Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oslo saa jälleen uuden maamerkin – Edvard Munchin taiteelle omistettu valtava museo ja sen edustalle nouseva jättiveistos vihitään käyttöön kesällä

Uusi Munch-museo avataan kesällä oopperatalon viereen Oslon keskustaan. Brittitaiteilija Tracey Emin päihitti pohjoismaiset taiteilijatähdet veistoskilpailussa.

Abstrakteja kokeiluja, kubismia ja ekspressionismia – Birger Carlstedt seurasi eurooppalaisia taidevirtauksia, mutta Suomessa häntä ei aina ymmärretty: "Piirustuksen lysähtävää löysyyttä ja muodon surkeutta"

Helsingin Amos Rexissä on avautunut Birger Carlstedtin laaja näyttely. Carlstedt oli merkittävä suomalainen modernisti ja abstraktin taiteen pioneeri.

Onko tässä taidehistorian masentavin valokuva? Lama ja lakko jättivät radikaalin taiteilijaporukan yksin avajaisiin

Keskellä itsenäistymisen kuohuja syntynyt Marraskuun taiteilijaryhmä maalasi tummanpuhuvia tauluja perikansallisista aiheista, mutta – vastoin yleistä käsitystä – heidän teoksissaan on myös väriä ja valoa.

Vexi Salmen lahjoituskokoelmasta kootaan suurnäyttely Kajaanin taidemuseoon

Hämeenlinnan Taidemuseosta Kajaaniin matkaa suomalaisen nykytaiteen lisäksi myös saksalaista ekspressionismia, jonka natsi-Saksa nimesi rappiotaiteeksi.

Vexi Salmi "hurahti" natsien inhoamaan rappiotaiteeseen – Düsseldorfin ostosmatkoilta on kertynyt noin 60 teoksen kokoelma

Natsi-Saksassa ekspressionismi ja kaikki modernit taidesuuntaukset julistettiin rappiotaiteeksi. Nyt tuota rappiotaidetta voi itse arvioida Hämeenlinnassa.

Haluaisitko kahvisi "Huudolla" koristeltuna? – Katso eteläkorealaisen baristan taidonnäyte

Eteläkorealainen mestari maalaa espressokupin pintaan asiakkaan pyytämän taulun kuvan.

Otso Kantokorpi: Taide, valta, raha ja seksi vetovoimina

Taide, valta, raha ja seksi vetovoimina

Pitkänaamaiset naiset mullistivat taidemaailman – Modigliani etsi malliensa sielua

1900-luvun paheellinen Pariisi siivitti Amedeo Modiglianin mestariteoksiin. Sielukkailla muotokuvillaan taiteilija loi omaperäisen maalaustyylin, joka ihastuttaa vielä nykyäänkin.

Lapsuutensa Humalassa ja Krapulassa viettänyt muistelee – "Koulussa hävetti, kun piti kertoa osoite"

Hyvinkäällä sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas taiteilijatalopari Humala ja Krapula juhlii sadatta vuottaan. Nykyisin yksityiskäytössä olevat ateljeetalot ovat juhlavuoden kunniaksi kesän aikana useana päivänä avoinna yleisölle. Hyvinkään taidemuseo puolestaan esittelee viiden taiteilijataloissa eri aikoina työskennelleen taiteilijan teoksia.

Edvard Munchin varastettu litografia löytyi

Teoksen arvoksi laskettiin neljännesmiljoona dollaria. Litografia ei ollut kärsinyt vahinkoja kadoksissa ollessaan. Poliisi on myös pidättänyt kaksi miestä.

Amedeo Modigliani Ateneumiin

Ateneumin taidemuseossa nähdään ensi syksynä laaja Amedeo Modiglianin näyttely. Esillä on yli sata Modiglianin teosta. Italialainen Amedeo Modigliani (1884-1920) on maailman kalleimpia taiteilijoita; hänen maalauksestaan maksettiin hiljattain lähes 160 miljoonaa euroa.

Säveltäjä Jouni Kaipainen on kuollut

Säveltäjä Jouni Kaipainen kuoli viime yönä vaikean sairauden jälkeen. Häneltä jäi kesken sinfonia, jonka RSO oli tilannut häneltä.

Taiteen hinnalla on päivän arvo

Paul Gauguin, Amedeo Modigliani ja Pablo Picasso ovat maailman huutokauppapörssin kolme kalleinta taiteilijaa. Modiglianin Nu couche -taideteoksesta maksettiin maanantaina taidehuutokaupassa New Yorkissa 170 miljoonaa dollaria. Taidekaupan asiantuntijan Johanna Lindforsin mukaan taiteen hinnan määrittelee kysyntä.

Kuuluisasta alastonkuvasta historian toiseksi kallein huutokaupan kohde

Italialaisen Amedeo Modiglianin vuosina 1917–1918 maalaama alastonkuva myytiin huutokaupassa New Yorkissa noin 158 miljoonalla eurolla. Kovan kilpailun teoksesta voitti kiinalainen sijoittajapariskunta.

Saksa palauttaa natsien varastaman Matissen

Saksa palauttaa Matissen huippuarvokkaan työn sen laillisen omistajan jälkeläisille. Natsit varastivat noin 20 miljoonan euron arvoisen teoksen juutalaiselta taidevälittäjältä.

Olavi Uusivirta pohtii suhdettaan huipputaiteilijaan

Olavi Uusivirta uskoo, että taidemaalari Mark Rothkon teokset väreilevät.

Mark Rothkon näyttelyä on yritetty saada Suomeen

Amerikkalaisen taidemaalari Mark Rothkon (1903–1970) näyttely on jokaisen museonjohtajan salainen haave.

Didrichsenin kävijämäärä yli tuplaantui Munchin ansiosta

Edvard Munchin näyttely Elämän tanssi keräsi Didrichsenin taisemusoon kaikkien aikojen ennätysylsiön, lähes 70 000 kävijää. Pelkästään tammikuussa museossa kävi yhtä paljon kävijöitä kuin yleensä koko vuonna.

Pietarin maan alla syntyi elinvoimainen undergroundkulttuuri

Viisi vuosikymmentä Pietarin undergroundkulttuuria.

Munch-näyttelystä tuli helsinkiläismuseolle kaikkien aikojen kävijäennätys

Maailmankuulun norjalaistaiteilija Edvard Munchin kuvataidenäyttely Helsingissä on ollut menestys. Sen on nähnyt Didrichsenin taidemuseossa 58 000 kävijää, mikä on museon ennätys.

Munch-näyttelyssä Helsingissä tiukat turvajärjestelyt

Helsinkiläisen Didrichsenin taidemuseon uusimmassa näyttelyssä on poikkeuksellisen tiukat turvajärjestelyt. Esillä on 50 norjalaisen Edvard Munchin arvokasta taideteosta, jotka ovat lainassa museoista eri puolilta maailmaa.

Kateissa ollut Matisse palasi Venezuelaan

Kymmenen vuotta kateissa ollut ranskalaismestari Henri Matissen maalaus Haaremiorjatar punaisissa housuissa palautettiin maanantaina takaisin Venezuelaan.

Venezuela sai varastetun Matissen takaisin

Yli kymmenen vuotta sitten varastettu maalaus päätyi yhdysvaltalaisviranomaisten käsiin vuonna 2012.

Norjalaismuseo palauttaa natsien ryöväämän Matissen teoksen

Matissen vuonna 1937 maalaama teos Sinipukuinen nainen tulisijan edessä on ollut Oslon lähellä sijaitsevan Henie Onstad museon vetoanaula.

Taidemaalari El Greco oli aikaansa edellä – leimattiin hulluksi

Espanjan Toledossa avattiin viikonloppuna taidemaalari El Grecon juhlavuoden päänäyttely. El Grecon kuolemasta on kulunut 400 vuotta. Hän oli pitkään halveksittu, mutta nykyisin häntä arvostetaan yhtenä maalaustaiteen suurista nimistä.

Viinaa, mielenterveysongelmia ja rujoja naisia – boheemit taiteilijat esillä Riihimäellä

Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski ja Eero Nelimarkka olivat mukana uudistamassa suomalaista maalaustaidetta 1900-luvun kuohuvina vuosikymmeninä. Heistä tuli suosittuja tekijöitä, mutta myös esikuvia boheemiin taitelijaelämään tähtääville jälkipolville. Kolmikko on esillä Riihimäellä.

New Yorkissa kaupattiin kaikkien aikojen kallein taideteos

Edellistä hintaennätystä piti hallussaan Edvard Munchin Huuto.

Saksassa tehtiin jättimäinen taidetakavarikko

Takavarikoitujen taulujen joukossa on mm. Picasson, Matissen ja Chagallin töitä. Uutisviikkolehti Focusin mukaan 1 500 teoksen kokoelman arvo saattaa olla jopa miljardi euroa. Teosten arvellaan olevan peräisin mm. natsiaikana omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.

Didrichsenin taidemuseo sai Edvard Munchin näyttelyn

Helsinkiläisessa Didrichsenin taidemuseossa avautuu syksyllä 2014 Edvard Munchin taiteesta koottu näyttely. Norjalaistaiteilijan teosten saaminen Suomeen vaati monen vuoden neuvottelut.

"Catwoman" of Finnish art dies at 64

Painter Leena Luostarinen, known for her neo-expressionist images of wild cats, has died at the age of 64.

Äiti väittää polttaneensa poikansa varastamat taideaarteet

Poikaansa suojellut romanialaisäiti väittää polttaneensa kymmenien miljoonien eurojen arvoiset taideteokset. Viranomaiset eivät välttämättä usko asiaa, vaan he haluavat tutkia naisen varastosta löytämänsä tuhkakasan totuuden selvittämiseksi.

Munch saamassa viimein tunnustuksen kotikaupungissaan

Uusi suurnäyttely avataan Oslossa sunnuntaina.

Latvialaiskaupunki etsii nousua Rothkosta

Modernistisen taiteilijan synnyinkaupunki toivoo kymmenientuhansien vierailijoiden matkustavan vuosittain vaikeakulkuiseen kaupunkiin.

Kuningatar Elisabetin uusi muotokuva hämmentää: "Kuin drag queen"

Taiteilija Dan Llywelyn Hallin mukaan muotokuva on ekspressionistinen ja näyttävä.

Norjalaismuseo kiistelee natsien varastamasta Matissen maalauksesta

Sininen puku keltaisessa nojatuolissa -maalaus on ollut norjalaisen taidemuseon vetonaula. Kansainvälisen rekisterin mukaan maalaus on natsien ryöstösaalista.

Taidemaalari Jaakko Sievänen on kuollut

Sieväseen liitettyjä määreitä ovat romantikko, informalisti, ekspressionisti ja uusrealisti. Sievänen tunnetaan myös lukuisista muotokuvateoksistaan.

Taidekartano luottaa ensi kesänä paikalliseen

Veteliläinen Leena Salmela on Vetelin Taidekartanon ensi kesän kuvataidenäyttelyn kutsutaiteilija. Hänen lisäkseen näyttelyyn on kutsuttu yli 50 muuta keskipohjalaistaiteilijaa. Taideyhdistys on luopunut pyrkimyksistä saada emäntäkoulusta ympärivuotinen taidekartano.

Tonava kaunoinen

Tonavan laivamatkalla tutustutaan luontoon ja kulttuuriin.

Rothkon maalauksen suttaaja kiistää rikoksen, haluaa kertoa aatteestaan oikeudessa

Venäläismies kirjoitti nimensä Tate-gallerian miljoonamaalaukseen. Hän sanoo ajaneensa kehittämäänsä visuaalisen kulttuurin aatesuuntaa, yellowismia.

Asiantuntija: Rothkon töhritty teos voidaan pelastaa

Sunnuntaina Lontoon Tate Modern – taidemuseossa töhritty maalaus on mahdollista pelastaa. Poliisi pidätti maanantai-iltana teosta epäillyn 26-vuotiaan venäläismiehen.

Miljoonamaalausta turmeltiin Lontoon Tate-galleriassa

Näyttelyvieras vetäisi mustaa tussia Mark Rothkon maalauksen nurkkaan. Tekijäksi ilmoittautunut mies sanoo vain kasvattaneensa työn arvoa.

Ekspressionismin helmet pääsevät esille Tampereella

Suomen museoissa ei ekspressionismin teoksia liiemmin ole. Viikonloppuna Sara Hildénin taidemuseossa avautuu harvinainen näyttely, jossa on esillä esimerkiksi Franz Marcin Kolme kissaa.

Huudon salaperäinen ostaja selvinnyt

Keväällä myydyn Edvard Munchin Huudon osti amerikkalainen miljardööri Leon Black.

Suomalaisen taiteen paha poika on esillä Retretissä

Tyko Sallisen taide on laajasti esillä Retretin kesänäyttelyssä Punkaharjulla.

Nykytaidetta myytiin ennätyshintaan - Rothkosta kallein huutokaupattu nykytaideteos

Mark Rothkon teos huudettiin ennätykselliseen vajaan 87 miljoonan dollarin hintaan. Myös muiden taiteiljoiden teokset myivät hyvin New Yorkissa.

Huuto huudettiin ennätyshintaan

Edvard Munchin teos Huuto on myyty 119,9 miljoonalla dollarilla eli 91,3 miljoonalla eurolla. Se on kaikkien aikojen ennätys.

Näistä taideteoksista on maksettu eniten

Picasson maalaukset ovat olleet 2000-luvulla taidehuutokauppojen vetonauloja. Edvard Munchin Huuto kiilasi kalleimpien taideteosten listan kärkeen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle