Uusimmat artikkelit
Nuorten lievät mielenterveysongelmat kasvussa – melkein puolet rovaniemeläisistä yläkoululaisista huolissaan jaksamisestaan
Ylen uutisluokka selvitti Rovaniemen yläkouluille tehdyllä kyselyllä, miten mielenterveyspalvelujen hoitoonpääsy nuorten kohdalla toteutuu. Ylihoitaja kiinnittäisi huomiota arjen perusasioihin.
Kun Leo Kortteen älypuhelin hajosi, hänen itsetuntonsa koheni – tutkijat kiistelevät nyt meitä kaikkia koskevasta ongelmasta
Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet useissa maissa siitä lähtien, kun älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö on yleistynyt. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko niillä syy-yhteyttä.
Vanhempien ongelmat voivat masentaa vauvan – yksi merkki on hymyn katoaminen
Perheen huolet heijastuvat myös vauvaan. Masennus on hoidettavissa, ja siihen saa apua muun muassa neuvolasta.
Fanny Pirttiniemi, 29, ahdistui ja jätti opinnot kahdesti kesken – nyt hän ajattelee ensimmäistä kertaa, että elämässä voi olla jotain hyvää
Pirttiniemi pääsi kiinni ahdistuksen takia keskeytyneihin opintoihinsa Kelan Nuotti-valmennuksen avulla. Varsinaista ahdistuksen hoitoa Nuotti-valmennus ei ole, mutta monelle se on kaivattu apu eteenpäin.
Ukrainalaiset naiset kertovat oivalluksista, jotka estävät loppuunpalamisen sodassa
Ukrainalaisten mielenterveys on kovilla sodan takia. Nyt he kertovat, miten he pitävät mielensä kasassa.
Mielenterveysambulanssin kokeilu päättyy Pirkanmaalla
Palvelulle olisi haluttu jatkoa, mutta sitä ei saatu. Kokeilun vaikutuksia arvioidaan kevään aikana.
Pakko-oireista kärsivä Eveliina, 24, jankkaa ja jossittelee asioita loputtomiin – lamaannuttava ajattelu kohdistuu jopa poikaystävään
Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät pakko-oireisista häiriöistä. Oireita ei aina tunnisteta saati hoideta. Nyt sairauteen on julkaistu ensimmäinen Käypä hoito -suositus.
Kuolemaansa toivoneelle lyötiin yhdeksän lääkettä kouraan, lääkäriä hän ei ole tavannut pian vuoteen
Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian jonossa on tällä hetkellä 1800 ihmistä. Sari on yksi heistä, mutta toivo hoidon saamisesta on jo käytännössä menetetty.
Nuorten syömishäiriöt ja ahdistus lisääntyivät selvästi koronapandemian ensimmäisen aallon jälkeen
Diagnoosit lisääntyivät erityisesti tytöillä, teini-ikäisillä ja pääkaupunkiseudulla, jossa rajoitukset ja koronatartuntojen määrät olivat suurempia muuhun maahan verrattuna.
Terapianavigaattori ohjaa käyttäjän kohti oikeaa hoitomuotoa – Pohjanmaan hyvinvointialueella kokeillaan palkittua menetelmää
Digitaalinen hoidon arviointimenetelmä nimeltään terapianavigattori auttaa arvioimaan oireiden laadun, sekä millaista apua olisi paras hakea. Itsearvioinnista saatu koodi helpottaa ammattilaisen työtä.
Mielenterveyspalvelut sakkaavat kaikilla tasoilla – Sanna Lassilan terapia alkoi kahden vuoden etsinnän jälkeen: ”Nyt suunta on hyvä”
Esimerkiksi Lapissa psykiatrian hoitotakuun rajat paukkuvat ja myös matalan kynnyksen palvelut ovat ruuhkautuneet. Nuorisotyöntekijöitä on pyydetty jonossa jumittavien nuorten avuksi.
Masennus ajoi ysiluokkalaisen Kamin lintsaamaan 300 tuntia – laki velvoittaa kunnat puuttumaan koulupoissaoloihin entistä jämäkämmin
Ensi syksynä voimaan astuva laki velvoittaa kunnat huolehtimaan siitä, että poissaoloja karsitaan järjestelmällisesti. Yksi keskeisistä keinoista on ennaltaehkäisy.
Entiset huippuvoimistelijat vaativat urheilupäättäjiä puuttumaan lasten kehityksen vaarantamiseen – laihdutusprojekti vei vuoden 2000 olympiaedustajan pakkohoitoon
Entiset voimistelijat patistavat avoimessa kirjeessä Voimisteluliittoa, olympiakomiteaa ja urheiluväkeä kantamaan vastuun lajikulttuurin muuttamisesta.
Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa
Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.
Linn Kantola, 20, asui yli vuoden psykiatrisella osastolla: "Kaikilla lääkäreillä oli erilaiset näkemykset minusta ja ongelmistani"
Nuorten psykiatristen osastopaikkojen määrä ei riitä kattamaan niiden tarvetta Pohjanmaalla. ”Ensilinjasta” toivotaan helpotusta tilanteeseen.
Avunhakijoista vain kolmannes miehiä − kriisipuhelimeen soitetaan useammin, mutta sukupuoliosuus ei ole muuttunut
Asiantuntija mukaan miesten empiminen avun hakemisessa on johdannaista kulttuurisista ja sukupuolisista tekijöistä.
Vasta itsemurhayrityksen jälkeen 16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin: osa perheistä joutuu odottamaan apua jopa vuosikymmeniä
16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin vasta itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin tyttöjen ja naisten ADHD on edelleen laajasti alidiagnosoitu. Osa ADHD-perheistä on odottanut apua vuosikymmeniä.
Suosituissa mielenterveyden ensiapukoulutuksissa opetellaan mielen hyvinvoinnin vahvistamista – Mieli ry: ”Keinot ovat tosi arkisia”
Mieli ry on juhlavuotenaan järjestänyt runsaasti maksuttomia koulutuksia. Tietoisuus on lisääntynyt siitä, että mielenterveyttä voidaan vahvistaa samoin kuin fyysistäkin terveyttä.
Suomessa voisi olla miljoona sairauspäivää vähemmän, jos mielenterveyden ongelmia hoidettaisiin eri tavalla, lupaa uusi hanke
Terapiat etulinjaan -hankkeessa parannetaan muun muassa mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Toimintamallin käyttöönottamiseksi tarvitaan päätökset hyvinvointialueilla.
Nuorille kasautuu paineita ja aika rentoutumiseen on vähissä – Terapeuttivillen mielestä vaarassa ovat etenkin pojat, jotka eivät tapaa ystäviä
Nuoria somessa auttava psykoterapeutti Ville Merinen näkee, kuinka jakautunutta nuorten hyvinvointi on. Mielenterveyspalkinnon saanut Merinen neuvoo vanhempia olemaan saatavilla, mutta tuppautumatta.
Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi Kulttuuritalo Virta valaistaan illalla vihreäksi
Maailman mielenterveyspäivän tavoitteena on herättää keskustelua esimerkiksi avun saamisen tärkeydestä.
Lasten mielenterveysongelmat pahenevat, ja se näkyy koulupsykologin vastaanotolla – yhden vastuulla voi olla jopa 1 000 oppilasta
Kuopiossa oppilaiden ahdistuneisuus, mielialaoireilu ja itsetuhoisuus sekä keskittymisongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti. Suomen Psykologiliiton mukaan koulupsykologeista on pulaa ympäri Suomen.
Ennen psykoosia kirjailija Juha Hurme piti itseään immuunina mielenterveysongelmille: “Olen täysin tietoinen, että voin sairastua uudestaan, enkä pelkää sitä”
Juha Hurme käveli itse suljetulle osastolle ja ilmoitti olevansa kuollut. “Olin harhojen vallassa”, Hurme kertoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.
“Suljetulla osastolla olen turvassa enkä voi riistää henkeäni” – Tanja Heikka on yksi tuhansista, jotka joutuvat odottamaan apua kuukausia
Joka vuosi 25 000 suomalaista tarvitsee psykiatrista sairaanhoitoa, koska avohoitoa ei ole tarpeeksi. Mielenterveysongelmat maksavat Suomelle sairauslomina ja työkyvyttömyyseläkkeinä 11 miljardia euroa.
Terveellinen ruokavalio näyttäisi ehkäisevän masennusta
Hyvän ravitsemuksen eduista on saatu viime vuosina runsaasti lisänäyttöä. Terveellinen ruokavalio saattaa auttaa jopa masennuksen hoidossa.
Asta Lepän kolumni: On syy siihen, miksi mielenterveyden julkiset palvelut ovat kriisissä
Mielenterveyden julkinen palvelujärjestelmä on syvässä kriisissä, hoitojonot ovat järjettömät ja ihmisiä makaa jo osastojen käytävillä. Mistä tämä johtuu, kysyy Leppä.
Auli Viitalan kolumni: Satavuotiasta neuvolaa tekee mieli onnitella risupuskalla
Äidin mielenterveyshäiriö ei kiinnostanut neuvolaa, vaikka sen pitäisi puuttua lapsen terveysriskeihin, kirjoittaa Viitala.
Mielenterveyden keskusliitto on huolissaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kaavailuista keskittää psykiatrinen osastohoito Ouluun
Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi Kuusamossa oleva psykiatrinen osasto lakkaisi lähivuosina.
Pandemia-aika lisäsi syömishäiriöitä – "Syömisellä oireilu on tarjottimella"
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietojen mukaan tyttöjen syömishäiriöt ovat kasvaneet rajusti koronan seurauksena. Syömishäiriöistä myös puhutaan avoimemmin kuin ennen, ja häiriöön voi sairastua kuka tahansa, huomauttaa asiantuntija.
"En välttämättä olisi työkykyinen ilman sieniä" – Ronja on opettaja, joka hoitaa mielenterveysongelmiaan laittomasti
Psykedeelihype on nyt huipussaan eri puolilla maailmaa, sillä tämän hetken tutkimukset povaavat niistä apua mielenterveysongelmiin.
Iida Sarja kärsi itsetuhoisista ajatuksista: "Pelkät pillerit eivät auta" – mielenterveystyö kaipaa lisää matalan kynnyksen palveluja
Mielenterveysasioihin keskittyvä chattipalvelu päätettiin laajentaa ympärivuorokautiseksi Satasairaalassa Porissa. Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä itsemurhien ehkäisyssä.
Ultratervettä ihmistä ei olekaan, sanoo psykologi Pirkko Lahti, joka on huolissaan mielenterveyden diagnoosien ja lääkkeiden käytön lisääntymisestä
Elämäkerran julkaissut Pirkko Lahti rohkaisee ihmisiä arvostamaan itseään ja hyväksymään myös elämään kuuluvat ikävät tunteet.
Soite mukana kehittämässä raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa – iso osa odottajista ei hae apua masennusoireisiin
Ajatuksena on luoda neuvolajärjestelmään sopiva matalan kynnyksen tukimuoto.
Mikä koulun alkamisessa stressaa tai ahdistaa? Kerro meille
Asiantuntijoiden mukaan koulujen alku voi olla stressaavaa ja herättää huolta jaksamisesta.
Soiten koulupsyykkareita toivotaan aiempaa enemmän myös alakouluihin
Matalan kynnyksen keskusteluavulle on ollut suuri tarve toiseen asteen oppilaitoksissa ja yläkouluissa.

Oululaistutkimus osoittaa, että psykooseja sairastavat voivat olla työelämässä, mutta työoloja pitää myös kehittää
Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavat henkilöt sijoittuvat selvästi keskimääräistä useammin työttömyyttä ja osa-aikatöitä sisältäville urapoluille.
Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla – perheiden on vaikea saada oikeanlaista apua
Nuoren itsetuhoisuus voi ilmetä syömättömyytenä tai rajuna päihteiden käyttönä. Merkit voivat jäädä myös piiloon.
Suru, viha, häpeä tai syyllisyys voivat kieppua psyykkisesti sairastuneen läheisen mielessä – apua haettaessa huoli omasta jaksamisesta riittää
Mielenterveysomaisten keskusliitto toivoo, että psyykkisesti sairastuneiden omaiset otettaisiin nykyistä tehokkaammin osaksi sairastuneen kuntoutusta ja hoitoa.
Pitkään kotona sinnitelleet potilaat täyttävät nyt terveysasemien vastaanottoja: "Monet kärsivät useista ja vaikeiksi kääntyneistä terveysongelmista"
Erityistä huolta herättävät huonoon kuntoon joutuneet vanhukset ja muun muassa mielenterveysongelmista kärsivät nuoret.
Väitöstutkimus nostaa esiin puutteet lasten mielenterveyden edistämisessä – tutkija: "Hoidetaan oireita, ei syytä"
Itä-Suomen yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että kunnissa ymmärretään ennaltaehkäisevän mielenterveystyön tärkeys, mutta käytännössä tukea saa usein vasta sitten, kun ongelmat kärjistyvät.
Väkijoukkoon Berliinissä ajanutta miestä ollaan siirtämässä psyykkiseen hoitoon
Berliinin keskustassa keskiviikkona tapahtuneessa yliajossa kuoli yksi ihminen ja eri asteisia vammoja sai yhteensä 32. Loukkaantuneista monet olivat luokkaretkeläisiä ja heidän opettajansa kuoli.

Kun päässä ja tunteissa myllertää, apua ei aina tarvitse hakea terapiasta: vaikeatkin tunteet kuuluvat elämään
Mielenterveyden haasteet lisääntyvät eikä psykoterapeutteja riitä kaikille. Psykologiliitto ehdottaa ratkaisuksi terapeuttikoulutuksen muuttamista.
Pyry, 32, lievittää ahdistustaan LSD:llä – tuhannet suomalaiset käyttävät psykedeelejä voidakseen paremmin, vaikka tutkimus on kesken
Psykedeelit ovat lupaavia mielenterveyslääkkeitä. Ne saattavat tulla osaksi suomalaista erikoissairaanhoitoa jo 2020-luvulla. Moni yrittää parantaa itseään näillä laittomilla yhdisteillä jo nyt.
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien jyrkkä kasvu on taittumassa – Lapissa ei vieläkään ole riittävästi resursseja
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat yleisempiä Lapissa kuin maassa keskimäärin, kertoo THL:n tuore tilasto. Erityisen paljon mielenterveyspalveluita kuluttavat 18–22-vuotiaat lappilaiset.
Ulrika Mylius, 19, jätti lukion kesken, selätti masennuksen ja valmistui unelma-ammattiinsa: "Epätodellinen vau-fiilis"
Osa ammattiin tänä keväänä valmistuneista on jo juhlansa juhlinut. Yksi heistä on Ulrika Mylius, joka on selvinnyt vaikeista koettelemuksista. Loput ammattiin valmistuvat juhlivat tänään torstaina ja huomenna perjantaina.
Kuopion Mielenterveyden Tuki on aloittanut toiminnan Kaavilla
Aiemman paikallisen mielenterveysjärjestön toiminta on siirtynyt Kuopion yhdistykselle.
Otkes tutki kolmea Moision sairaalassa tapahtunutta itsemurhaa – antoi nyt suosituksia, miten itsemurhia voitaisiin ehkäistä
Tutkinnassa löydettiin asioita, joita suomalaisessa yhteiskunnassa voidaan parantaa itsemurhien ehkäisyssä.
"Salonkikelpoisista" oireista puhutaan avoimesti, mutta sairaushäpeä on yleistä – lääkäri Anni Saukkola ei salaile omia sairauksiaankaan
Arkaluontoisiin ja noloilta tuntuviin terveysasioihin liittyy helposti vääriä käsityksiä, toteaa Instagramin Lääkäri Annina tunnettu, psykiatriaan erikoistuva Anni Saukkola.
Yhä useampi vanhus pääkaupunkiseudulla käyttää liikaa alkoholia – Sivullinenkin voi ilmoittaa huolestaan vanhuksesta
Taustalla on usein yksinäisyyttä. Helsingin kaupunki aloittaa kampanjan, jossa kehotetaan sivullisiakin ilmoittamaan huolensa vanhuksista.