Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Ida-Maria Kauppinen vieraili asiakkaansa Heikin luona illalla 12. lokakuuta.

Suomi vanhenee rysäyksellä, mutta vanhustenhoidossa keskustellaan vääristä asioista – kokosimme viisi pointtia, joista pitäisi puhua juuri nyt

Vanhustenhoidon tilanne on haastavampi kuin mitä hyvinvointialueilla on ennakoitu, sanoo asiantuntija.

Riitta Salmelin,professori, neurotieteen ja lääketieteelisen tekniikan laitos.

Tekoäly voi auttaa löytämään korkean dementiariskin henkilöitä nykyistä varhaisemmin

Dementiariskin varhaisen toteamiseen kehitetään uutta menetelmää. Tekoäly voi tulevaisuudessa auttaa yhdistämään erityyppistä potilasdataa ja nopeuttaa diagnoosin tekemistä.

Sanna Kettunen ja hänen äitinsä halaavat.

Äidin pakastin alkoi äkkiä täyttyä nakkipaketeista – nyt Sanna Kettusella on käsissään talo, jonka tyhjentäminen on kestänyt jo kaksi vuotta

Sanna Kettusesta tuli kolme vuotta sitten rytinällä äitinsä omaishoitaja. Sen jälkeen on pitänyt päättää, miten käy äidille, lapsuudenkodille ja kolmen sukupolven muistoille.

Marja Jylhä on kuvattu sivusta päin. Hän hymyilee hieman.

Vanhustutkija Marja Jylhä pöyristyi aikeista rajoittaa ikäihmisten asumispalveluja: ”Suunnittelijat eivät oikein tiedä, mitä he ehdottavat”

Pirkanmaan hyvinvointialue kertoi keskiviikkona, että se aikoo siirtää painopistettä ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoidosta niin kutsuttuun yhteisölliseen asumiseen. Jylhä pitää tätä sanamagiana.

Aivojen ultraäänihoitoon liittyviä laitteita sairaalassa.

Tältä näyttää kauan odotettu aivopesuri, joka kiinnostaa nyt valtavasti – lue kuusi pointtia laitteesta

Oulun yliopiston tuore hankinta, aivopesuriksi nimetty FUS LiFu -laite, on herättänyt laajaa kiinnostusta. Laitteesta odotetaan läpimurtoa muistisairauksien hoidossa.

Toiminallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi.

Aivopesuri on saapunut Ouluun – laitteen käyttö aloitetaan heti

Laitteella voidaan pestä kuona-aineita muistisairaiden ihmisten aivoista ja auttaa aivojen lääkinnässä. Se asennetaan tällä viikolla testikäyttökuntoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Kaamea sotku.

Huoli-ilmoitusten takana on usein suurta hätää: ”On käsittämätöntä, kuinka pitkälle kulisseja kannatellaan”

Huoli-ilmoituksen voi tehdä kaikenikäisistä ihmisistä. Ikäihmisille apua tarvitaan usein jo samana päivänä.

Nainen ratkaisee sanaristikkoa

Millaista on elää muistisairauden kanssa? Uusi hanke kutsuu muistisairaita ja heidän läheisiään osallistumaan tutkimukseen

Moni muistisairaan läheinen kokee jäävänsä järjestelmän ulkopuolelle ja yksin. Uusi tutkimus selvittää suomalaisten kasvavan kansantaudin vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Britannialainen Alzheimer-potilas Tom Colley kuuntelee lääkäriä.

Uutta lääkettä ylistetään käännekohdaksi kamppailussa Alzheimeria vastaan – suomalaisprofessori: Hieno askel eteenpäin

Alzheimerin taudin hoitoon kehitetyistä lääkkeistä on saatu Britanniassa ja Yhdysvalloissa rohkaisevia tuloksia muistisairauden hoidossa.

Autoja Kuopion moottoritiellä.

Osa iäkkäistä yrittää pidentää autoiluvuosiaan välttelytaktiikalla – asiantuntija julistaa turmion tieksi

Monet reilusti yli kasikymppiset ovat vielä täysin turvallisia kuljettajia liikenteessä. Iäkkään läheisen ajamisessa kannattaa kuitenkin tarkkailla tiettyjä merkkejä.

Kodin ulko-ovessa on kaksi kylttiä, joissa on teksti "Älä avaa kellekän ovea" ja "Älä mene ulos".

Keski-Pohjanmaalla sairastetaan eniten muistisairauksia

Myös yli kolmen kuukauden sairauspäivärahoja myönnetään eniten keskipohjalaisille. Tiedot käyvät ilmoi ensimmäistä kertaa julkaistusta Kansallisesta terveysindeksistä.

Australialainen isöäiti Clare Nowland hymyilee tandemhypyn jälkeen huhtikuussa 2008.

Australian poliisi pysäytti veitsellä varustautuneen 95-vuotiaan dementikon etälamauttimella – nyt maassa keskustellaan, oliko se sopivaa

Australialaisvanhuksella oli pihviveitsen lisäksi kävelykeppi. Poliisi kutsuttiin vanhainkotiin potilaan sekavan käyttäytymisen vuoksi.

Nainen ratkaisee sanaristikkoa

Jo kolmas Alzheimerin tautia hidastava lääke löytyi, mutta Suomeen lääkettä joudutaan odottamaan vielä vuosikausia

Suomen yleisin muistisairaus on tutkijoillekin vielä osittain mysteeri. Neurologi Juha Rinne pitää uusia lääketutkimuksia hyvänä edistysaskeleena.

Jarille, 50, tehdään massiivinen keuhkovaltimoiden puhdistusleikkaus.

“Perheen hyvästely on kova paikka”

Torstain jaksossa Jari, 50, jäähdytetään isoa keuhkovaltimoiden leikkausta varten. Julian, 18, pikkuaivoille tehdään lisää tilaa leikkauksessa. Miika, 21, kuulee, onko hänellä suvun syöpägeeni.

Vesa Kiviniemi, taustalla tietokoneen näyttö.

“Ihmeitä näköjään tapahtuu”, sanoo professori, kun muistisairaiden aivoja pesevä laite sai puuttuvat rahat – nyt se voidaan hankkia Suomeen

Laitteesta odotetaan läpimurtoa muistisairauksien hoitoon. Fokusoitua ultraääntä käyttävällä laitteella voidaan lääkitä aivoja tehokkaammin ja pestä niistä pois kuona-aineita.

Juustolautanen, juustoja, keksejä, pähkinöitä ja joulukoriste

Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä

Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.

Jouko Ranta katsoo kameraan Laihialla kotipihansa autotallin edessä.

Ajokortille ei ole Suomessa yläikärajaa – ajolupaansa uusiva Jouko Ranta, 75: Kortin menettäminen olisi melkein kuin ottaisi jalan pois

Suomessa on reilusti yli puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta, jolla on voimassa oleva ajokortti. Lääkärit arvioivat ikääntyneiden ajokykyä vähintään viiden vuoden välein.

Muistava-hankkeen työkaluna toimiva korttisarja.

Otsalohkodementia on yleisempi Pohjois-Savossa kuin muualla Euroopassa – sairastumisikä yllätti tutkijat

Yhteiseurooppalaisen tutkimuksen mukaan otsalohkodementian ilmaantuvuus on yli kaksi kertaa suurempi Pohjois-Savossa eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna.

Vanhus lukee lehteä.

Kaikki muistiongelmat eivät ole muistisairautta – Kainuun muistiyhdistyksen asiantuntija vinkkaa arkiset keinot muistin jumppaamiseen

Kainuussa on toiminut muistiyhdistys lähes 30 vuotta ja yhdistyksellä on toimintaa ympäri Kainuuta.

Internetyhteyden nopeustesti puhelimen näytöllä.

Tiistai 31.1.2023 (tv)

Puolueet menoista. Muistisairaudet. Junien nettiyhteydet. Sää.

Tietokoneen näyttö aivojen eri osista.

Maanantai 30.1.2023 (radio)

Muistisairaudet. Työnteko. Tilapäinen suojelu. Kotitalousvähennys. Sää.

Tietokoneen näyttö aivojen eri osista.

Suomalaistutkimus on avaamassa muistisairauksien viimeiset mysteerit – aivopesurin tuoma läpimurto on enää rahasta kiinni

Aivot puhdistuvat unessa. Jos aivojen oma pesuohjelma ei toimi, voi muisti alkaa sakata. Aivojen tehokkaaseen lääkitsemiseen on olemassa osaamista, mutta laitteet puuttuvat.

Muistisairas istuu tuolissa hoivakodissa

Kela lopettaa muistisairaiden sopeutumisvalmennukset – Muistiliitto tyrmää ratkaisun

”Osa tulkitsee asiaa siten, että muistisairaita ei kannattaisi kuntouttaa ja niinhän asia ei tietenkään ole”, sanoo Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu.

Luminen hautausmaa, jossa näkyy mäntyjä ja hautakivien rivistö.

Kasvaimet ja syövät koituvat eniten kohtaloksi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa – koronavirus kirjattiin viime vuonna peruskuolemansyyksi vain 27:llä

Kasvaimet, syövät ja verenkiertoelinten sairaudet - siinä kolmen kärki, mihin itäsuomalaiset menehtyvät. Myös muistisairaudet ovat yleistyneet kuolinsyynä.

Oiva ja Angelina Björkbacka

94-vuotias Angelina muistaa Stalingradin kauhut, mutta ei uudempia tapahtumia – ikääntyvien muistisairaiden maahanmuuttajien määrä on kasvussa

Omankielisten palveluiden merkitys on suuri niin sairauden hoidossa kuin oikea-aikaisessa diagnosoinnissa. Muistisairas saattaa unohtaa myöhemmin oppimansa kielet. Myös omaiset tarvitsevat tietoa sairaudesta omalla kielellään.

Ihmisiä metroaseman laiturilla.

Maanantai 5.12.2022 (tv)

Työttömyyskorvaus. Muistisairaus. Länsimetro. Sääennuste.

Kaksi naista kävelee sateessa sillalla.

Sunnuntai 4.12.2022 (radio)

Muistisairaudet. Hiv-tatunnat. Kiinan koronarajoitukset. Iranin siveyspoliisi. Maanantain sää.

Tietokonetomografiakuva aivoista

Odotetusta Alzheimer-lääkkeestä hyviä ja huonoja uutisia: osoittautui toimivaksi, mutta nosti aivoverenvuotojen riskiä

Tutkimuksessa lekanemabin osoitettiin hidastavan sairauden etenemistä, mutta aiheuttavan osalle potilaista vakavien sivuvaikutusten riskin. Kaksi tutkimukseen osallistunutta lekanemabi-lääkettä saanutta potilasta kuoli.

Hanna Nurmi poseeraa kameralle Kuusankoskitalon näyttelytilassa

Hanna Nurmi, 27, on ystävä vanhuksille, jotka eivät aina muista häntä – muistikaveruus tuo ajoittain suurta surua ja menetyksiä elämään

Hanna Nurmi tekee vapaaehtoistyötä muistisairaiden kanssa. Sairauden viedessä kaverin hän sytyttää kynttilän.

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Ida-Maria Kauppinen vieraili asiakkaansa Heikin luona illalla 12. lokakuuta.

“Ettei tarvitse amputoida enempää varpaita”, lähihoitaja Ida-Maria Kauppinen, 23, vastaa asiakkaalle – Yle seurasi kotihoidon iltavuoroa Helsingissä

Lähihoitaja Ida-Maria Kauppinen, 23, oppi mummoiltaan, miten vanhuksia kohdellaan arvostavasti. Kun lokakuinen ilta pimenee, Kauppinen kiertää yksin asuvien vanhusten luona tarjoamassa lääkkeet, iltapalan ja toivottamassa hyvät yöt.

Isosuon luonnonsuojelualue Turussa. Pitkospuut johtavat suoalueelle aurinkoisessa säässä.

Vanhusten viikko näkyy ympäri Kanta-Hämettä

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on vanhustenviikko.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Keski-ikäinen, näetkö usein painajaisia? Ahdistavat unet voivat ennakoida dementiaa, vihjaa tuore tutkimus

Viikoittain painajaisia näkevien dementiariski saattaa olla jopa nelinkertainen rauhallisesti nukkuviin verrattuna. Kognitiivisten kykyjen rapistuminen vaikuttaa uhkaavan etenkin miehiä.

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura sai esitysoikeuden Florian Zellerin palkitulle Isä-näytelmälle, joka kertoo muistisairauxdesta. Kuva harjoituksista.

Pieni kyläteatteri päättää muistiviikon maailmanluokan näytelmällä – harrastajanäyttelijälle sukellus murenevaan mieleen on vaativa urakka

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseura sai esitysoikeudet ranskalaisen kirjailijan Florian Zellerin Isä-näytelmälle. Nyt se on valmistumassa ensi-iltaan muistiviikon päätteeksi ensi lauantaina Etelä-Pohjanmaalla.

Esite, jossa lukee "Oletko omaishoitaja - joka kuudes meistä on".

Tutkimuksen mukaan omaishoidon tuen tarvetta arvioidaan väärin, ja siksi tarpeellinenkin tuki saattaa jäädä saamatta

Omaishoidontuen hakemuksista noin viidennes hylätään. Yleisin syy on vähäiseksi arvioitu hoidon ja huolenpidon tarve.

Hoivakodin asukkaita laulamassa karaokea.

Moni hoitaja tuli vapaapäivänä töihin, kun asukkaat pääsivät karaokebaariin – hoivakodin johtaja: "Musiikki koskettaa jokaista"

Lahtelaisen Esperi Hoivakoti Launeen väki on vallannut paikallisen baarin ja odottaa karaoken alkamista. Musiikki on hoivakodin henkilökunnalle tärkeä työväline muistisairaiden hoitotyössä.

lähikuva naisen korvasta

Kuuloliitto vinkkaa tarkastamaan kuulon ajoissa – kuulon heikentyminen voi vaikuttaa muistihäiriön kehittymiseen

Koronavuodet viivästyttivät monella kuulotutkimuksiin menoa. Kuuloliiton seulontoja tekevä kuuloauto auttaa pääsemään tutkimukseen nopeasti.

Poliisiauton kylki.

Pielaveden Juurikkalahden alueella kadonnut 65-vuotias muistisairas nainen on löytynyt

Itä-Suomen poliisi kertoo, että nainen löytyi perjantai-iltana hyvässä kunnossa.

Asiakas kantaa ostoskoria ruokakaupassa.

Tiistai 31.5.2022 (radio)

EU ja Venäjän öljy. Hintojen nousu. Katujengin johtajien tuomiot. Alzheimerin sähköhoito. Sää.

Tuija Alava katsoo hymyillen kameraan.

Sähköhoito palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin – kuopiolainen Tuija Alava kokeilisi hoitoa, jos tilaisuus tulisi

Tutkimuksessa varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muisti parani lyhytaikaisesti huomattavasti sähköhoidon avulla. Jos hoito osoittautuu toimivaksi, se mullistaisi miljoonien tautia sairastavien elämän.

Joogan opettaja istuu puisella lakatulla lattialla risti-istunta-asennossa ja kämmenpohjat toisiaan vasten rinnan edessä. Joogan osanottaja istuu selkä kameraan nähden joogamatolla. Matto on muistijoogan erikoismatto, jossa on ruudukkoihin merkitty kirjaimia, värejä ja kirjaimia.

Tuore liikuntalaji auttaa asiasta toiseen harhailevaa mieltä – ohjaaja: yhdistää aivotreenin ja joogaharjoituksen

Joogalajien kirjoon on syntynyt harjoitus, jossa on mukana aivoja aktivoiva lisuke. Tiede on löytynyt todisteita sille, että jo perinteinen joogakin tekee hyvää aivoille.

Muistava-hankkeen työkaluna toimiva korttisarja.

Mustasaaren terveysasemalla järjestetään muistitestausta ilman ajanvarausta

Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa muistuttaa kaikkia tarkkailemaan omaa muistiaan. Testiin voi tulla matalalla kynnyksellä mikäli muistin tila huolestuttaa.

Tatiana Elf käänsi äitinsä Alzheimerin tv-sarjaksi

Käsikirjoittaja Tatiana Elf joutui tyttärestä äidiksi – Alzheimerin tauti kääntyi tv-sarjaksi

Tatiana Elf heräsi vasta, kun ruuanlaitosta pitänyt äitinsä myi hellan ja pani tilalle tuolin. Alzheimerin tauti käänsi roolit päälaelleen: tytär pitikin nyt huolta äidistä. Kokemus poiki tv-sarjan Kultakala.

Omaishoitaja Valto Wellenius ja hänen puolisonsa Marianna Kokko.

Iäkkäät omaishoitajat sinnittelevät taukojen voimin – Valto Wellenius, 71: "Nukkuminen jää katkonaiseksi ja lisää henkistä väsymystä"

Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Omaishoitosopimuksia on noin 50 000. Yli puolet omaishoitajista on yli 65-vuotiaita ja heidän määränsä kasvaa väestön vanhenemisen myötä.

Vanhuksen ryppyinen käsi.

Vuodeosastoilla makaa vanhuksia, joiden paikka olisi hoivakodissa – Nina Kyöstilä taisteli kokopäiväisesti äitinsä hoitopaikasta

Suomessa vanhusten kotihoidon lisääminen on osoittautunut vääräksi ratkaisuksi. Gerontologian professori Marja Jylhän mukaan ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on tarpeeseen nähden liian vähän ja rahoitus on räikeästi alimitoitettua.

Tietokonetomografiakuvia ihmisen aivoista.

Menehtyneiden koronapotilaiden aivoissa havaittiin Alzheimerin taudin kaltaisia muutoksia

Tuoreen tutkimuksen mukaan sairastettu koronatauti näkyi epätavallisen suurina beeta-amyloidikertyminä. Alzheimerin taudissa beeta-amyloiditaso aivoissa nousee liian korkeaksi.

Sotilas kulkee kuraisessa juoksuhaudassa vaaleanvihreässä maastopuvussa, rynnäkkökivääri selässään ja kypärä päässään.

Maanantai 14.2.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. G7-maat. Edunvalvontavaltuutukset. Ruotsin koronarokotukset. Sää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle