Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nokkonen on villiyrttien kuningas, nyt sitä kasvatetaan poronrehuksi Lapissa – talvella testataan, miten se sopii poron ruokalistalle

Maittavuuskokeiden perusteella porot eivät vierasta nokkosrehun makua, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten se sopii poron elimistölle. Muilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Juhannustaikoja tehdään nykyään somessa: katso videolta, miten perinteitä voi soveltaa ja poimi vinkit taikayrttien käyttöön

Ennen juhannustaioilla ja niihin liitetyillä kasveilla haettiin muun muassa naimaonnea, runsasta satoa ja terveyttä. Juhannuksen ajateltiin olevan taikavoimille erityisen otollista aikaa. Nykyään taikoja tehdään ajanvietteeksi ja leikkimielellä soveltaen.

Kokkolan kaupunkipuutarha tuottaa satoa tänäkin kesänä – yhteisöllinen viljely -kokeilu saa jatkoa Hollihaassa

Kokeilu kantoi runsaasti satoa viime syksynä, eikä suuria yllätyksiä tai ongelmia vastuiden jaossa ole tullut.

Yhä useampi poimii makua ja vitamiineja kotipihalta tai lähimetsästä: villiyrteistä saa lisuketta ruokapöytään

Kasveja voi hyödyntää vaikkapa mausteena, siirappina tai salaateissa ja mehuissa sekä ihovoiteina. Kasveilla voi olla myös yllättäviä hyvinvointivaikutuksia. Poimulehti tunnetaan naisten yrttinä ja nokkonen taas voi kiinnostaa miehiä.

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista

Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Kuivaa ja jauha nokkoset terveelliseksi nokkosjauheeksi

Nokkoset ovat terveellisiä rikkaruohoja.

Rääkkyläläinen nokkoskuhakukko voitti SM-kultaa Jyväskylässä

Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailuun osallistui yli 120 tuotetta noin 60 yritykseltä.

Kampaaja voi tarjota asiakkaalle nokkosteetä, mutta hiuksia sillä ei saa huuhdella – tiukat lait rajoittavat luonnonkosmetiikan käyttöä

Suomen luonto on täynnä puhtaita raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin. Niiden käyttö tuo kuitenkin yrittäjille kustannuksia ja ylimääräistä työtä.

Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään

Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

Ikuista kauneutta, voimaa ja hiushoitoa – Asiantuntija neuvoo, miten yrteistä saa nyt ilon irti

Villiyrttikausi näyttää tällä hetkellä mainiolta ja jopa paremmalta kuin elokuussa.

Lämmin kesä helli perhosia – pitkä kuivuus hankaloitti toukkien elämää

Päiväperhoskesän huippu oli ensimmäistä kertaa kesäkuussa.

Yli 12 euroa 10 gramman pussista nokkosen siemeniä – villiyrtit voivat tuottaa tänä kesänä jopa neljä satoa

Villiyrttien kaupallistaminen lisääntyy ja uusia tuotteita suunnitellaan etenkin vientiin. Saarijärveläisellä tilalla villiyrittisekoituksesta ja kuivatusta kuoreesta valmistetaan lemmikkien ravintolisää Saksan markkinoille.

Ilmainen villiruoka halutaan muuttaa rahaksi Suupohjassa

Etelä-Pohjanmaalla halutaan muuttaa ilmainen villiravinto rahaksi. Keräilykursseja on luvassa kevään ja kesän aikana.

Suomalaisen kaivoksen tunneleissa 660 metrin syvyydessä kasvaa perunaa – "Tämä mullistaa ruoantuotantoa maailmalla"

Suomalaisella puutarhurilla on geeneissä, mitä kasvi tarvitsee pimeällä. Ulkoilmasta eristetyt puutarhat herättävät maailmalla suurta kiinnostusta, koska viljelytila käy vähiin.

Havuseppele on kaunis tapa muistaa kuollutta – entisaikana havujen piti myös peittää kalman haju

Havujen käyttö kuolemaan liittyen on ollut aiemmin huomattavasti runsaampaa kuin nykyään. Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi tänä syksynä on talkoilla tehty seppeleitä sankarihaudoille.

24-vuotias Niko Tähti vastaa Suomen suurlähetystön ruoasta Unkarissa – nuoren keittiömestarin käsissä rentunruusukin muuttuu gurmeeksi

Kotonaan Tornion Kaakamossa lomaileva Unkarin Suomen suurlähetystön kokki Niko Tähti arvostaa kotimaisia raaka-aineita.

Tuholaistorjunnan niksit maito, mäntysuopa ja vesi – katso tästä vinkit luonnonmukaiseen tuholaistorjuntaan

Aamu-tv:n kesäpuutarhuri kertoi parhaimmat luonnonmukaiset niksit tuholaistentorjuntaan.

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään

Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Kolme kovaa koota ja pari kikkakolmosta kotilon ja espanjansiruetanan luonnonmukaiseen torjuntaan

Biologi Leena Luoto kuvailee puutarhaluontoa isoksi pallomereksi, johon ihmisen ei pitäisi turhaan lähteä puuttumaan.

Siankärsämöä kuukautiskipuihin, poimulehteä iholle? Tieteellistä todistusaineistoa heikosti

Yrteillä on paljon terveydellisiä vaikutuksia, kokee yrttineuvoja Elsa Lankinen. Hän sekä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuitenkin huomauttavat, etteivät yrtit korvaa lääkkeitä.

Perhosten lento jähmettyi sateisiin Kaakkois-Suomessa

Kesä oli perhosten määrällä mitattuna keskinkertainen. Kulunut kesä oli kuitenkin parempi kuin pari edellistä kesää.

Yrtit, marjat ja sienet maistuvat suomalaisille yhä enemmän – luonnontuotteet tarjoavat viljelijälle vaihtoehtoisen elinkeinon

Alan yrittäjä uskoo, että luonnontuotteet voisivat työllistää tulevaisuudessa nykyistä useamman ja tarjota samalla vaihtoehdon kannattavuutensa kanssa kamppailevalle perinteiselle viljelylle.

Neitoperhoset kansoittavat nyt kukkatarhoja

Neitoperhoset ovat valloittaneet puutarhat ja kukkaniityt. Nyt kukilla viihtyvät neitoperhoset ovat hiljattain kuoriutuneita ja nauttivat ravintoa ennen talvehtimistaan. Neitoperhosia voi houkutella pihapiiriinsä myös perhosbaarilla.

Kymenlaaksossa poikkeuksellinen perhoskesä – harvinaisetkin lajit runsastuneet

Esimerkiksi isonokkosperhosia on Kymenlaaksossa enemmän kuin koskaan ennen. Asterikaapuyökköstä esiintyi aiemmin lähinnä Suomenlahden saarissa ja Lounais-Suomessa, mutta nyt sen toukkia on ollut Kymenlaaksossa runsaasti.

Syötäviä ja tuhottavia rikkakasveja, Joensuu johti EU:n yhtenäistymistä – huomasitko nämä uutiset tältä viikolta?

Jättiputki ja nokkonen ovat monen silmissä rikkakasveja, mutta toinen niistä voisi olla itse asiassa hyvinkin hyödyllinen, sama pätee monen inhoamiin iilimatoihin. Kuluneella viikolla EU on pyrkinyt tiivistämään rivejään. Belgialaiset ovat saaneet lopulta selville lähes sata vuotta sitten kuolleen kuninkaansa kuolinsyyn.

Polttava tuttu tunkiolta on superterveellinen – nokkosta ei kelpuutettu ruokapöytään kaupan hyllyltä

Puutarha tavoitteli terveyspommina tunnetusta nokkosesta uutta hittiä vihannestiskille. Siitä on yritetty tehdä salonkikelpoinen vitamiinipommi. Kaupan mukaan yrtti on ehkä liian erikoinen suomalaiseen makuun, sillä vihanneshyllyiltä sitä ei ole ostettu odotetusti.

Syötävät villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan Lapissa

Poimulehti, horsma, väinönputki ja voikukka kannattaa kerätä nyt suuhun sekä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Villiyrteistäkin löytyy allergian aiheuttajia

Villiyrtteihin sopii sama kuin sieniin: poimi vain niitä, jotka tunnet. Myös allergikkojen on syytä olla tarkkana, sillä villiyrteillekin voi olla allerginen.

Horsmaa kasvatetaan pian kasvihuoneissa – ravintolat toivovat tuoreita villiyrttejä ympäri vuoden

Tavoitteena on rakentaa kasvihuoneita kalanviljelylaitosten yhteyteen, joissa osapuolet voisivat hyötyä toisistaan. Aiemmassa kokeilussa esimerkiksi suolaheinä, nokkonen ja maitohorsma kasvoivat kasvihuoneolosuhteissa hyvin ja pienellä vaivalla.

Rovaniemeläinen Arctic Warriors kekseliäin kasvuyritys

Viime vuonna perustettu yritys jalostaa Lapin yrttejä kaupunkilaisten terveysjuomiin.

Sadekesä ei ole lannistanut perhosia – nämä lajit voit bongata lähiviikkoina

Maallikon silmään viime kuukaudet ovat näyttäytyneet vaisuina perhosten kannalta, mutta aurinkoa on paistanut kuitenkin tarpeeksi. Joillakin perhoslajeilla on ollut runsaasti ravintoa tarjolla ja lähiviikkoina pihapiireissä on odotettavissa sankoin joukoin muun muassa neitoperhosia. Perhosten kesä jatkuu aina syyskuun loppupuolelle.

Kolean kesän kasvi antaa voimakkaan värin langoille

Viitseliäs voi värjätä luonnonkuituisia lankoja luonnon materiaaleilla. Parhaimpia värjääjiä ovat erilaiset kasvit, lehdet ja juuret, kuten nokkonen. Vahvemman värin saa kuivatusta tuotteesta. Tänä vuonna kasveista on irronnut väriä hyvin.

Näyttääkö nurmi aidan takana vihreämmältä? Tästä vinkit pihanurmen perusparannukseen

Täydellisen nurmikon sijaan omaa pihaa voivat "koristaa" sammal, jääpolte tai haittakasvit. Jos hihat käärii viimeistään nyt, ehtii vielä saada tälle kesälle kauniin pihanurmen.

Nokkosvohveli on kesän makuyllättäjä – kannattaa kokeilla

Alkukesä on parasta aikaa nokkosten poimimiselle. Perinteinen vohveli saa uuden elämän nokkosta lisäämällä. Palvikinkkutäyte täydentää upeita makuja. Nam!

Nokkoset nopsasti talteen – viime hetket villiyrttien keräilyssä

Villiyrteistä esimerkiksi kuusenkerkkä on juuri nyt parhaimmillaan. Yrttejä keräillessä kannattaa muistaa, että varpukasvien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Haudutettua horsmaa ja nokkosmunakasta – kekseliäs käyttää villiyrttejä ruoanlaitossa

Luonnossa villeinä kasvavat yrtit ja kasvit voivat olla viherpeukaloille vitsaus, mutta toiset hyödyntävät niitä mielikuvituksellisesti ruoanlaitossa. Nokkosesta voi tehdä munakasta tai keittoa, voikukkaa voi lisätä salaatteihin ja vadelman sekä koivun lehdistä voi hauduttaa teetä.

Luonnon omassa salaattipöydässä voikukka ei ole vihollinen

Suomen luonto on alkukesästä vehreimmillään ja kasvit tuoreimmillaan. Ruokalautasella pitää olla vihreää ja sitähän löytyy luonnon omasta salaattipöydästä. Kun ei omaa liikaa ennakkoluuloja, taipuvat rikkaruohotkin terveyruoaksi.

Paras salaattihylly voi kasvaa lähimetsässä – sato on parhaimmillaan nyt

Runsain salaattivalikoima voi näihin aikoihin löytyä muualta kuin marketin hyllyltä. Reheväkasvuisissa metsissä ja puistoissa maa on monin paikoin vuohenputken lehtien peitossa. Muutakin syötävää löytyy luonnosta paljon ja monesti aivan läheltä - pitää vain tuntea, mitä kannattaa poimia.

Nokkonen lyö laudalta kaikki muut luonnonyrtit

Jos luonnonkeruutuoteneuvojaan on uskominen niin nokkonen on superruokaa ylitse kaiken muun. Ainakin Suomessa. Nokkonen maistuu hyvältä ja on monikäyttöinen.

Hyödynnä pihasi maanvaivat lautasella – horsmat ja voikukat taipuvat moniksi herkuiksi

Martan ohjeilla pyöräytät rikkakasveista lisäkkeen kalalle tai vaikka aamupalasmoothien.

Voikukannuppua voi friteerata ja pihlajan silmuista tulee herkullinen juustokakku

Ulkoa saa kaikenlaista satoa ympäri vuoden. Harrastajat vinkkaavat kokeilemaan pihlajan silmuja, horsmia, mahlaa ja voikukkaa.

Kainuulaistuotteille on kysyntää pääkaupungissa

Kainuulaiset tuotteet ovat jatkossakin esillä ja myynnissä helsinkiläisessä Itäkeskuksessa. Erityisen hyvin ovat tehneet kaupan hillot, nokkostuotteet ja leivonnaiset.

Helsinkiläistynyt kauppias on lojaali kotimaakuntansa tuotteille

Kauppias Mika Timonen pitää tärkeänä tuoda kainuulaisia tuotteita tarjolle kauppansa asiakkailleen. Suomussalmelta lähtöisin oleva kauppias haluaa tehdä eleellään hyvää niille yrittäjille, joilta sai aikoinaan kipinän kauppa-alalle.

Kesäpihalla valmistettiin sapaksia

Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja. Ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas opetti Sari Huovisen ja katsojat valmistamaan muun muassa nokkossiikaa ja mustaherukkasinappia sekä paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä. Katso video ja reseptejä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle