Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuula Gargano vuokraamassa Poksia.

Vuokrattavat pienet poksit houkuttelevat naisia itsenäiseen karavaanarielämään: "Tässä on kaikki tarvittava"

Naisten osuus pienten asuntovaunujen vuokraajissa on noussut selvästi parin viime vuoden aikana. Yrittäjä Anu Svensk arvelee, että poksissa viehättää helppo käsiteltävyys, ketteryys ja huokea hinta.

Pekka Telivuo ja Jaguar E-Type kuvattuna Italiassa Villa d'Estessä

"Tyyli ennen kaikkea", sanoo jaguarmies Pekka Telivuo, jolla on omasta mielestään kaikkien aikojen kaunein auto

Suomessa on lukuisia eri automerkkien harrastajien kerhoja Ladasta Rolls-Royceen.  Vaikka autoilu on täällä aina ollut kallista, meiltä löytyy myös autokeräilijöitä ja huikeita kokoelmia.

Finnairin lentokone Joensuun lentoaseman vieressä.

Seuraako Finnairin lentotauosta liikematkustajien ralli Joensuun ja pääkaupunkiseudun välillä? Luvassa voi olla jopa 5 000 automatkaa kuukaudessa

Matkustusrajoitusten purkaminen vie vain puolitiehen. Yrittäjät on pakotettu auton rattiin, koska Finnair ei lennä Joensuusta.

Kesällä 1983 Datsun kuljetti Soinin perheen lastenrattaineen ja asuntovaunuineen perille. Kuvassa perhe Manamansalon lossin odotuspaikalla.

"Joko ollaan perillä?" Näin me muistamme ihanan kamalat, muistojen kultaamat automatkat ilman turvavöitä ja ilmastointia

Saimme lähes sata tarinaa lukijoidemme nostalgisista automatkoista. Kokosimme ne yhteen ja pohdimme, miksi aika kultaa muistot.

Kesällä 1983 Datsun kuljetti perheen lastenrattaineen ja asuntovaunuineen perille. Kuvassa perhe Manamansalon lossin odotuspaikalla.

"Joko ollaan perillä?” Vieläkö muistat ihanan kamalat automatkat ilman ilmastointia ja turvavöitä? Kerro meille automatkamuistosi!

Vielä muutama vuosikymmen sitten suuri osa suomalaisista matkasi kesäisin pitkin kotimaata. Millaisia reissuja sinä muistat?

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Kaksi, mistä sietäisi

Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

Kartta, jossa näkyvät Närpiö, Piolahti, onnettomuuspaikka ja Kristiinankaupunki.

Minor steals car, drives 300 km before swerving off road, crashing

A 12 year-old boy stole a car and drove around 300 kilometres before veering off the road in Närpes in western Finland. The youngster was seriously injured and a family pet perished in the resulting accident.

Ruuantähteet jääkaappirasiassa

Säilytä ja kuljeta evääsi oikein – "Kylmänä aikana hedelmien ei pitäisi saada kylmää"

Ne hetket, kun saa nauttia eväitä, jäävät usein mieleen. Ennen eväiden syömistä on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, miten eväät pakkaa, kuljettaa ja säilyttää.

Finnairin Embraer ERJ-170 suihkukone laskussa Kemin lentokentälle.

Lentomatkustajat kuljetetaan Rovaniemeltä Kemiin – vauvan kanssa matka hankaloituu, lomalaisia pidennys ei haittaa

Rovaniemen lentokentän remontin ajan lentomatkustajat lennätetään Helsinkiin Kemi-Tornion ja Oulun kentiltä. Finnairin koneella lentävät matkustajat saavat halutessaan ilmaisen bussikyydin Rovaniemeltä Kemin kentälle.

Kissa matkustaa kantokopassa.

Oksentelua, mouruamista vai lepäilyä? Miten sinun lemmikkisi pärjää autossa?

Miten sujuu automatkailu lemmikin kanssa? Piiloutuuko kissa heti, kun huomaa, että porukka pakkaa ja ottaa kujetusboksin esiin? Ryntääkö koira ensimmäisenä häntä riemusta heiluen autoon vai haraako viimeiseen asti vastaan? Kerro teidän reissukokemuksenne.

Kissa kuljetushäkissä, joka on kiinnitetty turvavyöllä takapenkille

Oksentaako lemmikkisi autossa? Syynä on usein pelko, ei matkapahoinvointi

Moni ottaa lemmikin mukaan juhannuksen viettoon esimerkiksi mökille. Parhaimmillaan automatkat kissojen ja koirien kanssa ovat vaivattomia, pahimmillaan oksennuksen siivoamista. Eläin voi kärsiä samanlaisesta matkapahoinvoinnista kuin ihminen, mutta yleensä oireisiin ovat syynä ahdistus ja pelko. Niitä voi yrittää lievittää.

lada leirintäaluella

Kahden kahvipaketin Ladalla halki suuren Venäjän – "Se kestää aika rouhiankin tien"

Automatkalla ulkomailla pitää autoon voida luottaa, vaikka vastaan tulisi rouheitakin teitä. Atte Hietalahti luottaa vanhaan Ladaansa, jolla on reissattu jo 44 maassa. Tänä kesänä edessä on suurin seikkailu, kun mies lähtee ajamaan Ladallaan halki Venäjän.

Justin Trudeau kuorma-auton kyydissä Afrikassa, taustalla sininen meri.

Retrospective: A Finn joins a young Justin Trudeau for an African road trip – and years of friendship

Long before Justin Trudeau became Prime Minister of Canada, he made a road trip through Africa in Finnish company – and celebrated his 23rd birthday in Helsinki. After losing contact over the years, the Finn and the charming Canadian premier reconnected via Facebook.

Pyöräilijä ajaa pyöräkaistalla.

Kansakunnan velttous maksaa maltaita – työmatkojen taittaminen polkupyörällä toisi miljoonasäästöt

Kunnissa on herätty kävelyn ja pyöräilyn voimalliseen edistämiseen, sillä joukkoliikenne ei enää kykene merkittävästi vähentämään automatkoja.

Kaavio oluen ja kahvin juonnin tuomasta virtsaamistarpeesta.

Vältä näitä juomia pitkällä automatkalla – miksi kalja ja kahvi pissattavat?

Alkoholi ja kofeiini ovat diureetteja eli ne lisäävät virtsantuotantoa: pullo olutta tuottaa tuopillisen pissaa. Pitkä hiihtolomamatka saattaa muodostua kaljan ja kahvin kittaajalle kärsimykseksi, jos kuski ei suostu pitämään usein pissataukoja.

Yle Areena logo.

Bisnesidea syntyi autonratissa – saunavihdan voi kasvattaa vaikka ruukussa

Äkkiseltään hullulta kuulostavasta ideasta voi syntyä jalostamalla timantti. Lue ja kuuntele, kuinka luonto, sauna ja salaatti jalostuivat kauppatuotteeksi.

Luminen maisema

Suomalaisten matkasuunnitelmia selvitettiin: Kotimaan ja Euroopan kohteet suosituimpia

Matkaa kaukokohteisiin suunnittelee selvästi harvempi suomalainen.

mies ja nainen pakkaavat autoa

Perhe matkustaa tuntikausia lumen perässä: ”Tulisi joulu toki muutenkin”

Lumi kuuluu suomalaiseen jouluun. Tai ainakin se on perinteisesti kuulunut. Arabiemiraateissa asuva perhe matkusti Suomeen antaakseen lapsille kulttuurikokemuksen. Pitkän lentomatkan jälkeen edessä on vielä automatka pohjoiseen. Joulu tulisi kuulemma muutenkin, mutta pitäähän suomalaisen lapsen tietää, mitä pulkka tarkoittaa.

Lapinmäentie Munkkivuoren ja Pikkuhuopalahden välissä.

Radion kuuntelija: "Työmatka sujui 12 prosenttia normaalia nopeammin"

Yle Helsingin puhelin pirisi perjantaiaamuna useaan kertaan. Työmatkalaiset kertoivat, ettei ruuhkia ole.

Kilpisjärvi ja Saana-tunturi

Automatkailu kesäiseen Lappiin on vilkastunut – Kilpisjärventie nyt suosittu reitti

Henkilöautomatkailu Lapin teillä on piristynyt viime kesästä, kertovat liikennevirtalaskelmat. Varsinkin länsirajaa pitkin kulkevalla tiellä on ollut aiempaa vilkkaampaa ja se on heinäkuussa näkynyt Kilpisjärven matkailuyrityksissä.

Grafiikka

Vältä huoltoaseman mättöannoksia, käy kävelyllä – pitkän ajomatkan rasitusta voi keventää

Pitkällä ajoreissulla kroppa helposti puutuu ja jumittelee. Kuskin keskittymiskyky on koetuksella. Lääkärin mukaan useiden tuntien automatkalla on myös terveysriskejä. Tauoilla, pienellä liikunnalla ja ruuan laadulla on iso merkitys matkan kulkuun.

Heikki Laitinen Toivo Pylväläisen kuvahahmon vieressä.

Radiohaastattelu paljasti kauan kadoksissa olleen Päijänteen erakon

Päijänteen erakoksi nimetty Toivo Pylväläinen oli legenda jo eläessään. Sisarenpoika löysi 40 vuotta kadoksissa olleen enonsa, kun kuuli sattumalta tämän puhuvan radiossa.

Lomamatka 70-luvulle, yle tv1

Lomamatka 70-luvulle – lähdettäisiinkö telttailemaan?

Kuinka käy nykyihmiselle, kun viedään tämän päivän vehkeet.

Rahanvaihtaja pitää kädessään suurta setelitukkua.

13. päivä: Tegucigalpa, Honduras: Villistä liikenteestä nykyajan villiin länteen

Jos elämäänsä kaipaa vaarojen tuomaa jännitystä, ei Nicaraguassa tarvitse kivuta jyrkimmille tulivuorille, vaan yöllinen automatka riittää, kertoo Keski-Amerikassa kiertävä toimittajamme. Nicaraguassa kuolee ajoneuvojen määrään suhteutettuna 36 kertaa enemmän ihmisiä liikenteessä kuin Suomessa.

Tampere-Pirkkalan T2-terminaali

Tampere-Pirkkalan kakkosterminaali otetaan käyttöön – Ryanairin päätös vie kaikki matkustajat

Ryanair on uudistetun kakkosterminaalin ainoa käyttäjä. Vuositasolla irlantilaisyhtiö kuljettaa yli puolet Tampere-Pirkkalan matkustajista.

Autoja moottoritiellä.

Miten saat lapset viihtymään pitkällä automatkalla?

Monella perheellä on edessään useiden tuntien automatka hiihtoloman viettopaikkaan ja sieltä pois. Kerro meille vinkkisi, miten saat lasten ajan kulumaan autossa.

Yle

Uusi lentoyhteys on pikareitti Pohjois-Norjaan

Oulun seudun yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä uuteen lentoreittiin Oulusta Luulajan kautta Tromssaan. Se tuo muun muassa ajallista säästöä. Tosin yrittäjien on otettava reitti omakseen, jotta se olisi kaikin puolin kannattava.

Autoa tankataan huoltoasemalla

Autoilija, pysähdytkö suuren ketjun vai pienen yrittäjän huoltoasemalle?

Osuuskaupan suurelle liikenneasemaketjulle vaihtoehtoja kaipaava nettiyhteisö kasvaa. Millaisella huoltamolla sinä pysähdyt automatkoillasi ja miksi?

Ruuhka Lahdenväylällä keskiviikkoaamuna.

Paljonko maksaisit ruuhkamaksuja?

Pääkaupunkiseudun ruuhkien hillitsemiseksi haluttaisiin asettaa maksuja tienkäyttäjille. Mikä olisi sopiva hinta aamun työmatka-autoilijalle, joka ajaa esimerkiksi Helsingin keskustaan Kehä kolmosen ulkopuolelta?

Keltainen Lada Grand Canyonilla.

Kolme miestä, Lada ja USA

Kolme seikkailunhaluista suomalaista miestä ottivat alleen vuoden -83 Ladan aikomuksenaan halkoa Pohjois-Amerikan mantere. USA road tripin kulkupeli, keltainen retro-Lada, kustansi alkujaan kaksi kahvipakettia.

Arja Puumala ja Julia Bythell-Douglas

Australialaisnainen on kiertänyt maailmaa puoli vuotta – toinen puoli jäljellä

Vuoden pituisella maailmanympärysmatkalla oleva 60-vuotias australialaisnainen todisti aluksi lähimmäisilleen selviytyvänsä yksin ajamalla Australian halki kahdessa viikossa. Julia saapui Kälviälle tapaamaan kirjeenvaihtoystävänsä.

Mobiilisovellus helpottaa automatkailua Eurooppaan

Euroopan komission julkaisema tietokantasovellus sisältää oleelliset perustiedot eri Euroopan maiden liikennesäännöistä. Sovellus on osa EU:n strategista hanketta, jonka tavoitteena on puolittaa liikennekuolemat 2010-luvun aikana.

Grafiikkaa

Fehmarnin uppotunnelista uusi tie Eurooppaan

Tanskan ja Saksan välille rakennetaan lähivuosina maailman pisin raide- ja autoliikenteelle tarkoitettu tunneli.

Liikennettä Mannerheimintiellä Helsingissä.

Helsinkiläinen viettää ruuhkassa kahdeksan työpäivää vuodessa

Euroopan ruuhkaisimpien kaupunkien listalla Helsinki on kuitenkin vasta sijalla 41.

Vanhoja asuntovaunuja Mobilian näyttelyssä.

Karavaanarikulttuurin alkupiste oli puinen ja itse kyhätty

Matkailuvaunu oli vielä 1960-luvulla Suomessa harvoilla ja valituilla. Asuntoautoja puolestaan rakennettiin aluksi vanhoista pakettiautoista.

Harri Tuomola Valkeakoskelta on körötellyt rättisitikallaan 50 maassa.

Rättisitikalla Afrikassa - "Olo kuin hyvän tahdon lähettiläällä"

Intohimoinen matkailija Harri Tuomola on kiertänyt kaukomaita niin vanhalla autolla kuin reppu selässä. Reissaajan mielestä maailman on turvallisempi paikka kuin moni ajattelee.

Sergei Mazepa Kuusamon Pörhön pihalla. Kolaroitu auto.

Venäläisturisti huollattaa autonsa Suomessa

Hiihtokeskusten autohuoltamoilla on venäläisasiakkaiden piikki. Akuuttien korjausten lisäksi venäläiset tekevät yhä useammin määräaikaishuollon lomamatkallaan.

Markus Heikkinen taklaa

Markus Heikkisen ja Antti Pohjan road trip, puhetta jalkapallosta ja elämästä

Antti Pohja ja Markus Heikkinen viettivät monta päivää autossa matkalla Euroopan halki.

lomamatka 70-luvulle, yle tv1

Lomamatka 70-luvulle – reality-reissulla 2010-luvun Suomessa 1970-luvun varustein

Kolme erilaista porukkaa reissaa 2010-luvulta 1970-luvulle.

Kiimasvaaran bensa-asema Suomen rajan läheisyydessä Kuusamo-Paanajärvi -tien varressa.

Rapakuntoinen Kuusamo-Pääjärven tie sai kunnostusrahaa Euroopan unionilta

Tien parannustöitä on odoteltu Kuusamossa parikymmentä vuotta. Matkailun odotetaan lisääntyvän vanhalla Vienan tiellä merkittävästi.

Tax free kauppaa Kuusamossa. Inter Sport.

Venäläiset rynnivät Pohjois-Suomen kauppoihin

Verovapaa kauppa kasvoi tammi-marraskuussa eniten Kuusamossa, toiseksi eniten Rovaniemellä.

nuori 80-luvulta

Kasari vaan oli ihanin ja karmein

Järkyttävät vaatteet, huvittavat pop-kappaleet, huonot elokuvat ja taloudellinen niukkuus eivät muistu mieleen, kun toimittaja Tanja Perkkiö muistelee 80-lukua. Miten voisivatkaan, koska kaikki kasari on parasta!

Vessamaksuista kiistaa Itävallassa

Moottoriteitä hallinnoiva yhtiö aikoo haastaa oikeuteen 23 huoltamoa, jotka kieltäytyvät poistamasta vessamaksuja.

Arvo Tuominen seisoo kirkon edessä ohjelmassa Laatokan ympäri (2007)

Laatokan ympäri henkilöautolla huristellen

Tuominen pysähtyy kymmenessä paikassa järven ympärillä.

Juha Miikkulainen

Pori Jazzin uusi pomo kokosi musiikkisuositukset automatkalle

Minkälaista musiikkia valitsisit mukaan kesäiselle automatkalle? Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan Juha Miikkulaisen soittolista on kokeilemisen arvoinen.

Anomaan kylänäkymä Tyrvännössä, hiekkatie kaartuu mutkaan ja peltonäkymä

Hämäläinen maisema ei kelvannut tv-mainokseen

Kilpailu kotimaan matkailijoista synnyttää kesäksi mainoskampanjoita. Hämeen matkailu tilasi mielikuvamainoksen ilman kantahämäläistä maisemaa. Tarkkaavainen katsoja bongasi maisemien kuvauspaikaksi mm. Sastamalan.

sarjakuvakaupassa.

Millaista viihdettä hankit kesälomalle?

Uusien myyntitilastojen mukaan suomalaiset lukevat tänäkin kesänä erityisesti dekkareita ja jännäreitä. Mökkilaiturille ja uimarannoille on hankittu mukaan esimerkiksi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjoja, lintukirja tai jalkapallokirja. Mitä kirjallisuutta sinä hankit kesälomalle mukaan? Millaisia lukuvinkkejä antaisit muille?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle