Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Betonilla vuorattu joen uoma.

Erikoinen ratkaisu vuosien takaa piinaa nyt Los Angelesin asukkaita: jokien ja purojen pohjat betonoitiin

”Onkohan mikään kaupunki maailmassa onnistunut pääsemään eroon niin arvokkaasta resurssista kuin vedestä yhtä tehokkaasti?” toteaa Los Angeles Waterkeeper -etujärjestön toiminnanjohtaja Bruce Reznik.

Mies ajaa sinistä maatalousajoneuvoa ylös kuivaa rinnettä.

Kalifornian kuivuus vei yöunet viininviljelijä Kevin Jussilalta: "Tällä tilalla olen päässyt todistamaan käytännössä ilmaston lämpenemisen"

Vesipula, ennätyshelteet ja kolmatta vuotta kestävä kuivuus koettelevat viljelijöitä ja maataloustyöntekijöitä Kaliforniassa. Kesällä alkanut veden säännöstely kaupungeissa jatkuu.

Järven rannan kivikkoa.

Kuiva maaperä rohmuaa ison osa sadevedestä

Järvien vedenpinta on Hämeessä monin paikoin selvästi keskimääräistä alempana. Tulevat sateet eivät vielä riitä muuttamaan tilannetta.

Kuivat maitohorsman varret pellon pientareella.

Pohjavedet ovat laskeneet alkuvuoden huippulukemista

Pohjavedenpinnat ovat ajankohtaan nähden keskimääräisen tason tuntumassa, vaikka ovatkin laskeneet viime keväästä lähtien.

Mirja Hytönen esittelee keräämiään puolukoita Mikkelin torikojulla.

Mainion marjasyksyn outo käänne – monet tutut puolukkakankaat ammottavat tyhjyyttään

Mainion lakka-, mustikka- ja puolukkasadon keskelle on laskeutunut yllättävä ilmiö. Elokuun kuivuus ilmeisesti romutti satotoiveet etenkin Kaakkois-Suomesta

 Kuivuneet vesistöt ovat paljastaneet muinaisaarteita Euroopassa.

Eurooppa on kärsinyt ennätyskuivuudesta, ja Suomessakin ongelmien ennustetaan pahenevan – asiantuntijat vastaavat kysymyksiin ilmiöstä

Euroopan ennätykselliseen kuivuuteen on näköpiirissä helpotusta, kun syksyn sateet ovat alkaneet. Kuivuus on kuitenkin vitsauksena yhä useammin tulevaisuudessa, muistuttavat asiantuntijat.

Matala vedenkorkeus haittaa veneilyä ja vesibussiliikennettä Porissa

Kuivuus laskee vesistöjen pintoja ympäri Suomen – veneilijöiden oltava tarkkana

Vähäiset sateet ovat aiheuttaneet vedenpintojen laskua sekä meri- että jokivesistöissä. Erityisesti veneilijät joutuvat olemaan tarkkana matalilla vesillä kulkiessaan.

Kuivuudesta kärsinyt avokadoviljelmä.

Chilessä vesivarannot ovat yksityistä kauppatavaraa, ja seuraukset voi nähdä paljain silmin – muun muassa avokadonviljely on imenyt maan kuiviin

Chilestä tuli diktatuuriaikanaan ainoa valtio maailmassa, jossa vesi määritellään yksityisomaisuudeksi. Syyskuussa chileläiset äänestävät uudesta perustuslaista, jonka mukaan vesi on ihmisoikeus.

Ilmakuva valtavasta datakeskuksesta.

Vesipulan piinaamassa Hollannissa suututtiin Microsoftin datakeskuksen vedenkäytöstä – tänä vuonna kuluu ehkä jo yli 100 miljoonaa litraa

Hollannissa on paljastettu datakeskuksen käyttäneen vuonna 2021 84 miljoonaa litraa juomakelpoista vettä. Samaan aikaan maahan on julistettu vesipula, joka rajoittaa maanviljelijoiden vedenkäyttöä.

Vedentäyttämä alikulku.

Analyysi: Kaupunkitulvat ja helleaallot ovat tulleet jäädäkseen – nyt on korkea aika varautua niihin

Kesän rankkasateet voimistuvat ja helleaallot pitenevät. Kaupungeissa muutokseen on varauduttava viimeistään nyt, kirjoittaa meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Kuivuus laskee vedenpintoja eri puolilla maailmaa.

Kuivuus laskee vedenpintoja eri puolilla maailmaa – Kiinassa esiin nousi buddhalaisia patsaita, Euroopassa vanhoja sotalaivoja ja vedenalainen Stonehenge

Kuivuudella on monia haittavaikutuksia muun muassa maanviljelylle, rahtiliikenteelle sekä ihmisten terveydelle. Lisäksi se aiheuttaa maastopaloja.

Hyvin kuivaa Loire-jokea Toursin kaupungin kohdalla.

Ranskan Loiren jokilaakson kuivuus uhkaa myös viininviljelijöitä, eikä peltoja saa kastella – katso, miten matalalla vesi jo virtaa

Päättyvällä viikolla on Ranskassa saatu sadetta, mutta pisarat toivat vain pientä helpotusta ennätykselliseen kuivuuteen. Lähes koko maassa on voimassa hälytystila tai kriisi veden puutteen vuoksi.

Kokonainen järvi katosi Sveitsissä

Sveitsistä katosi kokonainen järvi, mutta kuivuuden rinnalle tulivat myös tulvat – Euroopan äärimmäiset sääilmiöt jatkuvat

Eurooppaa on koetellut tänä kesänä poikkeuksellinen kuivuus. Viime päivien rankkasateet eivät tuo niihin helpotusta, koska vesi ei ehdi imeytyä kuivaan maaperään ja huuhtoutuu pois.

Suomessakin tarvitaan uusia viljalajikkeita ja uudenlaista maanmuokkausta ilmastonmuutoksen vuoksi.

Kuivuus sekoittaa koko Euroopan taloutta – myös osa Suomesta on varoitustilassa: Katso, miltä näyttää Lohjan kuivalla pellolla

Kuivuus iskee talouteen monella tavalla: sähkön, ruuan ja tavarakuljetusten hinnat nousevat entisestään, rehusta tulee pulaa ja Suomenkin pelloille suunnitellaan jo uusia kuivuutta sietäviä viljalajikkeita.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom vaatii entistä tiukempia rajoituksia vedenkäyttöön

Yhdysvaltain länsiosan kuivuuden odotetaan kestävän vielä kauan – osavaltiot riitelevät jo nyt veden säännöstelystä

Coloradojoen seudulla tuotetaan lähes kaikki Yhdysvalloissa syötävät vihannekset.

Kuivuus piinaa Eurooppaa - vesipula monessa maassa

Useat Euroopan maat kärsivät vesipulasta eikä helpotusta ole näkyvissä – tämänhetkinen kuivuus voi olla pahin 500 vuoteen, varoittaa tutkimuslaitos

Ennätyshelteet ovat aiheuttaneet eri Euroopan maissa paitsi maastopaloja, myös lisääntyvää luonnon kuivumista. Tilanne saattaa jatkua vielä pitkään, sillä helteet jatkuvat yhä.

Laituri, jonka ympäriltä vesistö on kuivunut.

Sään ääri-ilmiöt haittaavat Euroopassa jo tavallista arkea monin tavoin – Britanniassa varoitetaan jälleen uudesta helleaallosta

Saksassa jännitetään, kuinka alas jokien pinnat laskevat ja pääsevätkö laivat kuljettamaan rahtia. Ranskassa ydinvoimalat ovat vaikeuksissa jokivesien lämmettyä. Maailmassa rikotaan nyt äärisäiden ennätyksiä.

Hollantiin on julistettu vesipula

Hollantiin julistettiin vesipula – maatalouden vedenkäyttöä ja jokilaivaliikennettä rajoitetaan

Hollannin vesipula johtuu kuumasta säästä ja suurten jokien vedenpintojen laskusta. Tänä kesänä vesipulasta on kärsitty useissa Euroopan maissa.

Toimittaja Pasi Toivonen istuu Kalasataman rannassa ja kasoo suoraan kameraan.

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Lapsi tutkii kuivuneen joen pohjaa.

Helteet ja kuivuus verottavat satoa Euroopassa – professori: “Ne tulivat pahaan aikaan, koska viljamarkkinat olivat valmiiksi epävakaat”

Kuumuus ja kuivuus verottavat Euroopan maiden satotuotantoa tänä vuonna. Italiassa tilanne on erityisesti vaikea: maata vaivaa pahin kuivuuskausi 70 vuoteen.

Angel Martin Arjona pakeni tulimerta Espanjan Tabarassa

Näin kuumaa Euroopassa nyt on, paikoin tulossa historian polttavin viikko – ilmastonmuutos lisää kovien helteiden todennäköisyyttä

Eurooppaa koettelee jälleen ennätyksellinen helleaalto. Ilmastonmuutos voimistaa helteitä, mikä voi pahimmillaan uhata muuttaa esimerkiksi Välimeren alueen elinkelvottomaksi.

Kenialainen paimentolaisäiti ja hänen tyttärensä katsovat vakavina vasemmalle. Äidillä punaraidallinen huivi, tyttärellä keltaista ja vihreää huivissa.

Eläimet ovat kuolleet ja Kenian paimentolaiset pakenevat pääteiden varsille – “Lapsille en pysty antamaan kuin maissipuuroa ja teetä”

Afrikan sarven maissa pitäisi maaston nyt vihertää. Mutta jo neljäs perättäinen sadekausi epäonnistui, ja kuivien tasankomaiden paimentolaisten elämä ja toimeentulo on tuhoutumassa, kirjoittaa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Po-joen kuivunutta uomaa Borettossa.

Pohjois-Italiassa on kuivinta 70 vuoteen – viranomaiset ovat julistamassa poikkeustilaa, kolmannes viljasadoista uhkaa tuhoutua

Italian vedenjakeluviranomainen Utilitalia on määrännyt 100 piemontelaiskaupungin ja 25 lombardialaiskaupungin pormestarit lopettamaan vedenjakelun öisin.

Pieni poika makaa ulkona sängyssä ja pitelee kättä otsallaan.

Yle vieraili pakistanilaisessa kylässä, jossa lapset kuolevat kuumuuteen – alue on kärsinyt viikkoja ennätyskorkeista lämpötiloista

Lämpötilat ovat kivunneet Pakistanissa ennätyskorkealle viimeisten viikkojen aikana. Helleaallot tulevat nyt tavallista aikaisemmin ja koettelevat sietokyvyn rajoja.

Morettinon kahvisuvun edustajat Arturo ja Andrea Morettino kahvinvalmistuskoneiden äärellä Palermossa.

Kiduttava helle toi Morettinon perheelle ihmeen – kahvipensaat tuottivat ensimmäisen kunnon sadon Sisiliassa, josta on tulossa trooppinen saari

Italialainen Morettien suku onnistui viime kesänä kasvattamaan ensimmäisen kunnon sadon kahvia Sisilian saarella. Cupanen perhe on puolestaan kasvattanut sitrushedelmiä, mutta nyt elanto tulee yhä enemmän avokadoista ja mangoista.

Vuoristoinen maisema.

Tutkijat selvittivät, mikä sai viikingit hylkäämään Grönlannin: eivät kavahtaneetkaan kylmää, vaan kuivuutta

Tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä mysteerin siitä, mikä sai viikingit hylkäämään asutuksensa Grönlannissa 1400-luvun alussa. Pienen jääkauden sijaan viikingit ajoi pois kuivuus.

Metsäpalo Kaliforniassa.

Yhdysvaltain länttä piinaa pahin kuivuuskausi yli tuhanteen vuoteen, kertoo uusi tutkimus

Ankara kuivuus jatkuu todennäköisesti lähivuodet. Vuosisadan loppuun mennessä vuosikymmeniä kestäviä kuivuusjaksoja tulee alueella lisää.

Sään ääri-ilmiöt kiihtyvät Afrikan sarvessa

Itä-Afrikassa jo kolmas sadekausi peräkkäin epäonnistui – avustustyöntekijä: Pahentaa konflikteja ja pakottaa ihmiset lähtemään kodeistaan

Ankara kuivuus koettelee koko itäistä Afrikkaa Eritreasta Mosambikiin. Ilmastonmuutos vaikuttaa alueella rajusti, ja vaikutusten odotetaan vain kiihtuvän.

Ilmakuva Dubaista aurinkoisena päivänä.

Nämä kolme asiaa kannattaa tietää Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan ennustetusta lämmönnoususta – elohopea voi kivuta jopa 60 asteeseen

Uutiskanava Al-Jazeeran kokoamien tutkimusten mukaan lämpöstressi voi ylittää ihmisen kestokyvyn Lähi-idän kaupungeissa vuosisadan lopulla.

Tehokkaana hiilinieluna toimivat mangrovemetsät hupenevat vauhdilla

Afrikan päästöt ovat maailman pienimpiä, silti ilmastonmuutos runtelee sitä pahoin – lue, mitä manner haluaa Glasgow'sta ja miksi sitä kannattaa auttaa

Afrikan neuvotteluryhmä vaatii, että mantereen pitää olla Glasgow'n ilmastokokouksen keskiössä. Ilmastonmuutoksen hillitseminen Afrikassa vähentäisi ravintopulaa ja pakolaisuutta.

Kerttu Kotakorpi.

Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon

Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.

Kuollut vuohi Keniassa.

Paimenten vedenhakumatka voi kestää koko päivän: Karja nääntyy ja yli kahta miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Keniassa

Kuivuusvuosia oli aiemmin viidestä kymmeneen vuoden välein. Nykyisin niitä voi olla joka toinen tai jopa joka vuosi.

Ohran puintia.

Syyskuun poutasäät vauhdittivat puinnit loppusuoralle Keski-Suomessa – syysviljat selvisivät parhaiten keskikesän kuivuudesta

Viljojen puinnit on saatu lähes päätökseen Keski-Suomessa. Kesän kuivuus aiheutti monin paikoin satotappioita ja myös elokuun sateet heikensivät osaltaan satojen laatua.

potatisåker i Petalax

Perunan nosto kiivaimmillaan – kuivan ja kuuman kesän tuoma perunarupi heikentää satonäkymiä

Perunapelloilla on jouduttu turvautumaan reippaaseen kasteluun tänä kesänä

Ohran puintia.

Ohran hinnannousu haaste monille kotieläintiloille

Ohran menekki on suurta etenkin sikatiloilla. Hintojen nousu on hyvä asia viljatiloille, mutta kannattavuuden kanssa painiville kotieläintiloille se tuo uusia haasteita.

Brasiliaa riivaa kovin kuivuus liki vuosisataan

Liki vuosisataan pahin kuivuus uhkaa johtaa energiapulaan Brasiliassa, katso video

Vesivoimaloiden patojen vedenpinnat ovat ennätyksellisen alhaalla. Myös viljelijät ovat vaikeuksissa, kun sateita ei saada.

Kuvassa mies työskentelee helsinkiläisellä autohuoltamolla 23. lokakuuta 2020.

Ilman kuivuus on pitänyt tienpintoja yöpakkasilla sulina – musta jää voi kuitenkin jo yllättää

Olisiko viimeöisten pakkasten myötä syytä jo vaihtaa talvi- tai peräti nastoitetut renkaat alle? Kelin niin vaatiessa liukuesteidenkin käyttö on jo sallittua, mutta ei pakollista.

Puolukoita varvuissa metsässä.

Metsät ovat nyt puolukoita punaisenaan – vesisade pelasti osan mustikkasadosta

Puolukkasadosta on tulossa hyvä, mutta kuivuus on aiheuttanut paljon paikallista vaihtelua. Hillomarjoja pääsee jo poimimaan, mutta makeamman mehupuolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikko, pari.

Perunoita.

Perunasato pohjalaiskunnissa hieman tavallista pienempi

Keskikesän kuumuus ja kuivuus pienentivät sato-odotuksia. Tänä vuonna perunat ovat olleet tavallista rupisempia.

Poimittuja omenoita Holopaisen tilalla Lemillä.

Etelä-Savon tuoremehuasemilla pitää kiirettä – Kerimäellä mehustettiin ensimmäisenä päivänä tuhat kiloa omppuja

Vapaahetoisten pyörittämät tuoremehuasemat ovat kiireisiä heti alkusyksystä. Kerimäellä ja Juvalla on päästy jo hyvään vauhtiin mehustamisessa.

Kaksi herkkusientä kädellä.

Kuivan kesän jälkeen koittaa kostea sienisyksy - tatteja putkahtelee nyt metsään runsain mitoin

Elokuun sadepäivät ovat vauhdittaneet ruokasienten kasvua Keski-Suomessa. Erityisesti tattisato näyttää nyt hyvältä, sanoo Jyväskylän sieniseuran puheenjohtaja Jenna Purhonen.

Kellastuneita perunan kasvustoja kuivana kesänä. Kuvassa myös yleisiä rikkakasveja, kuten pihasaunio, pelto-orvokki, jauhosavikka,

Kuivuus verottaa viljasatoa, peruna on selvinnyt paremmin

Pirkanmaallakin kärsittiin märän toukokuun jälkeen kuivuudesta. Paikallista vaihtelua on paljon.

Nainen vetää vesikanisteria perässään.

Veden puute tuskastuttaa Lähi-idässä – Maailman kuumimmat seudut kuivuvat

Vedenpuute vaikeuttaa jo entuudestaan köyhien ja epävakaiden maiden elinoloja.

Kuva Saimaalta.

Kuuma ja vähäsateinen kesä teki tehtävänsä: järvien vedenpinnat laskeneet voimakkaasti Etelä-Savossa

Viime päivien sateiden kerrotaan helpottaneen hiukan tilannetta, mutta vasta loppukesän ja syksyn sateet määrittävät, millaiseksi kuivuustilanne kehittyy.

Tyyni Hiitolanjoki kesäisessä maisemassa.

Uusien arvojokien etsintä alkaa Etelä-Karjalassa – toiveena on löytää Hiitolanjoen kaltainen helmi

Moni vesialue Suomessa kaipaisi kunnostusta, mutta kunnostustarpeesta ei tiedetä. Näitä aukkoja ryhdytään nyt paikkaamaan.

Metsäpaloja etsitään palolennoilla

Metsäpalojen tähystyslentoja tehty Etelä-Savossa reilusti viime vuotta enemmän

Lentotähystyksiä tehdään kun Ilmatieteenlaitoksen metsäpaloindeksi nousee 4,1:n. Liiallinen kuivuus on aiheuttanut lentotähystysten määrän selvän nousun myös Etelä-Savossa.

Palomies sammutti tiistaina maastopaloa Ateenan lähettyvillä Varymbombissa.

Maastopalot runtelevat Kreikan mannerta ja saaria – Asiantuntija: ”Emme ole vielä nähneet pahimpia paloja”

Ateenan pohjoispuolella eilen taltutettu palo tuhosi metsää ja koteja. Viime päivien helleaalto ja kuivuus ovat aiheuttaneet yli sata maastopaloa Kreikassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle