Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kukkakaalit leikkuulaudalla.

Edullista kotimaista kukkakaalia on nyt tarjolla runsaasti, näin teet siitä herkullista ruokaa

Juuri nyt valtavat määrät kukkakaalia uhkaa mädäntyä pelloille ja mennä hukkaan. Auta viljelijää ja syö kukkakaalia jo tänään. Voit käyttää kukkakaalia pizzapohjassa, raasteena riisin sijaan tai happamassa salaatissa.

Kaksiosaisessa kuvassa vasemmalla kaupan kasvisruokahylly ja asiakas. Oikeanpuoleisessa osassa toimittaja Sara Salmi pitää kädessään kaalia.

Vain kaali halpeni vuoden takaisesta – katso minuutin kiteytys ruoan kallistumisesta

Mikä ruoka-aine on viimeisimpien hintatietojen perusteella kallistunut eniten? Entä mitkä ovat ruoan kallistumisen syyt? Toimittaja Sara Salmi tiivisti aiheen minuuttiin.

Lasipurkillinen chiliä öljyssä

Strömsö vinkkaa, miten voit ottaa talteen syksyn ylijäämän – säilöminen on yksi tapa säästää herkut myöhemmäksi

Omenat, kurkut, tomaatit, chili ja kaali ovat nyt halvimmillaan ja parhaimmillaan. Pikkelöi ja säilö purkkiin!

Adrian Evans

Bring in the element of design into the kitchen garden

Garden design planting employs the use of shapes and sizes.

Adrian Evans

Ota muotoilu osaksi keittiöpuutarhaasi

Koska vihanneksia kasvatetaan joka vuosi, muotoilu vaihtuu.

Kauraa

Viljelyksiä kiusaavat nyt monenlaiset tuholaiset ja taudit

Erityisesti kauraviljelmillä kasvitautitilanne on erityisen hankala.

Mies katselee kahta keräkaalia pellolla.

Kuluttajat haluavat aiempaa pienempiä kasviksia – viljelijä säätelee kaalin kokoa jo pellossa

Pienikokoisempien kasvisten kysynnän taustalla on muun muassa sinkkutalouksien määrän kasvu.

Ari Vainionpää näyttää kädellään kuinka korkea tarhaleukoija normaalisti tähän aikaan olisi.

Kuivuus, taudit ja tuholaiset koettelevat puutarhoja: "Täytyy vain todeta, että tämä vuosi oli tällainen eikä sille enää mitään voi"

Vielä osa puutarhasadosta saattaa olla pelastettavissa, jos sadetta ja lämpöä saadaan.

Tutkijoita pellolla tilan isännän kanssa tutustumassa kaali- ja härkäpapuviljelmiin.

Haukivuorella Kalliolan luomutilalla tutkitaan, miten härkäpavut kaalimaan keskellä vaikuttavat tuholaisiin

Kalliolan tilalla vieraili tiistaina kansainvälinen tutkimusryhmä tutustumassa tilan peltokokeisiin.

Korealaista ruokaa lautasella.

Kyllästyttävätkö jouluruoat? Kevennä ähkyä näillä kymmenellä korealaisella reseptillä

Supersuosittu korealainen ruoka on julistettu maailman terveellisimmäksi.

Carrots and onions on sale.

Katso listasta, mitkä ruoat ovat kallistuneet vuodessa eniten ja mitkä vähiten – Juuresten hinnat nousevat nyt kuin raketti

Juurekset kallistuivat syyskuussa lähes 30 prosenttia viime vuodesta. Kaksi täysin erilaista kesää sotkee hinnat.

Kauppojen salaattihyllyillä riittää valinnanvaraa kuluttajille.

Poikkeuksellinen kuivuus nostanut kasvisten hintoja – "Kotimaisen vihannestuotannon kanssa mennään kädestä suuhun"

Esimerkiksi kurkun, salaattien ja kaalien hinnat ovat normaalia korkeammat. Kuivuuden takia kasvikset ovat myös huonolaatuisempia.

Lähikuva grillitikusta, jossa kasviksia ja lihaa.

Grillaatko aina lihaa, mutta haluaisit edes kokeilla kasviksia? Tässä kahdeksan ammattilaisvinkkiä, joiden avulla teet terveellisempiä herkkuja

Pihvi puoliksi. Varhaiskaalia, grillijuustoa ja kasvisetanoita. Lue tästä vinkit kevyempään grillaamiseen mausta tinkimättä.

kaaliviljelmä

Ekologinen tuholaistorjunta

Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

Alexandra De Paoli bland grönkål

Kaali puhdistaa kehoa sisältä päin

Ravinnerikas ystävämme

Viljelypalstoja Helsingissä.

Kaikkia kasveja sateinen ja viileä kesä ei ole haitannut – salaatit, yrtit, kaalit ja marjapensaat ovat menestyneet

Sateinen kesä saattaa hyödyttää kasveja tulevanakin kesänä. Riittävä vedensaanti auttaa marjapensaita tekemään satoa ensi vuonnakin.

Tuholaistorjunta.

Tuholaistorjunnan niksit maito, vesi ja chili – katso tästä vinkit luonnonmukaiseen tuholaistorjuntaan

Aamu-tv:n kesäpuutarhuri kertoi parhaimmat luonnonmukaiset niksit tuholaistentorjuntaan.

Kaaleja kaupan vihannestiskillä.

Pohjoismainen ruokavalio auttaa välttämään aivoinfarktin

Tutkimuksessa pohjoismaisen ruokavalion keskeisiksi piirteiksi määriteltiin kala, kaurapuuro, ruisleipä, juurekset, kaali sekä omenat ja päärynät.

Lähiökokki Veera Pirttilahti

Korealaista kaalia kekriksi

#lähiökokki ja halpa kausiruoka korealaisella twistillä.

Rapsi tai rypsi

Pohjalainen rypsi ja rapsi selvinneet pääosin tuholaisista – sateista voi koitua vielä ongelmia

Pohjalainen rypsi- ja rapsisato on pääosin säästynyt kaalikoin tuhoilta. Yksittäisiä satomenetyksiä on tullut muun muassa puutteellisten tai epäonnistuneiden torjuntojen takia, kerrotaan ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Keräkaalia.

Reikäinenkin kaali kelpaa syötäväksi – historiallisen paha koivuosi nakertaa satoa

Tänä vuonna kaupasta voi olla vaikea löytää virheetöntä kaalia. Reiät tai toukat kaalissa ovat kuitenkin lähinnä esteettinen haitta.

Stig Winqvist tarkkailee tuholaisten jälkiä pelloillaan Tuusulassa.

Valtavat tuholaisparvet herkuttelivat ainakin kolmanneksen rypsi- ja rapsisadosta

Alkukesästä Suomenlahden yli lämpöaaltojen mukana tulleet suuret tuholaisparvet jakautuivat tasaisesti koko maahan. Varsinkin poikkeuksellisen suuri kaalikoiperhosten määrä on aiheuttanut isot vahingot öljykasviviljelmille.

Kaalikoin toukka rouskuttaa lehteä.

Kaalikoi saattaa aiheuttaa kaalinviljelijöille merkittävät tappiot

Suomeen on parveillut historian suurimpiin kuuluva määrä kaalikoita. Kaakkoistuuli toi alkukesästä Suomeen jopa miljardeja kaalikoita.

Kaalikoi.

Nakertaako koi kaaliasi? "Jos tällaisia vaelluksia alkaa tulla, niin viljelmät ovat ongelmissa"

Valtava massamuutto toi Suomeen miljardeja kaalikoita, joista suurin osa on jo muninut ja kuollut. Seuraava sukupolvi kasvaa nyt kaalinlehdillä. Nurkat ovat nyt täynnä myös siivettömiä, pienikokoisia kirvoja.

Kirvoja seinällä.

Miljardit kirvat yhä Pohjanmaan rannikolla – väistynevät perjantaina viileän sään myötä

Koivun oksaa heilauttaessa, saattaa ilmoille pöllähtää kirvaryöppy. Kuivan ja lämpimän sään johdosta Suomen ilmatilassa on satoja miljardeja hyönteisiä. Selvimmin ne näkyvät nyt Pohjanmaan rannikolla. Kirvat kulkevat tuulen mukana ja väistynevät perjantaina, kun viileämpi sää saavuttaa Suomen

Max Schulman.

Surkean viime kauden jälkeen satokausi näyttää hyvältä

Ensimmäiset kylvöt on jo päästy tekemään. Maahan on pantu jo viljoja, perunoita, porkkanoita ja kaaleja.

Privet! Kerstin Kronvall

Vapaapäivien määrä on Venäjällä vakio – sunnuntaille sattunut vapaa pidetään maanantaina

Venäläinen logiikka ei aina heti aukea suomalaiselle. Mutta paikallinen ajattelutapa on mainio, kun sen oikein oivaltaa, kirjoittaa kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall.

Nainen ottaa ruokaa leivinuunista, ruoka höyryää savipadoissa

Carterin hampaita ja hilloa hiivaleivällä – Retroruoka tuo muistoja mieleen

Kun äiti oikein halusi hemmotella, hän teki ison kulhollisen kaalipuolukkaraastetta odottamaan kotiin palaavaa lasta. 1970- ja 1980-lukujen koululaiselle ajatus kaalista terästettynä puolukkasurvoksella saa edelleen veden kielelle. Lapsuuden ruokamuistot ovat usein syntyneet varsin vaatimattomista sapuskoista, mutta muiston mukana kulkeva tunne on voimakas.

Jäävuorisalaatteja linjastolla.

Homeinen työpaikka käyttökieltoon – McDonald'sin ja ABC-ketjun alihankkijan työntekijöitä sairaana

Työsuojeluviranomainen sulki Salicon vihannestehtaan tuotantotilan sisäilmaongelmien takia. Tehtaan suurin asiakas on McDonald's. Salico toimittaa vihanneksia myös ABC-ketjun ravintoloihin. Esimerkiksi McDonald'sin mukaan ongelma ei kosketa heitä, koska heidän ravintoloissaan ei myydä homeisissa tiloissa tuotettuja vihanneksia.

Lapko-yhtyeen laulaja-kitaristi Ville Malja vetämässä työpajaa MARS-tapahtumassa.

Lapkon Ville Malja: Kaupallisuus voi olla hyvä kaveri, mutta jos sille antaa liikaa valtaa, tulee ongelmia

Lapko-yhtyeen laulaja-kitaristi Ville Malja uskoo, että musiikkibisneksessä ei ole enää olemassa suoraa väylää artistista yleisöön. – Siinä välissä on aina niitä hapankaalinhajuisia kaupallisia käsiä satamäärin, se vaan pitää hyväksyä, Malja hymähtää.

Soila Hiltunen tekee Pohjolan superruokia tunnetuksi tapahtumissa.

Yksi sukupolvi jäi välistä – kotimainen superruoka on monille kiehtova uutuus

Kotimaiset juurekset, kasvikset ja järvikalat saattavat jäädä kauppaan, koska niistä ei osata tehdä ruokaa. Kun perinteisiä raaka-aineita kutsutaan Pohjolan superruuiksi, kiinnostus herää. Uusi sukupolvi on löytänyt kaalit ja juurekset uudelleen.

Katuruokamestari Harri-Tapio Siivonen

Monikulttuurinen katuruokaleipä toi voiton Yle Turun ruokakisassa

Harrastajakokki Harri-Tapio Siivonen vei voiton Yle Turun järjestämässä Katuruokamestari–kilpailussa. Viisi finalistia kisasi Lauri Tähkän Lintukodolla keskiviikkona 26.8. 2015 iltapäivällä.

Keräkaali pellossa.

Miksi kesäkaalilla on säävaraus?

Useissa kaupoissa on tarjottu kesäkaalia säävarauksella. Säävaraus on koskenut erilaisia kaalilajeja.

Kauhakuormaaja tuhoamassa juustoa ja muita elintarvikkeita

Venäläinen köyhtyy eikä usko tulevaan

Talouskriisin päättymiseen uskovien venäläisten määrä on viime kuukausina vähentynyt. Jo noin 22 miljoonaa venäläistä elää köyhyysrajan alapuolella. Siksi Venäjällä ihmetellään, miksi maahan salakuljetettuja pakotteiden alaisia elintarvikkeita ei annettu maan köyhille, vaan hävitettiin.

etana tutkijan kädessä Jokioisilla

Tappajaetanat popsivat ison kaalin viikossa – paitsi jos puutarhurilla on käytössään oikea karkote

Luonnonvarakeskuksessa Jokioisissa on tutkittu tappajaetanoiden ruokailutottumuksista, ja tietyt kasvit näyttävät maistuvan niille erityisen hyvin. Hyväksi havaittu torjunta-aine suojaa kasveja suursyömäreiltä, mutta toistaiseksi ainetta ei saa myydä kuin maalina.

Kuvassa Päivi Olli turmellin istutuksen vieressä.

Koulupuiston työntekijöiden mitta täysi – Pietarsaaren aarre halutaan rauhoittaa

Pietarsaaren kaupungin sydämessä oleva Koulupuisto joutuu säännöllisesti ilkivallan kohteeksi. – Korjaustöihin menevää rahamäärää ei ole koskaan laskettu, mutta aikaa menee viikoittain tosi paljon, sanoo puutarhuri Päivi Olli.

Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona 18. toukokuuta.

Kasveja voi suojella myrkyttömästi – etanoille kyytiä timjamilla

Keittiön kaapeista voi löytyä apu ryytimaan riesojen karkottamiseksi.

Puoli seitsemän Ruokamuisto, otsikkokuva, Ristomatti Ratia

Ristomatti Ratia ja Kertun kaalilaatikko

Armi Ratia johti Marimekkoa ja Kerttu Mäntykivi keittiötä.

Salla Korpela

Lehtikaalisipsit ovat uusin hitti – lehtikaalista monikäyttöinen "superfood" lautaselle

Yhdysvalloissa suosittu lehtikaali ei vielä ole suomalaisille kovin tuttu ruoka-aine. Tietokirjailija Salla Korpela kertoi Ylen aamu-tv:ssä kuinka lehtikaalin saa maistumaan. Raakana lehtikaalia ei kannata syödä.

Jussi, Martta ja Veikka Petrelius tuovat ruokaa riistan talviruokintapaikalle.

Talviruokinnalla hyvinvointia riistalle – mutta ei täysin pyyteettömästi

Monien eläinten ruoansaanti on talvella vaikeaa ja ruokinta tuo tilanteeseen helpotusta. Erityisesti metsästäjät pitävät riistaeläinten hyvinvointia tärkeänä.

kouluruokailu kalaa lautasella perunoita Lahti

Uusi menetelmä mahdollistaa: kuopiolaisten kouluruoka saattaa olla jopa viisi päivää vanhaa

Uusi nopea jäähdytystapa on parantanut ruoan säilyvyyttä ja hygieniaa. Keskimäärin ruoka päätyy koululaisten lautaselle kahden päivän kuluttua valmistuksesta.

Yle Areena logo.

Jauhon kauppa

Jauhon kaupan omistaja Annikki Jauho taikoo itselleen vahingossa leluapinasta elävän apinakaverin, eivätkä loitsut lopu siihen. Kymmenosainen sarjanäytelmä esitettiin vuonna 2002.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle