Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Piirros rikkinäisistä kasvoista

Kun mieli on rikki, on lohdullista tietää, että joku selvisi samasta – siksi Sini Kirvesmäki on kertonut tarinansa jo satoja kertoja

Yksi mielenterveysviikon aiheista on vertaistuki. Kokemusasiantuntijan tuki voi auttaa ja hälventää mielenterveyden häiriöihin yhä liittyvää häpeäleimaa.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Mieti kaksi kertaa, mitä kerrot lapsestasi somessa

Monet aikuiset kertovat avoimesti vaivoistaan ja terveydestään sosiaalisessa mediassa. Vastuullinen aikuinen ei tee silti samaa omalle lapselleen, Ulla Järvi kirjoittaa.

nainen hymyilee henkilölle, kuvakulma henkilön olkapään yli.

Kolmikymppinen ”Jani” on ghostannut jo monet ystävänsä ja nyt hän kertoo miksi: ”Siitä on tullut pelottavan helppoa”

Hylätyksi tuleminen voi aiheuttaa häpeää ja asia voi vaivata vuosikausia. Ghostaaja ei kuitenkaan välttämättä katkaise yhteydenpitoa tietoisesti tai edes tarkoituksella.

Lippalakkipäinen, harmaaseen huppariinpukeutunut mies seisoo ikkunan edessä. Ikkunassa lukee teksti: Etelä-Saimaan A-kilta ry.

Kaupunki aikoi häätää päihdekuntoutujat kaduille – yllättävä puhelu muutti kaiken: ”Tuntui aivan uskomattomalta”

Lappeenrannassa toimivalta A-killalta loppuivat rahat. Yksityishenkilö astui esiin ja pelasti yhdistyksen toiminnan.

Bild av ungdomars fötter och ben i en soffa.

Kamalat äidit -vertaistukiryhmä käynnistyy Janakkalassa

Janakkalan perhekeskus kutsuu murrosikäisten vanhempia vertaisryhmään ja keskustelemaan chatissa nuorten elämästä.

Kuvassa on Kuopion seurakuntien nuorisotyöntekijöitä.

Kuopion seurakunnat aloittavat nuorten auttamiseen tarkoitetun Saapas-toiminnan – toimintaan etsitään parhaillaan vapaaehtoisia

Saapas-toiminta käynnistetään, koska seurakunta haluaa auttaa alueen nuoria ja olla nuorten tukena.

Mies ja nainen hymyilevinä syyssävyisen pihlajan edessä.

Saman kokenut on arvokas tuki sairastuneelle tai tämän läheisille – uusia kokemusasiantuntijoita koulutetaan taas

Keski-Pohjanmaan Opistolla on jo yhdestoista kokemusasiantuntijakurssi käynnissä. Koulutuksen tarve on kasvava.

Kolme ihmistä seisoo porttikongissa.

Oman lapsen kuoleman kanssa oppii elämään, lääkeriippuvuudesta pääsee eroon – valokuvanäyttely muistuttaa, että kaikesta voi toipua

Elämän ankarista käänteistä voi selvitä. Näin on tapahtunut yhdelletoista ihmiselle, joiden kuvat todistavat toivosta Minun tarinani -näyttelyssä Raumalla.

Päihteidenkäytöstä toipuva Jaakko Nurmi.

Addiktiosta toipuvat nuoret perustivat kohtaamispaikan, joka on auttanut monia pysymään erossa huumeista – nyt rahoitus uhkaa loppua: "Ilman tätä mä olisin yksin"

Homebase on addiktien itsensä perustama päihteetön kohtaamispaikka Lahden keskustassa. THL:n mukaan tämä on Suomessa ainutlaatuista. Toiminnan rahoitus päättyy joulukuussa ja jatko on vielä epävarmaa.

Jarmo Laine sytyttää tulitikun saunassa.

Panttivanki Jarmo Laine uhattiin teloittaa, ja se tuli uniin vasta vuosien kuluttua – laki estää monia rauhanturvaajia saamasta apua traumoihinsa

Kriisinhallintaveteraanien terveys on tuoreen selvityksen mukaan pääosin hyvä, mutta psyykkistä hoitoa tulisi kehittää. Vertaistuki on monelle tärkein avun muoto. Sitä voi saada vaikka saunanlauteilla.

Pienen lapsen kädet, jotka ottavat tukea tuohikorista. Taustalla lelulaatikko.

Lapsiperheille uusi kohtaamispaikka kauppakeskukseen Kokkolassa

Tarjolla on vertaistukea, leikkiseuraa ja ammattilaisten neuvoja.

Galler mot en klarblå himmel.

Lapsi tarvitsee tukea ilman ennakkoluuloja, kun läheinen joutuu vankilaan – Turussa kokoontuu vertaistukiryhmä

Ryhmässä lapset voivat esimerkiksi käydä yhdessä läpi tunteita, joita syntyy, kun lähimmäistä ei pääse tapaamaan halutessaan.

Punaiseen t-paitaan pukeutunut poika ja vaaleahiuksinen, mustavalkoiseen mekkoon pukeutunut äiti halaavat toisiaan hymyillessään kameralle. Kuva on otettu ulkona terassilla, taustalla näkyy aurinkoista takapihaa.

Tuija Kaivanto tietää, kuinka arki kehitysvammaisen lapsen äitinä voi uuvuttaa – ja sen takia hän taistelee poikansa ja muiden perheiden puolesta

Pirkanmaalla on pulaa kehitysvammaisten asumispaikoista. Pirkkalalainen Tuija Kaivanto pitää asiasta ääntä poikansa Kallen ja muiden perheiden puolesta, ja oma jaksaminen on joskus kovilla.

Pinkkitukkainen äiti piirtää kahden tyttärensä kanssa.

Yksinhuoltaja Kirsti Leinonen, 26, sai ilmaista uravalmennusta ja löysi varmuuden palata työelämään – "Ennen tätä olin ihan hukassa"

EU-rahoitteinen Suunta selkeäksi -hanke tarjoaa ilmaista työelämävalmennusta ja lastenhoitoa yli sadalle yksinhuoltajalle Suomessa. Tarkoitus on etsiä keinoja yksinhuoltajien työllistymisen tueksi.

Pöydällä on piirros hahmosta, jolla kasvaa puun oksia selästä.

Suru, viha, häpeä tai syyllisyys voivat kieppua psyykkisesti sairastuneen läheisen mielessä – apua haettaessa huoli omasta jaksamisesta riittää

Mielenterveysomaisten keskusliitto toivoo, että psyykkisesti sairastuneiden omaiset otettaisiin nykyistä tehokkaammin osaksi sairastuneen kuntoutusta ja hoitoa.

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.

Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

Mies ja nainen pitävät toisiaan kädestä, kuvassa näkyvät kädet.

Kouvola haluaa antaa ihmisten auttamisesta enemmän kiitosta – kaupunkiin luodaan vapaaehtoisten verkosto, joka yhdistää tekijät ja avun tarvitsijat

Kouvolan kaupungin yhteisötyön palvelussa on luotu kehittämistä varten vapaaehtoistyön malli. Tarkoituksena on luoda verkosto, jonka avulla koordinoidaan vapaaehtoistoimintaa ja järjestetään vertaistukea.

Kaksivuotias Julius Uusitalo istuu pyörätuolissa selin kameraan. Hän ottaa kädellään oikealla puolellaan olevan hyllyn laatikostas leluja. Yllä on t-paita.

Nia Kortelaisen Julius-vauva sairastui tautiin, joka vei kyvyn liikkua ja ennakoi murheita – 83 000 euroa pistokselta maksava lääke muutti kaiken

SMA on harvinainen hermostollinen lihassairaus, joka voi jäädä aluksi helposti huomaamatta. Nia Kortelainen huolestui, kun hänen vauvansa menetti oppimansa taidot.

Harmaaseen huppariin pukeutunut mies seisoo sisällä oven edessä ja katsoo kohti.

Kun mieli tai sydän särkyy, musiikki voi auttaa – kajaanilainen Mika Lukkari tuo sanoituksissa esille omia kokemuksia tukeakseen muita

Ääni särkyneille on kajaanilaisen Mika Lukkarin ja helsinkiläisen Kare Poutasen yhtye, joka tekee musiikkia tsempatakseen muita ihmisiä jatkamaan eteenpäin.

Kaksi lasta leikkii, isä seuraa vierestä vauvan touhuja.

Kuopiolainen kauppakeskus lähti mukaan parantamaan savolaisten mielenterveyttä – samalla avattiin Mielitila

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä kauppakeskus Matkus nostaa juhlavuoden teemaksi mielen hyvinvoinnin. Mukana on koko kauppakeskuksen henkilökunta.

Mikko Byckling ja Timo Karas istuvat kahvilan pöydässä. Heillä on kummallakin edessään pahvikahvikuppi ja pala kakkua.

Kauan odotettu korttelikahvila avattiin Kouvolassa: "Yhteisöllisyys on elämän suola"

Ystävänpäivänä Kouvolan uusi korttelikahvila avasi ovensa. Kaikki ovat tervetulleita Haalin yhteisölliseen kahvilaan.

Toista lastaan odottava äiti Rebekka Taipale sylissään 1,5-vuotias esikoinen Sofia.

Yksinäisyys piinasi tulevaa äitiä korona-aikana, nyt hän odottaa jo toista lastaan pandemian keskellä: "Olen paljon valoisammalla mielellä"

Tutkimuksen mukaan isien poissulkeminen rassasi esikoisiaan odottavia koronan alkuaikoina. Rebekka Taipaletta pelotti, että hän joutuu synnyttämäänkin ilman puolison tukea.

Mies seisoo torin laidalla ja hymyilee suoraan kameralle. Talvinen kuva.

Eron keskellä olevat miehet hakevat apua someryhmistä – eniten puhuttavat ero lapsista, isyys, huoltajuus ja elatusapukysymykset

Yhteishuoltajuus on usein sitä, että isä näkee lapsiaan vain viikonloppuisin ja lomilla. Etenkin nuoremmat miehet haluavat olla kiinteämpi osa perhettä, ja isyydellä on isot myönteiset terveysvaikutukset.

Henkilö kävelee lumisessa maisemassa auringon paistaessa.

Lappilaiset sairastavat enemmän kuin suomalaiset keskimäärin

Lappilaisten elintavoissa on rutkasti parantamisen varaa. Tämä käy ilmi tänään ilmestyneestä THL:n hyvinvointialueelle tehdystä asiantuntija-arviosta.

Nainen koskettaa puun lehteä syksyisessä metsässä.

Häpeä ja syyllisyys painavat henkirikoksen tekijän läheisiä: "Tuntuu, ettei minulla ole oikeutta rakastaa, mutten osaa olla rakastamattakaan"

Lauran veli tappoi miehen. Se syöksi Lauran kriisiin ja tunteiden ristiaallokkoon. Asiantuntijan mukaan henkirikoksen tekijän läheiset kantavat suurta häpeää mukanaan eivätkä usein koe ansaitsevansa apua.

Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa.

Omaishoitajien jaksaminen huolettaa, kun korona-aikana vapaapäivät jäävät pitämättä: "Voi tulla kierre, että sulkeudutaan entistä enemmän kotiin"

Moni omaishoitaja ei ole halunnut tai uskaltanut käyttää lakisääteisiä vapaitaan koronavirustartunnan pelossa. Korona-aikana omaishoitajien palveluita on avattu ja suljettu epidemiatilanteen mukaan.

mies juo viinaa, silhuetti

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä

Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.

Punaruutuiseen paitaan pukeutunut Janne Keinänen koirineen kaupunkikeskustan maisemassa, taustalla näkyy liikerakennuksia ja kävelykatu.

"Hetkeäkään en ole katunut, etten tappanut itseäni" – itsemurha-aikeista selvinnyt Janne Keinänen suree vain sitä, ettei hakenut apua aiemmin

Itsemurhissa menetetään Suomessa nelinkertainen määrä henkiä liikenneonnettomuuksiin verrattuna. Janne Keinäsen neuvo itsemurhaa miettiville on yksinkertainen: älä tee sitä vielä.

Monitor med symbol för puls och hjärta.

Pohjois-Pohjanmaan sepelvaltimotautipotilaat ensimmäisenä Suomessa mukaan digitaaliseen sydänkuntoutukseen

Hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata sydänkuntoutukseen, mutta tällä hetkellä Suomessa vain joka viides heistä saa sitä.

Mikko

Naposteletko herkkuja tai jojoileeko painosi? Moni kärsii ruokariippuvuudesta, mutta diagnoosia ei ole

Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta. Liikasyömisen taustalla voi olla pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä.

 En grundskolelärare skriver på en svart tavla

Kärsitkö sälätyöstä ja itselle kuulumattomista hommista? Turhat työtehtävät syövät opettajien motivaatiota, kertoo tutkimus

Työn turhakkeilla kuvataan työntekijän kohtuuttomaksi tai turhaksi kokemia työtehtäviä, jotka eivät kuulu työn ydintehtäviin. Tampereen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmän tuoreen pitkittäistutkimuksen mukaan turhakkeet ovat lisääntyneet opettajilla.

Roni Yildirim kahvila-olohuone Japsiksessa Haminassa.

Yli 750 nuorta oli mukana ratkaisemassa huumeongelmaa, joka velloo heidän kaveripiirissään – haluavat nyt apua entisiltä huumeidenkäyttäjiltä

Haminassa on ryhdytty ratkomaan nuorten päihteidenkäytöön liittyviä ongelmia heidän itsensä ehdottamilla tavoilla. Ratkaisuja haetaan esimerkiksi entisten huumeidenkäyttäjien eli kokemusasiantuntijoiden avulla.

Kuvassa on pyöräilijä ja juoksija meren rannassa.

"Selkäongelmista kärsivä ymmärtää parhaiten toista selkävaivaista" – paikallisyhdistykset tarjoavat liikuntaa ja vertaistukea

Kansallisella selkäviikolla tuodaan esiin selän terveyden merkitystä ja kannustetaan ihmisiä ennakoivaan itsehoitoon.

Vasemmalla kuvassa OAMKin opiskelija Sonja Valtonen sekä OHJY-hankkeen projektipääliikkö Leea Naamanka.

OAMK aloitti hyvinvointikokeilun yli sadalle opiskelijalle – opintoasioita ja jaksamista pohditaan massaluentojen sijaan pienryhmissä

Pienryhmissä saadaan esimerkiksi koko opiskelijaryhmän tapaamisia paremmin puhe kulkemaan, ja samalla opiskelijat saavat toisiltaan vertaistukea.

nainen istuu ulkona tuolissa

Vertaistukitoiminta on ollut haastavaa korona-aikana – rintasyövän sairastanut Marjatta Hautala: "Kasvokkain tapaaminen on todella tärkeää näin pitkän ajan jälkeen"

Syöpäyhdistysten vertaistukiryhmät eivät ole voineet järjestää tapaamisia, eikä yhdistys ole voinut olla läsnä esimerkiksi sairaaloissa ja hoitokodeissa. Nyt kasvokkain järjestettäviä ryhmätapaamisia on kuitenkin jo päästy hiljalleen avaamaan.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Lahden perhekeskus tarjoaa vertaistukea neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville vanhemmille

Niin sanottujen nepsy-vanhempien arkea pyritään helpottamaan ryhmässä, jossa voi antaa ja vastaanottaa vinkkejä.

Katja Suvanto lähikuvassa.

Katja Suvannolla diagnosoitiin adhd aikuisiällä – perusti vertaistukiryhmän ja levittää tietoisuutta korkeakoululla

Joensuulainen yliopisto-opettaja Katja Suvanto perusti helmikuussa adhd-vertaistukiryhmän korkeakoulutetuille. Ryhmä on saanut lyhyessä ajassa yli 700 jäsentä.

Muusikko ja väitöskirjatutkija Astrid Joutseno (Swan)

Astrid Joutsenon väitöstutkimus: Blogikirjoittaminen haastaa äitiyden normit – digitaalisesta yhteisöstä saatu vertaistuki tärkeää

Joutsenon mukaan äitien elämäkirjoitus netissä voisi auttaa myös esimerkiksi erilaisten tukimuotojen löytämisessä erilaisille äideille.

"Musiikki puhukoon", sanoo Elli Haloo, mutta pitää tärkeänä, että mielenterveydestä keskustellaan

Haloo Helsingin Elli antaa musiikin puhua, mutta pitää tärkeänä, että mielenterveydestä keskustellaan

Laulajan mielenterveysaiheinen välispiikki levynjulkkarikeikalla herätti huomiota. Monet kuulijat ovat saaneet vertaistukea uuden levyn Pelikaani-kappaleesta.

Noora Frantzin kädessä puhelin.

Sadat naiset eivät pääse läpi ruuhkautuneeseen apupuhelimeen – jos rahaa olisi, Naisten Linja avaisi toisen puhelinlinjan väkivallan uhreille

Väkivaltaa kokeville naisille tarkoitetulla Naisten Linjalla ei voida vastata kaikkiin saapuviin puheluihin. Toisen puhelinlinjan avaaminen ja ylläpito maksaisi tuhansia.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Kysymys ei aja ketään itsemurhaan, vaan auttaa avun äärelle, kertoo asiantuntija

Tänään perjantaina on itsemurhien ehkäisypäivä. Noin 800 suomalaista kuolee joka vuosi itsemurhaan. Yleisimpiä ne ovat Etelä-Savossa. Korkeita lukuja selittävät päihteiden suuri kulutus, mielenterveyden häiriöiden yleisyys ja fyysinen sairastaminen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle