Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lääkäri ja potilas

New rules on cutting medical jargon welcomed by pension providers

Insurance company doctors must now give their opinions in clearer and more consistent language, which providers hope will help cut the number of appeals against decisions.

"Tule meille töihin" -tekstillä varustettu post-it lappu työpisteen näyttöön kiinnitettynä.

Analyysi: Ongelmat ovat haasteita ja työn ulkoistaminen verkostomaista työtä – työelämän kiertoilmaisut ovat kaikkialla

Vaikeita asioita yritetään pehmentää kutsumalla niitä joksikin muuksi. Epäselvän kapulakielen käyttö voi jonkun mielestä kuulostaa pätevältä ja kivalta. Selkeä ja mutkaton ilmaisu ei kuulosta käyttäjästään tarpeeksi hienolta, vaikka juuri se olisi lukijoille palvelus, arvioi kielentutkija.

Tyhjä

Palkka esiin: Ihmisiä harmittaa, että työpaikkailmoituksissa ei kerrota rehdisti palkkaa – somen merkitys rekrytoinneissa kasvaa

Työnhakijat haluavat, että työnantaja menee ytimekkäästi suoraan asiaan ja kertoo, mitä työstä maksetaan. Näin kertoo tuore kysely työnhakijoille. Työnantajilla somen merkitys rekrytointikanavana on vakiintunut. Ykkösinä ovat Linkedin ja Facebook.

Autokauppias nostaa peukkua autojen edessä

Puhe peittää ja paljastaa

Puhetapa on osa persoonaa.

Helsingin kauppatori lumisateessa.

On ilmoja pidellyt!

Suomalaisille sää on kuolemanvakava asia.

Matti Heikkinen

Heikkinen valitteli hyvän hiihdon jälkeen: Hirveästi pitää konetta käskeä

Matti Heikkisen hyvä hiihto nosti hänet sijalle neljätoista Rukan maailmancupin takaa-ajossa. Heikkinen kuitenkin valitteli kisan jälkeen, ettei saanut konettaan käyntiin.

Katuun maalattu teksti

Kilometritehdas, luppokarenssi ja roikkolomautus – työttömyys ja sen torjunta on poikinut koko joukon värikästä sanastoa

Virkakieli on jäänyt pääsääntöisesti sivuosaan, kun työvoimahallinnon kanssa asioivat ovat kehitelleet tilalle mielestään osuvampia termejä.

Lääkärillä on stetoskooppi kädessään.

Sote-uudistus on vaikea myös kieleltään – Katso, miten kapulakielellä sotesta puhutaan ja mitä se on suomeksi

Virkakielen kehittäjä uskoo, ettei sote- ja maakuntauudistuksen kielen avulla haluta tahallaan tiputtaa kärryiltä. Kyse on suunnittelukielen valumisesta alaspäin.

Sormi näppäimistöllä

Politiikan ABC kääntää eliitin kapulakieltä selkeäksi suomeksi

Kieli on poliitikon tärkeimpiä työkaluja. Poliitikkojen sanojen tulkitseminen on avain politiikanteon ymmärtämiseen.

Nainen päätteen ääressä lakikirjoja ja papereita ympärillään.

Virastot ovat tekstitehtaita – kapulakieli karisee käytöstä kuitenkin hitaasti

Suurin osa viranomaistyöstä on tekstien tekemistä. Vaikeaselkoista virkakieltä käytetään muun muassa sen takia, ettemme ymmärrä kielen tärkeyttä yhteiskunnassa ja viranomaisten työssä.

johtaja kädet neuvottelu sopimus mies nainen paperi kokous päätös

Oululaiset saivat palkinnon selkokielisyydestä: suomensivat virkamiesten kapulakielen

Virkakieli selkeytettiin niin oivallisesti, että Kotimaisten kielten keskus myönsi kahdelle Oulun kaupungin työntekijälle selväsanaisuuspalkinnon. Kielellä on merkitystä erityisesti ikäihmisille.

Mika Kojonkoski

Analyysi: Huippu-urheilun johdossa jäi humuvaihde päälle

Rion surkea mitalimenestys asettaa tuhlaamisesta kritisoidun huippu-urheilun muutosprojektin entistä kyseenalaisempaan valoon.

Ote Tammelan kunnanvaltuuston päätöksestä.

Oikeus kaatoi kunnan koulupäätöksen kapulakielisyyden takia – Asiantuntijat: harvinainen tapaus

Tammelan kunnanvaltuuston päätös oli liian monimutkaista kieltä Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. Epäselvän kielen takia kumotut päätökset ovat asiantuntijoiden mukaan harvinaisia. Kapulakielisyys ei ollut oikeuden ainoa syy kaataa päätös, mutta kuntalaisten osallistumishaluun vaikeaselkoinen kieli saattaa kuitenkin vaikuttaa.

Nainen lukee papereita pöydän ääressä.

Kirjeestä ei edes ymmärtänyt kenelle se oli tarkoitettu – päätöstekstiä selkeytettiin

Työ kielen selkeyttämiseksi jatkuu. Esimerkiksi Oulun kaupungin omaishoidon tuen päätöstekstin sävy oli epäkohtelias, moni kohta tekstissä kaipasi selkeyttämistä ja tarkentamista sekä termit avaamista. Päätösteksti on nyt entistä selkeämpi, mutta rautalankamallia siitä ei ehkä koskaan saada.

Juhamatti Aaltonen.

HIFK:hon siirtynyt Juhamatti Aaltonen oli kiinnostunut jäämään Jokereihin – ”Se on nyt tätä jargonia…”

Viime kaudella KHL:aa Jokereissa pelannut Juhamatti Aaltonen kommentoi siirtoaan toiseen helsinkiläisseuraan HIFK:hon.

Petri Härkönen.

Espoo hakee talousoppia Keravalta – ex-kaupunginjohtaja selvittää palveluiden tuotteistamista

Espoo ottaa keväällä toimestaan yllättäen eronneen Keravan entisen kaupunginjohtaja Petri Härkösen kesätöihin. Härkönen selvittää yhdessä kaupungin hallintojohdon kanssa muun muassa tuotteisiin perustuvan johtamisen kehittämistä.

Marjukka Havumäki uutisstudiossa.

Virkamies, älä esiinny kuin puupökkelö – tässä Ylen juontajakonkarin vinkit

Opetus- ja kulttuuriministeriön viestintäohjeissa varoitetaan virkamiehiä "puupökkelömäisyydestä" tv-haastattelussa. Kokeneen tv-esiintyjän mukaan suurempi ongelma on ammattislangi, josta ei saa tolkkua.

Avustajat ulkoiluttavat kahta pyörätuolipotilasta.

Vammaisten syrjintä yleistä – invapysäköintipaikkojen poisto yksi harmin aihe

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tuoreet tilastot vahvistavat vammaisten syrjinnän yleisyyttä.

Poliisit harjoittelemassa

Poliisikoulun uudet vaatimukset – poliisiksi haluavan tärkein taito on osata kirjoittaa

Poliisin valintakokeesta ei pääse läpi, jos ei pysty tuottamaan hyvää kirjallista tekstiä. Koska poliisin ja asiakkaan vuorovaikutuksesta suurin osa on kuitenkin puhetta, yritetään koulussa lisäksi opettaa selkeämpää puhumista. Poliisin koukeroinen kieli on niin omituista, että siitä haluttaisiin eroon.

Jaana Kanninen

Näkökulma: Tätä maailma tarvitsi

Eilen Pariisissa syntynyt maailmanlaajuinen ilmastosopimus osoittaa, että maailma pystyy yhtymään globaaleja uhkakuvia vastaan. Se lienee syynä ylipursuavaan iloon, arvelee Pariisista ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen.

Sairauksien ennaltaehkäisy -grafiikka

Ennaltaehkäisy on poliittista sote-jargonia – "Sillä oikeutetaan lähes mitä hyvänsä"

Ennaltaehkäisyn vaikutuksia sairaanhoidon kuluihin on vaikeata arvioida, sanoo THL:n yksikönpäällikkö Timo T. Seppälä. Ennemmin hän laittaisi ennaltaehkäisyn rahat yksilöille rakennettavaa kannustinjärjestelmään.

Markku Jokisipilä

Tutkija Markku Jokisipilä pääministeri Sipilän puheesta – pöydänkattausta työmarkkinaosapuolille ja konkretiaa kansalle

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo, että Sipilän puhe sai painoarvoa jo sillä, että pääministerin ulostulo oli poikkeuksellinen. Hänen mielestään puhe oli suunnattu niin kansalle kuin työmarkkinaosapuolille. Jokisipilän mielestä tilanteen vakavuudesta huolimatta puheessa oli myös valtapeliä.

Etusivu kysyy: Milloin olet käyttänyt jargonia?

Virkamiesten ja poliitikkojen kapulakieltä on aina kiva parjata, mutta käsi sydämelle: ymmärtääkö ulkopuolinen sinun työpaikkasi tai harrastusporukkasi käyttämää kieltä?

Kuvan puhekuplassa lukee: " myllikkäät, kultiaiset,
kummittelijat, piikikkäät,
liiturit, murrikat, belugat?"

Hemuli ja kusimanse? – Kun kielikorva ei toimi, kielitoimisto auttaa

Jo 70 vuotta suomen kieltä on koulittu Kielitoimiston ohjeilla oikeaan suuntaan. Vuodesta 1945 asti kansalaiset ovat myös voineet kysellä neuvontapuhelimesta vinkkejä kielenkäytön kysymyksiin. Nykyään puheluita tulee vähemmän, kun tietoa etsitään enemmän verkosta.

Oulun Kontinkankaan akuuttivastaanotolle tulija ohjeistetaan toimimaan oikein.

Sote ja hyvinvointipiste – huonoja nimityksiä, sanoo virkakielen tuntija

Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen erityisasiantuntija sanoo, että hyvinvointipiste kuulostaa paikalta, josta saa hierontaa tai kampaamopalveluita. Sote-sanasto taas jättää tavallisen ihmisen keskustelun ulkopuolelle. Kuopiossa taas tarjotaan "ohjatun hyvinvoinnin ja omaehtoisen oppimisen palveluita", joilla viitataan esimerkiksi kansalaisopistoon.

Kirjailija Aino Suhola kuvassa, oikeudet kuvaan kirjailijalla itsellään.

Ex-kansanedustaja suomii politiikan kieltä: "Kaksi miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä, paska on hyvää"

Palkittu sanataiteilija, entinen keskustan kansanedustaja Aino Suhola kritisoi poliittista jargonia ja pitää imagokonsultteja vaarallisina. Vaalikampanjoista on hänen mukaansa tullut catwalkeja, joissa ulkonäkö painaa enemmän kuin puheen sisältö.

TE-toimiston juliste, jossa lukee "Unohda työkkärin jonot. Nyt nettiin!"

Kapulakielen tulkkausta tarvitaan, yhteiskunta ei vähällä aukene nuorille

Monet nuoret tarvitsevat ulkoisia herätteitä löytääkseen omat mahdollisuutensa. Tietoa esimerkiksi koulutuksesta on ja muista yhteiskunnan palveluista ja menetelmistä saa helposti, mutta sen soveltaminen oman elämään jää helposti puolitiehen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen johtaja Ari Niiranen

Kolumni: Mavi, Valtori ja MIKES – hevosten nimiä vai valtion virastoja?

Virkakielessä muodostetaan pitkiä nimiä ja keksitään käsittämättömiä lyhenteitä. ARA, MIKES, Evira, Mavi, Tukes ja Valtori eivät ole suomenhevosten nimiä, vaan lyhenteitä valtion virastojen nimistä, sanailee Pohjois-Karjalan elinkeino-,liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja Ari Niiranen

kelan tekstiä vanhana ja uutena versiona

Kela selvensi tekstejään – saatko tolkkua?

Kela hioo päätös- ja lomaketekstien kieltä. Asiakkaan pitäisi tunnistaa tilanteensa tekstistä ja osata toimia ohjeiden mukaan. Haaste on se, että lain sisällön pitää käydä asiakkaalle selväksi.

Porin kaupunginhallituksen esityslista

Selkeä virkakieli säästää aikaa ja rahaa

Vaasa on mukana kampanjassa, joka kehittää virkakieltä. Hyvään virkakieleen! -kampanjassa on Vaasan lisäksi mukana Tampereen kaupunki sekä muun muassa Kuntaliitto ja Kotimaisten kielten keskus Kotus. Kotuksen mukaan selkeän virkakielen ansiosta voidaan säästää aikaa ja rahaa.

Eläkekeskustelun jargon puhutti somessa – "Mitkä ihmeen partit"

Ylen A-studio talkissa keskusteltiin torstaina eläkkeistä. Keskustelijoiden käyttämä ammattikieli puhutti sosiaalisessa mediassa.

Eduskunta

Aristoteleen kantapää ja EVM, ERVV ja EVVK

Poliitikot elävät ja puhuvat niin paljon keskenään, että heille muodostuu oma slanginsa, joka ei aina aukene muille. Kun valtakunnan politiikan lisäksi on vielä EU:n laajuinen poliittinen kenttä, jargon sen kun pahenee.

Punapurjeinen purjevene.

Aristoteleen kantapää: Kaikki paitsi purjehdussanaston laatiminen on turhaa

Onko pinnaaminen laiskottelua, milloin laiska-jaakko on ahkerimmillaan ja mitä yhteyttä levankilla on Välimeren itärantaan, Levanttiin?

Italian pääministeri Matteo Renzi (oik.) poseerasi hänelle omistetun pizzan kanssa Napolissa 14. toukokuuta. Kokkina toimi Alfredo Forgione.

Italian rennosti pukeutuva ja Twitteriä ahkerasti käyttävä pääministeri on supersuosittu

Matteo Renzi välttää poliitikkojen suosimaa kapulakieltä ja viestii suoraviivaisella tyylillä, joka vetoaa äänestäjiin.

nainen puhuu mikrofoniin

Jos puhelinmyyjän tuote ei nappaa, kieltäydy nopeasti

Selkeä, ystävällinen kieltäytyminen on paras vastaus puhelinmyyjälle, jos tuote ei kiinnosta. Nokkeluudet vievät turhaan soittajan ja vastaajan aikaa.

sivukuva kasvoista ja leijuvia kirjaimia

Health authority translates website into easy Finnish

Satakunta hospital district says it is the first in the country to pledge to avoid jargon and complex terms, in a move to make information more accessible to learners of Finnish and those with impaired comprehension abilities.

sivukuva kasvoista ja leijuvia kirjaimia

Sairaanhoitopiiri vaihtaa nettisivuillaan selkokieleen

Satakunnan sairaanhoitopiiri uudistaa nettisivunsa selkokielisiksi. Uudet sivut esitellään pian.

Ysiluokkalainen Eva Reimann Tehtaanpuiston yläasteen koulusta (vas.) ja Helsingin yliopiston lehtori Terhi Ainala (oik.) keskustelevat, kuinka nuoriso 2010-luvulla puhuu.

Finnish teens likely to facepalm or LOL at parents' ignorance of slang

The Helsinki slang association Stadin slangi, the Institute for the Languages of Finland and Helsinki University have teamed up to document the language used by Finnish school kids in the 2010s.

Hallituksen kehysriihi-info.

Eikö poliittinen jargon aukea? Kysy kehysriihestä, poliitikot ja Yle Uutisten politiikan toimitus vastaavat klo 19 alkaen

Mikä ihmeen kehysriihi? Mistä siinä oikein päätettiin? Ja miten päätökset vaikuttavat minun arkeeni? Kysy kehysriihessä tehdyistä päätöksistä live-chatissa tänään klo 19 alkaen. Toimitus vastaa kysymyksiin mahdollisimman selkeästi. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Komisario Ilkka Iivari

"Rikoksista saa kertoa kiinnostavasti, ja poliisiuutisessa voi olla opetus"

Hämeen poliisiuutisten kieli kuivui, kun poliisin sanataituri ei enää kerro päivän rötöstelyistä ja töppäyksistä. Entisen Kanta-Hämeen poliisin komisario Ilkka Iivari keräsi kiitosta ja ihailijoitakin värikkäällä kielellään ja hauskoilla ilmaisuillaan. Nykyään Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario kertoo vain isommista jutuista, ja muut raportoi suuralueen tilannekeskus. Samalla rikosuutiset muuttuivat paljon tylsemmiksi.

Kielikorva kuulosteli alati muuttuvaa suomea

Kielikorva-ohjelmat vuosilta 1969–1971.

Väärin muistamisen anatomiaa

Kun kysyy yksinkertaisia asioita, voi saada yllättäviä vastauksia. Me kuulemme harva se päivä niin pitkiä selvityksiä ja selityksiä, että kysyjältäkin pääsee unohtumaan mitä oli kysynyt. Onneksi on olemassa erilaisia vastausstrategioita, joilla jokainen selviytyy ilkeämielisen ja sensaatiohakuisen median kynsistä.

Asiakas TE-toimistossa

Kapulat pois TE-toimiston kielestä

Tampereella TE-toimiston asiakkaat ovat päässeet esittämään ideoitaan siitä, miten varsinkin verkkosivuista saadaan käyttäjäystävällisemmät.

kaksi naista puhetilanteessa, toinen elehtii, toinen kädet ristissä rinnalla

Kielenkäyttö tilanteen mukaan on hyvää kielitaitoa

Oikeanlainen kielen käyttö kussakin arjen tilanteessa on kielitaitoa, joka jokaisen tulisi hallita. Esimerkiksi yksittäisen ammattiryhmän erikoiskieli ei kuulu joukkotiedotusvälineisiin, mutta palvelee ryhmän sisäisessä keskustelussa.

Tutkimus:Vaasan seudulla englanti tärkein, myös ruotsin asema säilyy

Levon-instituutin tekemässa tutkimuksesta selviää, että työelämässä englannin kieli on tärkein mm. alueen vientiteollisuuden vuoksi. Ruotsin asema pysyy entisellään julkisella puolella ja myös yksityisellä sektorilla. Muiden vieraiden kielten osaaminen on bonusta työelämässä.

Virkakielen parantamiseksi yli 200 ehdotusta

Kotimaisten kielten keskuksen johtajan Pirkko Nuolijärven mukaan ehdotuksissa nousi eniten esiin se, että päätökset pitäisi esittää viranomaiskirjeissä nykyistä selkeämmin.

Hannu Huuskonen ja Timo Kallio

Miesten pesisfinaalit käyntiin - seuraa näitä

Pääsevätkö Jymyn etenijät nollatilanteessa kentälle? Miten Sami Haapakoski onnistuu ykköstilanteen purkamisessa?

Mies pellolla heittämässä papereita ilmaan.

"Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa" - moni kaipaa kuvia avuksi viranomaisen viestin ymmärtämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön virkakielityöryhmä kutsuu kansalaisia parantamaan virkakieltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle