Uusimmat artikkelit
Klassisen musiikin Sävel on vapaa Radio 1:ssä la 15.4. Toivoa voi jo nyt!
Huhtikuun Sävel on vapaassa toteutetaan klassisen musiikin toiveita laidasta laitaan, nykymusiikista vanhaan musiikkiin. Voit toivoa musiikkia vaikka heti tai lähetyspäivänä!
Ensemble Gamut! nostaa uuden uljaan lipun kamuklassisen salkoon
Ensemble Gamut! etsii uusia tapoja esittää vanhaa musiikkia soittiminaan muun muassa huilut, jouhikko, harppu ja perkussiot. Yhtyeen kiinnostavalla tavalla suora ja välitön kontakti vanhaan perinteeseen tuntuu vapauttavan siitä runsain mitoin uutta vuosisatojen ajan nukuksissa ollutta potentiaalia.
Onko vanhassa musiikissa jotain pyhää? Vaikeina aikoina ihmiset turvautuvat musiikkiin
Musiikki soi ainutlaatuisesti Sastamala Gregoriana -festivaalin pääkonserttipaikassa Pyhän Marian kirkossa.
Vanha musiikki soi festivaalissa Kuopiossa
Vanhan musiikin festivaali BarokkiKuopio tarjoaa monenlaista kuultavaa.

Suomalaisorkesteri lentää Portugaliin konsertoimaan, kun esiintymiset peruttiin Helsingissä – "Teemme työtä siellä, missä sitä saa tehdä"
Portugalissa on voimassa tiukat koronarajoitukset, mutta toisin kuin Suomessa, kulttuuritapahtumia järjestetään siitä huolimatta turvamääräyksiä noudattaen.

Janakkalassa juhlitaan 500-vuotiasta kirkkoa – myös vanhan musiikin tapahtuma soi kesällä kirkon kunniaksi
Janakkalan Barokki kaivaa ohjelmistoonsa jälleen kerran vanhaa musiikkia sekä tuoreita tulkintoja.
Lumen Valo ja laulun voima
Neljännesvuosisata vanhan musiikin sanansaattajana
Säveltäjä Jukka Tiensuu pääsi Sibelius-Akatemiaan rimaa hipoen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri
Onnittelemme syntymäpäivänä 30. elokuuta!

Musiikkia Linnassa on soinut jo kolmella vuosikymmenellä
Vanhin yhtämittaisesti jatkunut vanhan musiikin festivaali juhlii tänä syksynä pyöreitä Hämeenlinnassa.

Kulttuuritapahtumat houkuttelivat hyvin kävijöitä sekä Sastamalassa että Hämeenkyrössä
Sastamala Gregorianassa vieraili lähes 3 000 kuulijaa. Hämeenkyrössä Sillanpää-oopperaa on esitetty loppuunmyydyille katsomoille.

Barokin mestariteos soi Turussa minuutilleen 300 vuotta Lontoon ensiesityksen jälkeen
Brittiläinen huippukapellimestari Robert King johtaa Händelin klassikkoteoksen Turussa. Kotimaassa hänen uraansa on varjostanut seksuaalirikostuomio.

Venäläisvirtuoosi saa barokkimusiikin kuulostamaan trendikkäältä – "Lähempänä meitä kuin 1900-luvulla sävelletty musiikki"
Barokkimusiikin suosio kasvaa nuoren polven taiteilijoiden ansiosta. Yksi heistä on Dmitry Sinkovsky, joka esiintyy viikonloppuna Musiikkitalossa.
Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti
Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.
Riikan vlogi: Tunnistatko tutun joululaulun?
Tutut joululaulut kuulostivat ennen vanhaan ihan erilaisilta
26.4. Keskiviikkosarja 14
Richard Egarr johtaa Bachin orkesterisarjoja. J. S. Bach: Orkesterisarjat 1-4 OSTA LIPPU

Brittiläinen vanhan musiikin kunkku hurahti Kalevalaan – selostaa kosiomatkankin kuin jääkiekko-ottelun
Maailmankuulu harpisti-kapellimestari Andrew Lawrence-King kuuluu taiteilijajoukkoon, joka ei saa kyllikseen Kalevalasta. Hän penkoi muutama vuosi sitten Kansallisarkistosta eepoksen alkuperäisiä melodioita. Nyt löytöretkeilijä on koonnut materiaalista draamallisen musiikkiesityksen.

Aikamatka 1600-luvulle – barokkimusiikkia suolikielillä
Oulun seudun vanhan musiikin festivaaliviikko huipentuu sunnuntaina, kun oululaismuusikoista kootun The Seasons Ensemblen solistiksi saapuu venäläinen huippuviulisti Dmitri Sinkovski. Luvassa on hieno aikamatka 1600-luvulle, sillä muusikot soittavat barokin aikakaudelle tyypillisillä instrumenteilla.

Gambisti tulkitsee menneisyyttä: "1600-luvulta ovat säilyneet vain parhaat kappaleet"
Länsimainen musiikkikorva tunnistaa 1600-luvun musiikistakin samat kuin popista, melodian ja bassokuvion pyhän liiton. Vanha musiikki on viola da gambaa soittavalle Katri Susitaipaleelle intohimo. Kansanmusiikkia hän tulkitsee myös avainviululla.
Concerto Sporty
Concerto Sportyssä on kyse taide- ja urheilulajin yllättävästä kohtaamisesta. Musiikin johdosta ja ohjauksesta vastaa Minna Kangas ja FiBO Collegium. Konsertin koreografian on tehnyt Antton Laine ja voimisteluseurat ja ohjannut Minna Vainikainen. Konsertin ohjelmassa soi Georg Händelin Vesimusiikkia sarjoista II D-duuri ja III G-duuri, Georg Muffatin Sonata IV (Armonico Tributo), Johann Smelzerin Fechtschule ja Jean-Philippe Rameaun Sarja oopperoista Lea Indes Galantes ja Les Fêtes d'Hébé.

Vanha musiikki ei ole kuollutta ja kuopattua museotavaraa
Oulussa on käynnissä vanhan musiikin festivaali, jossa on tarjolla barokkimusiikkia. Festivaalin pääesiintyjät tulevat Italiasta. Kapellimestari Maurizio Colasantin ja klarinetisti Antonello Pellegrinin esiintyvät Oulun tuomiokirkossa lauantaina.

Historiallinen olkasello murtaa käsityksiä sellon soitosta – barokkimusiikin supertähti Turun Taiteiden yössä
Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesteri esittelee harvinaisen ja historiallisen violoncello da spallan. Soittimen Suomeen tuonut belgialainen mestari Sigiswald Kuijken haluaa murtaa käsityksen siitä, miten selloa soitetaan.

Harvoin soitettu barokkimusiikki saa Janakkalan urut syttymään
Janakkalan Pyhän Laurin kirkon urut näyttelevät pääosaa perjantaina käynnistyvässä Barokki-tapahtumassa. Neljässä konsertissa esitetään renesanssin ja varhaisbarokin musiikkia Italiasta ja Pohjois-Euroopasta. Viikonlopun aikana on luvassa myös hämäläistä kansanmusiikkia.

”Eikö tässä ole lainkaan sähköpiuhaa?”
Satavuotias mekaniikan ihme ihastuttaa yhä Grammarimuseossa. Gramofonissa riittää ihmettelemistä.

Nykytanssia Kansallisteatteriin
Kansallisteatterin päänäyttämöllä nähdään ensi kertaa vuosikymmeniin suomalainen tanssiproduktio. Teatteri avaa estradin Tero Saarinen Companylle. Ryhmä esittää Kansallisteatterissa menestysteoksensa Borrowed Light kaikkiaan viisi kertaa. Ensi-ilta on tänään.

Barokkimusiikki on muotia Espanjassa
Espanjasta on tullut vuosisatojen jälkeen taas yksi Euroopan tärkeistä barokkimusiikkimaista. Myös keskiaikaisen musiikin elvytys ja tutkimus ovat Espanjassa nykyisin korkealla tasolla.

Barokkimusiikin mestari Ton Koopman jakoi tietämystään suomalaisopiskelijoille
Amsterdamin barokkiorkesterin johtaja, kapellimestari Ton Koopman vierailee parhaillaan Suomessa. Vanhan musiikin pioneerina tunnettu Koopman esiintyy loppuviikosta espoolaisen Tapiola Sinfoniettan kanssa. Konsertteihin valmistautumisen ohella hän piti cembalonsoiton mestarikurssin Sibelius-Akatemiassa.
Vanhan musiikin pioneeri johtaa RSO:ta
Vanhojen instrumenttien sointia ihaileva sir Roger Norrington johtaa keskiviikkona Radion sinfoniaorkesteria. Sir Roger on pian 50 vuoden ajan kuulunut historiallisen esitystavan peräänantamattomimpiin esitaistelijoihin.

Vanha musiikki valtasi Hämeenlinnan
Pienimuotoinen Musiikkia linnassa -konserttisarja onnistui saamaan kansainvälisestikin tunnetun Oliphantin Hämeenlinnaan. Vanhaa musiikkia eri puolilla kaupunkia esittelevä tapahtuma on pysynyt pinnalla uskollisten ystävien ansiosta.

Koululaisten keskiaikapäivä
Hattulassa Hurttalan koulun väki nautti aurinkoisesta keskiaikapäivästä. Kulkue vei keskiaikaiseen Pyhän ristin kirkkoon keskiaikaiseen messuun. Sieltä koulun pihamaalle, joka täyttyi miekkojen ja haarniskojen kalinasta, keskiajan musiikista, sepänpajan ahjon savusta ja iloisista ilmeistä. Katso näkyykö tuttuja!

Vantaan barokin renessanssi
Vantaalla käynnistyy sunnuntaina uusi musiikkifestivaali, joka jatkaa kaksi vuotta sitten lopetetun Vantaan barokin perinteitä. Suomalaisen barokkiorkesterin järjestämien ensimmäisten Vantaan musiikkijuhlien vieraiksi saapuu useita nimekkäitä vanhan musiikin taitajia.

Rauman Festivo laajentaa perspektiiviä juuriaan unohtamatta
Festivo-viikolla Raumalla voi nauttia pääosin klassisesta musiikista koostuvasta katusoitosta, jota on tarjolla kahdesti päivässä Rauman kauppatorilla ja Teatteriravintola Ankkurissa. Silti tapahtuman keskiössä on edelleen laadukas konserttitarjonta.

Sastamala Gregoriana soi kirkoissa
Keskiajan, renessanssin ja barokin musiikkihelmiä esittelevä Sastamala Gregoriana pyörähtää tänään käyntiin Rautaveden maisemissa. Teemana on Reinin lähteillä - saksalaisen musiikin sydänääniä.
Modernit naamiohuvit pidetään politiikan ja median kentillä
Kansallisooppera tuo perjantaina ensi-iltaan Giuseppe Verdin säveltämän oopperan Naamiohuvit. Entisaikojen valtaapitävien vehkeilyt näyttäytyvät osana politiikan ja mediamaailman nykypäivää. Ohjaaja Vilppu Kiljusen mukaan oopperassa on tehtävä uustulkintoja, jotta taidemuoto pysyisi hengissä.

Musiikkia Linnassa soi 21. kerran
Hämeenlinnalainen Musiikkia linnassa -tapahtuma on yksi vanhimpia vanhan musiikin tapahtumia maassamme.

Nuoret kyvyt nousuun Turun kautta
Turun musiikkijuhlat on 50 vuoden ajan onnistunut hyvin nostamaan nuoria lupauksia esiin. Tänäkin kesänä lupaavia nimiä on runsaasti, sanoo taiteellinen johtaja Martti Rousi. Turun musiikkijuhlat alkaa 8.8.
Avantin 24. Suvisoitto-festivaalilla Porvoossa kuullaan uutta ja vanhaa musiikkia
Avanti!-orkesteri on päässyt rakentamaan mieleisensä ohjelman keskiviikkona alkavaan Porvoon Suvisoittoon. Tänä vuonna nelihenkinen työryhmä korvasi taiteellisen johtajan ohjelmiston suunnittelussa.
Kuhmon kesään kuninkaita ja kvartettoja
Kuhmon Kamarimusiikin ensi kesän teemoja ovat jousikvartetot ja kuninkaallinen musiikki. Suomen suurimman kamarimusiikkijuhlan ohjelmaan sisältyy monia tyylilajeja vanhasta musiikista kantaesityksiin.