Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

En bild av aura å.

Kauris jumiutui Aurajokeen, eikä päässyt ylös – pelastuslaitos noukki hätääntyneen eläimen pois vedestä

Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai eläinpelastustehtävän maanantaina aamulla Turun ydinkeskustaan, kun Aurajoessa ui kauris.

Kauris tai peura liikkuu Helsingin Kaivopuiston alueella viheriköllä. Eläimen ympärillä nurmikkoa, puita ja kalliota.

Tällainen sarvipää seikkaili Helsingin Kaivopuistossa – paistatteli päivää pihamaalla ja ui lopulta Uunisaareen

Poliisilla ei ole välineistöä tai aikaa eksyneen eläimen nukuttamiseen, joten keskustaan eksyneen nisäkkään kohtalo voi usein olla lopettaminen.

Lehmiä laitumella.

Viikin lehmät kirmasivat kilpaa kesälaitumelle – katso riemukas video

Helsinkiläislehmät laittoivat vauhtia sorkkiinsa, kun ovet avautuivat vihertävää laidunta kohti.

Pelastuslaitoksen paloautoja Peikko Finlandin alueella Lahden Vipusenkadulla.

Ohikulkijat huolestuivat jäihin pudonneesta peurasta Viralanjärvellä tiistai-iltana

Pelastuslaitos sai kaksi hälytystä jäihin pudonneesta peurasta. Kummassakin tapauksessa peura pääsi omin voimin jatkamaan matkaa.

 Henkilö pitää kädessään kännykkää, jonka näytöllä näkyy kuva Ylen eduskuntavaalien 2023 puoluekoneesta.

Perjantai 3.3.2023 (tv)

Vaalikone. Korot. Peurat. Sää.

Kaksi villisikaa ulkoilee eläintarhan aitauksessa.

Villisikojen määrä on kääntynyt laskuun

Villisikakannan nopea kasvu on taittunut. Luke kertoo, että viime vuonna metsästäjät saivat saaliiksi noin tuhat sikaa. Määrä laski neljänneksellä vuodesta 2021. Myös eläin havainnot ovat vähentyneet.

Hirvivaarasta varoittava liikennemerkki. Kyltin alla on tieto siitä, että hirviä on 4,5 kilometrin matkalla.

Hirvisaalis pieneni Kainuussa, viime syksynä käytettiin noin 90 prosenttia myönnetyistä luvista

Kainuuseen myönnettiin hirven pyyntilupia noin 20 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hirvikantaa on viime vuosina pienennetty asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi.

Hirvivaarasta varoittava liikennemerkki. Kyltin alla on tieto siitä, että hirviä on 4,5 kilometrin matkalla.

Hirvikolarien riski noussut Kangasniementiellä: hirvihavaintoja tehdään pienellä alueella päivittäin

Mikkelin ja Kangasniemen välisellä tiellä on viime vuosina tapahtunut paljon hirvikolareita.

Lankkujen välistä pilkistää sian kiinni oleva silmä.

Lempistä ja Lyytistä piti tulla joulukinkkuja, mutta kohtalo päätti toisin

Kesällä kahdeksan porsasta karkasi teurastamon kuljetusautosta. Kaksi niistä pääsi Porvooseen eläinten turvakotiin. Lyytiksi ja Lempiksi nimetyille porsaille kuuluu hyvää.

Lehmä tuijottaa kameraa.

Vaajakoskella ällistyttiin, kun vauhko lehmä ilmestyi kahlaamaan liikenneympyrään – ”Olin, että WHAT!”, sanoo Tarja Onali

Vapaana juosseen lehmän lumi-iloittelut Vaajakoskella kiinnittivät ohiajajien huomion. Toistaiseksi ei ole varmaa, miten villiintyneen lehmän on käynyt.

Hirven päitä muovipussissa

Ruokaviraston tutkimus valmistui: Kyyjärvellä kaadetusta hirvestä löytyi TSE-tauti

Hirven TSE-tauti on varmistaunut Ruokaviraston tutkimuksissa perjantaina. Taudin ei tiedetä koskaan myöskään tarttuneen ihmisiin.

Kaksi villisikaa ulkoilee eläintarhan aitauksessa.

Villisikakanta vahvistuu Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa tavattu vain vaeltavia yksilöitä

Leudot talvet auttavat villisikaa levittäytymään ja lisääntymään yhä pohjoisempana. Pohjois-Karjalasta on muodostumassa uusi sika-alue, Pohjois-Savossa sikakanta on edelleen vakiintumaton.

Hirvivaarasta varoittava liikennemerkki. Kyltin alla on tieto siitä, että hirviä on 4,5 kilometrin matkalla.

Pelastuslaitos varoitti: raivokas hirvi kaatoi parikymmentä tolppaa hirviaidasta Kangasalla, jäi sarvistaan kiinni

Hirvi juuttui pelastuslaitoksen mukaan sarvistaan kiinni hirviaitaan, eikä päässyt irti.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kiinnostus isoihin eläimiin syntyi jo lapsena lehmillä ratsastaessa

Mäkelä on valmistunut maa- ja metsätaloustieteiden kandidaatiksi pääaineena kotieläintiede. Huippu-urheilija rentoutuu parhaiten ystävän maatilalla lehmiä lypsämällä ja lampaita rapsuttamalla.

Poroja Utsjoen tuntureilla.

Laidunmaiden jäätyminen johti porojen nääntymiseen viime talvena – osa poronhoitoalueista joutui aloittamaan hätäruokinnan jo marraskuussa

Luonnonvarakeskuksen raportti osoittaa, että lumi- ja kaivuolosuhteet olivat viime talvena tavanomaista vaikeammat laajoilla alueilla. Porojen kuntoa ja terveyttä heikensivät myös laidunkasvillisuudessa olleet homesienet.

Maapallo luonto kulutus ylikulutus energia.

Torstai 28.7.2022

Ihmiset ovat jo kuluttaneet loppuun tämän vuoden luonnonvarat. Neste teki hyvän tuloksen. Korona voi viedä makuaistin pitkäksi ajaksi. Suomessa kävi kesällä paljon turisteja.

Vesipuhvelit uivat kosteikossa.

Suomen ainut vesipuhvelitila haaveilee maidontuotannosta ja tilajuustoista – tuleva laki eläinten hyvinvoinnista tuskin sallii sitä

Tuleva eläinten hyvinvointilaki ratkaisee, saako puhvelia käyttää Suomessa lihan- ja maidontuotantoon vai pelkästään kosteikkojen raivaamiseen.

Metsästäjät vetävät kaadettua hirveä pois metsästä vetoliinolla.

Etelä-Savoon reilu 3000 hirvilupaa

Hirvilupien määrä väheni hieman viime vuodesta, mutta valkohäntäpeuroja saa tänä vuonna pyytää puolestaan enemmän.

Tarhattuja villisikoja.

Kaksi kulkutautia ja inflaatio romahduttivat villisikatilojen määrän Suomessa – yrittäjä: "Vaikea sanoa, paljonko meitä jää jäljelle"

Villisikatarhat ovat käyneet Suomessa harvinaisiksi. Afrikkalaisen sikaruton uhka vaati investointeja, joihin moni yrittäjä ei ollut valmis. Myös korona-aika on koetellut alaa.

Lepän norkkoja Joensuussa maaliskuussa vuonna 2017.

Perjantai 4.3.2022 (radio)

Ukrainan pakolaiset. Tiedonsaanti Venäjällä. Hirvet. Siitepölyaika. Sää.

Poroa muistuttava eläin jäällä.

Helsinkiin eksyneen mysteeripeuran arvoitus sakenee – lahtelainen luontoharrastaja saattoi kuvata otuksen joulukuussa Päijänteellä

Korkeasaaren asiantuntijoiden mukaan Arto Hyttisen valokuvaamassa peuraeläimessä on paljon samaa näköä kuin Helsinkiin harhautuneessa eläimessä. Arvoituksellinen eläin liikkui jäällä Asikkalassa.

Korkeasaaren Twitterissä 9. tammikuuta 2022 julkistama kuva eilen kiinniotetusta porosta tahi peurasta Korkeasaaren villieläinsairaalassa Helsingissä.

Helsingin kaduilla jolkotellut sarvipää selvisi kriittisestä yöstään eläinsairaalassa – poroksi arveltu eläin voikin olla peura

Poliisi otti lauantaina kiinni Helsingissä liikkuneen oletetun poron kaupunginpuutarhassa. Sarvipää kuljetettiin toipumaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan, missä se on sunnuntaina ollut jalkeilla ja nauttinut ruokaakin.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa toipumassa oleva peura.

Katso videolta, kuinka poro jolkottelee Helsingissä – poliisi on toistaiseksi keskeyttänyt etsinnät, pyytää ilmoittamaan havainnoista hätänumeroon

Poliisi selvittää, kuka poron omistaja on. Tarkoitus on palauttaa poro omistajalle. Poro ei ole lähtöisin Nuuksio Reindeer Parkista.

Valkohäntäpeura empii riistasillan ylittämistä Loimaalla.

Peuraestesilta pysäyttää sorkkaeläimen ennen ajotietä – tassuttelijat pääsevät turvallisesti yli

Ely-keskus on seurannut vuoden verran peuraestesillan ylittäjiä Loimaalla. Vain yhden valkohäntäpeuran kompurointi sillan yli tallentui riistakameraan. Esimerkiksi ilvekset tassuttelivat yli.

Jari Ollikkala tyhjässä karsinassa

Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”

Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta

Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

Valkohäntäpeurojen kanta jatkaa kasvuaan, vaikka metsästystä on lisätty rajusti

Valkohäntäpeurojen kanta jatkaa kasvuaan, vaikka metsästystä on lisätty rajusti: "Käyttäkää luvat viimeiseen asti", neuvoo MTK metsästäjiä

Erityisesti Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla on paljon valkohäntäpeuroja. Koko maassa kanta on noin 125 000 eläintä. Määrä on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana.

Villisika seisoo korkeassa ruohikossa

Riistakeskus kannustaa villisikojen metsästykseen pohjalaiskunnissa – Etelä-Pohjanmaalla elelee jo vakiintunut lauma

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tehdään säännöllisesti havaintoja villisiasta, vaikka eläimiä tavataan Suomessa eniten Etelä- ja Kakkois-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla villisiat tuottavat jo jälkeläisiä.

Maatiaislehmä Salvia Jokioisten Elonkierron kesälaitumella.

Lehmät saisivat liikkua vapaammin, pentutehtailuun puututaan – näin uusi laki parantaisi eläinten elämää

Lehmien ja sikojen olot paranevat, mutta hitaasti. Eläinsuojelujärjestöt olisivat toivoneet nopeampaa muutosta. Jo monella hallituskaudella työstetty esitys lähti tänään lausuntokierrokselle.

Kaksi villisikaa

Villisikoja on viime aikoina liikkunut lähellä asutusta Kotkassa – riistapäällikkö: "Ei ole harvinaista"

Tavallisesti liikkuvimmat laumat koostuvat nuorista villisioista ja emoista. Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Henri Mutanen kertoo, että tavallisesti villisiat tulevat asutuksen lähelle etsiäkseen ruokaa.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Villisikoja ei ole havaittu viime päivinä Stora Enson Oulun tehdasalueella, mutta Limingassa on liikkunut kuvaukseen sopiva kolmikko

Viime viikonloppuna Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehdasalueella liikkuneista eläimistä ei ole tehty alueella uusia havaintoja. Sen sijaan poliisi on saanut tietoa, että Limingan Tupoksessa on liikkunut villisikoja tällä viikolla.

Sian kärsä lähikuvassa.

Parikkalalaisen suursikalan myyntiaikaa jatketaan – ei vielä yhtään tarjousta

Parikkalan Särkisalmella sijaitsevan suursikala Sikaconin myynti jatkuu nettihuutokaupassa 155 000 euron lähtöhinnalla marraskuun neljänteen päivään saakka.

Villisikoja villisika tarhalla Suomussalmella.

Kolme villisikaa juoksentelee tehdasalueella Oulussa – eläin voi olla vaarallinen haavoittuneena tai ahdistettuna

Kolmen villisian liikkeet tallentuivat tehtaan turvakameraan lauantaita vasten yöllä. Stora Enson tehdasalueella työskenteleviä ja liikkuvia on tiedotettu asiasta, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Sikatilalliset tukalassa paikassa: pienentynyt kulutus ja alhaiset hinnat uhkaavat tuotantoa – "Moni lopettaa", uskoo tuottaja

Maatalouden kannattavuuden odotetaan pienenevän peräti viidenneksellä tänä vuonna. Heikoimmassa tilanteessa ovat sikatilalliset. Sianlihasta on ylituotantoa, kustannukset kasvavat eikä vienti vedä.

Juha Partanen heittää kuiviketta sioille.

Sianlihan kulutus on jyrkässä laskussa – tilallinen näkee tulevaisuuden synkkänä: ”Tältä alalta lopettavat ne, jotka pystyvät”

Siipikarjanlihan ennustetaan ohittavan sianlihan kulutuksen ensi vuonna. Heikko sato ja kustannustaso koettelevat maataloutta tuotantosuunnasta riippumatta.

Sika aitauksessa

Parikkalassa toimineen suursikalan tuotantotilat myynnissä

Rakennuksessa toimineen porsitussikalan toiminta päättyi vuonna 2016, kun HK Scan sanoi sopimuksen irti.

Poro loikoilee Ivalon uimarannalla

Urosporojen rykimä eli kiima-aika alkaa – luonnossa liikkujan kannattaa nyt väistää poroja, sillä niiden sarvet voivat olla tappavan terävät

Voimakkaimmat urosporot eli hirvaat kokoavat rykimän aikana naaraita eli vaatimia yhteen ja vartioivat niitä tarkasti. Ihmisen ei kannata nyt ajautua hirvaiden tielle, sillä ne voivat vartioida vaatimiaan aggressiivisesti.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Pohjois-Karjalassa sattui kaksi villisikakolaria lähes samalla kellonlyömällä sunnuntai-iltana

Henkilöauto törmäsi villisikaan Enossa ja rekka Kontiolahdella.

Mies katsoo mustaa, hymyilevää lammasta

Luonnostaan kesy terapialammas tuo hyvää mieltä, mutta voiko se tuoda myös suolistoterveyttä? Kyllä voi, uskoo maatiaiskarjaa kasvattava lääkäri

Muoniolainen lääkäri Teemu Taulavuori uskoo, että ihmisten hyvinvointi paranee eläinten parissa. Henkisen hyvinvoinnin lisäksi esimerkiksi märehtijöiden kanssa puuhailu voisi tuoda fyysistä hyvinvointia.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Pyhän eläimen sotku

Jos rakastat ajatusta pyhästä lehmästä, lue tämä ja päätä sitten, onko pyhyys siunaus vai kirous, kirjoittaa Kaaro.

Metsäpeuravaatimet vasojen kanssa syömässä

Metsäpeura halutaan pitää villinä – perimän monimuotoisuutta parannetaan eläinten siirroilla

Suomessa on kaksi villiä metsäpeurapopulaatiota. Suomenselän alueen laitamilla vaeltavien metsäpeurojen perimää pyritään monipuolistamaan täydennysistutuksella. Viime viikolla Karstulan metsiin vapautettiin yhteensä seitsemän Kuhmosta lähtöisin olevaa eläintä.

Pelastuslaitoksen saapuessa palopaikalle sikalarakennus oli täyden palamisen vaiheessa.

Tuhoisa sikalapalo Alavudella – 400 sikaa kuoli, sikala ja lämpökeskus tuhoutuivat täysin

Pelastuslaitos sai hälytyksen aamupäivällä 10 jälkeen. Palokunnan saapuessa paikalle sikala oli täyden palamisen vaiheessa. Sammutustyöt jatkuvat keskiviikko-iltapäivän.

Kaksi villisikaa

Vahva villisikakanta osassa Kanta-Hämettä – täysin tarkkaa tietoa kannasta ei ole

Tammelaan, Renkoon ja Lopelle on syntynyt vahva villisikojen keskittymä. Kanta-Hämeestä on kaadettu viimeisen vuoden aikana vain runsaat kymmenen villisikaa, sillä eläin on haasteellinen metsästettävä. Villisika on varovainen ja nopea eläin.

Lähikuva valkohäntäpeurasta metsässä.

Lauantai 24.7.2021

Suomen koronatartunnat. Indonesian koronakuolemat. Intian sateet. Venäjän Karjalan metsäpalot. Hirvieläinkolarit. Sää.

Nainen ja mies taluttavat kahta laamaa lammaslauman vieressä pellolla.

Laama on lammasvahtina lauhkea, mutta ärhäkkä lauman puolustaja petojen hyökätessä – aseena kuusi terävää taisteluhammasta

WWF:n laumanvartija-hanke testaa laamoja lammasvahteina. Laama ei pakene suden lähestyessä, vaan se on valmis taistelemaan laumansa puolesta.

Siri Taalas kiinnittää kypsimiä lampaan utareisiin.

Bäätelö on käsityönä lampaanmaidosta tehtyä jäätelöä – harvinaista herkkua tekee enää vain yksi tila Suomessa

Hauholla tehdään artesaanijäätelöä lampaanmaidosta. Pekkolan tilalla lypsetään kesällä itäfriisiläisiä maitolampaita ja tuoreesta maidosta syntyy Bäätelöä. Muita lampaanmaidosta jäätelöä tekeviä tiloja ei Suomessa enää ole.

Nemorosa-laama.

Teenage llama on the lam in western Finland

Nemorosa was supposed to guard a herd of sheep from wolves, but the 17-year-old llama escaped her duties and is now being pursued instead.

Mimmu Juntunen ampui villisian Juntusrannalla

Mimmu Juntunen, 15, ampui harvinaisen ja vaikean saaliin Suomussalmella – villisikoihin liittyy riskejä ihmisille ja sioille

Villisian lihaa kehutaan hyvänmakuiseksi, mutta eläimeen liitetään myös monenlaisia riesoja, kuten kuumetta ja lihassärkyjä aiheuttava trikiiniloinen. Villisian mukana Suomeen voi tulla myös tuhoisa afrikkalainen sikarutto.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle