Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.)

Ay-pomo syyttää hallitusta haluttomuudesta neuvotella: ”Tilanne pöydissä on ollut todella outo”

Työntekijäjärjestöt protestoivat hallituksen politiikkaa vastaan. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mielestä hallitus ei ole kuunnellut työntekijäpuolta ja se aiheuttaa luottamuspulaa.

Myyjän käsi lepää kassahihnalla.

Jätätkö osallistumatta työpaikkasi työtaistelutoimiin? Kerro miksi, teemme juttua

Ammattiyhdistysliike osoittaa tällä viikolla ja lähitulevaisuudessa mieltään hallituksen kaavailemia työelämämuutoksia vastaan. Etsimme henkilöitä, jotka eivät halua osallistua toimiin työpaikallaan.

Työministeri Arto Satonen A-Talkin suorassa lähetyksessä.

Työministeri Satonen tyrmäsi SAK:n vaatimukset A-Talkissa: ”Ei ole mikään lähtökohta, että mikään ei käy”

SAK ja sen alaiset liitot aloittavat ensi tiistaina työtaistelutoimia, joiden tavoitteena on, että hallitus peruu hallitusohjelmaan kirjatut työmarkkinauudistukset.

Päivi Niemi-Laine seisoo suurten kukkaruukkujen edessä.

Ammattiliitto JHL väläyttää jopa yleislakkoa vastauksena hallituksen aikomiin työntekijän aseman heikennyksiin

JHL:n mukaan hallituksen työelämäheikennyksillä ei ole mitään tekemistä julkisen talouden ja työllisyyden kanssa. Ammattiliiton puheenjohtaja purkaa myös kovin sanoin pettymystään perussuomalaisiin.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen A-studiossa 23.8.2023.

”Yksi oli lyönyt siivousmopilla työkaveriaan” – Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja puoltaa potkujen helpottamista

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ottivat yhteen A-studiossa hallituksen kaavailemista työllisyystoimista.

Kunta-alan mielenosoittajia Mannerheimintiellä.

Miten ay-liike voi osoittaa mieltään? Tässä viisi keinoa, joista äärimmäisen harvinainen voisi lamauttaa yhteiskunnan

Ammattiliitot ovat toistaiseksi pitäneet aikeensa salassa. Kysyimme kahdelta ammattiyhdistysjohtajalta, miten he arvioivat erilaisia mahdollisia työtaistelutoimia.

Anu Sajavaara, valtakunnansovittelija istuu Helsingissä Kirjailijanpuistossa kameraan katsoen.

Valtakunnansovittelija kritisoi työmarkkinoiden vanhanaikaista neuvottelukulttuuria

Valtakunnansovittelijan pöydälle on tullut viime vuosina aiempaa enemmän työehtoriitoja. Resurssit riittävät vielä, mutta rajat voivat tulla vastaan, jos yrityskohtaiset työehtosopimukset lisääntyvät.

Satama, jossa työt on keskeytetty lakon vuoksi.

Isot ammattiliitot älähtivät hallituksen aikeista rajoittaa työehtoja ja lakkoilua: ”Yli satavuotinen perinne katkolla ”

Ammattiliittojen mukaan hallitus ajaa voimakkaasti vientialojen edistämistä, mikä samalla heikentää laillisia työntekijöiden oikeuksia.

Två sjukskötare tar hand om en äldre kvinna i en rullstol utanför ett äldreboende.

Unions issue strike warning for private social care sector

The industrial action would affect several private assisted living and daycare providers.

Lakkoilevia sairaanhoitajia Guy's Hospitalin edustalla Lontoossa.

Britanniassa alkoi sen terveydenhoitoalan historian suurin lakko

Lakkoon osallistuu jopa 100 000 sairaanhoitajaa. Hoitajille on tarjottu muutaman prosentin palkankorotusta, joka on hoitajaliiton mukaan täysin riittämätön nykyisessä inflaatiossa.

Mies saa kolmannen koronavirusrokotuksen.

”Pakkorokotuspykälä” poistuu – Super kaipaa linjausta neljännestä annoksesta: kielto olisi yhtä typerä kuin pakko

Hoitajien ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola toivoo, että THL katsoisi myös muiden ammattiryhmien rokotustarvetta.

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sdp.)

Tehyn valtuustoryhmästä erotettu Kirsi Lehtimäki ihmettelee liiton toimintatapaa: ”Näin toimivat diktaattorit, tyrannit tai pelkurit”

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Lehtimäki sanoo jatkavansa työtä hoitajien työolojen parantamiseksi.

Riksförlikningsman Anu Sajavaara och KT:s verkställande direktör Markku Jalonen omgivna av journalister på riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors.

Kunta-alan järjestöissä tarkastellaan tuoko hoitajien sopimus jaettavaa myös muille – "Aika laiha vaihtokauppa", kuvaa liittojohtaja

Viime kesäkuussa saatuun sote-sopimukseen kirjattiin, että mikäli hoitajajärjestöt Tehy ja Super saavat muita enemmän, arvioidaan tilannetta uudelleen kunta-alan järjestöissä.

Hevonen menossa laitumelle.

Kun lemmikki sairastaa, onko työnantajan pakko antaa vapaata? – EK:n mielestä ei, mutta SAK näkee lakipykälän, johon voi vedota

Työelämässä törmätään yhä useammin tilanteeseen, jossa työntekijä joutuu olemaan poissa töistä eläimen sairastamisen takia. Laki ei suoraan kerro, miten tilanteessa pitäisi toimia.

Navetassa oleva lehmä työntää kielen pitkälle ulos.

Maaseudun töissä poljetaan usein ulkomaalaisten palkkaa ja työehtoja – työntekijät itse pyytävät toisinaan tehdä työtä vuorotta

Maatalouden ulkomaiset työntekijät tekevät monesti työtä alipalkalla ja ilman lisiä, Teollisuusliitto sanoo. Työnantajapuolen mukaan tietämättömyyttä työehdoista on, ja työntekijät itse pyytävät pitkää päivää.

JYTY:n puheenjohtaja Jonna Voima, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sekä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kunta-alan kaatuneita neuvotteluja yritetään vielä elvyttää – JHL uhkaa uusilla työtaisteluilla: "Pelimerkit eivät lopu"

Julkisten ja hyvinvointialojen suurliiton JHL:n mukaan työntekijät menettävät satoja euroja kunta-alan työehtoriidan jumiutumisen vuoksi.

Sauli Niinistön ja Boris Johnsonin kuvat vierekkäin.

Keskiviikko 11.5.2022 (radio)

Britannian pääministeri. Nato-hakemus. Kunta-alan työriidat. Sää.

Lakkomarssille osallistunut helsinkiläinen nuoriso-ohjaaja miettii jo muuttoa pois kaupungista: "Kunnon palkka tarvitaan"

"Kunnon palkka tarvitaan tästä duunista", sanoo nuoriso-ohjaaja – kunta-alan mielenilmauksessa koolla noin 3 000 ihmistä

Kunta-alan mielenosoitukseen Helsinkiin saapui tuhansia lakkolaisia. Seurasimme mielenosoitusta tässä artikkelissa.

Anu Kahra lähti opettajainhuoneesta 2. toukokuuta.

Tiistaina alkanut kunta-alan työtaistelu on historiallisen laaja – monet menevät lakkoon ensi kertaa elämässään

Ay-liikkeeseen perehtynyt historiantutkija arvioi, että riidat hoitajien ja opettajien palkoista voivat siirtyä syksyyn. Hän sanoo, että vasta jälkeenpäin tiedetään, kuka on ollut ovela.

Ilmapalloja ja kyltti, jossa lukee Palkalla on tultava toimeen!

Kunta-alalle lakkovaroitus kymmeneen kaupunkiin, koskee 81 000:ta työntekijää

Pääkaupunkiseutua uhkaava lakko siirtyi kahdella viikolla. Heti siirtymisuutisen jälkeen JHL, Jyty ja Juko kertoivat lakon laajentuvan, kun se pääsee alkamaan 3. toukokuuta. Lakkoaalto koskee kymmentä kaupunkia yhtä aikaa.

Nainen seisoo lumisateessa ja katsoo sivuun hymyillen.

Suvi Örnmark irtisanoutui hoitotyöstä 16 vuoden jälkeen: "Moni ei ole ylpeä siitä, mitä tekee työkseen"

Tehyn viime syksynä tekemän kyselyn mukaan alanvaihtoa on harkinnut jopa 90 prosenttia hoitajista. Suurimpina houkuttimina ovat parempi palkka muualta ja vähäisempi psyykkinen kuormitus.

Harmaa tehdasrakennus.

Talovalmistaja Kannustaloa ja Kuhmo Oy:tä uhannut lakko on peruuntunut

Ammattiliitot ja työnantajat ovat päässeet sopimukseen sovittelijan avulla.

Oppilas viittaa tunnilla.

Kunta-alalle uusia lakkovaroituksia – työnantajapuoli pitää työtaistelutoimia "vastuuttomina ja ylimitoitettuina", palkansaajapuolen mukaan tilanne jumissa

Palkansaajajärjestöt ovat jättäneet Jyväskylää ja Rovaniemeä koskevat lakkovaroitukset. Hoitajajärjestöt jättivät jo aiemmin lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Kiistoja ratkotaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

Muut liitot torppaavat ajatuksen hoitajien kovemmista palkankorotuksista – Luukkainen: "Tarpeita on muillakin"

Yli 400 000 palkansaajan neuvottelut kunta-alalla alkoivat viime viikolla. Ammattiliitot korostavat, että palkankorotuksien on oltava kaikille henkilöstöryhmille samat.

Hoitajapula tuntuu jo espoolaisessa neuvolassa

Työnantajapuoli laski: Jos hoitajien kuukausipalkka olisi 300 euroa suurempi, se haukkaisi veroeuroja lähes miljardin vuodessa

Yle pyysi työnantajapuolta laskemaan, kuinka paljon kuntien ja kuntayhtymien hoitohenkilöstön palkankorotukset maksaisivat veronmaksajille. Alan tes-neuvottelut alkoivat tänään. Hoitajapulasta keskusteltiin Ylen aluevaalien chatissa tiistai-iltana.

Riku Aalto saapuu neuvotteluihin.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät sopuun työehtosopimuksesta – laajan lakon uhka hälvenee

Valtakunnansovittelijan toimistolla saavutettu tulos käsitellään vielä molempien osapuolten hallituksissa. Jos tulos sinetöidään työmarkkinakierrokselle on syntymässä niin sanottu päänavaus eli yleinen linja palkankorotuksille.

Ovakon tehdas

Teollisuusliitto uhkaa aloittaa lakon teknologiateollisuudessa – Kaakkois-Suomessa lakonuhka koskee kourallista yrityksiä

Työtaistelu pysäyttäisi merkittävän osan Suomen teknologiateollisuudesta. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriidan sovittelu alkaa ensi tiistaina.

Fackförbundet Pros logga på en skylt.

Ammattiliitto Pro on jättänyt lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen

Aiemmin tänään myös Teollisuusliitto on jättänyt vastaavan lakkovaroituksen.

Remonttitarvikkeet

Liminkalainen elementtivalmistaja Siklaelementit Oy lakkovaroituksen kohteena

Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto ovat keskiviikkona jättäneet lakkovaroituksen neljään mekaanisen metsäteollisuuden yritykseen. Taustalla on Pron mukaan yritysten haluttomuus neuvotella työehtosopimuksia.

Nosturi kasaa pylväslastia IIvari Monosen tehtaalla Nurmeksessa.

Työmarkkinoiden ilmapiiri tulehtui sanasodaksi – palkansaajapuoli pelkää jäävänsä oven ulkopuolelle työehtoneuvotteluissa

Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen Keitele Groupille, koska yhtiö ei ole suostunut neuvottelemaan työehdoista. Kysyimme työmarkkinajohtajilta, kuinka pahasta myllerryksestä on nyt kyse.

Sairaanhoitkaja työskentelee suojavarusteet päällään koronapotilaiden luona.

Sote-alan henkilöstön uupuminen vähentää jo palveluja – pääluottamusmies: "Pelottaa, mitä vielä joudutaan sulkemaan"

Koronakriisin pitkittyminen kuormittaa sote-henkilöstöä aina laitoshoitajista ylilääkäreihin saakka. Kun henkilöstöstä on pulaa, joudutaan toimipisteitä sulkemaan ja kiireetöntä hoitoa ajamaan alas. Sote-alan huono maine voi myös karkoittaa alalle hakeutuvia nuoria.

En man ropar i en megafon under en demonstration.

JHL jatkaa lakkoaan Arkeassa toistaiseksi – kiista yhtiöön jäävien työntekijöiden sopimuksista jatkuu

Koulu- ja päiväkotiruokailun työntekijät siirretään Arkeasta osaksi kaupungin omaa toimintaa, mutta ammattiliitot haluavat estää myös yhtiöön jäävien työntekijöiden työehtosopimuksen vaihtamisen.

Mielenosoittajat ilmaisivat tukensa ammattiliitolle Amazonin omistaman Whole Foods -ruokakauppaketjun edustalla maaliskuussa.

USA:n viranomaiset: Amazonin varastolla järjestettävä uusi äänestys ammattiliittoon järjestäytymisestä

Vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liiton mukaan verkkokauppajätti pelotteli ja häiritsi äänestykseen osallistuneita työntekijöitä. 

Turun Normaalikoulun tyhjä keittiö.

Turun koulujen ja päiväkotien ruokailut pysäyttäneen lakon osapuolet kiistassa hätätyöstä ja neuvotteluista – JHL:n mukaan hätätyöperustetta käytetty väärin

JHL:n hallituksen on määrä maanantaina ratkaista, miten työtaistelussa edetään jos sopimusratkaisua ei ole löydetty. Lakko Turun päiväkodeissa ja kouluissa on jatkunut yli viikon ajan.

Turun Normaalikoulun tyhjä ruokala.

Ammattiliitto Jyty liittyi jälleen Arkean vastaiseen lakkoon Turussa

Lakko alkaa tiistaiaamuna kello kuusi. Se koskee kaikkia Arkeassa työskenteleviä Jytyn jäseniä. 

Lapsi polkee kolmipyörää

Koulujen ja päiväkotien ruokailut pysäyttävä lakko laajenee Turussa – ammattiliitto Jyty yhtyy Arkea-lakkoon

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi tiistaina illalla aloittavansa tänään lakon. Lakko on liittojen mukaan vastalause Arkean suunnitelmille vaihtaa työnantajajärjestöä ja työehtosopimusta.

JHL:n logo

Ammattiliitto JHL aloittaa lakon Turun kaupungin tytäryhtiö Arkeassa – lakko näkyy päiväkotien ja koulujen ruokailussa ja siivouksessa

Lakko on toisinto kahden vuoden takaisesta. Myös silloin lakon taustalla oli Arkean suunnitelma vaihtaa työnantajaliittoa ja työsopimusta.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Kuntatyönantajat haluaa estää ohjeistuksella palkkojen nostamisen "läksiäislahjaksi" – työoikeuden asiantuntija ei näe ohjeessa ongelmaa

Ammattijärjestö Talentian näkemys on, että KT:n ohjeistus rikkoo palkkausjärjestelmää.

Stefan Löfven.

Ruotsin väistyvä pääministeri Stefan Löfven Ylen haastattelussa: Keskiluokan on kannettava vastuu ampumisväkivallasta – huumeiden viihdekäyttö vahvistaa jengejä

Vallasta luopuva pääministeri Stefan Löfven osoittaa Svenska Ylen haastattelussa sormella myös edeltäjiään, jotka ovat leikanneet veroja ja yksityistäneet palveluja. Hän lupaa poliisille resursseja ja rikollisille ankarampia rangaistuksia.

vanhus istuu ruokapöytänsä ääressä, kotihoitaja siirtelee astioita pöydällä

Kymenlaakso hakee suurin odotuksin apua yrityksiltä kotihoidon hoitajapulaan – ammattiliitossa suhtaudutaan epäillen hoitajien löytymiseen

Kymenlaaksossa ulkoistetaan kotihoidon palveluja. Tällä pyritään helpottamaan hoitajien työtaakkaa. Työntekijäpuolta mietityttää yritysten rekrytoinnin onnistuminen ja palvelujen laatu.

Vanhuksen ryppyinen käsi.

Voidaanko hoitajilta vaatia koronarokotusta? Oikeuskansleri ja STM eri linjoilla, hoitajaliitot ja työnantajat kiirehtivät selvyyttä sekavaan tilanteeseen

Oikeuskanslerin mukaan hoitajilta voidaan vaatia koronarokotuksia jo voimassa olevan lain perusteella. Sosiaali- ja terveysministeriössä lakia tulkitaan toisin. Työnantajat ja työntekijäjärjestöt vaativat ministeriöltä ohjeistusta selkeyttämään tilannetta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila A-studiossa.

Kirsi Varhila: Hoitajien velvoittamista koronarokotuksiin selvitetään

Koronarokotteista voitaisiin tehdä pakollisia joko tartuntatautilakia muuttamalla tai koronapassin avulla. Selvitykset valmistuvat ensi vuoden puolella.

Lastentarha päiväkoti Linnunlaulu.

HBL: East Uusimaa employers colluding to hold down social worker salaries

The Swedish-language daily said that municipalities had agreed not to compete on pay.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

HBL: Itä-Uudenmaan kunnat sopineet keskenään sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden palkoista

Ammattijärjestö Talentia epäilee, että kyseessä voisi olla palkkakartelli. Jos palkkojen kilpailukielto varmistuu, Talentia kertoo vievänsä asian eteenpäin.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle.

Työmarkkinajohtajat tentissä – Minna Helle korosti yrityskohtaista sopimista ja Jarkko Eloranta puolusti yleiskorotuksia

Työnantajajärjestöjen irtiotot ovat ravistelleet suomalaisten palkoista sopimista. Neuvottelut työehdoista ovat lähteneet tänä syksynä hitaasti liikkeelle.

Päiväkoti

Varhaiskasvatuslaki vaatii jälleen remontin, sanovat asiantuntijat – päiväkotien henkilöstömitoitukseen jäi porsaanreikä

Opetusministeri Li Andersson haluaa löytää ratkaisuja varhaiskasvatuksen pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Kaikesta huolimatta viranomaisen valvontaohjelman tulokset näyttävät hyviltä.

Sika karsinassa.

Maatiloilla jälleen paha kustannuskriisi – talousongelmiin monta syytä

Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Tuottajajärjestön mukaan eurot eivät edelleenkään jakaudu oikeudenmukaisesti elintarvikeketjun sisällä.

Riku Aalto Teollisuusliitto

Teknologiateollisuuden neuvottelut voidaan lopulta aloittaa – Teollisuusliiton Riku Aalto: Mukaan on saatu yli puolet yrityksistä 

Teknologiateollisuus työnantajat vahvistaa, että työehtosopimuksesta on tulossa yleissitova. Neuvottelut aloitetaan perjantaina ja niistä ennakoidaan poikkeuksellisen tiiviitä. Perinteisesti suurimmat vientialat ovat määränneet palkkalinjan.

Henkilökuvassa, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine JHL

Voitaisiinko hoivakotien rokottamatonta henkilökuntaa testata päivittäin pakkorokotusten sijaan? Ammattiliitot nihkeinä ajatukselle

Korona kulkeutuu tutkitusti hoivakoteihin henkilökunnan kautta, etenkin jos kaikki eivät ota rokotteita. Yksi vaihtoehto sen estämiseksi voisi olla henkilökunnan säännöllinen koronatestaus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle