Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Siluetti ikkunassa.

"Luulin olevani laiska" – unettomuus on kansantauti, jota hoidetaan väärin

Puoli miljoonaa suomalaista aikuista kärsii unettomuudesta. Unitutkijan mukaan unettomuuden hoito on edelleen retuperällä: "Kuinka moni lääkäri määräisi vuosia lääkettä päänsärkyyn tutkimatta syytä?", hän kysyy.

Jalkoja heilutellaan

Levottomissa jaloissa hapen puutetta

Levottomissa jaloissa hapen puutetta

Nainen pitelee kasvoistaan kiinni uupuneena.

Nukuitpa liikaa tai liian vähän, paino nousee kuitenkin

Kaikille unihäiriöille on yhteinen tekijä se, ettei uni virkistä. Jos nukkuu ja nukkuu, mutta silti väsyttää, on aika hakeutua hoitoon. Liialla nukkumisella on samanlaiset fysiologiset vaikutukset kuin liian vähillä unilla.

Väsynyt, keski-ikäinen mies

Yöllinen heräily heikentää elämänlaatua – Suomessa unettomuus tuplasti muita maita yleisempää

Joka kolmas suomalainen kärsii yöllisestä heräilystä. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan yöllinen heräily heikentää elämänlaatua jopa enemmän kuin kansansairaudet. Ongelmaan voi päästä käsiksi yksinkertaisella kysymyksellä.

Levottomien jalkojen lääkehoidot tepsivät

Tutkijoiden mukaan lääkehoito auttaa ns. levottomiin jalkoihin. Lääkkeistä aiheutuu myös haittoja, joten kaikille ne eivät näytä sopivan.

Hermoratahieroja Hilkka Kaunisvesi hieroo asiakasta.

Hermoratahieronnasta apu moniin vaivoihin

Hermoratahieronnasta sanotaan olevan apua moniin vaivoihin, kuten iskiakseen, migreeniin, levottomiin jalkoihin, selkäkipuihin, vatsavaivoihin, moniin allergioihin ja jopa unettomuuteen.

Omalääkärin vastaukset 20.9.2011

Aiheina mm. keuhkopussi ja levottomat jalat

Mies makaa vuoteessa

Uni tulee luonnostaan

Suomalaisista jopa noin kymmenen prosenttia kärsii kroonisesta unettomuudesta. Unensaanti vaikeutuu ja nukkumaanmenosta tulee stressaavaa. Uniterapeutti neuvoo nousemaan sängystä pois, jos uni ei tule silmään.

Uneton mies katsoo kelloa sängyssä.

Vilske peiton alla lisääntyy iän myötä

Aamuisin sängynpeitto saattaa olla aivan mykkyrässä ja tyynyt sikin sokin, kun nukkuja pyörii ja kääntää kylkeään kymmeniä kertoja yön aikana. Lapset ja ikääntyneet ihmiset ovat keski-ikäisiä vilkkaampia öisin. Vilske peiton alla saattaa olla myös merkki unihäiriöstä.

Levottomat jalat kulkevat suvussa

Levottomien jalkojen oireyhtymä on harvoin vain yhden perheenjäsenen ongelma. Usein siitä kärsii useampi samassa perheessä, ovat kanadalaistutkijat havainneet. Yhteys selittynee yhteisillä geeneillä ja elinympäristöllä.

Yövirtsaamisen syyt ovat monimutkaisia

Yölliset herätykset virtsaamisen tarpeeseen voivat aiheuttaa pitkään jatkuessaan isojakin ongelmia. Ne häiritsevät yöunta ja vaikuttavat elämänlaatuun.

Lapset katsovat televisiota

Televisio ja tietokone valvottavat kouluikäisiä

Koululaisten uniongelmat saattavat johtua vääränlaisista iltarutiineista, kirjoittaa lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä Lääkärilehdessä.

Levottomat jalat haittaavat lapsia

Levottomien jalkojen oireyhtymä on lasten vaiva siinä missä aikuistenkin, vaikka se onkin yleisempi aikuisilla. Levon aikana iskevä jalkojen levottomuus voi häiritä lapsen unta. Pahimmillaan vaiva haittaa myös keskittymiskykyä ja koulunkäyntiä.