Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riihimäen Nuorisoteatterissa koulutetaan teatteritekniikan moniosaajia

Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen koulutusohjelma syntyi, kun Ammattiopisto Samiedu siirsi osan teatteritekniikan opetuksestaan Savonlinnasta Riihimäelle.

Radion väliaikamerkkilaite “Pim-pam-pulla” muuttaa Tekniikan museoon

Museoitavissa esineissä mukana Ylen kehittämää tekniikkaa.

Ylen tekniikan mielenkiintoisimmat laitteet museoidaan

Museoitavat laitteet liittyvät sisällöntuotannon historiaan.

Kaksi esimerkkiä, miten korona kurittaa viihdealaa – ääni- ja valotekniikan yrittäjä: “Nyt ei littipeukku tai tsemppitoivotus auta”

Viihdealan yrittäjille voi tulla puolenkin vuoden keikkatauko. Erityisesti henkilöyrittäjät ja toiminimiyrittäjät ovat pinteessä

Helsinki kannustaa järjestämään bileet kontissa Kalasataman "vapaakaupungissa"

Sompasaunasta, skeittipuistosta ja muusta omaehtoisesta toiminnasta tunnetusta alueesta halutaan entistäkin eläväisempi.

Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

Ylen äänitehosteita Freesound-palvelussa

Tässä ovat kaikki Oscar-voittajat – paras elokuva: The Shape of Water

Oscarit jaettiin varhain maanantaiaamuna Dolby-teatterissa Los Angelesissa.

Masteroija Jaakko Viitalähde viimeistelee huippuartistien levyt: "Huonosti soiva ääni haisee pahalle"

Moni musiikintekijä haluaa levystään nykyään myös vinyylimasterin, mikä ilahduttaa äänialan ammattilaista.

Children of Bodomin maailmalle vienyt mies matkasi kohti kuolemaa lääkkeiden ja viinan voimalla – sitten paikalle saapui tukku hevimuusikkoja joogamattoineen

Musiikkituottaja Anssi Kippo teki täyskäännöksen ja palasi kelanauhureiden aikaan. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

Rakkaus radioon veti päällikön takaisin juontajaksi eläkepäivien sijaan – "Loppusuoralle haen sitä samaa raivoa ja intoa kuin alkumetreillä"

Viidellä eri vuosikymmennellä Yleisradio Oy:ssä työskennellyt Eero Säily ei malta jäädä eläkkeelle aivan vielä – rakkaus radioon veti päällikön takaisin radiojuontajaksi.

Suomalainen tekee tehosteet Costnerin ja Malkovichin leffoihin – näin syntyy nyrkiniskun ääni

Joensuulainen foley-artisti Tapio Liukkonen näyttää kuinka luodaan tappelua ja autokolaria jäljittelevät tehosteet elokuvaan.

Nuoret pyörittävät Mäntyharjulla elokuvateatteria – "Tämä on parasta mahdollista nuorisotyötä"

Työt toivat 21-vuotiaalle Jannu Löyskälle niin paljon suhteita ja kokemusta äänitekniikasta, että hän perusti oman yrityksen.

Porin teatterin Tuntematon sotilas jäljittelee sodan todellisuutta myös äänimaisemaltaan

Porin teatterin Tuntematon sotilas sekoittaa vakuuttavalla tavalla oikeita ja ennalta äänitettyjä ääniä. Sodan meteliä jäljitellään muun muassa paukkupatruunoilla ja jättikokoisella äänentoistolla.

Harrastajateatterienkin pysyttävä mukana tekniikan kehityksessä – Teatteri Lapua onnistui saamaan jätti-investoinnin EU-rahalla

Teatteriyleisö odottaa nykyisin harrastajateattereiltakin ammattimaista tekemistä. Esimerkiksi Teatteri Lapualla on juuri meneillään historiansa suurimmat investoinnit. Teatteri varustetaan uusimmalla mahdollisella valo- ja äänitekniikalla.

Mitä sinun pitäisi tietää big datasta, datanlouhinnasta ja datafuusiosta?

Dataa tuotetaan 2,5 triljoonaa tavua päivässä.

Shakespearen teatterin kaivauksissa löytynyt pilli lauloi ehkä leivona "Romeossa ja Juliassa"

Lontoon Shoreditchissa sijaitsi kaupungin aivan ensimmäinen teatterialue, jossa esitettiin Shakespearen näytelmiä hänen omana aikanaan. Kaivauksissa on paljastunut jopa rakenteita.

Tämä mies taituroi elektronisen kulttibiisin Enon Disco – "Jäätävää jyystöä"

Joensuulainen Alpo Myller ei tiennyt kappaletta tehdessään, minkälaiseen nousukiitoon se radioissa pääsee. Yhä vieläkin tilille ropsahtaa teostokorvauksia, vaikka levyn ilmestymisestä on neljännesvuosisata.

Vauhdikas timelapse: Rekallinen tavaraa ja 14 paria käsiä – näin rakentuu festarilava

Festarilavan rakentaminen on palapeli, joka vie yhden päivän. Lava nousee säällä kuin säällä, ainoastaan kova tuuli voi tuoda mutkia matkaan.

Turkin sodan veteraanit muistelevat

Harvinainen äänitallenne 1930-luvulta.

Äänitekniikalla tehtiin jo varhain ihmeitä musiikissa

Paavo Helistö esittelee äänentallennuksen kikkoja 1958.

Roosa, työväen sankari! Komediaa draaman vaatteissa

Kajaani harrastajateatterin ja Vaara-kollektiivin uusin näytelmä Roosa, työväen sankari! on puhdasveristä komediaa, vaikka perimmäinen ajatus on vakava ja valitettavan ajankohtainen.

Perinteikäs kesätapahtuma peruuntuu – kaupungin tuki Tanssivalle Lahdelle laski rajusti

Lahtelainen tanssitapahtuma peruuntuu, sillä kaupunki laski tänä vuonna tukeaan noin kolmannekseen totutusta. Projektiavustus on niin pieni, ettei se riitä esiintymistilan vuokraan, sanoo Tanssiva Lahti -tapahtuman ohjelmatuottaja Aimo Hentinen.

Rohkeat alaikäiset veljekset ryhtyivät yrittäjiksi: ”Eihän se firma sormia napsauttamalla syntynyt!”

Kun seitsemäntoistakesäiset kaksospojat päättivät perustaa yrityksen, oli joukossa myös epäileviä katseita. Petteri ja Samuli Ketola eivät niistä välittäneet, ja nyt lukiolaisten ohjaksissa on oma äänentoisto- ja esitystekniikkapalveluita tarjoava yritys.

Ylen tv-ohjelmiin vihdoin myös monikanavaääni

Ylen päätös nopeuttaa teräväpiirto- eli HD-jakeluun siirtymistä tuo tv:n katseluun myös entistä paremman äänenlaadun eli 5.1-äänen. Tämän ns. tilaäänen ansiosta esimerkiksi musiikkiohjelmien kuuntelukokemus paranee, jos käytössä on kuusi kaiutinta käsittävä kotiteatterijärjestelmä.

Sarjakuvan tekeminen eläväksi vaatii yli 260 ääniefektiä

Vihtori ja Klaara on amerikkalainen sarjakuvaklassikko, joka ilmestyi peräti 87 vuotta. Topakka Klaara ja nahjusmainen Vihtori nousevat tänä syksynä elävinä Riihimäen Teatterin näyttämölle. Ennakkosuosio on kova, sillä syksyn esitykset ovat 95-prosenttisesti varattuja.

Kehitysvammaiset nousevat teatterin lavalle

Kehitysvammaiset pääsevät esittelemään näyttelijäntaitojaan Porvoossa. He ovat harjoitelleet omaa näytelmää yhdessä Porvoon Teatterin kanssa useamman kuukauden. Tarina Rumasta ankanpoikasesta saa ensi-iltansa lauantaina.

Ristin tietä seurasi 5000 katsojaa

Järjestäjät pohtivat Via Crucis -näytelmän esittämistä myös tulevina pääsiäisinä. Näytelmä on vapaaehtoisista esiintyjistä huolimatta seurakunnalle suuri kustannuserä.

Ylen ilmeuudistuksesta paljon palautetta - näitä on kysytty

Eri palautekanavien kautta on tullut sekä kehuja että korjausehdotuksia. Saatu palaute otetaan vakavasti.

Brittielokuva saa äänitehosteensa Suomesta

Kun piakkoin valmistuvan brittielokuvan Filthin päähenkilö pahoinpidellään brutaalisti, iskujen, potkujen ja muiden taistelun tiimellyksen äänien alkuperä on Suomessa, Kokkolan suurteollisuusalueella. Siellä toimii Heikki Kossin H5 Film Sound -studio.

Karjasillan kirkko miljoonaremonttiin

Oulun Karjasillan kirkko remontoidaan. Noin miljoona euroa maksavat muutostyöt tehdään tämän vuoden aikana samalla kun kirkkoon rakennetaan uudet urut.

Musiikkitalon yleisön on opittava olemaan hiljaa

Helsingissä keskiviikkona avattavan Musiikkitalon kehuttu akustiikka on haasteellinen konserttiyleisölle. Talon pääakustikon Yasuhisa Toyotan mukaan katsomossa on opeteltava olemaan normaalia hiljempaa, sillä erinomainen akustiikka korostaa erinomaisesti myös hälyäänet.

Modernin sirkuksen aika alkoi Helsingissä

Suomen ensimmäinen sirkusalan ammattilaiset yhteen kokoava keskus on avannut Helsingissä. Suvilahden vanhaan Kojehuoneeseen perustetun CIRKO-keskuksen päätehtävä on sirkusalan kehittäminen ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen.

Vieraisilla MSL-studiolla

Mikko Immonen tutustui Mika Sundqvistin studioon.

Sodankylän elokuvateatteri digiaikaan

Elokuvateatteri Lapinsuu Sodankylässä on siirtynyt digitaaliaikaan.Vanhat kelaprojektorit ovat saaneet rinnalleen alan huipputekniikkaa, joka mahdollistaa elokuvan katsomisen myös kolmiulotteisena. Lapinsuun digitekniikka on ainoa laatuaan Pohjois-Suomessa.

Tuhansien kilometrien hukkareissu tuhkan vuoksi

Norjalainen Asle Dahl teki elämänsä hukkareissun. Hän ajoi autolla Etelä-Norjasta Altaan työkeikalle, mutta tuhkapilven vuoksi töitä ei ollutkaan. Ajomatkaa kertyi 4600 kilometriä.

Musiikkiteatterikoulu Palatsiin

Musiikkiteatteri Palatsin toiminta laajenee syksyllä 2010 mittavasti, kun teatterissa aloitetaan musiikkiteatteriopetus. Uusi musiikkiteatterikoulu on nimeltään Stage. Tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijat laaja-alaisesti musiikkiteatterin maailmaan.

Oscar-tason äänioppia Yhdysvalloista

Amerikkalainen Oscar-voittaja, elokuvien äänimiksaaja Dominick Tavella vierailee parhaillaan Kokkolassa, paikallisen äänitehosteisiin erikoistuneen H5 Film Sound Oy:n vieraana. Tavellan odotetaan tuovan uutta tietoa erityisesti musiikaalielokuvan äänitehosteiden tekemiseen.

Opiskelijat saivat tuntumaa näkövammaisen elämään

Lokakuun 15. päivä on kansainvälinen valkoisen kepin päivä. Haaparannalla Ruotsinsuomalaisten kansankorkeakoulun opiskelijat tutustuivat torstaina näkövammaisen jokapäiväisiin ongelmiin. Opiskelijat kokeilivat muun muassa piirtämistä silmät peitettyinä.

Sonata Arctica valtaa Kemin sisäsataman

Kemiläisbändi Sonatan Arctican lauantaisen ulkoilmakonsertin valmistelut ovat täydessä käynnissä Kemin sisäsatamassa.

Tilaäänen käyttöönottoa YLEn kanavilla lykätään

Tilaäänen käyttöönotto YLEn TV-kanavilla viivästyy teknisten ongelmien vuoksi. Tilaäänikokeilun yhteydessä havaittiin, että osa vastaanottimista valitsi tilaäänen, joka vaati aina kytkennän kotiteatterilaitteistoon. Mikäli kytkentää ei ole tehty, ääni ei kuulu.

YLE ottaa käyttöön 5.1-tilaäänen

Yleisradio ottaa käyttöön tilaäänen eli 5.1-äänen maanantaina 2. helmikuuta TV2- ja YLE Teema -kanavilla. Tilaääntä kokeillaan kuitenkin jo Suomen euroviisufinaalissa lauantaina 31. tammikuuta.

Television kanavapaikoissa tapahtuu muutoksia

Television kanavapaikoissa tapahtuu muutoksia 2. helmikuuta. YLE Teeman ja Urheilukanavan paikat vaihtuvat. YLE Teema siirtyy kanavapaikalta 9 kanavapaikalle 7 ja Urheilukanava kanavapaikalle 9. Muutos koskee sekä antenni- että kaapelivastaanottoa.

YLEn äänitehosteet saatavilla

Kaipaatko kesäyön äänimaisemaa? Haluaisitko ladata kännykän soittoääneksi hullun naurua? Entä miltä kuulostaakaan kävely narisevalla lumella? YLEn äänitehostearkisto on avautunut netissä kaikelle kansalle.

Suomusjärven kivikausikeskus avasi ovensa

Suomusjärvellä sijaitseva kivikausikeskus RIRA on avattu. Avajaiset myöhästyivät, koska Helsingin ja Turun välinen moottoritie ei valmistunut aikataulussa. Näin ollen ei voitu avata liikennepalveluasema Kivihovia, jonka yhteydessä RIRA toimii.

Kivikausikeskus RIRAn avajaiset viivästyvät keskeneräisen moottoritien takia

Suomusjärvelle perustetun Kivikausikeskus RIRAn avaaminen siirtyy joitakin päiviä myöhemmäksi. Viivästys johtuu siitä, että Helsingin ja Turun välinen uusi moottoritie ei ole valmistunut suunnitellussa aikataulussa. Moottoritien ja Kivikausikeskus RIRAn oli määrä avautua viime viikonloppuna.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle