Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jumalanpalvelukset maaliskuussa

Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset maaliskuussa 2021

Jumalanpalvelukset helmikuussa

Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2021

Jumalanpalvelukset tammikuussa

Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset tammikuussa 2021

Jumalanpalvelukset joulukuussa

Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2020

Jumalanpalvelukset marraskuussa

Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2020

Helsingin Tuomiokirkon jumalanpalvelus näytettiin Youtube-striiminä – piispa Laajasalo puhui koronaeristyksessä kärsiville

Ylen TV1:llä pääsiäisyönä lähettämä ortodoksinen palvelus oli uusinta vuodelta 2018.

Peruskorjatun Muuramen kirkon liturgiset tekstiilit uusittiin Alvar Aalto -hengessä

Puolitoista vuotta kestänyt Muuramen kirkon liturgisten tekstiilien uusiminen on valmistunut.

Kirkkokansa haluaa laulaa kotimaista: Suomalainen messu sytyttää seurakuntalaiset

Lasse Heikkilän uudistettu sävellys kelpaa taas niin konsertteihin maailmalla kuin messuihin Suomen kirkoissakin.

"Joku nukahtaa äitinsä syliin" – Ortodoksisen kirkon yöjumalanpalvelus kokoaa paikalle lapset ja kirkkoon kuulumattomatkin

Ortodoksisen kirkon pääsiäisyön Jumalanpalvelus televisioidaan Vaasassa. Vaikka jumalanpalvelus järjestetään keskiyöllä, on paikalla myös pieniä lapsia. Kukin jaksaa tyylillään.

Norjan luterilainen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien kirkkovihkimisen

Uusi vihkikaava otetaan käyttöön jo heti keskiviikkona.

Lauantai 27.8.2016 (radio)

Rauli-myrsky riehui lauantaina. Supon päällikkö huolissaan Forssan joukkotappelusta. Verovilpistä rangaistus 15-tuhannelle suomalaiselle. Ortodoksinen liturgia karjalan kielelle.

Karjalankielinen liturgia ilmestyy arkkipiispa Leon käännöksenä

Karjalankielistä liturgiaa on kaivattu Suomen Karjalassa jo yli sata vuotta, ja nyt toive toteutuu. Liturgian käännöksen tehnyt arkkipiispa Leo sanoo, että hänellä on karjalan kielen hallinta korvien välissä.

Pekka Ervasti: Yhdysvallat, rakkaani!

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) suutelee tuoreessa puheessaan Yhdysvallat miltei kuoliaaksi. Suomettuminen 2.0 on täällä.

Joulupäivän jumalanpalvelus radioidaan Mikkelistä

Piispan saarnassa käsitellään tunteita ja muun muassa pelkoa. Jumalanpalvelus lähetetään kanavalla Yle Radio 1.

Pyhän Henrikin pyhiinvaelluksella saa hiljentyä omien ajatuksiensa kanssa

Pyhän Henrikin vaelluksella kävellään 140 kilometriä

Johtajaylilääkäri: Sote-sotkussa riidellään vallasta, maantieteestä ja eduista, viis potilaista

Terveydenhuollon arjessa sote-sotkuun ollaan lopen kyllästyneitä, kertoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kati Myllymäki.

Aamen on tampereeksi "kyä näino, ihavvarmana" – sunnuntaina saarnataan murteella

Ensi sunnuntaina Tampereen Tuomiokirkossa on maailman ensimmäinen tampereenkiälinen jumalanpalvelus. Messussa saarnaavan pastori Jukka-Pekka Ruusukallion mukaan murremessussa puheen nuotti ja ilmaisu ovat tärkeitä. Katso näyte videolta.

"Jumalanpalveluksen on tarkoitus olla jotain aivan muuta kuin viihdettä" – Toisia kiehtovat mystisemmät kirkonmenot

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelus on enemmänkin ruisleipää kuin karkkia. Viihteellisyys voi jonkun mielestä puuttua perinteisestä liturgisesta jumalanpalveluksesta, mutta tarvitaanko sitä oikeastaan?

Konstantinopolin patriarkalta varoitus Suomen metropoliitta Ambrosiukselle – vei luterilaisen naispiispan alttariin

Suomen ortodoksisen kirkon sisällä syntyi pyhiin perinteisiin liittyvä ristiriita, kun metropoliitta Ambrosius vei luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan Uspenskin katedraalin alttariin liturgian aikana. Konstantinopolin patriarkan mukaan Ambrosius on toiminut väärin, ja kanonista perinnettä on loukattu.

1920-luvun mykkäfilmin opetus: Uskontojen yhteiselo mahdollista

Menneen ajan mykkäelokuva kertoo uskontojen pystyvän rauhalliseen rinnakkaiseloon. Pori Organ näyttää tänä iltana Keski-Porin kirkossa saksalaisen 1920-luvun mykkäelokuvan, jonka sanoma on edelleen ajankohtainen. Musiikin elokuvaan loihtii uruilla saksalainen Wolfgang Seifen.

EKP:n pöytäkirjassa on paljon sanoja, mutta vähän villoja

Euroopan keskuspankki EKP on torstaina julkistanut ensimmäisen kerran pöytäkirjan neuvostonsa kokouksesta. Pöytäkirja kertoo tammikuussa pidetyn kokouksen sisällöstä ja päätösten taustoista. Se ei kuitenkaan kerro tärkeintä: kuka sanoi ja mitä.

Moderni valotaide yleistyy – liturgiset värit hehkuvat seurakunnassa

Kirkkovuoden aikana vaihtuva värimaailma on päässyt näyttävälle paikalle Joensuun seurakuntakeskuksen julkisivussa ja sisäpuolella salissa. Valoteoksessa käytettävät värit ovat valkoinen, vihreä, punainen ja violetti.

Oulun metropoliitta: Sydämessä kannan Vaasan vuosia

Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Matti Wallgrén pitää loppiaisena viimeisen liturgiansa pappina. Hänet valittiin marraskuussa Oulun hiippakunnan piispaksi ja hän työskentelee Oulussa jo tällä hetkellä. Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana hän toimi lähes yhdeksän vuotta.

Nyt on puhuttava turvallisuuspolitiikkaa

Turvallisuuspolitiikka herättää suuria tunteita, vaikka ajat olisivat rauhallisiakin. Nyt kun ajat ovat levottomia, niin suuria tunteita esiintyy vielä enemmän. Mutta suuret tunteet ja niistä kumpuavat suuret sanat eivät helpota tilannetta, kun Suomi on pohtimassa suuntaansa ja asemaansa tässä maailmassa. Näin pohtii kolumnissaan turvallisuuspolitiikasta bloggaava joensuulainen Janne Riiheläinen.

Jari Korkki: Aleksanteri neljäs

Kun sote-soppaa kolme kuukautta lusikoinut parlamentaarinen ohjausryhmä esitteli työnsä hedelmät keskiviikkoiltana, saattoi tuore pääministeri olla salaa tyytyväinen. Siis siihen, ettei tarvinnut olla paikalla, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Messussa käytetty tuhkaseos jätti ristin otsaan – seurakuntiin laaditaan uudet ohjeet

Keväällä tuhkamessussa käytetty seos jätti jäljet seurakuntalaisten otsiin Kokkolassa. Tilaisuudessa noudatettiin kirkkokäsikirjan ohjetta, minkä takia seurakunta päätti selvittää ohjeen paikkaansa pitävyyden. Kokkolan tapaus ja muualta Suomesta saatu palaute ovat johtaneet siihen, että kirkko uudistaa ohjeitaan.

Ahveniston ortodoksinen kesäkirkko täyttää 120 vuotta

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta juhlii viikonloppuna Ahvenistolla suositun kesäkirkkonsa 120 vuotta. Venäläiselle ajalle tyyppillinen pieni kirkko sai ikonostaasinsa vanhasta sotalaivasta. Kirkon käyttö hiipui 1920-luvulla ja se pääsi välillä jo huonoon kuntoon. Käyttö elpyi 1990-luvulla, jolloin se kunnostettiin kesäkirkoksi.

Liikemies keksi, miten kirkkoon saa tuhansia ihmisiä

Keskellä savolaista syrjäseutua sijaitsee rukoushuone, jonka jumalanpalveluksia seuraa joka kerta tuhatpäinen yleisö. Georgios Voittajan tsasounasta lähtevää HD-kuvaa on katsottu verkon välityksellä Siperiasta asti.

Arkkipiispa Kari Mäkinen tapaa paavin Roomassa

Arkkipiispa Kari Mäkinen tapaa nykyisen paavi Franciscuksen Roomassa perjantaina. Arkkipiispa odottaa tapaamista innokkaasti.

Katolinen seurakunta kokoontuu Pyhän Joosefin kappelin ensimmäiseen messuun

Kuopion Männistön kirkko on siirtynyt katolisen seurakunnan käyttöön. Rakennus on nimetty Pyhän Joosefin kappeliksi ja se on tarkoitus remontoida ensi vuonna katoliseen messuun paremmin sopivaksi.

Yliopiston ortodoksinen kuoro juhlii keikkaillen

Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro on veisannut 25 vuoden ajan. Merkkivuoden kunniaksi maineikas kuoro lähtee kiertueelle esittämään paitsi vanhempaa kirkkomusiikkia, myös muun muassa uutta venäläistä kirkkolaulua.

Pienten seurakuntien papit väsyvät työmäärän alla

Ortodoksipapit kaipaavat enemmän yhteistä aikaa perheensä kanssa. Vapaapäivien pitäminen viikonloppuisin on etenkin pienissä seurakunnissa vaikeaa.

Vaasan ortodoksinen seurakunta vastaa monikulttuurisuuden haasteeseen

Vaasan ortodoksinen seurakunta on varsin monikulttuurinen. Muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten jäsenten määrä on seurakunnassa lisääntynyt viime vuosina. Seurakunnan toiminnalle monikulttuurisuus asettaa haasteita.

Tuleva paavi twiittaa ja kasvojen pitää sopia televisioon

Uusi paavi on 60-70-vuotias ja todennäköisimmin konservatiivinen. Paavin itselleen valitsema nimi kertoo paljon. Paaviasiantuntija, yleisen historian dosentti Jussi Hanska veikkaa, että uusi paavi olisi selvillä jo viikon päästä keskiviikkona.

Ortodoksisen seminaarin johtaja vaihtuu

Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöitä kouluttavan Ortodoksisen seminaarin johtaja vaihtuu kesällä. Joensuussa sijaitsevan oppilaitoksen nykyinen pappi siirtyy Ivaloon papiksi.

Musiikki ei saa olla jumalanpalveluksen vetonaula

Kanttorit eivät lämpene kevyelle musiikille messuissa. Vanhat virret ovat uusia suositumpia.

Arkkipiispa Kari Mäkinen tapaa paavin Roomassa

Arkkipiispa Kari Mäkinen matkustaa ensi viikolla Roomaan. Matkansa aikana hän tapaa paavi Benedictus XVI:n. Mukana ovat myös Suomen ortodoksisen ja katolisen kirkon johtajat.

Adventti houkuttelee suomalaisia kirkkoon

Sadat tuhannet suomalaiset laulavat tänään joulunajan aloittavaa Hoosianna-virttä. Monelle se tarjoaa nostalgisen matkan lapsuuteen. Yle lähettää adventtijumalanpalvelukset Pirkanmaalta.

Litendahl kirkkoherraehdokkaaksi Rovaniemellä

Kappalainen Topi Litendahl lähtee ehdolle kirkkoherran vaaliin. Hänen erityisiä vahvuuksiaan kirkkoherran viran hoitamisessa ovat etenkin teologisen ja liturgisen elämän syvä asiantuntijuus, organisointikyky ja kokonaisuuksien hallinta, kuvaa rovaniemen seurakunnan johtava sairaalateologi Hannu Ullner

Lintulan luostarin uusi johtaja valitaan lauantaina

Heinävedellä sijaitsevan Lintulan naisluostarin johtajan valitsee kymmenhenkinen sisaristo. Igumeniaksi uusi johtaja siunataan maanantaina.

Keskiaikainen kirja kirjoitettiin oluella ja kullalla

Pergamenttien tutkiminen on pikkutarkkaa salapoliisintyötä. Kansalliskirjastossa on esillä Suomen vanhimpia kirjoja ja kirjoituksia.

Uusi piispa katsoo rauhassa eteenpäin

Kuopion hiippakunnan uusi piispa Jari Jolkkonen odottaa rauhassa sunnuntaista piispanvihkimystä. Tuomiokirkossa pidettävään juhlamessuun osallistuu kutsuvieraita ympäri maailmaa.

Finland celebrates Easter Sunday

Finland is celebrating Easter Sunday. Easter is the oldest and most important date in the church liturgical calendar. Christians celebrate the resurrection of Christ on Easter Sunday.

Ortodoksinen kirkko on laulava kirkko

Ortodoksisessa liturgiassa kaikuu vahvana kirkkolaulu ja uutta sakraalista musiikkia sävelletään koko ajan. Jumalanpalveluksissa ainoa sallittu instrumentti on ihmisääni. Ortodoksista kirkkoa kutsutaankin usein laulavaksi kirkoksi.

Pääsiäinen huipentuu ortodokseilla kolmen tunnin jumalanpalvelukseen

Pääsiäinen on ortodoksien suurin juhla. Tänä vuonna ortodoksisen kirkon pääsiäisen aamupalvelus ja liturgia televisioidaan Vaasasta.

Lintulan luostarin pitkäaikaisin nunna on kuollut

Lintulan luostarin pitkäaikaisin asukas, äiti Varvara on kuollut. Hän tuli tutuksi myös useista radiohaastatteluista, joissa hän kertoi ortodoksisuudesta ja elämästä luostarissa.

Salmilaiset juhlivat karjalan kielellä

Karjalan kieli helkkää Joensuun Seudun Salmilaisten 20-vuotisjuhlassa. Sunnuntaina pidettävä juhla alkaa harvinaisella karjalankielisellä liturgia-jumalanpalveluksella.

Niinistö: Path to gender neutral marriage remains open

Minister of the Environment Ville Niinistö says the issue of gender-neutral marriage will not be forgotten during the lifetime of the new administration. Some pastors in the Evangelical Lutheran Church have already blessed registered same-sex partners.

Pääsiäisen jumalanpalvelukset Etelä-Pohjanmaalta

Tämän pääsiäisen jumalapalvelukset televisioidaan Seinäjoelta. Jumalanpalvelukset tulevat Ylistaron kirkosta ja Lakeuden Rististä.

Lapin ortodoksit keräävät varoja Petsamo-saliin

Kevään aikana valmistuu Rovaniemelle ortodoksisen kirkon yhteyteen uusi seurakuntakeskus. Petsamo-saliksi kutsutussa keskuksessa on tarkoitus järjestää seurakunnan omien tilaisuuksien lisäksi kulttuuritapahtumia kuten näyttelyitä, konsertteja ja seminaareja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle