Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaisnainen sai haltuunsa 12 vanhaa kirjettä ja mursi niiden kirjoituskoodit – kirjeistä paljastui erään pariskunnan koko matka kohti kuolemaa

Tietokirjailija Sanna Lönnfors sai ystävältään tsekinjuutalaisen Gärtnerin pariskunnan lähettämiä kirjeitä ajalta, jolloin juutalaisvainot Euroopassa alkoivat. Aviopari yritti pitkään pitää toivoa yllä, mutta kohtaloksi tuli Puolassa sijainnut ghetto.

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Koronan kieltäminen kannustaa kapinointiin

Pieni, mutta äänekäs osa suomalaisista vastustaa koronan vastaisia varotoimia ja rajoituksia, ja se kiihottaa radikalismiin, kirjoittaa Rysky Riiheläinen.

Lapin yliopistossa on tehty jo 56 tohtorinväitöstä taiteen alalta

Yksi uusi taiteen tohtorinväitös on tekeillä juutalaisten vainojen historiasta, jota tarkastellaan valokuvien kautta.

Juutalaisvainojen muistomerkki joutui ilkivallan kohteeksi Ranskan Strasbourgissa

Muistomerkki sijaitsee natsien toisessa maailmansodassa tuhoaman synagogan paikalla.

Felix Kerstenin fantastinen tarina

Tutki Felix Kerstenin elämänvaiheita.

Felix Kerstenin tarina on pitänyt Arto Koskista otteessaan 20 vuotta

"Tarina on liian hyvä ollakseen totta", Koskinen sanoo.

"Näin se silloinkin alkoi" – holokaustista selvinnyt Margot Friedländer huolestui juutalaisvastaisuuden noususta Saksassa

Tällä viikolla tuli kuluneeksi 80 vuotta kristalliyöstä, jona natsi-Saksa yllytti kansalaisia antisemitistisiin rikoksiin. Nyt vihapuhe nostaa taas päätään. Juttu on julkaistu marraskuussa 2018.

Historia: Obersalzbergin lapset

Miten vuoristoalueen lapset kokivat Hitlerin tapaamisen?

Historia: Holokaustin pakotunneli

Tutkijaryhmä selvittää holokaustin historiaa Liettuassa.

Miksi Martti Luther vihasi juutalaisia?

Luther oli antisemitisti

Maria Markuksen kolumni: Kansanmurhan muistelua sikalan porteilla

Tšekin Letyssä toimii julkista tukea nauttiva sikala. Se on entisen romaneja säilöneen keskitysleirin alueella. Uusi kolumnistimme Maria Markus muistuttaa, että tätäkään keskitysleiriä ei saa unohtaa, kun näemme jälleen aitojen taakse suljettuja ihmisiä Euroopassa.

Anne Frankin runo myytiin 140 000 eurolla

Harvinainen käsinkirjoitettu runo oli myynnissä hollantilaisessa huutokaupassa ja myytiin huomattavasti lähtöhintaa kalliimalla.

Raoul Wallenberg julistettiin kuolleeksi

Ruotsin verovirasto yritti saada tietoa Unkarin juutalaisten pelastajana tunnetusta Wallenbergista. Koska mitään ei kuulunut, hänet päätettiin julistaa kuolleeksi.

Natsi-Saksan juutalaisvainoista selvinneet kauneuskilpailuissa

Ikääntyneet juutalaisnaiset saivat kokea sellaista, mikä ei heille natsi-Saksassa ollut mahdollista.

Natsit kielsivät väitöstilaisuuden, nyt se onnistui – 102-vuotias väitteli tohtoriksi

Ingeborg Syllm-Rapoport joutui vuonna 1938 pakenemaan Saksasta. 1950-luvun Yhdysvalloille hänen poliittiset mielipiteensä olivat väärät, joten hän pakeni sieltäkin. Eläkkeelle hän jäi professorina Berliinissä yli 40 vuotta sitten.

Keskitysleirielokuva joka hyllytettiin 70 vuodeksi

Dokumentti kertoo hyllytetyn elokuvan tarinan.

Näkökulma: Antisemitismi - rotuopin ja salaliittoteorioiden sekasotku

Juutalaisvastaisuus on kummunnut myyttien, uskomusten ja salaliittoteorioiden hämärästä. Tämän päivän antisemitismi saa pontta Israelin ja palestiinalaisten selkkauksista, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Hannu Reime.

Anne Frankin päiväkirjoja turmeltiin Japanin kirjastoissa

Tihutyö juutalaisvainoista kertovia kirjoja vastaan on poikkeuksellinen teko Japanissa. Sen pelätään kertovan äärioikeistolaisesta suuntauksesta.

Juutalaisvainojen uhrien muistomerkki häpäistiin Berliinissä – vartiointia tehostetaan

Internetissä julkaistulla videolla mies virtsaa muistomerkille. Lisäksi monumentilta ammutaan ilotulitusraketteja.

Saksassa muistetaan juutalaisten vainon alkamista - kristalliyöstä 75 vuotta

Tuore kirja esittää uusia väitteitä välikohtauksesta, jota natsit käyttivät verukkeena kristalliyön väkivallalle.

Unkarilainen antisemitismi ajaa jo juutalaisia muuttamaan maasta

Juutalaisvihamielisyys on lisääntynyt Unkarissa, jossa elää Euroopan suurimpiin kuuluva juutalaisvähemmistö. Erityisesti nuoria muuttaa pois maasta poliittisista syistä. Unkarissa on ollut myös joitain yksittäisiä juutalaisiin kohdistuneita pahoinpitelytapauksia.

Tuhannet marssivat äärioikeistoa vastaan Unkarissa

Unkarin äärioikeistopuolueen poliitikko sanoi maanantaina, että nyt olisi "sopiva aika" laskea juutalaistaustaisten unkarilaisten määrä kansallisen turvallisuusriskin takia.

Helsingin Kaupunginteatterin Viulunsoittaja soi varman päälle

Kaupunginteatterin suurmusikaali, Viulunsoittaja katolla kipuaa vauhdilla teatterin myydyimpien esitysten joukkoon. Pari viikkoa ennen ensi-iltaa lippuja on mennyt lähes 35 000. Musikaaliyleisö arvostaa perinteistä tulkintaa ja sellaisen se myös saa.

Viulunsoittaja katolla valtaa esiintymislavan

Oulun kaupunginteatterin kevään musikaali Viulunsoittaja katolla kertoo suvaitsemattomuudesta ja ennakkoluuloista, mutta myös rakkaudesta huumoria unohtamatta.

Saksan lähetystöjen poistettava natsiajan diplomaattien kuvat

Saksan ulkoministeriö on määrännyt maan suurlähetystöt poistamaan seiniltään natsiyhteyksiä omanneiden diplomaattien muotokuvat. Määräys annettiin kuukausi sen jälkeen, kun Saksan hallituksen raportti totesi ulkoministeriön ja diplomaattien osallistuneen uskottua aktiivisemmin natsiajan juutalaisvainoihin.

Pariisin vainotut -elokuvan ikärajaa alennettiin

Valtion elokuvalautakunta on alentanut juutalaisvainoista kertovan Pariisin vainot -elokuvan ikärajaa. Aiemmin elokuvatarkastamon asettama 15 vuoden ikäraja alenee 13 vuoteen.

Saksan ulkoministeriö oli uskottua aktiivisempi juutalaisvainoissa

Saksan ulkoministeriö osallistui aiemmin uskottua aktiivisemmin natsiajan juutalaisvainoihin, ilmenee Saksan hallituksen teettämästä raportista. Diplomaatit muun muassa vakoilivat saksalaisia juutalaispakolaisia natsien puolesta, mutta olivat myös järjestämässä surmia, raportti kertoo.

Elämäntarina on pala historiaa

Forssan museon Otteita elämästä -näyttelyssä joukko forssalaisia on sukeltanut syvälle siihen, millaisessa Euroopassa he ovat elämänsä eläneet. Muistot osoittavat, ettei historia ole vain suurmiesten tekoja, vaan tavallisten ihmisten tarinoita.

Brittiläinen kohupiispa tuomittiin sakkoihin juutalaisvainojen vähättelystä

Brittiläinen kohupiispa on tuomittu saksalaisessa oikeudessa sakkoihin juutalaisiin kohdistuvan vihan lietsomisesta.

Juutalaismuseon ammuskelija kuoli ennen oikeudenkäyntiä

Washingtonin juutalaismuseossa viime kesänä ammuskellut mies on kuollut vankilassa. Haulikolla aseistautunut 88-vuotias James von Brunn tappoi vartijan lähellä Valkoista taloa sijaitsevassa juutalaisvainojen museossa.

Astrid Lindgrenin tuntematon teksti tuli julkisuuteen

Ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin aiemmin tuntematon kertomus 1990-luvulta on julkaistu Expressen-lehdessä. Ystävälle kirjoitettu tarina kertoo siitä, miten Lindgren koki juutalaisvainot lapsena ja myöhemmin sodan aikana.

Liettuassa ratkottiin riita juutalaisten hautausmaista

Liettuassa on saatu ratkottua riita vanhasta juutalaisten hautausmaasta. Juutalaisjärjestöt ovat olleet tyrmistyneitä, miksi Liettua rakentaa taloja vanhalle hautausmaa-alueelle Vilnassa.

Juutalaiset taistelevat omaisuuksistaan

Juutalaiset taistelevat yhä varastetun omaisuutensa puolesta. Tshekin Prahassa on käynnissä konferenssi, jossa he pohtivat sitä, miten natsisaksalaisten varastama omaisuus saadaan takaisin.

Yksi kuoli ammuskelussa Washingtonin juutalaismuseossa

Yksi ihminen on kuollut ja toinen haavoittunut ampumavälikohtauksessa juutalaisvainojen museossa Yhdysvalloissa. Ampujalla on yhteyksiä rasistisiin järjestöihin.

Kohupiispan katumus ei riitä paaville

Katolisen kohupiispan Richard Williamsonin anteeksipyyntö juutalaisvainojen vähättelystä ei riitä Vatikaanille. Vatikaani antoi lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun Williamson oli esittänyt anteeksipyyntönsä.

Kohupiispa pyysi anteeksi

Juutalaisten toisen maailmansodan aikaisia vainoja vähätellyt katolinen piispa on pyytänyt anteeksi näkemyksiään. Anteeksipyyntö esitettiin katolisen uutistoimiston internet-sivuilla.

Natsiupseerin pakkomaalauttamat freskot saatiin näytteille Jerusalemiin

Juutalaisen taiteilijan ja kirjailijan Bruno Shulzin saksalaiselle natsiupseerille maalaamat freskot on saatu pitkä kiistan päätteeksi näytteille juutalaisvainoista kertovaan museoon Jerusalemiin. Upseeri pakotti Shulzin maalaamaan satuihin perustavat freskot vuonna 1942 ennen kuin toinen SS-upseeri ampui hänet.

Saksassa takavarikoidaan natsilehtien näköispainoksia

Saksan viranomaiset ovat alkaneet takavarikoida aikakauslehtiä, joiden sisältönä on natsiaikaisia uutisia. Pelkästään Baijerissa viranomaiset poistivat myynnistä miltei 300 kappaletta Zeitungszeugen-lehden tuoretta numeroa.

Saksassa muistellaan kristalliyön uhreja

Saksassa muistellaan sunnuntaina natsien juutalaisvainot aloittanutta kristalliyötä. Maanantaina vastaisena yönä kristalliyöstä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Rock ja klassinen soivat kristalliyönä Saksassa

Tänään sunnuntaina tulee kuluneeksi 70 vuotta Saksan niin sanotusta kristalliyöstä, josta alkoivat natsien juutalaisvainot. Kristalliyötä aiottiin Saksassa muistaa vain yhdellä virallisella tilaisuudella, mutta brittiläinen viulisti Daniel Hope päätti, että siitä on tehtävä uhrien muistoa ja kansalaisrohkeutta kunnioittava juhlapäivä.

Israel haluaa paavin vierailulle kitkasta huolimatta

Israel on uusinut paavi Benedictus XVI:lle esittämänsä vierailukutsun juutalaisten ja katolilaisten välien kiristymisestä huolimatta.

Juutalaisvainojen "toivon viulut" soivat Jerusalemissa

Jerusalemissa on järjestetty viulukonsertti, jonka kaikki soittimet kuuluivat aikoinaan natsien juutalaisvainojen uhreille. "Toivon viuluiksi" nimetyt 17 soitinta jäivät omistajiltaan keskitysleireille ja gettoihin eri puolille Itä- ja Keski-Eurooppaa yli 60 vuotta sitten.

Juutalaissuku vaatii museoita palauttamaan varastetut taulut

Saksalainen juutalaissuku vaatii newyorkilaismuseoita palauttamaan kaksi Picasson maalausta, jotka se kadotti natsi-Saksan aikaan. Pankkiirisuku Mendelssohn-Bartholdyn omakseen väittämien maalausten yhteenlaskettu arvo on noin 270 miljoonaa euroa.

Israelissa ennustetaan Olmertin uralle loppua

Israelin tiedotusvälineet ennustavat nopeaa loppua pääministeri Edud Olmertin uralle uusimpien väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Poliisi epäilee Olmertin tehtailleen ulkomaisiin puhujamatkoihinsa liittyneitä kuitteja aiemmissa virossaan Jerusalemin pormestarina ja kauppa- ja teollisuusministerinä.

Grant teki sen mihin Mourinho ei pystynyt

Chelsean manageri Avram Grant teki sen mihin hänen edeltäjänsä Jose Mourinho ei Chelseassa pystynyt. Grant vei joukkueensa Mestareiden liigan finaaliin. Chelsean ja Manchester Unitedin välinen finaali on Mestareiden liigan ensimmäinen täysin englantilainen loppuottelu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle