Uusimmat artikkelit
Kivikauden DNA, pronssikauden kauppakieli, 1700-luvun avioliitot – tutkijat jäljittävät suomalaisuuden sukupuuta
Turun yliopistossa alkaneessa laajassa projektissa ollaan sen jäljillä, mitä kaikkea geenien, kielien ja kulttuurien monimuotoisuus voi kertoa suomalaisuuden synnystä.
Mullistava tieto saimaannorpan perimästä vaikuttaa myös sen suojelustatukseen, uskoo tutkija
Geenitutkimus viittaa saimaannorpan olevan oma lajinsa. Yhä pohjoisempana tavattava hylje on edelleen erittäin uhanalainen.
Laaja DNA-tutkimus: viikinkiajan Skandinaviasta ei vain lähdetty maailmalle, vaan myös tulokkaiden määrässä oli selvä piikki
Britteinsaarilta, Etelä-Euroopasta ja Baltiasta tulleen väestön muisto perimässä hiipui pian viikinkiajan jälkeen. Pohjois-Suomesta tullut geenivirta sen sijaan vakiintui Skandinavian genomikartalle.

Neandertalilaisten DNA:n analyysit osoittavat naisten olleen luotuja liikkumaan
Neandertalilaisten joukosta löytyi ensi kertaa perhe: siperialaisessa luolassa asui isä ja teinitytär sekä muita sukulaisia. Heidän perimänsä raottaa uuden ikkunan serkkulajimme elämäntapaan.
Sylkeä kuppiin, geenit testiin ja sovellus kertoo miten kannattaa elää – geenitestaus on nopeasti kasvava ala, josta Suomi haluaa osansa
Suomessa on kehitteillä paljon genetiikkaan liittyvää teknologiaa ja palveluita. Nopeasti kehittyvään alaan liittyy runsaasti mahdollisuuksia, mutta myös epäluuloja, vastustusta ja alan sisäistä vääntöä.
Tie Eedeniin vie salaperäiseen navettaan perustettuun laboratorioon, joka mutkistaa ihmissuhteita pienessä kylässä
Salaista tutkimusta ja intohimoja maalaiskylässä
Tutkimus löysi geenialueet tarttumisalttiuden ja vakavan COVID-19-taudin taustalla
Useita eri tutkimuksia yhteen koonnut tutkimus osoitti, että veriryhmät eivät eroa siinä, kuka sairastuu tautiin vakavammin. Sen sijaan veriryhmän määräämä ABO-geeni saattaa vaikuttaa siihen, kuinka herkästi ihminen saa koronaviruksen.

Keittiössä ärsyttävä, ulkona uskomaton matkantekijä: päihittääkseen banaanikärpäsen ihmisen pitäisi juosta yhtä soittoa pohjoisnavalta päiväntasaajalle
"Siivekäs pikku ihminen". Niin geneetikot ovat vitsailleet banaanikärpäsestä, koska sillä on geneettisesti erittäin paljon yhteistä ihmisen kanssa. Banaanikärpänen on epäilemättä ylivoimaisesti tutkituin eläin. Silti se yllättää edelleen.

Luonnontieteitä on väärinkäytetty perusteluna rasismille – Geenitutkija: Tiede ei tue rasistisia väittämiä
Suomalaisten menestys kestävyysjuoksussa kumoaa stereotypian siitä, että itäafrikkalaiset olisivat geneettisesti parempia juoksijoita.
Koronaviruksen geenitutkimus on hidasta Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa – Uusia virustyyppejä ei huomata tarpeeksi nopeasti, asiantuntija sanoo
Tutkimus ja tilastointi kestää keskimäärin 85 päivää, kun monissa länsimaissa se tehdään alle kuukaudessa.
Prisma: Jääkauden jättiläiset – mammuttitutkimus etsii selitystä kookkaiden lajien katoamiseen
Mikä hävitti viimeisen jääkauden jättiläiset?
Kuka sairastaa koronan vakavana ja miksi? Tutkimus on löytänyt yhteyden keuhkotauteihin ja -syöpiin vaikuttavien geenien ja COVID-19:n väliltä
Tutkimuksen mukaan O-veriryhmä saattaa toisaalta suojata jonkin verran koronavirustaudilta.
Kiista lyhytkuonoisten koirien jalostuksesta kovenee – professori syyttää Kennelliittoa painostuksesta, Kennelliitto kiistää
Tutkimusryhmä ei saa enää käyttää Kennelliiton ylläpitämää tietokantaa. Kennelliiton mukaan kyse ei ole painostuksesta, vaan nykyisistä tietosuojavaatimuksista.
Arkeologia, kielitiede ja geenitutkimus selvittävät suomalaisten alkuperää
Monitieteellinen tutkimus avaa suomalaisuuden myyttejä.
Islannissa tehdään koronatestejä suhteessa eniten maailmassa – biopankki ottaa näytteitä myös täysin oireettomilta
Suomi jää kauaksi Islannin testimääristä.
Uusi laki keräisi suomalaisten geenitiedot Kelan rekisteriin – asiantuntijat huolissaan: “Kuin koko kansalle tehty isyystesti”
Valtakunnalliseen rekisteriin säilöttäisiin hyvin henkilökohtaisia tietoja kansalaisista. Asiantuntijat näkevät uudistuksen hyödyttömänä.

Sama syöpä, sama lääkitys, eri hoitotulos - massiivinen geenitutkimus valottaa, miksi
Tampereen yliopisto on mukana tutkimuksessa, johon ottaa osaa 1300 asiantuntijaa 37 maasta.
Prisma: Genetiikan vallankumous – Mihin olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta?
Mihin kaikkeen olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta?
Prisma: Totuus ylipainosta – yksinkertaisella narutestillä vatsarasvan kimppuun
Uusi tutkimus ravistelee käsityksiä ylipainosta.

1990-luvulla Zewdu Terefework vietti yli kaksi vuotta vastaanottokeskuksessa Imatralla – nyt hän pyörittää Etiopian ainoaa geenitutkimuslaboratoriota
Suomalainen Zewdu Terefework muutti vuosien jälkeen takaisin synnyinmaahansa Etiopiaan. Hän toivoo, että poliitikot kehittäisivät Afrikan, josta nuoret eivät halua lähteä pois.
Suomalaiset antaneet yli 400 000 suostumusta biopankkeihin – Ylen kysely vahvistaa, että monelle on epäselvää, mihin he ovat suostuneet
Yle uutisoi viime viikolla biopankkisuostumuksiin liittyvistä ongelmista. Ylen kyselystä käy ilmi, että monet ovat antaneet suostumuksen vähillä tiedoilla.
Suomen biopankeista löytyy 10 miljoonaa näytettä, joiden käyttöön ei ole kysytty kansalaisten lupaa – missä tilanteessa sinulta on kysytty biopankkisuostumus?
Biopankit ovat keränneet yli 400 000 suostumusta suomalaisilta heidän näytteidensä käyttöön. Yle haluaa kuulla, millaisissa tilanteissa suostumusta on kysytty.
Satojen tuhansien suomalaisten geeni- ja terveystietoja säilytetään Googlen pilvipalveluissa – “Google kykeni turvaamaan tietoturvan parhaiten”
Yhdysvalloissa nousi iso kohu Googlen pilvipalveluun salaa kerätyistä potilastiedoista. FinnGen-hankkeessa samaiseen Googlen pilvipalveluun säilötään puolen miljoonan suomalaisen terveystiedot.
Tietosuojavaltuutettu kritisoi Suomen suurinta geenitutkimusta kovin sanoin – "mittava selvitystyö käynnissä hankkeen läpinäkyvyyden osalta"
Tietosuojavaltuutetun mukaan FinnGen-hanke ei ole kertonut tarpeeksi selvästi esimerkiksi sitä, ketkä kaikki pääsevät analysoimaan suomalaisten tietoja.
Monen suomalaisen geeniperimä on voinut päätyä lääkeyhtiöiden analysoitavaksi heidän tietämättään – näin geenitiedoista tehtiin kauppatavaraa
Biopankkeihin on säilötty miljoonia näytteitä suomalaisilta.

Hyvinvointigeenitestien markkinointiin ei Suomessa puutu kukaan – "Joidenkin testien mainoksissa on tiettyä liioittelun makua"
Valviran mukaan hyvinvointigeenitestien valvonta kuuluu Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, jonka mukaan parempi asiantuntemus valvontaan löytyisi Valvirasta.

Tiedebarometri: Suomalaiset luottavat tutkimukseen – kansanparantajien taitoihin uskoo silti joka kolmas
Suomalaiset luottavat tieteeseen, vaikka somekeskusteluista voisi muuta luulla.
Ylen selvitys: Kuluttajille myytävistä geenitesteistä löytyi useita virheellisiä väittämiä – asiantuntijat pitävät arviota syöpäriskistä vastuuttomana
Ylen A-studio ja MOT-toimitus lähettivät sylkinäytteet neljälle suomalaisyritykselle, jotka markkinoivat geenitutkimukseen perustuvia hyvinvointi- ja terveystestejä.

Uusi laki pakottaa lukiot ja korkeakoulut yhteistyöhön, vaikka välimatkaa voi olla satoja kilometrejä
Yliopistojen kurssitarjonnan lukioissa uskotaan painottuvan verkkokursseihin, lukioista todetaan.

Luurangot kertovat: Ruotsalaisen viikinkikaupungin asukkaista puolet oli maahanmuuttajia
Sigtunaan tuli väkeä nykyisistä Ukrainasta ja Britanniasta asti. Tutkimustulos on osa Atlas-projektia, joka osoitti viime vuonna, että ikoninen viikinkisoturi oli nainen.

Migreeni periytyy tuhansien geenien välityksellä, selviää uraauurtavasta suomalaistutkimuksesta – ”Pelkään kuollakseni, että tyttäreni saa sen”
Suomessa toteutettiin kaikkien aikojen kattavin migreenin perhetutkimus. Tutkimuksen avulla voidaan tulevaisuudessa kehittää tehokkaampia hoitomuotoja.

Kalajokiimme nousevat lohet ovat pienentyneet – geenitutkijat etsivät syytä ilmiöön
Lohien aikaistunut puberteetti saa ne palaamaan kutujokiinsa entistä pienempinä. Lammin biologisella asemalla selvitetään, miten ilmiöön vaikuttava geeni toimii.

Tutkija: Amerikkalaispojan sairaus tunnistettiin koirien suomalaisen geenipankin avulla
Suomessa koottu koirien geenipankki on yksi maailman suurimmista geenipankeista.

Uusi geenitesti selvittää pariskunnan tautiperimää ennen raskautta – THL:n lääkäri toivoo ennakoivaa seulontaa myös julkiseen terveydenhoitoon
Yksityinen lapsettomuusklinikka alkaa ensimmäistä kertaa Suomessa tarjota lasta suunnitteleville mahdollisuuden selvittää, kantavatko he tietämättään perinnöllistä vakavan sairauden aiheuttavaa geenivirhettä.
Apua – joko mittatilausvauvat tulevat?
Mittatilausvauvat ovat ehkä jo totta lähitulevaisuudessa.
Kalja maistuu ja hiki haisee – Riku Rantala ja Tunna Milonoff testasivat suomalaisuusasteensa DNA:sta
Kuinka suomalaisia miehet DNA-testin mukaan ovat?

Ihonvärin geenitutkimus vahvisti: Ihminen on yhtä rotua
Tutkijat löysivät samalla ihonväriin vaikuttavan geenivariantin, joka näyttää hillitsevän tummasolusyöpää eli melanoomaa.

Punalevä on haitaton, hyödyllinen ja huonosti tunnettu
Keski-Suomesta käynnistynyt makean veden punalevien uhanalaistutkimus on edennyt loppusuoralle. Makean veden punalevä on uhanalainen monissa Euroopan maissa.

Jäähai elää jopa 400-vuotiaaksi – ratkeaako sen avulla pitkän iän salaisuus?
Tutkijat ovat avanneet jäähain mitokondrioperimän ja ovat selvittämässä enemmänkin merten metusalemin DNA:sta.

Pottumuusia kivikaudelta – intiaanien villiperuna on todellinen ravinnepommi
Pohjoisamerikkalainen villiperuna päihittää kaupalliset perunalajikkeet niin proteiinin kuin monien hivenaineiden määrässä.

Ihmiset ovat ikuisia muuttajia – jo kivikaudella lähdettiin kauas, ja syyt kuulostavat tutuilta
Lähi-idässä jäätiin kotiseuduille paljon useammin kuin Euroopassa.

Suomen säntilliset kirkonkirjat avaavat lukittuja ovia geenitutkijoille – "Jossakin vaiheessa mutaatiot aina poksahtavat esille"
Geenitestit ovat tulossa kaikille lääketieteen aloille. Niiden pohjalta voidaan antaa myös elintapasuosituksia.
Syöpä karannut solukuolemalta – synteettinen biologia pakottaa syövän kuolemaan?
Solujen luonnollinen MYC-geeni hirttää päälle syövässä

Tutkijat löysivät geenin, joka vaikuttaa alkoholin kulutukseen
Hiiret, joilta oli poistettu KLB-geeni, olivat muita persompia alkoholille.

Koirien veritestin odotetaan mullistavan lemmikkien hoidon
Suomessa kehitetään uutta koirien verinäytetutkimusta, jolla pystyttäisiin ennakoimaan eri sairaudet. Samasta verinäytteestä pystyttäisiin analysoimaan samalla kertaa jopa satoja eri tekijöitä eli biomarkkereita.
Prisma: Luiden salaisuus
Musta surma on säilynyt arvoituksena vuosisatojen ajan.

Koiran alkuperä on Euroopassa ja Aasiassa – miten se kesytettiin, on vielä selvittämättä
Geenitutkimuksilla on saatu uutta tietoa koirien alkuperästä, mutta edelleen on epäselvää, miksi ja miten koirista tuli ihmisen ystäviä. Koira oli esi-isiemme ensimmäinen kotieläin tuhansia vuosia ennenkuin muita eläimiä kesytettiin. Oxfordin yliopiston tutkijat ovat ajoittaneet koirien kesyyntymisen noin 15 000 vuoden päähän. Professori Greger Larson sanoo kuitenkin, että kysymyksiä koirien alkuperästä on vielä enemmän kuin vastauksia.

Onko kotikissa terveempi kuin jalostettu rotukissa? 10 kysymystä tutkijalle
Valtaosa Suomen kissoista on sekarotuisia. Rotukissoja rekisteröidään reilut 4 000 vuosittain, mutta kissojen sairauksista löytyy niukasti tietoa. Isoa tutkimusta varten kehitettiin perusteellinen terveyskysely, jotta saataisiin tietoa sairauksien yleisyydestä ja rotukohtaisuudesta. Katso taulukosta oman kissasi rodun sairastustiedot.

Brittinobelistit vetoavat EU:hun jäämisen puolesta
Ero veisi brittitieteeltä rahaa ja vaikutusvaltaa, avoimen kirjeen allekirjoittajat varoittavat.

Jo Darwin kummasteli kirahvin kaulaa – nyt sen syy selvisi
Selitys kirahvin kaulan pituuteen löytyi geenitutkimuksessa. Hyvin pienet erot ihmisen perimään verrattuna ovat venyttäneet savannin jättiläisen kaulan kaksimetriseksi.