Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anonyymi koulun käytävä epätarkkana.

Nuorten lievät mielenterveysongelmat kasvussa – melkein puolet rovaniemeläisistä yläkoululaisista huolissaan jaksamisestaan

Ylen uutisluokka selvitti Rovaniemen yläkouluille tehdyllä kyselyllä, miten mielenterveyspalvelujen hoitoonpääsy nuorten kohdalla toteutuu. Ylihoitaja kiinnittäisi huomiota arjen perusasioihin.

Leo Korte katsoo kameraan ulkona aurinkoisessa säässä stetson hattu päässään.

Kun Leo Kortteen älypuhelin hajosi, hänen itsetuntonsa koheni – tutkijat kiistelevät nyt meitä kaikkia koskevasta ongelmasta

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet useissa maissa siitä lähtien, kun älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö on yleistynyt. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko niillä syy-yhteyttä.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Vanhempien ongelmat voivat masentaa vauvan – yksi merkki on hymyn katoaminen

Perheen huolet heijastuvat myös vauvaan. Masennus on hoidettavissa, ja siihen saa apua muun muassa neuvolasta.

Nuori nainen kunnostaa sohvaa työpajalla.

Fanny Pirttiniemi, 29, ahdistui ja jätti opinnot kahdesti kesken – nyt hän ajattelee ensimmäistä kertaa, että elämässä voi olla jotain hyvää

Pirttiniemi pääsi kiinni ahdistuksen takia keskeytyneihin opintoihinsa Kelan Nuotti-valmennuksen avulla. Varsinaista ahdistuksen hoitoa Nuotti-valmennus ei ole, mutta monelle se on kaivattu apu eteenpäin.

Anastasija Hlibnyk kyynel poskella vakavana.

Ukrainalaiset naiset kertovat oivalluksista, jotka estävät loppuunpalamisen sodassa

Ukrainalaisten mielenterveys on kovilla sodan takia. Nyt he kertovat, miten he pitävät mielensä kasassa.

Mustaan takkiin pukeutunut, harmaita hiuksia päälaella omaava mies katsoo kuvaajaa ja hymyilee hiukan. Kuvattu ulkona, aurinko paistaa, taustalla rakennus ja kyltti, jossa kukaa mm, ensihoitokeskus.

Mielenterveysambulanssin kokeilu päättyy Pirkanmaalla

Palvelulle olisi haluttu jatkoa, mutta sitä ei saatu. Kokeilun vaikutuksia arvioidaan kevään aikana.

Piirrosgrafiikka kuvaa pakko-oireista kärsivää henkilöä. Pitkähiuksisen hahmon ympärillä on parisuhteeseen liittyviä pakkoajatuksia, kuten "Mitä jos en oikeasti tykkääkään poikaystävästäni?" ja "Olisiko joku toinen sittenkin parempi?".

Pakko-oireista kärsivä Eveliina, 24, jankkaa ja jossittelee asioita loputtomiin – lamaannuttava ajattelu kohdistuu jopa poikaystävään

Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät pakko-oireisista häiriöistä. Oireita ei aina tunnisteta saati hoideta. Nyt sairauteen on julkaistu ensimmäinen Käypä hoito -suositus.

Erilaisia psykoosi-, uni- ja masennuslääkepakkauksia kasattuna pöydälle.

Kuolemaansa toivoneelle lyötiin yhdeksän lääkettä kouraan, lääkäriä hän ei ole tavannut pian vuoteen

Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian jonossa on tällä hetkellä 1800 ihmistä. Sari on yksi heistä, mutta toivo hoidon saamisesta on jo käytännössä menetetty.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Nuorten syömishäiriöt ja ahdistus lisääntyivät selvästi koronapandemian ensimmäisen aallon jälkeen

Diagnoosit lisääntyivät erityisesti tytöillä, teini-ikäisillä ja pääkaupunkiseudulla, jossa rajoitukset ja koronatartuntojen määrät olivat suurempia muuhun maahan verrattuna.

Vaaleanpunaisen taustan päällä on internetin hakukoneen hakukenttä, johon on kirjoitettu sana terapia. Vieressä on suurennuslasin kuva.

Terapianavigaattori ohjaa käyttäjän kohti oikeaa hoitomuotoa – Pohjanmaan hyvinvointialueella kokeillaan palkittua menetelmää

Digitaalinen hoidon arviointimenetelmä nimeltään terapianavigattori auttaa arvioimaan oireiden laadun, sekä millaista apua olisi paras hakea. Itsearvioinnista saatu koodi helpottaa ammattilaisen työtä.

Sanna Lassila istuu kuulokkeet päässä tietokoneen ääressä editoimassa nuorisotalo Mondella Rovaniemellä.

Mielenterveyspalvelut sakkaavat kaikilla tasoilla – Sanna Lassilan terapia alkoi kahden vuoden etsinnän jälkeen: ”Nyt suunta on hyvä”

Esimerkiksi Lapissa psykiatrian hoitotakuun rajat paukkuvat ja myös matalan kynnyksen palvelut ovat ruuhkautuneet. Nuorisotyöntekijöitä on pyydetty jonossa jumittavien nuorten avuksi.

Hollolan Salpakankaan koulun oppilaat Kami Linikko ja Emma Vienonen.

Masennus ajoi ysiluokkalaisen Kamin lintsaamaan 300 tuntia – laki velvoittaa kunnat puuttumaan koulupoissaoloihin entistä jämäkämmin

Ensi syksynä voimaan astuva laki velvoittaa kunnat huolehtimaan siitä, että poissaoloja karsitaan järjestelmällisesti. Yksi keskeisistä keinoista on ennaltaehkäisy.

Kahden voimistelijan jalat ja voimistelijoiden varjot.

Entiset huippuvoimistelijat vaativat urheilupäättäjiä puuttumaan lasten kehityksen vaarantamiseen – laihdutusprojekti vei vuoden 2000 olympiaedustajan pakkohoitoon

Entiset voimistelijat patistavat avoimessa kirjeessä Voimisteluliittoa, olympiakomiteaa ja urheiluväkeä kantamaan vastuun lajikulttuurin muuttamisesta.

Vasemmalta Emilia Parkkila, Mikael Kaukinen ja Minea Ilkka, katsovat kameraan hymyillen.

Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa

Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.

Ung kvinna med långt blont hår ler och ser in i kameran. I bakgrunden parkmiljö. Kvinnans jacka pryds av gröna bandet, som visar stöd i kampen mot psykisk ohälsa.

Linn Kantola, 20, asui yli vuoden psykiatrisella osastolla: "Kaikilla lääkäreillä oli erilaiset näkemykset minusta ja ongelmistani"

Nuorten psykiatristen osastopaikkojen määrä ei riitä kattamaan niiden tarvetta Pohjanmaalla. ”Ensilinjasta” toivotaan helpotusta tilanteeseen.

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin

Avunhakijoista vain kolmannes miehiä − kriisipuhelimeen soitetaan useammin, mutta sukupuoliosuus ei ole muuttunut

Asiantuntija mukaan miesten empiminen avun hakemisessa on johdannaista kulttuurisista ja sukupuolisista tekijöistä.

Julietten kasvoihin osuu valojuova ja hän katsoo alaspäin lähikuvassa.

Vasta itsemurhayrityksen jälkeen 16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin: osa perheistä joutuu odottamaan apua jopa vuosikymmeniä

16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin vasta itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin tyttöjen ja naisten ADHD on edelleen laajasti alidiagnosoitu. Osa ADHD-perheistä on odottanut apua vuosikymmeniä.

Taru Tähtinen, Marika Majalahti ja Virpi Eloranta pöydän ääressä.

Suosituissa mielenterveyden ensiapukoulutuksissa opetellaan mielen hyvinvoinnin vahvistamista – Mieli ry: ”Keinot ovat tosi arkisia”

Mieli ry on juhlavuotenaan järjestänyt runsaasti maksuttomia koulutuksia. Tietoisuus on lisääntynyt siitä, että mielenterveyttä voidaan vahvistaa samoin kuin fyysistäkin terveyttä.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Suomessa voisi olla miljoona sairauspäivää vähemmän, jos mielenterveyden ongelmia hoidettaisiin eri tavalla, lupaa uusi hanke

Terapiat etulinjaan -hankkeessa parannetaan muun muassa mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Toimintamallin käyttöönottamiseksi tarvitaan päätökset hyvinvointialueilla.

Hymyilevä Ville Merinen istuu tuolissa pieni lapsi sylissään.

Nuorille kasautuu paineita ja aika rentoutumiseen on vähissä – Terapeuttivillen mielestä vaarassa ovat etenkin pojat, jotka eivät tapaa ystäviä

Nuoria somessa auttava psykoterapeutti Ville Merinen näkee, kuinka jakautunutta nuorten hyvinvointi on. Mielenterveyspalkinnon saanut Merinen neuvoo vanhempia olemaan saatavilla, mutta tuppautumatta.

TYKSin nuorisopsykiatrian osaston nuorien tsemppiviestejä toisille nuorille.

Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi Kulttuuritalo Virta valaistaan illalla vihreäksi

Maailman mielenterveyspäivän tavoitteena on herättää keskustelua esimerkiksi avun saamisen tärkeydestä.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Lasten mielenterveysongelmat pahenevat, ja se näkyy koulupsykologin vastaanotolla – yhden vastuulla voi olla jopa 1 000 oppilasta

Kuopiossa oppilaiden ahdistuneisuus, mielialaoireilu ja itsetuhoisuus sekä keskittymisongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti. Suomen Psykologiliiton mukaan koulupsykologeista on pulaa ympäri Suomen.

Juha Hurme katsoo vakavana kameraan tummaa taustaa vasten.

Ennen psykoosia kirjailija Juha Hurme piti itseään immuunina mielenterveysongelmille: “Olen täysin tietoinen, että voin sairastua uudestaan, enkä pelkää sitä”

Juha Hurme käveli itse suljetulle osastolle ja ilmoitti olevansa kuollut. “Olin harhojen vallassa”, Hurme kertoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Tanja Heikka istuu Pitkäniemen kivisellä ikkunalaudalla.

“Suljetulla osastolla olen turvassa enkä voi riistää henkeäni” – Tanja Heikka on yksi tuhansista, jotka joutuvat odottamaan apua kuukausia

Joka vuosi 25 000 suomalaista tarvitsee psykiatrista sairaanhoitoa, koska avohoitoa ei ole tarpeeksi. Mielenterveysongelmat maksavat Suomelle sairauslomina ja työkyvyttömyyseläkkeinä 11 miljardia euroa.

Heli kauhomassa astiaansa salattia opiskelijaravintolan seisovasta lounaspöydästä.

Terveellinen ruokavalio näyttäisi ehkäisevän masennusta

Hyvän ravitsemuksen eduista on saatu viime vuosina runsaasti lisänäyttöä. Terveellinen ruokavalio saattaa auttaa jopa masennuksen hoidossa.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: On syy siihen, miksi mielenterveyden julkiset palvelut ovat kriisissä

Mielenterveyden julkinen palvelujärjestelmä on syvässä kriisissä, hoitojonot ovat järjettömät ja ihmisiä makaa jo osastojen käytävillä. Mistä tämä johtuu, kysyy Leppä.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Satavuotiasta neuvolaa tekee mieli onnitella risupuskalla

Äidin mielenterveyshäiriö ei kiinnostanut neuvolaa, vaikka sen pitäisi puuttua lapsen terveysriskeihin, kirjoittaa Viitala.

Naisen varjo

Mielenterveyden keskusliitto on huolissaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kaavailuista keskittää psykiatrinen osastohoito Ouluun

Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi Kuusamossa oleva psykiatrinen osasto lakkaisi lähivuosina.

Ruhjoutunut omena keltaista kuvaustaustaa vasten.

Pandemia-aika lisäsi syömishäiriöitä – "Syömisellä oireilu on tarjottimella"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietojen mukaan tyttöjen syömishäiriöt ovat kasvaneet rajusti koronan seurauksena. Syömishäiriöistä myös puhutaan avoimemmin kuin ennen, ja häiriöön voi sairastua kuka tahansa, huomauttaa asiantuntija.

Anonyymi henkilökuva.

"En välttämättä olisi työkykyinen ilman sieniä" – Ronja on opettaja, joka hoitaa mielenterveysongelmiaan laittomasti

Psykedeelihype on nyt huipussaan eri puolilla maailmaa, sillä tämän hetken tutkimukset povaavat niistä apua mielenterveysongelmiin.

Nainen tietokoneen ääressä sairaalassa.

Iida Sarja kärsi itsetuhoisista ajatuksista: "Pelkät pillerit eivät auta" – mielenterveystyö kaipaa lisää matalan kynnyksen palveluja

Mielenterveysasioihin keskittyvä chattipalvelu päätettiin laajentaa ympärivuorokautiseksi Satasairaalassa Porissa. Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä itsemurhien ehkäisyssä.

Pirkko Lahti sinisessä puuvillapaidassa.

Ultratervettä ihmistä ei olekaan, sanoo psykologi Pirkko Lahti, joka on huolissaan mielenterveyden diagnoosien ja lääkkeiden käytön lisääntymisestä

Elämäkerran julkaissut Pirkko Lahti rohkaisee ihmisiä arvostamaan itseään ja hyväksymään myös elämään kuuluvat ikävät tunteet.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Soite mukana kehittämässä raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa – iso osa odottajista ei hae apua masennusoireisiin

Ajatuksena on luoda neuvolajärjestelmään sopiva matalan kynnyksen tukimuoto.

Ihmisiä saapumassa korkeakoulun pääsykokeisiin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Mikä koulun alkamisessa stressaa tai ahdistaa? Kerro meille 

Asiantuntijoiden mukaan koulujen alku voi olla stressaavaa ja herättää huolta jaksamisesta.

Oppilas pää pulpetissa oppitunnilla.

Soiten koulupsyykkareita toivotaan aiempaa enemmän myös alakouluihin

Matalan kynnyksen keskusteluavulle on ollut suuri tarve toiseen asteen oppilaitoksissa ja yläkouluissa.

Vaikka tukiasuntojen tarve myönnetään, niitä ei yleensä halutaan naapuriin.

Oululaistutkimus osoittaa, että psykooseja sairastavat voivat olla työelämässä, mutta työoloja pitää myös kehittää

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavat henkilöt sijoittuvat selvästi keskimääräistä useammin työttömyyttä ja osa-aikatöitä sisältäville urapoluille.

Väittelijä Tiina Maria Miettinen, Tampereen yliopisto.

Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla – perheiden on vaikea saada oikeanlaista apua

Nuoren itsetuhoisuus voi ilmetä syömättömyytenä tai rajuna päihteiden käyttönä. Merkit voivat jäädä myös piiloon.

Pöydällä on piirros hahmosta, jolla kasvaa puun oksia selästä.

Suru, viha, häpeä tai syyllisyys voivat kieppua psyykkisesti sairastuneen läheisen mielessä – apua haettaessa huoli omasta jaksamisesta riittää

Mielenterveysomaisten keskusliitto toivoo, että psyykkisesti sairastuneiden omaiset otettaisiin nykyistä tehokkaammin osaksi sairastuneen kuntoutusta ja hoitoa.

Helsinkiläinen Martta Margareta "Magi" Koskikara Myllypuron palvelukeskuksessa.

Pitkään kotona sinnitelleet potilaat täyttävät nyt terveysasemien vastaanottoja: "Monet kärsivät useista ja vaikeiksi kääntyneistä terveysongelmista"

Erityistä huolta herättävät huonoon kuntoon joutuneet vanhukset ja muun muassa mielenterveysongelmista kärsivät nuoret.

Outi Savolainen puun vieressä.

Väitöstutkimus nostaa esiin puutteet lasten mielenterveyden edistämisessä – tutkija: "Hoidetaan oireita, ei syytä"

Itä-Suomen yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että kunnissa ymmärretään ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tärkeys, mutta käytännössä tukea saa usein vasta sitten, kun ongelmat kärjistyvät.

Pelastustoimen henkilökunta auttaa loukkaantuneita.

Väkijoukkoon Berliinissä ajanutta miestä ollaan siirtämässä psyykkiseen hoitoon

Berliinin keskustassa keskiviikkona tapahtuneessa yliajossa kuoli yksi ihminen ja eri asteisia vammoja sai yhteensä 32. Loukkaantuneista monet olivat luokkaretkeläisiä ja heidän opettajansa kuoli.

Pää jonka sisällä kiehuu värikkäitä kolmioita. Kolmiot sinkoavat taaksepäin samalla kasvaen.

Kun päässä ja tunteissa myllertää, apua ei aina tarvitse hakea terapiasta: vaikeatkin tunteet kuuluvat elämään

Mielenterveyden haasteet lisääntyvät eikä psykoterapeutteja riitä kaikille. Psykologiliitto ehdottaa ratkaisuksi terapeuttikoulutuksen muuttamista.

Huppupäinen tunnistamaton mies seisoo selkä kameraan päin ja katsoo mestään.

Pyry, 32, lievittää ahdistustaan LSD:llä – tuhannet suomalaiset käyttävät psykedeelejä voidakseen paremmin, vaikka tutkimus on kesken

Psykedeelit ovat lupaavia mielenterveyslääkkeitä. Ne saattavat tulla osaksi suomalaista erikoissairaanhoitoa jo 2020-luvulla. Moni yrittää parantaa itseään näillä laittomilla yhdisteillä jo nyt.

Lapin sairaanhoitopiirin vs. vastaava ylilääkäri Antti Alaräisänen seisoo seinämaalauksen edessä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien jyrkkä kasvu on taittumassa – Lapissa ei vieläkään ole riittävästi resursseja

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat yleisempiä Lapissa kuin maassa keskimäärin, kertoo THL:n tuore tilasto. Erityisen paljon mielenterveyspalveluita kuluttavat 18–22-vuotiaat lappilaiset.

En kvinna med rött hår och svart mössa. I bakgrunden syns träd.

Ulrika Mylius, 19, jätti lukion kesken, selätti masennuksen ja valmistui unelma-ammattiinsa: "Epätodellinen vau-fiilis"

Osa ammattiin tänä keväänä valmistuneista on jo juhlansa juhlinut. Yksi heistä on Ulrika Mylius, joka on selvinnyt vaikeista koettelemuksista. Loput ammattiin valmistuvat juhlivat tänään torstaina ja huomenna perjantaina.

A person sits on the rocks and stares at the sea.

Kuopion Mielenterveyden Tuki on aloittanut toiminnan Kaavilla

Aiemman paikallisen mielenterveysjärjestön toiminta on siirtynyt Kuopion yhdistykselle.

Moision sairaala ulkoa.

Otkes tutki kolmea Moision sairaalassa tapahtunutta itsemurhaa – antoi nyt suosituksia, miten itsemurhia voitaisiin ehkäistä

Tutkinnassa löydettiin asioita, joita suomalaisessa yhteiskunnassa voidaan parantaa itsemurhien ehkäisyssä.

Nuori lyhythiuksinen nainen puistossa.

"Salonkikelpoisista" oireista puhutaan avoimesti, mutta sairaushäpeä on yleistä – lääkäri Anni Saukkola ei salaile omia sairauksiaankaan

Arkaluontoisiin ja noloilta tuntuviin terveysasioihin liittyy helposti vääriä käsityksiä, toteaa Instagramin Lääkäri Annina tunnettu, psykiatriaan erikoistuva Anni Saukkola.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Yhä useampi vanhus pääkaupunkiseudulla käyttää liikaa alkoholia – Sivullinenkin voi ilmoittaa huolestaan vanhuksesta

Taustalla on usein yksinäisyyttä. Helsingin kaupunki aloittaa kampanjan, jossa kehotetaan sivullisiakin ilmoittamaan huolensa vanhuksista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle