Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rakennus.

Päiväkoti tuskailee huumekaupan lieveilmiöiden kanssa Porissa – poliisi ei ole saanut pyörävarkaita kuriin

Huumekauppaa käydään aivan porilaisen päiväkodin lähistöllä. Levottomuuksista ilmoitetaan nyt jatkuvasti ympäri kaupunkia, ja poliisi kehottaakin pitämään erityisen hyvää huolta omaisuudestaan.

Nuorisotila Roube on Pajuluoman kaupunginosassa osana Palvelutaloa.

Iltapäivälehti nimesi Seinäjoen Suomen huumepääkaupungiksi – kysyimme kaupungilta, poliisilta ja nuorisotyön ammattilaiselta pitääkö titteli paikkansa

Nuorten huumausaineongelma on Seinäjoella tiedossa. Kaupunki toimii aktiivisesti sitä ehkäistäkseen, sanoo hyvinvointipäällikkö. Poliisin mukaan tilastot eivät kerro kaikkea.

17-vuotias Dea kävi Arud-keskuksen tiskillä hakemassa annoksensa metadonia ja valiumia.

Suomesta tuli nuorten huumeidenkäytön surkea mallimaa – puolueiden ratkaisut: vihreät hölläisi rangaistuksia, perussuomalaiset karkottaisi huumekauppiaat

Suomessa kuolee huumeisiin eniten alle 25-vuotiaita verrattuna muihin EU-maihin. Katujengien yhteenotot ovat lisääntyneet. Kysyimme eduskuntapuolueilta, miten ne muuttaisivat huumepolitiikkaa.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

Valvotussa huumeidenkäyttöhuoneessa käytetään huumeita.

Näin toimivat käyttöhuoneet Zürichissä: huumeita käytetään aamusta iltaan, ja aineiden myyminen on sallittua

Sveitsi on torjunut huumehaittoja jo vuosikymmeniä käyttöhuoneiden ja helposti saatavien korvaushoitojen avulla. Näkyvä huumeongelma on pitkälti kadonnut katukuvasta Zürichissa.

Risti-tatuointi käsivarressa.

Entinen narkomaani pelkää, että huumeiden käyttöhuoneissa etsittäisiin uusia käyttäjiä ja välittäjiä: "Ne olisivat vain kohtaamispaikkoja"

En näe mitään järkeä sille, miksi meillä pitäisi olla paikkoja, joissa rikos sallitaan, sanoo Matti. Hän pääsi kuiville huumeista kolmetoista ja alkoholista viisi vuotta sitten.

Nuorten väkivallan kasvu huolestuttaa Kaakkois-Suomen poliisia

Poliisi on huolissaan alle 17-vuotiaista, jotka käyttävät huumeita ja väkivaltaa – kriminologi kertoo, mitkä asiat ajavat nuoria rikollisuuteen

Alaikäisten tekemien väkivallantekojen ja huumeiden käytön määrä on kasvanut Kaakkois-Suomessa. Nuoren huumeiden käyttöön voi puuttua kuka tahansa vaikkapa lastensuojeluilmoituksella.

Kuvassa kehonsisäisesti kuljetettuja kokaiiniampulleja.

Suomessa käytetään niin paljon kokaiinia, että sitä rahdataan tänne nyt suoraan Etelä-Amerikasta – diilerit kertovat, ketkä ainetta ostavat

Kokaiinista tuli viime kesänä Helsingin suosituin bilehuume, koska sen maahantuonti ja kauppa ovat tehostuneet.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Oulussa pilotoidaan uutta nuorten huumeiden käyttäjien hoitoonohjauksen mallia

Oulussa aloitetaan nuorille huumeiden käyttäjille suunnattu ohjelma, jossa tavoitetllaan toimivaa hoitoonohjausmallia alle 29 -vuotiaille huumeiden ensikäyttäjille.

Lasiovessa teksti: Fimblab. Avoinna ma-pe 8-15.

Asiakas kaupitteli kannabista keskustan laboratoriossa Tampereella – kaupungin huumeongelma näkyy terveydenhuollossa

Laboratorioissa otetaan nyt entistä enemmän huumeseuloja. Fimlabilla ei ole tiedossa, että heidän tiloissaan olisi aiemmin kaupiteltu huumeita.

Juhlijoita undergroud-bileissä elokuussa 2022

Bilehuumeiden käyttäjiltä puuttuu matalan kynnyksen apu, sanoo päihdetyön asiantuntija

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt-yhdistyksen asiantuntijan Kim Kannussaaren mukaan terveydenhuollon hoitopolut ovat liian raskaita huumeiden satunnaiskäyttäjille.

Näyttelijä Severi Saarinen  ja Marko Jantunen seisoo Laitapuolen hyökkääjä elokuvajulisteen edessä.

Uusi elokuva kertoo entisen kiekkotähden rajuista päihdevuosista – Marko Jantunen: "Hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan"

Laitapuolen hyökkääjä kuvaa Marko Jantusen elämää päihderiippuvuuden kourissa ennen hoitoon pääsyä vuonna 2015. Raitistunut päätähti haluaa nyt olla luomassa toimivampaa hoitopolkua muille riippuvaisille.

Underground-bileet Helsingissä elokuussa 2022

Kolmekymppisistä melkein joka toinen on kokeillut huumeita – tältä näyttää, kun Helsingin yössä juhlitaan aineissa

Huumeiden satunnaiskäyttö on lisääntynyt, mutta moni kertoo omasta käytöstään vain harvoille ja valituille.

Tuomas Ketola hymyilee kameralle.

Käyttöhuoneet eivät saa kannatusta 20 vuotta huumeita käyttäneeltä Tuomas Ketolalta: "Mentiin vain lähimpään kauppakeskukseen tai kaverille"

Entisen käyttäjän mielestä valvotut käyttötilat eivät ole toimiva ratkaisu yliannostusten vähentämiseen. Sen sijaan mies kannattaa neuvontaa ja puhtaiden välineiden jakamista.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Päihdetyöntekijät haluavat huumeiden käyttöhuoneet Satakunnassa keskustoihin – siellä ovat käyttäjätkin

Eduskunnan käsittelyyn menossa oleva esitys huumeiden käyttöhuoneista herättää satakuntalaisissa päihdetyöntekijöissä positiivisia odotuksia.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Huumeiden käyttö lisääntyy vuosi vuodelta, mutta tilastot voitaisiin saada myös laskusuuntaan – asiantuntijat kertovat siihen viisi keinoa

Yle kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, A-klinikalta, sekä matalan kynnyksen paveluita päihteitä käyttäville tarjoavalta Tukikohta ry:ltä, miten huumeiden käyttöä saataisiin vähennettyä.

Ukranalaiset mansikanpoimijat  Holopaisen Tilalla Lemillä 2019

Perjantai 5.8.2022

Huumeiden käyttöhuoneet. Sotalaivan vierailu. Mansikanpoimijat. Vannisen MM-kulta. Sää.

Aarre Rikhard Sundell ja Enna-Liisa Lappi istuvat sohvalla olohuoneessaan.

Mäkelänkatu 50:n asukkaat tietävät, mitä tapahtuu, kun huumeille ei ole käyttöhuoneita: "Ne vetävät tuossa pihallakin, ruiskuja on joka paikassa"

Kansalaisaloite ehdottaa, että eduskunta käynnistää lainvalmistelun huumausaineiden käyttötilakokeilusta. Sininauhasäätiö olisi valmis harkitsemaan käyttöhuoneiden perustamista ja toivoo hallitukselta nopeutta.

Huumeidenkäyttöhuoneessa istuu työntekijä valvomassa, kun asiakas käyttää toisessa huoneessa.

Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat huumeiden käyttöhuoneiden perustamista – kokoomus ja SDP varovaisen avoimia ajatukselle

Moni puolue haluaa nopeuttaa päihdesairaiden hoitoon pääsyä. Käytön rangaistavuuden poistamiselle lämpenee vain kaksi puoluetta.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Päihteidenkäyttäjät ja asiantuntijat vaativat käyttöhuoneita, mutta näin vastaa ministeri Lindén: edes kokeilu olisi työläs

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että käyttöhuoneet olisivat yksi suositeltava keino huumekuolemien vähentämiseksi.

Poliisi otti erään epäillyn kiinni maaliskuussa. Epäillyn kuljettamasta autosta takavarikoitiin pahvilaatikossa olleita, reseptiä edellyttäviä lääketabletteja, joiden vaikuttava aine on huumausaineeksi luokiteltava alpratsolaami.

Helsingin poliisi törmää kaduilla päivittäin aineeseen, jota käyttävät jopa alakoululaiset – nuorten huumekuolemat ovat hälyttävässä nousussa

"Loleinakin" tunnetut Ksalol-tabletit eivät välttämättä ole sitä, mitä käyttäjä luulee. Muun muassa Itä-Euroopasta on kulkeutunut Suomeen väärennettyjä Ksalol-pakkauksia, joihin kohdistuu ajoittain myös fentanyyliepäilyjä.

Milja Laaksonen.

Korvaushoitoa saava Milja Laaksonen, 29, lähettää päihderiippuvaisten terveiset poliitikoille: "Laittakaa käyttöhuoneita Suomeen, kun niitä on muissakin maissa"

Helsingin kaupunki ja THL ovat suositelleet käyttöhuoneiden kokeilua, mutta sen edellyttämä erillislaki ei etene hallituksessa. Huumeiden valvottu käyttö siistisi katuja sekä vähentäisi terveydenhuollon kustannuksia ja huumekuolemia.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Helsinkiin tarvitaan käyttöhuoneita, vaikka niitä ja niiden käyttäjiä kuinka paljon paheksuttaisiin

Helsinkiin on jo monta vuotta yritetty tuloksetta saada käyttöhuoneita. Nyt sille alkaisi olla korkea aika, kirjoittaa Siltamäki.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Poliisi iski huumeiden katukauppaan Kaakkois-Suomessa – saldona yli 20 epäiltyä ja 80 000 euron huumepotti

Kaakkois-Suomessa on paljastunut viime aikoina useita isoja huumejuttuja. Parin viikon aikana poliisi on ratsannut julkisia paikkoja, joissa on käyty huumekauppaa.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Huumeisiin kuolee Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin Euroopassa – näin THL yrittää katkaista huumekuolemien kasvavan trendin

THL ehdottaa muun muassa yliannostuksiin tehoavan lääkkeen laajempaa jakelua ja päihteiden käyttöhuoneiden kokeilua. Päihdetyötä kadulla tekevä Robert Koski näkee työssään yhä enemmän nuoria käyttäjiä.

Kuvassa on Tor Browser -sovelluksen kuvake älypuhelimen ruudulla 24. lokakuuta 2020.

Tavallista vahvempaa huumetta on nyt kaduilla: hyytelömäinen aine vienyt sairaalahoitoon Tampereella ja Helsingissä

Kyse on lakasta, mutta jopa huumeasiantuntijoille on tullut yllätyksenä, että se on tavallista vahvempaa ja geelimäistä hyytelöä.

Ari  Huldèn hakaniemenrannassa  taustalla HTY: talo

Asiantuntijat haluavat huumeiden käyttöhuoneet Suomeen – Ari Huldenin elämä oli hiuskarvan varassa: "Sain hepatiitin, hivin ja sokeritaudin"

Huumeidenhuuruista elämää viettänyt, kuiville päässyt Ari Hulden haluaa, että sunnuntaisten aluevaalien alla käytäisiin keskustelua päihdepalvelujen tulevaisuudesta. Hän toivoo oman tarinansa auttavan muita.

Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija Aleksi Hupli uskoo, että huumehaittoihin olisi mahdollista puuttua nykyistä paremmin päihdepolitiikkaa uudistamalla. Myös THL suosittaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

Krock mellan ett tåg och en buss i Kaskö den 5 oktober 2021.

Tiistai 5.10.2021 (radio)

Tasoristeysonnettomuus. Pienet palkat. Huumeiden käyttö ja rangaistukset. Kansainväliset lennot.

Otto Salminen ja Kalle Mäkelä nojaavat pingispöytään.

Huumekokeilut ovat teineillä lähes yhtä yleisiä kuin säännöllinen juopottelu

Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta huumekokeilujen määrä on pysynyt pitkällä aikavälillä ennallaan. Ylen tapaamat nuoret pitävät varsinkin kannabiksen hankkimista vaivattomana. Enemmistölle nuorista päihteiden käyttö ei kuitenkaan ole hyvä idea.

Kannabisviljelmiä Kanadan Markhamissa.

Vihreät ajaa ensimmäisenä eduskuntapuolueena kannabiksen laillistamista – tutkimusprofessori: "Suomen väestö ei ole siihen vielä valmis"

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen suhtautuu kannabiksen laillistamiseen varauksella. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää vihreiden hyväksymää kannabisaloitetta tervetulleena keskustelunavauksena.

Vihreiden puoluekokous.

Vihreät kumoaisi kannabiksen "kieltolain" – Puoluekokous vaatii käyttöä, hallussapitoa ja myyntiä lailliseksi

Puoluekokous kannattaa myös kannabiksen käyttöön liittyvän vanhan rikosrekisterin poistoa ihmisen tiedoista.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Katariina pääsi irti huumekoukusta korvaushoidolla – sitten hän teki jotain, mihin vain harva pystyy: hän jätti lopulta lääkkeetkin

Koronapandemian aikana huumeiden käyttö ja päihdepalvelujen tarve on lisääntynyt. Katariinan kymmenen vuoden huumekierre päättyi korvaushoidon avulla. Viisi vuotta myöhemmin, hän halusi vieroittautua myös korvaushoitolääkityksestä.

Måneskin voitonhuumassa.

Italian viisuvoittaja kumartui sekunneiksi ja moni oli jo varma kokaiinista – tutkija kertoo, miksi huumesyytökset leimahtavat helposti

Jos juot tuopin olutta, siitä ei nouse kohu, mutta huumeet ovat otollinen aihe närkästykselle. Näin ajattelee tutkija Mikko Salasuo. Euroviisujen finaalilähetyksen jälkeen sosiaalinen media on ollut liekeissä huume-epäilystä.

Damiano David

Euroviisutuottaja Italian huume-epäilystä: "Kukaan ei ole niin idiootti, että toisi sinne huumeita" 

Ylen tuottaja Anssi Autio ihmettelee euroviisuvoittajasta noussutta huumekohua. Italian viisuvoittaja Måneskinin laulajan on epäilty käyttäneen kokaiinia takahuoneessa suoran lähetyksen aikana. Aution mielestä ajatuskin on mahdoton.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Jätevesitutkimus paljastaa pohjalaisten käyttävän amfetamiinia – kokaiinista ei näy merkkejä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on seurannut huumeiden käyttöä 27 kaupungin jätevesistä. Viime vuonna näytteitä kerättiin neljän viikon aikana eri vuodenaikoina, kun normaalisti on tyydytty kahteen keräysviikkoon.

Amfetamiinia laboratorioputkilossa

Koronavuonna on käytetty amfetamiinia enemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana – laaja jätevesitutkimus paljastaa huumeiden käytön erot koko maassa

Amfetamiinin käytön kasvu näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin maaliskuussa mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät, ilmenee valtakunnallisesta jätevesitutkimuksesta.

Vartija Pertti Laitinen näkee työssään paljon päihteenkäyttäjiä. Kuvassa hän seisoo siilinjärven torilla.

Vartija näkee työssään, miten kovat huumeet ovat osa yhä nuorempien elämää – alaikäisten huumerikokset nousseet rajusti Itä-Suomessa

Alaikäisten tekemien huumausainerikosten määrä nousi Itä-Suomessa viime vuonna rajusti edellisiin vuosiin verrattuna. Moni nuorten parissa työskentelevä arvioi Ylelle, että huumeidenkäytössä näkyy nuorten lisääntynyt pahoinvointi.

Julle istuu väsyneenä kaupungissa.

Kaksikymmentä vuotta huumekoukussa elänyt: "Nuoret, sanokaa aineille ei"

Huumeriippuvaisen elämä koostuu loputtomasta jahdista.

Twitterin logo puhelimen näytöllä.

Venäjä hidastaa Twitterin toimintaa, perustelee laittomilla sisällöillä

Venäjän viranomaiset ovat tiukentaneet viime vuosina internetiä koskevia määräyksiä.

Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo. 11.11.2020.

Tiede sanoo, että huumeiden käyttäjiä ei ole järkeä rangaista – miksi poliitikot eivät kuuntele? Tutkija: "Pelataan enemmän tunteella kuin järjellä"

Tutkimusten mukaan dekriminalisointiin nojaava huumausainepolitiikka vähentää huumeista aiheutuvia ongelmia. Takaisin Pasilaan -podcastissa pohditaan, miksi luotamme koronakysymyksissä vankasti tieteeseen, mutta huumekysymyksessä emme.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle