Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Justus ja Niklas Kaksonen juttelevat vierekkäin ajettujen autojen etuikkunoista toisilleen hämärällä pysäköintialueella.

Jo 39 nuorta on kuollut liikenteessä tänä vuonna – parikymppiset savonlinnalaisveljekset kertovat, kuinka he välttelevät riskejä

Tämä vuosi on ollut synkkä nuorten kuolonkolareissa. Esimerkiksi Savonlinnassa on lyhyen ajan sisään tapahtunut kaksi nuorten kuolonkolaria, joissa on kuollut yhteensä viisi nuorta.

Jonne Järvinen ajotunnilla autokoulun autossa. Autokoulun opettaja Hemmo Sankari opettaa etupenkillä.

Nykyinen autokoulu on aivan liian suppea, moittii ajo-opettaja Kristiina Anunti: ”Pikakurssi, jossa yritetään sivuta vähän kaikkea”

Nuorten kuljettajien aiheuttamat tieturmat ovat lisääntyneet. Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Anunti uskoo, että yksi suurimmista syistä on liian vähäinen ajo-opetus.

Gravljus och blommor på en refug efter en allvarlig trafikolycka.

Nuorten aikuisten tieturmat ovat lisääntyneet tänä vuonna

Nuorten kuljettajien aiheuttamat tieturmat ovat lisääntyneet tänä vuonna. 85 prosenttia Suomen tieliikenneonnettomuuksissa kuolleista on miehiä.

Ajokortti nuoren kädessä

Loimaa miettii vielä, tukeeko se työttömien ajokortin hankintaa

Valtuustoaloitteessa toivotaan, että työttömän ajokortin tai ammattiajoluvan päivittämistä tuettaisiin.

lastbil

Kaikkien ajokorttiluokkien ajokorttikoulutus alkaa Kristiinankaupungissa

Edunova aloittaa tämän vuoden lokakuussa YA Drive -liikennekoulun Kristiinankaupungissa. 

Poliisiauton kylki.

Rattijuoppo ja hurjastelija poliisin haaviin Etelä-Savossa

Mäntyharjulla ojaan päätynyt kortiton kuski puhalsi 1,8 promillea. Pieksämäellä moottoripyöräilijä karautti yli 90 kilometrin tuntinopeutta taajama-alueella.

Kangasalalainen lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Sampo Holstila istumassa mopoautonsa kyydissä Kangasalan lukion pihalla.

Ajokorttilain uudistus kieltäisi yöajot ja useat kyytiläiset, mutta helpottaisi kortin saamista 17-vuotiaana – näin nuoret kuskit kommentoivat

17-vuotiaille kaavailuilla rajoituksilla halutaan vähentää kaveriporukoiden öisiä ajoja, joissa on tapahtunut vakavia onnettomuuksia. Lakiehdotus on tulossa eduskuntaan tänä syksynä.

Kemin virastotalo remontissa, metalliaidat ja teltta edessä.

Kemin poliisiaseman asiakaspalvelu on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi – erittäin kiireellisissä lupa-asioissa voi soittaa

Palvelukatkon kestosta ei ole tarkempaa tietoa. Lapin poliisilaitos tiedottaa tilanteen muuttumisesta.

Ajokortti nuoren kädessä

Road safety director: Allowing 17-year-olds to drive a mistake

A law change in 2018 loosened the requirements to obtain special exemption permits, and now there are plans to allow more 17-year-olds to get behind the wheel.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen A-studiossa.

Liikenneturvan johtaja: Poikkeuslupien myöntäminen 17-vuotiaiden ajokortteihin oli virhe

Liikenneturvan johtaja Pasi Anteroinen ehdottaa, että 17-vuotiaat saisivat ajaa ensimmäiset kolme kuukautta vain aikuisen seurassa.

Sofia Tawast nojaa valkoiseen autoon kädet puuskassa.

Toimittaja ajoi inssin 33-vuotiaana, ja nöyryytys tuntui kammottavalta – naiset mokaavat ajokokeen miehiä useammin, vaikka ovat turvallisempia kuskeja

Naiset ovat keskimäärin turvallisempia kuskeja ja helpompia ajo-oppilaita, mutta suoriutuvat silti ajokokeessa miehiä huonommin. Toimittaja Sofia Tawast meni inssiin ja selvitti syitä tilastojen epätasapainoon.

Ella Martimo seisoo mönkijänsä edessä.

Nuorten kesätienestit valuvat nyt mopoauton ja mönkijän tankkiin: "Ajeluja on pitänyt vähentää" – asiantuntijan vinkit taloudelliseen ajoon

Moni nuori taittaa matkan kouluun ja kesätöihin mönkijällä. Omia kulkupelejä tarvitaan etenkin paikoissa, joissa julkiset kulkuvälineet eivät juuri liiku.

Autokoulun oppilas ajotunnilla.

Keski-Suomen kansanedustajat antaisivat 17-vuotiaille ajokortin huoltajan luvalla – esitykseen liittyvät rajoitukset jakavat mielipiteitä

Suurin osa Keski-Suomen kansanedutajista pitää hyvänä hallituksen esitystä, jonka mukaan 17-vuotiaat eivät enää tarvitsisi ajokorttiin poikkeuslupaa, mutta ajamista yöaikana ja matkustajien määrää rajoitettaisiin.

Heikki Toivonen istuu autossaan.  Oranssi wunderbaum roikkuu kuvan etualalla.

Päättäjät epäröivät alaikäisten ajo-oikeuden kanssa, mutta Heikki Toivoselle, 18, homma on selvä: "Se on enemmän ihmisestä kuin iästä kiinni"

Eduskunta käsittelee ajokorttilain uudistusta syksyllä. Hallituksen esitys jakaa kansanedustajien mielipiteitä myös puolueiden sisällä.

Henkilö pitää virratonta avainta auton käynnistysnapin päällä.

Valtaosa Savo-Karjalan kansanedustajista ei kannata suoraan kaikkien 17-vuotiaiden ajo-oikeutta: liikenneturvallisuus huolenaiheena

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö kaikkien 17-vuotiaiden voida hankkia ajokortti. Ylen kansanaedustajakyselyyn vastasi kolmetoista kansanedustajaa viidestätoista Savo-Karjalan kansanedustajasta.

Otanmäen maauimalassa ihmisiä uimassa helteisenä päivänä.

Otanmäen maauimalassa käy vilske, mutta kylän raitilla on hiljaista – asukas: kuin pussin perällä asuisi

Lähes 60 vuotta Otanmäessä asunut ja elämäntyönsä alueella tehnyt Armas Kerman harmittelee, että kylällä syntyvät verotulot eivät juuri näy Otanmäen kehittämisessä.

Nainen ajaa autoa

Kiistelty lakiesitys 17-vuotiaiden ajokortista vaatii aikalisän – liikennevaliokunta haluaa odottaa selvitystä nuorten onnettomuusalttiudesta

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa antaa päätösvallan 17-vuotiaan ajokortin hankkimisesta huoltajalle. Tällä hetkellä siitä päättää liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka on myöntänyt poikkeusluvan lähes kaikille hakijoille.

Annukka Säätelä asettaa mustaa kypärää päähänsä. Päällä vaalea popliinitakki. Taustalla torimiljöö.

Jurrilasit paljastivat, kuinka vaarallista sähköpotkulaudalla on ajaa humalassa

Sähköpotkulautayhtiön mukaan yhä harvemmalla kaupunkilaisella on ajokortti, joten liikennesäännöt ovat monelta lautailijalta hukassa.

Portti ja aita keskellä metsää. Portti kiinni. Kuva tiestä. Päijät-Hämeen ajoharjoitteluradan portti.

Ajoharjoitteluradan toimintaa ajetaan alas Lahdessa

Harjoittelu on siirtynyt yhä enemmän simulaattoreihin, mikä on syönyt radan asiakasmääriä ja tuloja.

Suomalainen ajokortti.

Seventeen-year-olds in Finland may soon get driver's licenses

The government wants to make it possible for all 17-year-olds to get their license as a legal loophole has already allowed thousands to drive before their 18th birthday.

Seppo Viljakainen auton ratin takana tuimailmeisenä.

Kesäkuskin ajotaito voi olla hukassa talven jäljiltä – ajokyvyn arvioitsija suosittelee "ruosteenpoistoa" myös kuljettajalle

Viralliseen ajokyvyn arviointiin joutuu lääkärin määräyksestä, mutta arviointia on hyvä tehdä myös itse.

Nuori autonkuljettaja istuu auton ratissa auton ikkuna auki, poika on pukeutunut mustaan.

17-vuotiaat voivat kohta hankkia auton ajokortin huoltajan suostumuksella, mutta ajamisessa on kaksi isoa rajoitusta

Liikenneturva kommentoi ajokortti-iän käytännössä laskevan ja liikenneturvallisuuden huononevan. Uudistuksen toisaalta kiitellään lisäävän nuorten liikkumismahdollisuuksia.

Pahoin romuttunut kolariauto tien sivussa.

Liikennepsykologin mielestä nuorten miesten kaahailua vähätellään – riskinotolle liikenteessä löytyy syy aivoista

Nuorten – erityisesti miesten – aivojen kehittymättömyys vaikuttaa liikennepsykologin mukaan siihen, että he ovat valmiita ottamaan liikenteessä riskejä, jotka voivat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin.

En moped kör förbi vid ett trafikljus.

Nuoria kuolee Suomen liikenteessä enemmän kuin muissa maissa – poliisi lisää valvontaa viikonloppuöihin

Poliisi yrittää estää nuorten liikenneonnettomuuksia muun muassa tehokkaammalla valistuksella ja valvonnalla.

Lapin poliisin vanhempi konstaapeli Janne Vaarala selin kameraan poliisiauton edessä.

Kemissä jäi kiinni rattijuoppoja – kahdella kymmeniä ajoluparikkomuksia vuoden aikana

Huumetestissä jäi kiinni kaksi vanhaa poliisin tuttua. Molemmilla oli runsaasti rikkomuksia muun muassa kulkuneuvon kuljettamisesta ilman voimassa olevaa ajolupaa.

Kouvolan Ajovarman kyltti, jossa liikkeen aukiolot.

Poliisi epäilee, että ajokortteja on ostettu inssin reputtamisen jälkeen rahalla – lahjusvyyhti ulottuu eri puolille maata

Poliisi on saamassa valmiiksi tutkinnan rikosepäilystä, jossa ajokokeen reputtaneet henkilöt saivat kokeestaan hyväksytyn lahjomalla kokeen vastaanottajan.

Miro Kuntsi, Henna Ijäs, Noora Torkki ja Tinja Louho Petäjäveden lukion käytävällä. He kaikki katsovat kameraan ja hymyilevät.

Kelpaisiko ilmainen ajokortti? Pikkukuntien lukiot kisaavat opiskelijoista monin keinoin, kun oppimateriaaleista tuli kaikille maksuttomia

Pikkukunnan lukiolaiset pääsevät nyt teoriatunneille oppilaitoksen tiloissa koulupäivän aikana. Auton rattiin voi hypätä vaikkapa hyppytunnilla. Lukiolaisten liitosta arvellaan, että uusien houkutinten käyttö lisääntyy.

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Laukkanen harmittelee lukiolaisten parkkipaikkapulaa.

Yhä useampi lukiolainen kulkee koulumatkansa autolla, mutta parkkipaikoista on pulaa – pulmaan etsitään ratkaisua opiskelijoiden parkkikiekosta

Lukiolaisilla on yhä enemmän autoja lisääntyneiden ajokortin ikäpoikkeuslupien myötä. Savonlinnassa etsitään ratkaisua lukiolaisten parkkipaikkapulaan.

Henkilöauton navigaattori.

Petäjäveden lukio alkaa tarjota opiskelijoille maksutonta ajokorttikoulutusta

Petäjäveden lukio hakee imua maaliskuussa alkavasta ajokorttikoulutuksesta.

Ajokortti nuoren kädessä

Pello tarjoaa lukiossa aloittaville ilmaisen ajokortin

Maksuton ajokortti on osa lukion kehittämistyötä.

Autoilija liikenteessä.

Kerro meille: Millainen kuski olit ajokortin saatuasi?

Osallistu Radio Suomen Liikenneiltaan!

Laura Heinonen, Riku Kesälahti ja nuoriso-ohjaaja Erika Raitanen katsovat onnettomuusvideota kännykästä.

Rekkakuskiksi opiskeleva Laura Heinonen, 16, haluaa ajaa jalkapallotreeneihin – maaseudun nuoret odottavat ajokorttiuudistusta

Nuoret tarvitsevat ajokortteja varsinkin alueilla, joissa julkinen liikenne kulkee harvoin. Lakiehdotuksen mukaan jokainen 17-vuotias saisi jatkossa ajokortin huoltajan luvalla.

Liikenneopettaja neuvoo nuorta oppilasta henkilöautossa.

Ylen kysely: Moni Lounais-Suomen kansanedustajista empii 17-vuotiaiden oikeutta henkilöauton ajokorttiin

Ajokorttilain muutos on tulossa eduskuntaan kevään aikana. Lakiesityksen luonnoksessa 17-vuotiaat saisivat oikeuden henkilöauton ajokorttiin huoltajan suostumuksella.

Lukion oppilas Veeti Koski istuu opetusautossa kuljettajan penkillä.

Pikkukunnat käyvät kovaa kilpailua nuorista, ja siksi Veeti Koski, 17, saa Ähtärin lukiosta ajokortin lähes maksutta

Lähes kaikki lukion opiskelijat suorittavat turvallisen liikennekulttuurin kurssin ja saavat samalla lähes maksuttoman ajokortin. Ajokortin lisäksi eteläpohjalaislukio houkuttelee opiskelijoita frisbeegolfilla.

Ajo-opetusta Lappeenrannan keskustassa

Lakiehdotus 17-vuotiaiden laajasta ajo-oikeudesta keräsi kritiikkiä – "Muutos huonontaisi liikenneturvallisuutta"

Poliisilla ei riittäisi aikaa valvoa 17-vuotiaiden viikonloppuöiden ajokieltoa. Pyöräliitto pelkää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden joutuvan entistä suurempaan vaaraan liikenteessä.

Koulumatkat traktorilla ajava 15-vuotias eurajokelainen Ville Laaksonen nojaa traktorin oveen.

Traktorilla kouluun kulkevan Ville Laaksosen, 15, mielestä ajokortin voisi saada vuotta aiemmin: "Kunhan et ole tyhmä, vaikka joku yllyttäisi"

Hyppäsimme pikkukylässä asuvan Laaksosen traktorikyytiin marraskuisella koulumatkalla. Kunhan ikää karttuu, aikoo hän anoa poikkeuslupaa ajokortin saamiseksi 17-vuotiaana vanhempiensa suostumuksella.

Eemeli Sauhula, Okko Niemi, Markus Pottila ja Julia Talasmäki istuvat moottoripyöriensä ja mopojensa päällä parkkipaikalla Turussa.

Nuoret iloitsevat ajokorttiuudistuksesta, mutta tietävät vaarat – Okko Niemi, 17: "Rajoitus yöaikana ajosta voisi hillitä liikennekäyttäytymistä"

Liikenneturva ja kokenut liikenneturvallisuusinsinööri pitäisivät voimassa nykyisen poikkeuslupajärjestelmän, sillä tilastojen mukaan joka viides liikennekuolemista tapahtuu nuorille kuljettajille.

Yöllinen näkymä autosta

Alaikäinen kuljettaja ei saisi ajaa viikonloppuöisin – lain tiukennus jakaa lausunnon antajia

Lakiluonnos puuttuisi nuorten liikenneonnettomuuksiin rajaamalla alaikäisten ajo-oikeutta. Myös teoriakokeessa tehty vilppi johtaisi seurauksiin.

Poliisin hälytysvalo

Ajokortiton rattijuoppo kaahasi 162 km/h Forssassa – nopeusrajoitus oli 80

Miesautoilija on syyllistynyt vuoden sisällä 23 kertaa kulkuneuvon kuljettamiseen ilman ajo-oikeutta.

Liisa Siponen ja taustalla löytätavarahyllyjä.

Löysitkö lompakon ja laitoit ajokortista kuvan someen? Poliisi ei siitä tykkää – uhkana jopa identiteettivarkaus

Jyväskylän löytötavaratoimistossa on edessä kiireiset ajat. Kaupungissa järjestetään MM-rallit tulevana viikonloppuna, ja isot tapahtumat lisäävät löytötavaroiden määrää.

Hoitaja ajaa autoa.

Ajokortti ei riitä, omaa autoa vaaditaan varsinkin hoitoalalla – Superin puheenjohtaja: "Aikamoinen vaade, kun vuotuinen bruttopalkka on alle 30 000"

Omaa autoa vaaditaan yllättävään moneen työpaikkaan. Tyypillisiä ovat kotihoito, rakennus- ja korjausalan työt ja siivous. Tasavertaisista työnhakijoista voidaan valita se, jolla on oma auto käytössään.

Katsastusmies katsastaa autoa.

Inssiajoihin on niin kova tunku pääkaupunkiseudulla, että apua on haettu jo poikkeukselliselta taholta: ajokokeen saattaakin vetää autokatsastaja

Ajokortteja on suoritettu pääkaupunkiseudulla tänä kesänä 40 prosenttia aiempia vuosia enemmän. Ajokoetta on voinut joutua odottamaan jopa kuukauden päivät.

Närbild av två poliser

Poliisi otti kortteja alaikäisiltä kaahareilta Rovaniemellä

Poliisi muistuttaa, että kokematon kuljettaja ja ylinopeus ovat erityisen vaarallinen yhdistelmä.

Kädet auton ratilla.

Ajokorttia vaaditaan edelleen monessa työssä, ja se voi tulla työnhakijalle yllätyksenä – "Ensimmäisenä kysyttiin, että onhan ajokortti"

Ajokortti jää hankkimatta erityisesti isoissa kaupungeissa asuvilta. Opinto-ohjaaja pitää nuorten ympäristötietoisuutta hienona asiana, mutta muistuttaa, että ajokorttia tarvitaan monissa yllättävissäkin ammateissa.

mopopojat pyynikillä

Ajokorttilain uudistaminen sai tuhannet reputtamaan mopokokeet, nyt tilanne on kääntynyt parempaan päin

Ajokorttilain uudistus romahdutti mopokortin teoriakokeessa hyväksyttyjen määrät ja entistä useampi joutui uusimaan kokeen. Traficomilla havaittiin myös huijaamista teoriakokeessa. Nyt reputusten määrä on vähentynyt ja huijaamista kitketty.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Puolangalla kuoli yksi ihminen liikenneonnettomuudessa keskiviikkona – autoa kuljetti alaikäinen ajo-oikeuden omaava henkilö

Liikenneonnettomuus tapahtui myöhään keskiviikkoiltana Somerentiellä. Poliisi tutkii asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena. 

Liikennettä kaupungin keskustassa.

Tuleeko alle 18-vuotiaiden öisille ajoille loppu ja autoon erillinen uuden kuljettajan merkki? Ministeriö: Päätöksiä ei ole vielä tehty

Henkilöauton ajokortin poikkeusluvalla alaikäisenä saaneiden ajamiseen voi tulla rajoituksia. Liikenne- ja viestintäministeriö on saanut paljon palautetta nuorten liikenneturvallisuudesta. Nyt ministeriö valmistelee muutoksia ajokorttilakiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle