Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lucky – kärttyisiä vanhoja äijiä, jotka lämmittävät sydäntä

Riisuttu länkkäri on runsas ylistys elämälle.

"Ultramodernille" Vesalalle musiikin valtionpalkinto: "Hämmentävän hienoa" – Kalle Kinnusesta ensimmäinen palkittu elokuvakriitikko

Vesala muistelee Ylelle PMMP:tä ja toivoo, ettei musiikin valtionpalkinto ole etiäinen pikaisesta ajautumisesta taiteilijoiden vahakabinettiin. Kinnusen palkinnon on perinteisesti saanut ohjaaja, käsikirjoittaja tai näyttelijä.

Huviretki tienpientareelle – Stalker-elokuvan hypnoottinen lumo kestää yhä

Toni Jerrman riuhtaistiin alitajunnan eteerisiin syövereihin

Mistä elokuvakriitikot uneksivat?

Kahdeksan kriitikkoa tarkovskilaisella vyöhykkeellä.

Intohimon hämärä kohde – Tapani Maskula kertoo suhteestaan elokuvakritiikkiin

Elokuvakritiikkiä tarvitaan yhä, nyt ja tulevaisuudessa.

Elokuvakriitikko Hannu Björkbacka sai Sodankylä-palkinnon

Elokuvajuhlien taiteellinen toimikunta luonnehtii kokkolalaista Björkbackaa intohimoiseksi filmihulluksi.

Elokuvakriitikko "Yhden tähden Maskulaa" ei lempinimi haittaa: "Mestariteoksia syntyy elokuvan parissa yhtä harvoin kuin kirjallisuudessa tai kuvataiteessa"

Tapani Maskulan mukaan valtaosa elokuvista on yhden tähden elokuvia. Yhtä kriittisesti hän suhtautuu omiin kritiikkeihinsä, jotka on nyt niputettu kirjaksi. Nolostuttavatkin kirjoitukset ovat kriitikkolegendan mielestä aikansa dokumentteja.

Miksi Black Pantherista tuli kassamagneetti ja onko suosio ansaittua? Kolme kysymystä elokuvakriitikoille

Black Panther -elokuvan lippuja on myyty alle kuukaudessa yli miljardilla dollarilla. Elokuvakriitikot Pertti Avola, Taneli Topelius ja Anton Vanha-Majamaa pohtivat suosion syitä.

Hollywood yritti peitota ikärasismia piilottamalla syntymäajat elokuva-alan nettipalvelusta – nyt iän piilottamista pidetään perustuslain vastaisena

Elokuvanäytteljöiden iän on voinut katsoa esimerkiksi IMDb-sivuilta. Vuonna 2017 voimaan tullut laki määräsi piilottamaan syntymäajan, jos näyttelijä niin haluaa.

Kalle Kinnunen: Kun Leonardo DiCaprio yksityiskoneella ilmastopalkintoa noutamaan lähti

Tähti kiinnittää huomion maailman vakavimpaan asiaan.

Kaurismäen Toivon tuolla puolen on kansainvälisen kriitikkojärjestön äänestyksessä vuoden paras elokuva

Kaurismäellä on mahdollisuus vastaanottaa palkinto San Sebastianin elokuvafestivaaleilla syyskuussa.

Elokuvantekijää eivät arvostelut kiinnosta: "Kuka tahansa voi olla elokuvakriitikko"

Elokuvantekijöiden saama kritiikki jää mieleen mutta myös mietityttää. Joskus paras palaute tulee yllättävältä taholta, kertoo Pekka Lehtosaari.

Hymyilevä mies ja Tyttö nimeltä Varpu Toronton elokuvajuhlille

Juho Kuosmasen ja Selma Vilhusen elokuvat kilpailevat seuraavaksi kovatasoisilla Toronton elokuvajuhlilla.

Ajetaanko elokuvakritiikkiä alas?

Kritiikillä on ongelma: se ei oikein myy.

Kansa ja kriitikot – tykkääkö kukaan oikeasti Luokkakokouksesta?

KulttuuriCocktail selvitti menestyselokuvan anatomian.

Kalle Kinnunen: Kenelle Oscarit menevät?

Kalle Kinnusen Oscar-voittajaveikkaus.

Kriitikko 3D-elokuvista: "Pelkkä tehokeino myynnin lisäämiseksi"

3D-elokuvat ovat vakiinnuttaneet suosionsa. Niille löytyy faneja, mutta myös epäilijöitä. Esimerkiksi uusimman Tähtien sota -elokuvan kolmiuloitteisuus on elokuvakriitikon mukaan täyttä vedätystä.

Uudesta Tähtien sota -elokuvasta tuli vuoden salaisin operaatio

Uusi Tähtien sota -elokuva, Stars Wars: The Force Awakens, lanseerattiin Suomessa poikkeuksellisella tavalla.

Godardin uusin elokuva ensi-iltaan Sodankylän elokuvajuhlilla

Ranskalaisen elokuvaohjaaja Jean-Luc Godardin uusin pitkä elokuva Goodbye to Language (Audieu au langage) saa Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla ensi kesäkuussa. Elokuva on palkittu Cannesissa ja valittu vuoden parhaaksi Yhdysvaltain elokuva-arvostelijoiden liiton äänestyksessä, elokuvajuhlat kertoo tiedotteessa.

Kiina sulki Pekingin itsenäisen elokuvafestivaalin

Hallitusta arvostelevia elokuvia esittävä festivaali suljettiin avajaispäivänään. Tänä vuonna tapahtuma olisi järjestetty 11. kerran.

Ylistarolainen Anssi Luoma palkittiin elokuvateatterityöstä

Ylistarolainen elokuvateatteriyrittäjä Anssi Luoma on saanut tämän vuoden Sodankylä-palkinnon. Sodankylän elokuvajuhlat palkitsee vuosittain elokuvakulttuurin puolestapuhujia.

Friday’s papers: It's all about winning - from hockey to literature and the weather

Friday's dailies rejoice over Finland’s last-minute hockey victory against Canada last night, a major international literary prize for Finland-based Arabic writer, and winning warm weather in store for the weekend.

Leffa-arvostelu: ”Her-elokuva pisti miettimään omaa elämää”

Turun normaalikoulun uutisluokka kävi Her-elokuvan lehdistönäytöksessä. Palkittu elokuva herätti nuorissa ristiriitaisia tunteita. Tunteiden maailma esiintyi toisille liian pitkäveteisenä, ja toisille taiteellisena mestariteoksena.

Photography project focuses on asylum seekers

Researchers at Tampere University want to use photography to investigate how asylum seekers see themselves and how they view authorities.

Kari Haakana: Embargo meni jo

Miksi et ole lukenut yhdenkään suomalaisen tiedotusvälineen arviota Kultahattu-elokuvasta, vaikka kriitikot ovat sen jo nähneet? Koska arvostelijat sitoutuvat elokuvien tekijöiden ja levittäjien vaatimuksiin kritiikkien ja jopa tweettien julkaisuaikataulusta. Käytäntö on outo ja vanhentunut, pohtii Kari Haakana blogissaan.

Critics: Sixties crime comedy Finland’s best film ever

A majority of critics gave two thumbs up to Director Matti Kassila’s 1960 crime comedy “Inspector Palmu’s Mistake” (Komisario Palmun erehdys) as the best Finnish film of all time. Yle interviewed around 50 critics for their picks of the creme de la creme of Finnish filmmaking.

Parhaat elokuvat kestävät aikaa

Kriitikot nostivat Matti Kassilan ohjaaman Komisario Palmun erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi Yle Uutisten selvityksessä.

Kriitikot valitsivat kaikkien aikojen parhaan kotimaisen elokuvan

Komisario Palmun erehdys voitti ylivoimaisesti Yle Uutisten kyselyn. Kotimainen nykyelokuva loisti poissaolollaan kärkiviisikosta. Kyselyyn vastasi 48 elokuvasta kirjoittavaa kriitikkoa, toimittajaa ja bloggaria.

Heikki Eteläpää on kuollut

Kulttuuritoimittaja ja kriitikko oli myös alaistensa ystävä.

Kotimaisen elokuvan vuosi 2011 jäi keskinkertaiseksi

Kotimaisen elokuvan kävijämäärät romahtivat viime vuonna edelliseen huippuvuoteen verrattuna. Elokuva-alan mukaan tämänsuuntainen vaihtelu on normaalia, mutta esimerkiksi dokumenttituotannon vähyyttä selitetään rahoituksen epävarmuudella.

Hiekka ja punk maistuvat kurapukuisille

Atte, Jori ja Inksu ovat kolme päiväkodin pihalle unohtunutta haalari-ikäistä. Atelle maistuu hiekka, Jori piipahtaa joutessaan Keravalla ja Inksulla on lyhyt tukka, mutta hän ei silti ole poika. Kolmikko seikkailee punkin tahdissa Kuusankosken teatterin tuoreessa Räkänokat-musiikkinäytelmässä.

Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

Pohjoismaiden elokuvapalkinnon ehdokkaat julkistetaan tänään

Pohjoismaiden tärkeimmän elokuvapalkinnon ehdokkaat julkistetaan tänään tiistaina. Palkintoehdokkaat julkistetaan samaan aikaan kaikissa viidessä Pohjoismaassa. Suomessa h-hetki koittaa kello 14.00.

Jyväskylän kulttuuripalkinto Hannu Waaralalle

Jyväskylän tämän vuoden kulttuuripalkinnon on saanut kriitikko Hannu Waarala. Waarala kirjoittaa säännöllisesti kirjallisuus-, teatteri- ja elokuva-arvosteluja muun muassa Keskisuomalaiseen, Keski-Suomen Viikkoon ja Uutispäivä Demariin.

Aki Kaurismäen Le Havre -uutuudelle aplodeerattiin

Aki Kaurismäen uusi elokuva Le Havre sai tänään ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa. Ensi-iltayleisö otti naurunhörähdyksin ja taputuksin vastaan lämminhenkisen, laitonta siirtolaisuutta käsittelevän elokuvan.

Rabbit Hole ei sorru ylidramaattisuuteen

Rabbit Hole on elokuva, josta ei oikeastaan voi sanoa pitävänsä, enemmänkin sitä ehkä arvostaa, toteaa elokuvakriitikkomme Esko Rautakorpi

Tempaus vapauttaa helsinkiläispysäkit mainoksista

Osa Helsingin bussipysäkeistä saa viikon ajaksi uuden ilmeen, sillä joukko kaupunkilaisia päätti ostaa ne vapaaksi mainoksista. Kuvataidekasvatuksen opiskelija Elissa Erikssonin lopputyöstä paisui Facebookissa joukkotempaus.

Jussi-ehdokkaat on valittu

Kotimaisen elokuvan huippuvuosi 2010 saa eräänlaisen päätepisteensä kuluvan vuoden helmikuun 6. päivänä, kun elokuva-ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry jakaa vuoden 2010 Jussi-patsaat parhaille kotimaisille pitkille elokuville. Eniten ehdokkuuksia ovat napanneet elokuvat Kohtaamisia ja Rare Exports.

Los Angelesin kriitikot palkitsivat Facebook-elokuvan

Los Angelesin elokuvakriitikot ovat valinneet Facebook-elokuvan The Social Network vuoden parhaaksi elokuvaksi. Parhaana palkittiin myös elokuvan käsikirjoittaja Aaron Sorkin, ja elokuva jakoi palkinnot parhaasta ohjauksesta ja musiikista.

Facebook-elokuva avasi Oscar-kisan

Facebook-elokuva The Social Network on napannut ensimmäiset tärkeät Oscareita ennakoivat palkinnot. Yhdysvaltojen elokuvakriitikot palkitsivat elokuvan neljällä palkinnolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle