Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ystävykset nauttivat Spritzer juomaa ravintolan terassilla.

Riskijuominen alkaa usein jo vuosia ennen varsinaista riippuvuutta, eikä harmaasta alueesta juuri keskustella

Kesälomien jälkeen yhteydenotot päihdehuoltoon lisääntyvät, kun juomisen vähentäminen ei onnistukaan käden käänteessä. Apua alkoholin käytön tarkasteluun ja vähentämiseen on kuitenkin saatavilla.

Ninni Kola istumassa mökin pihalla.

Ninni Kola, 31, jätti alkoholin ja viettää nyt elämänsä mukavimmat juhannukset

Alkoholittomien juomien suosio ja valikoima ovat kasvaneet. Silti juomattomuus voi aiheuttaa paineita esimerkiksi mökkijuhannuksen viettäjille.

Kaksi nuorta poikaa kaupan oluthyllyn edessä.

Anton Krüger, 17, juo vähintään 12 tölkkiä olutta juhliessaan – tanskalaisnuoret saavat mietoja kaupasta jo 16-vuotiaana, ja se näkyy

Eurooppalaiset teinit ovat vähentäneet alkoholin käyttöä. Toisin kuin Tanskassa, jossa 15-vuotiaiden juominen on lisääntynyt.

Lähikuva henkilöstä, joka syö hampurilaista

Lähes joka toinen nainen käyttää syömistä stressinhallintakeinona – nuoret miehet lievittävät stressiä syömisen sijaan alkoholilla

Miehillä syöminen stressinhallintakeinona oli huomattavasti vähäisempää kuin naisilla. Tutkija uskoo suurempien ulkonäkö- ja laihdutuspaineiden vaikuttavan naisten stressisyömiseen.

Hattupäinen, siististi pukeutunut miesasiakas puhuu Alkon valkotakkiselle myyjälle, naisasiakas seuraa tilannetta kauempana. Alkoholijuomat ovat hyllyissä myyjän tiskin takana.

Hyppää aikakoneeseen ja testaa, olisitko saanut ostettua alkoholia 1960–1980-luvuilla

Kieltolaki loppui vuonna 1932, mutta sen jälkeen tullut väkijuomalaki toi mukanaan monipolvisen sääntöviidakon sekä Alkon myymälöihin että ravintoloihin.

Nainen kilistää arkistokuvassa juomaa seurueensa kanssa.

Johto joi viiniä, mutta työntekijät puhallutettiin, sanoo eräs – tällainen alkoholikulttuuri työpaikoilla on nyky-Suomessa

Asenteet tissuttelua kohtaan työpaikoilla ovat Suomessa viime vuosina koventuneet. Nuoret tuovat työpaikoille muutoksen, sillä heistä kaikki eivät aina ymmärrä keski-ikäisten alkoholinkäyttöä.

Mies ja nainen ovat iloisia oluttuopit kädessään teatterinäyttämöllä.

Yle kävi katsomassa kohutun turkulaisen näytelmän, jossa näyttelijä juo itsensä oikeasti hiprakkaan

Turun Linnateatterin Kiveä kännissä -näytelmä puhutti poikkeuksellisen konseptinsa vuoksi jo ennen ensi-iltaa. Aluksi arvotaan, kuka juo esityksen aikana alkoholia.

Täysiä kuohuviinilaseja on aseteltu riviin Lahden Sibeliustalossa.

Suhtautuminen päättäjien alkoholinkäyttöön on muuttunut – myös vapaa-ajalla pitää olla edustuskunnossa

Asiantuntija arvioi, että normit siitä, että mitä sallitaan missäkin asemassa olevalta henkilöltä, ovat muuttuneet voimakkaasti.

Kaksi pukumiestä istuvat ravintolapöydän ääressä syömässä. Heidän kasvonsa eivät näy.

Kerro, millaisia sääntöjä työpaikallasi on alkoholin käytöstä, ja mitä niiden rikkomisesta seuraa – Yle tekee juttua

Saako lounasviiniä nauttia ja onko ookoo juoda kuoharit, kun kovan luokan kaupat ovat saanet viimeisenkin sinettinsä? Kerro kokemuksesi omalta työpaikaltasi vastaamalla kyselyyn.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto

Ovatko alkoholikuolemat lisääntyneet vahvojen oluiden tultua ruokakauppaan? THL:n ja Päivittäistavarakaupan tulkinnat eroavat toisistaan

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoi tiistain A-studiossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkistavan tietoja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Vasemmalla käsi pitelee väritöntä drinnkiä, jossa on sitruuna- tai limelohko. Oikealla on kädessä vihreä drinkki. Molemmissa laseissa on pilli.

Voiko alkoholinkäyttöä edustustehtävissä enää perustella? Suhtautuminen valtaeliitin juomiseen on murroksessa, ja syynä ovat nuoret

Työelämä raitistui, mutta diplomaattien ja virkamiesten edustustehtäviin alkoholi saattaa kuulua erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Humaltumista tilaisuuksissa ei kuitenkaan katsota hyvällä.

Alkoholijuomapulloja ja -pakkauksia useilla hyllyillä.

Kanadassa alkoholisuositus kiristyi kahteen annokseen viikossa – Suomessakin olisi miesten riskirajassa pohdittavaa, arvioi asiantuntija

Kanadassa alkoholin riskikäytön rajaksi on määritelty kaksi alkoholiannosta viikossa. Suomessa rajat ovat 7 annosta viikossa naisille ja 14 annosta viikossa miehille.

Tyhjiä juomatölkkejä ja viinipullo kierrätyslaatikossa.

THL: Alkoholikuolemat lisääntyivät alkoholilain uudistuksen jälkeen

Tulokset viittaavat siihen, että alkoholia runsaasti juovat ovat lisänneet alkoholinkäyttöään muita kuluttajia enemmän.

covid tokiossa

Japanin hallituksella erikoinen huoli: Nuoret eivät juo riittävästi alkoholia

Alkoholin kulutuksen lisäämiseksi Japanin verovirasto on polkaissut pystyyn kampanjan "Viva Sake" eli eläköön sake (japanilainen riisiviina). Asiasta kertoo Britannian yleisradio, BBC.

Ravintola Teatteri

Juhlimisen vapautuminen näkyy päihdepalveluissa – A-klinikan päihdelääkäri: Tänä kesänä on tavallista enemmän ensikertalaisia

Alkoholi häiritsee lomalla palautumista, toteaa A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki. Tässä vaiheessa kesää lisääntyvät yhteydenotot, joissa haetaan apua juomisen vähentämiseen.

Ihmisiä istuu terasilla. Pyödällä on laseissa valkoviiniä ja olutta.

Tutkimus: Alkoholi ei koskaan terveellistä alle 40-vuotiaille, tiukimmat rajat pitäisi asettaa 15–39-vuotiaille miehille

Maailmanlaajuinen tutkimus osoittaa, ettei alkoholista ole lainkaan terveyshyötyä alle 40-vuotiaille. Sitä vanhemmat saattavat hyötyä alkoholista – mutta nauttia saa vain yhden päiväannoksen verran.

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Kalevalassa juodaan paljon kaljaa

Kalevalassa tiedetään, ettei alkoholia ole tarkoitettu yksin juotavaksi. Sen luonteeseen kuuluu ystävyyksien luominen ja vaaliminen, kirjoittaa Halme.

Kauppias täydentää hyllyä.

Alaikäiset yrittivät ostaa alkoholitonta olutta, kauppa vetosi vanhempiin somessa – päihdelääkäri: On ymmärrettävää, että nuoria kiinnostaa

Pellolaiskauppias joutui miettimään, miten suhtautua alaikäisten oluenostoyrityksiin, vaikka kyseessä olikin alkoholiton tuote. 

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Tuore tutkimus: juopotteleva puoliso lisää myös odottavan äidin alkoholinkäyttöä

Merkittävä osa odottajista on lopettanut alkoholinkäytön vasta saatuaan tietää raskaudesta, jolloin sikiö on voinut altistua alkoholille.

Tanelinlammen ranta Seinäjoella

Poliisin voimavarat kiinni koulujen päättäjäisviikonlopun valvonnassa – Seinäjoen ennaltaehkäisevässä päihdetyössä erityishuomio Tanelinrannan juhlintaan

Juhlia saa, mutta pelisäännöt pitää muistaa. Parhaissa juhlissa poliisia ei tarvita, muistuttaa Pohjanmaan poliisi tulevan viikonlopun juhlijoille.

Viking Linen M/S Glory -aluksen tax-free-myymälä 16. maaliskuuta 2022.

Suomalaisten alkoholin kulutus väheni viime vuonna – laskua selittää matkustajatuonnin supistuminen

Koronan aiheuttama matkustajatuonnin väheneminen ei ole lisännyt alkoholin ostamista kotimaassa.

Takavarikoituja pirtukanistereita laiturilla

Отмененный 90 лет назад сухой закон спровоцировал волну насилия – были убиты 4000 финнов

В период действия сухого закона полицейские также нередко становились жертвами нападений и убийств. За 13 лет в перестрелках и драках погибли 40 полицейских. Насильственные преступления снизились наполовину немедленно, как только сухой закон был снят.

Katri Ylinen istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa ja katsoo kameran ohi.

Kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: "Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan"

Simo Frangén puolusti alkoholin hyviä puolia Yle Perjantai -ohjelmassa. Darravapaana-podcastista tuttu Katri Ylinen pitää raitistumista parhaimpana palveluksena itselleen koskaan.

Nuori nainen istuu asunnossaan, joka on hieman sotkuinen. Heijastuva valo peittää kasvot siten, ettei niitä tunnista.

Emilia on 25-vuotias yliopisto-opiskelija, jolla on alkoholiongelma – "Kukaan ei halua olla porukan ainoa, joka ei ota shottia"

Vaikka opiskelijoiden raittius on lisääntynyt, ryyppäjäiset istuvat silti tiukasti tapahtumakulttuurissa.

Janne Ahonen kuvassa.

Urheilustudiossa alkoholikeskustelu: Janne Ahonen kertoi olevansa toipuva alkoholisti, Petra Olli lääkitsi ahdistusta – huippu-urheilu voi altistaa juomiselle

Suomessa urheilijat ovat usein sankareita, eikä päihteiden käyttö ole sankaruutta laimentanut. Janne Ahonen ja Marko Jantunen kertovat olevansa toipuvia alkoholisteja, joiden mielestä päihderiippuvuuteen tarvitaan aina hoitoa ja apua.

Ambulanssi ravintolan edessä

Humalassakin on oikeus hyvään hoitoon – Satasairaalan selviämishoitoyksikkö puuttuu myös alkoholin käyttöön

Päivystyspotilaista jopa joka kolmas on humalassa, ja monet päätyvät vastaanotolle toistuvasti. Satasairaalassa Porissa hoitoa tarvitseville päihtyneille on varattu oma rauhallinen huone.

Jalkapohjat pilkottavat sängyn lakanoiden välistä.

Etätyö paransi yöunia, mutta asiantuntijoista joka viides nukkuu alle kuusi tuntia – Tutkija: "Ilman hyvää yöunta ei aivotyöläisenä pitkälle pötki"

Unen merkitys työn kannalta on noussut keskiöön vasta viime vuosina aikana, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen. Yhä useampi työ on aivotyötä, ja väsyneenä työ ei suju.

Laura Kupari

Laura Kupari istui baarissa ja mietti, voiko pomon tarjoamasta shotista kieltäytyä – työpaikkojen alkoholikulttuuri voi ajaa ikäviin tilanteisiin

Työyhteisön alkoholikulttuurilla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia ihmisiin, jotka eivät halua käyttää alkoholia tai joille alkoholin käyttö on ongelma.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Tämän päivän opiskelijat eivät odota aamuun asti kestäviä ryyppäjäisiä yhtä innokkaasti kuin aiemmat sukupolvet

Perinteiset opiskelijatapahtumat ovat murroksen edessä, kun pelkkä ronski ryyppääminen ei enää riitä täyttämään uuden opiskelijasukupolven asettamia hauskanpidon kriteerejä, kirjoittaa Malinen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Katri Ylinen piknikillä alkoholittomia juomia maistellen.

Does sober curiosity fit into Finnish party culture?

Like many Finns, Katri Ylinen used to find getting absolutely hammered every weekend fun. Until it wasn't anymore.

Tiedotuslapuja Hämeenlinnan A-klinikan ovessa.

Jättikö kesä siideriputken päälle? Kohtalaisen alkoholinkäytön riskirajat ovat hämmästyttävän pienet

Hellekesän aiheuttamat alkoholiongelmat lisäävät asiakkaita Hämeenlinnan A-klinikalla elokuussa. Alkoholiongelmaisten lisäksi apua hakevat nyt myös peliriippuvaiset.

Miehen kädessä kaksi laatikkoviinipakettia.

Etätöihin palaaminen hellekesän tissuttelun jälkeen on monelle vaikea paikka – tällaisia ovat liiallisen juomisen hälytysmerkit

Yli puolen miljoonan suomalaisen juominen on riskitasolla, ja kesäisin osan alkoholinkäyttö lipsahtaa ongelmakäytön puolelle. Päihdehoidossa on huomattu, että sosiaalisen kontrollin puute lisää ongelmajuomisen riskiä.

Sinebrychoff Park in Helsinki.

Helsinki preparing initiative to tackle littering in city parks

Rubbish strewn across parks and bins stuffed to capacity have become a regular sight in the capital region.

Två män och en hund i en park

Maan eniten juovat keski-ikäiset miehet löytyvät Päijät-Hämeestä – viime vuonna riskikäyttäjiä kartoitettiin 11 000 kertaa

THL on arvioinut alkoholista johtuvien haittojen kustannusten olevan Suomessa useita miljardeja vuodessa. Puheeksi ottamisella pyritään herättämään ihmisen kiinnostus omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Päijät-Soten palveluissa asiakkaiden kanssa otetaan puheeksi alkoholin käyttö jo ennen kuin ongelmat ehtivät kasaantua.

Wilma Tuominen juo mocktailia.

Wilma Tuomiselle, 27, krapula-ahdistukset olivat liikaa – tästä on kyse nousevassa sober curious -ilmiössä, jonka Alkokin tunnistaa

Wilma Tuominen on jättänyt alkoholin vuosi sitten, mutta absolutistiksi hän ei ryhtynyt. Sober curious -ilmiö kyseenalaistaa vanhaa alkoholikulttuuria. Täysraittiuden sijaan se voi tarkoittaa sitä, että juo harvemmin tai vähemmän tai suosii mietoja alkoholijuomia.

Katri Ylinen ja Laura Wathén hyppäävät ilmaan iloiten.

Kukaan ei huomannut Katri Ylisen alkoholiongelmaa, koska hän oli nuori ja hoiti työnsä – nyt hän on esikuvana nuorille juomisen lopettamiseen

Darravapaa-yhteisö on saavuttanut sen, mitä päihdejärjestöt ovat yrittäneet vuosia: se tavoittaa nuoret aikuiset, joilla juominen menee välillä yli.

Votkapulloja Alkon hyllyssä.

Corona restrictions prompt Finns to drink less 

Last year consumers turned to Alko, supermarkets and increasingly the internet for their favourite tipple.

Asiakas viinihyllyn luona Alkossa.

Koronavuosi pudotti suomalaisten alkoholin kulutuksen alimmilleen koko 2000-luvulla – tuonti ulkomailta puolittui

Alkoholin myynti kotimaassa kasvoi hieman. THL tilastoi nykyään myös netin kautta ulkomailta ostetun alkoholin.

Votkapulloja Alkon hyllyssä.

Alkoholin nettiostot ulkomailta kasvoivat huimasti – kokonaiskulutus laski reippaasti

Koronarajoitukset romauttivat matkustajatuonnin. Alkoholijuomien kokonaiskulutus laski viime vuonna enemmän kuin vuosiin.

Juho Kautto eduskunnassa 24.10.2019

Left Alliance MP quits municipal role over alcohol use during council meeting

Juho Kautto's resignation follows 'confusing' behaviour during a remotely-held council meeting last week.

Mies juo olutta

Populaarikulttuuri paljastaa: Hyvä isä saa juoda, mutta ei lasten nähden

Tamperelaistutkijan mukaan nykyajan hoivaisyys määrittelee isien alkoholinkäyttöä.

Asiakas baaritiskillä oluttuoppi ja matkapuhelin pöydällä.

Alcohol sales in bars, restaurants down by 40 percent last year

A report by supervisory authority Valvira also found that overall alcohol consumption changed only slightly.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Korkki kiinni kuukaudeksi

Viimeistään viisikymppisenä on syytä pysähtyä miettimään alkoholinkäyttöään, kirjoittaa kirjailija Roope Lipasti. Kolumnin voi myös kuunnella.

Turvakodin yksi huoneista, perhehuone, Pääkaupungin Turvakoti ry, Etelä-Haaga, 14.1.2019.

Police: Domestic incidents up by a quarter

With people spending more time at home, the number of domestic incidents handled by police has risen sharply.

Alkoholituotteita Alkon hyllyllä.

Alkoholi maistuu pohjalaisille – Etelä-Pohjanmaalla lokakuussa viidenneksen kasvu Alkon myynnissä

Lokakuun myyntilastot kertovat alkoholijuomien myynnin reippaasta kasvusta pohjalaisalueella.

Olutta kahdessa olutlasissa.

Wednesday's papers: Marin's beer, wastewater drugs and corona-era exercise

The Prime Minister said she had a beer during a Tampere city council meeting on Monday evening. 

Vuoden 2021 budjettikirja kuvattuna eduskunnan istuntosalissa.

Keskiviikko 7.10.2020 (tv)

Eduskunta käsittelee budjettia. Suomen koronatilanne pahenee. Alkoholin kulutus laskee. Säätietoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle