Uusimmat artikkelit
Hittielokuvan näyttelijä muutti syrjäiseen taloon, jossa opiskellaan omavaraista elämää – tällaista se on
Omien ulosteiden laskeminen juomaveteen oli ilmastoahdistuksesta kärsineelle Niilo Syväojalle viimeinen pisara. Hän päätti alkaa opetella omavaraista elämää.
Biojätteistä aletaan tehdä lannoitetta ja lisää biokaasua Espoossa, mutta paljon on kiinni ihmisten valinnoista roskapöntöillään
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi paineita investointiin, jonka myötä haisevat kompostikasat pienenevät. Uusien laitteiden lisäksi HSY toivoo lisää biojätettä oikeisiin astioihin.
Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”
Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.
Omenasato on nyt parhaimmillaan – kotipuutarhan omenasato puristuu mehuksi puolessa tunnissa
Omenasato on tänä vuonna tavanomainen. Edes ruoan hinnan nousu ei ole saanut kotipuutarhureita innostumaan mehustamisesta tavallista enempää.
Inarilainen Hannu Mäkinen rakensi mökilleen oman sähköntuotannon – nyt muut kadehtivat häntä: “Tuo se vain käyttää ilmaista sähköä”
Suomessa on noin puoli miljoonaa sähköllä lämpenevää taloa. Omat pienvoimalat kiinnostavat energian hinnan nousun myötä. Paneelit viedään kohta käsistä, tuulimyllyjäkin kysytään lisääntyvässä määrin.
Suomessa ruokaa voi poimia luonnosta ja se vetoaa moniin – chileläinen Karla Soto poimi elämänsä ensimmäiset kantarellit
Ruokaomavaraisuutta voi kasvattaa luonnonantimia poimimalla. Joensuussa on menossa hanke, jonka osana opetellaan keräilytaloutta omavaraisuuden osana.
Hyökkäyssota Ukrainaan nosti rehuvalkuaisen hinnan pilviin – kotimaisten öljykasvien viljely viriää jälleen
Koko Eurooppa kärsii nyt täydennysvalkuaisen niukkuudesta.
Riikka Turusen, 32, unelmalle omavaraisuudesta naureskeltiin ensin – nyt ruoka tulee omasta pihasta ja kaupassa on käytävä vain harvoin
Omavaraisuus kiinnostaa yhä useampia, kun energian hinta nousee ja ruoka kallistuu. Riikka Turunen jätti sisäsiistin myyjän työn ja kasvattaa nyt ruokansa itse.
29-vuotiaat Marika ja Jesse ostivat röttelön metsän keskeltä – Nyt he raivaavat esiin perinnemaisemaa ja opettelevat omavaraisuutta
Pariskunta raataa pysäyttääkseen luontokadon kotipihassa.
Espoolainen Helka Pärssinen varautuu energiakriisiin säilömällä lihaa ilman pakastinta
Moni suomalainen pitää omavaraisuutta energian ja ruuan suhteen aiempaa tärkeämpänä.
Tästä sadosta riippuu suomalaisten ruokapöydän omavaraisuus – siemenvilja on pakko kasvattaa kotimaassa
Suomessa pellot saatiin keväällä kylvettyä, mutta siementä täytyi ottaa huoltovarmuusvarastoista ja itävyysprosenttia laskea 85 prosentista 80:een.
Ihmiset varustautuvat päästä varpaisiin, armeijatavaran kauppa käy ja omavaraisuus on noussut arvoonsa – näin Suomi varautuu kriisiaikaan
Ruoka ei ole kaupoista loppumassa, mutta kustannusten nousu tekee siitä entistä kalliimpaa.
Tarkenisitko kotona alle 20 asteessa? Huonelämpötilan lasku voisi auttaa irrottautumaan venäläisestä energiasta
Lahti Energian lämmöntuotantoon käyttämästä metsähakkeesta 10–15 prosenttia on tuotu aiemmin Venäjältä. Sen merkitys kotien lämpötiloihin on ollut noin kaksi astetta.
Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä
Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.
Ensin yksi mies sai idean, nyt kyläläiset syövät samasta pellosta – näin toimii yhteisöviljely, jossa vastuu ja sato jaetaan yhdessä
Oulun Huttukylässä perustettiin viime vuonna kyläläisten toimesta yhteisviljelymaa, jossa on mukana viisi perhettä. Yhteisöviljelyn suosio on kasvussa, koska puutarhaviljely, yhteinen toiminta ja lähiruoka kiinnostavat yhä enemmän.
Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä
Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.
Koronavuosi yritysten silmin: Kotimarkkina ei turvaa Suomen hyvinvointia – onneksi rahti on kulkenut rajoituksista huolimatta
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori listasi asioita, joita yritykset ovat koronavuotena oppineet.
Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?
Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.
Finland's food supply heavily reliant on imports
Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.
Ruoan kotimaisuus on harhaa – Luonnonvarakeskuksen tutkija: "Meillä ei ole ensimmäistäkään tuotetta ilman tuontia"
Suomen ruoantuotanto on riippuvainen etenkin tuontienergiasta.
Laitilan kaupunginjohtajaksi valittu Lauri Kattelus jättää Turun kaupunginhallituksen haikein mielin
Työ Laitilassa alkaa syyskuussa.
Nelilapsinen perhe elää luontaistaloudessa ilman jääkaappia ja sisävessaa – Janne Utriainen: Meillä on täällä kaikki, mitä tarvitsemme hyvään elämään
Katja Jomppanen ja Janne Utriainen ovat asuneet 12 vuotta luontaistaloudessa Inarissa.
Kajaani osti pikkurahalla muun muassa kolme vesivoimalaa ja lämpövoimalaitoksen – aikeena houkutella lisää teollisuutta
Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupalla houkutellaan lisää teollisuutta ja kehitetään yritysalue Renforsin rannan energiatoimintoja.
Pandemian lisäksi tarvitaan vain yksi asia, ja koko maailma suistuu raiteiltaan – Miika Vanhapiha valmistautuu sivilisaatiomme romahtamiseen
Kun koronavirus levisi Suomeen, Miika Vanhapiha oli siihen valmis. Hän on varautuja.
Suomalaisprofessorit ovat kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen – työ uhkaa valua hukkaan, koska Suomi on ajanut alas rokotteiden valmistuksen
Suomalaistutkijoiden koronarokote saattaa jäädä hyödyntämättä, ellei Suomessa aloiteta omaa rokotetuotantoa.

Tutkimus: Lähiruoka on suurimmalle osalle mahdottomuus – Riippuvuus tuontiruuasta lisää haavoittuvuutta koronapandemian kaltaisten kriisien aikana
Suomen pitäisi säilyttää ainakin nykyinen omavaraisuuden taso ja vähentää riippuvuutta eläinrehun valkuaisten ja lannoitteiden tuonnista, sanovat tutkijat.
Ilmastonmuutosta vastaan taisteleva viljelijä jätti peltonsa kyntämättä ja antoi matojen mellastaa – kova maa muuttui äkkiä kuohkeaksi ja joustavaksi
Viljelijä Juuso Joona on yllättynyt siitä, kuinka nopeasti hänen uusi kokeilunsa toi tuloksia.
Käykö aika pitkäksi? – Omavaraisten viisi vinkkiä, miten nauttia arjesta ilman turhaa kulutusta
Omavaraisten vinkit yksinkertaisempaan elämään
Yltäkylläisyytemme on harha – Todellista luksusta ei voi ostaa kaupasta
Entä jos vähemmän onkin enemmän?
Ilman sähköä Rainer on vapaa kapitalistisesta järjestelmästä – “Vihaan suurinta osaa ihmisistä sen takia, mitä he ovat tehneet ja ennen kaikkea, mitä ovat jättäneet tekemättä”
Rainer Rajakallio elää ilman sähköä ja juoksevaa vettä
Coronavirus epidemic boosts demand for domestic food
Finnish food industry leaders say they'll be able to produce enough provisions to weather the ongoing crisis.
Korona on lisännyt kotimaisen ruoan kysyntää jopa kymmeniä prosentteja – elintarvikeala lupaa, että tavaraa riittää ja lisää tehdään koko ajan
Suomen ainoa hiivatehdas käy ääriteholla, sillä suomalaiset ovat haalineet aineksia leipomiseen.

Erakon askeettinen ja luonnonläheinen elämäntapa herättää kunnioitusta, mutta myös pelkoa – tällainen on nykyerakko
Kun vielä takavuosina erakot olivat Lappiin paenneita miehiä, vetäydytään nyt erakoksi muun muassa ekologisista syistä.

Bambun kasvatus on ollut kantapään kautta oppimista – ja sitä riittää edelleen
Yhteensä noin sata viljelijää on kokeillut bambun kasvattamista Etelä-Pohjanmaalla. Talvet ovat olleet vaikeita ja opettavaisia.

Kansanedustaja Mikko Savola haluaa pohjalaismaakunnat energiaomavaraisiksi
Savola esittää, että Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa yhdistäisivät voimansa energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Kainuussa valmiudet tehdä kansainvälisen tason elokuvia – "Kun kaikki pienet osaset ovat kasassa, jatkumo on taattu"
Parhaillaan Kainuussa kuvataan jatko-osaa Rendel -elokuvalle. Valmistelussa on peräti 12 muuta elokuvaa.

Trumpin hallinto aikoo tiukentaa nyt laillisten siirtolaisten oloja Yhdysvalloissa – "Se on amerikkalaisen unelman ydin"
Sosiaaliavustuksia käyttäviltä siirtolaisilta halutaan evätä kansalaisuus ja pysyvä oleskelulupa.

Presidentin puutarha palasi vuosien jälkeen alkuperäiseen asuunsa – katso kuvat ainutlaatuisesta kukkaloistosta
Kotkaniemi oli Suomen tasavallan kolmannen presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen Ellen-vaimonsa koti Luumäellä. Talon lisäksi nähtävää on puutarhassa.

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Kurkista romaniarkeen, perehdy Kuun tulevaisuuteen ja tutustu Tulilahden kaksoismurhan mysteeriin
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Riitta Nykänen asuu erakkona metsän keskellä, tuottaa oman sähkönsä ja kantaa juomaveden purosta – hän on katunut elämäntyyliään vain hetken
Omavaraisuuden lisääminen ei vaadi isoja elämänmuutoksia. Ensiaskeleet voi ottaa omalta takapihalta tai lähimetsästä. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2019.

Utajärvelle rakennetaan älykylä, josta halutaan hiilineutraali ja jonka asukkaat saavat itse suunnitella
Älykylän perustamista suunnitellaan Utajärvelle Alakylään, jonne rakennettaisiin 25 taloa.

Lasse Nordlund on elänyt 30 vuotta omavaraisena keskellä metsää ja tehnyt kengätkin itse: "Isoin pala on pysyä henkisesti tasapainossa"
Ilmaston muuttajat, osa 4/4: Lasse Nordlundin ja Maria Dorffin omavaraopisto aloittaa toimintansa ensi vuonna.

Rantsilalaisen Mäkelän perheen pajassa valmistuu yksi crosskart-auto kuukaudessa – lajin suosio kasvaa nuorten keskuudessa
Crosskart on vauhdikas läpi vuoden ajettava, 6–16-vuotiaille suunnattu moottoriurheilulaji.

Helsingin Vuosaareen kaavaillaan vuokramökkikylää
Uusi, kaikille avoin virkistyskohde sijaitsisi Vuosaaren edustalla Nuottasaaressa.

Ikea rakennuttaa neljä tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen – haluaa olla kokonaan energiaomavarainen
Ikea rakensi ensimmäisen tuulipuistonsa Kemin Ajokseen. Pian ruotsalaisyritykselle valmistuu neljä uutta tuulipuistoa, joiden avulla Ikea tähtää energiaomavaraisuuteen.

Kainuulainen kierrättää puutarhajätteensä tehokkaasti
Kainuussa puutarhajätteille on järjestetty vastaanottopaikat jokaisessa kunnassa.

Luonnonvarakeskus: suomalaisten ruokajärjestelmä vaatii rohkeaa uudistamista
Suurin osa suomalaisten syömästä ruuasta on peräisin vain kourallisesta kasvi- ja eläinlajeja. Ilmastonmuutos kuitenkin muuttaa tätä.
Älä säästele korkeudessa telinettä rakentaessasi, sillä hajuherne rakastaa kiipeämistä
Tarvitset vain vanha polkupyörän renkaan ja raudoitusrautaa.
Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta
Luo runsautta, kuvioita ja korkeutta puutarhaasi.
Lue perunasta joka kasvaa Lapissa ja miten valmistat sitä parhaalla tavalla
Lapin versio on makeampi kuin muut puikulaperunat.