Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolttien nuottausperinne uhkaa hiipua, mutta vielä on vanhoja konkareita opastamassa nuorempia: "Minulle voi vain soittaa ja lähdemme nuottaamaan"

Sevettijärveläinen Tauno Porsanger ja ivalolainen Tuomas Kiprianoff ovat mukana Kolttakulttuurisäätiön hankkeessa elvyttämässä vanhoja kalastusperinteitä.

Veden valtakunta – isä ja poika vesiluonnon ihmeiden äärellä

Isä ja poika sukeltavat pinnan alle eväkkäiden maailmaan.

"Harvinaisen hankala kevät" – pitkä kelirikko koetellut ammattikalastajia

Järvikala on taas palaamassa kaupantiskeille.

Etelä-Savon järvistä hoitokalastettiin viime vuonna 163 tonnin saalis

Viime syksynä nuottausta haittasi särkien epäonnistunut parveutuminen.

Haastava talvi jääkalastajille

Puruvedellä Osuuskunta Lumimuutoksen kalastajat pääsivät viime perjantaina ensimmäistä kertaa nuottaamaan muikkua.

Kyrösjärven hoitokalastus alkoi Ikaalissa

Järvestä on tarkoitus kalastaa nuotalla vähintään 200 000 kiloa kalaa lähivuosien aikana.

Nuotta löytyi ennen vanhaan joka talon aitasta, nykyisin kylän ainoaa ajoverkkoa joudutaan vetämään pintaan yhteisvoimin

Kolttasaamelaiset oppivat kulkemaan nuottareissuilla lapsuudesta lähtien, mutta nykyään perinnettä joudutaan elvyttämään hanketoimin.

Kuin karhun käpälä koukkaisi lohia keskellä köngästä – perinteinen heittonuotta kokoaa kyläläiset joelle pienessä norjalaiskylässä

Näätämöjoen jokisuulle, Kolttakönkään rantakivikolle on aseteltu leveä heittonuottaverkko. Tätä käpäläksi kutsuttua heittoverkkoa kolttasaamelaiset ovat heittäneet Näätämönjoella jo vuosisatoja.

Ahtojää vaikeuttaa talvikalastusta Säkylän Pyhäjärvellä

Nuottakunnat pääsivät pyytämään muikkuja Säkylän Pyhäjärven jäälle vasta vajaa kuukausi sitten.

Heikko jäätalvi estää muikun talvikalastuksen – "En ole 40 vuoden kalastustouhujeni aikana tällaista talvea kokenut"

Kotimaisen muikun pyynti kärsii heikosta jäätalvesta. Ammattikalastajat eivät pääse jäälle Kuusamoa etelämpänä.

Kalastusammatti ukkoutuu kovaa kyytiä – kolmekymppinen nuotanvetäjä potkii vastaan

Ammattikalastajan keski-ikä on 53 vuotta. Miesvaltainen ammatti on perinteisesti kulkenut isältä pojalle, mutta tämä tie katkeaa monesti nykyisin. Ala ei välttämättä houkuttele, valittaa Ammattikalastajaliitto.

Pien-Saimaalta pyydettiin nuotalla tonneittain roskakalaa – järven tila paranee

Taipalsaaren Mankaselältä on pyydetty tällä viikolla nuotalla tonneittain pieniä särkiä ja lahnaa. Hoitokalastuksen tarkoituksena on parantaa Pien-Saimaan tilaa ja parantaa kalakantojen luontaista uudistumista.

Muikunpyynti Lapissa jo hyvässä vauhdissa

Muikunpyynti Lapissa on hyvässä vauhdissa ja vesien kylmetessä se vain kiihtyy. Kemijärvi on vanhastaan antoisa muikkuvesi. Viime viikolla paikallinen nuottakunta veti suositulta Kauhaselältä yli 300 kilon muikkuapajan. Myös kalastajien verkot jo välkehtivät tuota järven tarjoamaa syysherkkua.

Puruveden vuosisatoja vanha talvinuottaus ikuistetaan dokumenttifilmiksi

Puruveden ainutlaatuisesta talvinuottauksesta ja ammattikalastajien työstä on tekeillä pitkä dokumenttielokuva. Sen takana on luontofilmeistään tunnettu amerikkalainen tuotantoyhtiö ja Puruveden ammattikalastajat, joilta on juuri ilmestynyt uusi video.

Kylä elää ja turisee

Repolan kylä ennen ja nyt Dokumenttiprojektissa.

Ammattikalastajat upposivat jäihin – tuhansien eurojen välineet Saimaan pohjassa

Saimaan jää petti laivaväylän kohdalla ja 35 000 euron välineet vajosivat pohjaan. Kaksi kalastajaa joutui tilanteessa veden varaan.

Nuotanveto ei ole hätäisten hommaa – Joutsassa kalasaaliista nauttii koko kylä

Joutsan Marjotaipaleella nuotanveto kokoaa mökkiläiset ja kyläläiset yhteen lähes joka talvi. Nuotan saaminen jään alle – ja saaliineen sieltä pois – kestää useita tunteja. Kun koneet hoitavat pääosan hommista, jää ihmisille aikaa nauttia ulkoilusta ja hyvästä seurasta.

Talvinuottaus jatkuu Littoistenjärvellä

Kaarinan ja Liedon Littoistenjärvellä jatketaan talvinuottausta ainakin vielä keskiviikkona. Kalaa on noussut melko vähän.

Kalastajien nuotat valmiina Naantalissa – silakkaparvia ui jo syvänteissä

Kunnon nuottajää vaatii alkuvuoden kaltaisia pakkasia. Jos sää on suotuisa, Naantalin Rymättylässä päästään nuottaamaan jo tammikuun lopulla.

Säkylän Pyhäjärven muikkusaaliista odotetaan viime vuosia parempaa

Nuottakunnat ovat lähdössä liikkeelle Säkylän Pyhäjärvellä. Järvestä toivotaan nousevan muikkua nyt enemmän kuin viime vuosina.

Joulusilakkaa troolataan pimeällä merellä – kalastaja ei juuri kotona käy

Merellä on pimeää ja märkää joulukuussa. Saaristomeren silakkatroolarit ovat silti liikkeellä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Syksyn kalastuskausi on ollut pettymys, silakkaparvet kadoksissa ja tuuli pitänyt aluksia rannassa. Troolarin kippari Seppo Partasta harmittaa. Nyt kuitenkin toive saaliiden kohenemisesta on virinnyt.

Kalastaja toivoo talven alkavan – Olosuhteet olleet huonoimmat 40 vuoteen

Talvinuotalle ei pääse ennen jääpeitteen syntymistä. Kalavarastot on nyt myyty loppuun. Jäljellä on enää muikunmätiä.

Huru-ukot pelastavat järveä särki kerrallaan

Hoitokalastus on usein vapaaehtoisten ikämiesten varassa. Niin myös Kymijärvellä Päijät-Hämeessä, jossa joukko huru-ukoiksi itseään kutsuvia miehiä hoitaa kärsivää järveä kalastamalla särkiä.

Puruveden perinteistä talvinuottausta halutaan tehdä tutuksi – lapset mukaan jäälle

Kesälahden kalasatama osuuskunta on käynnistelemässä hanketta, jolla parannettaisiin Puruveden talvinuottauksen tunnettuutta. Tavoitteena on muun muassa tehdä yhteistyötä koulujen kanssa, jotta Kiteen seudun lapset ja nuoret pääsisivät mukaan jäälle.

Lohta halutaan siirtää myös Ounasjoen sivujoille

Keminmaassa sijaitsevasta Isohaaran patoaltaasta on nuotattu lohta kahtena edelliskesänä siten, että kalat on viety autokyydillä ylemmäs Lappiin. Ensi kesälle on suunnitteilla edelliskesiä isompi siirtourakka.

Muikkusaalis romahti Inarijärvessä

Inarijärvestä kalastettiin muikkua puolet vähemmän viime vuonna kuin toissa vuonna. Luonnonvarakeskuksen mukaan muikun kutuajan verkkopyyntikausi jäi lyhyeksi Inarijärven jäätymisen takia. Myös muikun talvinuottasaaliit pienenivät, ja troolikalastus jäi vähäiseksi.

Länsi-Suomessakin pääsee nyt muikkujäälle – saaliit vielä vähäisiä

Säkylän Pyhäjärvellä kalastava Markku Lehtinen pääsi tänä talvena ensimmäistä kertaa muikun nuottaukseen tammikuun puolivälissä. Toistaiseksi saaliit ovat jättäneet toivomisen varaa.

”Kerran tuli nuotalla yli tuhat kiloa, se oli kovain miesten hommaa” – Puruveden kalastajat muistelevat murteella uudessa kirjassa

Puruveden kalastajat ovat saaneet kirjallisen muistomerkin. Useita kirjoja aiemminkin kirjoittanut ja kustantanut Reijo Pakarinen kokosi viidentoista kalastajan muisteluksia kirjaksi. Paitsi kalastusta ja kalastajien elämää, teokseen on tallennettu Puruveden seudun puheenpartta.

Näin nuotta nappaa 80 kilon muikkusaaliin – video

Nuotanveto alkaa olla harvinainen tapa pyytää kalaa. Hyviltä apajilta voi saada nuotalla suuriakin saaliita.

Nuotanveto on katoavaa kansanperinnettä

Joutsassa, Suonteen kirkkaista vesistä nostetaan harrastajavoimin muikkua vielä perinteisellä tavalla. Nuotanveto Mankinsaaren selällä on vuosittainen tapahtuma, joka kerää ranta-asukkaat ja mökkiläiset yhteen.

Päijänteen nuottaajilla jää talvi väliin

Päijänteen talvikalastuskausi on jäämässä ennätyslyhyeksi. Jäät tulivat vasta tammikuussa eikä eteläisellä Päijänteellä nuottamiehillä ole ollut asiaa järvelle koko talvena. Verkkokalastus onnistuu vielä joten kuten.

Kalakauppiaan pelko: Viekö uusi laki järvikalat kaupan tiskistä

Kalastuslain uudistus uhkaa heikentää kotimaisen järvikalan saatavuutta kaupoissa, arvioi savonlinnalainen kalastaja. Laki voi uhata myös kalavedenomistajien oikeuksia. Lain laatijan kiitetävä pyrkimys yksinkertaisuuteen muun muassa lupakäytännöissä saa kiitosta, mutta moni uusi pykälä herättää epäilyksiä.

Ruokolahden Haapaveden rehevöitymisestä todisteita

Rehevöitymistutkimukset tehtiin viime heinä- ja elokuussa, ja tuloksien vertailu osoittaa arvojen heikentymistä.

Madekausi menetetty Pyhäjärvellä

Nuottakalastuksen kausi on tänä talvena jäämässä hyvin lyhyeksi leudon sään vuoksi.

WWF: Meksiko haluaa pelastaa maailman harvinaisimman merinisäkkään

Erittäin uhanalaisia bajanpyöriäisiä on jäljellä enää alle 200 yksilöä. Joka vuosi kymmeniä bajanpyöriäisiä kuolee ajo- ja nuottaverkkoihin, jotka aiotaan nyt vaihtaa uudenlaisiin verkkoihin pyöriäisten suojelemiseksi.

Saimaannorpat kalterien taakse

Verkkopyynnin rajoitukset ovat ajaneet Saimaan ammattikalastajat kehittämään korvaavia kalanpyydyksiä. Vaiheittaisten kokeilujen kautta on päädytty rysään, johon norpan pääsy on estetty kaltereilla. Itä-Suomen kalatalousryhmän hanketta rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus ja Euroopan kalatalousrahasto.

Pyhäjärven muikku nousee taas

Pyhäjärveä on sanottu maamme muikkurikkaimmaksi järveksi. Tänä talvena järvellä työskentelee kolme nuottakuntaa. 

Kuka on pilkkinyt laiturillani?

Pilkkiminen ja liikkuminen jäällä kuuluvat jokanaisen ja -miehen oikeuksiin. Joskus oikeudet ja velvollisuudet ovat kuin se kuuluisa veteen piirretty viiva - jokaiselta löytyy oma tulkintansa asiassa.

Lohikaloja säästävää keksintöä testataan Pieliselläkin

Uhanalaisia lohikaloja päätyy suotta trooliin muikunpyynnissä. Uutuuskeksintö ohjaa lohikalat pois laahusnuotasta, joten ammattikalastaja saa pelkästään haluamaansa muikkua. Kokeiluja on jo tehty Haukivedellä - seuraavaksi siirrytään Pieliselle.

Saako Saimaalla troolata?

Taipalsaarella pyritään estämään ammattikalastajan troolaaminen, sillä sitä pidetään liian järeänä kalastuksen muotona alueella. Katoaako kalat Saimaasta kalastamalla?

Ammattimaisesta troolauksesta raivokas kiista Saimaalla

Taipalsaarella pyritään estämään ammattikalastajan troolaaminen, sillä sitä pidetään liian järeänä kalastuksen muotona alueella. Odotettavissa on värikäs oikeuskäsittely.

Tutkijat: Pohjatroolaus riipii merenpohjan kaljuksi

Pohjatroolaus on merille yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos, sanoo tuore tutkimus.

Uudenlaisesta hoitokalastuksesta toivotaan järvien pelastajaa

Pien-Saimaalla on aloitettu uudenlainen hoitokalastusprojekti, joka perustuu pienkalojen kalastamiseen rysillä.

Muikun syöjät odottavat vesien sulamista

Normaalia heikommat jäät hankaloittavat talvikalastusta. Esimerkiksi Vesijärvellä ammatti- ja puoliammattimaiset kalastajat eivät ole juurikaan jäälle päässeet, kun jää on ohutta.

Hopeakylkisiä nousee taas nuottaamalla

Talvinuottakausi on alkanut Naantalin Rymättylässä. Kuivaisten saaren edustalla nousi viikonloppuna puolitoista tuhatta kiloa hyvälaatuista silakkaa.

Raitiovaunu Airistolla ja muuta merellistä raideliikennettä

Vedenalainen kiskoliikenne on ollut yllättävän vilkasta Turun edustalla vuosikymmenten mittaan. Satamakapteeni Kari Riutta kertoo Airistolla reissanneesta ratikasta ja satama-altaassa uineesta tavaravaunusta.

Kemijärvessä runsaasti muikkua

Kemijärven kalakanta on elpymässä ja varsinkin muikkua tulee nyt runsaasti. Kotitarvekalastajan mukaan järven vesi on kirkastunut ja kalan maku parantunut sellutehtaan lopettamisen jälkeen.

Pien-Saimaalla aloitetaan hoitokalastus

Läntisellä Pien - Saimaalla aloitetaan juhannuksen jälkeisellä viikolla elokuun loppuun asti kestävä hoitokalastus. Sunisen-, Piiluvan-, Syväveteisten-, Liesien-, Heposalon- ja Käräiselällä hoitokalastus kohdistetaan pienikokoiseen kalastoon.

Hongkong kieltää troolikalastuksen elvyttääkseen meriluontoa

Hongkongin parlamentti on hyväksynyt troolikalastuksen kieltävän lain. Kiellolla pyritään elvyttämään alueen huonossa kunnossa olevia kalakantoja ja muuta meriluontoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle