Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hallinto-oikeus: Merimetsojen ja harmaahaikaroiden suojelu estää Rauman satamaa rakentamasta pengertietä

Uutta tieyhteyttä haluttaisiin käyttää Rauman sataman laajennukseen.

Yhdysvaltain lähettämällä avaruusluotaimella on edessään vaikea tehtävä: 16 sekunnin taskuparkkeeraus 334 miljoonan kilometrin päässä Maasta

Amerikkalaisluotain yrittää käväistä Bennu-asteroidin pinnalla hakemassa näytteitä. Tavoite olisi vähintään 60 grammaa pölyä, josta voidaan saada lisätietoa aurinkokunnan synnystä.

Rauman meriteollisuuspuiston kalliot louhitaan – louhe käytetään kiistellyn pengertien pohjaksi

Rauman meriteollisuuspuistoon nousevaa tuotantohallia tarvitaan muun muassa Rauman telakalla rakennettavia sotalaivoja varten. 

Tämä lumoava video kelpaisi matkailumainokseen – Urbaani merikotka ruokkii poikasiaan keskellä Helsinkiä

Arkkitehti kuvasi merikotkia kymmeniä tunteja auringonlaskuissa Helsingin siluettia vasten.

Esitys: Rauman kaupunki ei hae poikkeuslupaa merimetsojen häätämiseksi saaristosta

Yli 1 500 raumalaista on allekirjoittanut aloitteen, jossa vaaditaan kaupungilta toimia runsastuneen merimetsokannan häätämiseksi pesimäpaikoiltaan.

Rauman satama ja kaupunki valittavat pengertien rakentamiskiellosta

Luodoilla pesivät harmaahaikarat ja merimetsot estivät pengertien rakentamisen

Ely-keskus kielsi Rauman sataman pengertien rakentamisen – rikkoo luonnonsuojelulakia

Rauman kaupunki ja satamayritys harkitsevat, aikovatko valittaa ely-keskuksen päätöksestä.

Merimetsot ja harmaahaikarat pysäyttivät Rauman sataman suunnitelmat uudesta tieyhteydestä – "Kyllä ne uusia pesäpaikkoja löytävät"

Rauman satamaa on tarkoitus laajentaa läheiselle luodolle, mutta harmaahaikarat ja merimetsot aiheuttavat harmia lupaprosessille.

Jalohaikaroita on enemmän kuin koskaan – havaintoja Oulun korkeudella saakka

Jalohaikara on Suomessa suhteellisen uusi tulokas.

Kaikkien aikojen haikarakesä voi jatkua jopa lokakuuhun asti

Yhä useampi lintujenystävä saa kiikariinsa suuren valkean linnun. Haikarat suosivat runsasravinteisia vesialueita.

Typically-tropical great egret nests in Finland for first time

Sightings of great egrets have been reported for decades, but sightings this summer confirm the first time the species has nested in Finland.

Jalohaikara pesi ensimmäistä kertaa Suomessa – Porvoossa haudotut poikaset lennähtivät maailmalle

Jalohaikara on yleistynyt Suomessa viime vuosikymmeninä, mutta laji ei ole kertaakaan aiemmin pesinyt Suomessa onnistuneesti.

Leuto sää kiihdytti lintujen kevätmuuttoa Keski-Suomessa

Runsas viikko sitten lintujen kevätmuuton arvioitiin olevan ennätysmyöhässä, mutta lämmin viikonvaihde on kiihdyttänyt muuttoa.

Mitä linnuille tapahtuu? Harvinaisia lajeja rynnii Suomeen, mutta pikkulinnut ovat hätää kärsimässä

Ihmisen toiminta ja kolmen viime kesän säät rasittavat lintukantoja. Samaan aikaan maahamme on levittäytynyt uusia eteläisiä lajeja.

Entinen toimistotyöntekijä levittää luonnon ilosanomaa – "Vaimo tykkää, kun en ole kotona kykkimässä"

Luontokuvaajan on lähdettävä liikkeelle joka aamu ennen auringonnousua, tuumaa eläkepäiviään Uudessakaupungissa viettävä Keijo Väänänen.

Muuttolintujen matkassa: Harmaahaikara

Haikarat muuttavat etelään heinä–joulukuussa.

RoPSille ottelutukea taivaalta – harmaahaikara suoritti näyttävän ohilennon

Rovaniemen Palloseura taistelee sisukkaasti Veikkausliigan johtopaikasta. Torstaina 10. syyskuuta kotiottelussa Pietarsaaren Jaroa vastaan pelin tiimellykseen ilmestyi kannustaja yllättävästä suunnasta.

Linnut, lentäkää pohjoiseen – ja pakkasilla äkkiä takaisin

Viikonlopun kylmä sää ja lumisateet saattavat pysäyttää lintujen kevätmuuton. Osa linnuista saattaa jopa lähteä takaisin. Täällä talvehtineet tai tänne jäävät selviävät, jos ruokaa on riittävästi.

Mild winter puts bird migration on hold

The exceptionally mild winter has persuaded many birds to stick around in Finland for longer than usual. Some small birds have even started to tweet spring songs.

Linnut valloittavat Suomen rytinällä tänä keväänä

Kevään myöhästymisen takia lintujen kevätmuutto tapahtuu nopeasti, sanoo luontokuvaaja Lassi Kujala. Eri puolille maata rantautuu nyt päivittäin uusia lajeja.

Kylmä sää pidättelee muuttolintuja

Talvisen sään vuoksi havainnot muuttolinnuista ovat vielä vähäisiä Pirkanmaalla. Odotettavissa on muuttorynnistys, kun sää lämpenee.

Minun Selkämereni - kerro oma tarinasi

Selkämeren kansallispuisto täyttää kesällä kaksi vuotta. Selkämereen liittyviä tarinoita haetaan kirjoituskilpailulla.

Lintujen kevätmuutto alkanut

Lintujen kevätmuutto on alkanut Lapissa. Lintuharrastaja Pirkka Aallon mukaan kiurusta on tehty havainto viime viikolla Ylitorniolla ja Rovaniemen Jätkänkynttiläsillan kupeessa pysähtyi kuovi reilu viikko sitten.

Laulujoutsenet lähtivät muutolle uudenvuodenpäivänä

Pirkanmaalla havaittiin komeita joutsenparvia sunnuntaina. Kylmenevä sää ja jäätyvät vesistöt saivat joutsenet liikkeelle. Esimerkiksi Lempäälän Pyhällönvuoren tornista havaittiin 930 laulujoutsenen muuttavan kohti lämpimämpiä maita.

Pyykösjärven veden laatu on kohentunut

Oulun Pyykösjärven veden parantamisesta jokivedellä on saatu hyviä tuloksia. Viime talvena aloitettu lisäveden ohjaus Oulujoesta on puhdistanut vettä huomattavasti. Jokivesi neutraloi järven happamuutta, parantaa uimakelpoisuutta ja turvaa kalakannan elinmahdollisuudet.

Tehomaatalous ei elätä kattohaikaraa

Lähimmät kattohaikarat pesivät Virossa reilun 60 km päässä Suomesta. Viron maaseudulla näkee jopa haikaroille rakennettuja lavoja, joilla niiden on hyvä pesiä. Miksi kattohaikara ei viihdy meillä? Eivätkö täkäläiset savupiiput tai katot kelpaa sille? Suomesta on alkukesältä paljon kattohaikarahavaintoja, mutta kertaakaan pitkäkinttu ei ole jäänyt maahamme pesimään.

Linnut lomailevat ja tankkaavat ennen muuttoa

Syksyn leuto ja tyyni sää pitää muuttolinnut vielä maassa. Muutto käynnistyy hiljakseen, ilmassa on tällä hetkellä esimerkiksi paljon peippoja.

Harmaahaikaroita ennätysmäärä

Viime perjantaina haikaroita laskettiin Virolahden Vilkkilänturalla ja Hailiniemessä 320 yksilöä. Se on suurin havaittu haikaramäärä Suomessa.

Helsingin ulkoilumetsien hakkuut jatkuvat

Helsingin rakennusvirasto ei aio lopetaa metsien hakkuita ulkoilumetsissä. Viraston mukaan valtaosa helsinkiläisistä haluaa metsien olevan hoidettuja.

Viikin vesilinnuilla vaisu vuosi

Helsingin Vanhankaupunginlahdella pesineitä lintuja haittasi alkukesän haudontavaiheessa mm. meriveden nousu. Korkea aallokko tuhosi esim. silkkiuikun ja nokikanan pesiä.

Kurkien etelänlennot alkavat olla käsillä

Jos on kurki komea ilmestys luonnossa, vielä komeammaksi näky muuttuu kun jopa seitsemän tuhatta kurkea lähtee yhdessä lentoon. Kurjet ovat nyt kokoontuneet Söderfjärdenin pellolle valmistautumaan etelään lähtöön.

Bongarit odottavat syyskuun loppua

Lintujen muuttopuuhat ovat olleet hyvässä vauhdissa jo muutaman kuukauden. Tällä hetkellä lähtökuopissa ovat pikkulinnut ja harmaahaikarat.

EU:n komissio lieventää merimetsojen koskemattomuutta

Komissio aikoo antaa vuoden loppuun mennessä uudet ohjeet siitä, miten rauhoitetun merimetson kantaa saa rajoittaa, kertoo Helsingin Sanomat. Taustalla on ennen kaikkea ammattikalastajien painostus.

Haikarat valtaavat rantoja Kymenlaaksossa

Haikaroita löytyy Kymenlaaksosta entistä enemmän. Sekä harmaa- että kaulushaikarakannat ovat kasvaneet.

Vihreät älähtivät Elisaaren haikaroiden kuolemista

Helsingin Vihreät ja BirdLife Suomi ovat närkästyneet Elisaaren haikarayhdyskunnan tuhoutumisesta. Harmaahaikaroiden poikaset kuolivat nälkään, kun Helsingin kaupunki suoritti saaressa toukokuussa harvennushakkuita.

Uudenvuodenpäivänä ennätyksellinen pinnaralli

Kanta-Hämeen lintutietellisen yhdistyksen järjestämä pinnaralli tuotti ennätymäärän lintuhavaintoja vuoden ensimmäisenä päivänä.

Oikeus ei sallinut merimetson ja harmaahaikaran metsästystä

Turun hallinto-oikeus ei ole hyväksynyt Lounais-Suomen ympäristökeskukseen tulleita hakemuksia ampua merimetsoja ja harmaahaikaroita.

Kahlaajien muutto pian parhaimmillaan

Kahlaajien syysmuutto alkaa kohta olla parhaimmillaan, kertoo Birdlife Suomi. Liikkeellä ovat muun muassa sirrit, kuirit ja viklot. Lähestyvän syksyn merkki on muuttomatkaan valmistautuvien lajien kerääntyminen parviin hyville ruokailu- ja yöpymispaikoille.

Lintujen syysmuutto pian parhaimmillaan

Lintujen syysmuutto on pian parhaimmillaan. Hyönteissyöjistä suurin osa on jo lähtenyt, mutta syyskuussa lintujen muutto tulee olemaan monipuolisempaa ja näyttävämpää. Silloin matkaan lähtevät monet päivällä muuttavat runsaslukuiset parvilajit kuten peipot sekä isojen lintujen kuten kurkien pääjoukot, kertoo BirdLife Suomi.

Tulokaslajit kyhmyjoutsen ja harmaahaikara

Tulokaslajit kyhmyjoutsen ja harmaahaikara

Lintuinfluenssa ei taltu Romaniassa

Romania on ilmoittanut jälleen uudesta, ihmiselle vaarallisesta lintuinfluenssatapauksesta. Maatalousministeriön mukaan Moldovan vastaiselta rajalta löydetty kuollut harmaahaikara kantoi H5N1-virustyyppiä.