Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Piispanvaalissa hävinneitä tentataan tänään Oulun Taiteiden yössä

Oulun Taiteiden yö alkaa tänään torstaina jo aamupäivällä ja jatkuu aamuyöhön.

Avaruusromua: Musiikillista Pääomaa!

Karl Marxin syntymästä 200 vuotta!

Che Guevara kutsuu vallankumoukseen 90 vuotta syntymänsä jälkeen – "Jos hän eläisi, hän jatkaisi yhä taistelua köyhän kansan puolesta"

Argentiinalaisesta Ernesto "Che" Guevarasta tuli maailman ikonisin vallankumoustaistelija, jonka perintö herättää yhä kotimaassaan suuria tunteita – niin puolesta kuin vastaan.

Jari Ehrnroothin kolumni: Hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän

Tulevaisuuden sosiaalipolitiikka tarkoittaa jotakin muuta kuin valtion vastuuta kansalaisistaan. Vastuu hyvästä elämästä kuuluu jatkossa yksilöille itselleen, kirjoittaa Jari Ehrnrooth. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman kirjoitusaikaan"

Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

Karl Marxilla kolmituntinen synttärijuhla Porin torilla: Vetonaulana kakku ja otteita Kommunistisesta manifestista

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin syntymästä tulee kuluneeksi lauantaina 200 vuotta.

Xi: Kiina jatkaa Marxin viitoittamalla tiellä

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti Karl Marxia modernin ajan suurimmaksi ajattelijaksi.

Toveri, missä olet nyt? Suomalainen nainen etsii dokumenttielokuvassa DDR-ystäviään ympäri maailmaa

Kirsi Marie Liimataisen road-movie kuljettaa katsojansa ympäri maailmaa Chilen ja Bolivian kautta Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan.

Rasistiseksi mielletyn sivuston käyttöä koelähteenä puidaan Ylioppilastutkintolautakunnassa

Englannin kuullunymmärtämiskokeeseen päätynyttä sivustoa syytetään valheista ja ääriajattelusta.

Uusi tutkimus esitti Pirkkalan koulukokeilulle vaiettuja mittasuhteita

Keväällä 2016 saatiin uutta tietoa Pirkkalan koulukokeilusta

Video: Näin Pirkkalan kiisteltyä opetusmonistetta käsiteltiin Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1975

Vuonna 1975 Suomessa kohuttiin Pirkkalan peruskoulussa käytetystä historian monisteesta, joka oli suoraan kopioitu Neuvostoliitosta. Kiistelty moniste nousi keskusteluun torstaina, kun aiheesta ilmestyi uusi tutkimus. Kaivoimme Ylen arkistosta aihetta käsitelleen Ajankohtaisen kakkosen jutun, jossa ääneen pääsevat niin kokeilun kriitikko kuin siitä vastannut tutkijakin.

Researcher: Communist teaching experiment much broader than thought

New research has shown that a controversial 1970s experiment aimed at inserting communist propaganda into Finnish teaching syllabuses was much more widespread than originally thought. The researcher says that this experiment in Pirkkala was the result of systematic attempts by left social democrats to get Marxist material into Finnish school books.

Peruskouluopetuksesta piti tulla marxilaista – uutta tietoa kohutusta Pirkkalan koulukokeilusta

Historioitsija Jari Leskisen tutkimuksen mukaan 1970-luvun puolivälissä toteutettu marxilainen peruskouluopetus Pirkkalassa on ollut paljon kerrottua laajempaa. Opetusta annettiin opetusministeriön ja kouluhallituksen siunauksella ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle saakka. Aineisto oli peräisin neuvostoliittolaisesta ja muusta marxilaista opetusmateriaalista.

Elokuvaohjaaja Jacques Rivette on kuollut

Ranskalainen veteraaniohjaaja Jacques Rivette on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Rivette oli keskeinen tekijä ranskalaisen elokuvan uudessa aallossa.

Porvari taipuu moneksi: haukkumasana, ahkeruuden synonyymi ja historiallinen tähtitieteen termi

Sanalla porvari on viitattu vuosien varrella niin kauppiaisiin, omistavaan luokkaan kuin ahkeruuteen. Porvarillisesta hämärästä puhuttaessa termi on valjastettu kuvaamaan jopa tiettyä vuorokaudenaikaa.

"Afrikan Che Guevaran" Thomas Sankaran kuolinsyy tutkitaan uudelleen – ruumis kaivetaan haudasta

Thomas Sankara kuoli vuonna 1987, kun hänen entinen ystävänsä Blaise Compaore kaappasi vallan. Kuolinsyyn tutkinta sai vauhtia, kun Compaore joutui viime vuonna eroamaan.

Moskovan kirjastopalo: Palvelimet ehkä tuhoutuneet

Moskovan yhteiskuntatieteellisessä kirjastossa viime viikon lopulla riehunut tulipalo tuhosi jopa yli miljoona teosta. Suomen Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, arvelee, että vahinkojen laajuus ei ole vielä paljastunut.

Poliisi kuoli itsemurhaiskussa Istanbulissa

Itsemurhaiskun tekijä on saanut surmansa, kertovat viranomaiset. Nainen pääsi poliisiasemalle ja räjäytti siellä itsensä.

Espanjassa löytyi uusia kuvia teloitetusta Che Guevarasta

Espanjalainen Imanol Arteaga kertoo perineensä kuvat sedältään, joka oli Guevaran kuoleman aikoihin lähetyssaarnaajana Boliviassa. Arteaga uskoo uutistoimisto AFP:n valokuvaajan antaneen kuvat sedälle, jotta saisi ne nopeasti pois maasta.

Paavi: Kommunistit varastivat kristinuskon lipun

Paavi Franciscus vastasi italialaislehden haastattelussa The Economist -lehden väitteeseen, joiden mukaan paavi kuulostaa leninistiltä arvostellessaan kapitalismia.

Kolumbian presidentti hävisi haastajalle, vaaleissa tarvitaan toinen kierros

Vaaleja pidetään sen mittarina, mitä kansa ajattelee hallituksen ja marxilaiskapinallisten rauhanneuvotteluista. Haastaja haluaa lopettaa neuvottelut.

Marxilaisryhmän jäsenet saivat terrorismisyyttet Saksassa

Neljää turkkilaismiestä epäillään osallisuudesta viime vuoden helmikuussa tehtyyn itsemurhaiskuun Turkin Ankarassa.

Nepalin kongressipuolueelle vaalivoitto - ei kuitenkaan enemmistöä

Vaalien tulos näyttää siltä, että Nepal ei pääse pois pitkään jatkuneesta poliittisesta umpikujasta.

Argentiinassa löytyi sotilasjuntan musta lista taiteilijoista

Vuosina 1976 - 1983 Argentiinaa hallinnut sotilasjuntta piti listaa ihmisistä, joita se piti sopimattomana valtion virkoihin tai tukeen epäillyn marxilaisen suuntautumisen vuoksi.

Työväenliikkeen 110 vuotta on kuluttanut aatteen

Forssassa 110 vuotta sitten pidetyn työväenliikkeen ensimmäisen kokouksen merkitys näyttää kasvavan. Sosiaalidemokraateissa nähdään, että monet työväenliikkeen taistelemat oikeudet ovat tänä päivänä vaarassa, kun työläisten asema heikkenee. SDP järjestää Forssassa kansalaisjuhlan.

Marxismia tai lepran hoitoa opiskeleva saa Vietnamissa ilmaiset opinnot

Vietnamin kommunistihallitus yrittää saada politiikkaa hylkivät nuoret innostumaan marxismi-leninismistä.

Kommunistinen Kuuba avaa ovensa ammattinyrkkeilylle

Saarivaltakunnan viisi vuosikymmentä kestänyt ammattinyrkkeilykielto puretaan.

Lounasdiskoilu käy nykypäivän radikalismista

Tanssirinki muodostui lopulta Tampereen yliopiston aulaankin, vaikka lounasdisko oli laatuaan ensimmäinen. Diskoilijat kehuivat upeaa fiilistä.

Marxilaisryhmä kertoi tehneensä Turkin iskut

Radikaali äärivasemmistolaisryhmä teki helmikuussa itsemurhaiskun Yhdysvaltain suurlähetystöä vastaan. Tuolloin surmansa sai iskijän lisäksi turvamies.

Marxilaisryhmä kertoi tehneensä Turkin lähetystöiskun

Radikaali ryhmä on kansainvälisesti terroristijärjestönä pidetty. Itsemurhaiskun tekijä oli jo ollut vankilassa, kertovat turkkilaisviranomaiset.

Kulttuurin tekemisen ristiriidat

Miksi ihmeessä pitäisi maksaa teosto- ja muita maksuja siitä, että käyttää ja nauttii toisen luomasta kulttuurituotteesta?

Che Guevaran viimeinen päiväkirja pantiin internetiin

Guevara kirjoitti päiväkirjaansa elämänsä viimeisen vuoden aikana, ennen kuin hänet ammuttiin vuonna 1968.

Nepalissa kuusi viikkoa perustuslakiin

Nepalissa poliittinen kenttä alkaa vasemmalta. Kommunistien ryhmittymistä marxilais-leniniläinen puolue on hajonnut sisäisten ristiriitojen takia pienpuolueiksi. Maolaiset ovat Nepalin kansankokouksen suurin ryhmä. Oikeistoa edustaa kuningaspuolue, joka haikailee neljä vuotta sitten lakkautetun monarkian perään. Puolueiden edustajilla on edessään haastava tehtävä, sillä Nepalin uusi perustuslaki pitäisi saada valmiiksi kuudessa viikossa.

Kolumbian Farc-kapinalliset tappoivat sotilaita

Marxilaiset Farc-kapinalliset ovat hyökänneet Kolumbian armeijan sotilaita vastaan. Armeijan mukaan 11 sotilasta kuoli lauantaisessa iskussa.

Marxilaishallitus epäonnistui Nepalissa

Nepalin marxilainen pääministeri on eronnut. Jhalalath Khanalin eron taustalla on puolueiden välinen riita rauhansopimuksen täyttöönpanosta, mikä on jälleen johtanut hallituskriisiin Nepalissa.

Kommunistit ja armeija ottivat yhteen Filippiineillä

Kommunistikapinallisten ja Filippiinien hallituksen joukkojen väliset yhteenotot ovat johtaneet ainakin seitsemän ihmisen kuolemaan, kertoivat armeijan viranomaiset maanantaina. Kahnauksissa on loukkaantunut 17 ihmistä.

Ecuadorin presidentti valmis valheenpaljastustestiin

Ecuadorin presidentti Rafael Correa sanoo olevansa valmis valheenpaljastustestiin osoittaakseen väitteet laittomasta rahoituksesta vääräksi. Tutkimuslaitos IISS kertoi tiistaina, että Correa olisi saanut rahaa Kolumbian marxilaiselta Farc-sissiliikkeeltä. Vastaavia väitteitä on esitetty jo vuosien ajan.

Che Guevaran moottoripyöräkaveri kuoli Kuubassa

Ernesto Che Guevaran kanssa moottoripyörällä Etelä-Amerikassa matkannut Alberto Granado on kuollut. Hän oli 88-vuotias. Heidän matkastaan tehtiin vuonna 2004 elokuva Moottoripyöräpäiväkirjat, joka perustui Guevaran päiväkirjoihin ja Granadon kirjaan.

Julkkisten nimmareista tullut kultaakin arvokkaampia

Maailmanluokan tähtien nimikirjoituksista on tullut arvokasta kauppatavaraa. Niiden arvo on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana yli 300 prosenttia.

Richard Marx konsertoi Suomessa marraskuussa

1980-luvun lopulla suosioon noussut laulaja-lauluntekijä Richard Marx saapuu Suomeen marraskuussa. Hän esiintyy yhtyeineen Helsingin Kulttuuritalossa perjantaina 5. marraskuuta.

Tshekkilehti: Che Guevara piileskeli Tshekkoslovakiassa

Tshekkiläinen Dnes-lehti kertoo, että Kuuban vallankumoussankari Che Guevara piileskeli vuonna 1966 Tshekkoslovakiassa. Historioitsija sanoo, että vakuuttavia todisteita asiasta ei ole.

El Salvadorin presidentti pyysi anteeksi sisällissodan julmuuksia

El Salvadorin presidentti Mauricio Funes on pyytänyt anteeksi laajoja ihmisoikeusloukkauksia, joihin hallituksen joukot syyllistyivät vuosien 1980 - 1992 sisällissodan aikana. Tämä on ensi kerta, kun maan johtaja pyytää julmuuksia anteeksi. Funes on myös ensimmäinen entisten marxilaississien perustamaa FMLN-puoluetta edustava presidentti.

Uruguayn äänestys alkoi

Eteläamerikkalaisessa Uruguayssa äänestetään parhaillaan presidentinvaaleissa. Ennakkosuosikkina vaaliin lähti vasemmistolainen, entinen sissipäällikkö Jose Mujica, jolle ennustetaan voittoon vaadittavaa yli puolta annetuista äänistä.

Tähtihetki: Che – kapinallinen

Che - kapinallinen on odotusta, huutavaa nälkää ja treenaamista; katsojaystävälliseksi sitä ei voi kutsua, sanoo Satu Linnapuomi. Tarmo Poussun mielestä elokuvan kantava tunne on hitaasti syvenevä ahdistus.

Vasemmisto voitti El Salvadorin presidentinvaalit

Vasemmistolainen Mauricio Funes on julistautunut vaalivoittajaksi El Salvadorin presidentinvaaleissa. Maata vuodesta 1989 hallinneiden konservatiivien ehdokas Rodrigo Avila on tunnustanut tappionsa.

Tähtihetki: Che - sankari

Ensimmäinen osa kahdesta Che-elokuvasta on aidosti lähellä kohteitaan, sanoo Satu Linnapuomi.

Bolivia julkaisee Chen viimeiset päiväkirjat

Bolivian hallitus julkaisee vallankumousjohtaja Ernesto Che Guevaran viimeiset päiväkirjat näköispainoksina. Kirjat sisältävät Chen matkamuistiinpanoja vuodelta 1967, jolloin hän pyrki käynnistämään vallankumouksen Boliviassa. Saman vuoden lokakuussa armeija sai hänet kiinni ja hänet ammuttiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle