Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maalatut tiiliromaanit ikkunassa.

Tee tiiliskiviromaani – oikein raskasta kirjallisuutta tiilistä

Tiiliskiven mitat ovat suunnilleen samat kuin kirjan.

Koristettu tuoli

Koristele pinnatuolisi norjalaisella rosemaling-menetelmällä

Ruusumaalaus luonnistuu sivellintekniikkaa harjoittelemalla.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vanhojen kapioarkkujen etsintä on käynnissä – haussa ovat erityisesti Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven alueen noin 200 vuotta vanhat arkut

Arktikum etsii tulevaa näyttelyään varten vanhoja kapioarkkuja. Lappilaisia kapioarkkuja ja -kirstuja esittelevä näyttely avautuu vuoden kuluttua.

Kauppakeskus Apaja

Kauppakeskus Apajan seiniä koristemaalataan vapaaehtoisten taiteilijoiden voimin

Neljä vapaaehtoista taiteilijaa löytyi Facebookin Puskaradion kautta. He taidemaalaavat Apajan Aapeliin johtavan käytävän, joka on noin 30 metriä pitkä. Teosta suunnitellaan kolmen teeman pohjalta, jotka ovat vuodenajat, Kuopion nähtävyydet ja vesistö.

Sigyn repareras i Runsalavarvet.

Sigyn palaa Aurajoen varteen toukokuussa

Kunnostustyöt ovat sujuneet aikataulussa.

Maalarimestari Tiina Viitala maalasi Vionojan koristemaalaukset uudelleen näkyville.

Taiteilijan koristemaalaukset pelastettiin seinämaalin alta – "Olisikohan Veikko Vionoja katsonut kotinsa ikkunasta järvelle ja nähnyt jotain tällaista?"

Ullavassa kirkon tapulia koristaneet Veikko Vionojan maalaukset ovat jälleen näkyvissä. Ne olivat seinämaalin alla lähes kaksikymmentä vuotta, kunnes kuviot maalattiin uudelleen tänä kesänä.

Esiin kaivettu pala koristemaalausta Ullavan kirkon tapulin seinässä.

Taiteilijan työn päälle vedettiin seinämaali – nyt Ullavan tapulin koristemaalaukset tehdään uudestaan

Alkuperäisten maalausten kaivaminen esiin Ullavan kirkon tapulista olisi ollut konservaattorin mukaan suuri urakka.

Kirkkovakka

Nyt vintille penkomaan – isoäidin kirkkovakka voi olla tuhansien eurojen arvoinen

Tavaroiden säiltykseen tarkoitetut vakat ovat keräilijöiden kiikarissa. Varsinkin kirkkomatkalla käsivarrella keikkuneet kirkkovakat ovat hienosti koristeltuja. Jopa kirkkomaalarit koristelivat niitä.

Isonkyrön kotiseutumuseo

Pohjalaistalon sisätilat saattavat olla kaukana perinteistä – "Kaikkea ei tarvitse lähteä mestaroimaan"

Perinteisen pohjalaistalon ulkomuoto on jo tuttu. Nyt katsotaan sisälle taloon. Pohjalaistalojen asiantuntijat etsivät nyt sisäinteriöörien osaajia sekä tapoja, miten modernisoidussa talossa elävät rinnakkain uusi ja vanha.

Vierailijat kuvasivat Presidentinlinnaa avointen ovien päivänä 19. syyskuuta.

"Täällä on kaikkia kattokruunuja ja vaikka mitä" – Remontoitu Presidentinlinna houkutteli tuhansia kävijöitä – video

Kansalaiset pääsivät tänään vierailemaan Presidentinlinnassa ensimmäisen kerran viime vuonna valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Linnan avoimien ovien päivässä vieraili 2 500 kävijää. Monet olivat jonottaneet tutustumiskäynnille aamuvarhaisesta asti.

Nukkekoti Väinölä ja sen tekijä Maria Malmström

Tältä näyttää ällistyttävän tarkan nukkekodin minimaailma – vuosikymmenen työllä rakentui unelmakoti

Nukkekoti Väinölän 18 huonetta kertovat kymmenen vuoden työstä ja ällistyttäviksi kehittyneistä kädentaidoista. Pieniä esineitä ja yksityiskohtia on enemmän kuin kertakatselulla jaksaa sulattaa. Samalla se kertoo tekijänsä unelmista. Väinölästä löytyy se, mistä lapsena jäi paitsi tai omaan kotiinsa olisi halunnut.

Tommi-puukko pöydällä.

Puukko ohjaili puusepän uravalintaa

Jotkut asiat ja ominaisuudet näkyvät ihmisissä jo lapsesta asti. Tämä pätee myös hyrynsalmelaiseen Mari Heikkiseen, jolle puukko on erittäin rakas työkalu. Nyt ei puhuta ihan mistä tahansa puukosta vaan Tommi-puukosta.

Tammerkosken kuvataidepainotteisen yläkoulun nuoret maalaamassa

Betoniaita sai koristeekseen sinisiä muttereita

Navakka tuuli ei haittaa Takon tehtaan betoniaitaa maalaavia yläkoululaisia. Sen sijaan kultajuhlailtana kiinnostuneita oli niin paljon seuraamassa, että opettajan piti olla esiliinana. Laukontorilla sijaitseva aita on ollut jo vuosia Tammerkosken kuvataidepainotteisen yläkoulun oppilaiden kirjavien maalausten peitossa.

Jyväskylän kaupungintalon kattomaalaus.

Kaupungintalon suojeluun poikkeuslupa

Keski-Suomen ELY-keskus on antanut Jyväskylän kaupungille luvan purkaa suojellun kaupungintalon välipohja- ja kattorakenteita. Poikkeusluvan mukaan rakenteita saa purkaa vain sen verran kuin rakenteiden lujuuden ja terveyden kannalta on välttämätöntä.

Jokioisten Minkiön museorautatien rakennus

Vanhoja rakennuksia kunnostetaan valtionavun turvin

Museovirasto on myöntänyt lähes 67 000 euroa entistämisrahaa Kanta-Hämeen vanhoille rakennuksille. Museoviraston avustukset on tarkoitettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostamiseen. Isoimman summan korjasi Yli-Kerälän tilan päärakennuksen kunnostamishanke Hattulassa.

Kartanoille kunnostusrahaa

Museovirasto on myöntänyt avustuksen Länsi-Turunmaalla sijaitsevan Kuitian ja Maskun Kankaisten kartanon kunnostuksiin.

Ikkunasta tulee valoa keskelle Jyväskylän kaupungintalon remonttia.

Kaupungintalon kattomaalaukset vaarassa

Jyväskylän kaupungintalon peruskorjauksessa on tullut esiin yllätyksiä. Suojellun arvorakennuksen perustukset vaativat ennalta arvioitua vankempaa tukemista. Myös välipohjan rakenteet ovat arvioitua huonommassa kunnossa. Kaupunki on hakenut ELY-keskukselta poikkeuslupaa välipohjien purkamiseen. Mikäli rakenteita ja kannattajia joudutaan poistamaan, uhkana on, että samalla katoavat myös sisäkattojen kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kattomaalaukset.

Kasarmirakennuksen koristeellinen katto

Remontti paljasti historiallisen katon

Kuopion kasarmialueen rakennuksen remontointi on paljastanut pitkään piilossa olleen palasen historiaa. Vuonna 1881 valmistuneen talon yhden huoneesta löytyi purkutöiden yhteydessä alkuperäistä koristeellista kattoa ja seinämaalauksia.

Maalarimestari maalaa koristemaalauksia.

Lindskogin talo kuoriutuu vanhaan loistoonsa

Pietarsaarelaisen Lindskogin talon mittava entisöintityö on lähes loppusuoralla. Viime keväänä paljastuneet yli 150 vuotta vanhat koristemaalaukset ovat vielä restauroimatta, mutta suurin osa yksivärisistä huoneista on maalattu.

Heikki Ahonen

Kiroilevat suomalaiset -ystävälliset virolaiset

Remonttityömaan keskellä tapaa monenlaista työmiestä ja -naista. Lahden radion toimittaja Heikki Ahonen kertoo pakinassaan törmänneensä kiroileviin suomalaisiin ja ystävällisiin virolaisiin maalareihin.

Lindskogin talon kattomaalauksia

Talon uumenista kuoriutui aarteita

Pietarsaarelaisen Lindskogin talon katosta ja seinistä on löytynyt uusrenessanssityylisiä maalauksia. Talo sijaitsee Åbo Akademin kampustyömaalla Pietarsaaren keskustassa.

Koristeltu holvikattoinen porraskäytävä.

Vanhat porrashuoneet huokuvat porvarillista arvovaltaa

Helsingin kaupunginmuseo on kartoittanut 1800-luvun kerrostalojen porrashuoneita. Arvokkaimpien asuinkerrostalojen portaikot on koristeltu upein maalauksin lattiasta kattoon. Kuvien teossa on usein inspiroinut antiikin tarusto.

Helsingin arvotalojen porrashuoneet kertovat historiasta

Helsingin kaupunginmuseo kartoittaa kantakaupungin arvotalojen porrashuoneita. Tavoitteena on saada tietoa yli sadan vuoden takaisesta elämänmenosta, arkkitehtuurista ja tekniikan kehityksestä.

Pyhtään kirkon remontti on loppusuoralla

1400-luvulla rakennetun Pyhän Henrikin kirkon julkisivuremontti alkoi kesäkuussa. Viimeiset rappaukset länsipäädyssä valmistuvat tämän viikon loppuun.

Museovirasto tukee vanhoja rakennuksia

Museovirasto on jakanut yli kaksi miljoonaa euroa avustuksia vanhojen rakennusten korjauksiin.

Yle Areena logo.

Pääsiäisperinteitä sieltä täältä

Jollekin pääsiäinen on pääsiäismunien koristelua ja pajunkissojen keräilyä, toiselle iloista paraatia, kolmannelle harrasta rukousta.

Suomen vanhat elokuvateatterit kaipaavat suojelua

Yhä useampi teatterisali tyhjenee, kun niiden yleisö siirtyy palveluiltaan monipuolisiin elokuvakeskuksiin. Vanhat salit ovat kuitenkin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tiloja. Ne voitaisiin säilyttää esimerkiksi kehittämällä niihin muutakin kuin elokuvatoimintaa.