Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sävel on vapaa

Klassisen musiikin Sävel on vapaa Radio 1:ssä la 15.4. Toivoa voi jo nyt!

Huhtikuun Sävel on vapaassa toteutetaan klassisen musiikin toiveita laidasta laitaan, nykymusiikista vanhaan musiikkiin. Voit toivoa musiikkia vaikka heti tai lähetyspäivänä!

Ensemble Gamut! - RE

Ensemble Gamut! nostaa uuden uljaan lipun kamuklassisen salkoon

Ensemble Gamut! etsii uusia tapoja esittää vanhaa musiikkia soittiminaan muun muassa huilut, jouhikko, harppu ja perkussiot. Yhtyeen kiinnostavalla tavalla suora ja välitön kontakti vanhaan perinteeseen tuntuu vapauttavan siitä runsain mitoin uutta vuosisatojen ajan nukuksissa ollutta potentiaalia.

Henkilö laulaa kirkossa.

Onko vanhassa musiikissa jotain pyhää? Vaikeina aikoina ihmiset turvautuvat musiikkiin

Musiikki soi ainutlaatuisesti Sastamala Gregoriana -festivaalin pääkonserttipaikassa Pyhän Marian kirkossa.

BarokkiKuopion logo 2022.

Vanha musiikki soi festivaalissa Kuopiossa

Vanhan musiikin festivaali BarokkiKuopio tarjoaa monenlaista kuultavaa.

Helsingin Barokkiorkesteri

Suomalaisorkesteri lentää Portugaliin konsertoimaan, kun esiintymiset peruttiin Helsingissä – "Teemme työtä siellä, missä sitä saa tehdä"

Portugalissa on voimassa tiukat koronarajoitukset, mutta toisin kuin Suomessa, kulttuuritapahtumia järjestetään siitä huolimatta turvamääräyksiä noudattaen.

Janakkalan kivikirkko

Janakkalassa juhlitaan 500-vuotiasta kirkkoa – myös vanhan musiikin tapahtuma soi kesällä kirkon kunniaksi

Janakkalan Barokki kaivaa ohjelmistoonsa jälleen kerran vanhaa musiikkia sekä tuoreita tulkintoja.

Lauluyhtye Lumen Valo

Lumen Valo ja laulun voima

Neljännesvuosisata vanhan musiikin sanansaattajana

Kolme miestä flyygelin ääressä

Musiikkia Linnassa on soinut jo kolmella vuosikymmenellä

Vanhin yhtämittaisesti jatkunut vanhan musiikin festivaali juhlii tänä syksynä pyöreitä Hämeenlinnassa.

Sastamalan Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Kulttuuritapahtumat houkuttelivat hyvin kävijöitä sekä Sastamalassa että Hämeenkyrössä

Sastamala Gregorianassa vieraili lähes 3 000 kuulijaa. Hämeenkyrössä Sillanpää-oopperaa on esitetty loppuunmyydyille katsomoille.

Kapellimestari Robert King johtaa Turussa Kuninkaantien muusikoita

Barokin mestariteos soi Turussa minuutilleen 300 vuotta Lontoon ensiesityksen jälkeen

Brittiläinen huippukapellimestari Robert King johtaa Händelin klassikkoteoksen Turussa. Kotimaassa hänen uraansa on varjostanut seksuaalirikostuomio.

Dmitry Sinkovsky, Helsingin Barokkiorkesteri

Venäläisvirtuoosi saa barokkimusiikin kuulostamaan trendikkäältä – "Lähempänä meitä kuin 1900-luvulla sävelletty musiikki"

Barokkimusiikin suosio kasvaa nuoren polven taiteilijoiden ansiosta. Yksi heistä on Dmitry Sinkovsky, joka esiintyy viikonloppuna Musiikkitalossa.

Cembalisti Matias Häkkinen.

Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

Riikan vlogissa soivat joululaulut.

Riikan vlogi: Tunnistatko tutun joululaulun?

Tutut joululaulut kuulostivat ennen vanhaan ihan erilaisilta

Richard Egarr, kapellimestari

26.4. Keskiviikkosarja 14

Richard Egarr johtaa Bachin orkesterisarjoja. J. S. Bach: Orkesterisarjat 1-4 OSTA LIPPU

Andrew Lawrence-King

Brittiläinen vanhan musiikin kunkku hurahti Kalevalaan – selostaa kosiomatkankin kuin jääkiekko-ottelun

Maailmankuulu harpisti-kapellimestari Andrew Lawrence-King kuuluu taiteilijajoukkoon, joka ei saa kyllikseen Kalevalasta. Hän penkoi muutama vuosi sitten Kansallisarkistosta eepoksen alkuperäisiä melodioita. Nyt löytöretkeilijä on koonnut materiaalista draamallisen musiikkiesityksen.

The Seasons Ensemble harjoittelee Händelin Concerto grossoa B-duuri

Aikamatka 1600-luvulle – barokkimusiikkia suolikielillä

Oulun seudun vanhan musiikin festivaaliviikko huipentuu sunnuntaina, kun oululaismuusikoista kootun The Seasons Ensemblen solistiksi saapuu venäläinen huippuviulisti Dmitri Sinkovski. Luvassa on hieno aikamatka 1600-luvulle, sillä muusikot soittavat barokin aikakaudelle tyypillisillä instrumenteilla.

Katri Susitaival avainiulu sylissään

Gambisti tulkitsee menneisyyttä: "1600-luvulta ovat säilyneet vain parhaat kappaleet"

Länsimainen musiikkikorva tunnistaa 1600-luvun musiikistakin samat kuin popista, melodian ja bassokuvion pyhän liiton. Vanha musiikki on viola da gambaa soittavalle Katri Susitaipaleelle intohimo. Kansanmusiikkia hän tulkitsee myös avainviululla.

FiBO, musiikkiopistot ja voimistelijat.

Concerto Sporty

Concerto Sportyssä on kyse taide- ja urheilulajin yllättävästä kohtaamisesta. Musiikin johdosta ja ohjauksesta vastaa Minna Kangas ja FiBO Collegium. Konsertin koreografian on tehnyt Antton Laine ja voimisteluseurat ja ohjannut Minna Vainikainen. Konsertin ohjelmassa soi Georg Händelin Vesimusiikkia sarjoista II D-duuri ja III G-duuri, Georg Muffatin Sonata IV (Armonico Tributo), Johann Smelzerin Fechtschule ja Jean-Philippe Rameaun Sarja oopperoista Lea Indes Galantes ja Les Fêtes d'Hébé.

Viulisti ja konsertinjärjestäjä Sinikka Ala-Leppilampi, sekä kapellimestari Maurizio Colasanti.

Vanha musiikki ei ole kuollutta ja kuopattua museotavaraa

Oulussa on käynnissä vanhan musiikin festivaali, jossa on tarjolla barokkimusiikkia. Festivaalin pääesiintyjät tulevat Italiasta. Kapellimestari Maurizio Colasantin ja klarinetisti Antonello Pellegrinin esiintyvät Oulun tuomiokirkossa lauantaina.

Belgialainen Sigiswald Kuijken esiintyy Turussa Taiteiden yönä.

Historiallinen olkasello murtaa käsityksiä sellon soitosta – barokkimusiikin supertähti Turun Taiteiden yössä

Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesteri esittelee harvinaisen ja historiallisen violoncello da spallan. Soittimen Suomeen tuonut belgialainen mestari Sigiswald Kuijken haluaa murtaa käsityksen siitä, miten selloa soitetaan.

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko.

Harvoin soitettu barokkimusiikki saa Janakkalan urut syttymään

Janakkalan Pyhän Laurin kirkon urut näyttelevät pääosaa perjantaina käynnistyvässä Barokki-tapahtumassa. Neljässä konsertissa esitetään renesanssin ja varhaisbarokin musiikkia Italiasta ja Pohjois-Euroopasta. Viikonlopun aikana on luvassa myös hämäläistä kansanmusiikkia.

Mies ja kaksi vanhaa grammaria

”Eikö tässä ole lainkaan sähköpiuhaa?”

Satavuotias mekaniikan ihme ihastuttaa yhä Grammarimuseossa. Gramofonissa riittää ihmettelemistä.

Tero Saarisen tanssiteos Borrowed Light

Nykytanssia Kansallisteatteriin

Kansallisteatterin päänäyttämöllä nähdään ensi kertaa vuosikymmeniin suomalainen tanssiproduktio. Teatteri avaa estradin Tero Saarinen Companylle. Ryhmä esittää Kansallisteatterissa menestysteoksensa Borrowed Light kaikkiaan viisi kertaa. Ensi-ilta on tänään.

Barokkiorkesteri esiintyy kirkossa

Barokkimusiikki on muotia Espanjassa

Espanjasta on tullut vuosisatojen jälkeen taas yksi Euroopan tärkeistä barokkimusiikkimaista. Myös keskiaikaisen musiikin elvytys ja tutkimus ovat Espanjassa nykyisin korkealla tasolla.

Ton Koopman

Barokkimusiikin mestari Ton Koopman jakoi tietämystään suomalaisopiskelijoille

Amsterdamin barokkiorkesterin johtaja, kapellimestari Ton Koopman vierailee parhaillaan Suomessa. Vanhan musiikin pioneerina tunnettu Koopman esiintyy loppuviikosta espoolaisen Tapiola Sinfoniettan kanssa. Konsertteihin valmistautumisen ohella hän piti cembalonsoiton mestarikurssin Sibelius-Akatemiassa.

Vanhan musiikin pioneeri johtaa RSO:ta

Vanhojen instrumenttien sointia ihaileva sir Roger Norrington johtaa keskiviikkona Radion sinfoniaorkesteria. Sir Roger on pian 50 vuoden ajan kuulunut historiallisen esitystavan peräänantamattomimpiin esitaistelijoihin.

Vanha keskiaikaisen musiikin yhtye Oliphant

Vanha musiikki valtasi Hämeenlinnan

Pienimuotoinen Musiikkia linnassa -konserttisarja onnistui saamaan kansainvälisestikin tunnetun Oliphantin Hämeenlinnaan. Vanhaa musiikkia eri puolilla kaupunkia esittelevä tapahtuma on pysynyt pinnalla uskollisten ystävien ansiosta.

ritariasuinen poika suojamaski kasvoilla

Koululaisten keskiaikapäivä

Hattulassa Hurttalan koulun väki nautti aurinkoisesta keskiaikapäivästä. Kulkue vei keskiaikaiseen Pyhän ristin kirkkoon keskiaikaiseen messuun. Sieltä koulun pihamaalle, joka täyttyi miekkojen ja haarniskojen kalinasta, keskiajan musiikista, sepänpajan ahjon savusta ja iloisista ilmeistä. Katso näkyykö tuttuja!

Mis soittaa

Vantaan barokin renessanssi

Vantaalla käynnistyy sunnuntaina uusi musiikkifestivaali, joka jatkaa kaksi vuotta sitten lopetetun Vantaan barokin perinteitä. Suomalaisen barokkiorkesterin järjestämien ensimmäisten Vantaan musiikkijuhlien vieraiksi saapuu useita nimekkäitä vanhan musiikin taitajia.

Katja Juhola seisoo Rauman torin edessä.

Rauman Festivo laajentaa perspektiiviä juuriaan unohtamatta

Festivo-viikolla Raumalla voi nauttia pääosin klassisesta musiikista koostuvasta katusoitosta, jota on tarjolla kahdesti päivässä Rauman kauppatorilla ja Teatteriravintola Ankkurissa. Silti tapahtuman keskiössä on edelleen laadukas konserttitarjonta.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.

Sastamala Gregoriana soi kirkoissa

Keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkihelmiä esittelevä Sastamala Gregoriana pyörähtää tänään käyntiin Rautaveden maisemissa. Teemana on Reinin lähteillä - saksalaisen musiikin sydänääniä.

Modernit naamiohuvit pidetään politiikan ja median kentillä

Kansallisooppera tuo perjantaina ensi-iltaan Giuseppe Verdin säveltämän oopperan Naamiohuvit. Entisaikojen valtaapitävien vehkeilyt näyttäytyvät osana politiikan ja mediamaailman nykypäivää. Ohjaaja Vilppu Kiljusen mukaan oopperassa on tehtävä uustulkintoja, jotta taidemuoto pysyisi hengissä.

Musiikkia Linnassa soi 21. kerran

Hämeenlinnalainen Musiikkia linnassa -tapahtuma on yksi vanhimpia vanhan musiikin tapahtumia maassamme.

Linnea Hurttia soittaa Turussa Bachia.

Nuoret kyvyt nousuun Turun kautta

Turun musiikkijuhlat on 50 vuoden ajan onnistunut hyvin nostamaan nuoria lupauksia esiin. Tänäkin kesänä lupaavia nimiä on runsaasti, sanoo taiteellinen johtaja Martti Rousi. Turun musiikkijuhlat alkaa 8.8.

Avantin 24. Suvisoitto-festivaalilla Porvoossa kuullaan uutta ja vanhaa musiikkia

Avanti!-orkesteri on päässyt rakentamaan mieleisensä ohjelman keskiviikkona alkavaan Porvoon Suvisoittoon. Tänä vuonna nelihenkinen työryhmä korvasi taiteellisen johtajan ohjelmiston suunnittelussa.

Kuhmon kesään kuninkaita ja kvartettoja

Kuhmon Kamarimusiikin ensi kesän teemoja ovat jousikvartetot ja kuninkaallinen musiikki. Suomen suurimman kamarimusiikkijuhlan ohjelmaan sisältyy monia tyylilajeja vanhasta musiikista kantaesityksiin.