Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen aamu tänään: Vanhusten rokottaminen koronaa vastaan on alkanut – Millainen askel se on koronataistelussa? Katso lähetys tästä

Uusi dokumentti kertoo Ukrainan sijaissynnytysbisneksestä. 43 prosenttia suomalaisista kannattaa palkka-avoimuutta.

Kuinka mies tekee lapsia, kirjoitti sinkku Joonas Pesonen, 28, hakukoneeseen – tämä juttu kertoo kaipuusta isäksi

Moni nuori sinkkumies ja miespari tahtoisi lapsia, jos yhteiskunta vain kertoisi, miten.

Koronapandemian ei-toivottu seuraus Ukrainassa – Yli 50 sijaissynnytettyä vauvaa odottaa ulkomaalaisia vanhempiaan hotellissa Kiovassa

Matkustusrajoitusten takia eurooppalaiset ja amerikkalaiset vanhemmat eivät pääse noutamaan ukrainalaisnaisten heille synnyttämiä vauvoja

“Voisimme estää sijaissynnytysturismin” - Eduskuntaryhmien puheenjohtajilta vihreää valoa sijaissynnytyksen sallimiseksi Suomessa

Sijaissynnytys on monelle ainoa keino saada lapsi. Tällä hetkellä suomalaiset turvautuvat ulkomaalaisiin kohdunvuokraajiin.

Vauvatehtaan johtajan mielestä kohdunvuokraus ei ole naisen riistoa: “Sijaissynnytys on normaali lapsettomuuden hoitokeino”

Georgialaisen Mariam Kukunashvilin yrityksen kautta on syntynyt yli 7000 lasta. Myös suomalaiset ovat vuokranneet kohtuja.

Sofi Oksasen kirjassa vauvalle voi shoppailla siniset silmät ja pitkät sääret – "Ukrainan vauvatehtailu on karua bisnestä"

Fiktiivisen romaanin aihe pohjaa faktaan. Sijaissynnytyksistä ja sukusoluluovutuksista on tullut kannattavaa bisnestä Ukrainassa.

Tuesday's papers: School starter skills, surrogacy support and preliminary fish kill probe results

Finland's press examines the skills of incoming school pupils, a poll on surrogate motherhood, and news from Rautalampi.

Uutissuomalainen: Puolet suomalaisista sallisi sijaissynnyttämisen

Naiset suhtautuvat kyselyn mukaan sijaissynnyttämiseen sallivammin kuin miehet.

Vauvani maksaa 70 000€: käsikirjoitus

Käsikirjoitus MOT:n sijaissynnytys-jaksosta

Kiinnostavaa lukemista sunnuntai-iltaan: Kela-kyytien ongelmat, Obaman eläkepäivät ja neljä esimerkkiä hallituskauden vaikutuksista tukiin

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kohduttomat naiset haluavat sijaissynnytykset lailliseksi Suomessa, päättäjät siirtävät asiaa eteenpäin – "Ei tässä niin käy, että me olemme hiljaa"

Suomalaisia on alkanut hakeutua kiistanalaisiin sijaissynnytysjärjestelyihin ulkomaille sen jälkeen, kun hedelmöityshoitolaki kielsi sijaissynnytykset vuonna 2007.

Herätys: Seuraamme myrskyn etenemistä, hiilidioksidin hyötykäyttö yleistyy, sijaissynnytysten kysyntä kasvanut Ukrainassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ukrainasta on tulossa Euroopan vauvatehdas – "Kun poika kysyi pömppömahastani, sanoin, että äiti on syönyt vähän liikaa pullaa"

Hyvät tienestit houkuttelevat nuoria ukrainalaisia vuokraamaan kohtunsa eurooppalaisille ja aasialaisille pariskunnille riskeistä huolimatta.

Swedish agency markets surrogacy in Finland

Surrogacy has been banned by Finnish law since 2007 but now a Swedish agent—Tammuz Nordic Surrogacy—is targeting Finnish residents looking to conceive via surrogate.

Kuusi huippujuttua lauantai-iltaan: Viihdy ja sivisty näiden juttujen parissa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Sinkkumiehestä tuli kaksostyttöjen isä sijaissynnyttäjän avulla – nyt ruotsalaisvälittäjä markkinoi kiistanalaisia sijaissynnytyksiä myös suomalaisille

Myös Valvira on kiinnittänyt huomiota suomenkieliseen markkinointiin. Suomessa keinohedelmöitykseen liittyvät sijaissynnytykset kiellettiin vuonna 2007.

Viisi vuotta sitten kuollut pariskunta sai Kiinassa lapsen – isovanhemmat hankkivat perillisen sijaissynnyttäjän avulla

Laosista hankittu sijaissynnyttäjä matkusti Kiinaan synnyttämään, että lapsi saisi Kiinan kansalaisuuden.

Skandaalin nostaneesta kohdunvuokraussarjasta päätös Thaimaassa: Japanilaismiljonääri sai 13 sylilapsen yksinhuoltajuuden

Vuonna 2014 paljastunut vauvatehtailu johti kohdunvuokrauksen rajoittamiseen Thaimaassa.

Sadat lapsettomat pariskunnat ostavat nyt synnyttäjän Ukrainasta – joukossa ollut myös muutamia suomalaisia

Eurooppalaisittain köyhästä Ukrainasta on tullut lapsettomuudesta kärsivien pariskuntien suosikkikohde edellisten kolmen vuoden aikana.

Intia uhkaa kieltää kaupalliset sijaissynnytykset

Intian hallitus haluaa kieltää kaupallisen kohdun vuokraamisen. Kieltoa vastustavat äänekkäästi lääkärit, asiakkaat sekä kohtuaan vuokraavat naiset sijaissynnytyksiin erikoistuneella huippuklinikalla.

Tia Hämäläinen on sijaisäiti myös äideille – pihapiirin eläimet avaavat reitin oman vauvan hellimiselle

Kriisipäivystystä tekevä sijaisäiti iloitsee, kun nuorten äitien omat siivet alkavat kantaa. Hänen tärkein tehtävänsä on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

Auttaminen on Jaanan elämäntapa – "Asun nuorten tukiasunnolla, toimin sijaisäitinä"

Kajaanilaisen Jaana Vanhalan elämäntapa on auttaminen, jota hän toteuttaa työssä nuorten mielenterveyskuntoutujien kanssa. Työpäivän jälkeen jatkuu nuorten tukeminen kotioloissa. Ei siis ihme, että Vanhala valittiin 50 aktiivisimman kainuulaisen joukkoon.

Yhdysvaltojen ensimmäinen kohdunsiirto epäonnistui

Yhdysvaltojen ensimmäinen kohdunsiirto on epäonnistunut. Ohiolainen sairaala tiedottaa, että kohdunsiirto epäonnistui täsmentämättömästä komplikaatiosta johtuen.

Intia aikoo panna lopun kymmeniä miljoonia euroja tuottavalle kohdunvuokraukselle

Bisnes, jossa ulkomaalaiset parit hankkivat intialaisen sijaissynnyttäjän, on kasvanut vuosittain viidenneksellä.

"Kohdunvuokraus on raakaa bisnestä"

Raskaana olevia tyttöjä kahlehditaan sänkyihin, ja naisten hiuksia ryöstetään kaduilla. Näistä Sofi Oksanen kirjoittaa romaanissaan, mutta valitettavasti ne eivät ole keksittyä vaan kovaa todellisuutta.

Huostaan otettuja lapsia pahoinpidelleen sijaisäidin tuomio säilyi hovioikeudessa

Rovaniemen hovioikeuden mukaan kahden sijaislapsen pahoinpitelystä tuomittu sijaisäiti pahoinpiteli vain toista lasta. Hovioikeus kuitenkin piti ennallaan sijaisäidin saaman 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen. Hovioikeus hylkäsi syytteen esimerkiksi kärpäslätkällä annettujen sähköiskujen osalta.

Lapsettomuudesta kärsivän toive: Lainakohtu

Pitäisikö sijaissynnytys sallia Suomessa? Olisitko sinä valmis lainaamaan kohtuasi lapsettomalle pariskunnalle? Vaatisitko kohtusi lainasta vuokraa? Pitäisikö sijaissynnytys sallia myös nais- ja miespareille? Vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin etsitään tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa.

Thaimaa kielsi kohdunvuokrauksen ulkomaalaisilta

Thaimaa kitkee kohdunvuokrausturismia kieltämällä ulkomaisia ostamasta sijaissynnytyksiä thaimaalaisilta naisilta.

Thaimaan parlamentti kieltämässä kohdunvuokrauksen

Kaupallisesta sijaissynnyttämisestä on tulossa rangaistavaa. Nykyisellään kohdunvuokrauksia järjestäviä toimistoja ei valvota.

Sijaisäidille tuomio lasten pahoinpitelystä

Kemi-Tornion käräjäoikeus on tuominnut sijaisäidin 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahden sijaislapsensa pahoinpitelystä. Nainen määrättiin maksamaan lapsille yhteensä 4 000 euron korvaukset. Syytettynä olleen sijaisvanhempana toimineen miehen pahoinpitelysyytteet oikeus hylkäsi.

Sijaissynnyttäjä perui puheitaan – Down-lasta ei hylättykään?

Kansainvälistä kohua herättänyt tapaus saa yhä vain uusia kierroksia. Australiassa esitetyllä "hylätyn" Down-lapsen vanhempien haastattelulla oli yli miljoona katsojaa.

Australia tutkii Down-pojan Thaimaahan "hylänneen" miehen soveltuvuutta isäksi – paljastui tuomituksi pedofiiliksi

Australialaiset tiedotusvälineet kertoivat tiistaina, että 56-vuotias isä on tuomittu useista lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Thaimaa ratsaa kohdunvuokrausklinikat

Taustalla on maailmanlaajuista huomiota saanut tapaus, jossa australialaisparin kerrotaan hylänneen Down-vauvan thaimaalaisen sijaissynnyttäjän hoiviin.

"Hylätyn" Down-vauvan vanhemmat kertoivat oman versionsa

Australialaisen pariskunnan vaatimus kohdunvuokraajan abortista on herättänyt laajaa paheksuntaa ja lahjoitustulvan Thaimaahan. Nyt vauvan vanhemmat sanovat, etteivät koskaan edes tienneet vammaisesta kaksosveljestä.

Vanhempiensa hylkäämälle Down-vauvalle lahjoitustulva – pariskunta oli vaatinut aborttia

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan australialainen pariskunta oli pyytänyt thaimaalaista sijaissynnyttäjää tekemään abortin saatuaan tiedon Downin syndroomasta.

Media: Australialaispariskunta hylkäsi Downin syndroomaa sairastaneen vauvansa sijaissynnyttäjän hoiviin

Thaimaalainen nainen kertoo sijaissynnyttäneensä australialaiselle pariskunnalle kaksoset. Naisen mukaan pariskunta kelpuutti vain terveen tytön ja jätti Downin syndroomaa sairastaneen pojan naiselle. Australian pääministeri Tony Abbott pitää tapausta surullisena.

Sijaisäidistä varamummoksi: "Se on suuri rikkaus ikääntyvän elämässä"

Varaisovanhemmuus tarjoaa samanlaisen ikkunan lasten ja nuorten maailmaan kuin sukulaisuuteen perustuva isovanhemmuuskin. Sen tietää noin 30 vuotta sijaisäitinä työskennellyt, nykyisin eläkeläinen varamummo.

Nykyhallitus ei edistä sijaissynnytyksiä

Sijaissynnytykset kiellettiin Suomessa hedelmöityshoitolaissa vuonna 2007. Sen jälkeen sijaissynnytyksiä on tehty sellaisissa maissa, missä laki ei niitä kiellä.

Kun äitiys on myös työ, kodin ovi on enemmän auki

Ristiinalainen Pirjo Muhonen saa äitienpäivänä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Pirjo Muhonen on työskennellyt perhepäivähoitajana ja toimii edelleen myös sijaisäitinä.

Sijaissynnytysten sallimiselle kannatusta

Oikeusministeriö selvitti eri tahojen näkemyksiä siitä, olisiko sijaissynnytysten sallimiselle perusteita vaihtoehtona lapsettomuuden hoidossa. Ministeriö ei ole ottanut kantaa, pitäisikö vallitsevaa - sijaissynnytyksen kieltävää - lakia muuttaa.

Sijaisäiti: Myös toisen lasta voi rakastaa ehdoitta

Sijaisperheistä on huutava pula pääkaupunkiseudulla. Vaikka elämä sijaisperheessä ei ole aina ruusuilla tanssimista, rohkaisee kymmenkunta sijaislasta maailmalle saattanut äiti tulokkaita kenties vaikealle, mutta antoisalle tielle.

Mitä olet valmis tekemään saadaksesi lapsen?

Teknologia ja lääketiede ovat kehittynyt valtavasti viime vuosikymmenten aikana, ja lapsettomuudesta kärsivä voi saada niistä paljon apua. Millaisia keinoja ja mahdollisuuksia olisit valmis käyttämään, jotta saisit elämääsi lapsen? Vai onko se sinulle ongelma, jos et saakaan omaa lasta?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle