Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Uusimaa: Tenniskatsomon "Punatakkinen mies" Risto H. Luukkanen on kuollut

Risto H. Luukkanen kiersi maailmalla kannustamassa muun muassa Jarkko Niemistä tennisturnauksissa.

Woody Allen – pedofiilisaatana vai syytön mies?

Woody Allenin tapaus toisesta näkökulmasta.

Talvisodan ensimmäisen sotavangin traaginen tarina kirjaksi – Veikko Salkion muistelmat syntyivät jo 70-luvulla, matka kansiin kesti 50 vuotta

Rajavartijana työskennellyt Veikko Salkio ja hänen työkaverinsa siepattiin kaksi päivää ennen sodan alkamista Neuvostoliittoon.

Itsepäinen pikkurikollinen Jallu oli poliisin kahvihuoneen kestovitsi – murharyhmän ex-pomo Juha Rautaheimo sanoo "kaipaavansa häntä oudosti"

Murharyhmän johtaja kirjoitti eläkepäivillään muistelmat, jotka avaavat näköalapaikan Suomen rikoshistorian kovaan ytimeen.

Kalervo Kummolalta tulee muistelmat, säilyttänyt kaikki kalenterit: "Jotain paljastuksia varmaan tulee"

Kalervo Kummolan muistelmat valmistuvat vuoden kuluttua. Hän aikoo lopettaa aktiivisen uransa Tampereen MM-kisoihin.

Ilias lahjoitti kirjansa ja lopetti toimintansa

Pienkustantamo Ilias on lahjoittanut kirjojaan muun muassa kirjailijayhdistys Ukrille, jonka mukaan Ilias oli kääntentekevä julkaisuväylä.

Nälkää, kuolemaa ja lapsisotilaita – Suomi vuonna 1918 oli kuin Syyria tänään

Emme tiedä, mitä Enni Maria Mäntynen ajatteli teloittajiensa edessä 9.5.1918. Syksyllä hän olisi täyttänyt 15 vuotta. Nykypäivän peruskoulun kahdeksasluokkalainen ammuttiin joukkohautaan Lahdessa.

90-vuotias Hilkka Koivisto menetti sodassa veljensä mutta ei toivoaan

Loimaalainen Hilkka Koivisto muistelee sunnuntaina, kaatuneitten muistopäivänä, erityisellä lämmöllä sodassa menehtynyttä veljeään.

Tiistai 16.5.2017 (tv)

Suomessa on pulaa kokeista. Eduskunta vietti hiljaisen hetken presidentti Koiviston muistolle. Suomalaiset korkeakoulut alkavat ottaa maksuja opiskelijoilta, jotka tulevat Euroopan ulkopuolelta. Turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk on vieraillut Suomessa. Säätiedot.

Sanna Ukkola tenttasi Spedeä arvostellutta Jorma Sairasta: "Etkö sinä nauti naisten seurasta?"

Tv-alan pitkäaikainen vaikuttaja Jorma Sairanen harmitteli Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että hänen kirjastaan on poimittu vain henkilöjuttuja.

Seppo Heikinheimo ravistelee edelleen tylsää suomalaista muistelmakirjallisuutta

Seppo Heikinheimon Mätämunan muistelmat on taas esillä

Presidenttipari Obaman muistelmista yli 60 miljoonan dollarin ennätyssopimus

New Yorkissa sijaitseva kustantamo Penguin Random House on voittanut yhden tämän hetken halutuimmista kustannussopimuksista, kilpailun Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman ja hänen vaimonsa Michelle Obaman muistelmista.

Länsi-Savo: Anneli Auerin esiintymiset Mikkelissä perutaan – taustalla somekohu

Ulvilan murhamysteeristä tunnetuksi tulleen Anneli Auerin piti tulla markkinoimaan Mikkeliin kirjaansa. Mikkeliläiset ovat vastustaneet esiintymistä ankarasti, kertoo sanomalehti Länsi-Savo.

Senioriopettajat kokosivat muistonsa kouluajoista yksiin kansiin – iäkkäin muisteluihin osallistunut on 104-vuotias opettaja

Länsi-Pohjan senioriopettajat ovat tehneet muistelmateoksen Opin tiellä oppineita. Kirjan kansien sisään on koottu tarinoita opettajien kouluaikojensa varrella kohtaamista hetkistä.

Yhä nuoremmilta artisteilta ilmestyy nyt elämäkertoja – mistä ilmiö johtuu?

Tänä syksynä on julkaistu muistelmateokset muun muassa Cheekiltä, JVG:ltä, Sami Yaffalta ja Jari Sillanpäältä. Miksi artistien muistelmia kirjoitetaan nyt niin paljon ja kuka niitä ostaa?

Auerin Murhalesken muistelmia myydään tietokirjana: "Tekijän ei tarvitse olla tietokirjailija"

Suomen tietokirjailijat eivät hyväksyisi Anneli Aueria jäsenekseen. Hän voi silti vapaasti julkaista tietokirjoja.

Kirjailija Arne Nevanlinna on kuollut

Kirjailija ja arkkitehti Arne Nevanlinna on kuollut. Hän oli 91-vuotias. Nevanlinna kuoli Helsingissä.

Pamplonan härkäjuoksu Hemingwayn merkeissä: Vanhoja pappoja ja puuhärät (video)

Kaupungissa järjestetään vuosittain kirjailijaa kunnioittava viikon kestävä Hemingway Days celebration.

Veren ja hurmoksen fiesta Pamplonassa

Hiki virtaa, härkien mylvintä täyttää kapeat kujat San Ferminin verenpunaisessa juhlassa. Espanjan Pamplonassa on juostu härkiä pakoon jo vuosisatoja. Ihmisten ja härkien mittelöistä kirjoitti Ernest Hemingway esikoisteoksessaan "Ja aurinko nousee".

Keskitysleiriltä pelastunut Nobel-palkittu Elie Wiesel kuollut

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1986 saanut kirjailija, professori ja rauhan aktivisti Eliezer "Elie" Wiesel on kuollut 87-vuotiaana.

Hannu Mäkelälle taiteen akateemikon arvonimi

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11.

Tutkimus: Hennalan vankileirillä tapettiin mielivaltaisesti yli 200 naista – nuorimmat 14-vuotiaita

Naisten ampuminen vuonna 1918 Lahden Hennalassa oli suomalaisten projekti, väittää tuore tutkimus. Lapin yliopistossa tarkastettavan tutkimuksen mukaan vankileirillä oli yli 2 000 naista ja joukossa oli myös sylivauvoja.

Jyrki Lappi-Seppälä: Tuulimyllyjä päin

Jyrki Lappi-Seppälän muistelmien Tuulimyllyjä päin avulla lukija pääsee niin 1950-luvun Helsingin kuin myöhempien vuosikymmenten innokkaiden ja palavaotsaisten kulttuuriradikaalien sisäpiirin tunnelmiin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Waltteri Torikka valmistautuu Mannerheimiksi muistelmia tutkien: "Mielenkiintoista, miten ihminen kestää sellaisen vastuun"

Baritoni Waltteri Torikka astuu kesällä 2017 kaksiin Suomen historian suurmiesten saappaisiin. Mannerheimiksi Ilmajoelle hän valmentautuu lukemalla Mannerheimin muistelmia. Toinen rooli on Hämeenkyrössä F.E. Sillanpää. Oopperarooleihin valmistautuva Torikka viihtyy myös viihteellisen musiikin puolella.

Mikko Niskanen opetti yleläisille, miten elokuvaa tehdään

Mikko Niskanen teki myös pitkän tv-uran

Iran uhkaa boikotoida maailman suurimpia kirjamessuja Rushdien takia

Kirjailija Salman Rushdie hiertää yhä Iranin poliittista johtoa. Iran uhkaa jättäytyä pois Frankfurtin kirjamessuilta, koska Rushdie pitää puheen messujen avajaisissa. Iranin uskonnollinen johtaja, ajatollah Khomeini määräsi vuonna 1989 Rushdielle kuolemantuomion, koska katsoi hänen halventaneen islamia kirjassaan Saatanalliset säkeet.

Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

Minkälainen marjastaja olet? – "Värisokea on oma lajinsa poimijoiden joukossa"

Kun lähdet marjametsään, kuljetko hurjalla vauhdilla mättäältä mättäälle vai napsitko taskuun edellämenijältä jäävät marjat? Minkälainen on värisokea marjastaja?

87 vuotta myöhässä ollut Sherlock Holmes -kirja palautui kirjastoon

Helsingin Pukinmäen kirjastossa koettiin keskiviikkona historiallisia hetkiä, kun lähes 90 vuotta myöhässä ollut teos palautettiin kirjastoon. Asiakkaan mökiltä löytynyt kirjavanhus on saanut vuosikymmenten saatossa muutaman kahvitahran ja tuoksukin on mökkimäisen ummehtunut, mutta muuten opus on priimakunnossa.

"Porista ja Raumasta ystävyyskaupungit"

Raumalainen kirjailija Heli Laaksonen teki porilaisen ystävänsä kanssa kuntalaisaloitteen Porin ja Rauman ryhtymisestä ystävyyskaupungeiksi.

Günter Grass oli Saksan kirjallisuuden suuria nimiä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Grass tunnetaan etenkin läpimurtoromaanistaan Peltirumpu, joka on käännetty 24 kielelle. Günter Grass kuoli maanantaina 87 vuoden iässä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Günter Grass on kuollut

Saksalainen Nobel-kirjailija on kuollut 87-vuotiaana.

Pyövelin kirveestä katkesi yli neljäsataa päätä Pohjanmaalla

1600–1800-luvuille sijoittuu ajanjakso, jolloin Suomessa vielä toimi pyövelien ammattikunta. Sen pääasiallinen tehtävä oli toimeenpanna kuolemanrangaistukset, jotka Suomessa tehtiin yleensä katkaisemalla kaula kirveellä. Pyövelien ammatti on herättänyt viime aikoina tutkijoiden kiinnostuksen.

Skottiullakolta löytyi unohduksiin jäänyt Sherlock Holmes -tarina

Arthur Conan Doylen uskotaan kirjoittaneen tarinan hyväntekeväisyytenä pienelle kaupungille, jossa kerättiin rahaa uuteen siltaan.

Tyttö tehtaan varjosta haettiin kotoa kesätöihin

Kemiläinen Anna-Maija Kurttila julkistaa tiistaina muistelmansa "Tyttö tehtaan varjosta". Kirjassa Kurttila muistelee elämäänsä 1940-luvun lopusta 60-luvun alkuun synnyinkaupungissaan Kemissä.

Salman Rushdie: Uskonnon on oltava satiirin kohde

Fatwan saanut kirjailija painottaa satiirin olevan vapauden puolella, tyranniaa vastaan. Hänen mukaansa uskonnollinen totalitarismi on saanut aikaan tappavan muutoksen.

Varkaat veivät Mark Twainin haudalta pronssireliefin

Kirjailijan hautamuistomerkissä oli myös hänen vävynsä pronssinen kasvokuva, mutta siihen ei ole kajottu.

Ruumiinavaus vahvisti kreikkalaiskirjailijan joutuneen murhaajan uhriksi

83-vuotias Menis Koumandareas kirjoitti romaaneja, novelleja ja esseitä sekä käänsi Hemingwayn ja Fitzgeraldin kirjoja.

Keski-Suomen Lottien muistelmat kansiin

Tuoreeseen kirjaan on koottu naisten tarinoita sota-ajalta. Lotta-Svärd lakkautettiin 70 vuotta sitten.

Anita Konkka: Unennäkijän muistelmat

Kahden taiteilijan perhe-elämä ei ollut helppoa varsinkaan lapsille. Vuonna 1958 lapset jäivät omin päin perheen asuntoon, kun isä muutti lopullisesti sihteerinsä luokse ja äiti lähti kolmeksi vuodeksi freskokurssille Roomaan. Kirjailija Anita Konkan Unennäkijän muistelmat on kulttuurihistoriallisesti tärkeä teos. Kirja on sekava mutta runsas, sillä kirjassa on melkein 600 sivua, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Pitääkö muistelmista löytyä paljastuksia?

Etenkin muistelmia ja ajankuvia, mutta myös elämäkertoja on ilmestynyt ja ilmestyy tänä syksynä runsain mitoin. Ne ovat myös hyvin luettuja. Mikä muistelmissa kiinnostaa? Pitääkö niissä olla paljastuksia?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle