Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maahanmuuttovirasto Helsingissä. 3.2.2021.

Osa ulkomaalaisista saattaa käyttää Suomen koulutusjärjestelmää hyväkseen – virasto otti oleskeluluvat yllätyssyyniin

Suomessa opintoperusteinen oleskelulupa myönnetään muusta EU:sta poiketen koko opintojen ajalle.

Ulkomaalaiset asiantuntijat osoittamassa mieltä eduskunnan edessä hallitusohjelmaa vastaan.

Maahanmuuttoon kaavaillut tiukennukset huolettavat korkeakoulutettuja, kertoo kysely: enemmistö voisi harkita muuttavansa Suomesta

Eniten vastustusta herättää oleskeluluvan raukeaminen yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Osan mielestä tämä on liian lyhyt aika löytää osaamista vastaavaa työtä ja kehittää kielitaitoa.

Joukko nuoria kulkee kadulla.

Osa ulkomaalaisista korkeakouluopiskelijoista ei ehkä koskaan saavu Suomeen – näin ministeriö aikoo ratkoa tilanteen

Digitaaliset valintakokeet kasvattivat reippaasti ammattikorkeakouluihin hakevien määrää. Tästä on herännyt epäilyksiä, että osa hakisi opiskelemaan vain päästäkseen Suomeen.

Haaga-Helia, ammattikorkeakoulu

Näin osa ulkomaalaisista opiskelijoista voi käyttää Suomen järjestelmää hyväkseen – maksavat jopa 10 000 euroa ilman aikomustakaan opiskella

Hakijamäärät Suomen ammattikorkeakoulujen vieraskielisille linjoille ovat kasvaneet voimakkaasti digitaalisen haun myötä. Silti kaikki opintolinjat eivät saavuta opiskelijamäärätavoitteita.

Kaksi kenialaisnaista ja siivouskärry koulun ruokasalissa.

Koulutusta Keniaan myynyt Tampereen ammattikorkeakoulu: järjestely ei ”vastaa periaatteitamme ja arvojamme”

Tampereella oppilaitokset selvittävät, miten pulaan joutuneita kenialaisopiskelijoita voitaisiin auttaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan koulutusta on seurattava nykyistä järjestelmällisemmin.

Nitin Sawhney, tietotekniikan professori, Aalto-yliopisto istuu sohvalla.

Intialainen työelämäprofessori haluaisi pysyä Suomessa, mutta hallituksen aikeet huolettavat – Aalto-yliopistolta poikkeuksellinen kannanotto

Hallitusohjelman mukaan jatkossa työperusteinen oleskelulupa raukeaa, mikäli henkilö ei yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen löydä uutta työpaikkaa. Aalto-yliopistolla ollaan tästä huolissaan.

Venäläiset turvapaikanhakijat Anton Lukianov, Nikita Golozubov, Sviatoslav Parshikov ja Egor Borisov.

Yli 600 venäläismiestä hakee Suomesta turvapaikkaa – loimaalaisen kaupan pihalla selviää, miksi

Suomessa on yli tuhat venäläistä turvapaikanhakijaa, joista suurin osa perustelee suojelun tarvettaan Ukrainan sodalla. Turvapaikan myöntämisperusteiden todentaminen on kuitenkin vaikeaa.

Ulkoministeriön konsulipäällikö Jussi Tanner kommentoi viisumiasioita Ylelle.

Ulkoministeriön Tanner: Julkisuudessa on virheellisiä väitteitä terrorismirikoksista epäillystä venäläismiehestä – huomenna saataneen lisätietoja

Mies on entisellä nimellään EU:n pakotelistalla, mutta onnistui MTV Uutisten tietojen mukaan pääsemään Suomeen oleskeluluvalla ja viime vuonna myös turistiviisumilla.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.

Ennätysmäärä opiskelijoita EU:n ulkopuolelta on hakenut oleskelulupaa Suomessa

Heinäkuun loppuun mennessä 8 762 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa oli jättänyt ensimmäisen opiskelulupahakemuksensa.

Venäjän passi naisen kädessä

Tuhannet Latvian venäläiset saavat pian hallitukselta kirjeen, jossa heidän käsketään muuttaa pois maasta

Hallituksen politiikka venäläisvähemmistöä kohtaan pikemmin lisää turvallisuusuhkia kuin ehkäisee niitä, sanoo latvialaistutkija.

Ville Holmberg, lääkäri, Global Clinic.

Hallitus on rajoittamassa paperittomien oikeutta välttämättömään terveydenhuoltoon – Helsingissä lakimuutos ei välttämättä vaikuttaisi

Edellinen hallitus määräsi lain paperittomien välttämättömästä terveydenhuollosta. Laki astui voimaan tammikuun alussa. Nyt uusi hallitus aikoo kumota tämän velvoitteen.

Tedo Kartsivadze pitää kädessään kuutta viinilasia. Taustalla näkyy keittiön ovi ja oikealla puolella on viinikaappi.

”Se ei ole rasismia, se on isänmaallisuutta” – Suomessa työskentelevä georgialainen tarjoilija ylistää hallituksen maahanmuuttolinjaa

Helsinkiläisravintola pyörii melkein kokonaan ulkomaalaisten työntekijöiden voimin. Yksi heistä on Tedo Kartsivadze, joka sai juuri työntekijän oleskeluluvan.

Mielenosoittajat marssivat eduskuntatalon eteen tiistaina iltapäivällä osoittamaan mieltään uuden hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

”Sama verotus, sama kohtelu!” – sadat ihmiset osoittivat mieltään Helsingissä maahanmuuttopolitiikan kiristämistä vastaan

Protestoijien mielestä esimerkiksi kolmen kuukauden määräaika on epärealistinen uuden työn löytämiseksi.

Mielenosoittajia banderolleineen ja kyltteineen Helsingin kansalaistorilla.

Sadat osoittivat mieltä tulevan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan Helsingissä

Mielenosoittajat protestoivat keskustakirjaston edustalla hallituksen suunnittelemaa, entistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Kerrossängyssä lasten unileluja.

Maahanmuuttoon ja oleskelupiin lukuisia tiukennuksia – kokosimme uuden hallitusohjelman seitsemän keskeistä muutosta

Hallituksen tavoitteena on, että apu kohdistetaan kaikkein hädänalaisimmille ja turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö estetään.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä kesäkuva

Työperäisen maahanmuuton rajoittaminen tulorajan nostolla on lievä haaste Lapin matkailulle – yrittäjä: ”Nostaa kustannuksia”

Lapissa matkailualan avustavissa tehtävissä maksetaan tällä hetkellä noin 1 500 euron palkkaa kuukaudessa. Hallitusneuvotteluissa on sovittu rajan nostosta 1 600 euroon.

Grafiikka näyttää, kuinka nykyisin työnteon sallivan oleskeluvan ehtona on runsas tuhannen kolmen sadan euron kuukausitulot.  Perussuomalaiset ehdottivat tulorajan nostamista 2 500 euroon kuukaudessa. Neuvotteluissa ollaan Ylen tietojen mukaan päätymässä vain pieneen tulorajan korotukseen, jolloin tuloraja asettuisi 1 600 euroon.

Perussuomalaisten vaatima iso kiristys maahanmuuttoon näyttää lässähtävän: tulijoiden määrä hädin tuskin putoaisi

Perussuomalaiset vaati alunperin tuntuvaa kiristystä maahanmuuton tulorajaan. Nyt kiristäminen on jäämässä lieväksi ja rajoittaisi maahanmuuttoa vain vähän.

TE-palvelut kyltti.

Samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kaikilla – oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija on tavallinen kuntalainen

Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan Suomeen, hän ei enää saa vastaanottokeskusten palveluita, vaan vastaa omasta toimeentulostaan. Oleskeluluvan saamisen aikataulu on tapauskohtainen.

Maahanmuuttovirasto Helsingissä. 3.2.2021.

Maahanmuuttoviraston laillisuusvalvonnassa havaittiin useita virheellisesti tehtyjä päätöksiä

Lähes joka kymmenes Maahanmuuttoviraston tekemistä kielteisistä jatkolupapäätöksistä oli sellainen, jossa virasto ei ollut täyttänyt lainmukaisia velvoitteitaan.

Mohammed Musah selittää kotonaan.

”Liikaa tienannut” ghanalainen ruokalähetti taisteli karkotuspäätöksensä nurin – raskas vuosi vaati veronsa jopa terveydellisesti

Suuret tulot ruokalähettinä ansainnut Muhammed Musah sai pitkän taistelun jälkeen oleskeluluvan Suomeen – mutta vain itselleen. Nyt hän jännittää perheensä puolesta.

ulkomaalainen, maahanmuuttaja

Ulkomaalaislaki kaipaa perusteellista korjausta, kertoo selvitys

Kiireisin uudistettava asia on oleskelulupajärjestelmä.

Kalju, parrakas, rodullistettu mies istuu nojatuolissa pikkutakissa ja katsoo neutraali ilme kasvoillaan kameran ohi.

Entisen lapsisotilaan Rajkumar Sabanadesanin evästys maahanmuuttajille: “Jos et osaa suomea, olet pihalla”

Maahanmuuttajataustainen yrittäjä kutsuu nykyistä turvapaikanhakuprosessia “täydelliseksi epäonnistumiseksi”. Nyt päätöstä voi joutua odottamaan vuosia, ja kielteisen päätöksen jälkeen voi vain hakea uudestaan.

Ukrainan lippu heiluu lipputangossa Savonlinnan Pitkänsillan kupeessa.

Mikkelin vastaanottokeskuksessa on ollut työntäyteinen vuosi – johtaja: ”Meillä on ollut paljon inhimillistä hätää”

Etelä-Savossa on tuhansia ukrainalaisia pakolaisia, joista puolet asuaa yksityismajoituksessa ja suuri osa on myös työllistynyt.

Perheen isä syöttää Selina lastaan.

Näin Maahanmuuttovirasto muuttaa linjaansa – pelkkä luvaton oleskelu ei johda suomalaislasten vanhempien maasta poistamiseen

Maahanmuuttovirasto kertoi pehmentävänsä linjaansa, kun MOT-toimitus uutisoi, miten lapsia erotetaan vanhemmistaan kyseenalaisin perustein.

Lamin ja poikansa Yaya leikkivät ulkona lumessa.

Maahanmuuttoviraston mielestä Yaya ei tarvitse isäänsä − MOT:n selvitys paljastaa, kuinka vanhempia erotetaan lapsistaan kyseenalaisin perustein

MOT:n selvitys paljastaa, että Maahanmuuttovirasto on päättänyt poistaa suomalaisten lasten vanhempia maasta jopa avioeron vuoksi. Virasto myöntää nyt tehdyt virheet ja aikoo muuttaa käytäntöjään.

Kuvakollaasi, jossa näkyy kuvakaappauksia Fintegran nettisivuilta sekä passikuvia.

Konsulttifirman neuvot pilasivat Suomeen muuttaneen Abdelrazig Elimamin elämän – ”Virheeni oli luottaa ihmisiin”

Konsulttiyhtiö Fintegra markkinoi verkkosivuillaan etenkin mahdollisuutta hankkia yrittäjän oleskelulupa Suomeen. Tutkijan mukaan MOT:n selvittämässä tapauksessa on ihmiskaupan piirteitä.

Jalai Al Fawal, maasta käännyttäminen.

Suomi käännyttää miehen, jolla on täällä lapsi, työ ja kielitaito – "Haluan lapseni tietävän, etten olisi halunnut jättää häntä"

Maahanmuuttoviraston käytännöt ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Nyt libanonilainen Jalal Al-Fawal kertoo tarinansa.

Mielenosoittajia Kokkolan torilla, ihmiset pitävät käsissään suurta Ukrainan lippua.

Kiintiöpakolaisten 30 kuntapaikasta puolet haluttiin antaa ukrainalaisille – Kokkolan kaupunginhallitus äänesti jaosta maanantaina

Kaupunginhallituksessa osa olisi antanut Kokkolan ensi vuoden kaikki 30 kuntapaikkaa ukrainalaisille, osa olisi suosinut kiintiöpakolaisia.

Maahanmuuttovirasto Helsingissä. 3.2.2021.

Maahanmuuttovirasto myönsi tehneensä virheitä mongolialaisen sairaanhoitajan oleskeluluvan eväämiseen liittyvässä tapauksessa

Sairaanhoitaja haki Suomesta oleskelulupaa työnhakua varten. Hän oli suorittanut tutkintonsa Suomessa. Maahanmuuttovirasto eväsi luvan ja teki asiassa sekä laintulkinta- että menettelyvirheen.

Slush 2022,  slush, sijoittajatapahtuma, sijoittajat, kasvuyritystapahtunma, teknologia, teknologiatapahtuma

Venäläisten kiinnostus startup-viisumeihin kolminkertaistui, mutta suomalaisinvestointeja ei kannata odottaa: "Oma maine on vaarassa"

Tällä viikolla Slush peruutti miljoonan euron palkinnon venäläistaustaisen yritykseltä. Suomalainen konsulttiyhtiö taas on lisännyt asiakirjoihin kohdan, johon merkitään startupin mahdolliset siteet Venäjään.

Siivooja työssään kauppakeskuksessa.

Kauppakamari haluaa helpottaa ulkomaalaisten tuloa Suomeen duunaritöihin, syynä piinallinen työvoimapula

Keski-Suomen kauppakamari yhdessä muiden kauppakamarien kanssa haluaa poistaa maahanmuuton saatavuusharkinnan. Kauppakamarikyselyn mukaan noin 64 prosenttia keskisuomalaisista yrityksistä kärsii osaajapulasta.

Karina Helsinkiläisessä puistossa

Karina, 30, aikoi muuttaa Venäjän demokratiaksi, kunnes totuus paljastui – neljä venäläistä kertoo, miksei kansa voi kaataa Putinia

Yhä useampi venäläinen hakee Suomesta töitä – tai turvapaikkaa. Näin sanoo Maahanmuuttovirasto. Neljä venäläistä kertoo Ylelle, miksi jättivät kotinsa ja päätyivät juuri Suomeen.

Lasten syöttötuoli ja puinen sänky jossa patja.

Kaikki Satakunnassa oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat on sijoitettu tänä vuonna Poriin

Satakunnassa on Ukrainasta sotaa paenneita Porissa ja Kankaanpäässä lähes 2000 ihmistä tilapäiseen suojeluun perustuen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden pääovi aurinkoisena päivänä.

Laitilalaiselle maatalousyrittäjälle sakkoa laittoman työvoiman käytöstä – yrittäjä vetosi korona-ajan vaikeuteen lupa-asioiden hoitamisessa

Maatilalla oli vuonna 2020 töissä 109 ulkomaista työntekijää. Heiltä puuttui muun muassa oleskelulupia.

Siirtolaiset saapuvat bussikampanjan vuoksi New Yorkiin tyhjän päälle

Texasin kuvernööri lähettää busseilla siirtolaisia New Yorkiin – Siirtolainen: "Emme tiedä nukummeko kadulla"

Texasilainen republikaani Greg Abbott kampanjoi välivaaleissa lähettämällä siirtolaisia busseilla New Yorkiin herättääkseen demokraattien ja presidentin huomion.

Kausityöntekijöitä istuttamassa mansikantaimia pellolla.

Ulkomaalaisten työnsaantia helpotetaan taas Pohjois-Savossa – työttömien ukrainalaisten tilanne pysyy vaikeana

Pohjois-Savoon saapuvien EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten työntekijöiden oleskelulupaa voidaan yhä useammin puoltaa ilman erillistä käsittelyä.

Nuori mies puhdistaa hautakiven päältä lehtiä ja hiekkaa.

19-vuotias Grigorii Lobov tekee kahta työtä saadakseen asua Suomessa – vanhempien rahoilla eläneillä venäläisopiskelijoilla on nyt ongelmia

Suomessa opiskelevat venäläiset ovat entistä riippuvaisempia työstä, kun maksuliikenne Venäjälle on vaikeutunut.

Huoneen ikkunalaudalla laturi, harja ja meikkejä, ikkunasta näkyy vastaanottokeskuksen sisäpiha.

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskukseen saapuu yhä ukrainalaisia tasaiseen tahtiin – viikossa saapuu korkeintaan 120 ihmistä

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen kertoo, että keskuksella on valmius majoittaa nykyistä enemmänkin Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

Melanie Dower, Supercell.

Supercellin Melanie Dowerin piti lennellä tuhansia kilometrejä hakemaan Suomen oleskelulupaa – asiantuntijoille luvattu pikakaista käynnistyy tänään

Hallitus luo erityisosaajille ja kasvuyrittäjille pikakaistan, jonka avulla se lupaa heille ja heidän perheenjäsenille oleskeluluvan 14 vuorokaudessa. Palvelu käynnistyy tänään keskiviikkona.

Muhammed Musah nojaa autoon, jonka katolla on ruoankuljetuslaatikko.

Yllätkö sinä tuloihin, joita maahanmuuttajalta vaaditaan? Suomi kärvistelee työvoimapulassa, mutta oleskeluluvat ovat nyt entistä tiukemmassa

Perheellisen maahanmuuttajan on vaikea yltää tuloihin, joita oleskelulupaan vaaditaan. Juristin mukaan oleskelulupia evätään nyt kestämättömin perustein.

Muhammed Musah.

"En voinut uskoa päätöstä" – Wolt-kuski Muhammed Musah halutaan karkottaa Suomesta 5 000 euron tulojen vuoksi

Viranomaiset epäilevät Muhammed Musahin suuria tuloja ruokalähettinä. Musah ihmettelee, miksi ahkerasta työnteosta rangaistaan.

Helsingin Rautaientorilla irakilaisten ja Afganilaisten turvapaikanhakijoiden telttakylä maaliskuu 2017

Kansalaisaloite pitkään Suomessa asuneiden turvapaikanhakijoiden oleskeluluvista etenee eduskuntaan

Aloite ehdottaa lakia, jolla valtio voisi myöntää jatkuvan nelivuotisen oleskeluluvan henkilöille, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa ennen vuotta 2017 tuloksetta.

TE-toimisto. 10.11.2020.

Lapin TE-toimisto auttaa Ukrainan sotaa paenneita löytämään työtä – monella on taustalla verrattain korkea koulutus

Ukrainasta Suomeen tulevat saavat tilapäisen suojelun myötä nopeasti oleskeluluvan sekä rajoittamattoman työnteko-oikeuden.

Tanja Podolskaja sylissään poikansa Daniel toppatakeissa puistonpenkillä.

Ukrainan pakolaiset saavat Virossa työluvan alle tunnissa, Suomessa paperisota kestää viikkoja – harkovalainen nainen sai töitä Pärnussa heti

Viroon on saapunut 27 000 Ukrainan pakolaista. Heistä melkein puolet on anonut ja saanut oleskelu- ja työluvan. Yksi työllistyneistä on Tetiana Podolskaja, joka pakeni Pärnuun poikansa kanssa.

Nainen valmistelee vastaanottokeskuksen huonetta.

Lupaprosessin sujuvoittaminen vauhdittaa Ukrainan pakolaisten työllistymistä, sanoo Maahanmuuttoviraston johtajaa

Maahanmuutto­viraston mukaan Suomeen voi saapua Ukrainasta tämän vuoden aikana jopa 80 000 pakolaista. Virasto pyrkii nyt vauhdittamaan pakolaisten työllistymistä lupaprosessia tehostamalla.

Partaharjun puutarhan työntekijöitä töissä linjastolla.

Etelä-Savon yritykset kiinnostuneet rekrytoimaan ukrainalaisia – tulijoilla lupa etsiä töitä omatoimisesti

Oleskeluluvan saamisen jälkeen ukrainalaisten on mahdollista myös ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon.

TE-palvelutoimisto.

Ukrainalaispakolaisille räätälöidään työllistymispalveluja Keski-Suomessa – tilapäistä suojelua hakeneet voivat työllistyä nopeastikin

Keskisuomalaisyrityksissä on haluja työllistää ukrainalaisia. Sotaa paenneiden kannattaa hakea tilapäistä suojelua, jonka avulla työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan saa tavallista nopeammin.

Ukrainasta tullut Viktor harrastaa jääkiekkoa ja pääsi pelaamaan Oulun kärppiin jääkiekkoa.

Ukrainalainen Viktor Eyevlev, 14, pääsi heti jääkiekkojoukkueeseen, äidin kotiutumista hidastaa byrokratia: "Toivon hyvää elämää – ja mestaruutta"

Pikkupojasta saakka kiekkoilleelle Viktor Eyevleville harrastuksen jatkuminen on tärkeää. Monien muiden Suomeen saapuneiden ukrainalaisten kotiutumista haittaa kielimuuri ja paperisodan hitaus.

Itä-Suomen poliisilaitos, Joensuun poliisiasema.

Itä-Suomen poliisi saanut jo satoja turvapaikka- ja oleskelulupahakemuksia

Poliisilaitos suosittelee, että lupia haetaan ensisijaisesti Joensuun, Kuopion ja Mikkelin isoilta poliisiasemilta.

Ukrainasta pakenevia Moldovassa.

SPR:n Lapin piirin vastaanottokeskus etsii sijoituspaikkoja ukrainalaispakolaisille

SPR:n Lapin piiri odottaa ukrainalaispakolaisten määrän kasvavan reilusti seuraavien viikkojen aikana. Tällä hetkellä Lapissa on viranomaisten järjestelmän mukaan noin 170 pakolaista Ukrainasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle