Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lastenohjaaja Säde Kalpio leikkii lapsen kanssa päiväkodissa.

Säde Kalpio, 22, opiskelee päiväkotityönsä ohessa sosionomiksi – hänen kaltaisiaan tarvitaan tuhansia, mutta tavoite lienee mahdoton

Kahdella kolmesta päiväkodin työntekijällä täytyy olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen koulutusmäärä ei riitä täyttämään tarvetta.

En träbyggnad. Texten päiväkoti daghem syns tydligt på fasaden.

Kaskinen houkuttelee varhaiskasvatuksen työntekijöitä tarjoamalla 1000 euron bonuksen

Kaskisissa päiväkoti tarvitsee lisää henkilökuntaa, ja alueella on pulaa varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Lähikuva luokanopettajan työpöydästä, jolla kyniä, viivottomia ja muita esineitä.

Mustasaaren varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen avoimet työpaikat haettavissa

Varhaiskasvatuksen puolella avoimien paikkojen määrä vastaa edellisvuosien määrää. Kunnan tavoitteena on parantaa henkilökunnan hyvinvointia eri tavoin.

Nea Moilanen ja Moona Saarinen istuvat ruusupuiston yliopiston rakennuksessa ja selaavat tablettejaan.

Nuoria opiskelee nyt varhaiskasvatusalalle, jolle heillä ei ole aikomustakaan jäädä – Moona Saarinen, 21, ja Nea Moilanen, 23, kertovat miksi

Opiskelijat kokevat, ettei päiväkotien arjessa ole aikaa opetustyölle. Työvoimapulaa ei jatkossa helpota, että alalle hakevien opiskelijoiden määrä on laskenut kaikissa maan yliopistoissa.

Lapsia leikkimässä Puropuiston päiväkodin pihalla Nokialla.

Päiväkotien henkilökunnan saatavuutta turvataan työelämäyhteistyöllä – taustalla on uusi kelpoisuusvaatimus

Päijät-Hämeen kuntien ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyössä 22 lastenhoitajaa kouluttautuu varhaiskasvatuksen sosionomeiksi.

Hanne Miettinen ja Mari Piirainen rullaamassa mattoja säilytystä varten.

Mikkelin ryhmäperhepäiväkodit sulkevat ovensa – perhepäivähoitaja ”Siinä joutuu pieni ihminen paljon venymään”

Mikkelin ryhmäperhepäiväkodit Vaahteramäki ja Peipposet lakkautetaan säästösyistä.

Nukke makaa lattialla, vauva konttaa ja takana neljä naista istuu sohvalla.

MLL:n tilapäinen lastenhoito uhkaa loppua tähän vuoteen Helsingissä – kaupunki aikoo sulkea 9,50 euron apupalvelun rahahanan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan avustusta tarvitaan muun muassa lastenhoitajien kouluttamiseen ja välittämiseen perheille.

SuPerin pääluottamushenkilö Virve Hyvönen kuuntelee.

Eriarvoisuuden kokemukset hiertävät varhaiskasvatuksessa – luottamushenkilön mielestä julkisuudessa unohtuu, että kaikkia ammattilaisia tarvitaan

Vaatimukset varhaiskasvatuksen työntekijöille kasvavat jatkuvasti, eivätkä alan ammattilaiset koe saavansa tarpeeksi arvostusta.

Kaksi lasta kuvattuna ylhäältäpäin täyttämässä tehtäviä päiväkodissa.

Päiväkoteihin ei löydy pätevää henkilökuntaa – ”Vaikeinta on varhaiskasvatuksen opettajien saaminen”, sanoo palvelujohtaja

Päiväkodeissa on pula ammattitaitoisista työntekijöistä. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Mikkelissä on jouduttu tinkimään kelpoisuusvaatimuksista, jotta varhaiskasvatuksen opettajan paikat on saatu täytettyä.

Nora Sefrani

Päiväkotien opettajapulaan keksittiin ratkaisu, mutta nyt se uhkaa loppua kuin seinään – Nora Sefranin kaltaiset olisivat kunnille lottovoitto

Lastenhoitajat haluaisivat opiskella varhaiskasvatuksen opettajiksi, mutta Helsingin yliopisto joutuu rahoituksen puutteessa lopettamaan satojen opettajien ylimääräisen koulutuksen.

Lekplats med rutschbana. I bakgrunden skymtar havet.

Vaasassa ryhmäperhepäiväkoti kärsii henkilöstöpulasta – ellei viides rekrytointi tuota tulosta, saattaa sulkeminen tulla ajankohtaiseksi

Ryhmäperhepäiväkoti Barnholkenissa on 12 lasta ja kolme aikuista. Hoitohenkilökuntaa ei ole onnistuttu palkkaamaan kevään jälkeen. Sijainti Kronvikin rannassa edellyttää, että henkilökuntaa on riittävästi.

Lapsia leikkii päivähoidossa.

Uurainen nostaa päivähoidon ammattilaisten palkkoja – keväällä auki olleisiin tehtäviin ei saatu yhtään pätevää hakijaa

Uurainen haluaa houkutella varhaiskasvattajien palkankorotuksella paikkakunnalle alan ammattilaisia. Kunnassa on täyttämättä viisi varhaiskasvatuksen opettajan paikkaa ja ensi syksyn henkilöstötavoitteesta uupuu kaksitoista opettajaa.

Lapsia leikkii päivähoidossa.

Lakosta huolimatta kaikki hoitoa tarvitsevat lapset ovat mahtuneet päiväkoteihin Kuopiossa – maanantai saattaa olla ruuhkaisempi päivä

Kilpajuoksutilannetta päiväkoteihin mahtumisen vuoksi ei ole aamuisin Kuopiossa nähty, vaan tilanne on ollut rauhallinen. 

Kuvassa on kaksi päiväkoti-ikäistä tyttöä.

Kuopioon kymmenkunta lastenhoitajaa, Kiuruvedelle kiertävä lastenhoitaja ja sosionomi: ministeriön avustusrahojen käyttö pääosin jo selvillä

Tieto avustusrahoista tuli viime viikolla ennen pääsiäistä, ja nyt kunnilla on tarkempia suunnitelmia rahojen käytölle. Kiuruvedellä aiotaan aloittaa rekrytoinnit jo ensi viikolla.

Esikoululaisten kauppaleikki Metsäkallion päiväkodissa Vaasassa.

Vaasassa tarjolla 70 työpaikkaa varhaiskasvatuksen puolella

Vaasa panostaa varhaiskasvatuksessa leikkiin, kielten oppimiseen sekä energiakasvatukseen. TE-toimisto järjestää livelähetyksen , jossa työpaikoista annetaan lisätietoa.

Päiväkotilaisia ja ohjaajia Nurmilinnun päiväkodissa Kouvolassa.

Kouvolan sijaispankkiin tarvitaan lisää hakijoita – sijaisista huutava pula esimerkiksi varhaiskasvatuksessa

Kouvolan sijaispankkin tarvitaan luokanopettajia, koulunkäynninavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia. Hakemuksia on tänä vuonna tullut 81, mikä ei läheskään riitä täyttämään kaupungin tarvetta.

Klädhylla på daghemmet Labyrinten i Karis.

Riihimäen varhaiskasvatukselle lisää henkilökuntaa

Riihimäellä varhaiskasvatus on aika ajoin joutunut käyttämään paljon sijaisia. Tilanteen arvioidaan parantuvan, kun neljä uutta lastenhoitajan vakanssia voidaan täyttää ensi kuussa.

Seinäjoen Pohjaan valmistunut uusi päiväkoti Taika tarjoaa hoitoa vuorotta. Talo on kiinni vain kahtena päivänä vuodessa, jouluna ja juhannuksena.

Seinäjoella olisi nyt töitä kymmenille varhaiskasvatuksen ammattilaisille

Seinäjoella on tullut hakuun jopa kuutisenkymmentä työpaikkaa varhaiskasvatukseen. Määrä kuulostaa isolta, mutta kaupunki pistää kaikki paikat kerran vuodessa hakuun.

Lapsi talon sisällä olevassa keinussa, kun isä keinuttaa häntä.

Kun Perttu Paarman lapsi sairastuu, tilaa hän kotiin lastenhoitajan – työnantajan maksaman hoitopalvelun suosio kasvoi jyrkästi syksyllä

Syksyn raju flunssa-aalto toi asiakasryntäyksen sairaan lapsen hoitopalvelulle. Kysyntä on ollut niin kovaa, että hoivayritys on joutunut perumaan osan tilauksista, kun lastenhoitajia ei ole riittävästi yleisen hoitajapulan takia.

Päiväkotilapset leikkivät ulkoilmassa.

Viranomainen tarkasti yli tuhat päiväkotia – tuttuna murheenkryyninä väärin kasatut lapsiryhmät

Valvontaohjelman tulokset kuitenkin osoittavat, että koko maan tasolla päiväkotien tilanne on hyvä. Kunnat noudattavat lakia, kun tutkitaan henkilöstömitoituksia ja ryhmäkokoja. Monessa päiväkodissa on väljää ja mukavaa.

anonyymi lapsi syö leipää touhulan päiväkodissa

Päiväkotisijaisista on edelleen pulaa Rovaniemellä – vanhempia on jopa pyydetty hakemaan lapsensa aikaisemmin hoidosta pois

Flunssakausi ja viime viikkojen hankaloitunut koronatilanne heijastuu myös päiväkoteihin.

Professori: Krooninen stressi pienellä lapsella voi vaikuttaa aikuisiän sairauksiin

Professori Keltikangas-Järvinen on huolissaan hälyisistä päiväkodeista: Pienen lapsen stressi voi näkyä sairauksina aikuisena

Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) uskoo varhaiskasvatuksen laadun parantuvan työntekijöihin panostamalla esimerkiksi palkkoja korottamalla.

Päiväkodin lapset kävelyllä. 25.3.2021

Varhaiskasvatuksen tilanne Helsingissä on niin huono, että sen pelätään romahtavan – Kysyimme, miten kaupungin päättäjät aikovat ratkoa asiaa

Helsingin varhaiskasvatuksen tilanne uhkaa pahentua entisestään, koska varhaiskasvatukseen tulevien lasten määrän ennustetaan lähivuosina kasvavan. Kaupunginvaltuuston suurimpien poliittisten ryhmien puheenjohtajat ovat huolissaan tilanteesta.

Kuravaatteita.

Uupuneilta lastenhoitajilta tulee yhteydenottoja ammattiliittoon nyt viikottain – JHL: Hoitaja pahimmillaan yksin jopa 21 lapsen kanssa

Uupuneiden lastenhoitajien yhteydenotot liittoon ovat vähintään kolmin-nelinkertaistuneet sen jälkeen, kun ensimmäinen uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan vuonna 2018. Laki muutti päiväkotiryhmien opettajien ja hoitajien mitoituksen.

Leluja hiekalla.

Varhaiskasvatuslain muutos voi aiheuttaa lisää vaikeuksia: Mikkelissä ja Savonlinnassa päiväkodeissa jo nyt pulaa sijaistajista

Elokuun voimaan astuneessa varhaiskasvatuslaissa edellytetään, että päiväkodeissa täytyy pitää aiempaa tiukemmin huoli siitä, että kasvatus- ja opetushenkilökuntaa on tarpeeksi jokaista lasta kohden joka päivä. Esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa on nykyiselläänkin pulaa sijaistajista ja työntekijöistä. Pula osaajista ei kosketa vain Etelä-Savoa vaan on valtakunnallinen.

Anonyymi kuva, Leikkipuisto Arabia, 29.09.2016.

Sijaispula koettelee päiväkoteja – Kajaani palkkasi kokeneita lastenhoitajia paikkaamaan yllättäviä poissaoloja

Kajaanissa on pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja -erityisopettajista, eikä kaikkiin sijaisuuksiin saada kelpoisia henkilöitä. Tilanteen odotetaan helpottuvan muun muassa sosionomikoulutuksen ansiosta.

Reppuja roikkuu tuoleilla koululuokassa.

Oulu palkkaa lastenhoitajia ja koulunkäynninohjaajia koronan aiheuttamien vaikeuksen korjaamiseen – valtio myönsi miljoonan euron tuen

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella korjataan koronan haittoja varhaiskasvatuksessa ja esi- sekä perusopetuksessa. Valtio kohdisti avustusta eniten niihin kuntiin, joiden lapsiin ja oppilaisiin koronaepidemia on pahiten vaikuttanut.

Leluja hiekalla.

Sundom daghemin Barnholken jatkaa ryhmäperhepäiväkotina

Päiväkodin kohtalo oli vaakalaudalla. Se sai kuitenkin jatkoaikaa muuttumalla ryhmäperhepäiväkodiksi. Rakennus kokee kesän aikana remontin.

Kirjastoauto Kosmos avaruudessa mutkitteleva kirjapino kyljessään on pysäköitynä Tampereen Tasanteen kirjastoauton pysäköintipaikalle.

Kirjastoautot ovat nyt kirjastokuorma-autoja! – Tampereen uusin kulkine muuntuu tarvittaessa kirjastosalista discoksi

Kirjastoautot eivät ole enää pyörillä kulkevia kirjavarastoja. Tampereen uusimmassa kirjastoautossa voi vaikka pitää elokuvanäytöksen.

Legobitar på ett bord på Kalax daghem.

Turun Hintsankujan päiväkodissa koronatartunta

Kyseinen päiväkotiryhmä hoitajineen on karanteenissa. 

Lapset leikkimässä paperinukeilla Kesämäen päiväkodissa Lappeenrannassa.

Päiväkotien työntekijöiden lomautuksia on peruttu Lappeenrannassa – vielä ei tiedetä perutaanko lomautukset kokonaan vai siirtyvätkö ne

Varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja avustavan henkilökunnan lomautukset sen sijaan alkavat.

Perhon kunnantalo.

Perhon kunta aloittaa yt-neuvottelut

Osalle työntekijöistä on jo löytynyt töitä Soiten palveluksesta.

heikko jää -kyltti

Avunhuudot kuullut aikuinen kannatteli avantoon pudonneita pikkupoikia Forssassa

Pintapelastajat noukkivat kaikki kolme ihmistä avannosta.

Pojke gör uppgifter i skolan

Tarvitsetko koululaisellesi hoitajan? Monet hoitajavälityspalvelut toimivat normaalisti

Lapsenvahteja voi kysellä muiden muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta.

Lapsi leikkii.

Päivähoitojonossa parikymmentä lasta Kaustisella – väliaikainen yksikkö helpottaa, mutta hoidon tarve ei vähene ensi vuonnakaan

Väliaikainen päiväkoti aloittaa vuodenvaihteessa. Se on suunniteltu kevään ratkaisuksi, mutta hoidon tarve ei näytä vähenevän sen jälkeenkään.

Äiti ja lapsi

"Enhän minä voi lähteä kotoa pois" – Kainuussa on pula lastenhoitajista, sillä äidit tahtovat myös omaa aikaa

Kainuulaisten äitien asenteet ovat muuttuneet. Ulkopuolista apua on aiempaa helpompi ottaa vastaan.

Lapsia kiipeilytelineessä.

Siun sote palkkasi lastenhoitajia työntekijöidensä perheisiin

Siun sote maksaa lastenhoitajan palkan, mutta muuten töiden sisällöstä sovitaan Siun soten työntekijöiden perheissä.

Lasten jalkoja pöydän alla.

Jyväskylä rekrytoi massiivisesti päivähoitoon – 120 uutta vakituista työpaikkaa parissa kuukaudessa

Jyväskylä avasi joulukuussa hakuun 60 vakituista varhaiskasvatuksen työpaikkaa. Nyt hakuun tuli 60 lisää.

Läheltä

Jyväskylän jättirekrytointi veti sadoittain hakemuksia

Jyväskylän kaupunki on saanut lähes 600 hakemusta avoinna olleisiin varhaiskasvatuksen vakituisiin työsuhteisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle