Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

vauva makaa sairaalan pinnasängyssä

Afganistanissa perheet joutuvat valitsemaan ruoan ja lämmityksen välillä

Afganistanissa elinolot ovat huonontuneet ja köyhät perheet yrittävät selviytyä ankarasta talvesta. Jopa 20 miljoonaa afganistanilaista kärsii akuutista ruokapulasta.

Kolme naista seisoo hazaroiden oikeuksia vaativien julisteiden kanssa Roomassa.

Yksityiseen oppilaitokseen tehty isku surmasi teinejä Kabulissa – monet uhreista kuuluvat hazara-vähemmistöön

Reilut kaksi vuotta vallassa ollut Taliban-hallinto on luvannut rauhoittaa maata, mutta väkivaltaisuudet Kabulissa ovat viime aikoina lisääntyneet.

Afganistanilaisia pakolaisia Iranilaisella pakolaisleirillä.

Amnestyn raportti: Iranin ja Turkin viranomaiset ampuvat ja käännyttävät rajalta turvaa hakevia afganistanilaisia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin julkaiseman raportin mukaan Iranin viranomaiset ovat tappaneet ainakin 11 rajan ylitystä yrittänyttä afganistanilaista. Surmattujen määrän epäillään todellisuudessa olevan merkittävästi suurempi.

Suomalaiset sotilaat avustavat evakuoinneissa Afganistanissa 24.8.2021.

Afganistan-selvitys: Suomen puolustushallinto pääsi lähentymään Naton ja länsimaiden kanssa, vaikka Afganistania ei onnistuttu vakauttamaan

Suomalaissotilaiden läsnäolon arvioidaan tehostaneen merkittävästi Kabulin evakuointia vuosi sitten. Afganistanin operaatioissa vuosina 2002–2021 kuoli kaksi suomalaista sotilasta ja 15 haavoittui. 

Mies kuljettaa moottoripyörän selässä siniseen burkaan pukeutunutta naista ja pientä lasta.

Kokeile, miltä tuntuisi elää Talibanin johtamassa Afganistanissa 20-vuotiaan naisen elämää

Vain vuosi valtaannousun jälkeen Taliban-hallinto on pyyhkinyt pois naisten asemassa tapahtuneet edistysaskeleet.

Erilaisia kahvipaketteja marketin hyllyllä.

Tiistai 16.8.2022 (tv)

Ruuan hinta. Kouluruoka. Afganistan. Sääennuste.

Afganistanilaiset pyrkivät lentoasemalle Kabulissa.

BBC:n haastattelema afganistanilainen: “Toivon, etten olisi koskaan työskennellyt brittihallinnolle”

Kun Taliban kaappasi vallan vuosi sitten, länsimaille työskennelleet afganistanilaiset joutuivat vaaraan. Nyt Afganistaniin jääneet kertovat BBC:lle, että he kokevat tulleensa länsimaiden pettämiksi.

Ihminen pyöräilee seinämaalauksen ohi, jossa nainen huutaa kädet ilmassa etualalla ja taka-alalla joukko naisia pitää banderollia jossa on tekstiä ja Amnesty internationalin logo.

Taliban ajoi naiset burkan alle ja pakotti nuoret luopumaan “moraalittomasta” Tiktokista – katso, miten Afganistan muuttui vuodessa

Talibanit palasivat valtaan Afganistanissa 15. elokuuta 2021. Vuodessa uusi hallinto onnistui kääntämään kelloa taaksepäin muun muassa viemällä naisilta oikeudet.

Zahra on 32-vuotias yksinhuoltajaäiti Afganistanin Kabulissa.

Yle vieraili Afganistanissa, jonka Taliban valtasi vuosi sitten – nyt kaksi naista kertoo, miten elämä on muuttunut

Ääri-islamilaisen Talibanin valtaannousu Afganistanissa herätti pelkoja siitä, mitä maassa tapahtuu naisten oikeuksille. Olosuhteet ovat kahtiajakautuneet.

Kaksi mustiin vaatteisiin pukeutunutta henkilöä ajaa kypärä päässä polkupyörällä mustalla asvaltilla. Taustalla peltoa ja taivas, jolla poutapilviä.

Lauantai 13.8.2022

Suomalaisten suhde Venäjään. Hyökkäys Salman Rushdieta vastaan. Räjähdys Vantaalla. Naisten protesti Afganistanissa. Euroopn kuivuus. Suomen sää.

Turbaanipäinen mies, jonka kasvojen alaosaa peittää shaali.

Helmandin maakunnasta löytyy selitys sille, miksi Taliban pääsi takaisin valtaan Afganistanissa vuosi sitten – "Sota tuhosi elämämme"

Sodan päättyminen oli helpotus Afganistanin väkivaltaisimman seudun asukkaille. Paikalliset kertovat Ylelle, mikä sai heidät tukemaan Talibania.

Mustatukkainen nainen seisoo koivun vieressä järven rannalla.

"Naisten arki on hidasta sielun teloitusta" – vuosi sitten naiset lukittiin koteihinsa Afganistanissa, mutta he eivät vaienneet

Viime elokuussa Taliban kaappasi vallan Afganistanissa ja se, mitä pelättiin, tapahtui. Taliban osoittautunut yhtä julmaksi kuin mitä se oli ollessaan viimeksi vallassa 20 vuotta sitten.

Sweeta Akbar.

Kutsu Tampereelle pelasti Sweeta Akbarin Talibanilta – nyt hän auttaa suomalaisopiskelijan kanssa muita koulutettuja afgaaninaisia turvaan

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei ole suoraa rahoitusta, jolla voitaisiin auttaa vaarassa olevia tutkijoita. Ukrainaan sellainen järjestyi, mutta afganistanilaisten kohdalla rahoituksesta ei ole keskusteltu.

Savupatsas oletetulla Al-Quaida-johtajan surmapaikalla Kabulissa

Analyysi: Al-Qaida-johtajan surmaaminen vaikeuttaa neuvotteluita Afganistanin keskuspankin jäädytettyjen varojen vapauttamisesta

Toistaiseksi on epäselvää, mistä käsin Yhdysvallat toteutti iskun. Mikäli käy ilmi, että Pakistan on antanut sille tukea, Talibanin suhteet myös naapurimaahansa tulevat kärsimään, kirjoittaa Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto.

En vitskäggig man i vit kaftan tittar in mot kameran och gestikulerar med ena handen. En mikrofon är fäst vid hans kläder.

Yhdysvallat saattoi tappaa al-Qaida-johtajan räjähtämättömällä ohjuksella, jossa on veitsen kaltaiset terät

Yhdysvallat on käyttänyt salaperäistä Hellfire R9X -ohjusta muutamia kertoja viime vuosina.

Kerrostalossa on iso reikä. Etualalla heiluu sini keltainen Ukrainan lippu.

Tiistai 2.8.2022

Suomalaisten huolet. Lumo Energian asiakkaat. Al-Qaidan johtaja. Sää.

Näin Al-Qaida-johtajan surmannut isku toteutettiin

Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin – tiedustelu paikansi terroristijohtajan Kabuliin jo alkuvuodesta

Valkoisen talon mukaan iskussa ei tullut siviiliuhreja. Al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtajaksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi Osama bin Ladenin vuonna 2011.

Naisia Burkhassa Kabulissa.

Naisilla ja tytöillä ei ole käytännössä mitään oikeuksia, ihmisiä tuomitaan kuolemaan ilman oikeudenkäyntiä – YK:n tuore raportti maalaa synkän kuvan Afganistanin ihmisoikeustilanteesta

Talibanin sorron kohteiksi ovat joutuneet erityisesti entisen länsimielisen hallinnon edustajat, ihmisoikeuksien puolustajat ja toimittajat.

Mark Carleton-Smith.

BBC: Britannian armeijan erikoisyksikkö saattoi syyllistyä Afganistanin-komennuksellaan jopa kymmeniin laittomiin tappoihin

BBC:n selvityksen mukaan Britannian armeijan erikoisjoukot tappoivat aseettomia henkilöitä Afganistanissa vuosina 2010–2012. Selvityksen mukaan joukot jopa kilpailivat keskenään tappojen määrästä.

mAANJÄRISTYKSEN UHREJA AFGANISTANISSA.

Maanjäristyksen runtelemassa Afganistanissa uhrien kohtalo on lohduton: Köyhä syrjäseutu on avun tarpeessa ilman luonnonmullistuksiakin

Terveysviranomaiset pelkäävät koleran ja muiden sairauksien leviävän järistysalueella. Noin 10 000 rakennusta on vaurioitunut.

Kolme iloista naista katsoo hymyillen kameraan juhannusseppeleet päässä Helsingin Lonnan saarella juhannusaattona.

Perjantai 24.6.2022 (radio)

Ukraina. USA:n aseapu. Afganistan. Juhannus. Sääennuste.

Mies seisoo maanjäristyksessä romahtaneen talon raunioissa.

Afganistanin hallinto vetoaa kansainväliseen apuun – syrjäseudulla sattunut maanjäristys laittaa koetukselle avustajien voimavarat

YK, EU ja naapurimaat ovat vastanneet avunpyyntöön. Videolla maanjäristyksen uhrit kertovat tuhon hetkestä varhain keskiviikkona.

Juhannus 2022 on koko maassa lämmin ja aurinkoinen.

Keskiviikko 22.6.2022 (radio)

Fennovoiman irtisanomiset. Vieraskieliset vaaleissa. Maanjäristys Afganistanissa. Valvonta juhannusliikenteessä. Juhannussää.

Maanjäristys iski Kaakkois-Afganistaniin

Tuhoisa maanjäristys tappoi ainakin tuhat ihmistä Afganistanissa – tuntui kolmen valtion alueella, uhreja voi paljastua lisää

Yhteistyövaikeudet Taliban-hallinnon kanssa saattavat johtaa kansainvälisten avustustöiden vaikeutumiseen katastrofialueella.

Tuhoja Kabulissa.

Afganistanissa sikhien temppelissä hyökkäys — useita kuoli

Erilaiset vähemmistöihin kohdistuvat terrori-iskut ovat lisääntyneet viime aikoina Afganistanissa.

Iranin karkottamia afganistanilaispakolaisia palaamassa Afganistanin puolelle.

Uutinen yli tuhannen afgaanipakolaisen siirrosta Suomeen aiheutti viestitulvan – Iranin-suurlähettiläs joutunut oikomaan tietoja

Suomi ei ole tehnyt uusia päätöksiä pakolaisista. Noin 1 100 afgaanipakolaisesta osa on kiintiöpakolaisia ja loput odottavat Iranissa päätöstä perheenyhdistämisestä.

Naisia Burkhassa Kabulissa.

Afganistanin naisankkurit eivät suostu peittämään kasvojaan tv-lähetyksissä – esiintyjät uhmasivat Taliban-hallinnon uutta kieltoa

Tv-ankkurit esiintyivät tänään ilman huntua muutamilla isoilla tv-kanavilla uudesta määräyksestä huolimatta. Yhä uusiin ohjeisiin alistuminen tietää naisten mukaan lisää rajoituksia ja jopa töiden loppumista.

Sotilaita polviasennossa odottaa laskeutuvia kuljetushelikoptereita, taustalla vuoria, pöly nousee kopterien laskeutuessa.

Nato kärsi identiteettikriisistä, mutta pystyi muuttumaan – historiaa on takana jo yli 70 vuotta

Yhä useampi maa on halunnut liittyä Natoon, vaikka sen lähihistoriaan mahtuu myös vaikeita vaiheita. Nato menetti alkuperäisen vastustajansa Neuvostoliiton jo 30 vuotta sitten, mutta Putinin vuoksi tehtävä on taas kirkas.

Tulipalo Rautpohjan paperikontehtaalla Jyväskylässä. Kuva on otettu Vesangantieltä, jolle näkyi kauempana palavan tehtaan savunmuodostusta.

Lauantai 7.5.2022 (radio)

Jyväskylän tulipalo. Suomen Nato-päätös. Tulkkipula. Afganistanin naiset. Äitienpäivä. Sää.

Burkhaan pukeutunut nainen katsoo näyteikkunaa.

Talibanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa

Naisten pitää käyttää kasvot ja ja vartalon peittävää asua julkisilla paikoilla.

Id-juhlan valmistelua.

Maryam, 19, pitää muslimien Id al-Fitr -juhlasta enemmän kuin vapusta – moni Suomen muslimi aloittaa nyt kolmen päivän juhlinnan

Muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhla Id al-Fitr alkaa tänä vuonna monessa paikassa heti vapun jälkeen. Monessa suomalaisessa muslimiperheessä vappu on mennyt täysin Id-juhlan valmisteluissa.

Afganistanilainen nuori käyttää TikTok sovellusta.

Taliban kieltää TikTokin ja suositun PUBG-nettipelin – "Se estää nuorten harhaan johtamisen"

TikTok ja PUBG ovat olleet tärkeitä monille nuorille afganistanilaisille sen jälkeen kun taliban nousi valtaan elokuussa ja kielsi monia muita viihdemuotoja.

Huumeriippuvaisia hoidetaan rukoilemalla vankilassa Kandaharissa, Afganistanissa.

Yle vieraili Talibanin vankilassa Kandaharissa, missä liike väittää hoitavansa huumeriippuvaisia rukouksien voimalla

Taliban kielsi huumeet oopiumviljelyn kärkimaassa Afganistanissa viime viikolla. Vielä tammikuussa unikkopeltoja ja oopiumbasaareja katsottiin läpi sormien.

Yusuf Mohammed Mubarak ja Tawab Qaderzade kertovat, millaista arkipäivän rasismi on nyky-Suomessa. Yusuf Mohammed Mubarak on kuvassa vasemmalla ja katsoo kohti kameraa, Tawab Qaderzade on kuvassa oikealla ja näyttää mietteliäältä katsoessaan jotain sivusuunnassa näkyvää.

Kolmevuotiaana Suomeen saapunut Tawab Qaderzada ei koe vieläkään olevansa suomalainen: "On sesonkijuttu, olenko terroristi vai raiskari"

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta niittänyt mainetta myös EU:n rasistisimpana maana. Kaksi Suomessa vuosikymmeniä asunutta miestä kertoo, millaista tämän päivän rasismi on.

Koululaisia luokkahuoneessa.

Tyttökoulut avattiin hetkeksi ja pantiin heti kiinni Afganistanissa – "Oppilaat itkevät eivätkä halua lähteä luokasta"

Toisen asteen oppilaitosten avaaminen tytöille on ollut länsimaiden ehtona ulkomaisen avun toimituksille. Taliban ei ole kertonut syytä koulujen sulkemiselle.

14-vuotias Madina opiskelee afganistanilaisessa yksityiskoulussa ja aikoo insinööriksi.

Yle vieraili Afganistanissa yksityisessä tyttöjen koulussa – opettaja: "Emme pelkää Talibania"

Afganistanissa tyttöjen yksityiset koulut ovat yhä auki, mutta kaikilla ei ole varaa niihin. Monien tyttöjen vanhemmat myös kieltävät koulunkäynnin. Taliban on luvannut avata kaikki julkiset koulut maaliskuussa.

Ali Modareszadeh taluttaa pyöräänsä lumisella parkkipaikalla Oulussa.

Ali Modareszadeh eli 40 vuotta sodan keskellä, Suomesta hän sai uuden elämän perheelleen – samaa hän toivoo ukrainalaisillekin

Oman kokemuksensa pohjalta Modareszadeh sanoo, että nyt Ukrainasta tulevien pitää saada heti näkymä elämälleen. Vaikka ukrainalaiset saavat välittömästi oleskeluluvan, heitä ei kotouteta.

Yasin Omer.

Maanantai 14.3.2022 (tv)

Kriisitilanteet. Turvapaikanhakijat. Paralympialaiset. Sääennuste.

Yasin Omer.

Vuosia turvapaikkapäätöstä Suomessa odottanut Yasin Omer: "Kukaan ei ole toivottanut minua tervetulleeksi"

Ukrainasta paenneilla on mahdollisuus saada nopeasti oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella. Se on hämmentänyt osaa Suomeen aiemmin tulleista turvapaikanhakijoista.

Unicefin tavoittavuus somessa -grafiikka. Tavoittavuus on noussut alkuvuoteen verrattuna.

Jos lahjoitat rahaa Ukrainaan, kannattaa kertoa siitä Facebookissa – suomalaiset järjestöt keräsivät hetkessä miljoonia euroja somen ansiosta

Moni järjestö keräsi Ukrainan kriisiapuun Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä enemmän rahaa kuin Afganistan-rahastoihin koko kriisin aikana yhteensä.

iivo niskanen, hiihto

Perjantai 11.2.2022 (radio)

Iivo Niskanen hiihti kultaa. Ravintolarajoitukset kevenevät. Suomi evakuoi ihmisiä Afganistanista. Miehet ja naiset harrastavat eri urheilulajeja. Lauantain sää.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu Pittsburghissa Pennsylvanian osavaltiossa.

USA:n presidentti Joe Biden määrää Afganistanin jäädytetyt miljardit humanitaariseen apuun ja syyskuun terrori-iskujen uhreille

Yhdysvalloissa on Afganistanin varoja seitsemän miljardin dollarin edestä. Äärijärjestö Taliban on vaatinut varojen vapauttamista Afganistanin humanitaarisen tilanteen lievittämiseksi.

Sotilaat ohjasivat evakuoitavia Kabulin lentokentällä tiistaina.

Finland evacuates about 50 more people from Afghanistan

The evacuees include former employees of the Finnish Embassy in Kabul as well as citizens or permanent residents of Finland.

Sotilaat ohjasivat evakuoitavia Kabulin lentokentällä tiistaina.

Suomi jatkaa evakuointeja Afganistanista: Noin 50 ihmistä lisää viety pois maasta

Evakuoitujen joukossa on sekä Suomen Kabulin-lähetystön entisiä työntekijöitä että suomalaisia ta pysyvästi Suomessa asuvia ihmisiä.

Vartija viljasäkkien luona Afganistanissa.

Uutuuskirja Afganistanista: Sotaa ei voi voittaa, jos ei tunne vihollista – Yhdysvallat jahtasi Osama bin Ladenin haamua kaksi vuosikymmentä

Yhdysvallat kävi Afganistanissa monin tavoin kaoottista sotaa, jolta puuttui alun jälkeen selvä tavoite, analysoi palkittu amerikkalaistoimittaja Craig Whitlock uudessa kirjassaan.

Maija Liuhto haastattelee Talibanin ulkoministeriön tiedottajaa naisten oikeuksista Kabulissa, Afganistanissa tammikuussa 2022.

Yle tapasi Kabulissa Talibanin tiedottajan – hipsterilasit sujahtivat taskuun ennen haastattelua

Afganistanin Taliban-hallinto on neuvotellut kansainvälisen yhteisön kanssa Norjassa. Ulkoministeriön tiedottaja Abdul Qahar Balkhi korosti Kabulissa pakotteiden satuttavan vain tavallista kansaa.

Migrin ulko-ovi teksteineen, oven läpi häämöttää pari asiakasta käytävällä.

Ennätysmäärä haki Suomesta oleskelulupaa työn perusteella – turvapaikanhakijoita viime vuonna poikkeuksellisen vähän

Työ oli viime vuonna yleisin peruste ensimmäisen oleskeluluvan saamiseksi Suomeen. Maahanmuuttovirasto lupaa käsitellä työ- ja opiskeluperusteiset luvat ensi vuoteen mennessä enintään kuukaudessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle