Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina

Miten Franciscus Assisilaisen opetuksia voisi soveltaa?

Nimesi on juhlan arvoinen

Nimipäivien juhliminen on katoavaa kansanperinnettä.

Lucia Day brightens Friday 13th gloom

Each year, a young woman is chosen to don a wreath carrying live candles in a ceremony at Helsinki's Lutheran Cathedral.

Tänään vietetään Lucian päivää

Suomen Lucia-neito Sara Ray Pohjanmaan Ähtävältä kruunataan tänään Helsingin Tuomiokirkossa

Santa Muerten kultti pullahti julkisuuteen pyhäinpäivänä vuonna 2001 – Nyt se on Latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvava uskonto

Kuoleman kultilla on yhteys Meksikon alamaailmaan, mutta siitä on viime vuosina tullut valtavirtaa.

Ei nimi lasta pahenna

Sopivan nimen valitseminen lapselle on vaikeaa.

Pyhän Olavin kulttuurireittiä kehitetään Trondheimin ja Novgorodin välille – matkan varrella Savonlinna ja Pieksämäki

Nyt projektia edistää Savonlinnan Hankekehitys ja tulevaisuudessa kehittäjänä on Pyhän Olavin Kilta.

Johannes Sonkajanrantalainen liitetään pyhien joukkoon

Joensuussa ja Ilomantsissa toimitettaviin palveluksiin osallistuvat kaikki ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat ja satapäinen kirkkokansa.

Suomi saa vihdoin omat pyhimyksensä eli pyhänsä: Johannes Valamolaisen ja Johannes Ilomantsilaisen

Suomen ortodoksisella kirkolla ei ole ollut omaa kanonisoitua ja kansallisuudeltaan suomalaista pyhää.

Norjasta Venäjälle kulkevan pyhiinvaellusreitin toivotaan tuovan turisteja myös Suomeen – "Pyhä Olavi tuskin täyttäisi nykyaikana pyhimyksen määritelmää"

Suomessa on toistakymmentä norjalaisen viikingin mukaan nimettyä kirkkoa. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko 1500-luvulta on yksi etappi pohjoismaisen pyhiinvaellusreitin varrella.

Finland's Special Lucia makes her debut

Many young women don candle crowns and sing on Saint Lucia Day, but there's just one Special Lucia - Elisa Kotisaari from Kokkola.

Paavi Franciscus julisti pyhimyksiksi ristiriitaisen uudistajapaavin ja Latinalaisen Amerikan köyhien sankarin

Äärioikeistolainen kuolemanpartio murhasi ihmisoikeuksien puolesta puhuneen arkkipiispa Óscar Romeron vuonna 1980. Paavali VI johti kirkkoa keskellä 1960-luvun murrosaikaa.

Naistenviikko syntyi pyhimysten muistopäivien ympärille – nykyään Nadja kelpaa nimipäiväkalenteriin, Jenny ei

Naistenviikolla suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on vain naisten nimiä.

Watch: Lucia Day festivities from Helsinki

In an annual event, a young woman chosen to represent the Italian saint dons a wreath carrying live candles in a ceremony at Helsinki's main Lutheran Cathedral, followed by a procession. The main Lucia Day event can be viewed via Yle Areena.

Venäläisen kohuelokuvan ensi-illassa pidätyksiä

Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n nuoruuden rakkaussuhteesta kertova elokuva Matilda on saanut osakseen runsaasti vastustusta.

Moskovassa jonotetaan tuntikausia toiveita täyttävien pyhäinjäännösten luo – ”Toivon, etteivät amerikkalaiset napisisi meille”

Italiasta näytteille tuodut Nikolaos Ihmeidentekijän pyhät ruumiinosat on reilun kuukauden aikana nähnyt jo yli miljoona venäläistä.

Pyhinä tarvitaan erityisesti miinusverta

Esimerkiksi syöpasairaille elintärkeät verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää verenluovutuksesta.

Watch: Lucia Day festivities from Helsinki

Each year a young woman chosen to represent the Italian saint dons a wreath carrying live candles in a ceremony at Helsinki's main Lutheran Cathedral, followed by a procession. The main Lucia Day event can be viewed via Yle Areena.

Vatikaani: Riemuvuosi on tuonut yli 20 miljoonaa pyhiinvaeltajaa Roomaan

Paavi Franciscusen julistama Laupeuden pyhä vuosi päättyy marraskuun lopulla. Edellisen kerran roomalaiskatolisen kirkon riemuvuotta vietettiin vuonna 2000.

Kauppaan pääsee, mutta Alkoon on turha yrittää – näin pyhäinpäivä vaikuttaa viikonloppuusi

Huomenna lauantaina vietettävä pyhäinpäivä ei välttämättä näy kaupoissa mitenkään. Bussi- ja junaliikenteessä on poikkeuksia.

Maanantai 5.9.2016 (tv)

Rehtorin työ ei kiinnosta opettajia. Kunta-ala allekirjoitti kiky-sopimuksen. Äiti Teresasta tuli pyhimys. Kiinan jättiläispandojen määrä on kasvanut. Säätiedotus.

Komissaarit keinotodellisuuden pauloissa ja viikon muita uutiskuvia

Päättyneen viikon aikana ns. lisätty todellisuus oli vahvasti läsnä Berliinin elektroniikkamessuilla. Yhdysvalloissa maahanmuuttajavanhempien lapsia esiintyi republikaanien Donald Trumpin vastaisessa mielenosoituksessa. Vatikaanissa Äiti Teresa julistettiin pyhimykseksi. Kokosimme yhteen viikon näyttävimpiä uutiskuvia.

Sunnuntai 4.9.2016 (radio)

Pääministeri uskoo oikeuteen turvapaikkapäätöksissä. Norjassa aita raja-asemalle. Äiti Teresasta pyhimys. Espoossa kaatosade.

Äiti Teresa julistettiin pyhimykseksi

19 vuotta sitten kuollut nunna Äiti Teresa auttoi köyhiä Intiassa.

Video: Paavi tarjosi asunnottomille pizzaa

Paavi julisti ensin Äiti Teresan pyhimykseksi ja tarjosi sen jälkeen pizzaa asunnottomille. Tarjoilemassa oli Äiti Teresan perustaman sääntökunnan nunnia.

Pyhän Mikaelin kirkon lattian alla on yli 40 muumiota – säilymisessä sama ilmiö kuin kuivalihan valmistuksessa

Viilenevien säiden aikana Pyhän Mikaelin kirkon alle haudatut ruumiit ovat muumioituneet, vaikka niitä ei ole palsamoitu. Keminmaassa sijaitseva kirkko kerää vuosittain runsaasti matkailijoita.

Alkavan viikon pääaiheet: Hallitus ja viljelijät puimapuuhissa, rakkaat viholliset kohtaavat Tampereella

Alkavalla viikolla Virolle valitaan presidenttiä pitkän kaavan mukaan ja Äiti Teresasta tulee pyhimys. Kotimaassa hallitus istuu budjettiriiheen ja Suomi kohtaa Ruotsin Ratinan stadionilla.

Video: Paavi Franciscus vieraili Auschwitzin keskitysleirillä

Paavi kävi muun muassa pyhimykseksi julistetun fransiskaaniveli Maksimilian Kolben sellissä.

Video: Ruotsi sai uuden pyhimyksen – Pyhä Elisabeth pelasti juutalaisia ja teki ihmeitä

Katolisen kirkon mukaan Elisabeth Hesselblad teki ihmeen Kuubassa 50 vuotta kuolemansa jälkeen. Edellinen ruotsalainen pyhimys nimitettiin yli 600 vuotta sitten.

Kirkko vitsaili pyhästä Patrik Laineesta – "Ei ole kirkolliskokouksen hyväksymä linjaus"

Sosiaalisessa mediassa Patrik Laineesta on hassuteltu paljon jääkiekon MM-kisoissa. Perjantaina myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko liittyi huumaan mukaan ja kommentoi nyt sen taustoja.

Tarina kummittelevasta Lepaan Annasta vie historian hämärään

Vanha legenda Lepaan Annasta, 1400-luvun piispa Maunu Tavastista ja heidän luvattomasta rakkaudestaan on jännittävä kahdella tavalla. Toisaalta se on esimerkki romanttisesta tarinaperinteestä, jossa yleensä neito saa maksaa rakkautensa hengellään. Toisaalta se vie todellisten henkilöiden myötä kirjoitetun historian hämärärajoille. Tarina on jaksanut kiehtoa ihmisiä vuosisadasta toiseen.

Keskiaikaisen kuninkaan kallon vammat vahvistavat legendaa ristiretkestä Suomeen

Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaan luita tutkittiin nykyajan keinoin ja todettiin, että tähän saakka kaikki legendassa täsmää, myös väkivaltainen kuolema vallananastajan uhrina.

Pyhän Patrickin kunniaksi saavat marssia nyt myös homot

New Yorkissa on marssittu Irlannin kansallispyhimyksen päivänä yli 250 vuonna. Avoimesti homoseksuaalit eivät ole olleet tervetulleita maailman suurimpaan irlantilaismarssiin, minkä takia pormestarikin ryhtyi toissa vuonna boikottiin.

Äiti Teresa julistetaan pyhimykseksi

Vatikaani katsoo osoitetuksi, että kahden kriittisesti sairaan ihmisen paraneminen johtui Teresan kuolemanjälkeisistä ihmeteoista. Niinpä hänet julistetaan pyhimykseksi.

Pelkosenniemen koululaiset opiskelevat pankissa ja seurakuntatalolla

Sisäilmaongelmaisen Pelkosenniemen koulun yläkoululaiset opiskelevat hiihtoloman jälkeen vanhan pankin tiloissa. Alakoululaiset ovat opiskelleet jo jonkin aikaa seurakuntasalissa.

Lehti: Äiti Teresasta tulee pyhimys jo ensi vuonna

Köyhien auttajana tunnettu Äiti Teresa on yhä lähempänä pyhimykseksi julistamista.

Pyhän Jaakobin tie vie pyhiinvaeltajat Santiago de Compostelaan

Euroopan pisin pyhiivaellusreitti Santiago de Compostela

Pihan "pyhästä puusta" Suomen kauneimmaksi joulukuuseksi – Vain oraville tulee ikävä

Suomen kauneimmaksi valittu joulukuusi löytyi tänä vuonna omakotitalon kyljestä Ylöjärven Komissa. Satavuotias kuusi valikoitui Tampereen Keskustorin komistukseksi kymmenien ehdokkaiden joukosta.

St. Lucia’s Day celebrations brighten winter gloom

St. Lucia’s Day is one of the few saint’s days observed in Finland and the Nordics. On December 13, residents of Europe’s far north crown a modern-day representation of the saint and engage in a candle light procession on the occasion.

Pyhän Henrikin pyhiinvaelluksella saa hiljentyä omien ajatuksiensa kanssa

Pyhän Henrikin vaelluksella kävellään 140 kilometriä

Salaisia Vatikaanin asiakirjoja vuodettiin julkisuuteen – paljastivat rahanpesurikoksia, pappien ökyelämää, miljoonien lahjuksia kirkolle

Vatikaani on pidättänyt kaksi sen hallintokoneiston Kuurian työntekijää salaisten asiakirjojen vuotamisesta italialaistoimittajille. Kirkko ei ole toistaiseksi kiistänyt vuodetuissa asiakirjoissa esiintyviä todisteita laajamittaisesta korruptiosta.

Kansa leukailee nimillä, vai mitä urpot?

Ei oksennus, ei tyhmä eikä penis. Vaan rohkea soturi, sivistynyt kaupunkilainen ja kohottavan jumalallinen. On aika nostaa Yrjö, Urpo ja Jorma arvoisilleen paikoille.

Seurakunnan ja valtion pitkä kiista ratkesi: Keskiaikainen pyhäinjäännösalue valtiolle

Kokemäellä käytiin erikoinen kiista siitä, kuka omistaa Pyhän Henrikin kappelin maapohjan. Alue on lahjoitettu tuomiokappelille 1856, mutta sen omistuspohja on epäselvä eikä seurakunta halua aluetta omistukseensa.

Lapsuus ei ollut keskiajalla niin kurjaa kuin kuvitellaan

Usein ajatellaan, että lapsuus oli keskiajalla kurja ja täynnä kärsimyksiä. Vapriikin näyttely pyhiinvaelluksista kertoo toista: vanhemmat pitivät lapsistaan huolta parhaansa mukaan.

Ensi yönä tarjolla taattua viihdettä: Perseidit tulevat

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä taivaalla loistaa enimmillään jopa kymmeniä tähdenlentoja. Elokuinen meteoriparvi tarjoaa ihasteltavaa tähtiharrastajille ja muille luonnonilmiöistä hurmioituneille.

Vain kahdessa maassa vietetään nimipäiviä – arvaatko missä?

Nimipäiväkalentereita löytyy vain Pohjois-Euroopasta. Varsinaisesti päiviä juhlistetaan Suomen lisäksi vain yhdessä maassa.

Armenia julisti 1,5 miljoonaa kansanmurhan uhria pyhimyksiksi – Saksa tunnusti osuutensa hirmutekoon

Armeniassa toteutettiin ehkä historian suurin kanonisointitapahtuma, kun vuoden 1915 kansanmurhan uhrit julistettiin pyhimyksiksi. Saksan liittopresidentti ilmoitti maansa olleen osittain vastuussa tapahtumista. Turkki ei myönnä, että kyseessä oli kansanmurha.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle