Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Skylt med texten Österbotten och Kronoby.

Maahanmuuttajat voivat paremmin ruotsinkielisissä kunnissa: Pohjanmaalla koetaan tutkimuksen mukaan vähemmän yksinäisyyttä ja syrjintää

Siirtolaisinstituutin tutkimus selvitti, miten ulkomaalaistaustaiset ihmiset voivat suomenruotsalaisilla alueilla. Selkeimmät erot löytyivät Pohjanmaalla. Kaupunkivertailussa korostuu Turku – niin hyvässä kuin pahassa.

Pakolaisia ja siirtolaisia veneessä Välimerellä lokakuussa 2015.

Ylen selvitys: EU:n rajoilla on tehty laittomia käännytyksiä, ja rajavirasto katsoo niitä sormien läpi – mukana myös suomalaisia rajavartijoita

Euroopan rajoilla syyllistytään toistuvasti laittomiin käännytyksiin, joissa estetään ihmisiä hakemasta turvapaikkaa. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex ei ole puuttunut ihmisoikeusrikkomuksiin EU:n jäsenmaiden rajoilla, ilmenee Ylen selvityksestä.

Foni Dang-Vo, Tiem Dang ja Tina Dang-Vo Timin grillin edessä.

Torstai 25.11.2021 (tv)

Koroantilanne. Maahanmuuttajien firmat. Helsinki-Vantaan lentoasema. Sääennuste.

Siirtolaisia kumiveneessä Englannin kanaalissa

Lähes 30 siirtolaista hukkui Englannin kanaalissa – Kumiveneen kerrotaan törmänneen konttialukseen

Siirtolaisia kuljettanut kumivene kaatui matkalla Ranskasta Britanniaan. Viranomaisten mukaan kyseessä on pahin merialueella sattunut yksittäinen siirtolaisia koskeva onnettomuus.

Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia kuljettanut vene Välimerellä toukokuussa. Veneestä pelastettiin ihmisiä Sea-eye 4 -alukselle.

Kreikka syyttää turvapaikanhakijoita auttaneita avustustyöntekijöitä vakoilusta, ihmisoikeusjärjestöjen mukaan oikeudenkäynti on farssi

Kreikassa on alkanut oikeusprosessi, jossa 24 avustustyöntekijää syytetään erilaisista rikoksista liittyen heidän toimintaansa turvapaikanhakijoiden auttamiseksi Kreikkaan.

Valko-Venäjältä palautetaan siirtolaisia takaisin Irakin

"Poliisi toi meidät hotellista väkisin" – Ylen kirjeenvaihtaja tapasi Minskin lentokentällä vastahakoisia Irakiin palaajia

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kävi Minskin lentoasemalla seuraamassa, kuinka koneellinen Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkineitä irakilaisia palautettiin Valko-Venäjältä Irakiin. Monet antoivat ymmärtää, että paluu ei ollut heille mieleen.

Milla Vaara ja Hannele Vaara katsovat opppisvaikauksiin liittyvää materiaaleja.

Torstai 18.11.2021 (tv)

Siirtolaiskriisi. Lukivaikeus. Räsymatto. Sääennuste.

Ylen kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen kuvaa Puolan ja Valko-Venäjän rajalta 16. marraskuuta

Pyrkiikö Puolaan turvapaikanhakijoita vai siirtolaisia, ja onko Puolalla oikeutta pysäyttää heidät? Viisi kysymystä ja vastausta

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle pakkautuneet siirtolaisjoukot ovat monimutkainen kysymys myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta.

pietarilaiset suomesta

Tiistai 16.11.2021 (radio)

Siirtolaiskriisi Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Venäläisten suhtautuminen Suomeen. Tauko Omavero-palvelussa. Jalkapallon MM-karsinnat. Sää.

Lahden Järvipelastajat harjoittelevat vesipelastusta Puolustusvoimien koptereiden kanssa.

Tiistai 16.11.2021 (tv)

Siirtolaiskriisi. Koronatilanne. Vesipelastusharjoitus. Sääennuste.

Toimittaja Antti Kuronen A-studiossa.

Ylen Irakissa tapaaman salakuljettajan mukaan siirtolaiset pääsevät Valko-Venäjältä EU:n puolelle syrjäisistä paikoista

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle jumiin jääneet siirtolaiset aikovat edelleen Euroopan unioniin. Paluu kotimaahan ei heitä houkuttele.

Kuvassa Joutsenon vastaanottokeskuksen rakennuksia talviauringossa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja: Uusiin tulijoihin varautuminen on vastaanottokeskusten arkipäivää

Antti Jäppisen mukaan rajakriisin ei katsota nostavan Suomeen kohdistuvan laajamittaisen maahantulon todennäköisyyttä.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tapasi Pohjois-Irakista saapuneita kurdeja Minskissä

Yle Valko-Venäjällä: Rajaseudun tapahtumat pelottavat, mutta nuoret kurdimiehet eivät aio palata kotiin: "Mieluummin vaikka kuolen"

Valko-Venäjä haluaa vaikuttaa informaatiolla ja siksi se sallii nyt ulkomaisten toimittajien pääsyn maahan, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Minskistä.

Rajavartijat ja koira partioimassa Suomen ja Venäjän raja-alueella.

"No sense in building a fence," border official says

Finland is party to international agreements ratified to ensure the humane treatment of migrants.

Siirtolaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajalla.

Perjantai 12.11.2021 (radio)

Valko-Venäjän siirtolaiset. Matkailu Euroopassa. Koronarokotukset. Isyysvapaa. Korkeasaaren karhut. Sää.

Kurdiperhe metsässä Puolan puolella rajaa.

Finland considers new asylum rules amid Poland-Belarus migrant crisis

Some 30 migrants have arrived in Finland as a result of a crisis the EU says was orchestrated by Belarus.

Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrä kasvaa Välimerellä

Pakolaiskriisi kärjistyy itäisellä Välimerellä – Kypros vaatii EU:lta turvapaikkamenettelyn keskeyttämistä

Italian mukaan sen rannoille on saapunut jo 57 tuhatta ihmistä. Määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

4.4.2017 Helsingin kansalaistorilla.

Hallitus teetti tutkimuksen nykyisiä järjestelmiä täydentävistä laillisista maahantulon reiteistä – kapasiteetti vielä vaatimaton

Tutkimuksen kansainvälisessä vertailussa selvisi, että työ- tai opintoperusteiset väylät eivät ole maailmalla vakiintuneita käytäntöjä.

Kuvassa on Rajavartiolaitoksen tunnus lokakuussa 2020.

Rajavartiolaitos seuraa Valko-Venäjän tilannetta ja hakee siitä oppia: "Kaikille lienee selvää, että itärajaa ei voida aidata"

Everstiluutnantin mukaan Rajavartiolaitoksella on pääosa tarvittavista toimivaltuuksista jo olemassa, jos Puolan, Latvian ja Liettuan tilanne toistuisi Suomessa.

Kainuun rajavartioston toimistopäällikkö Topi Räsänen rajajääkärimuistomerkin ääressä.

Kainuun rajavartiosto varautuu arjessa myös hybridivaikuttamiseen – tilannekuva koko Euroopasta on tarkka

Rajavartiolaitos on päivittänyt toimintojaan suurimittaiseen maahantuloon liittyviin tilanteisiin. Taustalla on vuoden 2015 tapahtumat, joita on pidetty osana Venäjän hybridivaikuttamisen keinoja.

Puolan pääministeri sanoo Vladimir Putinin olevan siirtolaiskriisin takana

Puolan pääministeri sanoo Vladimir Putinin olevan siirtolaiskriisin takana

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla oli tiistaina 2 000 siirtolaista, jotka kärsivät nälästä ja kylmästä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin on määrä tavata tänään Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki Varsovassa. 

Siirtolaisuustutkija Gerald Knaus

“EU yrittää voittaa julmuuskilpailussa Valko-Venäjän”, sanoo tutkija, jonka opeilla Eurooppa löysi ratkaisun edelliseen pakolaiskriisiin

Sopimus Turkin kanssa tyrehdytti pakolaismäärät vuonna 2016. Nyt sopimuksen arkkitehti, siirtolaisuustutkija Gerald Knaus kertoo Ylen haastattelussa, miten Valko-Venäjän siirtolaiskriisi voidaan ratkaista inhimillisesti.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics ja suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Minister: Finland could close border over migrant situation at Belarus borders

Thousands of migrants are at Belarus' border with Poland. The EU has blamed Belarusian leader Alexander Lukashenko of bringing the third-country migrants to the borders of member states.

Pakolaisia Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

Suomeen tullut parikymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän reittiä, Maahanmuuttovirasto ei odota kovaa ryntäystä

Siirtolaiskriisi on kuumentunut Puolassa, kun Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa. Kokoomuksesta vaaditaan mahdollisuutta sulkea Suomen raja tilapäisesti turvapaikanhaulta.

En grupp människor står och ligger på marken vid ett taggtrådsstängsel. Vid stängslet står Belarus röd-gröna och Polens röd-vita gränspålar mittemot varandra.

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Sadat siirtolaiset kävelevät kohti Puolan rajaa

Siirtolaiskriisi kuumenee Puolassa – Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa

Puolan rajavartioston mukaan siirtolaiset yrittävät tulla rajan yli Puolaan. Valko-Venäjän rajakomitea vahvisti aiemmin, että pakolaiset ovat matkalla rajalle.

Tuija Riekkinen muutti Järvenpäähän syyskuun lopussa. Samaan ratkaisuun on tammi-syyskuun aikana päätynyt myös 626 muuta helsinkiläistä. 20-vuotiaalla Taavilla on kaksi omistajaa, jotka vuorottelevat sen hoidossa.

Tuija Riekkinen muutti pois Helsingistä suomenhevosensa luo – ja hän on vain yksi esimerkki muuttoliikkeestä, joka on kääntynyt päälaelleen

Helsinki on menettänyt alkuvuoden aikana eniten asukkaita Espoon ja Vantaan lisäksi Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään. Uudellamaalla helsinkiläisiä houkuttelevat erityisesti Järvenpää, Porvoo, Sipoo ja Kirkkonummi.

Kojamon logo.

Muuttoliikkeen hidastuminen koronan vuoksi heijastui Kojamon tulokseen

Yhtiön mukaan vuokrausaste parani kolmannella neljänneksellä Tampereella ja Turussa. Helsingin seudulla elpyminen on lähdössä käyntiin hitaammin.

Niinimäen perhe muutti Punkaharjun Enanniemeen Tampereelta heinäkuun lopussa 2021. Uuden kodin edustalla Heini, Sakari ja Armi Niinimäki, Hilma-tytär puuttu kuvasta.

Niinimäen perheen unelma metsäpuutarhasta toteutui Punkaharjulla – "Ulkona puuhaillessa palautuu hyvin työpäivästä", iloitsee perheen äiti

Savonlinnan seudulle muuttaa nyt aiempaa enemmän uusia asukkaita. Alue kiinnostaa esimerkiksi lapsiperheitä.

Myyjä täyttää kaupan kylmäkaappia.

Eva ehdottaa uutta työnhakuviisumia maahanmuuttajien houkuttelemiseksi – ministeri Ohisalo: "Kannattaa ehdottomasti viedä eteenpäin"

Määräaikainen työnhakuviisumi myönnettäisiin ihmisille, joilla on hyvät edellytykset työllistyä tai käynnistää yritystoimintaa. Työnhakuun saapuneet eivät olisi oikeutettuja sosiaaliturvaan. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan ehdotusta kannattaisi selvittää.

Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella 2. helmikuuta 2016.

Court orders Migri rethink on Afghan asylum seekers

The Supreme Administrative Court ruled that the Immigration Service must re-examine applications as conditions in Afghanistan have significantly worsened.

Kirjailija Markku Seppänen.

Lapsuudesta tuttu puhetapa voi herättää paluumuuton halun – murteen voisi ottaa Kainuun vetovoimamarkkinoinnin avuksi

Kainuun murteesta kirjan julkaiseva Markku Seppänen arvioi, että käynnissä olevaa murrebuumia voisi hyvin käyttää Kainuunkin imagomarkkinoinnissa ja vetovoiman lisäämisessä.

Sisäministeri Maria Ohisalo vastausvuorossa eduskunnan täysistunnossa.

Government wins confidence vote over immigration policy, family reunification

Opposition parties the Finns Party and Movement Now submitted a motion of no confidence over the government's handling of immigration into Finland.

Pääministeri Sanna Marin saapuu EU:n huippukokoukseen Brysselissä.

EU-maiden johtajat vaativat lisätoimia Valko-Venäjän siirtolaispainostukseen vastaamiseksi – Marin: "Emme voi olla sinisilmäisiä"

EU on syyttänyt Valko-Venäjää ihmisten käyttämisestä painostukseen ja kutsunut ihmisten usuttamista rajalle hybridihyökkäykseksi.

Muuttokuormaa siirretään.

Pohjois-Karjalaan reilusti enemmän tulomuuttajia kuin viime vuonna

Muuttovoittoa on kerryttänyt yhdeksän Pohjois-Karjalan kuntaa. Väkiluku on kasvanut Joensuussa, Kontiolahdella ja Liperissä. 

Väkijoukko rajanylityspaikalla Afganistanista Pakistaniin.

Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä

Amnesty kartoitti, miten muut maat ovat kohdelleet kotimaastaan paenneita afganistanilaisia. Järjestö vaatii välitöntä loppua käännytyksille ja karkotuksille.

Katja Marova Lappeenrannan Linnoituksen valleilla.

Maahanmuuttajat eivät saa valittaa, huomasi Katja Marova — hän haluaa tehdä niin, jotta asiaan tulee muutos: "Rakastan Suomea, mutta ongelmiakin on"

Lappeenrantalainen Katja Marova on yhteiskunnallinen keskustelija, koska haluaa helpottaa maahanmuuttajien kotiutumista ja selvittää myös omat ennakkoluulonsa.

Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*

Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa

Kreikka on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla. Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita.

Maahanmuuttoviraston kyltti Helsingissä.

Migri: Work-based residence permit processing times shorten in 2021

Migri says it is processing permits quicker in 2021.

Migrin ulko-ovi teksteineen, oven läpi häämöttää pari asiakasta käytävällä.

Migri: Ulkomaalainen saa työperusteisen oleskeluluvan selvästi nopeammin kuin viime vuonna

Maahanmuuttovirasto Migri on tehostanut ja nopeuttanut tuntuvasti ulkomaalaisten työperusteisten oleskelulupien käsittelyä. Työntekijän oleskeluluvan käsittelyaika oli viime vuonna keskimäärin 143 päivää, nyt 77 päivää.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Koulutettu ystävä on tärkeä tuki monelle maahanmuuttajalle: "Jos minulla ei ole suomalaista ystävää, en tiedä mitään"

Mannerheimin lastensuojeluliiton maahanmuuttajien ystävätoiminta on helpottanut Suomeen muuttaneiden kotoutumista. Ystävää kaipaavia maahanmuuttajia on enemmän kuin vapaaehtoisia ystäviä.

Irakista Suomeen tullut Roqaya Al-Anbagi ja suomalainen Paula Malan hymyilevät kameralle Trion kauppakeskuksessa Lahdessa.

Torstai 14.10.2021 (tv)

Jousiaseisku Norjassa. Vesilaitokset. Maahanmuuttajat. Sää.

 Flygfältet i Kabul. En folksamling framför en Air Force Boeing C-17. Soldater övervakar.

Foreign Minister: Finland still trying to evacuate 50 people from Afghanistan

Minister Pekka Haavisto also said that the Ministry for Foreign Affairs has begun preparations to speed up family reunifications.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Tähän pöytään suomenkielinen ruokalista, ja ilman huippuosaajaa, kiitos

Englanninkielisen palvelun lisäämisessä ei ole kyse kansainvälisyydestä. Kyse on siitä, että työpaikat jakaantuvat halpoihin , joihin kelpaa kuka tahansa maahanmuuttajakin. Ja hienojen ihmisten kansainvälisiin töihin, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Libyan poliisi auttaa siirtolaisia ulos täyteen ihmisiä ahdetusta veneestä Tripolissa.

Vartijat surmasivat kuusi siirtolaista Libyassa

Lisäksi ampumisessa loukkaantui ainakin 20 ihmistä. Sadat pakenivat säilöönottokeskuksesta.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kuusamoon otetaan tänä vuonna 30 kiintiöpakolaista

Vielä ei tiedetä mistä seuraavat kiintiöpakolaiset tulevat Kuusamoon. Kolmen viime vuoden aikana Kuusamoon on saapunut 80 kiintiöpakolaista Kongosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle