Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Näillä vinkeillä luin enemmän kirjoja

Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan aiheellisesti huolissaan, mutta aikuisistakin enemmistö kokee lukevansa liian vähän. Mistä löytää lukuinto ja -aika keskellä ruuhkaista arkea, pohtii Rask.

Mihail Siskin, venäläinen kirjailija, kirja, Sota vai Rauha.

Venäläiskirjailija kertoo Ylen haastattelussa häpeävänsä synnyinmaataan ja toivovansa, että Putinin hallinnon rikokset selvitetään

Suomessa vieraillut venäläissyntyinen kirjailija Mihail Šiškin uskoo, että Venäjä muuttuu vain, jos se käy perusteellisesti läpi menneisyytensä. Myös nykyhallinnon teot on selvitettävä.

Vanhoja postimerkkejä Kansallisarkistossa.

Runsaat sata vuotta sitten Venäjän kontrollikoneisto kiinnostui Fazerin karkkipapereista – historioitsija Reetta Hänninen selvitti, miksi

Tutkija Reetta Hänninen selvitti, miten suomalaiset vastustivat Venäjää niin sanottuina sortovuosina yli sata vuotta sitten. Osin huvittaviltakin kuulostavat tapaukset kertovat jotain myös nyky-Venäjästä.

Kirjan Hildur kansi ja Satu Rämö.

Hildur on tämän vuoden kirjailmiö – suosio yllätti kirjailija Satu Rämön itsensäkin

Lähes joka vuosi syntyy kirjailmiö, josta kaikki puhuvat ja joka myy hyvin. Silti menestys on usein yllätys niin kirjailijalle kuin kustantamollekin.

Ihmiset lukevat kirjoja GES-2:n kulttuuri- ja modernin taiteen talon aulassa.

Venäjän kirjarovio on syttynyt: uusi laki määräsi poltettavaksi 53 seksuaalivähemmistöjä käsittelevää romaania Moskovan kirjastoista

Moskovan kirjastoille toimitettiin joulukuussa luettelo kirjoista, jotka on tuhottava ”LGBT-propagandan” kieltävän lain vuoksi. Listalla on sekä palkittuja kirjailijoita että venäläisiä aktivisteja.

Draamasarja Sekasin ja sen näyttelijät.

Sekasin-tv-sarjan tekijöille taiteen valtionpalkinto – palkintoja jaettiin yhteensä 15

Hector palkittiin musiikista ja Q-teatteri toiminnastaan. Toisen kirjallisuuden kahdesta valtionpalkinnoista sai Kari Hotakainen. Valtionpalkintojen kokonaissumma on 360 000 euroa.

Kirjailija Annie Ernaux otti selfien kouluvierailullaan Tukholman Rinkebyssä.

Nobel-palkittu Ernaux: Rinkebyn ja Tenstan lapset Nobel-viikon kohokohta

Kirjallisuuden Nobelin saanut Annie Ernaux jatkoi yli 30-vuotista perinnettä ja kävi tapaamassa Tukholman maahanmuuttajalähiöiden koululaisia. Tapaaminen oli unohtumaton sekä nobelistille että oppilaille.

Jeva Skaletska vihreässä katsoo kameraan.

Kellarissa piileskellyt ukrainalainen Jeva Skaletska, 12, kuvaa päiväkirjassaan sodan kauhua: ”Ette tiedä mitä sota on, ellette ole kokeneet sitä”

Sota-ajan päiväkirjoja väitöskirjassaan tutkineen Anna-Leena Perämäen mukaan nuorten kokemukset sodan keskeltä koskettavat erityisesti, sillä heillä elämä on vasta edessä.

Sähköpatteri.

Torstai 1.12.2022 (tv)

Sähkökatkot. Aurinkosähköauto. Finlandia-palkinto. Sää.

Kirjailija Iida Rauma.

Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani paljastaa yhteiskunnan lapsivihamielisyyden

Hävitys kuvaa traumaa, jonka koulussa tapahtuva kiusaaminen eli kouluväkivalta on synnyttänyt. Iida Rauma kirjoitti romaanin todistaakseen kulttuurimme lapsivihamielisyyden. Sanoilla, joita käytämme, on valtaa, sanoo Rauma.

Kirjailija Ville-Juhani Sutinen Jyväskylän juna-asemalla.

Kun korona iski, Ville-Juhani Sutinen alkoi ahmia tuhatsivuisia järkäleitä: syntyi Tieto-Finlandialla palkittu teos poikkeuskirjallisuudesta

Sutinen on huolissaan siitä, että ”vaikeat” kirjat jäävät helppojen hittien varjoon. Hän uskoo, että isoimmilla kustantamoilla olisi varaa julkaista enemmänkin haastavaa kirjallisuutta.

Helena Petäistö katsoo hymyille suoraan kameraan. Hänen takanaan siintää pöytiä, joissa on kirjapinoja.

Katso suora lähetys Jyväskylän Kirjamessuilta – seitsemän kirjailijaa tentattavana

Jyväskylän Kirjamessuilla esiintyy lauantaina ja sunnuntaina yli sata kirjailijaa. Heistä seitsemän vierailee myös Yle Jyväskylän suorassa Areena-lähetyksessä.

Kirjailija Nilla Kjellsdotter Oravaisten Kivipuistossa

Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö on Suomen kymmenen kuunnelluimman kirjan joukossa

Oravaisissa asuvan kirjailija Nilla Kjelssdotterin dekkarin Kivipuiston tyttö tapahtumat sijoittuvat Pohjanmaan rannikolle

Författaren Mikael Niemi i tallskogen

Mikael Niemen Karhun keitto-romaanista tehdään tv-sarja – sarjan tapahtumat sijoittuvat Tornionlaakson Kengiksen kylään 1800-luvulla

Suoratoistopalvelu Disney+ tekee kuusiosaisen draamasarjan ruotsalaiskirjailijan romaanista.

Kirjoja ja valokuvia aseteltuna pöydälle.

Nämä kuusi ehdokasta kilpailevat vuoden 2022 Savonia-palkinnosta – yllättäen joukosta puuttuu Finlandia-ehdokas

Vuodesta 1986 saakka jaetun Savonia-palkinnon idea on huomioida kirjailijoita, joilla on kytkös Kuopioon ja lähiseudulle. Kuopiossa syntyneen Sami Tissarin Krysa jäi raadilta lukematta.

Kirjailija ja kolumnisti Raisa Omaheimo Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Läskiaktivismin puolestapuhuja Raisa Omaheimo vierastaa kehopositiivisuutta, mutta toivoo kehorauhaa ihan kaikille

Raisa Omaheimo kirjoitti kirjan siitä, miten vihamielisesti ja epäreilusti lihaviin ihmisiin yhteiskunnassa suhtaudutaan.

Susanna Hast otti vastaan vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Susanna Hast voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon

Väkivaltaa, traumaa ja muistia käsittelevä romaani on raadin mukaan vuoden paras suomenkielinen esikoisteos.

Kirjailija Riikka Pulkkinen.

Riikka Pulkkinen kohtasi yhden someajan suurimmista haasteista - pitääkö kirjailijan tunnustaa?

Some saa ihmiset kertomaan intiimejä asioita itsestään. Kirjailijoiden suuri kysymys on, miten käsitellä intiimiä teemaa niin, että syntyy kaunokirjallisuutta, sanoo Riikka Pulkkinen.

Juontajien paikat Finlandia-palkintojuhlassa.

Jyväskyläläiskirjailijoiden kynästä on syntynyt Finlandia-palkintoehdokkaita tälle vuodelle

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 30. marraskuuta kello 19 alkavassa tilaisuudessa.

Kirjailija Riikka Pulkkinen.

Tyttö on fantasioiden kohde ja vallankäyttäjä – tule keskustelemaan Riikka Pulkkisen romaanista Ylen lukupiiriin torstaina 10.11. klo 19

Lumo on romaani tyttöydestä, naisen raivosta ja totuuden ja sepittelyn rajasta. Tule keskustelemaan kirjailija Riikka Pulkkisen kanssa Yle chattiin!

Toimittaja-kirjailija Tero Karjalainen.

Kuusamolaisten kirjailijoiden määrä kasvaa – Tero Karjalaisen esikoisteos kertoo kuusamolaisuudesta

Toimittaja Tero Karjalainen kuvailee seikkaperäisesti kuusamolaisia ja kuusamolaisuutta. Pääosissa ovat persoonalliset ihmiset opettajista lähtien.

Nabbens våtmarker i Mariehamn.

Pohjoismaiden neuvosto jakoi 40 000 euron palkintoja – ympäristöpalkinto Maarianhaminalle, muilta osin Suomi jäi nuolemaan näppejään

Palkintoja jaettiin yhteensä viidessä kategoriassa, jotka ovat kirjallisuus, lasten- ja nuorten kirjallisuus, elokuva, musiikki ja ympäristö.

Kirjailija Mohamed Mbougar Sarr

Kuka on kirjallisuuden uusi supertähti Mohamed Mbougar Sarr, 32, joka keräsi Helsingissä kymmenien metrien nimikirjoitusjonon?

Senegalilainen kirjailija teki historiaa voittamalla Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon. Yle tapasi lukemisen maagista voimaa ylistävän tarinankertojan.

Elina Airio tummaa taustaa vasten, elinan kasvojen edessä pari saniaisen oksaa ja taustalla roikkuu nukkeja katosta.

“Pitäisi lopettaa hoivalässytys”, sanoo sosiaaliohjaaja Elina Airio, jonka esikoiskirja on uupuneen äidin hätähuuto

Kulttuurivieras ja esikoiskirjailija Elina Airion mielestä yhteiskuntaa pyörittävät pienituloiset hoivatyöntekijät. Hän on itse yksi heistä.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Suomessa pääsee asiantuntijaksi kirjoittamalla kirjan

On mahdotonta tulla hyväksi kirjailijaksi ilman lukuharrastusta. Lukemattomuus näkyy osassa esikoiskirjoista, joiden tekijät haluavat hyötyä kirjailija-tittelistä, kirjoittaa Salmi. 

 Salman Rushdie.

Kirjailija Salman Rushdielle jäi puukotuksesta vakavia vammoja — menetti näön toisesta silmästä, käsivarren hermot vaurioituneet lopullisesti

Salman Rushdien kimppuun hyökättiin New Yorkissa elokuussa, kun hän oli aloittamassa esitelmää kirjallisuusfestivaalilla.

Nuori vaaleahiuksinen tyttö metsässä koivun vieressä.

Napero-Finlandian hopeasija hauholaiselle Ester Niemiselle

Napero-Finlandia on vuosittain järjestettävä, alakoulujen oppilaille suunnattu valtakunnallinen sadunkirjoituskilpailu.

Kirjailija Jussi Siirilä seisoo kirjahyllyn vieressä.

Sorjonen-kirjojen kirjoittaja saa Lapin taidepalkinnon - kirjailija Jussi Siirilän teoksissa satiiri kohdistuu yhteiskunnallisiin ilmiöihin

Lapin taidetoimikunta palkitsee kemiläisen Jussi Siirilän ansiokkaasta kirjailijan urastaan. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Siirilä on kirjoittanut Sorjonen-kirjoja salanimellä J.M.Ilves.

Piirretty kuva, jossa prinsessa selaa kännykkää kirjakasan alla.

Testaa kuinka hyvin tunnistat kirjallisuuden ajattomat sitaatit — vain harva saa täydet pisteet

Kirjallisuuden klassikot kestävät aikaa, ja siksi niistä poimitut sitaatit puhuttelevat vielä tänäänkin.

Kuva Sotkamon keskustasta. Kadulla näkyy autoja ja jalankulkijoita.

Kainuun seuraavat kirjamessut järjestetään kuukauden kuluttua Sotkamossa – mukana 18 kirjailijaa

Kirjamessut on osa Sotkamon kunnan juhlavuotta. Messuilla julkistetaan novellikokoelma, johon haettiin Sotkamoon ja sotkamolaisuuteen liittyviä novelleja kirjoituskilpailussa.

Kirjailija Satu Rämö pitää käsissään kirjaansa Hildur. Taustalla graafinen taustakuva.

Hildur-dekkari on saanut aikaan suoranaisen Islanti-buumin – Ylen lukupiirissä kehuttiin Satu Rämön esikoiskirjan tunnelmaa ja miljöötä

Kirjailija Satu Rämö keskusteli lukijoiden kanssa verkkolukupiirissä. Jotkut osallistujat olivat matkustaneet Islantiin Hildurin innoittamina. Lukijat kyselivät Rämöltä myös kirjan jatko-osista.

Nobel-voittaja Annie Ernaux.

Torstai 6.10.2022 (radio)

Kirjallisuuden Nobel-palkinto. Puolustustarvikkeita Ukrainalle. Hyökkäys päiväkotiin Thaimaassa. Puolueiden kannatus. Sää.

Annie Ernaux sitter vid ett bord och tittar framåt.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voitti Annie Ernaux

Ranskalainen Ernaux on kartoittanut teoksissaan muun muassa vanhempiensa sosiaalista etenemistä ja intohimoista ihmissuhdettaan.

Salman Rushdie seisoo valokeilassa tummaa taustaa vasten.

Analyysi: Puukotuksesta selvinnyt Salman Rushdie on tänään vahvoilla kirjallisuuden Nobel-voittajaksi, mutta yllätys on jälleen mahdollinen

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon on saanut naiskirjailija vain 16 kertaa. Ruotsin akatemia julkistaa palkinnon saajan tänään klo 14 Suomen aikaa.

Kirjailija Satu Rämö kallion edessä villapaita päällään.

Islannissa asuva Satu Rämö on somevaikuttaja, jonka esikoisdekkari hurmasi suomalaiset

Satu Rämö elää ja hengittää someyleisönsä tahdissa. Nyt hänen Islannin tarunhohtoisiin maisemiin sijoittuvat dekkarinsa valloittavat myös kaunokirjallisuuden maailmaa.

Kirjailija Satu Rämö seisoo hiukset hulmuten.

Kadonneita lapsia ja jäätikköromantiikkaa – tule keskustelemaan kirjailija Satu Rämön dekkarista Ylen lukupiiriin torstaina 6.10. klo 19

Hildur-dekkari nousi kesällä nopeasti lukijoiden suursuosikiksi. Lumouduitko sinäkin Islannin maisemista lukiessasi romaania? Tule keskustelemaan Satu Rämön kanssa Yle chatiin 6.10. klo 19!

Marilyn Monroe (Ana de Armas) sitter i en soffa med en tidning i handen och ser förbryllad ut.

Marilyn Monroesta kertova Blonde-elokuva hämmentää – uutta tulkintaa ikonisesta Hollywood-tähdestä pidetään vanhentuneena ja seksistisenä

Joyce Carol Oatesin romaaniin perustuva Blonde-elokuva on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Netflixin elokuvaa on moitittu esineellistäväksi ja ahdistavaksi.

Heli Laaksonen.

Luontoneuvojaksi valmistunut Heli Laaksonen päätti jatkaa runoilijana, vaikka myyntiluvut ovat laskeneet: "Ajattelin, että en enää kirjoita"

Heli Laaksonen julkaisi ensimmäisen luontokirjansa, jossa hän tarkastelee luonnon ihmeitä omalla humoristisella tavallaan. Kirjassa murrekielestään tunnettu Laaksonen käyttää yleiskieltä.

Kirjailijat Reijo Mäki, Niina Repo ja Mikko Kalajoki koostekuvassa.

True crime kiehtoo, mutta miksi? Reijo Mäki, Niina Repo ja Mikko Kalajoki pohtivat murhien viehätystä – katso keskustelu Turun kirjamessuilta

Murhien lisäksi kirjailijakolmikko muistelee lapsuutensa suosikkikirjoja. Viikonvaihteen messutapahtuman teemana puolestaan on kuvataide kaikissa muodoissaan.

Kritiikin punnukset -palkinto jaettiin Turun kirjamessuilla. Vuonna 2022 palkinnon saivat Heikki Kännö ja Aada Sévon

Kritiikin punnukset -palkinto turkulaiselle Heikki Kännölle ja kaarinalaiselle Aada Sevónille

Suomen arvostelijan liiton Kritiikin Punnuksia on jaettu jo yli 40 vuotta.

Laila Hirvisaaren muistolehmuksen äärellä kirjailijan tyttäret, veli sekä sisko.

Laila Hirvisaari sai oman muistolehmuksen 10 000 lehmuksen joukkoon – Eve Hietamies: "Tämä on äärettömän upea kunnianosoitus"

Lappeenrannan kaupunki kunnioitaa edesmennyttä kirjailija Laila Hirvisaarta muistolehmuksella.

Hilary Mantel kuvattuna vuonna 2017.

Booker-palkittu kirjailija Hilary Mantel on kuollut

Mantel tuli tunnetuksi etenkin historiallisesta Thomas Cromwell -trilogiasta. Hän oli ensimmäinen nainen, joka on saanut arvostetun Booker-palkinnon kahdesti.

Joensuun kaupungin kirjasto

Joensuun pääkirjaston syyskauteen mahtuu esikoiskirjailijoiden vierailuita sekä kielikahvila

Suomen kielen kielikahvila järjestetään jatkossa joka tiistai. Esikoiskirjansa tänä vuonna julkaisseita, paikallisia kirjailijoita pääsee tapaamaan kirjastolla kerran kuussa.

Kirjailija Nilla Kjellsdotter Oravaisten Kivipuistossa

Nilla Kjellsdotterin Pohjanmaan rannikolle sijoittuva dekkari on ollut menestys

Oravaisissa asuvan kirjailijan Kivipuiston tyttö -dekkaria on myyty Suomessa ja Ruotsissa yhteensä yli 50 000 kappaletta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle