Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvamanipulaatio: rikosylikomisario Jari Kinnunen istuu pöydän ääressä pöydän molemmilla puolilla.

Poliisiksi palannut Jari Kinnunen ymmärtää harhateille ajautuneita nuoria tiettyyn pisteeseen saakka

Rikosylikomisario Jari Kinnunen selvisi vaikeasta lapsuudesta suvun turvallisten aikuisten kannattelemana. Samaa hän haluaisi kaikille niille lapsille ja nuorille, jotka voivat nyt huonosti.

Jussi Huhtela,  ylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Nuorten väkivaltarikollisuus on kasvanut valtakunnallisesti, sanoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela

Ryöstöissä anastetaan yleensä puhelimia tai merkkivaatteita. Nuorisorikollisuudesta puhuttaessa on muistettava, että ryöstön tekevä joukko nuoria ei ole välttämättä katujengi, Huhtela huomauttaa.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kuka muistaa enää haaveilla yhteiskunnasta, joka on kaikille hyvä?

Kova markkinatalous tuntuu vakiintuneen ainoaksi yhteiskunnan malliksi, mutta vain osa meistä on kutsuttu sen juhliin mukaan. Syrjäytyvät ovat massaa, jonka näemme enää toivottomana ongelmana.

Tiina Helin.

Tiina Helinin kolumni: Yhteiskunnan eriytymisen seuraukset on tiedetty pitkään, mutta vasta nyt ne ovat alkaneet häiritä keskiluokan arkea

Keskustelu jengirikollisuudesta on jämähtänyt pelkoon, ylhäältä alaspäin esitettyyn huolipuheeseen, jossa jenginuoret nähdään lähtökohtaisesti viallisina. Missä on aikuisten vastuu, Helin kysyy.

Nuoret rikolliset

Hämeen poliisi perusti nuorten väkivaltarikoksiin erikoistuneen tutkintaryhmän – yksinkertainen keino osoittautui tehokkaaksi

Tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Ville Mattilan mukaan Hämeessä nuorisorikoksia tekee pieni ryhmä. Rikokset keskittyvät Lahden ja Heinolan keskustoihin.

LV:n tuoteväärennös.

15 000 euroa kolmessa kuukaudessa – tällaisia summia lapset ja nuoret tienaavat pimeällä vaatekaupalla Suomessa

Vaatteet ja kengät ovat siivu tuoteväärennösten miljardibisneksestä, jossa rahat valuvat Euroopan poliisiviraston mukaan järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Poliiseja ja poliisi koira talon ulkopuolella. Alue on rajattu poliisi nauhalla.

Ruotsissa väkivallan täyteinen yö ja ilta: kaksi kuoli ampumisissa, sivullinen nuori nainen menehtyi pommi-iskussa

Uppsalassa tapahtunut räjähdys oli niin voimakas, että useita taloja vaurioitui.

Sisäministeri Mari Rantanen ja vihreiden Sofia Virta keskustelevat tehostetuista ruumiintarkastuksista A-studiossa

Sisäministeri esittää Suomeen tehostettuja ruumiintarkastuksia – Vihreiden Virta: Voi tulla haasteita perustuslain kanssa

Sisäministeri Mari Rantanen on esittänyt tehostettuja ruumiintarkastuksia keinoksi vähentää ryöstöjä ja nuorisorikollisuutta Suomessa.

Musta tausta, jonka edessä palaa lippis.

Biologia vaikuttaa lapsen pahuuteen enemmän kuin uskallamme ajatella, sanoo psykiatri

Nuorten rajut kiusaamis- ja väkivaltatapaukset vain jatkuvat. Asiantuntijat kertovat, millaisia kiusaajat ovat, ja mikä ajaa lapsen pahoihin tekoihin.

Poliisit laittavat käsirautoja pidätetyn käsiin.

Nuorten ryöstöepäilyt kasvaneet rajusti alkuvuonna – myös pahoinpitelyjen määrä lisääntynyt

Alaikäisten rikosepäilyjen määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2015. Nuorten vakava rikollisuus linkittyy myös osin katujengeihin.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Tilastot hankaluuksiin ajautuvista nuorista ovat niin hälyttäviä, että edessä on umpikuja

Joka seitsemäs nuori on putoamassa kelkasta. Määrä on niin suuri, että sitä ei voida enää kauaa lakaista maton alle, kirjoittaa Salusjärvi.

Nuoria ylittämässä katua iltahämärässä Lahden keskustassa, nuoret kuvassa selin suojatiellä ylittämässä katua.

Vanhemmat nuoret käskyttävät alle 15-vuotiaita tekemään rikoksia Lahdessa

Hämeen poliisi haluaa oman tutkintaryhmän nuorisorikoksille. Poliisi on tavannut alkuvuonna useita alle 15-vuotiaita, jotka ovat olleet osallisina erilaisissa rikoksissa.

Auton valot pimeällä Elielinaukiolla.

Nuori pääsee pois jengistä, jos saa toisen yhteisön tilalle

Katujengiin päätyvä nuori on yleensä jäänyt vaille tukea esimerkiksi tunteiden käsittelemiseen tai koulunkäyntiin. Nuori tarvitsee rikollisporukan tilalle uuden yhteisön.

Poliisiajoneuvo vartioi Pasilan Poliisitalo 1 edessä.

Tällainen on Helsingin uusimman katujengin 24-vuotias johtaja – ensimmäinen syyte alaikäisenä Ruotsin-risteilyn jälkeen

Katujengin johtohahmoksi epäilty mies on mahdollisesti johtanut toimintaa vankilasta käsin.

Carin Götblad

Poliisipäällikkö varoitti Ruotsia jengeistä jo vuosikymmen sitten – nyt hän antaa Suomelle vinkkinsä saman kehityksen estämiseksi

Poliisipäällikkö Carin Götblad varoitti kymmenen vuotta sitten, että jengiväkivallasta kehkeytyy paha ongelma Ruotsissa. Götbladin mukaan hänen muutosehdotuksensa pätevät edelleen.

Riikka Purra jättää välikysymyksen.

Oppositio yrittää jälleen kaataa hallituksen, vaatii nyt vastauksia katujengien ja ryöstöjen kuriin saamiseen

Opposition mielestä hallitus on epäonnistunut katujen turvaamisessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikkaa pitää kiristää merkittävästi.

Helsingin rautatieaseman metron sisäänkäynnin kompassitasanne. Ohi kulkevat ihmiset ovat piirtyneet epäselvinä hahmoina. Muutama rakennusmies kirkkaan keltaisissa huomiovaatteissaan nojailee ylemmän kerroksen kaiteeseen katsellen alaspäin. Lippuautomaatin luona nainen rollaattorin kanssa keskustelee toisen henkilön kanssa. Videotaulussa on naisten oikeuksien puolesta tietoisku, jossa lukee  "naisen paikka on kaikkialla".

Tutkijoilta täystyrmäys nuorten rikosvastuuikärajan laskemiselle: "Enemmän kielteinen kuin myönteinen vaikutus"

Ylen haastattelemat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, ettei rangaistusten kiristämisellä torjuta nuorten rikollisuutta. Tutkijat korostavat pehmeitä keinoja. Heidän mukaansa nopeita ratkaisuja ongelmaan ei ole.

Maassa kartonkipaketti, jonka sisällä on ollut puukko. Taustalla asemalaiturin liukuportaat.

Poliisi on havainnut uusia katujengejä Helsingin seudulla

Helsingin poliisilaitos on perustanut uuden ryhmän katujengi-ilmiön kitkemiseksi. Poliisin mukaan muissa isoissa kaupungeissa on viitteitä samanlaisesta ilmiöstä kuin pääkaupunkiseudulla on jo nähty.

Kuvayhdistelma: Saara Hyrkkö, Ville Tavio, Kim Berg ja Kari Tolvanen

Laittomat aseet pois kaduilta, rikollisten autot valtiolle ja rahaa nuorten ongelmien ehkäisyyn – näin poliitikot taittaisivat katujengien nousun

Poliitikot kitkisivät jengirikollisuutta myös nuorten nopealla rikosprosessilla, viranomaisten yhteistyön parantamisella sekä koulujen ja nuorisotyön lisärahoituksella.

Lapin käräjäoikeuden rakennus, kyltti, jossa lukee OIKEUSTALO.

Nuoret pahoinpitelivät 12-vuotiaan Rovaniemellä ja kuvasivat sosiaaliseen mediaan – kaksi tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Alaikäiset nuoret myös uhkailivat, alistivat ja nöyryyttivät uhriaan huhtikuussa. Pahoinpitelyvideo levisi sen jälkeen sosiaalisessa mediassa.

Hämeen poliisin rikoskomisario Lila Havusela ja Osallisuuden aika projektityöntekijä Maya Waitara katsovat kameraan. Lähikuva otettu Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Lahdessa.

Alaikäisten tekemät seksuaalirikokset ovat yleistyneet Hämeessä, vaikka nuorten rikollisuus vähenee

Hämeen poliisi on tänä vuonna tehnyt runsaat 1 000 lastensuojeluilmoitusta. Pääkaupunkiseudulla havaittavissa olevaa jengiytymistä ei poliisin mukaan Hämeessä vielä ole.

Poliisin logo poliisiauton kyljessä.

Poliisin havainto Lahdessa: nuoret rikoksentekijät ovat aiempaa piittaamattomampia – mallia true crime -sarjoista

Hämeen poliisi on tutkinut tehostetusti rikoksia, joista epäillään nuoria miehiä. Poliisin mukaan epäillyt näyttävät saaneen vaikutteita tosielämän rikoksia käsittelevistä ohjelmista.

Lapsi kävelee tiellä nuoli merkin päältä.

Poliisi: alaikäisten väkivaltarikollisuus lisääntynyt selvästi – myös Päijät-Hämeen nuoret oireilevat

Hämeen poliisin mukaan yleensä kyse on porukassa tapahtuvasta väkivaltaisesta käytöksestä, johon liittyy ryhmän aiheuttama paine.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Nuorten väkivaltarikokset kasvussa, erityisesti Oulun seutu nousee esiin – poliisin mukaan raaistunutta väkivaltaa kuvataan someen

Väkivaltarikosten määrä on poliisin mukaan lisääntynyt kaupunkimaisissa kunnissa ja suurissa kaupungeissa, mutta myös maaseutumaisissa kunnissa. Esimerkiksi nostetaan Oulun seutu.

Nuorisoa.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii nuorten rikokset keskitetysti omassa tutkimusryhmässään – tavoitteena saada rikoskierre heti poikki

Poliisin apuna ovat sosiaaliviranomaiset, lastensuojelu, syyttäjä ja muut sidosryhmät.

Pietro Saari

Nuorten rikollisuus on muuttunut, sanoo entinen nuorisorikollinen – ja ongelmaan pitäisi puuttua, ennen kuin se karkaa käsistä

Pietro Saari auttaa työkseen rikoskierteessä olevia nuoria. Hänen mielestään rötöstelevissä nuorissa on tapahtunut muutos: monia heistä ajaa rikollisen elämäntavan ihailu.

Tiilisen rakennuksen seinässä lukee Turun poliisitalo suomeksi ja ruotsiksi.

Nuorisojoukot ryöstivät ihmisiä Turussa ja Paimiossa – osa uhreista sai vammoja

Poliisi muistuttaa, että vahingonkorvausvastuu koskee myös alle 15-vuotiaita. Suurin osa epäillyistä on ollut pidätettyinä tutkinnan aikana.

Maria Ohisalo bär en blommig, svart klänning och ett svart munskydd och står vid ett talarpodium.

Government pledges €3 million to tackle youth crime

The government is concerned about the buildup of issues facing young people.

Muistokynttilät Päijänteentie 19 edustalla

Vallilan taposta tuomitulle 16-vuotiaalle lisää vankeutta Tampereella tapahtuneista rikoksista

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tekohetkellä 16-vuotiaan nuoren vankeuteen viime syksynä Tampereella tapahtuneista tapon ja ryöstön yrityksestä. Nuori sai aiemmin tänä vuonna pitkän vankeusrangaistuksen Helsingin Vallilassa tekemästään taposta.

Ystävät istuvat poratilla ja tutkivat sosiaalista mediaa.

Tutkimus: Vanhempien rakkaus suojaa lasta rikollisuudelta ja psykopaattisilta piirteiltä vielä 14–19-vuotiaanakin

Vanhempien lämmin käytös voi muuttaa nuoren piirteitä ja käytöstä, vaikka kehitys olisi aiemmin mennyt huonoon suuntaan.

Nyrkkirauta, pamppu, stiletti, etälamautin ja veitsi ovat esineitä, joiden ainoa käyttötarkoitus on toisen ihmisen vahingoittaminen.

Alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä oli karata käsistä Espoossa – sitten poliisi keksi, miten päästä lähemmäksi rikoksia tehtailevia nuoria

Poliisi on saanut hyviä kokemuksia ennalta estävän toiminnan vaikutuksesta nuorten väkivaltarikollisuuteen.

Asianajaja Kari Eriksson

Alaikäinen rikollinen palaa usein asianajajansa luo – Kari Eriksson on nähnyt, mitä vankila tekee nuorille, eikä laittaisi heitä sinne

Kokenut rikosasianajaja ei pistäisi nuoria vankilaan, sillä sen jälkeen he palaavat sinne lähes varmasti takaisin.

HOK-Elannon kauppakeskus Kaari Helsingin Kannelmäessä.

Poliisi epäilee kolmea alaikäistä poikaa 15-vuotiaiden väkivaltaisesta ryöstöstä – hakkasivat, potkivat ja uhkasivat puukolla Kannelmäessä

Poliisin mukaan kaksi törkeästä ryöstöstä epäiltyä ovat alle 15-vuotiaita, ja yksi on juuri täyttänyt 15 vuotta.

Henkilökuva.

Poliisiylijohtaja: Tiedonkulun esteet poliisin ja muiden viranomaisten välillä haittaavat lasten ja nuorten auttamista

Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi kokee törmänneensä tapauksiin, joissa vaitiolo-oikeuden taakse on menty suotta.

Muistokynttilöitä murhatun teinipojan ruumin löytöpaikalla Koskelan sairaalan lähistöllä Helsingissä.

Nuorten väkivallanteot herättävät ristiriitaisia tunteita – miten käsitellä ahdistusta? Asiantuntija kertoo

Ei ole yhtä oikeaa tapaa selviytyä järkytyksistä, sanoo psykologian tohtori Tuija Turunen.

Tagi bussipysäkillä

Nuorisorikollisuus edelleen ennätyksellisen vähäistä, mutta vakavan väkivallan lisääntymisestä näkyy viitteitä – dramaattisesta muutoksesta ei ole kyse, sanoo tutkija

Kun vuonna 2016 hoitoa vaadittiin yhdeksässä prosentissa nuorten pahoinpitelyjä, viime vuonna osuus oli 15 prosenttia.

Mdft-avainterapeutti Jenna Sundholm, Vantaan kaupunki.

Terapeutin neuvo rikoskierteessä olevien nuorten vanhemmille: Älä suutu tai ota puhelinta pois – terapialla estetty kymmeniä huostaanottoja

Oikeusministeriö myönsi neljälle kunnalle 2 700 000 euroa nuorten rikos- ja päihdekierteen katkaisemiseksi uudenlaisilla tavoilla.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Ydinpettymykset tekevät 16-vuotiaita murhaajia

Nuorisorikollisuus on tilastoissa vähentynyt, mutta rikokset raaistuvat, kertoo Aleksis Salusjärvi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Linja-autonkuljettaja Mika Sinisalo

Mika Sinisalo puuttui nuorten aiheuttamiin häiriöihin bussissa ja sai kiitosta tavasta, jolla sen teki: "Olen ennemmin tällainen suvakki"

Nuoret ja maahanmuuttajat leimautuvat helposti sosiaalisessa mediassa. Bussinkuljettaja yritti muotoilla viestinsä toisin, vaikka helpointa olisi olla hiljaa.

Nuori henkilö tutkii puhelinta.

Turku pilotoi nuorten rikoksentekijöiden tukimallia – avohuollon toimenpiteet eivät ole riittäneet

Rahoituksesta vastaava oikeusministeriö kiitteli erityisopettajan ottamista mukaan tukemaan nuoren koulunkäyntiä.

Maria Ohisalo.

Interior Minister: More funding essential to tackle youth violence

Officials must also work more closely together to root out the problem of youth violence, says Maria Ohisalo.

Tagi bussipysäkillä

"Käydäänkö ryöstämässä hänet", Jani kysyi kavereiltaan, kun näki kalliin vyön tuntemattomalla pojalla – tällaisia ovat nuorten tekemät ryöstöt

Vaikka nuorisorikollisuus vähenee, ryöstöjen määrä kasvaa. Yle tutki alaikäisten nuorten saamia ryöstötuomioita ja alle 21-vuotiaiden ryöstörikostilastoja.

Maria Ohisalo.

Ministeri Ohisalo nuorisojoukoista: "Erityisesti suuremmissa kaupungeissa täytyy olla valppaana"

Koronavuosi on poliisin mukaan vaikeuttanut nuorten tilannetta.

Nuorisorikollisuus nousi tapetille Helsingissä - antaako media asiasta oikean kuvan?

Ujuni Ahmed: Vaikeneminen ei auta Helsingin ongelmanuoria – muttei sekään, jos heidän taustastaan tehdään lyömäase

Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed ja kriminologi Matti Näsi puhuivat nuorisorikollisuudesta Ylen aamussa lauantaina.

Puhelin nuoren kädessä

“Saisko noi Stadin roadmanit tuolt kadult pois?” – nuoret kysyivät Helsingin turvallisuudesta, näin poliisi heille vastasi

Helsingin poliisi avasi keskustelun nuorten käyttämillä somealustoilla kaupungin katujen turvallisuudesta.

Kuvassa on Helsinki toukokuussa 2020.

Onko Helsingissäkin pian rikollisjengien hallitsemia lähiöitä Tukholman tapaan? 10 kysymystä poliisille ja tutkijalle

Asuinalueiden eriytyminen on voimistunut koronaepidemian vaikutusten myötä, kertovat asiantuntijat.

Yle News' All Points North podcast logo featuring photo of influenza vaccine.

APN Podcast: Youth crime and Covid vaccines

This week's podcast explores media storms around youth crime, child welfare in Finland and the good news on a Covid vaccine.

Maria Ohisalo eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä.

Väittely nuorten rikoksista hallitsi eduskunnan kyselytuntia – perussuomalaiset syytti maahanmuuttoa, kokoomus vaati arestia

Sisäministerin mukaan suurin syy nuorten rikoksiin on syrjäytyminen ja eriarvoistuminen, mitä hallitus pyrkii estämään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle