Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anne Hautaluoma muokkaa ketun nahkaa

Joillekin eläimen luut ovat kauhistus, mutta Anne Hautaluomaa ne kiehtovat – hän valmistaa riistan hukkamateriaalista esineitä, sillä haluaa kunnioittaa saalista

Kun metsästäjät kaatavat hirven, useimmiten hyötykäyttöön päätyvät vain nahka ja liha. Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla asuva metsästäjä ja käsityöläinen kerää "hukkapalat" ja hyödyntää eläimen luita myöten.

Suutarinliikkeen julkisivu

Huoli ilmastosta saa korjauttamaan vanhaa – Kainuun ainoa suutari: "On paljon semmosia ihmisiä, jotka ajattelevat kestävämmin"

Ihmiset tuovat aiempaa herkemmin korjattavaksi kenkiä ja asusteita. Erityisesti nuoret ostavat nahkatuotteita, joita voi korjata, arvioi suutari. Hän kohtaa kuitenkin edelleen materiaaleja, joita ei voi korjata, vaikka kuinka yrittäisi.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Niin kauan kuin mokkalipat haukkuvat hallituksen, kaikki on maailmassa kohdillaan

Torikahviloiden ja huoltoasemien ukkokööriä tulee arvostaa, sillä jollain metafyysisellä tasolla he pitävät koko Suomea elossa, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Bivax på en tallrik för tillverkning av skosmörjmedel.

Tee luonnollinen nahkarasva mehiläisvahasta

Näin rasvaat kenkäsi luonnollisilla aineilla.

Mies nappikaupassa nahkatakki päällä

Miljoonan napin erikoisliike pitää pintansa verkkokauppojen puristuksessa – "Ne pärjäävät, jotka tarjoavat elämyksiä"

Kivijalkakaupan asiakas arvostaa palvelua ja tunnelmaa. Sekin vaikuttaa, että laajan valikoiman tuotteita voi tunnustella käsin.

Yhdessä taas: Riian MM-kisoissa 2016 kultaa juhlineet Peter Kotilainen ja Mika Kohonen edustavat molemmat ensi kaudella Happeeta.

Peter Kotilainen: "Juhlat on kovat, mutta nyt on vaan kestettävä"

Suomen MM-kultajoukkue saapui Suomeen maanantaina iltapäivällä. Peter Kotilainen oli viilettänyt Riian yössä pelkkä nahkatakki päällään.

Niuvanniemen kylttejä tien varressa.

Vaarallinen potilas karkasi Niuvanniemestä – on karannut ainakin pari kertaa ennenkin

Miehellä oli lähtiessään yllä musta nahkatakki, siniset farkut sekä mustat lakerikengät.

Sauli Niinistö maakuntamatkalla Puumalassa.

Presidentti Sauli Niinistö hurmasi pienen Puumalan huumorintajuisen kansanmiehen otteella

Presidentin ensimmäinen vierailu Puumalaan jätti paikallisiin pysyvän jäljen. Vaikka edellisen hellepäivän jälkeen aurinko ei enää viitsinyt näyttäytyä, tunnelma oli varsin valoisa.

Bernie Ecclestone.

Kun F1-erikoistoimittaja Ecclestonelle nahkatakin teki – tällainen on mies formulasirkuksen takana

F1-erikoistoimittaja Timo Pulkkinen muistelee historiaansa ja kohtaamisiaan F1-moguli Bernie Ecclestonen kanssa. Hauska yksityiskohta miesten välillä on se, että Pulkkinen brodeerasi aikoinaan Ecclestonelle kaksi nahkatakkia.

Poliisin sininen virka-asu, jossa hihamerkki ja poliisiteksti.

Eläkeläisiä huijaavia takkikauppiaita liikkeellä Salossa

Aggressiivisesti käyttäytynyt myyntimies kertoi lahjoittavansa eläkeläisnaiselle nahkatakin. Maksettavaa kertyi 800 euroa.

Kalosseja pinossa

Kalossit tekevät kauppansa – myös nuorempi polvi löytänyt päällysjalkineet

Siinä missä varttuneempi väki suojaa arvokengät mustilla päällysjalkineilla, nuoremmat ovat rohkeampia ja ostavat värikkäitä vaihtoehtoja.

Oulun joulutori on Tiernatori.

Yrittäjät tyytyväisiä Tiernatoriin – säällä vaikutusta ostoskäyttäytymiseen

Oulun Rotuaarin Tiernatori vetää kävijöitä sitä enemmän kun joulu lähestyy. Lumisateen jälkeen Tiernatori asiakasvirta on kasvanut.

Mies hitsaa metallia tehtaalla.

Teollisuustuotannon arvo putosi vajaan miljardin

Teollisuustuotannon arvo oli 81,3 miljardia euroa vuonna 2014.

Paikannimi tämäkin. Kuva on Tapio Heikkilän näyttelystä Meteli seis. Kummallisia nimikylttejä esittävistä valokuvista koottu näyttely on nähtävillä Espoossa, kauppakeskus Sellon Galleriassa 6.9. saakka.

Näkökulma: Nimellinen matka Paskalammelta Porvarinlahdelle

Pääkaupunkiseudulta löytyy kummallisia paikannimiä. Toimittaja Vesa Marttinen summasi nimistöasiat yhteen matkaamalla lännestä itään Kilon, Toisen savun ja Nahkahousujen halki.

Käsilaukku kierrätykseen vahingossa? – Poliisi etsii omistajaa

Poliisi yrittää löytää Kankaanpään kierrätyskeskukseen tuodun mustan nahkalaukun omistajan, koska uskoo sen sisältöineen joutuneen kierrätykseen vahingossa.

Marko Joskan rakentama huomenlahja

Peurunka kiinni neljä päivää – valtava yksityistilaisuus

Laukaan katukuvaan odotetaan viikon lopulla nahka-asuja, pitkiä partoja ja moottorin pärinää, kun Peurungan kylpylähotellissa järjestetään Harley Davidsonien kokoontumisajo. Valtava yksityistilaisuus kokoaa paikalle jopa 2000 motoristia ympäri maailmaa.

Kuvassa maassa lojuva likainen ja hylätty työrukkanen.

Työhanskoista löytyy allergisoivaa kromia – tullilaboratorio tutkii jatkossa nahkatuotteet

Nahkatuotteiden sisältämien kromi(VI)-yhdisteiden EU-lainsäädännön raja-arvot tiukkenivat toukokuun alussa. Nyt ihokosketuksiin joutuvissa nahkakäsineissä, -kengissä ja muissa tuotteissa saa olla enintään kromi(VI)-yhdisteitä 3 milligrammaa kilossa. Tullilaboratorin testeissä on löytynyt jo aiemmin työhanskoja, joissa raja-arvo ylittyy, sillä kromirajoitus on koskenut niitä jo aiemmin.

Moottoripyöräilijä Hurttalan koulun pihalla Hattulassa

Tie vie motoristeja koulusta kouluun: koko letka koolla koulukiusaamista vastaan – katso video

Hurttalan alakoulu Hattulassa Pyhän Ristin kirkon kulmilla sai vappuaattona vieraakseen kymmenittäin moottoripyöräilijöitä. Viisikymppiset motoristit hauskuttivat lapsia luvalla sanoen kankeahkolla naruhyppelyllä koulun pihassa. Asia oli silti vakava: motoristit lähtevät kaksipyöräisensä selkään koulukiusaamisen ehkäisemiseksi.

Maija Airevuo valmistaa valjaita

Trendi suosii nahkatuotteissa käsityötä: Eläimetkin saavat yksilölliset varusteet

Valjasseppiä on Suomessa tällä hetkellä noin 200. Yksi heistä on ulvilalainen Maija Airesvuo. Hänen käsissään nahasta taipuvat niin hevosten satulat kuin koirien pannat ja ihmisten vyötkin. Vasta uraansa aloitteleva Airesvuo on yllättynyt käsitöiden suuresta kysynnästä.

Annamari Vänskä.

Pikkukoiralle nahkatakki tai luksushuppari – Lemmikkien muotibisnes kasvaa vauhdilla

Yhä useampi ihminen haluaa panostaa karvaisen kaverinsa pukemiseen. Muodin ja visuaalisen kulttuurin tutkijan Annamari Vänskän mukaan esimerkiksi pikkukoirien vaatemuoti on jo valtava bisnes.

Anne-Mari Haapavuori oli Suomen ensimmäinen nais-dj.

Suomen ensimmäinen naispuolinen DJ soitti levyjä nahkapuvussa

Anne-Mari Haapavuori oli 70-luvun tiskijukkana suomalaisen diskokulttuurin pioneerejä. Tärkeintä oli saada ihmiset tanssimaan.

Nina työstää nahkaa

Valmistavan suutarin käsissä nahka muuttuu moneksi

Torniolainen Nina Valppu suoritti aikanaan kuvataiteilijan opinnot, mutta pian pensselit saivat väistyä rouheampien työkalujen tilalta. Nykyisin Ninan käsissä nahka taittuu toinen toistaan kauniimmiksi käyttöesineiksi.

Lamont Peterson ja Amir Khan

Brittinyrkkeilijä pukee 38 000 euron arvoiset housut otteluun

Amir Khan ottelee Las Vegasissa. Nyrkkeilijä ei ole säästellyt asusteissaan.

Luminen kyltti poliisitalon seinässä.

Poliisi kaipaa tietoja Siwan ryöstäjästä

Poliisi etsii Jyväskylän Kisakadun Siwan ryöstäjää. Mies ryösti Siwan torstai-iltana uhaten myyjää suusanallisesti. Poliisin etsii tekijää, joka oli kaljupäinen ja pukeutunut harmaaseen huppariin, mustaan nahkatakkiin ja tummiin housuihin.

Suutari tunnistaa huonokuntoiset kengät kopinasta

Kosteus sisältä ja ulkoa syö kenkää. Nahkakenkä vaatii huolenpitoa etenkin syksyn ja talven kosteilla säillä, mutta hoitamatta ei saisi jättää keinonahkakenkääkään. Suutarimestari Kirsti Punkari kertoo tunnistavansa huonokuntoiset kengät joskus kuuntelemalla naulojen kopsumista pohjan läpi katuun.

Heijastin

Vailla heijastinta toikkaroiva juhlakansa taksiautoilijan harmina: "Käyttäkää ihmiset heijastinta"

Keskiviikkona vietetään kansallista heijastinpäivää. Liikenneturvan mukaan joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Taksiautoilijan mukaan sellainen löytyy vain harvalta. Etenkin viikonloppuna taksin on oltava tarkkana ilman heijastinta kulkevan juhlakansan vuoksi.

Olutta Oktoberfestjuhlissa.

Tappi auki! – Oktoberfest käynnistyi

Münchenin juhlapaikalle odotetaan tänäkin vuonna kuutta miljoonaa janoista oluenystävää.

Kuvassa minkkejä häkissä

Fur farming bucks decline, creates jobs – but still faces opposition

Fur farming and related industries such as leather goods production and animal feed manufacturing have combined to create some 1,200 jobs in the past five years, according to an economic think tank. Although the controversial sector has not suffered during the ongoing economic downturn and continues to flourish, opponents are still calling for it to be put down.

Kuvassa kalannahkoista käsitöitä tekevä Satu Somero.

Käsityöyrittäjä hurahti uuteen materiaaliin – ekologisia valintoja tekevä käyttää kalannahkaa

Kun videonauhoilla kutominen alkaa olla tuttua puuhaa, on aika tarttua kalannahkaan. Kalajokinen käsityöyrittäjä Satu Somero tekee kalannahasta muun muassa laukkuja ja kohokuvia.

Suutari korjaa kenkiä.

Hyvinä aikoina suutari korjaa viiden euron kenkiäkin

Hyvinä aikoina ihmiset pitävät parempaa huolta jaloistaan. Huonoina aikoina suutarin korjattavaksi tulee myös aivan viimeisiään veteleviä tossuja. Yhä useampi käyttää halpoja muovikenkiä, joten perintökenkien aika alkaa olla ohi.

Kuvassa jalkapallojunioreita erilaiset nappulakengät jalassa pallon päällä.

Junnupelaajan nappulavalinta on kevyt, komea – ja muovinen

Yhä useamman junioripelaajan jaloista löytyvät muoviset nappulakengät. Moni nuori kokee nahkakengät epäkäytännöllisiksi erityisesti sadesäällä. Muovinen vaihtoehto saa kuitenkin huutia valmentajan penkiltä. Huolena ovat erityisesti muovikenkien pitkistä nappuloista aiheutuvat vaivat.

Lohikengät ja mateennahkakengät muistuttavat paljon käärmeennahkakenkiä.

Mateennahka kelpaa muotipiireille

Jos kalannahka jää ruokailessa syömättä, sitä ei kannata heittää roskiin. Muotitietoinen ja käsistään näppärä taikoo kalannahkoista muotiluomuksia. Etenkin mateen nahka on arvossaan kestävänä materiaalina. Kalannahkaa voi parkitsemisen jälkeen värjätä ja käyttää monenlaisten asusteiden tekemiseen.

Harley Davidson

Paavin Harley-Davidson keräsi neljännesmiljoonan hyväntekeväisyyteen

Paavin lahjana saamien ja edelleen lahjoittamien Harley-Davidson-moottoripyörän ja nahkatakin myyntituotot käytetään asunnottomien auttamiseen. Pyörästä maksettiin monin verroin enemmän kuin ennakkoon arvioitiin.

Friitalalle uusi myymälä Lappeenrantaan

Myllymäen myymäläkeskittymä Lappeenrannassa tihenee. Friitala Fashion suunnittelee alueelle uutta myymälää.

Paavi huutokauppaa Harley Davidsoninsa

Paavi Franciscus sai moottoripyörän lahjaksi viime kesänä Harley Davidsonin 110-vuotisjuhlan kunniaksi. Huutokaupan tuotto on määrä käyttää asunnottomien auttamiseen.

Nahkahansikkaita

Kalliit hanskat kannattaa hoitaa hyvin

Nahkahansikkaat ovat hienoja ja kalliita asusteita. Ne eivät kuitenkaan pidä kastumisesta. Kun tänäkin talvena on jouduttu tekemisiin esimerkiksi märän lumen kanssa, niin onpa aihetta niitä hansikkaita huoltaa.

Kuvakaappaus Suora linja -sivusta

Näin trolli pilaa nettikeskustelun - "Tonttu yksi ihmisrotu muiden joukossa"

Ylen Suora linja julkaisee tässä artikkelissa kootusti yhden viikonlopun aikana kirjoitettuja yleisökommentteja, joista suurin osa jouduttiin hylkäämään. Tältä keskustelu näyttäisi, jos sitä ei moderoitaisi.

Lumeton ja märkä sää haastaa kengänpohjat

Sepeli ja terävät kivet rikkovat kengänpohjia, tietää suutarimestari. Märkä sää kastelee varpaat myös kengän pinnan läpi, ellei nahan kosteussuojaus ole kunnossa. Yllättävä apu kenkien huoltajalle voi löytyä paineilmakompressorista.

Laura Merz tekee rukkasia citykaneista ja vanhoista nahkavaatteista.

Citykanirukkaset lämmittävät kantajansa käsiä ja mieltä

Osa Helsingissä metsästettävistä citykaneista päätyy käsineiksi Lohjalla. Tekstiilitaiteilija Laura Merz valmistaa rukkasia kaninnahoista ja kierrätetyistä nahkavaatteista. Projektin tarkoitus on soveltaa alkuperäiskansojen ajatusmaailmaa kaupunkikulttuurissa.

Jakartan kuvernöörinä toimiva Joko Widodo poseeraa yhdessä Indonesian entisen presidentin, Megawati Sukarnoputrin (kesk. oik.) kanssa lehdistötilaisuudessa Jakartassa 20. syyskuuta 2012.

Metallicaa fanittava nahkatakkimies saattaa nousta Indonesian seuraavaksi presidentiksi

Slummissa kasvanut Joko Widodo on kiilannut muiden presidenttiehdokkaiden edelle mielipidetiedusteluissa.

Münchenin pormestari Christian Ude avaa ensimmäisen oluttynnyrin hanan ja julistaa Oktoberfestin alkaneeksi.

Oktoberfest korkattiin käyntiin 180:nnen kerran: "O'zapft is!" - video

Olutfestivaalin mieskävijät pukeutuvat perinteisesti nahkahousuasuun, kun taas naisten yleinen asuste on Dirndl-kansallispuku.

Kalosseja rivissä

Onko kalossi keikarin seuraava trendiasuste?

Kalossit tekevät paluun trendikkäiden keikareiden parissa. Suutari tosin toivoisi kalossi-innostuksen kantavan kauemmaksikin.

JFK:n nahkatakki myytiin puolella miljoonalla eurolla

Takki löytyi presidentti John F. Kennedyn entisen avustajan jäämistöstä.

Ruskeat nahkakengät lojuvat rappukäytävässä.

Näin saat kenkäsi kestämään

Hyvällä hoidolla nahkakenkä kestää viidestä kuuteen vuotta. Jopa vedenpitävästä materiaalista valmistetut nahka- ja tekstiilikengät kaipaavat suojausta.

Mato Valtonen ja Roope Salminen

Nuori Mato: Faija pyöri alasti Sliippareiden keikoilla

Roope Salminen esittää nuorta Mato Valtosta ensi syksyn Sleepy Sleepers-musikaalissa. Onnistuessaan hän saa palkan lisäksi legendaarisen nahkatakin.

Kannat uusiksi kumilapuilla

Suutari ehkäisee murtumia

Talvikengät saattavat lennättää kulkijan nurin ja luita poikki, vaikka ei olisi liukastakaan. Varsinkin ulkomailla valmistetuissa kengissä on usein Suomen oloihin täysin sopimattomat pohjat. Vika korjaantuu suutarissa.

Kotkassa kadonnut vuonna 1995 syntynyt tyttö

Kadonneella tytöllä, Maleha Tajicilla on todennäköisesti yllään ruskea nahkatakki sekä farkut ja nilkkurit.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle