "Täytyy myöntää, että tähän jää vähän koukkuun"

Suurin auttamisen into on Suomessa jo laantunut, sosiaalipsykologian lehtori Eemeli Hakoköngäs sanoo sen olevan inhimillistä. Apua kuitenkin tarvitaan vielä, mutta sen pääpaino on muuttunut.

Sohvakirkon keskustelijat Mikko Malkavaara, Elina Vaittinen, Kristiina Hyppölä ja Jaana Jurvanen.

Lähimmäisyyden sunnuntain Sohvakirkko: Diakonia on asenne

Keskustelumuotoisessa radiokirkossa pureudutaan lähimmäisyyden kysymyksiin.

Nainen nojaa vanhaan betonikaiteeseen.

Väkivaltaa kokeneiden naisten kohtalot koskettavat Riika Sillanpäätä

Voima vapaaehtoistyöhön tulee halusta auttaa.

Ljusröda gummistövlar på en hylla

Vaasa Hope: навесні для українців зібрали чимало речей, але з наближенням осені є нові потреби

Якщо українці залишаються у Фінляндії на осінь, їм потрібен демісезонний одяг, зауважує голова організації Vaasa Hope, що опікується допомогою малозабезпеченим сім’ям з дітьми.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen seisoo Rastilan kartanon puistossa kädet ristissä ja katsoo suoraan kameraan.

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten uskonto, ihonväri ja tausta vaikuttavat suomalaisten haluun auttaa – "Jokaisella on oikeus tulla autetuksi"

Ukrainalaislapsia on autettu sellaisella innolla, jolla myös al-Holin lasten auttamiseen olisi pitänyt suhtautua, sanoo lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Ukraina-aiheinen kakku

Українка, яка давно живе у Фінляндії, пече торти на замовлення, щоб зібрати гроші для українських дітей

Війна в Україні шокувала Ольгу Білу, яка раніше жила у Львові, а нині мешкає у місті Вантаа. Щоб полегшити біль, вона почала пекти торти з українською тематикою, а зароблені гроші передавати благодійним організаціям на батьківщині.

Nainen katselee lasten kuvakirjaa.

Hämeenlinnan Ukraina-keskus on sekä avun että tapaamisten tukikohta – kesän aikana tarkoitus järjestää toimintaa lapsille

Hämeenlinnan Ukraina-keskus koordinoi materiaaliapua, on kohtaamispaikkana, järjestää toimintaa ja ohjaa oikeiden viranomaisten puoleen.

Ilmakuva Savonrannasta toukokuussa 2022.

Ukrainalaiset ovat päässeet arkeen kiinni eri puolilla Suomea – Savonrannalla leikkivät lapset herättivät uinuneen kylän eloon

Savonrannan väkiluku kasvoi kertaheitolla kymmenen prosenttia. Pienen kylän raitilla viilettää nyt aiempaa enemmän lapsia.

Commun perustaja Karoliina Kauhanen pitelee pokaalia ja kukkapuskaa iloisena palkitsemistilaisuudessa.

Naapuriapu-sovellus Commu voitti tämän vuoden kiertotalouspalkinnon

Sovelluksen takana on hämeenlinnalaisia ja pirkanmaalaisia nuoria yrittäjiä.

Vapaaehtoinen Elina Viljamaa halaa ukrainalaista lasta.

Elina Viljamaa auttaa Ukrainasta paenneita niin kuin toivoisi itseään ja lapsiaan autettavan: "Sota ei tuo mitään hyvää, mutta ihmiset voivat tuoda"

Lukuisat yksityishenkilöt ovat auttaneet ukrainalaisia uudessa arjessaan virallisten tahojen ja järjestöjen lisäksi. Peräseinäjoelle majoittunut ukrainalaisperhe on saanut paljon apua paikallisilta.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Ukrainalaisperheet pöydän ääressä.

Tässä ukrainalaisyhteisössä puhutaan sekaisin eri kieliä, mutta myöhemmin Suomeen tuleville pakolaisille venäjän kuuleminen voi olla vaikeaa

Ukrainasta sotaa pakenevat saavat paljon apua venäjäksi, mutta sodan pitkittyessä osa voi kokea kommunikoinnin hyökkääjän kielellä vaikeaksi. Tapasimme ukrainalaisyhteisön, jossa arki pyörii kolmella kielellä.

Andriy Boyar selaa lehtiä työpöydän ääressä.

Irpinin täystuhoa paennut Andriy Boyar kyseli ystäviltään, mistä saisi töitä – vastaus löytyi Suomesta

Helsinkiläinen Salla Heijari halusi auttaa ukrainalaisia. Hän aloitti kampanjan, jossa suomalaisyritykset tarjoavat töitä ukrainalaisille luovan alan ammattilaisille.

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

Ukrainalaiset Nataša Pletsko ja Julia-tyttö leikkivät barbeilla lattialla istuen.

Hämeenlinnan Ukraina-keskus haluaa välittää avun lisäksi myös tietoa: "Paljon on epätietoisuutta viranomaisten toiminnasta"

Hämeenlinnan uusi Ukraina-keskus on esimerkki siitä, kuinka ihmisten auttamisenhalua voidaan kanavoida. Vapaaehtoisvoimin pystytetty keskus tarjoaa pakolaisille kohtaamispaikan lisäksi myös tärkeää tietoa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Isovanhempamme muistavat vielä, miltä tuntui jakaa kotinsa sodan evakoille – kohta me muutkin muistamme

Synkästä uutisvirrasta erottuu myös hyvyys. Moni on nyt valmis auttamaan ja majoittamaan sotaa pakenevia. Kun jakaa saman keittiönpöydän, erottelu meihin ja heihin hämärtyy, Leppänen kirjoittaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Taisa antaa repun autosta Sofia-tyttärelleen.

Osa kotiaan ukrainalaisille tarjoavista on pyytänyt kunnista rahaa korvaukseksi – asiantuntija näkee kotimajoituksessa hyväksikäytön vaaran

Kunnat eivät maksa ukrainalaisia vapaaehtoisesti majoittaville. Esimerkiksi Tampereella osa majoittajista uskoi, että he saisivat majapaikan tarjoamisesta korvauksen.

Ukrainan lipun väreissä kyltti, jossa lukee Donation drop-off.

"Tuntuu ristiriistaiselta, että niin kauhea asia kuin sota saa ihmisissä aikaan hyviä asioita" – Kattilahallin vapaaehtoiset ovat lähettäneet jo 170 minibussillista tavaraa Ukrainaan

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää Helsingin Kattilahallilla tarvikkeita toimitettavaksi Ukrainaan. Samalla paikka kerää yhteen auttamishaluisia vapaaehtoisia.

Sänky ja työpöytä soluasunnon makuuhuoneessa.

Sotaa pakenevan kotimajoittaminen ei ole hätämajoitusta, vaan pitkäkestoista yhdessäeloa – mieti ainakin nämä asiat, ennen kuin avaat ovesi

Kotimajoituksen tuki ry muistuttaa, että on monta asiaa, jotka majoitusta tarjoavan on oikeasti mietittävä ennen kuin avaa ovensa mahdollisesti traumatisoivia tilanteita kokeneelle ihmiselle.

Talvivaatteisiin pukeutunut Mikko Honkala hymyilee.

Mikko Honkala vuokrasi Airbnb-asunnon Kiovasta, vaikka ei sinne aio matkustaa: "Itkimme vaimon kanssa onnesta kun pystyimme auttamaan paikallista perhettä"

Ukrainalaisia tuetaan varaamalla majoitusta lyhytaikaisia vuokrauksia tarjoavan Airbnb:n kautta. Helppo ja suora tapa auttaa ukrainalaisia leviää sosiaalisessa mediassa.

Mielenosoittajia kyltteineen

Ukrainan rajalla lojuu jo lahjoitustavaraa taivasalla ja auttaja voikin olla tiellä – pakolaisjärjestö vinkkaa, mikä oikeasti auttaa nyt

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa aktivoida suomalaisten omia sotamuistoja ja traumoja. Empatia ja sympatia herättävät auttamishalun. Avulle on oikeasti tarvetta, mutta välillä into voi lähteä lapasesta.

Tampereella Kalevassa sijaitsevaan Kiovanpuistoon kerääntyi ihmisiä osoittamaan tukensa Ukrainalle.

Tampereen 150 000 euron apu Ukrainalle annetaan sekä rahana että tarvikkeina

Osa avusta annetaan rahana Suomen Punaisen Ristin kautta ja osa lääkinnällisinä tarvikkeina yhteistyössä Suomen valtion kanssa. Tampere valmistautuu mahdollisten Ukrainan sotaa pakenevien auttamiseen.

Tuhannet ihmiset jonottivat Ukrainan ja Puolan välisellä Punkt Shehynin rajavyöhykkeellä.

Rahaa, tarvikkeita, kuljetuksia – yritysten auttamishalu heräsi, ja käynnissä on jo operaatioita työntekijöiden perheenjäsenten saamiseksi Suomeen

Ensimmäiset suomalaisyritysten työntekijöiden omaiset pääsevät Suomeen jo tällä viikolla. Yritykset toimittavat apua myös Ukrainaan. Avun perillemenoa koordinoi Keskuskauppakamari.

Espoossa asuva Säde Westerlund lajittelee lahjoituksena saatuja vaatteita, joita viedään Puolaan paenneille ukrainalaisille. Westerlundin koti on toiminut lahjoitettujen vaatteiden ja tavaroiden väliaikaisena varastona.

Espoolaisäiti perusti auttamisoperaation, joka paisui hetkessä valtavaksi – koossa kolme pakettiautollista tavaraa, paluukyydissä Suomeen pakolaisia

Erilaisia yksityishenkilöiden auttamiskeräyksiä syntyy nyt paljon. Tästä hyvä esimerkki on Operaatio Toivo, johon liittyi vuorokaudessa yli 20 000 jäsentä.

Raatihuonen valaistu keltaisella ja sinisellä värillä.

Riihimäki varautuu Ukrainan pakolaisten vastaanottoon

Kaupunginjohtaja Jere Penttilän mukaan tilanteeseen on hyvä varautua etukäteen. Riihimäki osoittaa solidaarisuuttaan Ukrainalle valaisemalla ikonisen Vesilinnan.

Nataliia Melnyk videopuhelussa vanhimman poikansa kanssa.

"Olen hyvin huolissani lasteni hengen puolesta" – Nataliia Melnyk ja monet muut Suomessa asuvat ukrainalaiset selvittävät keinoja saada läheisensä pois sodan jaloista

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan ainakin 100 000 ukrainalaista on paennut kodeistaan. Suomessa varaudutaan pakolaisten tuloon.

Haminankylän tienviitta.

Naapuriapu ja yhteistyö parantavat kylien turvallisuutta – kysy yksin asuvalta ikäihmiseltä, onko kaikki kunnossa

Haminankylän asukkaat pohtivat kylänsä riskejä ja haasteita Hausjärvellä. Kylä on osa uutta hanketta, jolla luodaan pohjaa kyläturvallisuudelle koko Suomessa.

Totti Raittila istuu kahvikuppi kädessä keittiön pöydän ääressä.

Vanhus harhaili pikkutakissa ja sisätossuissa pakkasella, Totti Raittila pelasti muistisairaan: "Satuttiin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan"

Vähissä vaatteissa yksinään harhaileva muistisairas on suuressa vaarassa. Silloin on tärkeää auttaa, sanoo geriatrian sairaanhoitaja.

Kuopiolaiset Kimmo ja Nina Perämäki seisovat palaneen omakotitalonsa edessä. Kuvan keskellä palossa pystyyn jäänyt savupiippu.

Suurperheen talo paloi loppiaisena maan tasalle ja nyt elämä on vapaaehtoisten auttajien varassa – somesta saatiin apua, mutta myös ilkeyksiä

Tulipalo tuhosi kuopiolaisen Nina ja Kimmo Perämäen perheen kodin ja koko omaisuuden loppiaisena. Vapaaehtoiset auttajat ovat keränneet perheelle nyt apua ja rahaa, mutta kunnon koti vielä puuttuu.

Vanhus lukee lehteä.

Koronan synnyttämä hätäapu hiljennyt Kanta-Hämeessä

Esimerkiksi ruokaa vievät koteihin enää vain harvat toimijat. Kuntien korona-ajan neuvontapuhelimet eivät Kanta-Hämeessä enää vastaa ainakaan säännöllisesti. Samaan aikaan koronatartuntojen määrä on kasvanut kasvamistaan.

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.

Osa ikääntyneistä ei huoli apua, vaikka he sitä tarvitsisivat – avusta kieltäytymisen taustalla voi olla sairaus

Esimerkiksi muistisairaudesta johtuva epäluuloisuus voi johtaa tarjotusta avusta kieltäytymiseen. Vanhusasiamiehen mukaan ikääntynyttä on tärkeä kuunnella aidosti.

Ihmisiä kauppakeskuksessa kasvomaskeissa. Paljon jouluvalokoristeita.

Mielikuvissa väikkyy yltäkylläinen joulujuhla – diakonia-avun tarve kärjistyy juuri jouluksi, vaikka taustalla on ongelmia pitemmältä ajalta

Kokkolan seurakuntayhtymän diakoniatyö on saanut valtavasti avunpyyntöjä joulun alla. Rahahuolien kanssa kamppailevat asiakkaat ovat havahtuneet siihen, että rahat eivät riitä lahjoihin ja arjen hankintoja ylittävään ekstraan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle