Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronaviruksen geenitutkimus on hidasta Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa – Uusia virustyyppejä ei huomata tarpeeksi nopeasti, asiantuntija sanoo

Tutkimus ja tilastointi kestää keskimäärin 85 päivää, kun monissa länsimaissa se tehdään alle kuukaudessa.

Kuka sairastaa koronan vakavana ja miksi? Tutkimus on löytänyt yhteyden keuhkotauteihin ja -syöpiin vaikuttavien geenien ja COVID-19:n väliltä

Tutkimuksen mukaan O-veriryhmä saattaa toisaalta suojata jonkin verran koronavirustaudilta.

Kiista lyhytkuonoisten koirien jalostuksesta kovenee – professori syyttää Kennelliittoa painostuksesta, Kennelliitto kiistää

Tutkimusryhmä ei saa enää käyttää Kennelliiton ylläpitämää tietokantaa. Kennelliiton mukaan kyse ei ole painostuksesta, vaan nykyisistä tietosuojavaatimuksista.

Arkeologia, kielitiede ja geenitutkimus selvittävät suomalaisten alkuperää

Monitieteellinen tutkimus avaa suomalaisuuden myyttejä.

Uusi laki keräisi suomalaisten geenitiedot Kelan rekisteriin – asiantuntijat huolissaan: “Kuin koko kansalle tehty isyystesti”

Valtakunnalliseen rekisteriin säilöttäisiin hyvin henkilökohtaisia tietoja kansalaisista. Asiantuntijat näkevät uudistuksen hyödyttömänä.

Sama syöpä, sama lääkitys, eri hoitotulos - massiivinen geenitutkimus valottaa, miksi

Tampereen yliopisto on mukana tutkimuksessa, johon ottaa osaa 1300 asiantuntijaa 37 maasta.

Prisma: Genetiikan vallankumous – Mihin olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta?

Mihin kaikkeen olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta?

Prisma: Totuus ylipainosta – yksinkertaisella narutestillä vatsarasvan kimppuun

Uusi tutkimus ravistelee käsityksiä ylipainosta.

1990-luvulla Zewdu Terefework vietti yli kaksi vuotta vastaanottokeskuksessa Imatralla – nyt hän pyörittää Etiopian ainoaa geenitutkimuslaboratoriota

Suomalainen Zewdu Terefework muutti vuosien jälkeen takaisin synnyinmaahansa Etiopiaan. Hän toivoo, että poliitikot kehittäisivät Afrikan, josta nuoret eivät halua lähteä pois.

Suomalaiset antaneet yli 400 000 suostumusta biopankkeihin – Ylen kysely vahvistaa, että monelle on epäselvää, mihin he ovat suostuneet

Yle uutisoi viime viikolla biopankkisuostumuksiin liittyvistä ongelmista. Ylen kyselystä käy ilmi, että monet ovat antaneet suostumuksen vähillä tiedoilla.

Suomen biopankeista löytyy 10 miljoonaa näytettä, joiden käyttöön ei ole kysytty kansalaisten lupaa – missä tilanteessa sinulta on kysytty biopankkisuostumus?

Biopankit ovat keränneet yli 400 000 suostumusta suomalaisilta heidän näytteidensä käyttöön. Yle haluaa kuulla, millaisissa tilanteissa suostumusta on kysytty.

Satojen tuhansien suomalaisten geeni- ja terveystietoja säilytetään Googlen pilvipalveluissa – “Google kykeni turvaamaan tietoturvan parhaiten”

Yhdysvalloissa nousi iso kohu Googlen pilvipalveluun salaa kerätyistä potilastiedoista. FinnGen-hankkeessa samaiseen Googlen pilvipalveluun säilötään puolen miljoonan suomalaisen terveystiedot.

Tietosuojavaltuutettu kritisoi Suomen suurinta geenitutkimusta kovin sanoin – "mittava selvitystyö käynnissä hankkeen läpinäkyvyyden osalta"

Tietosuojavaltuutetun mukaan FinnGen-hanke ei ole kertonut tarpeeksi selvästi esimerkiksi sitä, ketkä kaikki pääsevät analysoimaan suomalaisten tietoja.

Hyvinvointigeenitestien markkinointiin ei Suomessa puutu kukaan – "Joidenkin testien mainoksissa on tiettyä liioittelun makua"

Valviran mukaan hyvinvointigeenitestien valvonta kuuluu Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, jonka mukaan parempi asiantuntemus valvontaan löytyisi Valvirasta.

Ylen selvitys: Kuluttajille myytävistä geenitesteistä löytyi useita virheellisiä väittämiä – asiantuntijat pitävät arviota syöpäriskistä vastuuttomana

Ylen A-studio ja MOT-toimitus lähettivät sylkinäytteet neljälle suomalaisyritykselle, jotka markkinoivat geenitutkimukseen perustuvia hyvinvointi- ja terveystestejä.

Uusi laki pakottaa lukiot ja korkeakoulut yhteistyöhön, vaikka välimatkaa voi olla satoja kilometrejä

Yliopistojen kurssitarjonnan lukioissa uskotaan painottuvan verkkokursseihin, lukioista todetaan.

Luurangot kertovat: Ruotsalaisen viikinkikaupungin asukkaista puolet oli maahanmuuttajia

Sigtunaan tuli väkeä nykyisistä Ukrainasta ja Britanniasta asti. Tutkimustulos on osa Atlas-projektia, joka osoitti viime vuonna, että ikoninen viikinkisoturi oli nainen.

Migreeni periytyy tuhansien geenien välityksellä, selviää uraauurtavasta suomalaistutkimuksesta – ”Pelkään kuollakseni, että tyttäreni saa sen”

Suomessa toteutettiin kaikkien aikojen kattavin migreenin perhetutkimus. Tutkimuksen avulla voidaan tulevaisuudessa kehittää tehokkaampia hoitomuotoja.

Kalajokiimme nousevat lohet ovat pienentyneet – geenitutkijat etsivät syytä ilmiöön

Lohien aikaistunut puberteetti saa ne palaamaan kutujokiinsa entistä pienempinä. Lammin biologisella asemalla selvitetään, miten ilmiöön vaikuttava geeni toimii.

Tutkija: Amerikkalaispojan sairaus tunnistettiin koirien suomalaisen geenipankin avulla

Suomessa koottu koirien geenipankki on yksi maailman suurimmista geenipankeista.

Uusi geenitesti selvittää pariskunnan tautiperimää ennen raskautta – THL:n lääkäri toivoo ennakoivaa seulontaa myös julkiseen terveydenhoitoon

Yksityinen lapsettomuusklinikka alkaa ensimmäistä kertaa Suomessa tarjota lasta suunnitteleville mahdollisuuden selvittää, kantavatko he tietämättään perinnöllistä vakavan sairauden aiheuttavaa geenivirhettä.

Apua – joko mittatilausvauvat tulevat?

Mittatilausvauvat ovat ehkä jo totta lähitulevaisuudessa.

Ihonvärin geenitutkimus vahvisti: Ihminen on yhtä rotua

Tutkijat löysivät samalla ihonväriin vaikuttavan geenivariantin, joka näyttää hillitsevän tummasolusyöpää eli melanoomaa.

Punalevä on haitaton, hyödyllinen ja huonosti tunnettu

Keski-Suomesta käynnistynyt makean veden punalevien uhanalaistutkimus on edennyt loppusuoralle. Makean veden punalevä on uhanalainen monissa Euroopan maissa.

Jäähai elää jopa 400-vuotiaaksi – ratkeaako sen avulla pitkän iän salaisuus?

Tutkijat ovat avanneet jäähain mitokondrioperimän ja ovat selvittämässä enemmänkin merten metusalemin DNA:sta.

Pottumuusia kivikaudelta – intiaanien villiperuna on todellinen ravinnepommi

Pohjoisamerikkalainen villiperuna päihittää kaupalliset perunalajikkeet niin proteiinin kuin monien hivenaineiden määrässä.

Ihmiset ovat ikuisia muuttajia – jo kivikaudella lähdettiin kauas, ja syyt kuulostavat tutuilta

Lähi-idässä jäätiin kotiseuduille paljon useammin kuin Euroopassa.

Suomen säntilliset kirkonkirjat avaavat lukittuja ovia geenitutkijoille – "Jossakin vaiheessa mutaatiot aina poksahtavat esille"

Geenitestit ovat tulossa kaikille lääketieteen aloille. Niiden pohjalta voidaan antaa myös elintapasuosituksia.

Syöpä karannut solukuolemalta – synteettinen biologia pakottaa syövän kuolemaan?

Solujen luonnollinen MYC-geeni hirttää päälle syövässä

Tutkijat löysivät geenin, joka vaikuttaa alkoholin kulutukseen

Hiiret, joilta oli poistettu KLB-geeni, olivat muita persompia alkoholille.

Koirien veritestin odotetaan mullistavan lemmikkien hoidon

Suomessa kehitetään uutta koirien verinäytetutkimusta, jolla pystyttäisiin ennakoimaan eri sairaudet. Samasta verinäytteestä pystyttäisiin analysoimaan samalla kertaa jopa satoja eri tekijöitä eli biomarkkereita.

Prisma: Luiden salaisuus

Musta surma on säilynyt arvoituksena vuosisatojen ajan.

Koiran alkuperä on Euroopassa ja Aasiassa – miten se kesytettiin, on vielä selvittämättä

Geenitutkimuksilla on saatu uutta tietoa koirien alkuperästä, mutta edelleen on epäselvää, miksi ja miten koirista tuli ihmisen ystäviä. Koira oli esi-isiemme ensimmäinen kotieläin tuhansia vuosia ennenkuin muita eläimiä kesytettiin. Oxfordin yliopiston tutkijat ovat ajoittaneet koirien kesyyntymisen noin 15 000 vuoden päähän. Professori Greger Larson sanoo kuitenkin, että kysymyksiä koirien alkuperästä on vielä enemmän kuin vastauksia.

Onko kotikissa terveempi kuin jalostettu rotukissa? 10 kysymystä tutkijalle

Valtaosa Suomen kissoista on sekarotuisia. Rotukissoja rekisteröidään reilut 4 000 vuosittain, mutta kissojen sairauksista löytyy niukasti tietoa. Isoa tutkimusta varten kehitettiin perusteellinen terveyskysely, jotta saataisiin tietoa sairauksien yleisyydestä ja rotukohtaisuudesta. Katso taulukosta oman kissasi rodun sairastustiedot.

Brittinobelistit vetoavat EU:hun jäämisen puolesta

Ero veisi brittitieteeltä rahaa ja vaikutusvaltaa, avoimen kirjeen allekirjoittajat varoittavat.

Jo Darwin kummasteli kirahvin kaulaa – nyt sen syy selvisi

Selitys kirahvin kaulan pituuteen löytyi geenitutkimuksessa. Hyvin pienet erot ihmisen perimään verrattuna ovat venyttäneet savannin jättiläisen kaulan kaksimetriseksi.

Tutkija: "Äidin musikaalisuus periytyy – kehtolaulut kantavat hedelmää"

Musikaalisuuden tutkija Pirre Raijas sanoo tutkimustuloksiin viitaten, että vauvana kuullut kehtolaulut lisäävät pienokaisen kiintymyshormonin erittymistä. Raijas veisi koululaiset yhä useammin vaikka klassisen musiikin konsertteihin.

Lihotko kilpaa koirasi kanssa - syynä sama geenivirhe?

Noutajien geenivirhe voi selittää myös ihmisten ylipainoa

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle merkittävä geenitutkijan palkinto vasta toisena eurooppalaisena

Amerikan geeni- ja soluterapiayhdistys on myöntänyt alan merkittävimmän palkinnon kuopiolaiselle akatemiaprofessorille. Ylä-Herttuala on tutkinut geeniterapiaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä pahalaatuisten kasvainten hoidossa. Palkinto myönnettiin perjantaina Yhdysvalloissa.

DNA-testi piirtää sukujuuret kartalle

Netin DNA-testit maalaavat sukujuuret suurella pensselillä.

Geenivirhe aiheutti periytyvän lihastaudin: "Kova treenaaminenkaan ei auta"

Lihastautikeskus Tampereella etsii uusia hoitokeinoja

Erikoinen tapaus Vietnamissa: Kaksosilla eri isät

Vietnamissa aviomiehen sukulaiset vaativat kaksosten syntyperän tutkimista, sillä lapset olivat aivan eri näköisiä.

Prisma Studio: Miltä maistuu ruoka vuonna 2050?

Laboratoriolihaa lounaaksi?

Geeniterapia – tulevaisuuden hoitoa?

Ympäristölleen voi tehdä jotain, mutta ei geeneilleen.

Geenitutkimuslaitos alkaa myydä mikropossuja lemmikeiksi – seuraavaksi muokataan kissoja ja koiria?

Monien geenimuokkauksen etiikkaa pohtineiden mielestä perinteisellä rodunjalostuksella ja geenien muokkaamisella ei ole suurta eroa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle