Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leikkiviä lasta esittäviä patsaita Parikkalan patsaspuistossa

From the weird to the wonderful: Nine free things to do in Finland this summer

Read our handy guide to Finland's hidden gems and forgotten treasures, far off the well-trodden tourist track.

Mielenosoitus ateriapalvelujen kilpailuttamista vastaan Lahdessa

Työntekijät vastustavat ateriapalveluiden kilpailutusta Lahdessa – katso video, kuinka kattilat soivat mielenosoituksessa

Työntekijäliitot JHL ja Jyty pitävät kilpailutusta ja siihen liittyviä myyntiaikeita vastuuttomina.

Tony Feri ja Inkeri Alatalo

Joko aloitit glögikauden – mitä jos tekisitkin sen itse Puoli seiskan ohjeella? Nappaa tästä resepti

Itse tehty glögi valmistuu nopeasti ja yksinkertaisista raaka-aineista.

Sokeripaloja, etikkaa ja tiskiriepu hellan päällä.

Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

Mansikka.

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta

Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Keljonlahden voimala savupiippu.

Jyväskylän kaukolämpöhäiriö hallinnassa – Keljonlahden kattilavaurio arvioidaan ensi viikolla

Keljonlahden voimala ajettiin yöllä alas Jyväskylässä kattilaan illalla tulleen yllättävän vaurion takia. Kaukolämmön ja lämpimän veden häiriöt on saatu tasattua korvaavalla tuotannolla.

Ravintolan keittiössä pakataan lounasruokaa noutoannoksiin.

Hävikkiruoka on muutakin kuin kattilan pohjalle jääneet rippeet – Ravintolat myyvät yli jäänyttä ruokaa noutoannoksina

Hävikkiruokaa syntyy suomalaisten talouksissa kymmeniä kiloja per nenä. Koko tuotantoketjun läpikäynyt ruoka tuhlaa rahan lisäksi myös luonnonvaroja.

Joonas Turunen ja Sami Garam grillauspuuhissa.

Colapossua heinäkuun viimeiseen grilliviikonloppuun

Aamu-tv:n kesäkokki Sami Garam valmisti heinäkuun viimeiseen grilliviikonloppuun colapossua, grillibataatteja sekä chimichurria. Nappaa tästä reseptit ja kauppalappu talteen.

Metallinkeräysastiat uusi ja vanha

Kattilat ja paistinpannut mahtuvat nyt – kierrätysastioiden aukkoja suurennettiin Pellossa, Ranualla ja Rovaniemellä

Napapiirin Residuumin alueella Rovaniemellä, Ranualla ja Pellossa on suurennettu ekopisteiden metallinkeräysastioiden suuaukkoja. Syöttöaukot ovat olleet niin pieniä, että kierrätykseen ei ole saanut esimerkiksi suuria suolakurkkutölkkejä.

Rippileiri kellokosken juhlatalolla Tuusulassa.

Näin ripareilla keppostellaan: Leiriläinen hirtti linnun ikkunaan, kirkkoherra keskeytti yöunet kattiloilla

Yksi karkaa metsään, toinen tussaa nimensä pöytään ja kolmas hyppää järveen, kun valvova silmä välttää. Rippileirillä jekkuilun tielle voivat lähteä myös aikuiset seurakuntalaiset.

Oluenpanija Mika Laitinen

Oluen paneminen kotona lisääntyy – laadussa tavoitellaan persoonallista ja hienoa juomaa

Yhä usempi hurahtaa kotioluen valmistukseen. Oluen paneminen kotona on helpottunut huomattavasti viime vuosina. Tuloksena on usein pienpanimoiden veroista olutta.

Kattila, porkkanat, juuresharja ja muita keittiötarvikkeita konserttisalissa.

Soittimina porkkanoita, kattiloita ja viinipullo – kokenut lyömäsoittaja paukuttaa teoksen keittiötarvikkeilla

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan torstaina tavallisuudesta poikkeavia soittimia. Mike Svobodan Alias-teoksen lyömäsoittimet ovat arkisia keittiövälineitä, kuten paistinpannuja, juureksia ja lautasia.

hella

Humalassa kokkailu kostautui – sammunut mies aiheutti lähes 200 000 euron vahingot

Syyttäjä vaatii Kotkassa asuvalle miehelle ehdollista vankeutta yleisvaaran aiheuttamisesta. Tulipalo tuhosi miehen asunnon kokonaan ja lisäksi savuhaitoista kärsi viisi muutakin asuntoa.

Aila Viita-Aho keittää jouluna isolla kattilalla perunoita.

Suuren perhejoulun ABC: Viikkojen valmistelu, jättimäiset kattilat ja rajoitettu lahjamäärä

40 hengen perhejoulun valmisteluihin menee valtavasti aikaa. Lahjat on hankittava hyvissä ajoin ja siivouskin on tehtävä ajallaan. Vaikka aikaa kuluu ja monenlaista pitää tehdä, niin jouluaaton yhdessäolo palkitsee. Pääsimme seuraamaan valmisteluja Lappajärvelle.

Kolakinkku lähtöasetelmissa.

Joulun erikoisuus – keitä joulukinkku kolajuomassa

Perinteisesti kinkku paistetaan uunissa noin sadassa asteessa hitaasti hauduttaen. Kinkun voi myös keittää kypsäksi. Kinkun voi kypsyttää vaikkapa mausteliemessä, omenamehussa, viinissä tai kolajuomassa. Kolajuomassa keittäminen kuulostaa radikaalilta, mutta maku on kokeilemisen arvoinen.

Oululainen kirpputori sijaitsee Ruskossa.

Turvapaikanhakijat innokkaita kirpputoriasiakkaita – kaupankäynnin säännöistä syntynyt kuitenkin pientä kitkaa

Oulussa vastaanottokeskuksen läheisyyydessä sijaitsevalla kirpputorilla on syntynyt muutamia väärinkäsityksiä käytetyn tavaran kaupankäynnistä. Ostettuja tavaroita on haluttu palauttaa, mutta sellainen ei kuulu kirpputorikäytäntöön.

Vuodessa 2015 on 53 viikkoa.

Wish you had more time in your day? Well, this year you get a whole extra week!

Everyone is taught at school that a year has 365 days and 52 weeks. But every once in awhile, it turns out there are 53 weeks in the year - like now, in 2015.

KATTILA

Seurakunta kerää taloustavaroita turvapaikanhakijoille

Rovaniemen seurakunta kerää taloustavaroita turvapaikanhakijoille. Seurakunnan keräys järjestetään perjantaina pääkirkon alakerran kryptassa.

Rääkkylän koulun keittäjät Tuula Tiainen ja Raija Kovero valmistavat kanaviillokkia.

Pienessä koulukeittiössä kokataan ylpeydellä ja intohimolla paikallisista raaka-aineista: Mie osaan tehdä monipuolista ruokaa edullisesti

Rääkkylän koulukeittiössä kattilat höyryävät, pöydät notkuvat pilkotuista, värikkäistä vihanneksista ja ilmassa leijuu herkullinen tuoksu. Täällä kokataan taatusti terveellistä ja hyvää kouluruokaa pitkälti paikallisista tuotteista, jotka tarvittaessa muuntautuvat kansainvälisiksi herkuiksi. Tekemistä ryydittää kahden naisen saumaton yhteistyö ja kunnianhimo hyvään jälkeen.

Iso-Kallan Panimon työntekijä Petri Pietikäinen ja panimomestari Pasi Pelkonen kurkkaavat vierreastiaan.

Kuopiolaista pienpanimo-olutta yhä laajemmin tarjolle – Iso-Kallan Panimo tuplaa tuotantonsa

Laajennus on valmis loppuvuoden aikana. Ensi vuoden tuotantotavoite on 100 000 litraa olutta ja aikomuksena on saada tuotteita myyntiin entistä paremmin.

Risukeitin

Risukeitin säästää retkeilijän hartioita – polttoaine löytyy luonnosta

Pienikokoisesta risunpolttovälineestä on kehkeytynyt oikea villitys ja yhteisöllisyyttäkin lietsova muotiväline metsäretkien kahvihetkiin.

Rantakylästä löytyy monta leikkipuistoa.

Leikkiympäristöt kapenevat – lapsen into vaarassa tyrehtyä?

Lapsen taidekokemus tiivistyy tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoen mielestä hetkeen, jossa taapero leikkii keittiössä työvälineillä. Ennakkoluulottomasti teräskattilaa takova lapsi ei mieti tilanteessa toisten mielipiteitä. Koulu tekee lapsesta itsekriittisen.

Kannu ja juomalasi.

Tee itse juhannussahtisi kotikeittiössä – näillä helpoilla ohjeilla onnistut

Sahti pienelle porukalle syntyy omassa kotikeittiössä kuudessa tunnissa ja tekeytyy jääkaapissa muutaman viikon. Tärkeintä on pitää työvälineet puhtaina ja seos oikean lämpöisenä.

Jari Korkki.

Näkökulma: Kun pilli ei vihellä

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) yritti tehdä mahdottomasta mahdollisen ja luoda työmarkkinajärjestöille ulkopuolista painetta. Höyry ei kattilassa noussut, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Jari Korkki.

Brasilialaiset intiaanit saattelivat 1960-luvulla otetut verinäytteet juhlavasti hautaan

Yhdysvaltalaiset tutkijat eivät kertoneet, ettei näytteitä tuhottaisi. Yanomami-intiaaneille se on vakava asia, jonka takia kuolleiden sielut eivät pääse lähtemään tuonpuoleiseen.

kokki keittiössä

Mämmin matka ruokapöytiin kestää puoli vuotta

Suomen suurin imellytetyn mämmin tekijä palkkaa sesongin aikana lisää väkeä. Mämmiä keitetään yölläkin.

VOASin opiskelija-asuntola

Kasvava banaanikärpäsarmeija ja homeiset kattilat pöydillä – kerro meille karmein tai kaunein muistosi kimppa-asumisesta

Yhteisöllinen kimppakämppä on kiva asumismuoto. Rahaa säästyy asumiskuluissa ja kotona on mukavaa seuraa. Kaikki sujuu hyvin niin kauan, kun asukkaiden kemiat toimivat ja yhteisiä sääntöjä noudatetaan. Kerro meille, mikä on paras tai pahin muistosi kimppakämpästä?

emaliastioita hyllyllä

Lapsuuden värikäs emalikattila muistuttaa tutusta ja tuvallisesta

Retrobuumi on nostanut 1960- ja 70-lukujen emaliastiat suosioon. Etenkin nuoret aikuiset ostavat lapsuudesta tuttuja kattiloita, kulhoja ja mukeja. Vaikka vanha astia päätyy usein koristeeksi, siinä voi vieläkin keittää vaikkapa perunoita.

Soppaa kauhotaan lautaselle

Eduskuntavaalit: Kilometreissä, karamelleissä ja kahvilitroissa ei säästellä

Maamme toreilla jaetaan tänäkin keväävä useita kattilallisia soppaa ja vaalilupauksia. Äänestäjiä kalastellaan myös makeisilla ja ilmaistavaroilla. Lisäksi eduskuntavaalien lähestyessä äänestäjien perässä ajetaan tuhansia kilometrejä.

Maksaa leikataan leikkuulaudalla.

Kotikokin viholliset: Huono kattila ja tylsä veitsi

Ruoka-alan ammattilainen suosittelee hävittämään keittöstä kuperan leikkuulaudan ja puhkipaistetun pannun sekä usuttaa kotikokkaajankin veitsenteroitukseen. Kattilakaan ei ole aina puhdas vaikka siltä näyttäisi.

Kauhojen varressa Heidi Hannukainen ja Jari Vesa

Leikkimielinen ennustaminen on yhtä hauskaa sokeritinallakin

Jos aiempien vuosien uudenvuoden tinat ovat jääneet jonnekin komeron kätköihin, niin ne voi mainiosti sulattaa ennustustarkoituksessa uudestaankin. Uusia tinoja ei kuitenkaan tarvitse hankkia, sillä ekologisempaa ennustamista voi leikkimielellä kokeilla sulattamalla hienoa sokeria.

Liedellä keitetään vettä.

Induktioadapteri antaa mehumaijalle uuden elämän

Induktiotason ja lämmitettävän astian väliin asetettava induktioadapteri auttaa silloin, kun kodista ei löydy teräksisiä kattiloita tai pannuja. Magnetismia johdattava teräslevy ei ole vielä noussut kuluttajien suosioon.

Kuvassa Hannu Ritolan tekemä nakkistroganoff.

Miksi perunamuusi rakeistuu – ja muuta asiaa muusista

Jääkaapissa säilytetty perunamuusi saattaa muuttua rakeiseksi, vaikka se tehtäessä oli kuohkeaa ja tasaista. Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa tietää, miksi niin käy ja tietää myös sen, pitääkö muusiperunat kuoria ennen vai jälkeen keittämisen.

Kahvila Pariisissa.

Itse tehtyä vai mikrotettua valmisruokaa – ranskalaisravintoloille uusi laatumerkintä

Ranskalaisten ravintoloiden kunniaa yritetään nostaa uuden laatumerkinnän avulla. Parlamentin ylähuoneen hyväksymä asetus vaatii ravintolat jatkossa todistamaan, onko niiden annokset tosiaan tehty omassa keittiössä. Itse ruokansa laittaville ravintoloille myönnettäisiin virallinen "täällä tehty" -merkintä.

Saksan ja Argentiinan lippu paistinpannulla

Kumpi voittaa ruokalautasella – Argentiina vai Saksa?

Argentiina ja Saksa kohtaavat sunnuntaina jalkapallon MM-finaalissa. Toteutimme maiden kohtaamisen myös ruokalautasella. Kumpi voittaa makutestin? Maistuvatko sinulle mieluummin suklaapäärynät ja perunasalaatti vai faina-leipä ja pihvi?

Kuopio-Jukolassa keitetään paljon puuroa, keittäjänä Arja Sepponen

Kuopio-Jukolan puuronkeittäjät ovat kauhan varressa koko yön

Kuopion-Jukolan puuronkeittäjä Arja Sepponen ja muut ruokahuollosta vastaavat keittäjät huolehtivat, että suunnistajat saavat vatsansa täyteen koko yön ajan.

Turun keittiömestarit ry:n neitsytburgeri

Varhaisperuna rokkaa viikonloppuna – perunafestarit muistuttavat rakkaasta lähiherkusta

Turussa jo neljättä kertaa järjestettävät Neitsytperunafestivaalit muistuttavat tänä vuonna lähiruuan tärkeydestä. Tarjolla on varhaisperunaa eri muodoissa ja maukasta keskustelua ruokakulttuurista. Ravintola Koulun sisäpihalla pääsee maistamaan myös eri perunalajikkeita.

Petra Haavisto / Yle

Käske tai kaada – palava ihminen on saatava nurin

Tulityöt, keittiöpalot, palavat nesteet - niissä kaikissa piilee riski sille, että ihminen syttyy palamaan. Olennaista on saada ihminen nurin, joko käskemällä tai kaatamalla. Tärkeintä on suojata ensimmäisenä palavan kasvot ja varmistua tämän hengittämisestä. Omastakin turvallisuudesta pitää toki muistaa huolehtia.

Suolahden työttömät ry täytti 20 vuotta.

Työttömien yhdistys Suolahdessa täyttää 20 vuotta - tarve vuosien varrella lisääntynyt

Aihetta suurempaan juhlaan ei ole, mutta tapaus huomioidaan yhdistyksen järjestämällä toiminnallisella teemaviikolla.

Ihmiset ihmettelevät älypadan toimintoja.

Suurkeittiön älypata kypsentää niin kuin käsketään – ja maksaa uuden auton verran

Äly-etuliite tekee tuloaan myös laitoskeittiöihin. Modernit keittiölaitteet pyritään suunnittelemaan siten, että keittäjän tarvitsisi osallistua ruuanlaittoon mahdollisimman vähän. Varkaudessa keskuskeittiön miljoonaremontti toi kalustoon uuden älypadan, joka kypsentää ruoat koneeseen ohjelmoitujen reseptien perusteella.

Riitta Riekkinen ja Ritva Knuuttila

Suurkeittiön Oscar-kokin padassa porisee 500 kilon keitto

Riitta Riekkinen valmistaa 2 300 annosta päivittäin eri puolille Lahtea. Vuosien saatossa hän on saanut keittiöön avukseen tietokoneet. Ruokalistat ovat kokeneet suuren muodonmuutoksen, kun maksakastikkeesta on siirrytty kohti erityisruokavalioita.

Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja.

Vinkki uusavuttomalle: Älä jätä kattilaa hellalle jäähtymään

Ruoan säilyvyydestä ja säilyttämisestä on vaikea antaa joka tilanteeseen toimivia nyrkkisääntöjä. Martat neuvovat luottamaan pakkausmerkintöjen lisäksi omiin aisteihin.

Yle Areena logo.

Sorsakosken aterimet ja kattilat syntyivät lattarien ja boogien tahdissa

Vuonna 1958 tehty lyhytelokuva seuraa, miten hehkuvat metallitangot muuttuvat kiiltäviksi haarukoiksi, veitsiksi, lusikoiksi ja keittoastioiksi Hackmanin Sorsakosken tehtaalla. Matti Kassilan ohjaamassa dokumenttifilmissä ei ole lainkaan selostusta, vaan se toimii pelkästään musiikin ja kuvan voimalla.

Lohta vehnäolutkastikkeella

Ruokaa sinisellä sydämellä

Lappi kuohuu, velloo ja iloitsee Rovaniemen Palloseuran jalkapallon Suomen Cupin voitosta. Voittohuuma on saanut valtaansa myös Lapin Marttojen keittiön. Lappilaiseen jalkapallokiimaan oikea ruoka on lohi vehnäolutkastikeella.

Puolukkahillo

Näin teet hilloa ja marmeladia - katso kuvat

Hillojen ja marmeladin tekeminen on todella helppoa. Tarvitset vain marjoja ja oikeanlaista sokeria. Käytä hilloa tehdessä hillosokeria. Marmeladia tehdessä käytä hillo-marmeladisokeria. Muista myös työvälineiden ehdoton puhtaus.

Keitettyjä rapuja lautasella.

Näin kuorit ravun - katso video

Rapujuhlakausi on nyt parhaimmillaan. Yle Turun videosta selviää, miten ravun maukkaaseen lihaan pääsee käsiksi vaivattomasti.

Lehtimäki: Latvalalla paremmat mahdollisuudet toisella matkalla

”Sataselle voisi asettaa ennätystavoitteen”

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle