Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Commun perustaja Karoliina Kauhanen pitelee pokaalia ja kukkapuskaa iloisena palkitsemistilaisuudessa.

Naapuriapu-sovellus Commu voitti tämän vuoden kiertotalouspalkinnon

Sovelluksen takana on hämeenlinnalaisia ja pirkanmaalaisia nuoria yrittäjiä.

Vapaaehtoinen Elina Viljamaa halaa ukrainalaista lasta.

Elina Viljamaa auttaa Ukrainasta paenneita niin kuin toivoisi itseään ja lapsiaan autettavan: "Sota ei tuo mitään hyvää, mutta ihmiset voivat tuoda"

Lukuisat yksityishenkilöt ovat auttaneet ukrainalaisia uudessa arjessaan virallisten tahojen ja järjestöjen lisäksi. Peräseinäjoelle majoittunut ukrainalaisperhe on saanut paljon apua paikallisilta.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Ukrainalaisperheet pöydän ääressä.

Tässä ukrainalaisyhteisössä puhutaan sekaisin eri kieliä, mutta myöhemmin Suomeen tuleville pakolaisille venäjän kuuleminen voi olla vaikeaa

Ukrainasta sotaa pakenevat saavat paljon apua venäjäksi, mutta sodan pitkittyessä osa voi kokea kommunikoinnin hyökkääjän kielellä vaikeaksi. Tapasimme ukrainalaisyhteisön, jossa arki pyörii kolmella kielellä.

Andriy Boyar selaa lehtiä työpöydän ääressä.

Irpinin täystuhoa paennut Andriy Boyar kyseli ystäviltään, mistä saisi töitä – vastaus löytyi Suomesta

Helsinkiläinen Salla Heijari halusi auttaa ukrainalaisia. Hän aloitti kampanjan, jossa suomalaisyritykset tarjoavat töitä ukrainalaisille luovan alan ammattilaisille.

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

Ukrainalaiset Nataša Pletsko ja Julia-tyttö leikkivät barbeilla lattialla istuen.

Hämeenlinnan Ukraina-keskus haluaa välittää avun lisäksi myös tietoa: "Paljon on epätietoisuutta viranomaisten toiminnasta"

Hämeenlinnan uusi Ukraina-keskus on esimerkki siitä, kuinka ihmisten auttamisenhalua voidaan kanavoida. Vapaaehtoisvoimin pystytetty keskus tarjoaa pakolaisille kohtaamispaikan lisäksi myös tärkeää tietoa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Isovanhempamme muistavat vielä, miltä tuntui jakaa kotinsa sodan evakoille – kohta me muutkin muistamme

Synkästä uutisvirrasta erottuu myös hyvyys. Moni on nyt valmis auttamaan ja majoittamaan sotaa pakenevia. Kun jakaa saman keittiönpöydän, erottelu meihin ja heihin hämärtyy, Leppänen kirjoittaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Taisa antaa repun autosta Sofia-tyttärelleen.

Osa kotiaan ukrainalaisille tarjoavista on pyytänyt kunnista rahaa korvaukseksi – asiantuntija näkee kotimajoituksessa hyväksikäytön vaaran

Kunnat eivät maksa ukrainalaisia vapaaehtoisesti majoittaville. Esimerkiksi Tampereella osa majoittajista uskoi, että he saisivat majapaikan tarjoamisesta korvauksen.

Ukrainan lipun väreissä kyltti, jossa lukee Donation drop-off.

"Tuntuu ristiriistaiselta, että niin kauhea asia kuin sota saa ihmisissä aikaan hyviä asioita" – Kattilahallin vapaaehtoiset ovat lähettäneet jo 170 minibussillista tavaraa Ukrainaan

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää Helsingin Kattilahallilla tarvikkeita toimitettavaksi Ukrainaan. Samalla paikka kerää yhteen auttamishaluisia vapaaehtoisia.

Sänky ja työpöytä soluasunnon makuuhuoneessa.

Sotaa pakenevan kotimajoittaminen ei ole hätämajoitusta, vaan pitkäkestoista yhdessäeloa – mieti ainakin nämä asiat, ennen kuin avaat ovesi

Kotimajoituksen tuki ry muistuttaa, että on monta asiaa, jotka majoitusta tarjoavan on oikeasti mietittävä ennen kuin avaa ovensa mahdollisesti traumatisoivia tilanteita kokeneelle ihmiselle.

Talvivaatteisiin pukeutunut Mikko Honkala hymyilee.

Mikko Honkala vuokrasi Airbnb-asunnon Kiovasta, vaikka ei sinne aio matkustaa: "Itkimme vaimon kanssa onnesta kun pystyimme auttamaan paikallista perhettä"

Ukrainalaisia tuetaan varaamalla majoitusta lyhytaikaisia vuokrauksia tarjoavan Airbnb:n kautta. Helppo ja suora tapa auttaa ukrainalaisia leviää sosiaalisessa mediassa.

Mielenosoittajia kyltteineen

Ukrainan rajalla lojuu jo lahjoitustavaraa taivasalla ja auttaja voikin olla tiellä – pakolaisjärjestö vinkkaa, mikä oikeasti auttaa nyt

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa aktivoida suomalaisten omia sotamuistoja ja traumoja. Empatia ja sympatia herättävät auttamishalun. Avulle on oikeasti tarvetta, mutta välillä into voi lähteä lapasesta.

Tampereella Kalevassa sijaitsevaan Kiovanpuistoon kerääntyi ihmisiä osoittamaan tukensa Ukrainalle.

Tampereen 150 000 euron apu Ukrainalle annetaan sekä rahana että tarvikkeina

Osa avusta annetaan rahana Suomen Punaisen Ristin kautta ja osa lääkinnällisinä tarvikkeina yhteistyössä Suomen valtion kanssa. Tampere valmistautuu mahdollisten Ukrainan sotaa pakenevien auttamiseen.

Tuhannet ihmiset jonottivat Ukrainan ja Puolan välisellä Punkt Shehynin rajavyöhykkeellä.

Rahaa, tarvikkeita, kuljetuksia – yritysten auttamishalu heräsi, ja käynnissä on jo operaatioita työntekijöiden perheenjäsenten saamiseksi Suomeen

Ensimmäiset suomalaisyritysten työntekijöiden omaiset pääsevät Suomeen jo tällä viikolla. Yritykset toimittavat apua myös Ukrainaan. Avun perillemenoa koordinoi Keskuskauppakamari.

Espoossa asuva Säde Westerlund lajittelee lahjoituksena saatuja vaatteita, joita viedään Puolaan paenneille ukrainalaisille. Westerlundin koti on toiminut lahjoitettujen vaatteiden ja tavaroiden väliaikaisena varastona.

Espoolaisäiti perusti auttamisoperaation, joka paisui hetkessä valtavaksi – koossa kolme pakettiautollista tavaraa, paluukyydissä Suomeen pakolaisia

Erilaisia yksityishenkilöiden auttamiskeräyksiä syntyy nyt paljon. Tästä hyvä esimerkki on Operaatio Toivo, johon liittyi vuorokaudessa yli 20 000 jäsentä.

Raatihuonen valaistu keltaisella ja sinisellä värillä.

Riihimäki varautuu Ukrainan pakolaisten vastaanottoon

Kaupunginjohtaja Jere Penttilän mukaan tilanteeseen on hyvä varautua etukäteen. Riihimäki osoittaa solidaarisuuttaan Ukrainalle valaisemalla ikonisen Vesilinnan.

Nataliia Melnyk videopuhelussa vanhimman poikansa kanssa.

"Olen hyvin huolissani lasteni hengen puolesta" – Nataliia Melnyk ja monet muut Suomessa asuvat ukrainalaiset selvittävät keinoja saada läheisensä pois sodan jaloista

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan ainakin 100 000 ukrainalaista on paennut kodeistaan. Suomessa varaudutaan pakolaisten tuloon.

Haminankylän tienviitta.

Naapuriapu ja yhteistyö parantavat kylien turvallisuutta – kysy yksin asuvalta ikäihmiseltä, onko kaikki kunnossa

Haminankylän asukkaat pohtivat kylänsä riskejä ja haasteita Hausjärvellä. Kylä on osa uutta hanketta, jolla luodaan pohjaa kyläturvallisuudelle koko Suomessa.

Totti Raittila istuu kahvikuppi kädessä keittiön pöydän ääressä.

Vanhus harhaili pikkutakissa ja sisätossuissa pakkasella, Totti Raittila pelasti muistisairaan: "Satuttiin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan"

Vähissä vaatteissa yksinään harhaileva muistisairas on suuressa vaarassa. Silloin on tärkeää auttaa, sanoo geriatrian sairaanhoitaja.

Kuopiolaiset Kimmo ja Nina Perämäki seisovat palaneen omakotitalonsa edessä. Kuvan keskellä palossa pystyyn jäänyt savupiippu.

Suurperheen talo paloi loppiaisena maan tasalle ja nyt elämä on vapaaehtoisten auttajien varassa – somesta saatiin apua, mutta myös ilkeyksiä

Tulipalo tuhosi kuopiolaisen Nina ja Kimmo Perämäen perheen kodin ja koko omaisuuden loppiaisena. Vapaaehtoiset auttajat ovat keränneet perheelle nyt apua ja rahaa, mutta kunnon koti vielä puuttuu.

Vanhus lukee lehteä.

Koronan synnyttämä hätäapu hiljennyt Kanta-Hämeessä

Esimerkiksi ruokaa vievät koteihin enää vain harvat toimijat. Kuntien korona-ajan neuvontapuhelimet eivät Kanta-Hämeessä enää vastaa ainakaan säännöllisesti. Samaan aikaan koronatartuntojen määrä on kasvanut kasvamistaan.

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.

Osa ikääntyneistä ei huoli apua, vaikka he sitä tarvitsisivat – avusta kieltäytymisen taustalla voi olla sairaus

Esimerkiksi muistisairaudesta johtuva epäluuloisuus voi johtaa tarjotusta avusta kieltäytymiseen. Vanhusasiamiehen mukaan ikääntynyttä on tärkeä kuunnella aidosti.

Ihmisiä kauppakeskuksessa kasvomaskeissa. Paljon jouluvalokoristeita.

Mielikuvissa väikkyy yltäkylläinen joulujuhla – diakonia-avun tarve kärjistyy juuri jouluksi, vaikka taustalla on ongelmia pitemmältä ajalta

Kokkolan seurakuntayhtymän diakoniatyö on saanut valtavasti avunpyyntöjä joulun alla. Rahahuolien kanssa kamppailevat asiakkaat ovat havahtuneet siihen, että rahat eivät riitä lahjoihin ja arjen hankintoja ylittävään ekstraan.

Facebook-ryhmien kuvakaappauksia.

Haistattelua, uhkailua ja kotiin tunkeutumista – tätä on Facebookin jouluapuryhmien vapaaehtoistyö nurjimmillaan

Yksityishenkilöiden ylläpitämät avustusryhmät Facebookissa auttavat satoja vähävaraisia Suomessa. Yle haastatteli kahdentoista ryhmän ylläpitäjää, joista kahdeksan on kokenut häirintää.

Mies kuvattuna ikkunan läpi.

Teemu Lindqvist olisi tarvinnut apua itse, ja siksi hän auttaa muita – yksi asia häntä kylmää: viime joulun lahjoittajat ovat nyt avun tarpeessa

Auttajilla on monta motiivia. Kajaanilainen Teemu Lindqvist olisi tarvinnut aikoinaan apua itse. Oululainen Julia Määttä taas saa auttamisesta lämpimän olon.

Perheiden joululahjatoiveita ripustettuna joulukuuseen.

Vain osa vähävaraisista lapsiperheistä saa Keski-Pohjanmaalla tänä jouluna apua joululahjojen hankintaan – avunpyyntöjä satelee, mutta lahjoja ei

Vähävaraisten lasten ja nuorten joululahjatoiveita toteuttaa tällä kertaa Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla vain Hope-yhdistys toivepuineen. Yhdistys onkin saanut tavallista enemmän avunpyyntöjä.

Suvi Mustonen seisoo ja katsoo kameraan Vähikkälän Seuratalolla.

Kun perheenisä teki itsemurhan, kyläläiset tulivat äidin ja lasten turvaverkoksi: "Surutyö alkoi oikein, kun oli voimia käsitellä asiaa"

Vähikkälässä uskotaan, että koko kylän hiljattain kokemasta tragediasta voi olla apua muille yhteisöille. Moni itsemurhan uhrin läheinen jää tragedian jälkeen yksin.

Lääkäri ja potilas

Can Sote reform improve foreigners' experience of Finland's social and healthcare system?

Our audience had many ideas for improving the system as Finland heads into a healthcare vote.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kuljettaja jäi kaatuneen mönkijän alle Jalasjärvellä

Tapahtumapaikalla tien pinta oli peilijäässä.

Nainen sitoo Hyvä joulumieli -lahjapaketin nauruja.

Planning to send Christmas parcels? Better start soon

Limited overseas travel and an e-commerce boom spell another record-breaking festive period for postal delivery services.

Soile Merilä ja Marja Kelkka seisovat kadulla hotellin edessä.

Varkauden kerrostaloräjähdyksestä viikko – asukkaita auttanut sosiaaliohjaaja: "Asiat voivat muuttua hetkessä kenellä tahansa meistä"

Varkaudessa räjähdyksessä ja tulipalossa vaurioituneen kerrostalon asukkaat ovat kaupungin tietojen mukaan löytäneet uudet kodit. Kaikki hotellissa tilapäismajoituksessa olleet ovat kirjautuneet ulos.

Nuorisolääkäri Miila Halonen.

Tamperelainen nuorisolääkäri kysyi itsemurhaa yrittäneen nuoren puolesta hyviä syitä elää – syntyi koskettavin Twitter-keskustelu pitkään aikaan

TAYSin nuorisopsykiatrian osasto on niin täysi, että osa nuorista joutuu nukkumaan patjalla. Lääkäri kysyi Twitterissä apua ja sai nuorille paljon tukea.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Covid crisis increasing Finland's child poverty rate, experts say

Finland had some 121,000 children living in low-income families in 2019, a figure that specialists say has likely increased during the pandemic.

Susanna Lankinen vapaaehtoistyöntekijä, Pelastakaa lapset Ry.

Ruoka-apua koronan aikana jakanut vapaaehtoinen Susanna Lankinen: "On merkityksellistä kuulla, että perheellä on ainakin hetken asiat hyvin"

Lapsiperheköyhyys on pandemian aikana lisääntynyt ja aiempaa useampi on joutunut turvautumaan ulkopuoliseen apuun. Pelastakaa lapset ry on jakanut perheille ruokalahjakortteja yli miljoonan euron edestä.

Jim Pembroke laulaa ja soittaa kosketinsoitinta vuonna 1974.

Jim Pembroke dies at 75, helped internationalise Finnish rock

The British musician, who moved to Finland in the '60s, helped revolutionise Finnish rock music with Wigwam and Blues Section. He also worked with Hurriganes, Maarit, Riki Sorsa and many others.

Nuori poika katsoo ikkunasta ulos

"I don't know how to stop": Finnish initiative offers self-help for people viewing sexually exploitative images of children

A study finds that nearly 40 percent of CSAM (child sex abuse material) users have sought direct contact with children after viewing illicit images.

Nainen nukkumassa sohvalla.

Employers seek help to ensure workers are well-rested, happy

Absences due to physical illness have remained unchanged or decreased, but the share of absences related to mental health issues has increased.

Lähisuhdeväkivalta.

"Jos en olisi silloin lähtenyt, en välttämättä olisi tässä" – Tanja eli 10 vuotta väkivaltaisessa suhteessa, eikä poliisikaan osannut tarjota apua

Vaikka Suomi on Euroopan vaarallisimpia maita naisille, perheväkivalta tunnistetaan edelleen huonosti. Tanja eli väkivaltaisessa suhteessa vuosia, ennen kuin tilanteeseen puututtiin.

Johannes Kärkkäinen seisoo metsässä

50 hoitajaa ja lääkäriä ympäri maata leiriytyi Repoveden kansallispuistoon treenaamaan hengenpelastamista: "Ei harjoitella Lidlin takapihalla"

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa harjoitellaan tällä viikolla retkeilyonnettomuuksien varalta. Lavastetuissa tilanteissa opetellaan auttamaan loukkaantunutta maastopyöräilijää, melojaa ja kalliokiipeilijää.

Nuori käyttää puhelinta.

Yle selvitti: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö somessa on hälyttävän yleistä – mitä se tarkoittaa ja miten ongelmaa voidaan torjua?

Moni lapsi vastaanottaa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta, mutta tapaukset päätyvät hyvin harvoin vanhempien tai viranomaisen tietoon. Tilanteessa on asiantuntijoiden mukaan paljon korjattavaa.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Immigrants, youth suffer more mental health issues during pandemic

The pandemic has spurred isolation, anxiety and depression among immigrants and young people in Finland, studies find.

Nainen istuu ja katsoo ohi kamerasta

Nuoret luovuttavat verta enemmän kuin mikään muu ikäryhmä – sama motivaatio yhdistää näitä kolmea luovuttajaa

Suomalaiset ovat tunnollisia luovuttajia, Veripalvelusta kerrotaan. Suurin osa verenluovuttajista on nuoria naisia.

Joukko ihmisiä seisoo betonimuurin edessä. Muurille on kiivennyt ihmisiä. Yksi mies nostaa lasta muurin yli.

Parikymppinen Abdul lähti Kabuliin perheensä avuksi – miehen tilanne puhuu epätoivosta: "Lentokentälle ei pääse, emmekä voi kertoa, että olemme suomalaisia"

Suomeen pakolaisena 2015 saapunut Abdul on jumissa Talibanin valtaamassa Kabulissa. Hän ei tiedä, milloin pääsee Suomeen ja toivoo, että kansainvälinen yhteisö ei jättäisi Afganistanin siviilejä oman onnensa nojaan, ääriliikkeen armoille.

Maan pohjoisista osista Talibania paenneita perheitä leiriytyneenä puistoon Kabulissa, Afganistanissa 14. elokuuta 2021

"Tilanne on kehittynyt dramaattisesti" – avustusjärjestöjen mukaan Afganistan tarvitsee humanitaarista apua välittömästi, pulaa on jopa ruoasta ja vedestä

Taistelut ovat vahingoittaneet sähköverkkoa, vedenjakelujärjestelmää, terveyskeskuksia ja sairaaloita Afganistanissa, sanoo SPR:n katastrofipäällikkö Niklas Saxén. Amnestyn mukaan humanitaarisen avun perille saaminen voi aiheuttaa ongelmia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle