Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mielenterveysjärjestöt ovat huolissaan hallituksen hoitotakuu-esityksestä, joka rajaa ulos mielenterveyden hoitomuotoja.

Mielenterveysjärjestöiltä huutia vaalipuheille ja hallituksen hoitotakuulle: terapiatakuu on taikasana, jota toistellaan

Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet koronapandemian aikana. Hallituksen hoitotakuu-esitys rajaa pois pääsyn esimerkiksi psykoterapiaan viikossa.

70-luvun kerrostalo.

Lähiöiden ongelmat kasautuvat THL: mukaan tiettyihin vuokrataloihin ja jopa rappuihin – "Ruotsin tiellä ei olla, mutta hereillä pitää pysyä”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti sosiaalityön ammattilaisten näkemyksiä huono-osaisuuden keskittymisestä sekä alueellisen eriytymisen ongelmista.

Kuvakollaasi, jossa reunoilla on kaksi piirrosta uupuneista ihmisistä ja keskellä keskustelupalstan osallistujien nimimerkkejä.

Terapialle on nyt "pohjaton kysyntä", ja tässä yritykset näkevät markkinaraon – uusia työhyvinvointikonsepteja tarjoavat firmat laajenevat vauhdilla

Mielenterveyden hoidon tarve kasvaa kovaa vauhtia, eikä apua tahdo riittää kaikille. Alaa uudistavat yritykset paketoivat psykologin tai psykoterapeutin palveluja helpommin lähestyttäviksi etäpalveluiksi. Mielen hyvinvointiin liittyviä palveluja tarjoavat yritykset kiinnostavat myös sijoittajia. 

Seksuaalivähemmistöjen Pride-mielenosoitus Etelä-Afrikan Pretoriassa.

Muuttaminen suvaitsevaan maahan vähentää selvästi homo- ja bi-miesten itsemurhariskiä

Olo helpottuu noin viidessä vuodessa, kertoo laaja kansainvälinen tutkimus.

Mathilda Westerberg.

"Kuljen nautinnon perässä enkä mieti seurauksia" – Mathilda Westerbergin, 24, elämä on ollut vuoristorataa, mutta diagnoosi toi viimein helpotuksen

Mathilda Westerberg haluaa puhua epävakaasta persoonallisuushäiriöstään purkaakseen siihen liittyvää häpeää. Terapiassa hän on oppinut tunnistamaan ailahtelevia tunteitaan ja kertomaan niistä myös muille.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia keskustelu huone

Mielenterveyshäiriöistä kärsivien nuorten tilanne hieman parantunut Varsinais-Suomessa – jonotusaika psykiatriseen avohoitoon nyt alle kuukausi

Psykiatrisen avohoidon tilanne oli Varsinais-Suomessa hankala viime keväänä ja kesänä. Tilanne on nyt parempi, ja jonotusaika puolittunut.

yleiskuva - Sähkökuorma-auton ohjaamo lähikuvassa Postin Vantaan logistiikkakeskuksen pihalla.

Tiistai 14.12.2021 (tv)

Omikron. Opiskelijoiden masennus. Sähkökuorma-autot. Sääennuste.

SYLin puheenjohtaja: Opiskelijat ovat todella yksin

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista – nämä neljä seikkaa kiteyttävät, mistä on kyse

Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan mielenterveyspalveluden kysyntä on nyt korkeampaa kuin keväällä, vaikka lähiopetukseen on osin palattu.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

THL:n tutkimus: Korkeakouluopiskelijoilla esiintyy enemmän mielenterveysongelmia kuin muulla aikuisväestöllä, eikä selvää ratkaisua ole

Ahdistus ja masennus on korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa yleisempää kuin muussa aikuisväestössä, kertoo THL:n tutkimus. Naisopiskelijoista peräti 40 prosenttia kertoi ahdistuksen ja masennuksen oireista.

Nuori nainen ja nuori mies roskaröykkiön keskellä pienessä asunnossa.

Lattiaan pinttyneitä terveyssiteitä, puoli metriä roskaa ja mädäntynyt jääkaappi – somesiivooja Auri Kananen näkee syrjäytyneiden karun todellisuuden

Somevaikuttaja Auri Kananen auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia siivoamalla heidän kotinsa ilmaiseksi. Nuorten syrjäytyminen on Suomessa todellinen ongelma, josta edes syrjäytyneen läheiset eivät usein tiedä.

Opiskelijoille jaetaan koepapereita luokkahuoneessa.

Yliopistopaikat jakoon Etelä-Koreassa: ilmatila suljetaan ja lentoja siirretään, kun puoli miljoonaa nuorta hiljentyy englannin kuuntelukokeeseen

Uutistoimisto AFP:n mukaan tänään järjestettävä, yhdeksän tuntia kestävä pääsykoe, “Suneung”, on osittain syynä teini-ikäisten korkeisiin masentuneisuus- ja itsemurhalukuihin.

Sanni Mujunen kurkistaa pylvään takaa teatterilavasteissa.

Sanni Mujunen sairastui 9-vuotiaana syöpään ja ajatteli, että kuolenko minä nyt

Potilasyhdistys Sylva ry:n mukaan syöpään sairastuneiden nuorten ja lasten on vaikea saada psykososiaalista tukea. Ahdistus iskee nuoriin usein viipeellä syöpähoitojen jälkeen.

Nainen seisoo auringossa. Hänet rajaa pihakeinun jalat. Paikka on puisto.

Savossa ihmiset voivat huonosti, mutta kunnissa on ollut vaikeuksia hyväksyä siitä kertovia karuja lukuja – nyt ongelma koetetaan ratkaista

Pohjois-Savossa on alkanut 10 vuotta kestävä Mieliteko-ohjelma, jonka tavoitteena on parantaa ihmisten mielen hyvinvointia alueella.

Mies ottaa selfietä Omanissa.

Kun EDM-tähti Avicii kuoli, kaikki halusivat löytää syyllisen – tuoreen elämäkerran kirjoittaja Ylelle: “Tarina on siihen liian kompleksinen”

Palkittu ruotsalaistoimittaja Måns Mosesson sai kirjaansa varten lukea muun muassa 40 000 sähköpostia Aviciin eli Tim Berglingin uralta. Niistä piirtyi kuva pohdiskelevasta ihmisestä, joka mietti musiikkinsa lisäksi paljon mielenterveyttään.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Study: Mental health issues account for over half of Finland's disability pensions

The study found that socio-economic factors such as employment rates and income led to significant regional differences in retirement due to mental health issues.

Piirroksessa linnut istuvat puhelinlangoilla siten, että ne muodostavat ihmisen pään hahmon.

Nuorten mielenterveysongelmat huonontuivat entisestään Lapissa – nuorisopsykiatrian erikoislääkäri: "Jos he eivät saa ajoissa tukea, siitä tulee paljon pitkäaikaisia vaikutuksia"

Vuosi sitten mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria vyöryi erikoissairaanhoitoon. Tällä hetkellä tilanne on osin jopa pahempi kuin vuosi sitten.

Janne Tuunanen står framför taktiktavlan där han skrivit de ord som beskriver depressionen

Mies hakee apua vasta, kun asiat ovat jo pahasti solmussa – avun hakemista estävät häpeä ja opitut miehen mallit

Mieli ry kerää kyselyssään tietoa siitä, miten miesten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. marraskuuta asti.

Osku Alajoki katsoo kohti kameraa.

Tutkimus: Yli puolet kaikesta työkyvyttömyyseläköitymisestä johtuu mielenterveyden häiriöistä – katso, miten syyt vaihtelevat eri puolilla maata

Mielialahäiriön takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin useimmin muun muassa Pirkanmaalla ja Kainuussa. Psykoosihäiriön vuoksi esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Jari Saarinen, Aleksi Eskelinen, Markku Rossi ja Heikki Miettinen tiedostustilaisuudessa Kuopion valtuustotalolla.

Kuopion kaupunki ja KYS sopivat, miten lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ruuhkat puretaan: uusi työnjako ja rekrytointeja edessä

Kaupunki ja sairaanhoitopiiri ovat nyt sopineet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden työnjaosta.

Porthanian aula portailta kuvattuna. ylhäällä näkyy opiskelijoita ruokailemassa opiskelija ravintolassa.

Korona-aika romutti opiskelijoiden henkistä hyvinvointia, eikä paluu kampuksille tuonutkaan helpotusta – mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi

YTHS:n opiskeluterveydenhuollon palveluiden piiriin on kuulunut tästä vuodesta alkaen yliopisto-opiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijat.

Lääkkeitä yöpöydällä

Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD

Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.

Oululaiset Liisa Alanampa-Kantanen (vas) ja Terhi

Epävakaa ihminen ei ole impulsiivinen hirviö, vaan usein liiankin huomaavainen persoona, joka unohtaa itsensä – "En ole huono ihminen"

Epävakaa persoonallisuushäiriö tuo mukanaan räjähtäviä tilanteita ja raskaan leiman. Liisa Alanampa-Kantanen ja hänen puolisonsa kuitenkin kokivat, että diagnoosi auttoi heitä eteenpäin elämässä.

Lapsi istuu koulupöydän ääressä käsiinsä nojaten.

Tyttöjen kokema pahoinvointi on lisääntynyt – kolmannes tytöistä kertoo kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että tyttöjen pahoinvointi on otettava vakavasti.

A-studio. Huumeiden alaisuudessa tehdyt rikokset. Esimerkkikaupunkina Jyväskylä.

"Nuorten hoito ei ole pelkästään kriisissä, se on katastrofi" – mini-interventiolla pyritään katkaisemaan nuorten päihteiden käyttö heti alkuunsa

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tavoitteena on tehostaa nuorten päihteiden käytön varhaista tunnistamista. Lisäksi siinä etsitään yksilöllisiä hoitokeinoja nuorten psyykkisiin sairauksiin.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Keski-Pohjanmaalla koulut saavat lisävoimia nuorten mielenterveysongelmien hoitamiseen

Alueen kouluihin on jalkautunut tänä syksynä neljä uutta psykiatrista sairaanhoitajaa.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Korona-aika on luonut mielenterveysvelkaa: "Nyt pitää estää tämän muuttuminen häiriöiden epidemiaksi" – eduskunta keskusteli mielenterveydestä, katso tallenne

Mielenterveyden asiantuntijat kehottavat puuttumaan pikaisesti korona-ajan pahentamiin suomalaisten mielenterveysongelmiin. Mieli ry:n mukaan nyt voidaan vielä estää koronaepidemian muuttuminen mielenterveysepidemaksi. Erityisesti nuorten kohtaamiseen ja tukemiseen pitäisi varata aikaa.

Nuori nainen avaamassa terveyskeskuksen ovea.

Unicef: Koronan vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveyteen ovat vain jäävuoren huippu

Unicefin Maailman lasten tila 2021 -raportti painottaa, että lasten ja nuorten mielenterveyteen ei ole investoitu riittävästi. Joka seitsemäs nuori maailmassa kärsii mielenterveysongelmista.

Nainen nukkumassa sohvalla.

Employers seek help to ensure workers are well-rested, happy

Absences due to physical illness have remained unchanged or decreased, but the share of absences related to mental health issues has increased.

Nainen seisoo selin rannalla, kuvan etualalla kellastuneita puun lehtiä.

Vaikea psykiatripula jätti potilaita heitteille Tampereella – mielialahäiriötä sairastava Mikaela: "Tämä voi maksaa ihmishenkiä"

Tampereen yliopistollisen sairaalan aikuispsykiatriassa on 35 erikoislääkärin vaje. Ensimmäistä tai toista käyntiä jonottaa noin 2 300 ihmistä.

Varattu valo sairaalan käytävällä

Lapset ja nuoret joutuvat odottamaan kuukausia mielenterveyspalveluja Kuopiossa – kaupunki ja sairaanhoitopiiri syyttelevät toisiaan

Lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä tällä hetkellä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta Kuopion kaupungin mielenterveysyksikössä. Avi järjesti kokouksen, jossa kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyöongelmia on pyritty ratkomaan.

Martta nojaa suoraseinäiseen kallioon ja katsoo kameraan.

Martta, 29, oli lepositeissä, kun hoitaja painoi hänen kasvoilleen tyynyn – psyykkisten oireiden stigma näkyy edelleen terveydenhuollossa

Psykoosioireisiin liittyvät ennakkoluulot voivat pahimmillaan vaikeuttaa potilaiden paranemista. Tutkijan mukaan diagnooseista luopuminen voisi auttaa stigman murtumiseen.

Liikennettä moottoritiellä vesisateessa.

Korona-aika lietsoo pahaa oloa, joka saattaa purkautua vaikka näin: Alaikäiset kaahaavat öisin vanhempiensa autoilla

Alaikäiset ovat ajelleet vanhempiensa autoilla öisin Savonlinnan alueella. He ovat joutuneet myös kahteen vakavaan kolariin viime aikoina. Vanhempien kannattaa kysellä nuorten ajatuksia ja kuulumisia, vinkkaa MLL:n auttavien puhelinten päällikkö.

Helilän koulun 7. luokan ruotsintunti.

Kouluterveyskysely: Varsinkin tyttöjen ahdistus on noussut merkittävästi Etelä-Savossa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yläasteelaiset, lukiolaiset ja ammattiopisto-opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän ahdistuksesta. varsinkin tytöillä ahdistus on noussut merkittävästi ja nykyään jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Tulos selviää tänään julkistettavasta kouluterveyskyselystä.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjavirta

Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Kysymys ei aja ketään itsemurhaan, vaan auttaa avun äärelle, kertoo asiantuntija

Tänään perjantaina on itsemurhien ehkäisypäivä. Noin 800 suomalaista kuolee joka vuosi itsemurhaan. Yleisimpiä ne ovat Etelä-Savossa. Korkeita lukuja selittävät päihteiden suuri kulutus, mielenterveyden häiriöiden yleisyys ja fyysinen sairastaminen.

vauva sylissä

THL:n tutkimus: Etelä-Karjalassa vauvaperheiden vanhemmat kokevat uupumus- ja masennusoireita

Etelä-Karjalassa vauvaperheiden jaksaminen koronavirusaikana on lähes samalla tasolla kuin koko Suomessa keskimäärin, mutta uupumusoireita on keskimäärin muuta maata enemmän.

Mielenterveys.

Toistuvasti itsemurhaa yrittänyt Veera ei ole riittävän sairas pakkohoitoon – äiti ja ystävä kertovat, millaista omaisen elämä on

Veera on avohoitokierteessä. Itsemurhayritykset päättyvät sairaalaan, mistä Veera puhuu itsensä ulos. Voimattomat läheiset yrittävät pitää hänet hengissä oman mielenterveytensä kustannuksella.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Eivät aamuvirkutkaan mitään pyhimyksiä ole

Millainen maailma olisi, jos lapsen koulu ei alkaisikaan kahdeksalta? Tai hyötyisikö työyhteisö jos otetaan huomioon mihin aikaa mieluiten tekisi töitä? Iltavirkku saa hävetä ja kärsiä, kun ei ole jalkeilla kuudelta aamulla, kirjoittaa Hallamaa.

Kädessä matkapuhelin, jonka ruudulla englannin kielisen kriisipuhelinpalvelun numero 09 2525 0113.

Crisis helpline sees record number of calls in July

Nearly 30,000 people called Finland's main mental health crisis helpline last month. 

Kriisipuhelin

Kriisipuhelimeen jälleen ennätysmäärä puheluita heinäkuussa – yleisin keskustelun syy ollut pandemian ajan paha olo

Erityisesti nuorten itsetuhoisuus on noussut esiin kuluneena kesänä. Kaikkiaan itsetuhoiset keskustelut ovat kuitenkin hieman vähentyneet.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Immigrants, youth suffer more mental health issues during pandemic

The pandemic has spurred isolation, anxiety and depression among immigrants and young people in Finland, studies find.

Tyttö katselee ikkunasta ulos

Mielenterveysjärjestön kysely: Mielenterveysongelma voi estää vakuutuksen saamisen – "Erityisen huolestuttavaa, jos psykoterapia on esteenä"

Mielenterveyden keskusliiton kyselyn mukaan tieto mielenterveysongelmasta tai sen hoidosta voi vaikeuttaa hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutuksen saamista. Kyselyn mukaan hoidon saaminen on kuitenkin esteenä harvemmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Punatukkainen nainen seisoo vakavana pellon keskellä päällään valkoinen mekko.

Ada on naamioitunut vuosia, eikä enää aina tunnista, millainen oikeasti on – moni autistinen peittelee piirteitään, jotta tulisi hyväksytyksi

Moni autismikirjon ihminen naamioituu sosiaalisesti, eli peittelee autismiaan. Naamioitumiseen kuuluu myös neurotyypillisten, eli ei-autististen ihmisten tapojen, kuten ilmeiden ja eleiden opettelua.

Veli-Matti Partanen, 6.8.2021

Ahdistus, paniikkihäiriö ja masennus – olympiamitalistakin taistellut Suomen ykköskävelijä kertoo, kuinka nousi syvistä vesistä läheisten tuella

Veli-Matti Partanen otti komeasti yhdeksännen sijan Tokion olympialaisissa 50 kilometrin kävelyssä. Viime vuonna mielenterveytensä kanssa kamppailut Partanen oli kovin iloinen, kun sai itsestään kaiken irti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle