Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

EU ohitti Yhdysvallat rokotustahdissa – monissa muissa maissa rokotustilanne edelleen surkea

Suomessa ensimmäisen rokotteen on saanut yli 66 prosenttia ja yli kolmasosa väestöstä on rokotettu kahdella annoksella. Euroopan uniossa kärkisijaa rokotekattavuudessa pitää Espanja.

Taistelut jatkuvat keskeisistä kaupungeista Afganistanissa – Taliban-liike kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin

Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Taliban-liikettä siviilien surmista ja sotarikoksista Spin Boldakin kaupungissa.

Talibanin raketti-isku vaurioitti lentokenttää Afganistanin Kandaharissa - ääriliike iskee nyt voimalla kaupunkeihin

Taistelut Afganistanissa ovat yltyneet toukokuun alun jälkeen, jolloin ulkomaiset joukot aloittivat vetäytymisen maasta.

Taliban-taistelijan tunnistaa pitkästä parrasta ja merkkilenkkareista – afganistanilaiset kertovat Ylelle pelkäävänsä äärijärjestön paluuta

Afganistan näyttää olevan vääjäämättä siirtymässä yhä väkivaltaisempaan vaiheeseen. Ani harva tunnustautuu vapaaehtoisesti islamistisen Talibanin kannattajaksi, mutta liikkeen asema on nopeasti vahvistumassa.

Yhdysvallat lennätti Afganistanissa käyttämiään tulkkeja turvaan

Evakuoitavien määrä voi nousta kymmeniintuhansiin. Ulkomaisille joukoille työskennelleet afganistanilaiset pelkäävät Talebanin kostoa. Rahaa hankkeeseen on toistaiseksi varattu miljardi dollaria.

Kiina otti Taliban-liikkeen lämpimästi vastaan, kun USA:n joukot poistuivat Afganistanista – Kiinalle oma uiguuriväestö on Talibania suurempi uhka

Kiina näyttää valmistautuvan siihen, että Taliban palaa valtaan rajanaapurissa. Ideologisesti äärimmäisen erilaiset Kiina ja Taliban odottavat hyötyvänsä toisistaan.

Geneven pakolaissopimuksen solmimisesta 70 vuotta: Katso kuvat ja luvut maailman pakolaistilanteesta

Sopimuksen pakolaisten oikeudellisesta asemasta pitäisi turvata pakenemaan joutuneiden oikeuksia. Sopimuksessa on listattu muun muassa pakolaisten oikeudet apuun, asumiseen ja koulutukseen. Tänä päivänä maailmassa on yli 82 miljoonaa pakolaista.

Kiina: Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin jälleenrakentamisessa

Talibanin edustajat ovat vierailulla Kiinassa. Kiina hakee talibaneista liittolaisia uiguuriseparatistien torjumisessa. Äärijärjestön tiedottajan mukaan Taliban ei salli Afganistanin maaperän käyttämistä Kiinaa vastaan.

Yle vieraili pakolaisleirillä Pakistanissa: Nuoret unelmoivat rauhasta, vaikka Talibanin valloitukset syventävät Afganistanin sotaa

Kolme miljoonaa afganistanilaista pakolaista odottaa rajan takana Pakistanissa, että tilanne kotimaassa parantuisi. Rauhanneuvottelut ovat kuitenkin jumissa, ja ääri-islamistisen Taliban-liikkeen sotamenestys voi johtaa uuteen pakolaistulvaan.

Taliban valtaa taas alaa Afganistanissa, naiset kertovat hirveistä kokemuksistaan: "Minua on uhkailtu, että Taliban tulee ja tappaa minut"

Talibanin valta Afganistanissa on lisääntynyt kansainvälisten joukkojen lähdön myötä. STT haastatteli afgaaninaisia, jotka kertovat, että pelottavat ajat ovat tulossa takaisin.

Presidentti Erdoğan: Turkilla ei ole isoja uskonnollisia erimielisyyksiä Taliban-liikkeen kanssa – hyvät edellytykset neuvotteluille

Turkki haluaa jatkossakin vastata Kabulin lentokentän toiminnasta, kun kansainväliset joukot vetäytyvät Afganistanista. Taliban -ääriliike on aiemmin vastustanut ehdotusta.

Afganistanin johtoa yritettiin ampua raketeilla kesken uskonnollisen juhlan – presidentti jatkoi rukouksia hätkähtämättä

Afganistanissa juhlitaan islamilaista Id al-Adha -juhlaa poikkeuksellisen epävakaissa oloissa.

Taliban väittää vallanneensa merkittävän rajanylityspaikan Pakistanin rajalla

Taliban on viime viikkoina vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta, kun Yhdysvaltain joukot ovat poistuneet maasta.

Yhdysvallat evakuoi Afganistanista paikallisia tulkkeja, jotka voivat joutua hengenvaaraan – kysyimme, aikooko Suomikin auttaa

Kansainväliset joukot ovat poistumassa Afganistanista. Yhdysvallat lupasi evakuoida maan joukkoja avustaneita paikallisia tulkkeja operaation päättyessä. Myös Suomessa selvitetään, voitaisiinko Suomen valtiota palvelleita afganistanilaisia auttaa.

Afganistanin turvallisuus mietityttää EU-maiden ulkoministereitä – Haavisto nosti esiin Migrin tuoreen päätöksen

Ulkoministerit puhuivat Brysselissä pidetyssä kokouksessa myös Valko-Venäjästä. Liettua kiitti Suomea avusta rajavartioinnissa.

Äärijärjestö Taliban on vallannut tärkeän rajanylityspaikan Afganistanin ja Iranin välillä

Taliban väittää hallitsevansa 85:tä prosenttia Afganistanista. Tätä ei ole riippumattomasti vahvistettu. Taliban on viime viikkoina vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta samaan aikaan kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot jatkavat vetäytymistään.

Biden: Afganistanin operaatio päättyy elokuun lopussa ja afgaanitulkit evakuoidaan

Yhdysvallat päättää sotilasoperaationsa Afganistanissa elokuun lopussa. Presidentti Joe Bidenin mukaan hän ei aio lähettää enää uutta sukupolvea sotimaan Afganistaniin. Samalla Biden lupasi afgaanitulkeille pääsyn Yhdysvaltoihin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Afganistanista voi tulla iso pakolaisjoukko Eurooppaan, kun Taliban valtaa alaa

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Ylen Ykkösaamussa myös Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla kytevää siirtolaistilannetta.

Afgaanikomentaja: Yhdysvaltalaisjoukot jättivät Bagramin lentotukikohdan yön pimeydessä ja ilman ennakkoilmoitusta

Lentotukikohdan uusi komentaja sanoo kuulleensa joukkojen lähdöstä vasta kaksi tuntia siitä, kun se oli jo tapahtunut. Tukikohdan sähköt katkaistiin, ja ryöstelijät pääsivät iskemään. Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista on yli 90-prosenttisesti valmis, Pentagon sanoo.

Taliban on vallannut Afganistanissa nopeasti jo kymmeniä alueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen

Taliban-kapinalliset ovat saaneet hallintaansa YK:n mukaan jo yli 50 aluetta sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen Afganistanista toukokuussa. Vaikutusvaltainen amerikkalaiskenraali on huolissaan alueiden menettämisestä Talibanille.

Afganistanin siviilit tarttuvat aseisiin, kun Taliban jatkaa veritekojaan: "En tarvitse hallitukselta rahaa, minä puolustan isänmaatani"

Taliban valloittaa koko ajan lisää alueita eri puolilla Afganistania. Kansa alkaa varautua pahimpaan, kun länsijoukot ovat poistumassa maasta. Nyt siviilit alkavat itse puolustaa omia maitaan.

Kansainväliset joukot lähtevät Afganistanista, mutta yksi maa haluaa jäädä – Turkki on valmis lähettämään lisää joukkoja, kunhan hinnasta sovitaan

Afganistanin hallituksen pelätään romahtavan ulkomaalaisten joukkojen lähtiessä. Turkki sanoo olevansa valmis suojelemaan Kabulin lentokenttää, mutta Taliban-liike on jo vaatinut myös turkkilaisjoukkoja poistumaan.

Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?

Viimeisetkin Afganistanissa palvelleet suomalaissotilaat palasivat tiistaina takaisin Suomeen. Operaatio toteutti Suomen turvallisuuspoliittiset päämäärät, mutta pysyvää muutosta Afganistaniin se ei tuonut.

Suomalaissotilaat jättivät Talibanin, terroristien ja sorrettujen tyttöjen maan – katso kuvatarina Afganistanin 20 vuodesta

Suomalaiset joukot turvasivat rauhaa ja jälleenrakensivat epävakaata Afganistania lähes 20 vuoden ajan. Viimeiset sotilaat ovat nyt palanneet kotiin, koska Yhdysvallat vetäytyi ennätyspitkästä sodasta.

Video huikeista vuoristomaisemista näyttää, miten Pakistan yrittää torjua Osama bin Ladenin kaltaisia terroristeja ja huumeita

Pakistan on rakentanut yli 2 600 kilometriä suoja-aitaa Afghanistanin vastaiselle rajalle. Aita ei ole vielä täysin valmis, mutta toimittaja Maija Liuhto selvitti raja-seudulla, miten aita on vaikuttanut terroristien toimintaan ja ihmisten elämään.

Keskiviikko 26.5.2021 (tv)

Afganistan. Lapin tiet. Ennakkoäänestys. Sää.

Bosnialainen Zlatan menetti jalkansa aikoinaan sodassa – nyt hän auttaa pakolaisia: "Tämä on yksinkertaista, hädänalaisia pitää aina auttaa"

Bosnia-Hertsegovinassa sodassa vammautunut vapaaehtoinen auttaa EU:n alueelle pyrkiviä ihmisiä, joista monet asustavat alkeellisissa oloissa Kroatian vastaisen rajan tuntumassa.

Viimeistenkin suomalaissotilaiden kotiutus Afganistanista on käynnissä: osa sotilaista palaa jo tänään, loputkin kesäkuun alkupuolella

Suomalaissotilas Mazar-i-Sharifista: mieliala on hyvä, tukikohdassa kiireinen tunnelma pakkaamisen vuoksi. Kaksikymmentä vuotta kestänyt Afganistanin kriisinhallintaoperaatio päättyy Suomen osalta ennen juhannusta. Suomi aikoo lisätä sotilaita kriisinhallinnassa Afrikassa.

"Kaikkia hakattiin vuoron perään" – Yle tapasi EU:hun pyrkijöitä, osaa pahoinpidellään ja nöyryytetään hämärissä oloissa Kroatian rajalla

Osalta viedään kengät ja rahat, osa joutuu rajalla julman väkivallan kohteeksi. EU-maan poliisi rikkoo järjestelmällisesti kansainvälistä oikeutta ja unionin sääntöjä, sanoo alueella toimiva avustusjärjestö.

Naisten asema Afganistanissa herättää huolta kansainvälisten joukkojen lähtiessä

Viimeisten 20 vuoden aikana on tapahtunut edistystä, mutta naisten oikeuksien kehitys riippuu paljolti turvallisuustilanteesta.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tuhoisa pommi-isku tyttöjen kouluun: ainakin 50 kuollut

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan valtaosa iskun uhreista on Kabulissa sijaitsevan koulun naispuolisia opiskelijoita. Mikään taho ei vielä ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Nato-maat alkavat vetää sotilaitaan Afganistanista – Tilastot kertovat 20 vuotta kestäneen sodan inhimillisen hinnan

Eniten pitkässä sodassa on kärsinyt Afganistanin siviiliväestö. Yli kaksi tuhatta amerikkalaisotilasta on kaatunut sodassa, joka on maksanut Yhdysvalloille tuhat miljardia dollaria.

Nato aloitti joukkojensa vetämisen Afganistanista –  "Kaikkiin Talebanin hyökkäyksiin vetäytymisen aikana vastataan voimakkaasti"

Nato päätti vetäytymisestä huhtikuun puolivälissä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli päättänyt tuoda amerikkalaisjoukot pois Afganistanista syyskuuhun mennessä.

Biden ilmoitti vetävänsä USA:n joukot Afganistanista: "On aika lopettaa Amerikan pisin sota" – katso puheen tallenne

Myös Yhdysvaltain Nato-liittolaiset aloittavat vetäytymisen Afganistanista toukokuun alussa.

Yhdysvallat kitki terrorismia Afganistanissa 20 vuotta – jälkeen jää Talibanin valta ja mahdollinen kaaos

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Olli Ruohomäki sanoo, että Yhdysvallat hävisi sodan jo ajat sitten.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle: suomalaissotilaat poistuvat Afganistanista syksyyn mennessä

Yhdysvallat vetänee joukkonsa Afganistanista 11. syyskuuta mennessä, 20 vuotta New Yorkiin tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Ääriliike Taliban ei suostu keskusteluihin Afganistanin tulevaisuudesta ennen kuin vieraat joukot on vedetty maasta

Yhdysvaltojen suunnitelma vetää joukkonsa Afganistanista näyttää venyvän Trumpin ilmoittamasta aikataulusta.

Lähteet: Yhdysvallat vetäytyy kokonaan Afganistanista vasta 11. syyskuuta mennessä

Syksyllä tulee kuluneeksi 20 vuotta WTC-iskuista, joiden jälkeen Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin.

Yhdysvallat poistaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen virkailijoilta pakotteet, jotka Trumpin hallinto asetti

Pakotteiden syynä oli ICC:n aloittama tutkinta Yhdysvaltojen asevoimien Afganistanin sodassa mahdollisesti tekemistä rikoksista.

Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista lähenee – amerikkalaisille uhkaa käydä kuten venäläisille ja briteille ennen heitä

Presidentti Joe Biden on vaikeiden valintojen edessä. Trumpin tekemä sopimus edellyttää joukkojen vetämistä Afganistanista vappuun mennessä.

Kolmen henkilön epäillään järjestäneen yli kymmenen afganistanilaisen laittoman maahantulon Suomen kautta Saksaan

Tutkinta käynnistyi viime vuonna, kun Länsi-Suomen merivartioston kohdattua Turussa turvapaikanhakijan, joka oli kuljetettu Suomeen.

Video: Kabulin koululaitos kielsi yli 12-vuotiaita tyttöjä laulamasta – Päätöstä vastustetaan somessa laulamalla

Laulukielto on herättänyt närkästystä ja Afganistanin opetusministeriö on alkanut selvittää asiaa.

Eduskuntapuolueet haluavat lisää suomalaisia kriisinhallintajoukkoja Afrikkaan – Haavisto: Sahelin ja Malin tilanteita ei ratkaista pelkillä sotilailla

Suomen osallistuminen kriisinhallintaan on vähentynyt, ja tämä suunta on eduskunnan mielestä käännettävä.

Taliban räjäytti maailmankuulut Buddha-patsaat vuonna 2001 – nyt tuhotun aarteen paikalla loistaa 3D-Buddha-mallinnus

Bamiyanin maakunnan vuonna 1999 vallanneet talibanit katsoivat, että muinaiset patsaat olivat islamin vastaisia.

Stoltenberg: Natossa ei tehty päätöstä Afganistanin operaation tulevaisuudesta

Sen sijaan koulutusoperaatio Irakissa laajenee huomattavasti.

Afganistanissa autopommiräjähdys, ainakin 8 kuollut ja 15 haavoittunut

Viranomaisten mukaan kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on lapsia, naisia ja vanhuksia.

Afganistanilainen juontaja ja naisten oikeuksien puolustaja ammuttiin matkalla töihin – Isis väittää olevansa teon takana

Afganistanissa on Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan kuollut tänä vuonna jo ainakin viisi media-alan työntekijää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle