Uusimmat artikkelit
Perttu Pölösen kolumni: On parempi tulla muiden kanssa toimeen kuin olla yksin oikeassa
Jotta aito dialogi voi tapahtua, meidän pitäisi luopua ajattelutavasta, että toinen ihminen on saatava ajattelemaan samalla tavalla kuin me itse, kirjoittaa Pölönen.
Nuoret perustivat filosofiakerhon, jossa kaikkien yllätykseksi parasta on kuunteleminen: “On haluttu saada kiinni siitä, mitä toinen yrittää selittää”
Filosofia toi nuoret yhteen korona-aikana Tikkurilassa.
Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin – keskustelijat tapaavat syksyllä Hämeenlinnassa
Hyvin sanottu -festivaali rohkaisee suomalaisia osallistumaan keskusteluihin tarjoamalla positiivisia kokemuksia. Osa keskusteluista nähdään myös Ylen kanavilla.
Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin syksyllä Hämeenlinnassa
Tapahtuma järjestetään syys-lokakuun vaihteessa.
Sotaa työkseen selittävän Mika Aaltolan elämä mullistui kolme viikkoa sitten, kun hänen esikoisensa syntyi: "Lapsen silmistä näkee toivon"
Mika Aaltola puhuu toivosta Menikö tunteisiin? -ohjelmassa
Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa
On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä.
Someriita voi räjähtää ilmastonmuutoksesta tai lasten kengistä – Kun keskustelussa mokaa, kaipaa moni myötätuntoa: "Ihmiset halusivat synninpäästön"
Mokaaminen pelottaa somekeskustelijoita.
Hyvin sanottu: Lapsi tarvitsee vanhempien, päiväkodin ja koulun tukea kasvaakseen hyväksi keskustelijaksi
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Onko sinua huijattu? – Tule keskustelemaan chattiin klo 21, asiantuntijana psykoterapeutti Pia Puolakka
Huijauksen uhrit tuntevat usein häpeää. Puhuminen auttaa.
Hyvin sanottu: Ennakkoluulot lievenevät, kun opimme suhtautumaan toisiimme yksilöinä: ”naapurin somalista” tulee ”naapurin Liban”
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Hyvin sanottu: Miksi ilmastohuoli ei yhdistä meitä vaan jakaa meidät leireihin?
Hyvin sanotun Kumppanisisällöt.
Auli Viitalan kolumni: Pikaopas sodan pelossa riutuville
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt ahdistusta myös meillä. Mutta ei pelkääminen, suru tai edes raivo auta ukrainalaisia yhtään, kirjoittaa Viitala. Kolumnin voi myös kuunnella.
Miniteatterin vetäjä Suvi Seppälä: teatteri on oiva paikka oppia vuorovaikutustaitoja
Hyvin sanottu -hankkeen tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.
Susi Nousiaisen kolumni: Vastuullinen aikuinen ei syyllistä lasta sodasta
Vastuullinen aikuinen ei ahdistuneenakaan syyllistä lasta sodasta tai pidä häntä sodan kokemusasiantuntijana, kirjoittaa Nousiainen
Hillo vai mantelimassa? Laskiaispullavääntö on täällä taas
Laskiaispullavääntö on täällä taas.
Kuusi vinkkiä parempaan verkkokeskusteluun
Miltä tuntuisi, jos keskustelisit itsesi kanssa?
Rokotteista puhuminen päättyy herkästi jankkaamiseen, riitaan ja rikkoutuneisiin väleihin – onnistutko keskustelemaan botin kanssa kunnioittavasti?
Ylen keskustelubotti haastaa sinut harjoittelemaan kunnioittavaa keskustelua vaikeasta aiheesta – koronarokotteesta. Saat asiantuntijapalautetta valinnoistasi.
Kauan odotettu korttelikahvila avattiin Kouvolassa: "Yhteisöllisyys on elämän suola"
Ystävänpäivänä Kouvolan uusi korttelikahvila avasi ovensa. Kaikki ovat tervetulleita Haalin yhteisölliseen kahvilaan.
Aivot tyhmentyvät, kun suutumme – lue, mitä ärsyyntyminen saa aikaan elimistössä
Liskoaivot tekevät rumaa jälkeä adrenaliinipäissään.
Itsemurhalle kolme läheistään menettänyt Anu Vehviläinen on oppinut, ettei surua voi suorittaa: “Suru oli aluksi raakaa, fyysistä kipua”
Anu Vehviläinen puhuu surusta Menikö tunteisiin -ohjelmassa.
Auli Viitalan kolumni: Nykyään saa sanoa ihan mitä sattuu
Nykyään, kun ihan mitä tahansa saa sanoa, myös anteeksipyynnöstä on tullut arkisempaa kuin koskaan. Tai niinhän sitä luulisi, miettii Viitala.
Keskustelukulttuuri-videosarjan tehtäväpaketti kouluille
Miten me käyttäydymme netissä?
Julia Thurén testasi: Altistin itseni verkon ilkeille keskusteluille – sykemittauksen tulokset hätkähdyttävät
Julia Thurén sai kovaa dataa suoraan sydämestään.
Kari Enqvistin kolumni: Se, joka ei koskaan ole muuttanut mielipiteitään, on sataprosenttisen varmasti väärässä
Vaikka olisimmekin asioista eri mieltä pidetään mielessä, että huutomyrskyn sijaan erimieliset kannattaa palkita ennemmin lempeällä hymyllä, joka saa olla hieman ironinen. Me olemme kuitenkin kaikki epätäydellisiä ihmisiä, muistuttaa Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.
Alexander Puution kolumni: Yhdysvalloista maahantuotu sosiaalisen median keskustelutapa on pelkkää karkkipäiväaktivismia
Sekä toimittajien että lukijoiden olisi hyvä muistaa, että vaikka Twitterin ja Instagramin toreilla käytävä keskustelu voi olla äänekästä, se on harvoin huomionarvoista, kirjoittaa Puutio.
Tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa, kysyy Meidän Tuukka – osallistu keskusteluun!
Tuukka Pasanen kysyy, tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa.
23-vuotiaan Niilo Virran elämä muuttui, kun hän sai katseohjauslaitteen ja äänen isoveljeltään: “Onhan se nastaa räpätä omalla äänellä”
Apuvälineitä käyttävä ei ehdi mukaan nopeaan keskusteluun.

Jani Kaaron kolumni: Miten pyhät arvot estävät meitä keskustelemasta?
Woke-kulttuuri on helikopterivanhemmuutta hauraiksi väitetyille vähemmistöille, pohtii Kaaro.
“Hirveä tyyppi”, sanoi tuttava Lottaliina Pokkisesta – juristi opetteli pois jyräävästä neuvottelutyylistä ja nyt hän kouluttaa muitakin
Kuka tahansa voi oppia hyväksi neuvottelijaksi.
Tule kommentoimaan uutta Kulttuurigaalaa yhdessä toimittaja Minna Joenniemen ja artistivieraiden kanssa!
Kulttuurigaala TV1:ssä ja Areenassa 25.11. klo 21.
Viitasaari sulki 11 jätteiden aluekeräyspistettä – päätös tehtiin jo kolme vuotta sitten
Jätepisteiden sulkeminen herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Myös kaupungin tiedottamista asiassa arvosteltiin.
Lihakohu, Marinin some ja Afrikantähti -keskustelu? Ylen päätoimittaja Jokinen: "Ne ovat hattarauutisia – hampaita viiltelee ja harmittaa"
Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa keskusteltiin siitä, onko kansaa puhuttava aihe automaattisesti uutinen ja jääkö tällöin jotain yhteiskunnallisesti merkittävää kertomatta?
APN podcast: A Wolt from the blue
The All Points North podcast considers what to take away from one of the biggest deals in Finnish business history.
Young Russians face hurdles, prejudice living in Finland
"It seems that when people hear the name Gleb, they immediately think that talking to that person is harder than talking to a Finn," 18-year-old Gleb Shumaev explained.
Trans athletes face hate speech on and off the field
Transgender high jumper Jade Nyström describes the hate speech aimed at her, as the heated conversation around the status of trans-athletes in professional sports continues.
Hossaan rakennetaan uutta kirjailijatapahtumaa – Jan Erola: "Hiljaisuus ja aito valon vaihtelu luovat dramatiikkaa"
Viikonlopun tavoitteena on saada kirjailijoiden välille yhteistyötä, ajatusten vaihtoa ja ideoita Hossan ympäristön hyödyntämiseen kirjallisessa työskentelyssä myöhemmin tulevaisuudessa.

Kalapuikkogate, intin kasvisruoka ja kauramaitosuru – lihasta luopuminen Helsingissä on vain yksi monista ruokakohuista vuosien varrella
Montako kalapuikkoa saa ottaa, miksei lapset saa eettisistä syistä kauramaitoa ja riittääkö varusmiehelle lounaaksi pussikeitto ja proteiinipatukka? Myös näistä ruoka-aiheista on kohuttu.

Marja Sannikka: Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista
Rokottamattomia painostetaan, pilkataan ja syyllistetään. Onko se paras tapa nostaa rokotuskattavuutta, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.
Puolet suomalaisista ei ole koskaan pyytänyt palkankorotusta, Liisa Salonen keräsi siihen rohkeutta viikkoja – "On tuntunut ahneelta ja likaiselta"
Miehet pyytävät useammin ja isompia palkankorotuksia kuin naiset ja odottavat myös saavansa haluamansa, kertoo tuore kyselytutkimus.
Antti Matikainen laittaa ampumansa eläimet someen, eivätkä kaikki ymmärrä miksi: "Joku kuvaa itseään salilla, minä metsässä"
Millainen on hyvä saaliskuva? Sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat vaikuttavat yleisesti ihmisten käsitykseen metsästämisestä.
Analyysi: Suomen seuraava #metoo-keskustelu käydään ehkä sinun alallasi tai minun – ja niin on luultavasti hyvä
Vuoden kuudes tai seitsemäs #metoo-keskustelu voi väsyttää. Silloin on hyvä muistaa, että kampanja on syntynyt aitojen epäkohtien ympärillä – ja myös korjannut niitä.
Tampereen areenan Uros-soppa saattaa koitua sen eduksi – asiantuntijat kohun vaikutuksesta areenan brändiin: "harvinainen tapaus, että rahan antaja osoittautui ongelmalliseksi"
Tampereen areena on ollut alituiseen otsikoissa, sen nimeämisestä lähtien. Markkinoinnin tutkijat arvioivat, mikälainen vaikutus kohuilla on areenan tulevaisuuteen.

Oikeusministeriö valmistelee taustamuistion ministerien ja kansanedustajien oikeudellisesta asemasta – Vehviläinen: Perustuslain muutos on iso asia
Ministerisyytteen tai kansanedustajan syytesuojan eduskuntakäsittelyyn ei ole luvassa nopeita muutoksia. Oikeusoppineiden kannanotoista kootaan seuraavaksi taustamuistio.
Olisiko Tampereen valtuuston rasistiseksi koettu kokous pitänyt keskeyttää? Ilmari Nurminen: "Puheenjohtajana nojaan toimintani lakiin"
Tampereen kaupunginvaltuuston keskustelusävy on puhuttanut kokouksen jälkeen. Paikalla virkansa puolesta olleet lakimiehet eivät nähneet maanantaina perusteita Veikko Vallinin puheiden (ps.) keskeyttämiseen.

Nuortenlehti Demin keskustelupalsta todettiin kulttuurisesti tärkeäksi, nyt se on tallennettu Kansalliskirjaston kokoelmiin
Internetin sisällöt ovat katoavaisia, mutta Kansalliskirjasto tallentaa kulttuuriamme myös verkosta. Kun jo lakkautetun Demi-lehden keskustelupalsta oli katoamassa viime keväänä verkosta, Kansalliskirjasto otti sen talteen.
Student racism row ignites colonial board game debate
Costumes worn by University of Helsinki students at a game-themed event have led to a wider societal debate about the popular Star of Africa game.
Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä
Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.
Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?
Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.