Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veljekset Onni ja Pyry Pänkäläinen jatkavat koulunkäyntiä kotona – "Kyllä se harmittaa, mutta oma terveys menee opiskelujen edelle"

Seiskaluokkalaiset Onni ja Pyry Pänkäläinen arvioivat opiskelun jatkuvan samanlaisena kuin etäopetuksessa.

Osa vanhemmista on ymmärtänyt kotikoulun väärin – lapsi voi jäädä ilman kouluruokaa, kirjoja ja todistusta

Koulumaailmassa kotikoulu tarkoittaa kotiopetusta, jolloin lapsi ei ole lainkaan koulun kirjoilla.

Tuntuuko kotikoulu raskaalta? Näin opettaja, 8-vuotias ja perheenäiti keksivät, miten pelin palat saa loksahtamaan paikoilleen

Harva pikkukoululainen on palannut opinahjoonsa hallituksen uudesta linjauksesta huolimatta.

Jääkiekko, jalkapallo, yleisurheilu, voimistelu ja baletti jäivät tauolle – Erstan perheen lapsille keksitään nyt uutta tekemistä

Lapsiperheissä mietitään nyt kuumeisesti, miten pitää vilkkaat lapset tyytyväisinä ilman harrastuksia ja koulua.

Keskiviikko 18.3.2020 (tv)

Päiväkodit ovat auki. Schengen-alueen ulkorajat suljetaan. Yli 70-vuotiaiden pitää torjua koronavirusta välttämällä muita ihmisiä. Kotikoulu on vaihtoehto etäkoululle. Sää.

Perheiden arki mullistuu tänään – näin opetus menee uusiksi eri puolilla maata

Etäopetukseen siirtyminen aiheuttaa päänvaivaa monessa kodissa. Erikoistilanteesta saadaan myös oppia tulevaisuuteen.

Koulujen sulkemista valmistellaan parhaillaan Etelä-Savossa

Vanhemmilta kartoitetaan lähiopetuksen tarvetta.

Ruotsalaiset "koulupakolaiset" ovat löytäneet Ahvenanmaan – Oikeus kotiopetukseen houkuttelee, määrät kymmenissä

Syyslukukaudella 2019 kotiopetukseen osallistui Ahvenanmaalla 67 lasta, kun määrä seitsemän vuotta aiemmin oli kahdeksan. Suurin osa on yleisradioyhtiö SVT:n mukaan ruotsalaisia.  

Neljäsluokkalainen Tomas Willadsen käy nyt kotikoulua, koska koulussa sairastuu – sisäilmaongelmaisen koulun oppilaille räätälöidään lukujärjestyksiä

Osa Hämeenlinnan Seminaarin koulun D-rakennuksessa opiskelevista oppilaista oireilee voimakkaasti rakennuksen sisäilmaongelmien takia.

Isän kuoleman jälkeen tytär patosi tunteensa, kunnes romahti – Uusi verkkokoulu auttaa niitä, jotka eivät kouluun kykene

Vera Koponen käy yhdeksättä luokkaa verkkoyhteyksien avulla. Mikkeliläisten oppilaitosten kehittämä uudenlainen verkko-opiskelumalli hyödyttää jo kymmeniä koululaisia, jotka eivät voi osallistua tavalliseen koulunkäyntiin.

Koulubussikolari säikäytti liikennöitsijän ja vanhemmat: Turvavyöt tulevat heti, mutta huoli ei laannu

Tiistain koulubussikolari Lohjan ja Inkoon rajalla säikäytti oppilaat ja vanhemmat perin pohjin. Liikennöitsijä lupaa nyt kaikille vuoroille turvavyöt.

Entä jos lapsesi kävisi ensimmäiset koululuokkansa päiväkodissa? Kävimme katsomassa, miten se tapahtuu

Oululaisessa yksityispäiväkodissa voi jo nyt käydä kaksi ensimmäistä koululuokkaa, joskin poikkeusluvan voimin.

Saman koulun oppilaat 500 kilometrin päässä toisistaan? Ainutlaatuinen kokeilu kompastelee vielä käytännön kysymyksissä

Kannuksen Eskolan lasten piti tästä syksystä olla etäkouluyhteistyössä Lapinjärven Hilda Käkikosken koulun kanssa. Välimatkaa on 500 kilometriä. Ongelmat eivät kuitenkaan ole etäisyydessä, vaan lainsäädännössä ja vastuukysymyksissä.

Kotikoulua käydään lapsentahtisesti: "Voltteja, kärrynpyöriä, enkkuu ja äikkää"

Koulukiusaaminen tai koulun homeongelma voivat äityä niin pahoiksi, että lapsi päätetään ottaa kotiopetukseen.

Rovaniemen kristillinen koulu sai opetusluvan

Opetuslupa heltisi viidennellä hakukerralla. Kristillinen koulu pääsee päätöksen myötä valtiontuen piiriin.

14-vuotias Joacim räppää sydämestään ja syövästään – "Puoli vuotta helvettii"

Joacim Viljamaa sairastui syöpään viime kesänä. Syövän synnyttämät tunteet Joacim kirjoitti räpiksi. "Tässä biisissä sanoma on se, et ei pidä luovuttaa".

Ylivieskan sadat yläkoululaiset joutuvat home-evakkoon eri puolille

Ensi syksynä Jokirannan lähes 600 yläkoululaisen kouluvuosi alkanee parakeissa. Sisäilmatyöryhmä laittoi osan kaupungin ainosta yläkoulusta käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi.

Sadat oppilaat kotiopetukseen koulun vakavien sisäilmaongelmien takia – "Tilat ovat merkittävä terveysriski"

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa sijaitsevasta Jokirannan yläkoulusta on löydetty muun muassa erittäin haitallista sädesientä. Kaupunki etsii nyt kuumeisesti korvaavia tiloja.

Äiti päätyi dramaattiseen ratkaisuun koulun sisäilmaongelmien takia: Otti sairastelevat lapset kotiopetukseen

Kun koulun sisäilmaongelmat vievät lapselta terveyden, joutuvat vanhemmat turvautumaan joskus äärimmäisiin keinoihin. Usein vanhempien viimeinen keino on ottaa lapsi pois koulusta – ja sitä tapahtuu.

The Wolfpack on elokuva kaikesta

"Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

Vihaiset äidit marssivat päättäjien pakeille – viisi vaatimusta lasten kouluolojen parantamiseksi

Joukko vihaisia äitejä on tehnyt Top 5 -listan vaatimuksista, jotka se esittää lapsiasiainvaltuutetulle, kunnille ja eduskunnalle.

Rovaniemen kristillinen koulu aloitti viiden oppilaan voimin

Kristillisen koulun kannatusyhdistys on hakenut perusopetuslupaa valtioneuvostolta turhaan jo neljästi. Koulu aloitti tiistaina kotikoulu-periaatteella viiden oppilaan ja yhden opettajan voimin. Opetustilana toimii Ounasvaaran hiihtoseuralta vuokrattu Punainen tupa.

Maailman parhaan opettajan palkinto jaetaan – Suora lähetys suomalaisfinalistin kotikoululta alkaen klo 16.30

Yle seuraa voittajan julkistamista suorassa nettilähetyksessä suomalaisopettaja Maarit Rossin kotikoululla. Kisakatsomossa oppilaat, vanhemmat ja kollegat seuraavat Dubaissa järjestettävää gaalaa suorana. Tietoa voittajasta odotetaan klo 17.00 maissa Suomen aikaa.

Koululaiset siirtyivät väistötiloihin Kankaanpäässä – oppilaat kuuteen eri paikkaan

Osa Kankaanpään keskustan koulun oppilaista hyppäsi tänään jännittyneinä bussiin ja matkasi oppitunneille Niinisaloon. Loput koulukavereista opiskelevat viidessä eri rakennuksessa kotikoulun lähettyvillä.

A-studion reportaasi Espanjasta: Auringon polttamat – suomalaisten lastensuojelutapaukset kasvussa ulkomailla

Espanjan auringossa hoidettiin viime syksynä useita suomalaisia lastensuojelutapauksia. Suomalaislasten lastensuojelutapaukset ulkomailla ovat kasvussa.

Kristillinen koulu hakee taas perusopetuslupaa – yhdistys: poliittinen tahtotila estänyt aiemmat luvat

Lappeenrannassa toimiva yksityinen Kristillinen koulu hakee jälleen valtioneuvostolta perusopetuslupaa. Jos koulu saisi perusopetusluvan, se saisi myös valtiontukea. Kristillinen koulu on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2009.

Äiti kypsyi tappelemaan ja otti poikakolmikon pois koulusta

Kun olohuone on luokkahuone, kissa saattaa hypätä syliin kesken englannintunnin. Sapsan, Tuukan ja Veikan koulunkäyntiä valvoo äiti Taru ja koulumatka tehdään avaamalla tietokone ja menemällä verkkoon. Yksinhuoltaja Taru Panula otti poikansa kotiopetukseen pitkien matkojen ja koulukiusaamisen vuoksi.

Nuoren leukemiapotilaan keräys herätti kansan – tavoite on ylittynyt jo reippaasti

Alkuperäinen 10 000 euron tavoite on saavutettu, ja nyt keräyksen vetäjät aikovat hakea muutosta keräyssummaan. Kampanja jatkuu muun muassa joulumyyjäisillä.

Entä jos kiusaaja pakotettaisiinkin vaihtamaan koulua?

Vaikeimmissa tapauksissa koulukiusaaminen loppuu vasta, kun kiusattu vaihtaa koulua tai siirtyy kotiopetukseen. Tutkijatohtori Niina Mäntylän mukaan perusopetuslaki mahdollistaisi kuitenkin sen, että kiusatun sijaan kiusaaja siirrettäisiinkin toiseen kouluun.

Kaupunki heräsi auttamaan – pienen leukemiapotilaan kohtalo synnytti lumipalloefektin

Ylivieskassa on herännyt lähes kansanliike keräämään rahaa nuoren syöpäpotilaan auttamiseksi. Tavoitteena on mahdollistaa viisi vuotta leukemiaa sairastaneen 12-vuotiaan Reetta Piipon matkustaminen Saksaan saamaan hoitoa.

Autokoululaiset läpäisevät inssin varmemmin – kotiopetetuilla autonkäsittely paremmin hallussa

Insinööriajossa näkyy pieni ero kotiopetuksessa ja autokoulussa ajamaan oppineiden välillä. Opetuslupaopettajia kehotetaan olemaan inssissä mukana.

Kalle kirjoitti kymmenen laudaturia – ikää vasta 16 vuotta

Lohjan lukion aikuislinjalta tuli huikea ylioppilasuutinen. Kalle Kujanpää panee valkolakin päähänsä kymmenen laudaturin tuloksella.

Venäläisoligarkin tytär antoi vinkkejä kotiapulaisten kohteluun – "Pyydän anteeksi loukkaavaa artikkeliani"

Maria Baibakovan kolumni otsikolla "palvelijat erotettava nopeasti ja todistajien läsnäollessa" julkaistiin hienostopiirien suosiman lehden venäläisessä versiossa. Baibakova sanoo, että kolumnia oli editoitu ja lopputulos oli tunteeton ja julma.

Homekoulut ajavat lapsia kotiopetukseen – "En halunnut lasteni kärsivän"

Kunnilla ei ole velvollisuutta esimerkiksi oppimateriaalien tarjoamiseen kotiopetuksessa olijoille. Osa kunnista kuitenkin tekee näin.

Ajokortti opiskellaan yhä useammin kotona – tutkimusten mukaan autokouluoppilaat huomioivat paremmin kevyen liikenteen

Autokoulun käyminen kotiopetuksessa on lähes kaksinkertaistunut opetuslupia koskevien säädösten höllentämisen jälkeen. Autokoulujen liikenneopettajat ovat huolissaan tulevien kuljettajien vastuullisesta opettamisesta. Heidän huolenaan on, että kotiopetuksessa tähdätään vain inssiajon läpäisyyn.

Kiiltääkö seinä vai rapiseeko maali – kuvaa koulusi kunto!

Onko koulusi viimeisen päälle viritetty vai remontin tarpeessa? Jaa kuva! Aamu-tv puhuu koulujen kunnosta tiistaina 29.4. oppilaiden ja opetusministeri Krista Kiurun kanssa.

Koululakko päättyi Hämeenlinnassa

Osa lapsista ottaa sen riskin, että käy vielä Nummen koulua.

Nummen koululaiset lopettivat lakkonsa

Nummen luokan oppilaat ovat lopettaneet koululakkonsa Hämeenlinnassa. Osa oppilaista oli lakossa viime viikon ajan koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

Nummen koululaiset harkitsevat koululakon jatkoa

Koululakossa olevien lasten vanhemmat päättävät viikonloppuna koululakon jatkamisesta. Suurin osa Nummen koulun 4C-luokan oppilaista on ollut koululakossa maanantaista lähtien.

Onko koululakko oikea tapa reagoida koulun homeongelmiin?

Hämeenlinnalaiskoulun vanhemmat ottivat lapsensa pois koulusta home-ongelman takia ja perustivat kotikoulun. Oliko kotikoulu oikea ratkaisu?

Nummen lakkoluokan vanhemmat aloittivat heti kotikoulun

Hämeenlinnan Nummen koulun 4C-luokan vanhemmat polkaisivat nopeasti pystyyn koululakossa olevien oppilaiden kotiopetuksen. Suurin osa luokan vanhemmista veti oppilaat koulusta sisäilmaongelmien vuoksi. Vanhemmat ovat varautuneet pitämään kotikoulua kevääseen saakka.

Nummen rehtori ei voi luvata lakkoluokalle korvaavaa tilaa

Nummen koulun rehtori Mika Seppänen on harmissaan yhden koululuokan lakosta. Hän ei pysty lupaamaan 4C-luokalle korvaavia tiloja. Mikäli koululakko jatkuu, vanhempien täytyy järjestää lapsille kotiopetusta tai hakea heille paikkoja lähikouluista. Koulu katsoo, että luokan tiloissa olisi voinut jatkaa kevään loppuun.

Homeongelma poltti päreet Hämeenlinnassa – oppilaat koululakkoon

Suurin osa hämeenlinnalaisen Nummen koulun 4C-luokan oppilaista jäi maanantaina pois koulusta. Oppilaiden vanhemmat ovat huolissaan oppilaiden terveydestä koulussa, jossa on todettu homeongelmia.

Jämsä aikoo tutkia Länkipohjan koulun sisäilman

Taustalla on aloite, jolla viisi valtuutettua haluaa taata homeelle herkistyneelle oppilaalle mahdollisuuden käydä koulua. Poika on ollut syksystä 2012 saakka kotiopetuksessa.

Valtuustoaloite: Homekoulujen sairastuttamille lapsille omat opetusryhmät

Joukko lahtelaisvaltuutettuja ajaa oman opetusryhmän perustamista homekouluissa sairastuneille lapsille. Lasten lisäksi opetusryhmästä hyötyisivät sairastuneet opettajatkin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle