Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tunnetko pääsiäisen perinteitä ja uskomuksia? Testaa tietosi 35 kysymyksellä

Mämmiä, munia ja messuja - perehdy pääsiäisen perinteisiin.

Kun virpojia ei ollut, suklaamuniakaan ei syöty – mämmi ja lampaanliha näyttävät kuitenkin maistuvan poikkeusoloissa

Kaupoissa uskotaan, että koronaepidemia vaikuttaa vain vähän pääsiäisen sesonkituotteiden myyntiin.

Suomeen halutaan kiinalaismatkailijoita – matkailualan ammattilaisia tuotiin laskemaan koskia ja syömään mämmiä

Nyt vierailulla olevat matkatoimistot alkanevat järjestää räätälöityjä pienryhmämatkoja keskiluokalle.

Easter-time demand for domestic lamb outstrips supply in Finland

Finnish lamb producers boosted lamb production for the holiday, but were forced to export some of it to Sweden.

Mämmin ystävän juhlakausi alkamassa - mämmin voi loihtia myös kotikonstein

Suomalaiset syövät mämmiä yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Uudet ideat maustavat perinteistä mämmiä.

Tunnettu saksalaiskoomikko Faisal Kawusi haastaa hiihtolegenda Juha Miedon mämminsyöntikilpailuun saunassa

Saksalaiskoomikon ja suomalaisen hiihtolegendan mämminsyöntitaisto tapahtuu erikoisessa ympäristössä, Helsinki SkyWheelin saunassa Katajanokalla.

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?

Suomalaiset kulinaristit tarjoilisivat pikaruokaa rakastavalle tviittaajalle ja urheilulliselle ex-agentille kotimaisia perinneherkkuja. Kerro meille, millainen olisi sinun menusi?

Poll: 40 percent of Finns don't fix a special Easter meal

A recent poll of over 1,000 respondents by the Finfood Association shows that a large percentage of Finland's residents don't make a special meal for Easter, preferring to eat as they would on any other weekend. Only one in four invites guests over for dinner during the holiday.

Mihin pääsiäisenä päästään ja millainen on mämmikoura – tiedätkö pääsiäissanojen merkitykset?

Söisitkö mämmiä jos se olisikin valmistettu puolukoista? Silloin sitä kutsuttaisiin vaikkapa läpäkäksi. Pääsiäiskielestä löytyy paljon murre- ja lainasanoja. Juttu on julkaistu vuonna 2017.

Yle syötti mämmiä viattomille – tulos yllätti

Eksotiikka tekee mämmistä maistuvampaa. Muistuttaa papujamme, arvioivat kiinalaiset.

Viisi mämmifaktaa, joiden avulla voit päteä pääsiäispöydässä

Ruisjauhosta, maltaista ja vedestä valmistetulla mämmillä on herkuteltu Suomessa jo satojen vuosien ajan.

Pääsiäinen ei ole kokkaajan painajainen – kevään ensimmäisessä juhlassa otetaan rennosti

Pääsiäisen ruokaperinteet voivat uusiutua helpommin kuin joulun. Yksi uusista ruokalajeista on ruokapöytiin tiensä löytänyt lampaan liha.

Thursday's papers: Red women of Tampere, church short of funds, and mämmi shortage threatens

The press has a mixed bag of stories on Maundy Thursday, including a look ahead at the anniversary of Finland's civil war in 2018, an analysis of the finances of the Finnish church, and a possible shortage of Finland's black, rye-based Easter delicacy.

Mango ja broccolini ovat pääsiäisen ruokayllättäjät

Trendikäs ruoanlaittaja kattaa pääsiäisenä pöytään parsaa ja mangojuustokakkua.

Rohkea rokan syö, mutta entä maksalaatikkoa mansikkajogurtilla? – Katso tästä yleisön huikeimmat makuyhdistelmät

Makuasioista ei kannata kiistellä. Tutkijoille on edelleen suuri mysteeri, miksi joku makuyhdistelmä on toiselle herkkua, mutta toinen ei voi sitä sietää.

Finland's favourite ready meal, liver casserole, turns 60

Finland is known abroad for a number of unusual dishes, from mämmi to blood sausages. One type of food often goes unmentioned, however: liver casserole, the country's favourite ready meal according to a new survey.

The people have spoken - rye bread is the national food

Finns were asked to name their picks for Finland's official national food and the results are in: the winner is rye bread. Karelian stew came in a very close second place, and fried fish and mashed potatoes was third.

Maastakarkotetut palaavat kotimaahansa tyhjin käsin ja tyhjän päälle

"Kosovossa on vaikea leipoa korvapuusteja, koska vehnäjauhot ovat erilaisia kuin Suomessa. Ikävöin Suomesta myös mämmiä". Kosovolainen Ferdi on yksi karkotetuista. Hänkin olisi halunnut jäädä Suomeen.

Tietokone tietää jo tänään, mitä me ostamme kaupasta tulevina päivinä

Tarkoin tutkittu historia luo perustan hyvälle myynnin ennusteelle. Myös sääennustuksesta voi olla hyötyä, vaikka se ei toteutuisikaan. Avokadopastat pilaavat hyvätkin ennusteet.

Sodan loppu ja käyrät kurkut – katso kuvat Eurooppaa yhdistäneistä ja hajottaneista hetkistä

Maailmansotien kauhuista kohonnut yhteinen Eurooppa natisee jälleen liitoksissaan. Kiistely kurkkujen käyryydestä on ohi, tilalla ovat repivät riidat turvapaikanhakijoista ja Britannian EU-erosta. Kuvat kertovat, mistä olemme tulleet tähän päivään.

Tarjoilijan ei tarvitse juosta pääsiäispyhinä

Kauppojen aukiolo houkuttelee väkeä myös ravintoloihin. Tarjolla voi olla modernia mämmiä.

Kun sokeria ei ollut saatavilla, keksittiin mämmi – suomalainen innovaatio on jo satoja vuosia vanha

Makea puuro valmistetaan alkuperäisen reseptin mukaan imellyttämällä, mutta kiireiset suomalaiset ovat alkaneet käyttää myös siirappia. Perinteisesti mämmiä on syöty pitkäperjantaina, ja nykyään suomalaiset ostavat vuosittain jopa pari miljoonaa kiloa mämmiä.

Eikö mämmi kelvannut lapsena? Aikuisen elämänkokemuksella se voi hyvinkin maistua

Suomalaistenkin ruokatottumukset kansainvälistyvät, haetaan uusia ruokia ja makuja. Samalla saattavat kotimaiset herkut, kuten vaikkapa lapsena inhottu mämmi jäädä maistamatta. Asiantuntijan mukaan aikaihmisen kokemuspohja saattaisi auttaa perinneruuan makusteluun.

Perinteinen pääsiäisherkku valmistuu hitaasti – ”Mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa”

Kun joululaatikot saadaan nostettua akaalaistehtaan uunista, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Perinneruoka mämmi vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä ja tarkkoja aisteja.

Sen näkee naamasta, jos mämmi ei maistu – täällä sen voi todistaa myös tieteellisesti

Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimusympäristössä selvitetään, mitä kuluttajat todella pitävät ruoasta. Apuna on muun muassa tietokoneohjelma, joka analysoi 500 mittauspisteen avulla kasvonilmeitä eri tuotteita maisteltaessa.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Mämmi, pasha vai muna – äänestä paras pääsiäisherkku

Nam, mämmiä. Yäk, mämmiä. Vai jotain siltä väliltä? Mikä sinun mielestäsi on pääsiäisen makoisin herkku?

Menevätkö lentokentillä puurot ja vellit sekaisin – Mitä eväitä koneeseen saa viedä?

Tamperelainen perheenäiti ihmettelee, miksi turvatarkastuksen käytännöt vaihtelevat. Äidin lapset lensivät hiihtolomalla pohjoiseen – menomatkalla koneeseen sai viedä evääksi valmispuuron, paluumatkalla ei.

Juha Mieto kertoo: Edes tupla-annos härkää ei riitä itsenäisyyspäivänä

"En syö mämmiä vaan tukevan pihviannoksen. Syön siis härkää, tai lehmää se taitaa olla", Juha Mieto paljastaa itsenäisyyspäivän ruokaherkkunsa.

Miksi pääsiäistä vietetään? Papit kertaavat perimmäisen tarkoituksen munakellon tikittäessä – video

Oletko unohtanut miksi pääsiäistä vietetään? Katolisen seurakunnan isä Marco Pasinato, evankelis-luterilaista seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Suomen ortodoksisen kirkon isä Markku Salminen kertovat kolmessa minuutissa pääsiäisen perimmäisen tarkoituksen.

How do you like your mämmi?

Mämmi is a highly divisive Finnish Easter tradition: people either hate it or love it. First mentioned in the 16th century, the mixture of rye flour, powdered malt rye and molasses has somehow persisted in the national cuisine – and can be found in supermarkets and on dinner tables across the country. Finns and foreigners alike have come up with ingenious ways to help make the formidable-looking brown sludge go down.

"Monelta saattaisi jäädä mämmi syömättä" – Elintarviketeollisuus pitää ruokaperinteitä hengissä

Mämmillä on ystävänsä ja inhoajansa. Ruokakulttuurin professorin mielestä se on kuitenkin tukevasti osa suomalaista ruokakulttuuria, pitkälti elintarviketeollisuuden vuoksi. Keittiömestari Matti Jämsén pitää mämmiä monipuolisena raaka-aineena, jolla kotikokkikin voi helposti vaikkapa maustaa jäätelön.

Kahdeksan faktaa pääsiäisestä – ei vain kristillinen juhla

Jo pakanallisissa kulttuureissa kevään alkamista on juhlittu eri tavoin, ja moni vanhoista tavoista on säilynyt nykyisessä pääsiäisenviettoperinteessämme.

Mämmin matka ruokapöytiin kestää puoli vuotta

Suomen suurin imellytetyn mämmin tekijä palkkaa sesongin aikana lisää väkeä. Mämmiä keitetään yölläkin.

Pienen konditorian varjeltu salaisuus on mummon mämmi: ”Vain minä tiedän miten se tehdään”

Pienellä forssalaisella konditorialla on sesonki päällä. Mämmiroveita menee lyhyessä ajassa muutama sata kappaletta. Yrittäjä vääntää isoäidin kanssa opeteltua mämmiä aamusta iltaan.

1800-luvulla pääsiäiseen valmistauduttiin huolella – mämmi ja munat maistuivat

Hämeenlinnalainen Palanderin talo vie vierailijansa kaupunkilaiskodin pääsiäisen viettoon 1800-luvun loppupuolelle. Pääsiäisvalmistelut aloitettiin tuon ajan porvariskodissa hyvissä ajoin. Usein pääsiäisaterialle saatiin myös vieraita kestittäviksi.

Mämmi – herkku vai kammotus?

Kerro, millaisena mämmi on mielestäsi parhaimmillaan. Mitä kaikkea mämmistä voi loihtia? Entä kuuluuko mämmi mielestäsi nimenomaan pääsiäiseen vai voisiko sillä herkutella ympäri vuoden?

Juha Miedolla hurja jouluperinne – ”Joskus olen itsekin ihmetellyt”

Hiihtäjälegenda Juha Mieto tunnetaan mämmin suurena ystävänä. Hän voi syödä jopa 40-50 mämmirovetta lyhyessäkin ajassa. Jouluna hänellä on tätäkin hurjempi syöntiperinne.

Maistuisiko tuopillinen mämmiä? Olutharrastaja teilaa kotimaiset pääsiäisoluet

Pääsiäisellä ja oluella on keskiajan luostarielämästä asti kumpuava yhteinen historia. Tästä huolimatta kotimaisille panimoille pääsiäinen on osoittautunut hankalaksi sesongiksi. Ongelmana on vastaajasta riippuen liian lyhyt myyntikausi tai yksinkertaisesti väärät maut.

Love it or hate it: Finland’s Easter mämmi

Throughout Finland mämmi is synonymous with Easter. Newcomers to the country are invariably put off by the unappealing brown hue and odd texture of this seasonal treat, but some eventually develop a taste for the Finnish oddity.

Mämmi kruunaa pääsiäisen

Perinteinen mämmi valmistuu kärsivällisyydellä ja ilman kiirettä jauhoista ja ruismaltaista. Mämmiä on tehty iät ajat. Teollisen mämmin tuotannon rinnalla on yhä myös kotitekoisia mämmiropposia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle