Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Niilo Syväojan kasvot.

Hittielokuvan näyttelijä muutti syrjäiseen taloon, jossa opiskellaan omavaraista elämää – tällaista se on

Omien ulosteiden laskeminen juomaveteen oli ilmastoahdistuksesta kärsineelle Niilo Syväojalle viimeinen pisara. Hän päätti alkaa opetella omavaraista elämää.

Toimittaja kasvosuojus päässä biokaasulaitoksessa.

Biojätteistä aletaan tehdä lannoitetta ja lisää biokaasua Espoossa, mutta paljon on kiinni ihmisten valinnoista roskapöntöillään

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi paineita investointiin, jonka myötä haisevat kompostikasat pienenevät. Uusien laitteiden lisäksi HSY toivoo lisää biojätettä oikeisiin astioihin.

Espoolaiset Teemu Ilola ja Pekka Airaksinen hankkimanssa autiotilan edustalla, katsovat kohti taloa, syksyisen harmaa päivä.

Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”

Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.

Lotta Kurjenmaa lataa murskattua omenaa koneeseen Nekalan mehuasemalla. Kädessään vihreät kumihanskat, sininen esiliina, vaaleat hiukset, musta paita.

Omenasato on nyt parhaimmillaan – kotipuutarhan omenasato puristuu mehuksi puolessa tunnissa

Omenasato on tänä vuonna tavanomainen. Edes ruoan hinnan nousu ei ole saanut kotipuutarhureita innostumaan mehustamisesta tavallista enempää.

mökki vaaran päällä

Inarilainen Hannu Mäkinen rakensi mökilleen oman sähköntuotannon – nyt muut kadehtivat häntä: “Tuo se vain käyttää ilmaista sähköä”

Suomessa on noin puoli miljoonaa sähköllä lämpenevää taloa. Omat pienvoimalat kiinnostavat energian hinnan nousun myötä. Paneelit viedään kohta käsistä, tuulimyllyjäkin kysytään lisääntyvässä määrin. 

Chileläinen Karla Soto löysi elämänsä ensimmäiset kantarellit.

Suomessa ruokaa voi poimia luonnosta ja se vetoaa moniin – chileläinen Karla Soto poimi elämänsä ensimmäiset kantarellit

Ruokaomavaraisuutta voi kasvattaa luonnonantimia poimimalla. Joensuussa on menossa hanke, jonka osana opetellaan keräilytaloutta omavaraisuuden osana.

Riikka Turunen laitumella lampaan kanssa.

Riikka Turusen, 32, unelmalle omavaraisuudesta naureskeltiin ensin – nyt ruoka tulee omasta pihasta ja kaupassa on käytävä vain harvoin

Omavaraisuus kiinnostaa yhä useampia, kun energian hinta nousee ja ruoka kallistuu. Riikka Turunen jätti sisäsiistin myyjän työn ja kasvattaa nyt ruokansa itse.

Helka Pärssinen kuopii kompostia talikolla. Taustalla on vehreä puutarha, erilaisia kasveja ja suojarakennelmia. Aurinko paistaa ja vihreät lehdet loistavat kirkkaina.

Espoolainen Helka Pärssinen varautuu energiakriisiin säilömällä lihaa ilman pakastinta

Moni suomalainen pitää omavaraisuutta energian ja ruuan suhteen aiempaa tärkeämpänä.

Viljapeltoa Loimaan lakeuksilla

Tästä sadosta riippuu suomalaisten ruokapöydän omavaraisuus – siemenvilja on pakko kasvattaa kotimaassa

Suomessa pellot saatiin keväällä kylvettyä, mutta siementä täytyi ottaa huoltovarmuusvarastoista ja itävyysprosenttia laskea 85 prosentista 80:een.

Kymijärvi III voimalaitos Lahdessa

Tarkenisitko kotona alle 20 asteessa? Huonelämpötilan lasku voisi auttaa irrottautumaan venäläisestä energiasta

Lahti Energian lämmöntuotantoon käyttämästä metsähakkeesta 10–15 prosenttia on tuotu aiemmin Venäjältä. Sen merkitys kotien lämpötiloihin on ollut noin kaksi astetta.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Huttukylän yhteisviljelijöitä

Ensin yksi mies sai idean, nyt kyläläiset syövät samasta pellosta – näin toimii yhteisöviljely, jossa vastuu ja sato jaetaan yhdessä

Oulun Huttukylässä perustettiin viime vuonna kyläläisten toimesta yhteisviljelymaa, jossa on mukana viisi perhettä. Yhteisöviljelyn suosio on kasvussa, koska puutarhaviljely, yhteinen toiminta ja lähiruoka kiinnostavat yhä enemmän.

Kokoelmakuraattori Sandra Lindblom Gallen-kallela museosta

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

  Timo Vuori, kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari

Koronavuosi yritysten silmin: Kotimarkkina ei turvaa Suomen hyvinvointia – onneksi rahti on kulkenut rajoituksista huolimatta

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori listasi asioita, joita yritykset ovat koronavuotena oppineet.

Sauli Rantanen Kera-kollektiivinen kaupunkiviljelmällä

Urbaanista ruoasta ratkaisu kasvavan väestön nälkään: Voisiko pääkaupunkiseudun ruoantuotanto olla täysin omavaraista?

Espoon entinen hallialue sai uuden elämän: kasviksia viljellään puutarhalaatikoissa ja ruokasieniä kahvinporoissa konteissa.

Ylämaankarja lepäilee aurinkoisella laitumella

Finland's food supply heavily reliant on imports

Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.

Kajaanijoen vesivoimala.

Kajaani osti pikkurahalla muun muassa kolme vesivoimalaa ja lämpövoimalaitoksen – aikeena houkutella lisää teollisuutta

Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupalla houkutellaan lisää teollisuutta ja kehitetään yritysalue Renforsin rannan energiatoimintoja.

Laboratoriomestari Eila korhonen tutkii soluviljelmää.

Suomalaisprofessorit ovat kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen – työ uhkaa valua hukkaan, koska Suomi on ajanut alas rokotteiden valmistuksen

Suomalaistutkijoiden koronarokote saattaa jäädä hyödyntämättä, ellei Suomessa aloiteta omaa rokotetuotantoa.

Lyhin mahdollinen etäisyys ruuantuotannon ja -kulutuksen välillä, Maailmankartta

Tutkimus: Lähiruoka on suurimmalle osalle mahdottomuus – Riippuvuus tuontiruuasta lisää haavoittuvuutta koronapandemian kaltaisten kriisien aikana

Suomen pitäisi säilyttää ainakin nykyinen omavaraisuuden taso ja vähentää riippuvuutta eläinrehun valkuaisten ja lannoitteiden tuonnista, sanovat tutkijat.

Lasagnevuoka

Coronavirus epidemic boosts demand for domestic food 

Finnish food industry leaders say they'll be able to produce enough provisions to weather the ongoing crisis.

Lasagnevuoka

Korona on lisännyt kotimaisen ruoan kysyntää jopa kymmeniä prosentteja – elintarvikeala lupaa, että tavaraa riittää ja lisää tehdään koko ajan

Suomen ainoa hiivatehdas käy ääriteholla, sillä suomalaiset ovat haalineet aineksia leipomiseen.

 Kullanhuuhtoja, erakko Jaakko Isola punnitsee kultaa mökissään kesällä 1968.

Erakon askeettinen ja luonnonläheinen elämäntapa herättää kunnioitusta, mutta myös pelkoa – tällainen on nykyerakko

Kun vielä takavuosina erakot olivat Lappiin paenneita miehiä, vetäydytään nyt erakoksi muun muassa ekologisista syistä.

Pyry maistelemassa Ähtärissä ja lähikunnissa kasvatettua bambua.

Bambun kasvatus on ollut kantapään kautta oppimista – ja sitä riittää edelleen

Yhteensä noin sata viljelijää on kokeillut bambun kasvattamista Etelä-Pohjanmaalla. Talvet ovat olleet vaikeita ja opettavaisia.

Kansanedustaja Mikko Savola.

Kansanedustaja Mikko Savola haluaa pohjalaismaakunnat energiaomavaraisiksi

Savola esittää, että Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa yhdistäisivät voimansa energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Elokuvan kuvauksissa monitorilla näkyy mies, joka osoittaa sivulle aseella.

Kainuussa valmiudet tehdä kansainvälisen tason elokuvia – "Kun kaikki pienet osaset ovat kasassa, jatkumo on taattu"

Parhaillaan Kainuussa kuvataan jatko-osaa Rendel -elokuvalle. Valmistelussa on peräti 12 muuta elokuvaa.

Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevän johtajan Ken Cuccinellin mukaan siirtolaisten omavaraisuus on olennainen osa amerikkalaista unelmaa.

Trumpin hallinto aikoo tiukentaa nyt laillisten siirtolaisten oloja Yhdysvalloissa – "Se on amerikkalaisen unelman ydin"

Sosiaaliavustuksia käyttäviltä siirtolaisilta halutaan evätä kansalaisuus ja pysyvä oleskelulupa.

Kotkaniemen puutarha

Presidentin puutarha palasi vuosien jälkeen alkuperäiseen asuunsa – katso kuvat ainutlaatuisesta kukkaloistosta

Kotkaniemi oli Suomen tasavallan kolmannen presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen Ellen-vaimonsa koti Luumäellä. Talon lisäksi nähtävää on puutarhassa. 

Maria Tuominen keittiössä

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Kurkista romaniarkeen, perehdy Kuun tulevaisuuteen ja tutustu Tulilahden kaksoismurhan mysteeriin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Riitta Nykänen

Riitta Nykänen asuu erakkona metsän keskellä, tuottaa oman sähkönsä ja kantaa juomaveden purosta – hän on katunut elämäntyyliään vain hetken

Omavaraisuuden lisääminen ei vaadi isoja elämänmuutoksia. Ensiaskeleet voi ottaa omalta takapihalta tai lähimetsästä. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2019.

huonekalua sahataan

Utajärvelle rakennetaan älykylä, josta halutaan hiilineutraali ja jonka asukkaat saavat itse suunnitella

Älykylän perustamista suunnitellaan Utajärvelle Alakylään, jonne rakennettaisiin 25 taloa.

Lasse Nordlund

Lasse Nordlund on elänyt 30 vuotta omavaraisena keskellä metsää ja tehnyt kengätkin itse: "Isoin pala on pysyä henkisesti tasapainossa"

Ilmaston muuttajat, osa 4/4: Lasse Nordlundin ja Maria Dorffin omavaraopisto aloittaa toimintansa ensi vuonna.

Crosskart harrastuksen voi aloittaa jo kuusivuotiana.

Rantsilalaisen Mäkelän perheen pajassa valmistuu yksi crosskart-auto kuukaudessa – lajin suosio kasvaa nuorten keskuudessa

Crosskart on vauhdikas läpi vuoden ajettava, 6–16-vuotiaille suunnattu moottoriurheilulaji.

Läheltä

Helsingin Vuosaareen kaavaillaan vuokramökkikylää

Uusi, kaikille avoin virkistyskohde sijaitsisi Vuosaaren edustalla Nuottasaaressa.

Näkymä Ajoksen tuuliturbiineista.

Ikea rakennuttaa neljä tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen – haluaa olla kokonaan energiaomavarainen

Ikea rakensi ensimmäisen tuulipuistonsa Kemin Ajokseen. Pian ruotsalaisyritykselle valmistuu neljä uutta tuulipuistoa, joiden avulla Ikea tähtää energiaomavaraisuuteen.

Puutarhajätteitä kottikärryissä.

Kainuulainen kierrättää puutarhajätteensä tehokkaasti

Kainuussa puutarhajätteille on järjestetty vastaanottopaikat jokaisessa kunnassa.

Lehmiä maitotilan aitauksessa

Luonnonvarakeskus: suomalaisten ruokajärjestelmä vaatii rohkeaa uudistamista

Suurin osa suomalaisten syömästä ruuasta on peräisin vain kourallisesta kasvi- ja eläinlajeja. Ilmastonmuutos kuitenkin muuttaa tätä.

Traktorin renkaaseen istutetut taimet

Älä säästele korkeudessa telinettä rakentaessasi, sillä hajuherne rakastaa kiipeämistä

Tarvitset vain vanha polkupyörän renkaan ja raudoitusrautaa.

Strömsön ranskalainen puutarha

Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta

Luo runsautta, kuvioita ja korkeutta puutarhaasi.

Siemenperuna

Lue perunasta joka kasvaa Lapissa ja miten valmistat sitä parhaalla tavalla

Lapin versio on makeampi kuin muut puikulaperunat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle