Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Antti Kurvinen hymyilee Urheilugaalan punaisella matolla.

Urheiluministeri Antti Kurvinen matkustaa Pekingin olympialaisiin, Suomi ei ole liittymässä diplomaattiseen boikottirintamaan – TS: Presidentti Niinistö ei lähde kisoihin

Useat maat, muun muassa Yhdysvallat, Japani ja Australia, eivät lähetä valtiollisen tason edustajaansa Pekingin olympialaisiin Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen takia. Suomesta puolestaan lähtee edustaja kisoihin.

Myanmarin sotilasjunttaa vastustava mielenosoittaja Yangoonissa.

Ihmisoikeusjärjestö: Demokraattisten johtajien heikkous antaa yksinvaltiaille tilan kasvattaa valtaansa

Monet demokraattiset hallinnot näpertelevät puoluepoliittisten ja lyhytaikaisten kiistojen parissa, jolloin suuret asiat unohtuvat, moittii Human Rights Watch raportissaan.

Kaksi lasta juoksee olympialaisten logo edessä.

Kiinan ihmisoikeustilanne on kehittynyt katastrofaalisempaan suuntaan – Ihmisoikeusliiton pääsihteeriltä muistutus urheilijoiden sananvapaudesta

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattilan mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne ei ole ollut näin huono sitten vuoden 1989 Tiananmenin verilöylyn.

Darvazan kaasukraatteri kuvattuna vuonna 2019.

Turkmenistan haluaa sulkea "Helvetin portin"

Darvazan kaasukraatteri on palanut yhtä mittaa vuodesta 1971 saakka. Yleisimmän teorian mukaan se sytytettiin tahallaan tuleen Neuvostoliiton aikaisen kaasunporauksen yhteydessä.

Operaatio Barkhaneen osallistuvia panssaroituja ajoneuvoja partioimassa Malin Timbuktussa joulukuussa 2021.

Haavisto: Venäläisten palkkasoturien tulo Maliin voi vaarantaa myös suomalaissotilaiden turvallisuuden

Kansainvälisten tiedotusvälineiden mukaan venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner on tuonut joulukuussa sotilaitaan läntisessä Afrikassa sijaitsevaan Maliin.

Elena Vikström ja hänen koiransa henkilökuvassa.

Elena Vikströmin sukupuolta alettiin kummeksua vasta kun hän muutti opiskelemaan Ouluun – kotiseudullaan Puolangalla nainen sai olla oma itsensä

Sosiaalisen median vaikuttaja oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka pääsivät sukupuolenkorjausprosessiin alaikäisenä. Suomessa nuorten sukupuoli-identiteettitutkimus on vielä lapsenkengissä, mutta kehitystäkin on tapahtunut.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin asianajaja Ilya Novikov median haastateltavana.

Venäjällä oikeus tuomitsi myös ihmisoikeusjärjestö Memorialin sisarorganisaation lakkautettavaksi

Päätös tuli päivä sen jälkeen, kun Venäjän korkein oikeus lakkautti Memorial Internationalin toiminnan.

Hongkongilaisen Stand News -median toimituskunta pidätettiin

Hongkongissa jälleen ratsia lehden toimitukseen – perusteena "kapinalliset" kirjoitukset

Hongkongin uusi turvallisuuslaki on tuonut mukanaan mahdollisuuden "puherikokseen", sanoo Stand News -lehti.

Venäläiset poliisit vievät pidätettyä miestä pois mielenosoituksesta.

Venäjä lakkauttaa Memorial-ihmisoikeusjärjestön toiminnan

Oikeuden mukaan järjestö on rikkonut "ulkomaisiin agentteihin" liittyvää lainsäädäntöä. Järjestö pitää päätöstä poliittisena ja se aikoo valittaa siitä.

Jouluyön hautakynttilät 10 asteen pakkasessa loivat tunnelmaa muualle haudattujen muistomerkillä Vaasan hautausmaalla.

Lyyli Grotenfelt sytytti jouluna 1921 kynttilän siskonsa haudalle – oikeushammaslääkäri Helena Rannan tädin aloittama perinne täyttää sata vuotta

Kynttilän vieminen haudalle jouluaattona on perinne, jonka lasketaan täyttävän nyt sata vuotta. Konfliktialueilla pitkin maailmaa työskennellyt Helena Ranta on ylpeä tätinsä aloittamasta perinteestä.

kaari mattila

“On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Henkilö keräämässä puuvillaa.

Uiguurioikeudenkäynti varjostaa Kiinan olympiajuhlaa – järjestöt ajavat kansanmurhasyytteitä Argentiinassa

Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suunnasta uiguurien sorron takia.

Peng Shuai servar.

Kiinalainen tennistähti Peng Shuai kiistää syyttäneensä ketään seksuaalisesta väkivallasta

Peng Shuai esiintyi singaporelaisen median haastattelussa sunnuntaina. Tennisjärjestö WTA on Pengin mediaesiintymisestä huolimatta edelleen huolissaan tennistähden hyvinvoinnista.

Kuva esittää vartiotornia rajalla. Tornissa on vartija.

Pohjois-Korea on alkanut salailla teloituksia, joihin ennen käskettiin yleisö paikalle

Yleisin syy kuolemantuomioille on ollut eteläkorealaisten videoiden katselu tai jakaminen. Nykyisen johtajan Kim Jong-unin kaudella sitä on alettu pitää entistäkin vakavampana rikoksena.

Toimittaja Tuukka Pasanen katsoo kameraan suu auki.

Tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa, kysyy Meidän Tuukka – osallistu keskusteluun!

Tuukka Pasanen kysyy, tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa.

Patel-klaaniin kuuluvia ihmisiä savimajojensa pihalla.

Järjestöt: Ihmisiä on ammuttu ja pakotettu mailtaan kehityshankkeessa Ugandassa – Suomi on mukana hanketta tukevissa rahoituslaitoksissa

Afrikan kehityspankin ja Pohjoismaisen kehitysrahaston hankkeessa epäillään vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Suomi ei tue hanketta suoraan, mutta rahoittaa molempia laitoksia.

Puolilähikuva istuvasta presidentti Alar Karisista

Viron presidentti liittyy Pekingin talvikisojen boikottiin – ei lähde kisavieraaksi "poliittisista syistä"

Viron presidentti seuraa Yhdysvaltain esimerkkiä ja jättää menemättä Pekingin olympialaisten vieraaksi. Boikotin syynä ovat Kiinan ihmisoikeusrikkomukset.

Asta Leppä ja köyhä Suomi -sarjan kuva.

Asta Leppä sai Amnestyn Kynttiläpalkinnon Köyhä Suomi -sarjasta

Radiosarja on monipuolinen kuva 2020-luvun köyhyydestä.

Mielenosoitukseen osallistuvat naiset kannattelevat sateenkaarilippua ja väkivallan vastaisia symboleja sisältäviä banderolleja mielenosoituksessa Turkissa.

Korona-aika kurjisti ihmisoikeustilannetta monin paikoin – vuoteen 2021 mahtuu myös onnistumisia, tässä muutama poiminta

Koronakriisi on varjostanut kuluvaa vuotta, ja monissa maissa on pandemian varjolla poljettu ihmisoikeuksia. Silti positiivista kehitystä on tapahtunut.

Biden avasi demokratiahuippukokouksen

Biden sanoo demokratian kärsivän taantumasta ja avasi huippukokouksen sen vahvistamiseksi: "Jokaisen sukupolven on uudistettava demokratia"

Arvostelijoiden mukaan huippukokouksen yli sadan osanottajamaan joukosta puuttuvat ne, joille demokratiaoppitunti nimenomaan tekisi terää.

Pekingin talviolympialaisten olympiarenkaat Zhangjiakoussa. Kuvassa vielä paljas mäki.

“Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä” – Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia

Yhdysvallat ei lähetä Pekingin talviolympialaisiin korkean tason kisavieraita. Yhdysvallat sanoo vastustavansa boikotilla ihmisoikeusloukkauksia. Kiina vaatii USA:ta lopettamaan urheilun politisoimisen.

Nobel-voittaja Dmitri Muratov vertaa Venäjän lehdistönvapautta jääkiekon pelaamiseen ilman sääntöjä

"Pelaat jääkiekkoa raivaustraktoreita vastaan" – Venäjän lehdistönvapaus on matsi ilman sääntöjä, sanoo lätkämailoja keräävä Nobel-voittaja

Sanomalehti Novaja gazetan päätoimittajan mukaan riippumaton media on ottanut Venäjällä parlamentin tehtävän. Muratovin alaisia on tapettu, mutta mikään juttu ei ole hänestä hengen arvoinen.

Pekingin talviolympialaisten organisaation pääkonttori kuvattuna 1. joulukuuta.

Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin

Yhdysvallat ei lähetä virallista edustajaa kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Amerikkalaisurheilijat voivat osallistua kisoihin.

Norjan maajoukkue oli pukeutunut ennen Kreikka-jalkapallomaaottelua t-paitoihin, joissa luki "Fair Play for migrant workers".

Norjalaisseura ottaa kantaa Qatarin ihmisoikeusrikkomuksiin historiallisella pelipaidalla – "Pelottavin asia on, että tiedät kohtelevasi ihmisiä huonosti"

Norjalaisseura Tromsö IL on luonut kampanjan, jolla halutaan nostaa tietoisuutta Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista ja niin sanotusta urheilupesusta. Mukana kampanjassa on Malcolm Bidali, entinen siirtotyöläinen, joka pidätettiin Qatarissa, kun hän kirjoitti työoloista blogiinsa.

Tim Sparv: Huuhkajat ei enää leireile Qatarissa

Huuhkajat ei enää leireile Qatarissa, kertoo Tim Sparv – ihmisoikeuksista puhuva maajoukkuekapteeni vetoaa vaikutusvaltaisiin supertähtiin

Jalkapalloilija Tim Sparv on puhunut viime vuosina ihmisoikeuksien puolesta ja kritisoinut Qatarin MM-kisaisännyyttä. Vuoden esikuvaksi ehdolla oleva Sparv haluaa toimia esimerkkinä erityisesti lapsille ja nuorille.

Syyrialaiset veljekset istuvat Samosin kaupungissa Vathin keskustassa rannalla selin kameraan.

Siirtolaiset asuvat "vankilassa", paikalliset nukkuvat "avoimin ikkunoin" – Yle kävi Kreikan lomasaarella, jonne nousi tiukan valvonnan siirtolaiskeskus

Kreikka rakentaa saarilleen uudenlaisia siirtolaiskeskuksia, joissa on erityisen tiukat turvatoimet. Keskukset rahoittaa EU. Tuleeko niistä malli koko Euroopalle?

Juri Dmitrijev Petroiskoin oikeustalon edessä keväällä 2018.

Venäjällä syyttäjä vaatii historioitsija Juri Dmitrijeville lisävankeutta

Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija on ollut vangittuna yli viisi vuotta poliittisina pidettyjen syytösten takia.

Kädet pitelevät kännykkää mustavalkoisessa lähikuvassa. Kasvot käsien takana ovat sumennetut.

Sotaisia twiittejä, tuomioilla pelleilyä – some mullisti politiikan, mutta osaako Suomen oikeuslaitos puolustautua, kun sitä kiusataan?

Oikeuden väärinkäyttö eli shikaani toimii yksityisoikeudessa: naapuri ei saa rakentaa kiusallaan aitaa tai tehtailla perättömiä lastensuojeluilmoituksia. Sananvapausrikoksissa oikeuden väärinkäyttöä ei juuri sovelleta, vaikka ehkä pitäisi, sanovat rikosoikeuden asiantuntijat. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Kadonneeksi pelätty kiinalainen tennistähti Peng Shuai tennisottelussa Pekingissä

Kadonneeksi pelätty Peng Shuai ilmaantui tennisotteluun Pekingissä – uudet videot tennistähdestä eivät hälvennä huolta hänen turvallisuudestaan

Julkisuudesta kadonneen tennistähti Peng Shuain pelätään joutuneen viranomaisten valvontaan ja pakkotoimien kohteeksi, koska hän syytti huippupoliitikon pakottaneen häntä seksiin.

Tim Sparv.

Tim Sparville merkittävä kansainvälinen tunnustus – Fifalle jyrähtävä maajoukkuekapteeni haluaa pelaajille isomman roolin arvokisapäätöksissä

Voimakkaasti muun muassa ihmisoikeuksien puolesta puhunut Tim Sparv palkittiin kansainvälisen pelaajayhdistyksen tunnustuksella. Sparv ihmettelee, miksi pelaajien ääni ei vaikuta olevan Fifalle niin tärkeä kuin muiden.

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen kuvaa Puolan ja Valko-Venäjän rajalta 16. marraskuuta

Pyrkiikö Puolaan turvapaikanhakijoita vai siirtolaisia, ja onko Puolalla oikeutta pysäyttää heidät? Viisi kysymystä ja vastausta

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle pakkautuneet siirtolaisjoukot ovat monimutkainen kysymys myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

Minna Näkkäläjärvi, jolla on yllään saamenpuku.

Käsivarren kaivoksia vastustava liike teki YK:lle ihmisoikeusvalituksen – Minna Näkkäläjärvi: "Tuntuu omituiselta ja pahalta"

Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -liikkeen edustaja Minna Näkkäläjärvi sanoo, että ihmisoikeuskomitea on rekisteröinyt valituksen, joka koski Käsivarteen tehtyä varausilmoitusta.

En grupp människor står och ligger på marken vid ett taggtrådsstängsel. Vid stängslet står Belarus röd-gröna och Polens röd-vita gränspålar mittemot varandra.

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Palestiinalaislapsia koulumatkalla Länsirannalla lukukauden ensimmäisenä päivänä elokuussa 2021.

Israel laittoi lastenoikeusjärjestön terrorismilistalle – Suomen Lähetysseura joutui lopettamaan yhteistyön järjestön kanssa

Israel sanoo järjestön olleen mukana ohjaamassa rahoitusta terroristiseen toimintaan. Todisteita väitteestä ei ole esitetty julkisuuteen. YK ja ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat julistusta.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Minkä ikäinen lapsi saa päättää asioistaan? Koronarokotteiden kohdalla puhutaan 12-vuotiaista, mutta potilaslaissa kaikki ovat samalla viivalla

YK:n Lapsen oikeuksien sopimus painottaa lapsen oikeutta vaikuttaa ja ilmaista oma mielipiteensä kaikissa häntä koskevissa asioissa.

Puolan EU-eroa vastustava ja Euroopan unionia kannattava mielenosoitus Varsovassa 10. lokakuuta 2021.

Ihmisoikeusaktivistien viesti Suomelle: Olkaa tarkkana siitä, mihin EU:n tukimiljardit Puolassa ja Unkarissa päätyvät

Aktivistit vetoavat Suomeen Puolan ja Unkarin tilanteen vuoksi. Samassa perheessä voi kantaa huolta, jos toisella ovat asiat huonosti, sanoo Unkarin Helsinki-komitean András Léderer.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus.

Yhdysvalloissa Oklahoma toteutti ensimmäisen teloituksensa vuosikausiin – kuolemanrangaistus entistä epäsuositumpi

Vain vähemmistö Yhdysvaltain osavaltioista panee yhä täytäntöön kuolemanrangaistuksia, joskin kansasta lievä enemmistö kannattaa yhä murhaajien teloituksia.

Ryhmä ihmisiä vaeltaa peräkkäin ruskan värittämässä tunturimaisemassa.

Lappiin suunnitellaan uutta tuhannen kilometrin vaellusreittiä: Lapinpolusta halutaan Euroopan neuvoston kulttuurireitti

Lapinpolkua suunnitellaan Enontekiön, Inarin, Kittilän, Sodankylän ja Utsjoen alueelle.

Väkijoukko rajanylityspaikalla Afganistanista Pakistaniin.

Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä

Amnesty kartoitti, miten muut maat ovat kohdelleet kotimaastaan paenneita afganistanilaisia. Järjestö vaatii välitöntä loppua käännytyksille ja karkotuksille.

Uiguuri Pazilaiti Simayijiang.

Pazilaiti Simayijiang haluaa ainaisen surun sijaan tuntea onnea uiguurijuuristaan

Aktivismista ja omien uiguurijuurien juhlimisesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Suomen valinnasta YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Ulkoministeri Haavistolla suuret odotukset Suomen jäsenyydestä YK:n ihmisoikeusneuvostossa – Myös USA liittyi uudelleen mukaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) haluaa kiinnittää maailman huomion erityisesti naisten ja vähemmistöjen asemaan.

Sean Ricks / Yle Mediadeski

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme

Ihmisoikeuskeskustelussa haisee pahasti kaksinaismoralismi. Se tunkee nenään erityisesti Kiinan uiguurivähemmistöstä puhuttaessa, kirjoittaa Ricks.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto.

Suomi valittiin YK:n ihmisoikeusneuvostoon

Suomen kolmivuotinen kausi alkaa ensi vuonna. Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein ihmisoikeuksia käsittelevä elin.

180 medborgarorganisationer kräver en bojkott av vinter-OS i Peking år 2022.

Kiinan ihmisoikeuskysymykset ovat KOK:n ulottumattomissa

"Emme ole mikään maailman hallitus, meidän täytyy kunnioittaa olympialaisten isäntämaiden itsenäisyyttä", sanoo järjestön australialainen varapuheenjohtaja.

Suomen ulkoministeriön lähetystöneuvos Eija Limnell, Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, UM, Helsinki, 8.10.2021.

Suomi lahjoittaa ylijäämärokotteita köyhempiin maihin – arvostelijoiden mukaan rokotteiden hamstraus rikkoo ihmisoikeuksia

Pandemia on maailmanlaajuinen uhka eikä se ole ohi ennen kuin rokotuskattavuus on hyvä kaikkialla maapallolla.

Journalisti

Mediat: Venäjä julisti tutkivan journalismin Bellingcat-nettisivuston ulkomaiseksi agentiksi

Tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on viimeisin media-alan toimija, joka on joutunut Venäjän viranomaisten hampaisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle