Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Iloisella 1920-luvulla sujautettiin pirtupöksyt bilemekon alle ja pyydettiin lääkäriä määräämään samppanjaa

Sata vuotta sitten ei jännitetty, pääseekö hiihtolomalla baariin vaan sitä, löytääkö virkavalta juhlapaikan ja ennen kaikkea juhlaeväät.

Yhdeksän uutta Ylläkseen liittyvää koronatartuntaa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on jo kaikkiaan 13 samaan tartuntaketjun liittyvää tartuntaa.

Katso, miten Ruotsin tähti kaatui Suomen sprinttitykin jalkoihin – kisa pilalle: "Hakolan hylkäys ei olisi ollut suuri vääryys"

Ristomatti Hakola otti parhaan sijoituksensa maailmancupin sprintissä sitten marraskuun lopun 2018. Hänen erässä nähtiin suurta draamaa Oskar Svenssonia vastaan.

Paltamon pirtuveneen taru on lopussa – “Saattaa tulla tippa linssiin”

Yrittäjän aika ei riitä enää pirtuveneen kuljettamiseen.

Kaupasta maitoa ja dynamiittia, kadulta seksiä ja pimeää viinaa – Turun Raunistulalla on värikäs historia

Räikeä rikollisuus on enää muisto vain turkulaisella asuinalueella. Nykyisin Raunistula on lapsiperheiden lintukoto.

Joppausta, pirtutrokareita ja sotapakolaisia – rajakaupunki Tornion värikäs historia saa ihokarvat pystyyn

Muistatko kun olympiatuli kannettiin rajan yli tai Hannulan silta paloi? Tornion kaupungin vaiheet Suomen itsenäisyyden ajalta ovat valokuvina seinällä maakuntamuseossa.

Suomi palasi mitalikantaan agilityn MM-kilpailuissa - Kariniemi ja Goa pronssille!

Suomi palasi parin vuoden tauon jälkeen mitalikantaan MM-tasolla.

Tätä tarjoaa enää vain harva apteekki: nilsiäläisapteekkarin omaa yskänlääkettä myydään pullokaupalla

Kuopion Nilsiään ajetaan kauempaakin hakemaan eläköityneen apteekkarin nimikkolääkettä, joka koostuu vanhoista, tehokkaiksi todetuista aineksista – myös pirtusta. Kyse on katoavasta perinteestä, sillä nykyisin apteekkien omat valmisteet ovat erittäin harvinaisia.

Alkoholilainsäädännön uudistus on tuomassa vapauksia juomien kotivalmistukseen – tislaus pysyy silti luvanvaraisena

Jatkossa jopa pelkästä perunasta tai viljasta saisi käyttämällä tehdä kaikenlaisia alkoholijuomia omiin tarpeisiin.

Maalaislääkäri Kiminkinen Forssan kuuden promillen rattijuoposta:"Takana kova harjoittelu"

Rattijuoppo pystyy ajamaan rajut promillet veressä, vaikka kävely ei enää sujukaan. Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen ei muista kuulleensa toista vastaavaa tapausta kuin forssalaismiehen viime viikkoinen yli kuuden promillen puhallus.

Aki Ollikainen: Musta satu

Aki Ollikaisen Musta satu on monessa aikatasossa etenevä tarina, jonka kaikki osaset eivät aivan loksahda kohdalleen. Moni kysymys jää vaivaamaan lukijaa. Siitä huolimatta Ollikainen pitää kerrontansa kasassa, arvioi Juha Pikkarainen arvostelussaan.

Kirja 20-luvun rikoksista: luodit vinkuivat ja poliisin elämä oli vaarallista

Rikollisuus Suomessa oli aivan toisenlaista 1920- ja 1930-luvulla. Alamaailman ja poliisien otteet olivat kovia eikä aseiden käyttöä kaihtanut kumpikaan osapuoli.

Lääkärien itselleen määräämän lääkepirtun suosio on romahtanut menneistä ajoista

Lääkealkoholien käyttö on vähentynyt murto-osaan aikaisemmista vuosikymmenistä, kertovat valvovat viranomaiset. Joidenkin apteekkien mukaan lääkealkoholia menee kolme, neljä pulloa apteekkia kohden kuukaudessa. Todellisesta käytöstä ei kuitenkaan ole olemassa minkäänlaisia koottuja tilastoja.

Valvira: Osa käsihuuhteista luvanvaraisia tuotteita

Alkoholivalvonnasta vastaava viranomainen katsoo, että osa alkoholipohjaisista käsihuuhteista vaatii käyttöluvan. Kyseessä ovat lievästi denaturoitua väkiviinaa sisältävät valmisteet.

"Viimeisen päälle puettuja miehiä ja naisia täynnä itseään kuin pirtupullo" – kansa teilasi Kokoomuksen

Lukijoiden mielikuvat Kokoomuksesta eivät ole kovin mairittelevat. Puolue saa ruoskaa mm. pinnallisuudesta ja todellisuudentajun puutteesta.

Punaiset, valkoiset ja pirtu poliisin riesoina

Punaisten ja valkoisten kaunat toisiaan kohtaan ja pirtukauppa ovat miljöönä Timo Sandbergin uusimmassa jännitysromaanissa Häränsilmä. Kaksi poliisia on surmattu ja etsiväkomisario Otso Kekki yrittää selvittää syyllisiä.

Venäjältä tulevat salakuljettajat ovat sitkeää sakkia: "Kaikki paikat autossa on keksitty ja kokeiltu" – paitsi yksi

Itärajalla on huomattu, että tullivalvonnan yhteydessä tutkittavat autot kannattaa penkoa perinpohjin.

Veneillä hurjastelijat halutaan kuriin Tammisaaressa

Suomenlahden merivartiosto vaatii 10 kilometrin tuntinopeusrajoituksen asettamista Storholmenin ja Storön väliseen kapeikkoon. Merivartioston mukaan alueella ajetaan huomattavan suurilla nopeuksilla ja aiheutetaan näin vaaratilanteita.

Perämeren pirtutarinoita - Pirtua kansalle

Kieltolain aikaan Kemin edustalta virtasi pirtua kohden Peräpohjolan takamaita. Yli vuosikymmenen kestänyt viinan myynti- ja juontikielto jätti jälkeensä muun muassa meheviä juttuja.

Jähti ei valunut merenkurkusta alas

Perinnealus Jähti aloittaa risteilykautensa Kemissä uuden omistajan nimissä. Risteilyjä aiotaan markkinoida erityisesti 20-30 hengen seurueille.

Kuka tietää missä Jussi Jurkka ja Kosti Klemelä tappelivat?

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI jäljittää jatkuvasti suomalaista elokuvahistoriaa. Osa sitä ovat muun muassa elokuvien kuvauspaikat ja avustajina olleet henkilöt, joiden henkilöllisyyttä ei enää tiedetä. Elokuvatutkijan työ on salapoliisimaista jäljittämistä, missä ihmisten muistikuvat saattavat ratkaista arvoituksia. Hyvässä vinkissä yhdistyvät paikallis- ja elokuvahistoria.

Näkökulma: Juopottelu loppuu, jos kaljaa ei saa kaupasta iltakuuden jälkeen – ja lehmät lentävät

Oluen myyntiaikojen rajoittamista entisestään on suunniteltu, jotta saataisiin suitsittua Suomen kansan juopottelua. Onko aikarajojen asettaminen oikea ratkaisu tai edes tarpeen, koska emme me kaikki dokaa, pohtii toimittaja Johanna Talasterä kolumnissaan.

Lähtisitkö töihin vaikka oksennus niskassa? Heille se on arkea

Palomiesten, poliisien ja ensihoitajien kertomukset paljastavat, että lähdöt hälytyksiin eivät ole aina helpoimmasta päästä.

Se oli Kitusen Martti, kun 198 karhua kaatoi

Martti Kitunen kulki karhunkaadossa Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Elämänsä aikana miltei 200 karhua kaatanut Martti muisti aina myös huolehtia metsäonnestaan uhraamalla verta ja hampaita kuusen juurelle.

Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli

Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli

Jari Korkki: Eespäin lapset synnyinmaanosamme!

Parhaani tein ja kävi niin kuin aina. Tulin haistelemaan tunnelmaa ja sain kokemusta Copacabanan rantoja varten. Aluksi kulki hyvin, mutta sitten olin jotenkin tukossa. Kaikki on taas kuultu. Eteenpäin kohti uusia pettymyksiä.

Mökkihelsinkiläiset täyttävät kesällä Helsingin

Karistaessaan pääkaupungin tomut jaloistaan suuntaavat monet helsinkiläiset mökille – Helsinkiin! Talvisaikaan Taivassalossa sijaitseva Helsinki on kuuden asukkaan uinuva kylä, mutta kesäisin sen väkimäärä moninkertaistuu.

Rikostarinoita historiasta: Salakuljettajien kuningas

Algoth Niska oli kieltolainajan tunnetuimpia salakuljettajia

Karvakuonot pirtutrokarien jäljillä

Tarkastelussa on monia legendoja synnyttänyt kieltolain aika

Virolaisaluksia viikonlopuksi Turkuun

Virolaisaluksia rantautuu Forum Marinum -merikeskukseen Suomen Joutsenen peränpuolelle perjantaina. Turkuun tulee viikonlopuksi kaksi virolaista perinnealusta, S/V Kajsamoor ja S/V Blue Sirius. Näiden lisäksi Turkuun odotetaan myös Turm-nimistä viikinkiveneen kopiota.

Kieltolain aikaan pirtua trokasi lähes joka talo

Pirtun salakuljetuksessa pyöri isot rahat kieltolain aikaan vuosina 1919-1932. Silakkatynnyrit vaihtuivat monen kalastajan paatissa tulenarempaan tavaraan, ja kuurupiilo salakuljettajien ja virkavallan kesken kävi kiivaana.

Yli 100-vuotias salonkivene on taas loistossaan

Lahdessa on toteutettu suuri museoveneen kunnostusurakka. Lahtelainen mestaripuuseppä on vajaan vuoden aikana entisöinyt yli satavuotiaan salonkivene Vilhelmiinan jälleen vesikelpoiseksi. Mahonkinen vene oli päässyt pahasti rapistumaan ja sen kunnostaminen on ollut työlästä, koska esimerkiksi piirustuksia ei ole ollut.

Pirtukäräjien venyminen voi lieventää tuomioita

Pirkanmaan käräjäoikeudessa istuttiin perjantaina harvinainen pirtuoikeudenkäynti. Syytteen mukaan miesjoukko välitti kaikkiaan 10 000 litraa pirtua vuosina 2001 ja 2002. Juttua päästiin käsittelemään vasta nyt, koska kaikkia syytettyjä ei ole aiemmin saatu oikeuteen.

Pirtu pelastaa pönttöön pulahtaneen kännykän

Kastuneen kännykän kotikuivaus onnistuu varmimmin silloin, kun kostuneet osat puhdistetaan mahdollisimman vahvalla alkoholilla. Kännykkäkansan vanha vinkki siitä, että veteen pudonnut puhelin tulee viedä korjaukseen vesiastiassa, pitää ammattilaisen mukaan kutinsa.

Pirtu on noussut matkailuvaltiksi

Itä-Uudellemaalle houkutellaan matkailijoita pirtun avulla. Pirtusta ja sen historiasta on kehitelty uudenlainen matkailutuote erityisesti saariston yrittäjille. Salakuljetuksen koukeroita valotetaan muun muassa näyttelyiden ja teatterin avulla.

Pirtu virtasi aikanaan Pernajassa

Pernajan Rönnasin saaristomuseossa palataan tänä kesänä kieltolakiaikaan. Tuolloin pirtua virtasi Pernajan rannikon kautta viinaa halajavalle kansalle.

Viina ja raittiusaate samassa näyttelyssä

Suomalainen alkoholikulttuuri on edennyt viime vuosisatojen saatossa vapaan viinan ajasta kieltolakiin ja ostotarkkailusta taloutta tasapainottavaan tehomyyntiin. Lapin maakuntamuseoon koottu näyttely avaa myös lappilaista viinahistoriaa.

Tulossa "sähäkkä" uutistalvi

Viime päivien kaksi ”suurta” uutista ovat olleet Harri Ollin ravintolariitely läheisensä kanssa sekä Hannu Aravirran saamat potkut Jokereista. Toinen uutisista on ilmeisen väärä. Tuskin Aravirta näet varsinaisesti potkuja sai.

Aaltojen alla: pirtua yön pimeydessä

Kova lokakuinen pohjoistuuli riepottaa solakkaa torpedovenettä. Kokkolassa jo odotellaan yön pimeydessä saksalaista pirtulaivaa...

Mittava viinantrokausjuttu käräjille Kouvolassa

Yhdeksää henkilöä syytetään alkoholin tuonnista Virosta. Kolmea kymenlaaksolaismiestä epäillään päätekijöiksi.

Desinfiointiaineen pirtu houkuttelee varkaisiin

Käsien desinfioimiseen tarkoitetun käsidesin käytössä on havaittu väärinkäyttöä Etelä-Savossa. Väärinkäytöstä on tullut jopa ongelma esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa.

Ruotsalaiset ryyppäävät yhä rajummin

Yhä useampi ruotsalainen joutuu sairaalahoitoon alkoholimyrkytyksen vuoksi. Erityisesti nuorten raju ryyppääminen on kasvussa, kertoo maan yleisradioyhtiö SVT. Keskivertoruotsalainen juo vuodessa alkoholia määrän, joka vastaa lähes kymmentä litraa väkiviinaa.

Suomalaista elokuvaa esillä Pietarissa

Pietarilaisille valkokankaille leviää perjantaista alkaen joukko suomalaisia elokuvia. Teemaviikon avaa Claes Ohlssonin ohjaama Colorado Avenue.

Colorado Avenue kertoo sukutarinaa hengästyttävästi

Perjantaina tulee ensi-iltaan Lars Sundin menestysromaaneihin perustuva kotimainen elokuva Colorado Avenue. Elokuvassa seurataan puodinpitäjä Hanna Östmanin ja hänen viinatrokaripoikansa Oton vaiheita Suomen historian myllerryksissä satakunta vuotta sitten. Tarjolla on näköalapaikka pohjalaiseen rannikkoelämään Amerikan-siirtolaisuuden, sisällissodan ja kieltolain pyörteissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle