Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Myrsky voi olla luonnon lottovoitto: Pekka Manninen, 28, halusi tuhoutuneen metsänsä suojeluun – "Taloudellinen näkökulma ei ole tärkein"

Metsien suojelun suosio kasvaa koko Suomessa. Myräkässä kaatuneiden puiden annetaan lahota, jolloin ne tarjoavat arvokkaan asuinsijan eliöille, joille lahopuu on elintärkeää.

Ukkosmyrskyn runtelema metsä on omistajan tappio mutta luonnon lottovoitto – Kajaanissa suojeltiin syöksyvirtauksen jäljet

Myräkän kaatamat puut alkavat lahota, jolloin ne tarjoavat asuinsijan lukemattomille eliöille kuten kovakuoriaisille, kääville ja sammalille. Hannusrannan uusi Paatsamakorven suojelualue on Luonnonperintösäätiön yhdeksäs suojelualue Kainuussa.

Rankkasateet sitoivat Helsingin pelastuslaitoksen kaikki resurssit vedenpumppaustehtäviin – vesi valui taloihin ja liiketiloihin

Rankkasateet aiheuttivat yli kaksikymmentä työtehtävää lauantaiaamupäivän aikana. Helsingin pelastuslaitos joutui pumppaamaan vettä muun muassa Itäkeskuksen Finnkinossa ja Kallion virastotalolla. Tilanne rauhoittui puoleltapäivin.

Animaatio näyttää voimakkaiden sateiden leviämisen maahan – meteorologi Anniina Valtonen: "Syksy tekee tuloaan"

Matalapaine tuo mukanaan sateita ja kovia tuulia koko maahan. Seuraavat päivät ovat syksyisen oloisia, ja samantyyppinen tunnelma jatkuu vielä viikonloppunakin.

Sunnuntaita sävyttävät paikoin runsaatkin vesisateet, etelärannikkoa varoitetaan rajusta ukonilmasta – poutasäätä luvassa vasta ensi viikon loppupuoliskolla

Tiistaina etelästä saapuu matalapaine, joka voimistunee mahdollisesti jopa myrskyksi keskiviikkona. Ylen meteorologin mukaan tuuli voi puhaltaa 17 metriä sekunnissa ja puuskissa vielä voimakkaammin.

"Ukkonen jatkoi telmimistään sammutustöiden aikana" – Lounais-Suomen palolaitoksella kiireinen ukkosyö

Tehtäviä kertyi ukkosen ja salamoiden ravisteleman aamun tunteina yhteensä 16.

Hailuodosta pohjoiseen lähteneet veneilijät joutuivat merihätään ukkosen vuoksi myöhään sunnuntai-iltana – seuruetta etsittiin tunteja

Hailuodosta lähtenyttä veneseuruetta etsittiin usean yksikön voimin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Perämereltä. Alukseen pääsi vettä ukkosrintaman alla ja sijaintiedot katosivat. Pelastetut olivat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

Oulun lähikunnissa useita ukkosen aiheuttamia maastopaloja torstai-iltapäivästä lähtien – Raahessa salama iski puuhun ja palo levisi autiotaloon

Maastopalohälytyksiä tuli torstai-iltapäivän ja illan aikana kuusi: Iihin Suppilosuolle, Muhokselle, Liminkaan, Tyrnävän Temmekseen sekä Utajärvelle Saari-Suorsalle ja Rokualle. Paloalueet olivat verrattain pieniä. Raahen autiotalopalosta aiheutui runsasta savua.

"Sinne vain piti mennä kun näki, että savua tulee", sanoo Samu Silventoinen – Savonlinnan kerrostalopalon sankarikolmikko palkittiin

Nuoret pelastivat ripeällä toiminnallaan salamaniskusta syttyneen kerrostalon asukkaita juhannusyönä. Savonlinnan kaupunki palkitsee sankarikolmikon stipendeillä.

Helle tuli takaisin, mutta vain hetkeksi – etelästä saapuu matalapaine, joka hellii luontoa ja laittaa taivaan jyrisemään

Pitkä ja kuuma kesä saa toistaiseksi päätöksensä, kun muualta Euroopasta saapuu Suomeen ukkoskuuroja. Vielä ei voi sanoa varmuudella, että helteet olisivat kesän viimeiset, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Pohjois-Savossa Riikka-myrskyn aiheuttamia pelastustehtäviä joitain kymmeniä sunnuntaina

Pohjois-Savon pelastuslaitos sai sunnuntaina vajaa 40 pelastustehtävää maakunnan yli kulkeneen ukkosrintaman vuoksi. Näitä olivat veden pumppaustehtävät kaupunkialueella, teille kaatuneet puut sekä muutama salaman aiheuttama maastopalo.

Riikka-myrsky ohitti Etelä-Karjalan ilman suuria tuhoja – pelastuslaitoksella yhdeksän tehtävää

Pelastuslaitos hoiti sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana yhdeksän salamointiin, sateeseen ja tuuleen liittyvää tehtävää. Henkilövahingoilta säästyttiin.

Riikka-myrsky katkoi puita ja sytytti tulipaloja Etelä-Savossa

Pieksämäellä omakotitalo kärsi pahoja palovahinkoja salaman sytyttämässä palossa. Anttolassa paloi kuusi hehtaaria maastoa.

Riikka-rajuilman aiheuttamat sähkökatkot on saatu korjattua Kainuussa

Alkanut viikko on viileämpi kuin viime aikoina on totuttu.

Riikka-rajuilma rymistelee sunnuntaina Suomen yli – Ilmatieteen laitos varoittaa Itä-Suomea vaarallisen rajusta ukonilmasta

Sunnuntaina Suomen sää jakautuu kahtia: Lapissa sataa rankasti ja muu Suomi saa ennätyshelteiden perään vaarallisiksi kuvattuja ukkospuuskia. Rajuilma on nimetty Riikaksi ja se on jo neljäs nimetty rajuilma tänä kesänä.

Kurikassa syttyi tulipalo maatilan lämpökeskuksessa - tilanne saatiin nopeasti hallintaan, rakennus kärsi vain vähän

Palo lämpökeskuksen polttoainevarastossa jäi kytemään purukasaan. Palo sai alkunsa todennäköisesti salamaniskusta.

Pirkanmaan yli pyyhkäissyt ukkosrintama katkoi sähköjä ja aiheutti pelastuslaitokselle tehtävää

Orivedellä, Kangasalla ja Kuhmoisissa oli kotitalouksia ilman sähköä vielä puolen päivän aikaan. Pelastulaitokselle ukkonen aiheutti parin tunnin kiireen.

Mansikan pääsatoa poimitaan viikko etuajassa Keski-Pohjanmaalla – mansikanviljelijä: "Kaikki tapahtuu pikakelauksella"

Pääsadon poiminta aloitetaan tämän viikon lopulla ja poiminta jatkuu ainakin ensi viikon ajan. Satokausi päättyy todennäköisemmin heinäkuuhun.

Salama sytytti puun ja palavasta puusta pudonnut osa omakotitalon katon

Omakotitalon kattorakenteet kärsivät suuria vahinkoja tulipalossa eilen Kristiinankaupungissa.

Kristiinankaupungissa palamaan syttynyt kuusenlatva putosi talon katolle ja sytytti sen palamaan

Kristiinankaupungissa salamanisku sytytti kuusenlatvan palamaan, kuusenlatva putosi talon katolle ja aiheutti tulipalon.

Savonlinnassa salamaniskusta palanut kerrostalo aiotaan vahinkosaneerata

Kuusikerroksiseen taloon aiheutui isot vahingot salaman iskettyä rakennuksen katolle.

Pariskunta teki riskianalyysin ennen metsään menoa, mutta silti rajuilma vei melkein hengen: "Tajusin, että tapahtuu se kaikkein pahin"

Anu ja Markku Suomalainen olivat metsässä suunnistamassa, kun Paula-rajuilma iski. Kuin ihmeen kaupalla Suomalaiset pääsivät metsästä vahingoittumattomina. Nyt he kertovat kokemuksestaan ja siitä, miten huolehtia turvallisuudesta luonnossa liikkuessa.

Poliisi vahvistaa Savonlinnan kerrostalopalon syttyneen salamaniskusta 

Savonlinnan juhannusyön kerrostalopalo aiheutti isot vahingot.

Ukkosmyrsky Aatu oli niin raju, että sähköverkkoa korjataan edelleen Sysmässä ja Hartolassa

Juhannusviikon rajuin ukkosmyrsky aiheutti miljoonavahingot. Elenia pahoittelee sähkökatkojen venymistä ja lupaa maakaapeloinnin jatkuvan.

Helle jatkuu jatkumistaan – luvassa ainakin 10 päivän lämmin jakso

Koko pohjoinen pallonpuolisko on nyt poikkeuksellisen kuuma. Suomessa hellettä on luvassa vielä pitkään lukuun ottamatta pientä notkahdusta torstaina. Lämpö tuo mukanaan sinilevää ja ukkoskuuroja.

Helteet ovat ajaneet vesille kokemattomia melojia ja SUP-lautailijoita – pelastuslaitos muistuttaa yllättävistä riskeistä: "Sitten odotellaan järvellä, että joku tulee hakemaan"

Pelastuslaitokselle on tullut tehtäviä, joissa hetkessä yltyneen voimakkaan tuulen vuoksi SUP-lautailijat eivät olekaan päässeet takaisin lähtörantaan.

Ryntäsivät herättämään talon asukkaita: vakuutusala palkitsee kolme nuorta ihmisten pelastamisesta Savonlinnan juhannusyön kerrostalopalossa

Finanssialan mukaan kolmikon toiminta saattoi pelastaa ihmishenkiä. Palon havaittuaan nuoret olivat rynnänneet herättämään talon asukkaita.

"Saimme pelastettua lasten todistuksia ja valokuvia", kertoo palaneen kerrostalon ylimmässä kerroksessa asuva Johanna Qvintus

Savonlinnan kerrostalopalossa ylin kerros kärsi pahimmat vauriot, mutta kaikki tärkeä ei tuhoutunut. Johanna Qvintus sai tietää tulipalosta tyttärensä kavereiden välityksellä. Viranomaisten mukaan palonsyyntutkinnassa voi kulua normaalia pidempään.

Savonlinnan kerrostalopalossa vielä paljon avoimia kysymyksiä – vakuutusyhtiö ratkaisee saneerataanko vai rakennetaanko uusi talo

Voimakkaan salamaniskun epäillään sytyttäneen kerrostalon liekkeihin juhannusyönä Savonlinnan keskusta-alueella. Palopäällikkö: "En ole ennen tuommoista nähnyt, eikä ole moni muukaan"

Asiantuntija Savonlinnan palosta: Salama kerrostalon syttymissyynä on erittäin harvinainen, erikoista on myös palon leviäminen ylhäältä alaspäin

Talon ukkosenjohdatin yleensä estää salaman aiheuttamat tuhot. Ukkosenjohdatin ei ole lain mukaan pakollinen, mutta usein vakuutusyhtiöt vaativat sellaisen.

Salamaniskun aiheuttama tulipalo tuhosi kerrostalon Savonlinnassa, asukkaat ovat jo hakeneet tavaroitaan, pelastuslaitos poistunee illalla

Palo levisi kerrostalon ullakolta läpi talon ensimmäiseen kerrokseen saakka. Rakennus tuhoutui palossa suurilta osin, mutta vakavilta henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.

Viime päivien rajuilmoissa kyse poikkeuksellisesta ilmiöstä eli ukkospilvijärjestelmästä – tutkija: "Leviää kuin viuhka ja tuhoaa kaiken"

Ukkospilvijärjestelmät levittäytyvät jopa satojen kilometrien alueelle, mutta ne koostuvat yksittäisistä ukkossoluista. Niihin liittyy voimakkaita syöksyvirtauksia, jotka tekevät hetkessä pahoja tuhoja. Niitä esiintyy Suomessa harvakseltaan.

Maakaapelikela oli jo pihassa odottamassa, kun myrsky vei sähköt – "Metsä on kuin pommituksen jäljiltä", sanoo juvalainen Tuula Pesonen

Ukkosmyräkkä aiheutti Etelä-Savon Juvalla syöskyvirtauksia, jotka kaatoivat vahvojakin puita kuin tulitikkuja. Juvalla sattui tragikoominen tilanne, kun sähköverkon myrskyturvallisempi maakaapelointi lykkääntyi myrskyn vuoksi.

Uskaltaako sytyttää kokon, ovatko ukkoset nyt ohi? Katso juhannuksen sääkartat – Ylen meteorologi: Epävakaa, mutta lämmin juhannus tulossa

Juhannusaattona on luvassa lämpöä ja jopa hellettä suuressa osassa maata. Paikoin voimakkaat sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin mahdollisia koko juhannusviikonlopun ajan.

Etelä-Savoon helteinen ja sateinen juhannus – meteorologi: "Tilastojen vinkkelistä aika harvinaista"

Etelä-Savoon ennustettiin keskiviikon ja torstaiaamun aikana helteistä ja sateista juhannusta. Kovimmat helteet ja ukkospuuskat jäävät näillä näkymin kuitenkin väliin, kuten jää myös juhannuskokkojen polttaminen.

Keskiviikon ukkosrintama piti pelastuslaitoksen kiireisenä Kanta-Hämeessä

Pelastuslaitoksen tehtävät olivat lähinnä kaatuneiden puiden aiheuttamia. Puita kaatui teille, sähkölinjoille mutta myös rakennusten päälle. Tuuli myös irrotti paikoin kattopeltejä.

Sähköt saatu palautettua lähes kaikkiin kotitalouksiin Kainuussa, pahimpia Paula-rajuilman vaikutuksia korjataan edelleen

Paula-rajuilma pyyhkäisi tiistaina Suomussalmen ja Puolangan rajalla Suolijärvellä sähköverkkoa käyttökelvottomaksi noin kahden kilometrin matkalla. Sähkölinja joudutaan rakentamaan kokonaan uudelleen.

Myrsky aiheutti vesivahinkoja Kuopion keskustassa – Savossa sähköt poikki monin paikoin

Kuopion keskustassa vesi tulvi kellareihin ja liiketiloihin sisään aiheuttaen pahoja vesivahinkoja. Ukkospuuskat katkaisivat sähköt laajalta alueelta Pohjois- ja Kollois-Savossa. Pahimmillaan ilman sähköä oli yli 30 000 taloutta.

Kymenlaakso säästyi eilisen ukkosmyrskyn pahimmilta tuhoilta – Kotkassa salama iski pihapuun säpäleiksi

Eilen Kymenlaaksossa ukkosti, salamoi ja jyrisi, mutta pahimmilta vahingoilta vältyttiin. Jos sähköjohto päätyy maahan, siihen ei saa missään nimessä koskea, varoittaa Energiateollisuuden toimitusjohtaja.

Ukkosmyrskyn jäljiltä sähköt poikki vielä aamullakin tuhansilta – korjaamisessa saattaa mennä pitkään

Keskiviikkona riehunut ukkosmyrsky aiheutti laajoja vahinkoja koko Etelä-Suomen alueella. Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö uskoo sähköjen palautuvan viimeisillekin asiakkaille torstain aikana.

Salamat ja vaakasuora sade riepottivat kesäteatteria Äänekoskella, turvallisuussyistä ensi-ilta oli pakko perua hetki ennen näytöstä

Keskiviikon ukkosmyräkkä teetti pelastuslaitoksella satakunta tehtävää. Vielä aamukuudelta sähköjä vailla oli Keski-Suomessa parituhatta verkkoyhtiöiden asiakasta, eniten Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Ukkosrintama katkaisi sähköt lähes 30 000 Järvi-Suomen Energian asiakkaalta – "Rintaman rajuus oli kova"

Lounaasta saapunut ukkosrintama jätti jälkeensä tuhansia sähköttömiä talouksia Etelä-Savossa. Heti kovimpien tuulien jälkeen häiriökartalla oli lähes 30 000 sähkötöntä asuntoa.

Ukkoskuuro koetteli Salon seutua

Pelastuslaitosta työllistivät kiinteistöihin tulvineen veden pumppaukset, kaatuneiden puiden raivaukset ja salaman iskun aiheuttamat pienet tulipalot.

Etelästä saapui ukkosia: sähköjä meni poikki myös Pirkanmaalla

Suomen eteläosan yli liikkuva ukkosrintama ulottuu myös Pirkanmaalle. Keskiviikkona iltapäivällä Pirkanmaalla oli jo sähkökatkoja, muun muassa Pälkäneellä, Sastamalassa ja Urjalassa.

Ilman sähköä oli torstai-iltana enää alle 7 000 kotia – ukkospuuskat hellittäneet

Pahimmillaan keskiviikkona ilman sähköä oli 100 000 taloutta. Yle seurasi myräkän etenemistä tässä jutussa.

Pohjois-Karjalan pintavedet ovat poikkeuksellisen lämpimiä – ukkospuuskat voivat heilauttaa lukemat nopeasti alas

Pintavesien lämpötila on Pohjois-Karjalassa selvästi tavanomaista korkeammalla. Keskiviikon jälkeen vesien ennustetaan hieman jäähtyvän.

Tiistain ukkosmyräkässä oli myrskytuulilukemia puuskissa – Taivalkoskella tuulen nopeudeksi mitattiin 27 metriä sekunnissa

Myös Kuusamon Rukalla, Vaalassa ja Oulun vihreäsaaressa tuuli oli todella kovaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikoksi Pohjois-Pohjanmaalle ei ole luvassa alkuviikon kaltaisia myräköitä.

Alkuviikon ukkoset jatkuvat Kainuussa vielä tänään: Paula-rajuilma työllisti pelastuslaitosta lähes sadan tehtävän verran

Lämpötila ei nouse enää hellelukemiin. Keskiviikolle on kuitenkin luvassa lämmintä ja kosteaa ja varoituksia ukkospuuskista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle