Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaveripyyntö Facebookissa johti 130 000 euron valerahankeräykseen ja hääsuunnitelmiin – perheenäiti Jonna Janetzko vastahuijaa netin auervaaroja

Huijauksen keinot uusiutuvat sitä mukaa, kun vanhat tulevat tunnetuiksi, sanoo ylilääkäri Hannu Lauerma. Jonna Janetzkon vastahuijausprojektissa on mukana kymmeniä vastahuijareita ja ainakin 50 huijattavaa huijaria.

Epävakaa ihminen ei ole impulsiivinen hirviö, vaan usein liiankin huomaavainen persoona, joka unohtaa itsensä – "En ole huono ihminen"

Epävakaa persoonallisuushäiriö tuo mukanaan räjähtäviä tilanteita ja raskaan leiman. Liisa Alanampa-Kantanen ja hänen puolisonsa kuitenkin kokivat, että diagnoosi auttoi heitä eteenpäin elämässä.

Tutkimus: Vanhempien rakkaus suojaa lasta rikollisuudelta ja psykopaattisilta piirteiltä vielä 14–19-vuotiaanakin

Vanhempien lämmin käytös voi muuttaa nuoren piirteitä ja käytöstä, vaikka kehitys olisi aiemmin mennyt huonoon suuntaan.

”Anonyymi murhapalvelu, maksu bitcoineina” – Kun kaksi suomalaista nuorukaista löysi toisensa netissä, seuraukset olivat kohtalokkaat

Näin poliisi selvitti palkkamurhaksi epäillyn rikoksen. Vastaavaa ei ole milloinkaan tapahtunut Suomessa.

Testaa, kuinka epäkorrekti olet

Eräänlainen testi siitä, missä rajasi menevät.

Narsisti ei masennu eikä stressaa – negatiivisella persoonallisuuspiirteellä on myös positiivisia puolia

Narsistikaan ei ole aina paha, muistuttaa psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri ja dosentti Hannu Lauerma.

"Suljettujen ovien takana voikin asua hirviö" – Yhä useampi narsistin uhri uskaltaa kertoa tarinansa, mutta silti heitä ei tahdota uskoa

Moni narsistin uhri kohtaa vähättelyä ja epäuskoa jopa terveydenalan ammattilaisilta. Apu löytyy usein vasta vertaisryhmästä.

Dracula-näytelmän laserhahmoista rakentanut Tatu Tyni ruotii teatterin uudistumisvauhtia: "Viimeinen merkittävä innovaatio on Shakespearen ajalta"

Dracula – Pahan Synty ja Tuho -näytelmässä on vain yksi live-esiintyjä: muut hahmot ja lavasteet ovat digitaalisia.

Sanna Jylänki oli kuusi vuotta narsisti-puolison alistettavana – miehen väkivaltaisuus ja siitä saatu tuomio olivat lopulta pelastus

Moni kärsii henkisestä väkivallasta ymmärtämättä sitä itse. Se voi näyttäytyä esimerkiksi uhkailuna, haukkumisena tai mitätöintinä. Etenkin narsisti pyrkii nujertamaan uhrinsa itsetunnon.

Työsuojeluviranomaiset penkoivat sata kiusaamistapausta: kiusaaja oli useimmiten esimies, ei työkaveri – näin tunnistat ongelmapomon

Työsuojeluviranomaiset selvittivät viime vuonna perin pohjin sata kiusaamistapausta. Valtaosassa jutuista kyse oli esimiehen eli pomon väitetystä mielivallasta.

180 astetta: Kuka on paha? Lääketiede ei tunnista pahuutta, mutta psykopatian merkit voivat näkyä aivoissa jo lapsena

Pahuus on yhdistelmä psykopatiaa eli myötätunnon puutetta, narsismia ja machiavellismia eli laskelmoivaa ilkeyttä, määrittelee oikeuspsykiatri Alo Jüriloo.

Oletko hengitystä pidättelevä selkäänpuukottaja? Tuskin, jos olet nuori – "Se on ikäpolvijuttu"

Selkäänpuukottaja on passiivis-aggressiivinen tyyppi, joka pelkää ristiriitoja mutta taitaa monimutkaiset sosiaaliset pelit.

Toivoa ja onnea elämässä narsistin kohtaamisen jälkeen – teema jalostui taidenäyttelyksi Joensuussa

Ahdistavan elämäntilanteen jälkeenkin elämässä voi olla valoa ja toiveikkuutta, sanovat näyttelyn taiteilijat.

Väitös: Hankala pomo on vähemmän hankala, jos saa tietää olevansa hankala

Kukaan ei myönnä olevansa ”paskiainen”. Itsetuntemus on useimmilla harha, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Murhamies ja elostelija – Kuinka hullu hallitsija keisari Nero olikaan?

Psykoanalyytikko on verrannut verisenä hirmuhallitsijana tunnetun keisari Neron käytöstä nykyaikaisiin tautikriteereihin. Kärsikö Rooman polttamisesta syytetty keisari perinnöllisistä terveysongelmista tai narsistisesta mielialahäiriöstä?

Voiko narsistinen esimies olla sittenkin hyvä esimies? – Väitöstutkimuksen tulokset yllättävät

Narsistista esimiestä ei välttämättä koeta huonoksi johtajaksi. Tuore väitöstutkimus osoittaa, että narsistiset esimiehet saavat alaisiltaan jopa hyviä arvioita esimiestaidoistaan. Tutkimus antaa kuitenkin viitteitä myös siitä, että kysymys voi olla pelkästä hetken hurmasta.

Paatunut psykopaatti voi olla jo hoidon ulottumattomissa – psykopatia on monelta osin vielä mysteeri

Klassisesta psykoterapiasta on apua moneen mielenterveyden sairauteen, mutta psykopaatti voi oppia sen avulla lisää keinoja manipuloida toisia ihmisiä. Psykopatiasta kaivataankin lisää tutkimusta, sillä esimerkiksi sen kehittymistä lapsuudessa ei vielä tunneta tarpeeksi.

Onko Trumpista presidentin virkaan? Moni epäilee, että hänellä on narsistin persoonallisuus

Röyhkeä ja epäkunnioittava – kyllä. Mutta onko Donald Trumpilla myös narsistinen persoonallisuushäiriö, kysyvät yhdysvaltalaiset kirjoittajat. Pyrkiikö ydinasenapin haltijaksi epävakaa ja arvaamaton henkilö? Vai talttuuko räyhäkkä kampanjoija lopulta valtiomieheksi.

Akuutissa maanantaina: Nyt Ensio uskaltaa olla Eveliina

Akuutin tulevan läheyksen aiheet.

Jännittäminen on hyvä asia – mutta elämää se ei saisi haitata

Jännittäjäryhmästä apua hakeva nuori nainen kertoo saavansa apua, kun epämukavassa tilanteessa käsille on jotain tekemistä, vaikka puhelimen selaaminen. Jännittäjäryhmässä on lupa punastella, koska kaikki tekevät niin.

Millainen ihminen tekee romumiinoja autoilijoille? Näin sanoo rikosprofiloinnin asiantuntija

Kiteen mystinen romumiinoittaja voi olla naapurisi tai olet saattanut tavata hänet kaupan kassalla. Rikosprofiloijan mukaan romuja vilkkaasti liikennöidyille teille asetteleva ihminen ei todennäköisesti ole psykopaatti. Asiantuntijan on vaikea hahmottaa miinoittajan profiilia, koska rikossarja on harvinainen.

Nuoret arvioivat vuoden luetuimmat uutiset: ”Nyt on pakko avata tämä juttu ja lukea mistä on kyse”

Viestintälinjalla opiskelevien lukiolaisten mieleen ovat painuneet muun muassa kuvat pakolaisista ja uutiset lapsista liikenneonnettomuuksissa.

Narsistin uhri, syrjitty teekkari ja natsikameran metsästys – Vuosi 2015 nettijuttujen valossa

Ihmisten tarinat, kohtalokkaat onnettomuudet, turvapaikanhakijoiden tulo ja mielenkiintoiset ilmiöt – siinä aiheita, jotka kiinnostivat erityisesti Yle Tampereen tuhansien nettijuttujen joukossa vuonna 2015. Tässä kooste vuoden hiteistä. Ota mukava asento, ja sukella päättyvään vuoteen.

Oikeuspsykiatri: "Tyypillinen tuhopolttaja on epäsosiaalinen mies" – Palon kohde on usein asumaton rakennus

Toistuviin tuhopolttoihin syyllistyy usein epäsosiaalinen henkilö, joka ei piittaa muiden ihmisten turvallisuudesta tai omaisuudesta. Tekojen taustalla voi olla myös turhautumista.

Asiantuntijat erimielisiä: Voiko kuka tahansa meistä syyllistyä rikokseen?

Tapanilan raiskaustapaus kuumensi keskustelun Ylen aamu-tv:ssä

Ihmisyyden hinta: Pahuus elää meissä kaikissa

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan jokainen ihminen on periaatteessa kykenevä pahuuteen. Pahuus näyttäytyy esimerkiksi Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.

Kovaan myyntityöhön sopii urhea optimisti, ei mikään Teflon-Pentti

Optimisti, jota mikään vastoinkäyminen ei lannista, menestyy haastavassa myyntityössä. Toisaalta nuori ja innokaskin voi uupua, jos minkä tahansa työn vaatimukset ovat mahdottomat. Teflon-Pentti taas on nimitys hänelle, joka suojautuu liialta puuhalta.

Psykiatri neuvoo: Ärsyttävä exä ei ole narsisti – ainakaan aina

Psykiatristen sairauksien diagnoosijärjestelmä ICD10 on uudistumassa. Isoin muutos tapahtuu persoonallisuushäiriöiden, kuten narsistisen, epäluuloisen tai epävakaan persoonan määrittelyissä.

Mitä 74 surmattua lasta opettavat? – "Joskus kyse on vain päivistä"

Lapsen hengen voi pelastaa vanhemman mielenterveysongelman hoito. Silminnäkijä esittelee viisi surmaajatyyppiä ja viisi ratkaisuehdotusta.

Tunteiden säätelyä ja ahdingon sietoa – Oulun hoitomalli tuo helpotusta epävakaille persoonille

Oulussa on luotu uudenlainen hoitomalli epävakaan persoonallisuushäiriön hoitoon. Mallissa keskitytään tukemisen sijaan muuttamaan haitallista ajattelua ja käytöstä.

Narsistin uhria ei välttämättä uskota – tuttaville narsisti on ihana ja hurmaava

Narsisti saattaa eristää uhrinsa täysin muista läheisistä. Uhri alkaa usein ajatella, että vika on hänessä itsessään.

Joensuun teatterinjohtaja on ilahtunut saamastaan tuesta – "Tietty se tällaista vanhaa narsistia lämmittää"

Kaupunginteatterin johtaja Vihtori Rämä lähtee avoimin mielin neuvottelemaan toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen hallituksen kanssa. Rämä haluaa jatkaa moniäänisen teatterin tekemistä kaupungissa.

Oletko Facebookissa huomionkipeä, tirkistelijä vai molempia? Testaa ja osallistu tutkimukseen

Millaisia hyviä tai huonoja tunteita Facebookin käyttö sinussa herättää? Vastaa Ylen ja Turun yliopiston koostamaan, suuntaa antavaan Facebook-testiin ja osallistu alan tutkimukseen.

"Onko Facebook narsistien ja tirkistelijöiden leikkikenttä?" Tutkijan mukaan tirkistely voi olla koukuttavaa

Sosiaalisen median palvelut rakennetaan koukuttamaan käyttäjiä. Tutkijat pitävät palveluita mahdollisuutena henkisen hyvinvoinnin kasvulle, mutta väärinkäytettynä ne voivat johtaa psykologisiin ongelmiin. Luonteeltaan ihminen hakee aina hyväksyntää, ja Facebookin kaltaiset palvelut tehostavat hyväksynnän tavoittelua.

Pohjois-Korea haukkui Etelä-Korean yhteistyöehdotuksen pystyyn: "Psykopaatin päiväuni"

Pohjois-Korean viranomaisen mukaan Etelä-Korean presidentin olisi parempi pitää "kuvottava suunsa kiinni".

Kolumni: Tarinankertojat

Jännityskirjailija Tuomas Lius tarinoi kirjoitustyönsä ääreltä ja raottaa ovea luovan työn mielenmaisemaan.

Kari Hanhisuanto: Tuli Sade Rankka

Terveesti narsistisella ihmisellä on hyvä itsetunto ja hänellä on yleensä rikas tunne-elämä. Terveen narsismin perusteet syntyvät varhaislapsuudessa. Narsismi voi mennä myös liian pitkälle ja ihmiselle kehittyy narsistinen persoonallisuushäiriö. Se onkin vakavampi asia. Kemiläinen, jo seitsemännen kirjansa kirjoittanut, kirjailija Kari Hanhisuanto on uusimmassa kirjassaan tarttunut edellä kuvattuun vakavaan aiheeseen. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Terve narsismi on hyvä asia – uskalla ottaa paikkasi

Suomalaiset leimaavat mielellään toisiaan narsisteiksi helpoin perustein. Terapeutti Tommy Hellsten muistuttaa, että kaikissa ihmisissä on narsistisia perusteita, joista on oikein käytettynä hyötyä.

Tiikeriä etsimässä

Koskettava dokumentti CP-vammaisesta Heljästä.

Klaukkalan vauvasurmista elinkautistuomio

Rikoksen tekijä määrättiin kahdesta murhasta ja kahdesta hautarauhan rikkomisesta elinkautiseen.

"Tykkäysyhteiskunnassa tykätään hölmöilystäkin"

Syy nuorison vaarallisiin tempauksiin on narsistisemmaksi muuttunut yhteiskuntamme, uskoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Tuli sade rankka ja rakkauden vei

Narsismi on romaanin aiheena kaikkea muuta kuin romanttinen, mutta kemiläiskirjailija Kari Hanhisuanto on jälkeenpäin tyytyväinen, kun lähti raskasta aihetta työstämään.

Jo puolet suomalaisista keskustelee netissä - "Kyse on terveestä narsismista"

Verkkokeskustelijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Suora linja kysyi keskustelijoilta itseltään, mikä saa heidät kommentoimaan.

Ylilääkäri Lauerma: Perhesurmaajat ovat yleensä sairaalloisen itsekeskeisiä narsisteja

Perhesurman ja murha-itsemurhan tekeminen on ihmisen täydellinen epäonnistuminen, sanoo kriminaalipsykiatrian asiantuntija Hannu Lauerma.

Tutkija: Apple-uskollisuus voi olla narsismia

Tietokoneruudun räätälöinti itseään heijastavaksi peiliksi on se, mikä vetää käyttäjiä puoleensa, sanoo yhdysvaltalaistutkija. Hänen mukaansa Apple tarjoaa mahdollisuuden tehdä ruudusta vertauskuvan omalle mielelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle