Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

3D-kuvaus parantaa keliakiatestin luotettavuutta

Tampereen yliopistossa on luotu vaihtoehtomenetelmä perinteiselle näytteen leikkelemiselle.

Älä luota liikaa tuttuihin lyhenteisiin ravintolassa – G ei ehkä olekaan gluteeniton

Ravintolassa on oltava tarkkana, sillä ruokalistan lyhenne voikin tarkoittaa, että annos sisältää kyseistä allergeenia.

Tutkimus: gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta suoliston normaalia toimintaa – keliaakikon kannattaa huolehtia hivenaineiden ja vitamiinien saannista

Keliaakikon suoli voi näyttää terveeltä, mutta monien aineiden imeytymisessä saattaa olla ongelmaa.

Keliaakikkokin saa nyt ruoka-apua – SPR jakaa ensimmäistä kertaa gluteenittomia avustuskasseja

Hintavien erityistuotteiden tarve on syventänyt monen taloudellista ahdinkoa entisestään.

Toimiiko siedätyshoito keliakiaan? Suomalaistutkimuksen mukaan uusi hoitomuoto on mahdollinen

Helsingin yliopiston tutkija on kehittänyt ja testannut siedätystä keliakian hoitoon. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta hoidon mahdolliseen käyttöönottoon on vielä matkaa.

Uusi pikatesti voi helpottaa ja nopeuttaa keliakian diagnosoimista

Diagnoosin viivästyminen heikentää elämänlaatua.

Moni nainen joutuu kärsimään hankalasta kutinasta iholla yli kaksi vuotta, kun diagnoosi viivästyy

Ihokeliakian diagnoosi viivästyy useammin naisilla kuin miehillä, havaitsi tuore väitöstutkimus.

Keliakiaa sairastavan pikkutytön ilmoitus kaupan seinällä poiki etsintäoperaation ja irtokarkkitempauksen: "Olisi hienoa, jos lapsi saisi turvallisesti itse valita ja ottaa"

Vaihtuvat kauhat estävät keliakiasta kärsiviä ostamasta irtokarkkeja. Lapualaisperheen vetoomus johti toivotun tapahtuman järjestämiseen.

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus jätti kirjallisen kysymyksen keliakiakorvauksesta

Ruokavaliokorvauksen palauttamista vaativan kysymyksen on allekirjoittanut 25 kansanedustajaa.

Hyvä paha enterovirus – lapsena sairastettu virustauti voi suojata allergialta

Samaa virusta epäillään kuitenkin myös ykköstyypin diabeteksen ja keliakian laukaisijaksi.

Keski-Suomen keliaakikot vaativat gluteenittomia tuotteita selkeämmin esille kaupoissa

Keski-Suomen Keliakiayhdistys on tehnyt Keliakialiitolle aloitteen gluteenittomien tuotteiden saamiseksi paremmin esille kaikissa kaupoissa.

Enterovirusinfektiot mahdollisesti keliakian laukaisijoita

Virusinfektioiden osuudesta keliakian synnyssä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tutkimustulokset ovat olleet epävarmoja.

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

Moilas muuttaa toisenkin Pieksämäen leipomonsa gluteenittomaksi

Yhtiö keskittyy jatkossa entistä enemmän gluteenittomiin tuotteisiin.

Suomessa kehitetään mullistavaa lääkettä keliakian hoitoon – vehnäpullasta saattaa tulla sallittu herkku

Tutkijat hakevat koehenkilöitä keliakian lääketutkimukseen. Tavoite on saada keliaakikolle lääke ruokavalion tueksi – pullan aika tulee myöhemmin.

Kokonaisen kunnan kaukolämpökodit lämpiävät pian kauralla – "Ekologisempaa polttoainetta on vaikea kuvitella"

Utajärvi saa ensimmäisenä Suomessa koko kaukolämpötarpeensa kauran kuoresta, kun paikallisen myllyn lämpölaitos käynnistyy ensi vuonna.

Vatsakrampit sekä voimaton ja väsynyt olo piinasivat – Johanna Niemelän pelko syövästä haihtui, kun hänellä todettiin keliakia

Vuoden tai parin sisällä keliakiadiagnoosi voidaan tehdä verikokeen avulla epämiellyttävän ja kalliin tähystämisen sijaan. Käypä hoito -suositusten päivittäminen verikokeella tehtävää diagnoosia varten on hyvässä vauhdissa.

Uusi keliakialääke testeissä Tampereella

Lääkeaineen toivotaan estävän keliakiaoireita aiheuttavan suolistoentsyymin toimintaa. Rahoittajia ovat saksalaiset lääkeyhtiöt.

Allergikot syyttävät ravintoloita lukuisista virheistä ja hengenvaarallisista annoksista: "Perusasioista ei ole mitään käsitystä"

Sadat Ylen kyselyyn vastanneet kokevat, ettei ravintoloissa suhtauduta erityisruokavalioihin tarpeeksi vakavasti.

Osallistu jutuntekoon – miten erikoisruokavalio on vaikuttanut ravintolassa saamaasi palveluun?

Yle tekee juttua erikoisruokavaliota noudattavien ravintolassa kohtaamista haasteista.

Lasten hengenvaarallinen allergia teki äidistä kahvilanpitäjän – Kaikille sopivat kahvittelupaikat ovat Suomessa harvinaisuus

Vakavasti allerginen ihminen ei välttämättä voi edes astua sisään tavalliseen kahvilaan. Tamperelaiskahvilan asiakkaista moni ei ole koskaan päässyt valitsemaan leivonnaista muualla kuin kotona.

Myllää, nipistää, närästää – Yllättävän moni keliakiaa sairastava oireilee tiukasta ruokavaliosta huolimatta

Jopa neljännes keliakiaa sairastavista kärsii vatsavaivoista enemmän kuin muut, vaikka keliakia on jo hoidossa. Selvästi yleisin vaiva on närästys.

Research: Fewer young people identify as vegetarians but more teens claim special dietary needs

Fewer young people between the ages of 12 and 18 follow a vegetarian diet compared to 30 years ago, according to graduate research at the University of Eastern Finland. The review of data spanning more than three decades indicates that one in five teens now follow special diets because of illness, lifestyle or allergies.

Hengitystieinfektiot mahdollisesti keliakian laukaisijoita

Varhaislapsuuden infektiot on aiemmin yhdistetty nuoruustyypin diabetekseen.

Tutkimus varoittaa dieettikikkailusta: Gluteeniton ruoka voi aiheuttaa syöpäriskin

Keliaakikoilla ei ole vaihtoehtoja, mutta muotidieettinä gluteenittomuus näyttää olevan tarpeeton terveysriski.

Oletko vältellyt viljatuotteita turhaan? – "Ei missään tapauksessa tavallista ruokaa terveellisempää"

Myös terveiden keskuudessa suosittu, keliaakikoille välttämätön gluteeniton ruokavalio ei ole oikotie painonpudotukseen, muistuttaa professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Tattarisuurimoissa liikaa gluteenia – yksi erä vedetään kaupoista

Takaisinvedettäviä tattarisuurimoita on ollut myynnissä viime heinäkuusta lähtien.

Gluteenittoman palvelun merkki kahviloille ja ravintoloille – merkki helpottaa keliakiasta kärsivien ruokailua

Uusi gluteenittomasta palvelusta kertova merkki on luvanvarainen kuten gluteenittoman tuotteen merkkikin.

"Pakkaset yllättivät" – kvinoan viljelykokeilu epäonnistui Pohjois-Savossa

Pakkaset päättivät perulaisen ruokakasvin kvinoan kasvukauden Pohjois-Savossa jo ennen kuin kasvi ehti tuleentua. Tutkijoiden tavoitteena on kehittää kasvista terveellinen välipalatuote.

Katso pönttöön: Kakka paljastaa terveysriskejä

Vatsassa möyrii, kipristää ja sattuu. Pönttöön putoaa liian löysää tai liian tiukkaa kakkaa. Moni mies ei kehtaa hakea apua ajoissa.

Uutuuksissa onnistuminen siivittänyt Olvin hyvään tulokseen: jälleen uusi olut tulossa kauppojen hyllyille

Oluen kulutus on Suomessa laskussa, mutta se ei näy panimoalalla. Meneillään on ennennäkemätön erikoisoluiden buumi, ja esimerkiksi Olvi tuo kauppoihin syyskuun alussa jälleen uuden oluen. Tulevaisuudessa myös Iisalmessa saatetaan ryhtyä tekemään alkoholitonta ja gluteenitonta olutta.

Porokylän leipomo ja Pielispakari menestyvät alan tiukasta tilanteesta huolimatta

Gluteenittomien tuotteiden hyvä menekki merkitsee Porokylän leipomon Lieksan yksikön laajennusta ja henkilöstön lisäämistä. Pielispakari saa kasvua leivontapakasteillaan kautta maan.

Yllätysgluteenia grilliruoissa – jauhoja jopa perunapakasteissa

Gluteenia voi piillä odottamattomissa elintarvikkeissa. Keliaakikon kannattaakin aina tarkistaa tuoteselosteet, jotta gluteenista johtuvat oireet eivät pääse yllättämään.

Munkkeja, piparkakkuja ja lihapiirakoita – gluteeniton leivonnainen ei välttämättä maistu pahvilta

Onko gluteenittomuus jo uusi trendi? Gluteenittomien tuotteiden valikoima ja markkinat kasvavat. Samalla avautuu mahdollisuuksia erikoistuville tuottajille.

”Jätä ruisleipä ja niele letkua” – keliaakikon ankea todellisuus voi muuttua lähivuosina

Suurin osa keliakiatapauksista on diagnosoimatta. Moni potee gluteeniyliherkkyyttä tietämättään ja ramppaa oireiden takia lääkärillä.

Uusia makuja kokeillaan ennakkoluulottomasti

Goji-marjat, chian siemenet, kaakaonibsit ja maca-jauhe. Näihin on moni saattanut törmätä jo ihan tavallisessa ruokakaupassakin. Uudet maut ja tuotteet kiinnostavat ja niitä kokeillaan ennakkoluulottomasti. Moni innostus saa alkunsa blogikirjoituksesta.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvussa – kotimaisia raaka-aineita kaivataan lisää

Keliakialiiton mukaan gluteenittomien tuotteiden kysynnässä on havaittavissa selvästi nouseva trendi. Kotkalaisyrittäjä harmittelee, että kotimainen raaka-aine on kiven alla.

Keliaakikkoja vaivannut ruoanvalmistusvirhe lounaskeittiössä selvisi

Kajaanin Mamselli on ollut yhteydessä ruoasta sairastuneiden lasten huoltajiin.

Moka laitoskeittiössä – keliaakikot saivat vehnäjauhoja

Kajaanilaisessa laitoskeittiössä vehnäjauhoja eksyi vahingossa myös keliaakikkojen ja vehnäallergikkojen ruokaan. Väärää ruokaa ehti nauttia noin 70 koulujen ja päiväkotien oppilasta. Ainakin kaksi on saanut sairaalahoitoa.

Valeviljoilla haetaan ratkaisua nälänhätään – uusia tuotteita kehitetään suomalaisvoimin

Ravintoköyhien vehnän, maissin ja riisin rinnalle yritetään tuoda muun muassa luontaisesti gluteenitonta ja helposti kasvatettavaa amaranttia ja jo laajalti käytössä olevaa kvinoaa. Ongelmana kaupallistamisessa on muun muassa ruokiin liittyvä sosiaalinen painolasti.

Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat – uutta 50 euron alkuomavastuu

Ensi vuoden alusta alkaen asiakas maksaa korvattavat reseptilääkkeensä kokonaan itse 50 euroon asti ja Kela-korvausta saa vasta sen jälkeen. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

Pizzapohjalla jongleeraus kertoo intohimosta, mutta auttaa myös tasaisen pohjan saamiseksi – video

Pizzayrittäjä innostui opettelemaan pizzapohjan heittelyä, kun näki italialaisten tekevän sitä.

Petri heräsi sappikivileikkauksesta uuden maksan kanssa

Petri Vainikalle on tehty maksansiirto 12 vuotta sitten. Kukaan ei edelleenkään tiedä, miksi elinsiirto oli ylipäätään tarpeellinen.

Kahdessa elintarvikkeessa havaittu ilmoittamatonta soijaa

Tuotteet ovat nimeltään "Schnitzer luomu gluteeniton täysjyvämaissipasta" ja "Gluteeniton maailma Luomu kastikesuuruste". Ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion, jos on soijalle allerginen, Evira toteaa.

Kokkola karsii koululaisten turhat erityisruokavaliot – "Allergiat saattavat muuttua"

Kokkolan ruokapalvelut haluaa karsia tarpeettomat erityisruokavaliot kouluilta. Tavoitteena on karsia keittiöiltä pois turhaa näperrystä, annokset kun tehdään suurin piirtein käsityönä

Leipomoalan kilpailu kiristymässä – joka viides leipä tulee ulkomailta

Leipomoala kärsii taantumasta ja kuluttajien ostovoiman heikentymisestä. Ulkomaisen tuonnin osuus on myös kasvussa, ja on tällä hetkellä noin 20 prosenttia.

Tuesday's papers: Finland's rural flight, racist online abuse storm, and how will government cuts affect you?

Today's top stories include an analysis of which areas of Finland are the least likely to retain their highly educated residents, a look ahead to the cuts coming in this week's budget, and news of a storm of racist abuse and death threats over a photo of black Finnish men in front of a war memorial.

Kirkko tarkkana allergioiden kanssa: "Pappi ei koske gluteenittomaan öylättiin"

Keliaakikot voivat käydä huolettomin mielin ehtoollisella, sillä tarjolla on ollut jo vuosien ajan myös ilman vehnäjauhoja valmistettua öylättiä. Tarkimmissa kirkoissa on huolehdittu siitä, että pappi ei siirrä käsissään jäämiä jauhoista allergikoille.

Toukokuu on leipomon joulu – nettikauppa toi lisää vilskettä

Moni vannoo kotileipomisen nimeen kesän juhlia valmisteltaessa, mutta myös leipomotuotteille on oma ostajakuntansa. Toukokuu onkin leipomoille yksi vuoden kiireisimmistä kuukausista. Päättäjäisjuhliin leipomoista myös ostetaan suuremmilla summilla kuin muiden juhlien aikaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle