Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tagi bussipysäkillä

Kun graffitimaalari jää kiinni rysän päältä, turvallisuusalan työntekijä saa ottaa kuvan, mutta kuvia ei saa säilyttää turhaan

Vartijat ja järjestyksenvalvojat voivat kuvata kiinni otettuja tunnistamista varten, esimerkiksi jos poliisi ei pääse paikalle tai jos kiinni otetuilla ei ole henkkareita mukanaan.

Ihmishahmo siluettina graffitiseinän edessä, taustalla kerrostaloja.

”Menin aika nopeasti tajuttomaksi” – graffitimaalarit kertovat järjestyksenvalvojien kovista otteista, joista harvoin jää todisteita

Luvattoman graffitin maalaaminen on rikos, mutta liikkuvatko myös heidän jahtaajansa harmaalla alueella?

Vartija seisoo kaupassa.

Kummallinen ilkivallan aalto piinaa Äänekoskea: ikkunoita rikotaan, lamppuja revitään, kuplahallia viilleltiin puukolla, vesihanat jätetään juoksemaan yöksi

Kaupunki on nyt lisännyt vartiointia ilkivallan vuoksi, ja alkuvuodesta lisätään myös kameravalvontaa. Ilkivallan aiheuttamat kulut ovat olleet 10 000 euroa vuodessa

Spraymaalilla tehdään graffitia.

Joensuun kaupunki avaa kaksi uutta graffitiseinää katutaiteesta kiinnostuneille

Uudet graffitiseinät avataan tällä viikolla Reijolaan ja Uimaharjuun. Tavoitteena on tarjota laillinen maalauspaikka etenkin nuorille.

Ulkoliikuntapaikkapäällikkö Mika Puolitaival ja kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen seisovat Kiiminkipuiston urheiölupaikalla

Kaupungin puistoihin on tehty ilkivaltaa Oulussa – poliisi muistuttaa vahingonkorvausvastuusta

Oulun kaupunki on tänä vuonna tehnyt rikosilmoituksen viiden leikkipuiston töhrimisestä. Korjaukset maksavat tuhansia euroja.

Graffiteja Oulun Sahasaaren vanhoissa taloissa.

Ilkivallasta ja töhrimisistä vuosittain iso lasku Oulun kaupungille – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista

Ilkivallasta koitui Oulun kaupungille viime vuonna lähes sadantuhannen euron lasku.

Katutaitelija Stanislav Komissarov katsoo kohti betoniseinää. Hänet on kuvattu yläviistosta metalliverkon lävitse.

Kun Stanislav Komissarov tekee katutaidetta Venäjällä, hän voi joutua pidätetyksi – silti hän aikoo palata Suomesta häpeämäänsä kotimaahan

Venäläiset katutaiteilijat tekevät tänä kesänä useita teoksia osana helsinkiläistä residenssiohjelmaa. Katutaiteilijoiden ilmaisun vapaus on rajoitettua Venäjällä.

Keltaisen betoniseinän edustalla on robottimainen isompi hahmo ja lapsihahmo. Seinässä on kirjoituksia.

Toimittajalta: sukellus spraymaalihuurujen syvään päähän

Mitä opin ihmisyydestä graffitimaalareilta

Graffiti seinässä

Graffitielokuvan tekijät maalasivat junia ja metroja – nyt poliisi epäilee heitä törkeästä vahingonteosta

Graffitielokuvan tekijät maalasivat junia, metroja ja rautiovaunuja. Lisäksi he tunkeutuivat juna- ja metrovarikoille yli 50 kertaa. Vahinkojen yhteissumma on yli 100 000 euroa.

Paleface nojaamassa aitan seinään.

Nuorisofestari Mikkeli On Air sulkee jopa kadun – Vilma Paasoja: "Tällaista ei ole Mikkelissä ennen ollut, tää on supersiistiä"

Nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama festivaali sisältää paljon erilaista tekemistä Mikkelin keskustassa.

Lahdessa Hämeenkatu 24:n kiinteistön ränsistynyttä julkisivua, maisema lehdetön ja harmaa.

Lahdessa Hämeenkatu 24:n sakonuhka raukeamassa – omistaja hoiti viimein julkisivun siivouksen

Kaupunki odotti pitkään keskeisellä paikalla sijaitsevan talon rikottujen ikkunoiden korjaamista ja töhrittyjen seinien siististä.

Lähikuva dj-laitteista ja käsistä.

Hämeenlinnassa Demo tour -kiertueen vastaanotto on ollut ylistävää

Hämeenlinnan yläkoululaiset kokeilevat helmikuussa kaupunkikulttuurin tekemistä. Yläkoulujen oppilaat testaavat DJ-työskentelyä, lumiskeittausta sekä muun muassa graffitien maalaamista virtuaalilaseilla.

Ihmiset jonottavat koronatestiin.

Julkisissa tiloissa liikkuminen ilman rokotepassia tulisi Ranskassa uuden lain myötä mahdottomaksi – kansanedustajat saaneet tappouhkauksia

Ranska on säätämässä lakia, joka edellyttäisi junamatkustajilta, elokuvissa kävijöiltä ja ravintola-asiakkailta rokotustodistusta.

Graffiti seinässä

Tuntematon mies maalasi ilman lupaa ja keskellä kirkasta päivää näkyvälle paikalle Helsinkiin graffitin, jonka koko hämmästyttää ohikulkijoita

Näin kookkaita omin luvin tehtyjä teoksia pääsee harvoin näkemään. Helsingin Pohjois-Haagassa on autio varasto ja hylätty päiväkoti, jotka vetävät graffitimaalareita puoleensa.

Liidulla piirretty teksti katukivissä. Katuun piirretty myös vaaleanpunainen sydän.

ARX lähti Hämeenlinnan pitäjiin lasten ja nuorten luo

Kulttuurikeskus ARXin kesän työpajoja järjestettiin Hämeenlinnan keskustan lisäksi myös Hauholla, Rengossa ja Tuuloksessa. Työpajat keräsivät kaikkiaan 1 400 käyntikertaa.

Viva Granlund, katutaide, muraali

Katutaidetta on nyt kaikkialla Suomessa, mutta siihen kaivataan lisää ytyä: Miksi kotimainen katutaide ei ota kantaa?

Katutaidetta on viime vuosina syntynyt Suomessa runsaasti, ja myös pienemmät paikkakunnat ovat lähteneet buumiin mukaan. Katutaideprojekteilla halutaan virkistää kaupunkikuvaa ja lisätä turismia. Valtavirtaistuminen on tuonut kotimaisen katutaiteen visuaaliseen ilmeeseen myös haasteita.

Keravan purkutaidetalo täyttyi taiteella jo toisen kerran

Vuosi sitten purkutalo muuttui taidekeitaaksi ja houkutteli Keravalle yli 30 000 ihmistä – nyt talo on taas täynnä uutta taidetta, mutta kävijät harvassa

Taiteen kotitalo oli tarkoitus purkaa, mutta mitään ei ole tapahtunut, joten suosittu näyttely päätettiin rakentaa uudelleen. Noin 85 prosenttia teoksista on uusia. Monissa teoksissa näkyy koronan jättämät arvet.

Alueella kameravalvonta

Maaninkajärven koululla on tehty kesän aikana huomattavan paljon ilkivaltaa – vahingot tuhansien eurojen luokkaa

Koulua on esimerkiksi töhritty graffitein ja sinne on kenties yritetty murtautua. Ilkivallan aiheuttamat korjauskustannukset ovat tuhansia euroja, eikä kaikkea välttämättä ehditä korjata ennen koulujen alkua.

Pusikoiden takana häämöttää graffitiseinä, jossa lukee 3D-tyyliin Dreamwall eli unelmaseinä.

Kotkaan avataan seinä, johon kuka tahansa saa tehdä katutaidetta – seinän nimi tuli kotkalaisilta, ja se komeilee nyt maamerkkinä mäen päällä

Graffititaide kuuluu kaikille, sanoo Mimmit peinttaa -taidekollektiivi. Kaksi graffititaiteilijaa maalasi tällä viikolla Kotkan uudelle lailliselle graffitiseinälle otsikon, jonka kotkalaiset toivoivat. Seinä vihitään käyttöön ensi viikolla.

En sjärna på teaternbron har målats i regnbågens färger. Någon har dragit bromsspår i cirklar över den.

Turku rainbow star vandalised hours after it was created

The star was painted in celebration of gender and sexual diversity.

Graffititaiteilija EKA tekee selin kameraan graffititaideteosta värikkäiden seinien keskellä.

Kotkaan vihitään ensimmäinen laillinen graffitiseinä – avajaistapahtumassa saa kokeilla itse graffitin tekoa matalalla kynnyksellä

Kotkan Katariinan Meripuistoon avataan kaikkien katutaiteilijoiden käyttöön seinä, johon saa tehdä vapaasti graffititaidetta. Seinä avataan virallisesti käyttöön Puistosessarit-tapahtumassa heinäkuun 10. päivänä.

Jarko Manninen henkilökuvassa.

Milloin töhryistä tuli taidetta? Graffititaiteilija Jarko Manninen "Negatiivisen asenteen aika vain oli ohi"

Vielä vuosituhannen alussa graffitit olivat laittomuuksia ja ilkivaltaa. Nykyään katutaidetta tilataan julkisiin tiloihin, kuten Mikkelin suurimpaan parkkihalliin. Graffititaiteilija tunnustaa, että laittomiakin graffiteja tehdään yhä, vaikka laillisiakin on jo olemassa.

Jari Litmasen patsas Lahden Kisapuistossa on töhritty

Kovia kokenut Litmasen patsas on taas töhritty

Lahden Kisapuistoon vuonna 2010 pystytetty jalkapalloilija Jari Litmasen patsas on taas joutunut ilkivallan kohteeksi.

Katharina Grosse, HAM, Helsingin taidemuseo

Näin valtavia teoksia on taidemuseoissa esillä harvoin – Katharina Grossen näyttely pakotti HAMin rakentamaan ilmastoinnin uusiksi

HAMin eli Helsingin taidemuseon tämän kesän tähti on saksalaistaiteilija Katharina Grosse. Hänet tunnetaan spreijaamalla tehdyistä teoksista, jotka yhdistyvät näyttelytilan arkkitehtuuriin.

Jani Varismäki maalaa graffitia entisen Wasalandia-huvipuiston alueella Vaasassa.

Katutaide valtaa entisen Wasalandian: Graffitilandia-tapahtumaan hyväksyttiin yli 50 taiteilijaa, jotka maalaavat huvipuistossa niin paljon kuin seinää riittää

Katutaiteen näyttely aiotaan avata heinäkuussa. Avoin taiteilijahaku kiinnosti nuoriakin maalareita. Huvipuistoaluetta maalataan niin paljon kuin seinää ja maalia riittää. Graffitilandian järjestää Vaasan Katukulttuuriyhdistys.

Mannerheimin salonkivaunu Mikkelissä

Mannerheimin salonkivaunun entisöinti Mikkelissä viivästyy –vaunun kunnostamiseen ei saatu tukea

Salonkivaunun entisöintiä pyritään saamaan osaksi Mikkelin kaupungin investointiohjelmaa. Salonkivaunuun kohdistui viime vuoden elokuussa ilkivaltaa, kun siihen ilmestyi graffitti.

yleiskuva

Asuntokauppa käy kuumana ja taiteesta on tullut myyntivaltti – siksi teoksia suunnitellaan nyt jo rakennusvaiheessa

Suomalaiset haluavat taideteoksia arkiympäristöönsä, sillä ne lisäävät viihtyisyyttä ja asuinalueen arvoa. Graffitikin voi olla vetovoimatekijä. Helsingin Kalasatamassa taideteoksilla on näkyvä paikka.

Banksyn näyttely avautuu Mäntässä

Mystinen katutaiteilija on nyt taidepiirien palvoma miljonääri – Banksyn ensimmäinen Suomen näyttely esittelee ristiriitaisen supertähden

Maailman kuuluisin katutaiteilija Banksy ei ikinä anna lupaa nimeään kantaville näyttelyille, eikä sitä herunut myöskään Mäntän Serlachius-museoille. A Visual Protest saattaa silti saada hiljaisen hyväksynnän, koska tällä näyttelyllä ei rahasteta.

Valkealinnan talon seinäkirjoitus paskakaupunni.

Oululaiset huolestuivat maineikkaan “Paska kaupunni” -graffitin kohtalosta, kun teoksen naapuritalo sai purkutuomion – mutta voiko seinämaalausta suojella?

Graffititutkijan mukaan Oulun keskustan Paska kaupunni -maalaus on ainutlaatuinen ennen kaikkea pitkän historiansa takia. Seinäkirjoitus peitetään maalikerroksella tasaisin väliajoin, mutta aina se palaa paikalleen. Nyt graffitin naapuritalo aiotaan purkaa.

Banksy, Love Is in the Air, 2003

Banksy tickets sell out before exhibition opens

Finland's museums are hoping for a record-breaking summer as art-starved visitors return.

Jonone yhden teoksistaan edessä

Korealaispariskunta töhri 370 000 euron taideteoksen erehdyksessä – luuli osallistavaksi taiteeksi

Pariskuntaa vastaan ei nosteta syytettä, mutta he saattavat joutua entisöinnin maksajiksi.

Nainen piileskelee vesivärimaalauksen takana

Kuka tahansa ei kelpaa taiteilijaksi, Laura Friman kirjoitti ja aloitti kiivaan väittelyn – kysyimme asiantuntijalta, kuka tittelin ansaitsee

Frimanin mukaan taiteilija ei ole se, joka maalaa aikansa kuluksi sohvaansa sopivan taulun.

Läheltä

Poliisi otti Ylivieskassa kiinni töhrijän – paikkakuntalaisten havainnot auttoivat

Töhrijä oli liikkunut spraymaalipurkin kanssa useassa kohteessa.

Ihmisiä äänestämässä äänestyskopissa.

Piirijärjestöt yli puoluerajojen tuomitsevat ilkivallan – Vetoavat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ihmisiin, että kuntavaalit käydään ilman pelkoa

Kahdeksan piirijärjestön edustajaa eri puolueista tuomitsee poliittisiin toimijoihin kohdistuvan väkivallan ja ilkivallan yhteisessä kannanotossa.

Vasemmistoliiton toimisto

Swastikas daubed on Left Alliance office in Oulu

The incident follows the vandalisation of the Green Party’s offices in the city at the weekend.

Oulun vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aino-Kaisa Manninen katsoo vihreiden toimiston hakaristein ja uhkauksin töhrittyjä ikkunoita.Nainen katsoo

Marin says coronavirus subsidies to be extended, condemns political harassment

The premier denounced a graffiti attack on a Greens office and recent harassment of Centre Party politicians.

Oulun vihreän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aino-Kaisa Manninen katsoo vihreiden toimiston hakaristein ja uhkauksin töhrittyjä ikkunoita.Nainen katsoo

Vihreiden Oulun toimiston ikkunat töhrittiin hakaristein ja uhkausviestein – poliisi aloittaa tapauksen esitutkinnan

Pääministeri Sanna Marin: Demokratian ja sen toimijoiden häirintä ja uhkailu ovat vakavia ja tuomittavia tekoja

Taitelija Jukka Hakanen purkutaiteen maalaus Hotelli Helgassa.

Purkutaide valtasi hotelli Helkan: remontissa oleva hotelli täyttyi tägeistä, graffiteista ja maalauksista

Tavoitteena on, että muutkin kuin hotellivieraat näkisivät taideteokset.

Banksyn taideteos näyttelystä A Visual Protest, The Art of Banksy, MUDEC 2019 Milanossa

Banksy comes to Mänttä in free exhibition starting in May

The Serlachius Museum brings a Banksy exhibition to Pirkanmaa in 2021.

Vaasan Hietalahdessa sijaitseva vanhan raviradan aita joka on maalattu täyteen taideteoksia

Vaasan vanhan raviradan aidasta tehtiin luvallinen maalausseinä

Kaupunki kannustaa kaikenikäisiä maalareita luomaan taidetta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle