Uusimmat artikkelit
Osa naisista vetäytyy julkisesta keskustelusta – Anna Munsterhjelm: ”Pian meillä puhuvat vain keski-ikäiset miehet”
Sekä sosiologian professori Elina Oinas että yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva Anna Munsterhjelm korostavat, että demokratiassa kaikkien äänen pitää kuulua.
Essee: Matikanopettaja kertoi ala-asteella, että auto voi lentää rukoilemalla, ja se muutti toimittajan elämän
Toimittaja Hannes Nissinen oli sivuuttanut uskonnollisuuden lapsuuskokemusten perustella, kunnes paljastui, että moni hänen ystävänsä on hengellinen. Se pakotti arvioimaan kristinuskon uusiksi.
Hyvin sanottu -tutkimus: Suomalaisten mielestä yhteiskunnallinen keskustelu on ottanut takapakkia
Ylen ja Erätauko-säätiön luotsaama Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke tukee ja vahvistaa suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia.
Ylen uusi venäjänkielinen keskusteluohjelma lupaa nostaa esiin kiehuntaa herättäviä aiheita ja tarjota vaihtoehdon Venäjän disinformaatiolle
Keskusteluohjelma palvelee etenkin venäjänkielisiä sekä Suomessa asuvia ukrainalaisia. Torstaina alkavan ohjelman voi katsoa myös suomeksi tekstitettynä jälkikäteen.
Sohvakirkossa puhutaan vallasta ja rakkaudesta
Yle Radio 1:n keskustelevassa jumalanpalvelusohjelmassa ovat vieraina piispa emerita Irja Askola ja oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman.
Presidentti Tarja Halonen: suomalainen keskusteluilmapiiri on jyrkentynyt
Suomalaisen keskustelukulttuurin tila puhutti Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille kokootuneita. Erityisesti puhumattomuus, kuplautumien ja sosiaalinen media asettavat haasteita.
Nyt on miesten vuoro sanoa mielipiteensä parisuhteesta: Puhuminen on kaiken perusta
Vanha käsitys puhumattomasta ja pussaamattomasta suomalaisjörrikästä saa kyytiä Hyvin sanotun haastattelemilta miehiltä. He eivät pelkää puhua tunteistaan ja kannustavat muitakin siihen.
Tutkija ymmärtää, miksi uhka oman terveysaseman sulkemisesta saa tunteet kuohumaan – ”Jos asia on tärkeä, siihen liittyy tunne”
Mielipiteen ilmaisuun voi rohkaista se, jos aiheesta on jo päässyt vaihtamaan näkemyksiä esimerkiksi somessa. Pirkanmaalla hyvinvointialueen aikeet supistaa palveluita ovat kirvoittaneet kiivasta keskustelua asukastilaisuuksissa.
Tuore piispa Mari Parkkinen polarisoituneesta maailmasta: ”Tehtävämme on rakentaa yhteyttä ja rauhaa, ei repiä sitä hajalle”
Mikkelin hiippakunnan uusi piispa Mari Parkkinen on arvoliberaali tasa-arvoisen avioliiton kannattaja, jolle tärkeintä on kuunteleminen – myös niiden, jotka eivät jaa hänen ajatuksiaan.
Seksuaaliterapeutti hehkuttaa muutosta: Ihmiset uskaltavat puhua enemmän seksistä
Essi Siljorannan mukaan suomalaisten kysymykset ovat muuttuneet syvällisemmiksi.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaalissa paitsi keskustellaan, niin myös kuunnellaan
Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestettävään Hyvin sanottu -keskustelufestivaaliin on vapaa pääsy.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin ohjelma vuodelle 2023
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestetään Hämeenlinnassa 29.-30.9.2023. Festivaalia voi seurata myös Yle Areenassa ja osoitteessa yle.fi.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaalilla puhutaan muun muassa yksinäisyydestä, rahasta ja nuorten hyvinvoinnista
Keskustelufestivaali järjestetään 29.-30.9.2023 Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Ylen järjestämiä keskusteluita voi seurata Yle Areenassa ja Yle.fi:ssä. Osa keskusteluista näytetään myös Yle TV1:llä.
Ystävyys on supervoima, mutta yksinäisyys sattuu – Tehtäväpaketti sosiaalisista suhteista
Mikä on ystävyyden merkitys ihmisen hyvinvoinnille? Yksinäisyys voi kohdata kenet vain, mutta mitä se tekee ihmiselle? Tartu Yle Uutisluokan oppituntipakettiin sosiaalisista suhteista.
Saara Särmän kolumni: Feministi selittää miesselittämisen
Hyvä selittäminen on vähän kuin kunnon halaus – tuottaa iloa ja lämmittää mieltä, kirjoittaa Särmä.
Joonas Konstigin kolumni: Vältä nämä keskustelumokat niin voit olla kesän juhlien sielu
Jos hyvä käytös on sitä, että saa toiset tuntemaan olonsa hyväksi, näiden seurustelutaitojen osaaminen on avain parhaaseen juhlakäytökseen, vinkkaa Konstig.
"Jos laihtuisit pari kiloo, oisit ihan söpö" – kerro, mikä kommentti tai keskustelu on jäänyt mieleesi vuosikausiksi
Ihmisen muisti on omituinen: tärkeät asiat unohtuvat, mutta joku ohimennen heitetty kommentti, kehu tai tölväisy voi jäädä mieleen vuosikausiksi. Kerro meille, mikä yllättävä kommentti on jäänyt sinun mieleesi.
Chico Muyalle, 31, suututaan toistuvasti, kun hän vastaa kysymykseen: Oletko kokenut rasismia Suomessa?
Kun Chico Muya, 31, muutti Helsinkiin, hän kammosi kaikkea ihmisistä rakennuksiin. Erityisesti häntä hämmensi suomalainen keskustelukulttuuri.
Eduskunnan keskusteluilmapiiri risoo kokeneita kansanedustajia – ”Kielenkäyttö saa voimaan pahoin”, ”Kyselytunnit tuntuvat kärsimykseltä”
Suurin osa Pirkanmaan kansanedustajista sanoo keskusteluilmapiirin heikentyneen päättyvällä eduskuntakaudella. Hallituspuolueissa asia kiukuttaa eniten, oppositiossa huononnusta ei juuri huomata.
Mari Leppäsen kolumni: Olemmeko riittävän yhtenäisiä?
Olemme kriisien kuluttamia ja luottamus huomiseen on koetuksella. Yhteiskunnallinen keskustelu tuntuu kärjistyvän helposti, mutta olemme aina uskoneet eri tavoin ja osanneet olla eri mieltä asioista.
Haluatko kohdata kirjailijan? Nyt pääset vaikuttamaan, kuka tulee vieraaksi Ylen lukupiiriin
Nyt sinulla on mahdollisuus päästä juttelemaan suosikkikirjailijasi kanssa! Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -kirjallisuuspodcast järjestää keväällä uuden verkkolukupiirin, johon voi osallistua kuka vain.
Miriam Attiaksen kolumni: Onko turvallisen tilan säännöillä järjestetty keskustelu vain mukavan tilan keskustelu?
Moni organisaatio ja kansalaisliike on sitoutunut keskustelukulttuurissaan turvallisen tilan periaatteeseen. Mutta jos oikeasti haluaa muuttaa maailmaa, tarvitaanko turvallisuutta vai rohkeutta?
Jamie Vesterisen kolumni: Virheen palkkana on julkisuudessa häpäisy, ja siksi keskustelukulttuurimme on jatkuvaa kinastelua
Kohdistamme huomiomme toistemme arvosteluun, ja se kannustaa meitä viisastumisen sijaan hölmöyteen, Jamie Vesterinen kirjoittaa.
Kirjastot tarjoavat suomenvenäläisille väylän osallistua politiikkaan – Anna Sidorova: ”Opimme lähtömaassa, että äänet eivät vaikuta mihinkään”
Suomessa asuvat venäjänkieliset osallistuvat harvoin paikalliseen kaupunkielämään tai politiikkaan. Seitsemän kirjastoa on alkanut kutsua erityisesti heitä yhteiskunnalliseen keskusteluun mukaan.
Julia Thurénin kolumni: Terapiassa istuu tälläkin hetkellä ihmisiä opettelemassa yhtä lyhyttä sanaa
Elämä olisi helpompaa, jos ottaisimme enemmän oppia seksityöpajasta, kirjoittaa Thurén.
Kolmikymppinen ”Jani” on ghostannut jo monet ystävänsä ja nyt hän kertoo miksi: ”Siitä on tullut pelottavan helppoa”
Hylätyksi tuleminen voi aiheuttaa häpeää ja asia voi vaivata vuosikausia. Ghostaaja ei kuitenkaan välttämättä katkaise yhteydenpitoa tietoisesti tai edes tarkoituksella. Juttu on julkaistu marraskuussa 2022.
Joka neljännen nuoren miehen mielestä keskustelu on asia, joka täytyy ”voittaa” – räp-artisti Ibe: ”Moni tuntee, että maailma on heitä vastaan”
Nuorille miehille voittaminen on tärkeää keskustelussa.
Raisa Omaheimon kolumni: Miksi kansanedustajat vastustavat argumentteja joita kukaan ei ole esittänyt?
Translain yhteydessä eduskunnassa käyty keskustelu oli ala-arvoista ja demokratian irvikuva, kirjoittaa Omaheimo.
Tässä pelissä kohtaat mahdottomia mukuloita ja kiukkuisia vanhempia – kokeile, selviätkö opettajana, terkkarina tai junnuvalmentajana
Miten sinä pärjäät terkkarin, opettajan tai valmentajan saappaissa.
Skitsofreniaa sairastava Jolanda Mikkola, 23, toivoo, ettei kukaan ajattelisi: "Hitsi, sä olet hullu" – katso neljä tarinaa siitä, miten vaikea uutinen kohdataan
Näin kohtaat vaikean uutisen tai elämäntarinan.
Testaa, osaatko tehdä keskustelusta tasavertaisen!
Heikommassa asemassa olevalle voi jäädä vain kuuntelijan ja myötäilijän osa.
Oletko kyllästynyt riitelyyn ja inttämiseen? Poimi 14 vinkkiä rakentavampaan keskusteluun
14 vinkkiä rakentavampaan keskusteluun
Konflikti syntyy, kun puheyhteys katkeaa
Konfliktit ovat osa normaalia arkea. Pahinta, mitä konfliktin kohdatessa voi tehdä, on lakaista se maton alle.
Näin pääset mukaan Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille omalta ruudultasi – lähetä kysymyksesi keskustelijoille etukäteen
Voit seurata festareita paikan päällä, Yle Areenassa, Yle palvelussa ja Hyvin sanotun some-kanavien kautta. Chatin kautta pääset osallistumaan keskusteluun.
Hyvin sanottu -keskustelufestivaali haluaa antaa ilmatilaa tavallisten suomalaisten ajatuksille – mukana nimekkäitä keskustelijoita
Tapahtumassa on kolmenlaisia keskusteluita: julkisia, luottamuksellisia ja pop up -keskusteluja. Hämeenlinnassa järjestettävä festivaali nostaa keskiöön tavallisen kansalaisen puheen.
Kysy Ylestä – tapahtuma ja lähetys 12.9. tarjoavat tilan suomalaisten kysymyksille
Yle saa vuosittain suuren määrän palautetta, toiveita ja kysymyksiä laidasta laitaan. Kysy Ylestä -ilta avaa syksyn Yle-keskustelut.
Asta Lepän kolumni: Mistä johtuu ilmastonmuutoskeskustelun aggressiivisuus?
Kun media uutisoi ilmastonmuutoksesta ja ympäristöuhista, osa some-keskustelijoista nauraa tai kiukustuu. Millä tavoin tähän pitäisi suhtautua? miettii tietokirjailija Asta Leppä.
Riku Siivosen kolumni: Ovatko alinopeutta ajavat ihmiskunnan syöpä?
Maalla pääsee harjoittelemaan taitoa, joka somessa uhkaa unohtua: kuinka kohdata ihminen, joka ajattelee asioista toisin kuin minä.
Perttu Pölösen kolumni: On parempi tulla muiden kanssa toimeen kuin olla yksin oikeassa
Jotta aito dialogi voi tapahtua, meidän pitäisi luopua ajattelutavasta, että toinen ihminen on saatava ajattelemaan samalla tavalla kuin me itse, kirjoittaa Pölönen.
Nuoret perustivat filosofiakerhon, jossa kaikkien yllätykseksi parasta on kuunteleminen: “On haluttu saada kiinni siitä, mitä toinen yrittää selittää”
Filosofia toi nuoret yhteen korona-aikana Tikkurilassa.
Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin – keskustelijat tapaavat syksyllä Hämeenlinnassa
Hyvin sanottu -festivaali rohkaisee suomalaisia osallistumaan keskusteluihin tarjoamalla positiivisia kokemuksia. Osa keskusteluista nähdään myös Ylen kanavilla.
Yle järjestää uuden Hyvin sanottu -keskustelufestivaalin syksyllä Hämeenlinnassa
Tapahtuma järjestetään syys-lokakuun vaihteessa.
Sotaa työkseen selittävän Mika Aaltolan elämä mullistui kolme viikkoa sitten, kun hänen esikoisensa syntyi: "Lapsen silmistä näkee toivon"
Mika Aaltola puhuu toivosta Menikö tunteisiin? -ohjelmassa
Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa
On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä.
Someriita voi räjähtää ilmastonmuutoksesta tai lasten kengistä – Kun keskustelussa mokaa, kaipaa moni myötätuntoa: "Ihmiset halusivat synninpäästön"
Mokaaminen pelottaa somekeskustelijoita.
Hyvin sanottu: Lapsi tarvitsee vanhempien, päiväkodin ja koulun tukea kasvaakseen hyväksi keskustelijaksi
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
Onko sinua huijattu? – Tule keskustelemaan chattiin klo 21, asiantuntijana psykoterapeutti Pia Puolakka
Huijauksen uhrit tuntevat usein häpeää. Puhuminen auttaa.
Hyvin sanottu: Ennakkoluulot lievenevät, kun opimme suhtautumaan toisiimme yksilöinä: ”naapurin somalista” tulee ”naapurin Liban”
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.